prochmarny neverending story 06.01.09, 17:06 szukanie morderców po obu stronach to ślepy zaułek. zawsze sie coś znajdzie, zawsze jest jakiś powód by zagłuszyć wlasne sumienie, zamiast ciągle ujadać i zamykać sie w sobie, pomyślcie co dalej, ci którym pomordowano rodziny niedługo umrą, a co mamy zrobić my młodzi zarowno żydzi i polacy? odzedziczyć nienawiści i bol i nadal ujadać na siebie? , może wy starsi, zamiast tkwić w łatwym stanie nienawiści potrudzicie sie troche i dacie nam jakiś chrześcijański dobry przykład sokro sie tak na tego jahwe lub jezusa i marię powołujecie!?............ Odpowiedz Link Zgłoś
wrd6611 Re: neverending story 23.01.09, 09:35 No w koncu jedna madra wypowiedz. Czasu sie nie cofnie a tych ludzi juz nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
danka2007 ..ale ogłupione polskie dzieci pójdą do kina ? 06.01.09, 17:31 To jest kolejny dowód na najnowszą zbrodnię, jaką jest przejęcie rządu dusz nad skołtunionym kibicem kinowym. Wstyd się przyznać , ze się chodzi do kina na takie propagandowe knoty. Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 Opor.. 06.01.09, 17:31 sa trzy tomy ksiazki wydanej w USA o ruchu oporu Zydow na terenach polskich. Jakoby Holywood chialby nakrecic film na podstawie tych ksiazek to wojne wygrali Zydzi a nie Rosjanie. Lasy byly tak pelne partyzantow Zydow ze Niemcy robili w spodnie ze strachu juz daleko od lasu. AK to byli bandyci tepiacy Zydow. Ciekawe te tomy oj ciekawe chwale tutaj Zydow jak mozna sobie pewne luki uzupelnic w pamieci oraz ze tak dbaja o wlasna historie jacy to byli bohaterowie. W trzech ksiazkach jest duzo zdjec, fotki to przewaznie wypasione byki z NKWD obwieszeni medalami za zaslugi i UB w polskich mundurach az sie chce ogladac ilu ich tam bylo to nie do wiary...Ciekawym moge podac tytuly warto poczytac film to lipa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magia_sieci Co siędzieje z GW? 06.01.09, 17:34 Żydzi napisali ze ich pobratymcy mordowali polaków w czasie wojny?Koniec świata Pani Popiołkowa! Odpowiedz Link Zgłoś
cypinho Prawdziwa historia Bielskich 06.01.09, 17:39 O co te kłótnie? Przecież wiadomo, że to nie ma być film dokumentalny o braciach Bielskich. Ma przyciągnąć widza do kina, a wiadomo, że wojna zawsze jest wdzięcznym tematem dla filmów - tak było z "Enigmą", z "Walkirią" (w którym gadają po angielsku, co jest już totalną żenadą) i tak jest z tym filmem. Zapewne go obejrzę, ale nie mam zamiaru płakać z tego powodu, że ktoś tam przeinaczył jakieś fakty. Jeśli ktoś będzie czerpał wiedzę o Bielskich tylko na podstawie tego filmu, to jest głąbem. Ale jeśli zainspiruje go do poszukania więcej informacji z różnych źródeł - to ok. I nie rozumiem, jak można z powodu jednego małego filmu tak się kłócić, dzieci :P Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Bezczelni kłamcy! Prawda jest tu. 06.01.09, 18:02 dr Leszek Żebrowski. Czego nie pokaże Hollywood? www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20080531&id=my01.txt Odpowiedz Link Zgłoś
wrd6611 Re: Bezczelni kłamcy! Prawda jest tu. 23.01.09, 09:40 Za prawdy o. dyrektora R. to ja dziekuje. Wole ksiazki historyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
porsas Prawdziwa historia Bielskich 06.01.09, 19:53 jestem piotr gluchowski, współautor artykułu i chciałem rzucić kilka uwag szanownym forumowiczom 1. nie jechałem na Białoruś z żadną tezą, przeciwnie - jedhałem PEWIEN że Bielscy rozwalali ludzi w Nalibokach, okazało się, że tak nie było, choc generalnie jacyś nieliczni Żydzi z jego oddziału w tej zbrodni udział wzięli, co się zresztą za tydzień wyjaśni, bo wyniki sledztwa IPN będą za pięć-sześć dni od dziś, co wiem z pewnego żródła. 2. Na Białorusi rozmawiałem z wieloma Polakami - szczegóły w książce 3. Sowieci byli na Nowogródczyźnie nową władzą - i'm sorry ale tak - a że to bydło było - tu też odsylam do xiążki, zdziwisz się Wałszawianko, jakie potworne bydło 4. Teraz uwaga: ze 128 zabitych w Nalibokach Polaków ponad 100 to byli członkowie KOLABORACYJNEJ w dzisiejszym rozumieniu organizacji SAMOCHOWA założonej przez Niemców, uzbrojonej przez Niemców i służącej Niemcom np. do ochrony pobliskiej gorzelni, na którą AK miała chrapkę - szczegóły w xiążce, w artykule ten wątek darowałem sobie i Czytelnikom 5. Mało kto wie, że dowódcy AK na Nowogródczyźnie zawarli z hitlerowcami PISEMNY PAKT O NIEAGRESJI i zaczęli walkę TYLKO z żydobolszewikami, można o tym poczytać w wielu xiążkach, także w wikipedii (hasło Józef Świda ps. Lech) To tzw biała plama, po naszej xiążce już będzie - powiedzmy - szarawa. Dopiero rozumiejąc, że dla Polaka spod Nowogródka w 1943 r. najgorszym wrogiem był sowiet a nie Niemiec, można zrozumieć resztę czyli... 6. ...ale najpierw o grzeszach Bielskiego. Kochani żydożercy, będziecie kontenci. Jest tych grzechów w xiążce wiele. Handlował złotem ocalonych, cudzołożył, był alkoholikiem, zabił kilku Żydów, bo mu podskakiwali, otaczał się dworem sytych oraz najpiękniejszych kobiet. To wszystko prawda. Tak samo urządzali się w lesie partyzanci polscy, sowieccy, litewscy (walczący z ZSRR oczywiście). Prawo lasu - dowódca ma kobiety, kiełbasę i bimber i należy się go słuchać bezwzględnie. 7. A teraz reszta. Oddział Bielskich walczyl z Polakami od 1 grudnia 1943, która to data nikomu w polsce nic nie mówi, a jest dniem podłej sowieckiej zdrady, po ktorej partyzantka polska na Nowogródczyźnie przeszła w stan wojny z ZSRR. Odsyłam do najbliższego poniedziałkowego wydania GW, konkretnie - Duży Format. Tam będzie wszystko o nieznanej "polsko-ruskiej wojnie". W tej wojnie Bielscy byli po stronie ZSRR i STRZELALI DO POLAKÓW. Partyzanci sowieccy zresztą mieli wtedy i w tamtym miejscu Polaków za głównego wroga, Niemcy - to był problem dla tych walczących na froncie. Odpowiedz Link Zgłoś
ramat.david Prawdziwa historia Bielskich - Plagiat? 26.01.09, 20:25 porsas napisał: > jestem piotr gluchowski, współautor artykułu i chciałem rzucić kilka > uwag szanownym forumowiczom > 1. nie jechałem na Białoruś z żadną tezą, przeciwnie - jedhałem > PEWIEN że Bielscy rozwalali ludzi w Nalibokach, okazało się, że tak > nie było, choc generalnie jacyś nieliczni Żydzi z jego oddziału w > tej zbrodni udział wzięli, co się zresztą za tydzień wyjaśni, bo > wyniki sledztwa IPN będą za pięć-sześć dni od dziś, co wiem z > pewnego żródła. > 2. Na Białorusi rozmawiałem z wieloma Polakami - szczegóły w książce > 3. Sowieci byli na Nowogródczyźnie nową władzą - i'm sorry ale tak - > a że to bydło było - tu też odsylam do xiążki, zdziwisz się > Wałszawianko, jakie potworne bydło > 4. Teraz uwaga: ze 128 zabitych w Nalibokach Polaków ponad 100 to > byli członkowie KOLABORACYJNEJ w dzisiejszym rozumieniu organizacji > SAMOCHOWA założonej przez Niemców, uzbrojonej przez Niemców i > służącej Niemcom np. do ochrony pobliskiej gorzelni, na którą AK > miała chrapkę - szczegóły w xiążce, w artykule ten wątek darowałem > sobie i Czytelnikom > 5. Mało kto wie, że dowódcy AK na Nowogródczyźnie zawarli z > hitlerowcami PISEMNY PAKT O NIEAGRESJI i zaczęli walkę TYLKO z > żydobolszewikami, można o tym poczytać w wielu xiążkach, także w > wikipedii (hasło Józef Świda ps. Lech) To tzw biała plama, po naszej > xiążce już będzie - powiedzmy - szarawa. Dopiero rozumiejąc, że dla > Polaka spod Nowogródka w 1943 r. najgorszym wrogiem był sowiet a nie > Niemiec, można zrozumieć resztę czyli... > > 6. ...ale najpierw o grzeszach Bielskiego. Kochani żydożercy, > będziecie kontenci. Jest tych grzechów w xiążce wiele. Handlował > złotem ocalonych, cudzołożył, był alkoholikiem, zabił kilku Żydów, > bo mu podskakiwali, otaczał się dworem sytych oraz najpiękniejszych > kobiet. To wszystko prawda. Tak samo urządzali się w lesie > partyzanci polscy, sowieccy, litewscy (walczący z ZSRR oczywiście). > Prawo lasu - dowódca ma kobiety, kiełbasę i bimber i należy się go > słuchać bezwzględnie. > > 7. A teraz reszta. Oddział Bielskich walczyl z Polakami od 1 grudnia > 1943, która to data nikomu w polsce nic nie mówi, a jest dniem > podłej sowieckiej zdrady, po ktorej partyzantka polska na > Nowogródczyźnie przeszła w stan wojny z ZSRR. Odsyłam do > najbliższego poniedziałkowego wydania GW, konkretnie - Duży Format. > Tam będzie wszystko o nieznanej "polsko-ruskiej wojnie". > W tej wojnie Bielscy byli po stronie ZSRR i STRZELALI DO POLAKÓW. > Partyzanci sowieccy zresztą mieli wtedy i w tamtym miejscu Polaków > za głównego wroga, Niemcy - to był problem dla tych walczących na > froncie. Wszystko fajnie, tylko dlaczego wasza ksiazka wyglada jakby byla plagiatem ksiazki Nechamy Tec - Defiance; the Bielski Partisans? :/ Do porownania tutaj: books.google.pl/books?id=tM9EeN01rvYC&printsec=frontcover&dq=Tec,+Nechama.+Defiance%3B+the+Bielski+Partisans Odpowiedz Link Zgłoś
miliarder a jak zyd zabija masowo? 06.01.09, 19:58 zydzi obecnie masowo zabijaja, stosujac terroryzm panstwowy i gazeta wyborcza to pochwala.. Odpowiedz Link Zgłoś
wrd6611 Re: a jak zyd zabija masowo? 23.01.09, 09:46 No masowe zabijanie inaczej wyglada. Przy takiej armii mogliby zlikwidowac Gaze w 1-2 dni ale tego nie zrobili. Jesli chcecie zobaczyc jak wyglada masowe zabijanie to poczytajcie o obozach koncentracyjnych albo zbombardowanej Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore77 Tewje Bielski to nazistowski kolaborant 1939-41 06.01.09, 21:31 skoro wybrał służenie Stalinowi we wrześniu 1939 a Stalin był w tym czasie sojusznikiem Hitlera wspólnie planowali w Brześciu czy Zakopanem jak mordować Polaków to Tewje Bielski służąc Stalinowi był w latach 1939-1941 pachołkiem Hitlera i o takich kreaturach w USA robią filmy a NYT poświęca im wiele uwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
23student Henryk Sławik polski Wallenberg 06.01.09, 22:31 Komu na rękę jest jątrzenie między narodami. Henryk Sławik jest bohaterem 3 narodów polskiego, węgierskiego, izraelskiego. Jesteśmy dumni ,że tak wspaniale Polacy zachowywali się w czasie II w.św. Ratując Polaków bez względu na wyznanie. www.filmpolski.pl/fp/index.php/4220008 Odpowiedz Link Zgłoś
23student Re: Henryk Sławik polski Wallenberg 06.01.09, 22:40 Cieszmy się ,że odkrywamy prawdziwą historię II w.św. www.lideria.pl/Henryk-Slawik-Wielki-zapomniany-Bohater-Trzech-Narodow-Grzegorz-Lubczyk/sklep/opis?nr=179684 Odpowiedz Link Zgłoś
never32 Prawdziwa historia Bielskich 06.01.09, 23:28 I z tych wszystkich, przedstawionych wyżej powodów, powinno sie ten film zbojkotować i olać nie idąc nań do kina. Chociaż i tak wg mnie ma marne wrożby powodzenia, chociaż znając lobby żydowskie to pewnie dostanie jakiegoś oscara... Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Prawdziwa historia Bielskich 07.01.09, 05:55 Jak widzę wnuki* z organizacji Polska Umęczona przez Podłych Żydów walczą. Nieważne, czy Tuwia mordował Naliboki, bo i tak mordowali ;)sowieccy;) czyli wiadomo jacy part... bandyci a Tuwia Bielski był wiadomo kim, o czym świadczą wyroki (nieważne, że nie na tego Bielskiego) - natomiast kiedy Polacy mordują Żydów (jak w Jedwabnym - Jedwabne to tylko przykład, ani jedyny, ani największy tylko dobry przykład jak Polacy samodzielnie mordowali sąsiadów jeszcze przed ową niesławną stodołą, podczas, potem i po wojnie) jest to OK, ponieważ to nieprawda, nie Polacy, Żydzi byli sobie sami winni i nikt ich nie lubił, sami się zamordowali i uciekli do Mandżurii. ------- * - wnuki ube... pracowników ministerstwa, przec żaden Polak ubekiem nigdy nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
wrd6611 Re: Prawdziwa historia Bielskich 23.01.09, 09:50 Z tym Jedwabnem to nie jestem pewny czy to bylo na ochotnika. Jezeli niemcy stali z karabinami to trzabylo podpalac. Straszne ale nie wiem jak my bysmy sie zachowali. Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Prawdziwa historia Bielskich 08.01.09, 14:12 Właśnie skończyłem oglądać. Są dwa polskie akcenty. Ruski chłop powieszony w stodole za pomoc żydom ma tabliczkę z napisem "Amant Żydów" Na końcu pokazane jest zdjęcie prawdziwego Bielskiego w polskim mundurze. Dwa idiotyzmy. Wszeobecny rosyjski i nauczyciel uczący dzieci w hebrajskim. Nie mówię już o faktach historycznych. Ruscy partyzanci są przedstawieni jaką nudne chamy i ... antysemici. Wszyscy naokrągło piją wódkę i nie ma sceny bez butelki. No chyba, że strzelają. Tewje z zimną krwią zabija drugiego faceta, bo mu podskakiwał. Brat Tewjego z innymi żydami służył w ruskiej partyzantce, o której film nie opowiada, więc nie wiadomo, co w tym czasie robili.Mogli wtedy uczestniczyć w akcjach opisywanych przez internautów, które były działem tejże partyzantki. Wniosek z powyższego jest taki, że cobyśmy nie mówili film nie koniecznie mija się z prawdą, choć może nie o wszystkim opowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Prawdziwa historia Bielskich 19.01.09, 21:28 dyngos napisał: > Co trzeci/czwarty Polak/człowiek polskiego pochodzenia mieszka w > USA. Jest ich mniej więcej tyle co Czechów w czeskiej ojczyźnie. > > Ja rozumiem, że istnieją różne stopnie związku z polskością, ale > jest ich wystarcająco dużo, by np. tworzyć dobre polskie/polonijne > filmy, tworzyć dobrą polską/polonijną muzykę. > > Czemu u nas nie ma (nie wiem nic o tym) żadnej ekspozycji takich > polonijnych dzieł? > Czemu nie ma producentów filmowych chcących nakręcić hit o > bohaterskich Polakach? > Nie sprzeda się? > Czemu bohaterscy Żydzi mieliby być bardziej przebojowi niż > bohaterscy Polacy? > Czemu Polacy mają tak nikły wpływ na postawę amerykańskiej opinii > publicznej? > > W gadkę o zapijaczonej polonii nie wierzę. Nawet jeśli są wśród niej > menele i stanowią spory odsetek, to ludzie ambitni z osiągami też są! Dyngos podpisuję się pod tym co napisałeś i apeluję o film o bohaterskich Polakach. Tymczasem czekam na "Miasto z morza", film o Gdyni i jej budowie. W sumie to też jest bohaterstwo co robili ci Polacy na czele z p. Kwiatkowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Prawdziwa historia Bielskich 19.01.09, 21:49 A zaraz zaraz. teraz mi się przypomniało w tym roku na ekrany kin wejdzie jeszcze: "Generał Nil" "Generał August Emil Fieldorf, pseudonim „Nil”, był dowódcą Kierownictwa Dywersji Armii Krajowej podczas okupacji niemieckiej oraz organizacji „Nie”, czynnie sprzeciwiającej się powojennemu okupantowi sowieckiemu. Po wojnie i zesłaniu na Ural, Fieldorf zmuszony jest podjąć śmiertelną grę z Urzędem Bezpieczeństwa, próbując uratować rodzinę i współtowarzyszy z podziemia. Film obfituje w brawurowe sceny, min. słynnej Akcji pod Arsenałem, operacji oddziału ‘Parasol’, w której zlikwidowano dowódcę SS – Franza Kutscherę, oraz trzymające w napięciu sceny szpiegowskiego pojedynku między ‘Nilem’ a agentami UB." www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=31502 Więc może nie jest tak fatalnie z tymi filmami o polskich bohaterach? Coś się zaczyna dziać. Chyba będzie jeszcze jeden film w tym roku o takiej wymowie jak Genrał Nil ale nie pamiętam tytułu. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Prawdziwa historia Bielskich 19.01.09, 21:52 Aha no i ciekawe ilu z nas patriotów żądających filmów o polskich bohaterach czy o pozytywnych wydarzeniach w naszej historii (jak budowa Gdyni) pójdzie do kina. Ja rozumiem nie chodzić na zagraniczne filmy ale na polskie moglibyśmy chodzić tak poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
ainurka Prawdziwa historia Bielskich 22.01.09, 17:00 czy rzeczywiście craig mówi w filmie po rosyjsku? wydawalo mi sie, że po angielsku, tylko z ros. akcentem (równie dobrze mozna powiedziec, ze z polskim...) Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Re: Prawdziwa historia Bielskich 23.01.09, 05:08 Scenariusz filmu "Opor" oparty jest na prostym i kłamliwym założeniu: Bielscy są bohaterami, a o zbrodniach, których się dopuścili należy zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
brauling Zamiesccie to w zachodnich gazetach 24.01.09, 02:33 No wporzadku zgodze sie z tymi informacjami odnosnie bielskich,tylko pytanie dlaczego nie zamiescicicie tego w Amerykanskich gazetach.Chociazby jak New York Times,New York Herald itp i w ogole w swiatowych czasopismach.Uswiadomcie tam ludzi jak bylo naprawde my jusz o tym wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
berbil Prawdziwa historia Bielskich 28.01.09, 17:49 Książka bardzo ciekawa, razem z filmem świetnie się uzupełniają. Mimo to po lekturze i seansie nadal pozostają pewne wątpliwości. Szkoda, że śledztwo IPNu prawdopodobnie niczego już nie wyjaśni, minęło zbyt dużo czasu. klepisko.wordpress.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
d.maskator Prawdziwa historia autorów książki 11.02.09, 07:41 www.rp.pl/artykul/10,261651_Wycofany_plagiat_dziennikarzy__Gazety___.html Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Prawdziwa historia Bielskich 25.07.09, 08:35 Za ten mord w Nalibokach strona żydowska powinna przeprosić nasz naród. Odpowiedz Link Zgłoś