sibeliuss 10.01.09, 09:16 Cud, że nikt nie zginął. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trudno_tak Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby r... 10.01.09, 09:20 zima zaskoczyła kierowców... Mróz w styczniu to jakaś anomalia... Odpowiedz Link Zgłoś
wilfordgrove Re: Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby 10.01.09, 09:33 Wmówiono Polakom globalne ocieplenie, to się dziwią, że przyszła zima. Odpowiedz Link Zgłoś
gk0101 Re: Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby 10.01.09, 09:48 Bardziej zaskoczyla drogowcow;p Zreszta po raz n-ty. Ciekawe co teraz wymysla na swoje usprawiedliwienie. Jak byly te super zimne dni to mowili, ze ponizej -10 stopni sol sie nie roztapia. Teraz jest raptem kolo zera, wiec juz tej wymowki sie nie da powtorzyc. Jednak maja taki arsenal tlumaczen, ze na pewno znajda cos odpowiedniego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
moherowiec Re: Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby 10.01.09, 10:04 Nie żartujmy. Nigdy nie da się uniknąć śniegu na drogach. Tak samo jakby mieli suszyć chodniki podczas ulewy. I nie chodzi tu o tłumaczenia, po prostu z pogodą nigdy się nie wygra, a my mamy ograniczoną zdolność zwalczania jej skutków. Odpowiedz Link Zgłoś
whitenabuchodonozor Re: Tylko rowery 10.01.09, 10:37 tak, rower to jest zdecydowanie właściwa odpowiedź na dzisiejszą gołoledź proponuję przesiadkę z czterech kółek na dwa - ortopedzi na pewno nieźle zarobią i to będzie nasza recepta na kryzys finansowy - pomyśl ile będą mieli kasy na zwiększenie konsumpcji Odpowiedz Link Zgłoś
pawman j.w. 10.01.09, 10:43 ja dzisiaj parkowałem na Młyńskiej i uszkodziłem felge o kraweznik, jechałem max 5km/h, czyli tyle ile wynosi predkosc pieszego. Na chodnikach był jeszcze większy bajzel niż na drogach, generalnie polka na lodzie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy_nick Znow ta poznanska oszczednosc 10.01.09, 11:14 teraz oszczedzaja na piasku i solo Odpowiedz Link Zgłoś
qasher Re: Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby 10.01.09, 13:43 a tłumacz im, że globalne ocieplenie działa w dwie strony... będą cieplejsze lata i ostrzejsze zimy Odpowiedz Link Zgłoś
maly_ksiaze Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby r... 10.01.09, 09:20 Witam:) Wiadakt górczyński, nie jest "pod poznaniu"(jesli juz to pod poznaniem), choć w rzeczywistosci jest w poznaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby 10.01.09, 09:31 Oczywiscie madrale znowu beda pieprzyc o niedostosowaniu predkosci do warunkow jazdy. A firma, ktora ma zapewnic jakis standard odnsniezania i przyczepnosci drogi znowu nie poniesie konsekwencji. Pewno ogladali poranne serwisy informacyjne z wiadomosciami, ze zima zaskoczyla kierowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
whitenabuchodonozor Re: Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby 10.01.09, 09:35 dziś akurat w Poznaniu zima zaskoczyłaby każdego, jest tak ślisko (marznąca mżawka) że nikt nie mógł tego przewidzieć Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby 10.01.09, 10:47 Najbardziej ślisko jest nie przy silnym mrozie ale przy lekkim, bliskim 0, bo wtedy pod naciskiem opon śnieg topnieje i samochód ślizga się po wodzie, która pełni rolę smaru. W krajach skandynawskich opony zimowe są obowiązkowe od początku grudnia do końca lutego, dozwolone są opony z kolcami. Odpowiedz Link Zgłoś
barm Re: Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby 10.01.09, 12:38 w norwegii opony zimowe sa obowiazkowe od 1 listopada do 1 maja, generalnie nie soli sie drog, piaskowanie tez nalezy do zadkosci, zima po prostu jezdzi sie wolniej a przede wszystkim na dobrym ogumieniu a nie jakis uniwersalnych wynalazkach Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby 10.01.09, 14:01 Dobre "uniwersalne wynalazki" (Nokian, Goodyear, niektóre modele Hankooka, może jeszcze Vredestein) mają jakośc odpowiadającą średniej klasy zimówkom. To nie mój wymysł, tylko wyniki testów ADAC i OAMTC :) Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby 10.01.09, 19:08 Opony zimowe na lodzie pomogą jak umarłemu kadzidło. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby 10.01.09, 22:37 Na klimat francuski czy angielski, zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
gpopiela Re: Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby 10.01.09, 10:53 Utrzymujace sie przez wiele dni mrozy, czego rezultatem jest mocno wychlodzony grunt i zapowiadane ocieplenie z opadami. No rzeczywiscie, trzeba byc reniuszem, zeby przewidziec gololedz. Bylo solic profilaktycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
waariat Re: Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby 10.01.09, 13:42 jaki standart? niegdyś nie było tak dużo piaskarek i jeżdzaćzych solniczek;)i się nie narzekało, a teraz to najlepiej na partie rządzącą ponarzekajcie. Jak ktos jest kretynem i zapie... po lodzie 80km/h albo wiecej to co się dziwić. Najlepsi są ci co mają samochody za ponad 100tys, z super drogimi oponami z napędem na 4 koła i myślą że to da im 100% przyczepność. Zapie...ą jak debile i nie tylko oni lądują w rowie ale i wymusząją by inni dostosowali się do ich prędkości albo zjeżdzali inni. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Autor jeszcze sie nie obudził? 10.01.09, 09:38 Wiadukt Górczyński nie ma z pewnością 3 km długości. Więc albo karamnbol miał miejsce na wiadukcie, albo w Komornikach, czyli z 10 km przed wiaduktem. Jeśli na wiadukcie, to w ciemno można powiedzieć, że to nie gołoledź była przyczyną, ale wymuszający pierwszeństwo przejazdu wieżdżajacy na ten wiaduk od strony ulicy Czechosłowckiej. W noirmalnych warynkach - ostre hamowanie. Na lodzie się nie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
hno3 Wydaje mi się że to na nówka pewex między G a K 10.01.09, 12:56 na wysokości zjazdu do L. Odpowiedz Link Zgłoś
filipinska.zaraza.prezydenta Re: Autor jeszcze sie nie obudził? 10.01.09, 14:14 To było na wysokości Auchan, po tej stronie co stacja gazowa. Odpowiedz Link Zgłoś
trudno_tak Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby r.. 10.01.09, 09:39 nie ma cudów, choćby posypali toną piasku to i tak zamarzający deszcz zrobi swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
tommyd88 Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby r... 10.01.09, 09:53 Z tekstu wynika, że karambol wydarzył się już w Poznaniu, a z tego co mi wiadomo to jeszcze przy Luboniu, na świeżo wybudowanym odcinku drogi, "nowym" moście, dołem można się przedostać w strone Junikowa, to chyba tam się wydarzył ten wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby r... 10.01.09, 11:20 Masa blachy do klepania. Są tacy którzy się smucą i tacy którzy się cieszą. Samo życie Odpowiedz Link Zgłoś
3cik <--------------------------IIII 10.01.09, 11:51 Przecież nawet oblodzona jezdnia nie powstrzymuje naszych macho przed pędzeniem 170 km/h... Odpowiedz Link Zgłoś
kretek_bladzi Karambol 41 samochodów pod Poznaniem. 4 osoby r.. 10.01.09, 12:54 Ale przeceiż tam jest droga ekspresowa, więc tą stówa trzeba napier.alać. A że śnieg i lód? Przeciez mam zimówki i ABS! A tak poważnie to zawsze w okolicy +- zera jest niebezpiecznei i trzeba o tym pamięatć. POdobnie jak to, że podczas opadów chociażby co minute jeździł pług to i tak nie odśnieży drogi do golego asfaltu. Nigdzie na świecie, nie tylko w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan A gdzie są barierki?? 10.01.09, 12:58 A tego, co wydając kilkaset mln zł na ten odcinek trasy oszczędził na barierkach rozdzielających pasy oddałbym do prokuratora. To jest dopiero skandal! Widząc auto które wjeżdża w latarnię zamiast odbić się w miarę bezpiecznie do barierki po prostu nóż w kieszeni mi się otwiera! Były inne miejsca w Poznaniu (np. ul Witosa), które barierek nie miały i musiało się tam zdarzyć kilka śmiertelnych wypadków w ciągu ostatnich lat, żeby ktoś "pomyślał", że bardziej się opłaca wybudować barierki. Rozumiem, że tutaj jest podobne rozumowanie: zobaczymy ile będzie ofiar i albo damy barierki, albo przeczekamy i jakoś będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
wlkp1 W koncu gdzie? 10.01.09, 14:47 Wiadukt Górczyński pod Poznaniem?A autor skąd? Odpowiedz Link Zgłoś
hubsol Re: A gdzie są barierki?? 10.01.09, 15:08 Misztrzu, ale tam są barierki rozdzielające pasy ruchu... Odpowiedz Link Zgłoś
goodwater Re: A gdzie są barierki?? 10.01.09, 16:40 tak, a gdzie? ja widziałem tylko trawnik w środku Odpowiedz Link Zgłoś
hutchence Re: A gdzie są barierki?? 10.01.09, 17:16 Nie ma barierek gdzie powinny być? Żadna nowość. A co powiecie cudownych rowach po bokach nowo remontowanych w całym kraju dróg. Po prostu genialne, zamiast pirzgnąć w barierkę lecisz do rowu i dachujesz. No chyba, że się rozlejesz w miejscu gzie jest kładka dla pieszych Odpowiedz Link Zgłoś
kretek_bladzi Re: A gdzie są barierki?? 10.01.09, 21:35 hutchence napisał: > Nie ma barierek gdzie powinny być? Żadna nowość. A co powiecie cudownych rowach > po bokach nowo remontowanych w całym kraju dróg. Po prostu genialne Bez rowów byś po deszczu/odwilży nawet stu metrów nie ujechał. Oczywiście że można odwodnienie schować pod ziemię, ale zapłacisz za to? Przypominam, że drogi budowane są z podatków m. in. twoich, sponsorujących neostradę, rodziców. >, zamiast > pirzgnąć w barierkę lecisz do rowu i dachujesz. Bo lepiej odbić sie od barierki i wpaść pod auta jadące za tobą albo lepiej - na przeciwległy pas? > No chyba, że się rozlejesz w > miejscu gzie jest kładka dla pieszych Odpowiedz Link Zgłoś
hutchence Re: A gdzie są barierki?? 10.01.09, 22:29 Ależ brednie piszesz. Wcześniej nie było takich rowów (tak głębokich) i jakoś po odwilży wody na drodze nie było. Chyba piszemy o dwóch inny rzeczach. Żeby było jasne wzdłuż każdej drogi są doły, bo przecież trudno wymagać kanalizacji za miastem, lecz te przy nowo remontowanych - chociażby z Radomia do Lublina - są dużo głębsze. Wlatując w nie masz małe szanse na wyjście bez szwanku. Odpowiedz Link Zgłoś
hutchence Odstępy kierowcy, odstępy 10.01.09, 17:12 Pewnych rzeczy nie da się uniknąć. Ale należy je przewidywać. U nas w Polsce jest takie przyzwyczajenie, że jeden drugiemu "na dupie jedzie". I przyznaje się bez bicia, że ja robię to także coraz częściej. Bo jeżeli tylko zostawisz odstęp na "grubość gazety" już tam jakiś cwaniak skoczek ci wjedzie. Więc każdy się nauczył i odstępów - bezpiecznych - nie zostawia. No a przy takiej aurze są tego skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
gologolo był film... 10.01.09, 18:18 jeździec bez głowy- to my kierowcy, jaki kraj tacy kierowcy. I nie trzeba być indianinem, żeby wiedzieć , iż po dużym, kilkudniowym mrozie podłoże jest zmrożone, a powietrze dziś wilgotne..... Do tego mnie uczyli, że na mostach, wiaduktach i w lasach często jest bardzo ślisko zimą. Olej to potrzebny nie tylko w silniku. M jak miłość . Odpowiedz Link Zgłoś
kamtu.pl Zamiast zwykłego ogniwa darmowa energia 10.01.09, 18:35 Zamiast zwykłego paliwa proponuję zapoznać się z ogniwem joego www.joecell.pl reaktor darmowej energii co o tym sądzicie??? Odpowiedz Link Zgłoś