Dodaj do ulubionych

Kościół sprzedał działkę z ludźmi

• lawyer_pl Apostazja 09.12.08, 08:28
      Jak czytam o postepowaniu polskiego kleru mam ochote na jedno... APOSTAZJE!!!!!!
    • scypio72 Re: Kościół sprzedał działkę z ludźmi 09.12.08, 08:30
      Tak wygląda ewangeliczne ubóstwo i stosowanie nauk Jezusa z Nazaretu który głosił królestwo niebieskie. Nie gromadzcie skarbów na ziemi jakoś to tak leciało ale w niebie. Może ludzie przejrzą nareście na oczy. Że kościół ma niewiele wspólnego z Jezusem z Nazaretu. Gdyby choć troche poczytali i zobaczyli że tradycja kościoła to czysty wymysł szaleńców w sutannach.Wszystkie na poczekaniu dogmaty wymyślane aby zwiekszyć liczbe wiernych. Kiedyś straszyli piekłem a teraz gdy się ludzi na to nie nabierają to stworzono kult miłosierdzia bożego. przez 1900 lat nie było to miłosierdzie potrzebne tylko teraz są potrzebne kult i bazyliki. A wszystko to dla mamony
    • ja.ja222 Kościół sprzedał działkę z ludźmi 09.12.08, 08:33
      Chwała tobie panie za tak wspaniale sługi. Niech i twoja chwała na
      nich spadnie wraz z całą mamoną tego świata aby ich na wieki
      zadusiła.Amen.
    • maczimo Kościół sprzedał działkę z ludźmi 09.12.08, 08:33
      A w wybiórczej jak zwykle BREDNIE
    • debil13 Re: to tak jak moje we wrocławiu 09.12.08, 08:35
      pl.youtube.com/watch?v=11pLudbjvbs
      do tego wchodzę przez balkon przy akomaniamencie defilady POlicji na
      sygnałech czuję się jak James James BOND.

pl.youtube.com/watch?v=i5e60lTmves
    • batongazeta.pl Kościół sprzedał działkę z ludźmi 09.12.08, 08:38
      straszne!!!!! przecież ta pani napewno opłacała się ojcu Rydzykowowi to niech ją teraz ratuje a kler jak chce miec puste kościoły to będzie je miał jak we Francji i dobrze im tak będzie odciąc czarnych od wszelkiej kasy niech nauczą się pokory
    • aeromonas Kościół sprzedał działkę z ludźmi 09.12.08, 08:39
      "ks. biskup Tadeusz Pieronek: - Dlaczego robicie wokół tego szum? 50
      lat temu Kościołowi zrabowano mienie, teraz widzi się coś złego w
      tym, że odzyskuje swe mienie. Właściciel ma prawo zrobić ze swoją
      własnością, co chce! Dlaczego wszyscy inni mogą, a Kościół nie?"

Mienie kościelne słusznie upaństwowiono. Ono jest potrzebne
      społeczeństwu, a nie darmozjadom, którzy nim handlują, w dodatku,
      jak się okazuje, czasem z gangsterami.
      A poza tym władze kościelne jakoś zapomniały, że kościół katolicki w
      Polsce był wielkim beneficjentem II wojny światowej: przejął majątek
      prawosławny i unicki na wschodzie oraz protestancki na zachodzie.
      Wstydu nie mają.
      • tewie60 A gdzie są dokumenty, że kosciół zapłacił ... 09.12.08, 10:41
        ... kiedykolwiek za cokolwiek, czego zwrotu się w tej chwili domaga.
        Kościół w Polsce powstawał jako przymusowa przybudówka do feudalnych włości i w
        zamian za utrzymanie przez dwór świadczył jaśnie panom usługi w postaci
        utrzymywania motłochu w strachu. Takie wszechmogące mzimu lepiej dyscyplinuje
        prostaczków, niż jakakolwiek policja. Zamiast płacić siepaczom, jaśnie
        wielmożnemu wystarczył we wsi dobrze wypasiony pleban, aby ciemny lud pracował
        na chwałę pana, wójta i plebana. To coś, zwane kościołem powstawało jako
        symbioza wyzysku typu właścicielskiego z pasożytnictwem nierobów w sutannach.
        W Watykanie natomiast zasiadał sobie najwyższy pierdzistołek, który zrabowanym
        złotem opłacał siepaczy, zwanych rycerzami, dokonujących pacyfikacji terytoriów,
        gdzie jeszcze plebana nie było.
        Tzw. kościół nigdy nie zapłacił za ziemie, na których wznosił swoje pałace,
        zwane świątyniami. Co najwyżej dostał je pod groźbą miecza i ognia od
        skołowanych feudałów, a taki akt nadania, jako niekorzystne rozporządzenie
        mieniem pod wpływem groźby bezprawnej, również w dzisiejszym prawie można
        podważyć. Ergo - niech ta czarna mafia najpierw odda to, co przez wieki
        wyłudziła, bo przez sam fakt, że się nosi sutannę, nikt nie staje się jednostką
        wyższego rzędu, której się wszystko należy. Najwyraźniej w polskim parlamencie
        nadal dominuje przestrach, że dobra bozia się krwawo zemści, co samo w sobie
        powinno rodzić refleksje na temat tzw. boskiej dobroci.
        Nic dziwnego, że w państwie rządzonym przez zestrachanych kretynów krzewienie
        ciemnoty jest najbardziej intratnym i całkowicie bezkarnym zajęciem.
    • nogod11 Kościół sprzedał działkę z ludźmi 09.12.08, 08:42
      Czarna hipokryzja - kiedyś z miłością bliźniego na ustach podpalali stosy,
      teraz Kościół rabuje biedaków.Amen
    • mikewodzowski Ponoć mówią: Kościół to ludzie ... 09.12.08, 08:43
      ... niestety kościół to jednak budynki, ludzie się dla nich nie liczą.
      • jacek226315 Re: Ponoć mówią: Kościół to ludzie ... 09.12.08, 09:11
        cala Ameryke Poludniowa podbnito niosac w jednym reku krzyz a w
        drugim miecz
        • mikewodzowski Czas nawrócić Dalajlamę, poganina jednego... 09.12.08, 09:17
          a potem resztę świata ...
    • pekarpe O, kobieto słabej wiary! 09.12.08, 08:43
      O, kobieto słabej wiary!
      • maaac Bóg to Bóg. 09.12.08, 09:13
        Zgadzam się że kobieta jest słabej wiary. Tu anegdota jak to w
        średniowieczu jakiś "nawrócony" "dziki" pojechał do Rzymu by
        poznać "u źródeł" wiarę. Kapłan - prawdziwie wierzacy człowiek bał
        się że to bedzie koniec. Doskonale zdawał sobie sprawę ze stopnia
        zepsucia jaki wtedy opanował Watykan. Kochanki papieży, kupowanie
        stanowisk kościelnych za pieniądze itd. "Dziki" jednak
        wrócił "podbudowany". Kapłan w szoku? Jak to? "Dziki" mu
        wyjaśnił: "Skoro mimo takiego grzechu w Kościele dalej on istnieje
        Bóg naprawdę musi istnieć!!!"
        To więc dedykuję tej Pani. Grzeszność jednego czy drugiego kapłana
        nie powinna powodować jej odwrócenia się od wiary.
        • mikewodzowski Bóg to nie kościół. 09.12.08, 09:22
          "Grzeszność jednego czy drugiego kapłana nie powinna powodować jej odwrócenia
          się od wiary." - tu się zgodzę. Ale to co zobaczyła powinno ją utwierdzić w tym
          ze nie warto chodzić do kościoła - wierzyć w Boga może bez kościoła. On jaki
          jest każdy widzi.

• maaac Re: Bóg to nie kościół. 09.12.08, 10:27
            Do wiary jednak jest potrzebna "społeczność". Jak Kościół (w tym
            przypadku) raczej powoduje zgorszenie, a nie umacnianie wiary to po
            co się na niego "obrażać"? Nie lepiej spróbowac go zmienić?
            • mikewodzowski Ok. 09.12.08, 10:43
              Ja się z Tobą zgadzam że kosciół trzeba zmieniać. Ale myślę tez ze taka pani ma
              na to inne spojrzenie: cale życie w nieomylnym kościele który teraz ją do wiatru
              wystawił, nic tylko odejść. Co do tej "społeczności" to może nawet tez się
              zgodzę, ale u nas pokutuje myślenie ze kościół=wiara Kto nie chodzi do kościoła
              tez jest niewierzący itp. Tak na pewno tez myśli ta pani. To jest dla niej
              trudne tak, przynajmniej myślę. W końcu jeden z filarów jej życia się zawalił.
              Młode pokolenie powinno reformować i zmieniać kosciół, starsi ludzi już nic tu
              nie poradzą.
              • maaac Re: Ok. 09.12.08, 12:38
                Zgoda. Ja tam bym "starszych osób" całkiem nie "przekreślał" w tym
                względzie ale masz rację. Dla nich to znaaacznie trudniejsze niż dla
                osób młodych.
                Szkoda mi tej kobiety. Szkoda z powodu tego jak ją potraktowano,
                ale i szkoda, że tak ją potraktowała instytucja, której najbardziej
                wierzyła.

PS. To że piorun z jasnego nieba nie spalił osób z naruszeniem prawa
                stawiających kolejny pomnik Papieża na Wawelu to się dziwie. A
                raczej traktuje jako wyraz wielkiej Bożej łaski. Ja bym tak nie
                zdzierżył. Żeby w łamaniu prawa uczestniczyły najważniejsze
                państwowe i religijne instytucje w Polsce to mi sie do tej pory w
                głowie nie mieści.
                • mikewodzowski Dobrze prawisz :) 09.12.08, 12:52
                  Ludzie muszą się nauczy ze wiara to wieź człowieka z Bogiem. Nie potrzeba do
                  tego instytucji tak monstrualnych i samych sobie przeczących jak KRK. Na pewno
                  jest tam wielu porządnych księży i to oni teraz świecą oczami bo się po ludzku
                  wstydzą. W nich nadzieja że to kopną i wpadnie to na właściwy tor. Co możemy
                  zrobić to zróbmy w tej sprawie, czego nie zostawmy innym. Ale trzeba mówić
                  głośno o tym jaki kościół jest bo inaczej nic się nie zmieni.
                  • maaac Re: Dobrze prawisz :) 09.12.08, 14:06
                    Amen Bracie :)
                    (ciekawe ile osób wie co to znaczy...)
        • maura4 Re: Bóg to Bóg. 09.12.08, 10:11
          No pewnie ,wprost przeciwnie powinna wzmóc pobozność i zwiekszyc
          datki. Oni na to liczą.
          • maaac Re: Bóg to Bóg. 09.12.08, 10:30
            Pobozność i zwiększenie datków to dwie różne sprawy. Nie mieszaj
            ich. Zresztą "lewicowiec" czy "agnostyk" o ile chce być
            tzw. "porządnym człowiekiem" też wykazuje cechy charakterystyczne
            dla "pobożności" tyle że wyprowadza je z innych pryncypiów.
            W sumie nawet człowiek głoszący "egocentryzm" tez jest na swój
            sposób "religijny".
            • maura4 Re: Bóg to Bóg. 09.12.08, 11:05
              Oj ty jestes naiwny. Wydaje ci sie ,że ksiądz zrobi cokolwiek za
              darmo ? Pomodli sie za darmo za zmarłych ,da slub czy odprawi mszę
              pogrzebową ? Szybciej za odpowiednio duzy datek zrobi wszystko,
              czego sobie zyczy człowiek ,którego ostatnio na chcrzcie widział.
              • maaac Re: Bóg to Bóg. 09.12.08, 11:54
                maura4 napisała:

> Oj ty jestes naiwny. Wydaje ci sie ,że ksiądz zrobi cokolwiek za
                > darmo ? Pomodli sie za darmo za zmarłych ,da slub czy odprawi mszę
                > pogrzebową ? Szybciej za odpowiednio duzy datek zrobi wszystko,
                > czego sobie zyczy człowiek ,którego ostatnio na chcrzcie widział.

Widzisz. Ja nie myślę, ja wiem. Widać mało księży w swoim życiu
                spotkałeś. Różni bywają. I tacy jak Ty mówisz ale i tacy którzy
                naprawde wierzą w Boga i to widac w ich życiu.
                • sekwana2005 różni księża bywają 09.12.08, 15:21
                  Są różni księża. Za parę dni będę miał rocznicę pogrzebu mojego
                  ojca. Wcześniej powiedział, iż ponieważ przecież partyjnych
                  sztandarów nie będzie - niech pogrzeb będzie kościelny, bo
                  katolikiem się urodził,ślub kościelny brał, dzieci chrzcił, na msze
                  i lekcje religii wysyłał.
                  Wraz z trumną, rodziną i ministrantami wyrzuceni z cmentarnej
                  kaplicy, bo już był następny "towar". Nad grobem mówiem, iż ojciec
                  żył z Bogiem, ale nie pierwszy raz księża o nim zapomnieli.
                  Wieczorem zajrzałem na plebanię. Mimo oporów proboszczowej
                  zażyczyłem sobie rozmowy z proboszczem. Ociekajace wewnątrz i
                  zewnątrz tłuszczem trzy podbródki.
                  - A taksówkę podstawiliście?
                  - To przecież dwa przystanki tramwajem - a auta nie mieszczą się wam
                  na parkingu. To był pogrzeb ojca, z którym dwa tygodnie po operacji
                  noce spędzałem, gdy umarł sam ubierałem, jednocześnie mamą się
                  opiekując...
                  - Ale wikaremu się zapomniało...
                  - A jakby był lekarzem i o operacji zapomniał? Chcę z nim porozmawiać
                  - Jeszcze nie wytrzeźwiał.
                  Przyznałem, iż w imieniu mamy, swoim, brata i reszty rodziny
                  chciałbym go zobaczyć - by osobiście dać mu po pysku.
                  Proboszcz wymiękł i w rękę mnie pocałował /autentyczne!!!/. Nawet
                  obiecał ze odda kase za pogrzeb /jak mawiał ksiądz profesor
                  Tischner, jest prawda, cała prawda i g... prawda/. Więc obiecał, ale
                  nie oddał...
                  Mnie nie chodzi o te drobne, wyłudzone za nie wykonaną pracę przy
                  trupie mojego ojca. Choć do dziś boli.
                  Ale jakie mam mieć zaufanie do firmy, która bierze za darmo grunt
                  który wyceniła na 30 melonów, szacowany na 230 milionów, sprzedaje
                  jakiemuś mafiozo podobno po cenie oficjalnej, zapewne z tą różnicą
                  200 mln rozliczaną pod stołem, pół na pół...
                  Jako Polak i katolik z pochodzenia, heteroseksulany i niezamożny -
                  brzydzę się...
                  • maaac Re: różni księża bywają 10.12.08, 06:00
                    Niestety to o takich najczęściej słyszymy. A co gorsza, niech no
                    ktoś spróbuje takiego skrytykować to dowiaduje się, że godzi w
                    Kościół. Przypadki księży których postawa siała zgorszenie można
                    długo wyliczać, tyle że są i tacy jak wspomniany przez Ciebie ksiądz
                    profesor Tischner. Więc i o nich nie zapominajmy. Trzeba robić
                    wszystko by to oni stanowi rdzeń Kościoła, a nie Ci, którzy "nie
                    rozumieją" co złego się stało w sprawie omawianej w artykule.
                    Komunę udało się "obalić" to Kościoła Polacy nie zdołają z wilków w
                    oczych skórach wyczyścić? Byle tak jak z komuną wpierw zachcieli
                    chcieć to zrobić.
    • madissa Kościół sprzedał działkę z ludźmi 09.12.08, 08:44
      Bardzo ładna sprawa do wygrania w Trybunale w Strasburgu. Niech ci ludzie znajdą sobie dobrą kancelarię prawną. Koszty sprawy będą w 100 % zwrócone, bo Skarb Państwa jest bogaty. Z opisu sprawy wynika wniosek, że nikt nie starał się o zwrot tej nieruchomości (czyli nie została ona nikomu zagrabiona), a w takiej sytuacji mieszkańcy mieli pierwszeństwo w wykupie mieszkań po preferencyjnych cenach.

Obawiam się tylko, że panowie hierarchowie przeciwnie - nic nie zapłacą.

I protestuję przed nazywaniem takich ludzi i takich działań - działaniami Kościoła Katolickiego - to administracja i małoduszni. niemoralni hierarchowie - nie żaden Kościół!

Za parę lat Bazylika Mariacka też się wyludni- bo coraz więcej chrześcijan ma wrażenie, że wiara, którą narzucają hierarchowie to wiara w jakiegoś bożka, nie Boga (jak ktoś ładnie ostatnio gdzieś napisał) . Najważniejsze przesłania tej nowej wiary to: nienawiść, mamona, władza. A za pieniądze zebrane przez wiernych na potrzeby biednych (Caritas), ten "kościółek" kupuje swoim wybrańcom superdrogie samochody.
    • ambl Kościół sprzedał działkę z ludźmi 09.12.08, 08:47
      I tak uwłaszcza się następna grupa nawet bez Lewandowskiego
    • maretina qrfa mac 09.12.08, 08:50
      i jak tu chodzic do kosciola? po co?
    • 1stanczyk "Dlaczego wszyscy inni mogą, a Kościół nie ?" 09.12.08, 08:54
      Z Kosciolem to nie ma nic wspolnego tylko z nasza tradycynie chciwa i zawszona
      hierarchia koscielna bedaca agentura Watykanu w naszym kraju.
      Jesli to jest rzeczywiscie pytanie bp Pieronka to staje sie widoczne jak 20
      lat bezmozgowia i wstecznictwa religijnego w naszym kraju promowanego przez
      kolejne wladze panstwowe wyrosle z postkomunistycznego rynsztoka i
      postsolidarnosciowej religijnej ciemnoty (patrz LW i Jego cale otoczenie nie
      wylaczajac Kaczynskich i Michnika) poglebilo uposledzenie umyslowe naszej
      hierarchi kk.
      Kościół sprzedał działkę z ludźmi
    • xmt A gdzie Ewangelia? 09.12.08, 09:00
      Od nas świeckich wymaga się heroiczności wiary. Może to postępowanie duchownych
      jest zgodne z prawem, może wpisuje się w twardą rzeczywistość kapitalizmu, ale
      Ewangelii w tym nie ma za grosz.
      Niestety, jak się ubrało sutannę, to powinno sie dawać świadectwo, a nie
      gorszyć. O mentalności PRL - u może sobie mówić kapitalista, właściciel agencji
      nieruchomości, komornik... Duchowny powinien mieć przed oczyma najpierw
      Ewangelię i bliźniego. O ile w ogóle ksiądz ów w Boga wierzy. Poczytałby
      czasami, co św. Mateusz pisał o ubogich, szacie i płaszczu...
      To, że ludzie odchodzą od Kościoła to nie wina masonerii, ale takiego właśnie
      jak to postępowania duchownych.
    • arjbest Kościół sprzedał działkę z ludźmi 09.12.08, 09:04
      Powinniśmy wyplenić z Polski tę czarną zarazę. Jaki ci ludzie mają
      związek z wiarą i chrześcijaństwem? Żaden. Interesuje ich tylko
      kasa, władza i przywileje.
      • felix_macierewicz ciekawe czy po koledzie ksiądz tam zachodzi ? 09.12.08, 09:10
        co on mówi tym kilku rodzinom, i czy bierze kopertę z pieniedzmi ?
        BBB- bezwzgledni, bezlitośni, bezczelni
    • piesek.leszek Będąc członkiem organizacji-przestrzegaj jej zasad 09.12.08, 09:07
      Przypominam przykazania kościelne:
      I. W niedziele i święta nakazane uczestniczyć we Mszy Świętej i powstrzymać
      się do prac niekoniecznych.
      II. Przynajmniej raz w roku przystąpić do sakramentu pokuty.
      III. Przynajmniej raz w roku, w okresie wielkanocnym, przyjąć Komunię Świętą.
      IV. Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w
      okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach.
      i Przykazanie NAJWAŻNIEJSZE wraz z komentarzem szefów organizacji:
      V. Troszczyć się o potrzeby Kościoła.

Wyjaśnienie zasadności tego przykazania znajdujemy w Kodeksie Prawa
      Kanonicznego (kan. 222). Nakazuje on wiernym dbać o zabezpieczenie kultu w ich
      wspólnocie, np. parafialnej (Msza Święta, sakramenty, pozamszalny kult
      eucharystyczny, np. czterdziestogodzinne nabożeństwo, uroczystości odpustowe),
      prowadzenie działalności charytatywnej, wychowawczej, misyjnej oraz godziwego
      utrzymania duszpasterzy.

Także bycie członkiem wspólnoty kościoła to nie tylko prawa ale i obowiązki.
      • koloratura1 Re: Będąc członkiem organizacji-przestrzegaj... 09.12.08, 10:11
        ...jej zasad

piesek.leszek napisała:

> V. Troszczyć się o potrzeby Kościoła.
        >
        > Wyjaśnienie zasadności tego przykazania znajdujemy w Kodeksie Prawa
        > Kanonicznego (kan. 222). Nakazuje on wiernym dbać o zabezpieczenie kultu w ich
        > wspólnocie, np. parafialnej (Msza Święta, sakramenty, pozamszalny kult
        > eucharystyczny, np. czterdziestogodzinne nabożeństwo, uroczystości odpustowe),
        > prowadzenie działalności charytatywnej, wychowawczej, misyjnej oraz godziwego
        > utrzymania duszpasterzy.
        >
        > Także bycie członkiem wspólnoty kościoła to nie tylko prawa ale i obowiązki.

Tylko dlaczego ktoś, kto "członkiem wspólnoty kościoła" nie jest i być nie chce, jest zobowiązany przez PAŃSTWO do wypełniania tych "obowiązków"?

(Nieważne, czy piszesz serio, czy to ironia, ale fakt pozostaje faktem: "obowiązki" mamy wszyscy; niewierzący również.)
    • klukaszewski Kościół sprzedał działkę z ludźmi 09.12.08, 09:12
      Moim zdaniem Polska powinna zmienić umowę z Watykanem (konkordat) na mocy
      której tak wielu Polaków cierpi. Być może wtedy księża by przystopowali, nie
      może być tak, że jedni są ponad drugimi w życiu społecznym i kościelnym
      wszyscy są równi. Chciałem być księdzem i dzisiaj cieszy mnie, że chciałem bo
      nie chciałbym należeć do "mafii kościelnej", która mówi jak ją wszyscy
      krzywdzą a sama wbija nóż w plecy swoim dzieciom (wiernym). Jak ja NIENAWIDZĘ
      dzisiejszego kleru (mimo, że zdarzają się wyjątki)... Pozostaje nadzieja i
      wiara, że panowie w czerni przyjdą po rozum do głowy ...
      • opornik4 Re: Kościół sprzedał działkę z ludźmi 10.12.08, 02:52
        klukaszewski napisał:

> Moim zdaniem Polska powinna zmienić umowę z Watykanem (konkordat)
        na mocy
        > której tak wielu Polaków cierpi.

Na to przyjdzie poczekac 50 lat, albo i dluzej. Aby Twoj postulat
        moc w zycie wcielic, musialaby na scenie politycznej zaistniec partia
        majaca w parlamencie wiekszosc. No i do tego trzeba by miec jeszcze
        senat i swojego prezydenta.
    • angrusz1 Problem 09.12.08, 09:17

"Pani Krystyna ma płacić 410 zł miesięcznie, to więcej niż połowa
      jej emerytury. "

Ciągle ten sam problem .

Użalanie się , że za mieszkanie trzeba płacić i to słono .
      I od razu obwinia się właściciela .

Przykro mi , że pani Krystyna ma taką niską emeryturę ale na nią
      składają się lata pracy i wysokość zarobków .
      Pani Krystyna powinna się starać za młodu zarabiać więcej a może i
      pracować dłużej i więcej .
      To sam człowiek , jednostka ma dbać o swój byt a nie ktoś z góry .

W prywatnych domach to właściciel domu musiał zgromadzić pieniądze
      na jego wybudowanie a potem konserwacje jak również na jego
      ogrzewanie . I nikt to płacze z tego powodu jeśli mu nie wystarcza
      albo gdy musi brać dodatkowe prace .

Co to za mania zrzucanie odpowiedzialności za własne lenistwo albo
      nieudolność na innych .

Pomoc z MOPS-u lub Caritas , a owszem bardzo potrzebne instytucje -
      ale winna trafiac tylko do pewnej niewielkiej grupy ludzi
      potrzebujących .
      • maura4 Re: Problem 09.12.08, 10:26
        Przepraszam ,to u nas grupa potrzebujacych jest niewielka ? To na
        co idą pieniądze ze sprzedazy swiec w kosciołach ? Co Caritas robi z
        pieniedzmi ,które rzekomo ida na pomoc biednym ,a jak zbierają to
        twierdza ,że tych potrzebujących jest wielu ?
      • wojo.b Re: Problem 09.12.08, 14:07
        Nie pitol człowieku jak potłuczony, nie wiesz o czym mówisz, ale się wymądrzasz.
        Taki był system, wmawiano ludziom, że państwo socjalistyczne się o nich
        troszczy, każdy miał mieć mieszkanie, pracę i godną emeryturę. To kobita sobie
        żyła. Zasady zmieniły się w trakcie gry, niestety babcia nie miała szklanej kuli
        i nie była taka przewidująca jak Ty dzisiaj i nie wiedziała że coś takiego może
        ją spotkać. Zresztą to dosyć nikczemne rzucać komuś tego rodzaju rady po czasie.
        To państwo jest chore, jeżeli psia emerytura pochłania połowę, wcale nie aż tak
        wysokiego czynszu.
        Nic o człowieku nie wiesz, a zarzucasz lenistwo albo nieudolność. Miała się do
        SB zapisać, wtedy byłaby zaradna? Pewnie tak,kilka tysięcy by na konto
        przychodziło. Ile masz lat? Co wiesz o słusznie minionym sytemie? Ja wiem o
        Tobie wystarczająco dużo by po palikotowemu stwierdzić z pełną
        odpowiedzialnością, że uważam Cię za chama.
    • abrahadabra Katolska Korporacja w RP jak mafia, won z klerem 09.12.08, 09:21
      Całe to gadanie o moralnej pozycji katolskiego kleru jest funta kłaków nie warte.
    • eugeniuszmg Kościół sprzedał działkę z ludźmi 09.12.08, 09:30
      I BARDZO DOBRZE,TAK POWINNI KOŃCZYĆ WSZYSCY FANATYCY!!!!. Już czas najwyższy
      położyć kres,tępocie i głupocie.
    • wertyuiop9 Kościół sprzedał działkę z ludźmi 09.12.08, 09:31
      a widzice stare, durne, moherowe kretynki jak wasz kościułek was
      kocha aż człowieka szlag trafia jak czyta takie rzeczy, a tych co to
      rozdawnictwo uskuteczniają kiedyś ocenimy aż zaboli
    • pan_opticum Strzyżenie owiec 09.12.08, 09:41
      Jak czytam takie rzeczy, to muszę sobie puścić Nagły Atak Spawacza.

"Dlaczego wszyscy inni mogą, a Kościół nie?"
      Dlaczego że ci "wszyscy" nie twierdzą że są firmą założoną przez Boga z misją mówienia co jest dobre a co złe.
      -------
      www.eatmyshit.blox.pl
      Jak trwoga to do twaroga
    • flyb52 Kościół sprzedał działkę z ludźmi 09.12.08, 09:44
      " procedury sa podejrzane a czasem skandaliczne". Tu nie ma nic
      skandalicznego czy podejrzanego. Magicy w sutannach po prostu w
      majestacie prawa okradaja panstwo czyli obywateli i parafian.
      Srupulow nie maja. Biora co sie da. A panstwo czyli obywatele i
      parafianie przygladaja sie temu, psiocza i nic nie robia, zeby ten
      proceder ukrocic. Bo sie boja. Maja pietra przed facetami w
      sutannach.
      • piemont12 Polski Kościól, taka sama mafia jak ,Pruszków..... 09.12.08, 09:47
        Byle skubnąć maluczkich, kasa,kasa...a że po trupach, phi!
      • eugeniuszmg Re: Kościół sprzedał działkę z ludźmi 09.12.08, 10:41
        Dodam tylko tyle, co przekazało mi starsze pokolenie z lat między wojennych jak
        rządzili księża.Na prośbę o pomoc z jaką wierni zwracali się do nich,księża
        wówczas odpowiadali krótko "Niech motłoch wyzdycha". Ps.Żyją jeszcze świadkowie
        tamtych czasów.
    • kluska_leniwa czarna mafia... 09.12.08, 09:49
      wszyscy tacy sami, chciwi, zakłamani, po prostu dno! A legendarny Rydzyk wcale sie juz tak nie wyróżnia, prawda?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka