koham.mihnika.copyright 01.12.08, 07:30 tyle szmalu zmarnowanego, tyle CO2 w powietrze. I tak nic nie zmienia. Bo co, Slonce wylacza na 10 minut? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1reklama1 Re: Do szczytu - gotowi - start! 01.12.08, 08:22 następna impreza na koszt podatników ciekawy jestem ile przybyło by delegacji gdyby musieli za siebie zapłacic pogadają posiedzą pojedzą i rozjadą sie do domów w poczuciu spełnionego obowiązku a problemy ekologiczne jak nie były rozwiązane tak i dalej nie będą globalny świat to konflikt interesów drobny przykład palacze tytoniu - wytwórcy papierosów -ochrona zdrowia konsumenci alkoholu - wytwórcy piwa wina wódki - ochrona zdrowia - bezpieczeństwo stan równowagi może i byłby możliwy ale nie w demokracji inne formy rządzenia już próbowalismy do dziś odbijają się niektórym narodom dokuczliwą czkawką zawirowania klimatyczne coraz mniej są przewidywalne jaka rada nie ma jednoznacznej recepty moja nie przeginac www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article? AID=/20081126/POWIAT0104/527184676 www.radio.kielce.pl/page,,Wandale-zdewastowali-otoczenie-wokol-quot- Bartka-quot,72eb414ff492fa413e86bacbd31f649e.html miasta.gazeta.pl/kielce/1,35265,5990005,Lesnicy_sa_bezradni__Slynny_D ab_Bartek_zagrozony.html www.plus.kielce.pl/www/index.php?klik=w&go=2&full=10187&op=3 www.wiadomosci24.pl/artykul/dab_bartek_kontra_wandale_82267.html czy jeszcze komuś zależy aby uratowac od przedwczesnej zagłady legendę polskich lasów??? Odpowiedz Link Zgłoś
rafal-1972 Precz ze szczytem 01.12.08, 08:37 Znowu banda cwaniaków nażre się nachla i nakradnie naszych ciężko zarobionych pieniędzy bezczelnie kradzionych nam w podatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mela_1 Do szczytu - gotowi - start! 01.12.08, 09:08 Jedna z najbardziej prestiżowych imprez w Polsce na początku XXI wieku a prezydent gdzie? W Mongolii!!!! Korei!!! Japonii!!! Pisowi gratulujemy prezydenta! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright czego sie nie zrobi, zeby uciec przed Sarko? 01.12.08, 09:24 lepsza jurta w Mongolii niz sraczka w Juracie. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Zjeżdża się "śmietanka" walczących z CO2 - hahaha! 01.12.08, 09:25 Gorbaczow - ten co rozwalił ZSRR - oczywiście wielki szpec od ekologii. Schwarzenegger - ten co doprowadza swoje miasto do największego zadłużenia w historii - też oczywiście wielki szpec od ekologii - nawet ma jeździć Priusem - wow! No i największy SZPEC od ekologii Al Gore, który za książkę, w której opisał jak to dzieci na Śląsku trzyma się w kopalniach by chronić je przed zatrutym powietrzem, otrzymał Nobla! No po prostu ci goście "wymiatają" jeśli idzie o ekologię! Debeściaki, nie ma co ;-P Dla tych co nie wierzą w ich specjalistyczną wiedzę na ten temat proszę, oto fragment książki Ala Gore'a na temat Śląska: books.google.com/books?id=QDbNhec98iEC&pg=PA81&vq=poland&dq=Earth+in+Balance&sig=t4EdOc2kZdKWOV4F7XPxyeGDVcI Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Zjeżdża się "śmietanka" walczących z CO2 - ha 01.12.08, 14:51 buahahaha no i za pisanie takich bzdetow dostaje sie Nobla Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 VIPy na rowerach :))) 01.12.08, 09:31 Nie wiem po co te limuzyny, chocby i napędzane wodorem :) Przecież wiadomo, że to szczyt ekologiczny i wszyscy dostojni goście będą poruszać się po mieście wyłącznie rowerami. Większość zresztą przyjedzie na własnych rowerach z rodzinnych krajów. Ci, co mają dalej, pedałują już od wielu dni lub tygodni. Goście z innych kontynentów, z ekologicznym Arnim na czele, od miesięcy płyną żaglówkami. Bo przecież to poważni ludzie, a nie banda zakłamanych hipokrytów. Nikt nie przyleciał obrzydliwym, produkującym CO2 odrzutowcem, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
sluczyn Do szczytu - jak spalać węgiel i jaki? 01.12.08, 09:33 W kraju opartym na energetyce węglowej nie ma regulacji prawnych jak spalać węgiel, aby jak najbardziej wykorzystywać energię cieplną. Spala w w durny sposób drewno w elektrowniach. Palą w piecach PCV, że można zdechnąć na ulicy. Nie widziałem w sprzedaży brykietów z oczyszczonych miałów. Jak donoszą specjaliści spalanie brykietek umożliwia wykorzystanie o 25% więcej energii cieplnej, czyli obniżenie odpowiednio emisji CO2 na J. Brykiet zawiera chemisorbenty dwutlenku siarki, może zawierać dopalacze sadzy. Taki kraj. Geotermia do której należy dołożyć energii elektrycznej na powrotne zatłaczanie wody. Odpowiedz Link Zgłoś
5m00tny Re: Do szczytu - jak spalać węgiel i jaki? 01.12.08, 10:10 sluczyn napisał: > W kraju opartym na energetyce węglowej nie ma regulacji prawnych jak spalać > węgiel, aby jak najbardziej wykorzystywać energię cieplną. > Spala w w durny sposób drewno w elektrowniach. > Palą w piecach PCV, że można zdechnąć na ulicy. > Nie widziałem w sprzedaży brykietów z oczyszczonych miałów. > Jak donoszą specjaliści spalanie brykietek umożliwia wykorzystanie o 25% > więcej energii cieplnej, czyli obniżenie odpowiednio emisji CO2 na J. > Brykiet zawiera chemisorbenty dwutlenku siarki, może zawierać dopalacze sadzy. > Taki kraj. > Geotermia do której należy dołożyć energii elektrycznej na powrotne > zatłaczanie wody. Mam wrażenie że nie do końca wiesz o czym piszesz. Pewnie jak większość ekologów jesteś ekspertem od spraw wszelakich po studiach humanistycznych. Jakie elektrownie masz na myśli pisząc spalaniu w nich "w durny sposób" drewna? Tak się składa że w polskich elektrociepłowniach dobrze wykorzystuje się energię nie tylko do produkcji prądu ale i do ogrzewania budynków. Nie ma czegoś takiego jak PCV. Może chodziło o PCW albo PVC? Jeszcze musisz trochę poczytać Odpowiedz Link Zgłoś
sluczyn Re: Do szczytu - jak spalać węgiel i jaki? 01.12.08, 11:28 Masz rację PCW i nic dalej, bo niestety specjalnie pozyskuje się drewno, bo jest popyt w elektrowniach. Drewno dobrej jakości. O brykietach to pewnie tylko o słomie byś pisał. Niestety nowoczesne paliwa stałe na skutek sztucznych cen węgla i upolitycznionych zarządów kopalń nie są ekonomicznie uzasadnione. Żaden zarząd nie zaryzykuje wystawienie instalacji, a po co się wychylać skoro sprawa nie jest prosta. Odpowiedz Link Zgłoś
yoonac Re: Do szczytu - jak spalać węgiel i jaki? 01.12.08, 11:43 Ale o jakich elektrowniach na drewno ty prawisz? Może chodzi o przydomowe kotłownie skoro coś wspominasz o słomie. Bo jeszcze elektrociepłowni na słomę nie widziałem a energetyka to moja dziedzina:) Odpowiedz Link Zgłoś
5m00tny Re: Do szczytu - jak spalać węgiel i jaki? 01.12.08, 11:45 sluczyn napisał: > Masz rację PCW i nic dalej, bo niestety specjalnie pozyskuje się drewno, bo jes > t > popyt w elektrowniach. Jakie znasz elektrownie na drewno? Bo ja sobie żadnej nie przypominam Odpowiedz Link Zgłoś
sluczyn Re: Do szczytu - jak spalać węgiel i jaki? 01.12.08, 17:11 Głupi, albo o drogę pyta? Elektrownie spalają tak zwaną biomasę, na którą pozyskują drewno przerabiane na zrębki. Wiklinowe oszołomstwo! Malwa i minkus. Zwolnienia od podatku akcyzowego. Zgodnie z art. 23 ust. 3 ustawy o podatku akcyzowym zwalnia się od akcyzy energię elektryczną wytwarzaną z odnawialnych źródeł energii. Na podstawie art. 3 pkt 20 ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. Prawo energetyczne (w brzmieniu obowiązującym w wrześniu 2004 r. - tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r., Nr 153, poz. 1504; dalej powoływana jako ustawa Prawo energetyczne) odnawialne źródła energii oznacza źródło wykorzystujące w procesie przetwarzania m. in. energię pozyskiwaną z biomasy. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego 2001/77/WE z 27.09.2001 r. w sprawie promocji energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
asdfhjkl Re: Do szczytu - gotowi - start! 01.12.08, 09:49 rany ale z was banda pesymistow. najlepiej siedziec samemu w domu i nie wpuszczac nikogo. bo przyjdzie, naje sie i pojdzie. --- to ze tysiace ludzi w Poznaniu zarobi na tym, pracujac przy obsludze szczytu wynajmowaniu pokoji np to niewazne??? a to ze na calym swiecie beda mowic o Poznaniu??? Lepszej reklamy nie ma! Tym bardziej ze mnostwo szych przyjedzie do Poznania... ale nie, lepiej byc na NIE do wszystkiego. ----- co do szczytu klimatycznego - beda na nim radzic na temat protokolu zastepczego z Kyoto, ktory przestanie obowiazywac niedlugo. Szkoda ze tylko radzic, a podpisanie odbedzie sie za rok na szczycie. Bo gdyby u nas sie to odbylo, mowilibysmy o PROTokole z Poznania!:) tak malo brakowalo:) Odpowiedz Link Zgłoś
partyzant82 Ekologiczny gaz CNG? 01.12.08, 11:00 Matko, gaz ziemny, czyli CNG jest tak samo ekologiczny (albo nieekologiczny) jak LPG czy benzyna. Ale głupi ci dziennikarze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 A ja cały czas myslę, po co wymyślono te CO2 ? 01.12.08, 11:21 Zadna teoria nie trafia mi do przekonania. Ani o rządzie światowym, ani o postępie technologicznym który miał by się niebywale rozwinąć, a z powodu braku wojny podobno stoimy w miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
13xm a my czekamy na pierwsze wpadki.. 01.12.08, 11:57 ..polskiego rządu oczywiście :) Szkoda tylko, że Naczelnego Kaczego Wodza nie będzie..jakoś nie mam taki jesienny nastrój więc liczyłem, że mnie trochę rozweseli. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczor89 Zapraszam na CNG FORUM 28.12.08, 14:42 Widzę, że w temacie została poruszony aspekt ekologiczny CNG. Chciałbym więc bronić tego paliwa, bo w przeciwieństwie do benzyny, diesla czy lpg w wyniku spalania CNG jedynymi pozostałościami są CO2 i para wodna, a w przypadku produktów ropochodnych mamy do czynienia z różnymi tlenkami, szkodliwymi dla zdrowia ludzi. Poza tym CNG charakteryzuje się lepszą kalorycznością, więc automatycznie jest mniejsze spalanie paliwa przez pojazd na 100km. Więcej informacji na temat tego paliwa znajdziecie na CNG FORUM cng.auto.pl Odpowiedz Link Zgłoś