katja301 Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z... 10.01.09, 23:13 A ja wystawe widzialam w Kopenhadze. Mieszkam na stale w Danii. Wystawa ta odwiedzilo bardzo duzo ludzi. Szkoda ze nie trafi do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
katja301 Kopenhaga 10.01.09, 23:15 a ja wystawe widzialam w Kopenhadze i ciesze sie , ze mialam taka mozliwosc. Szkoda ze w Polsce nie bedzie mozna jej zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
wcalenietakimaly Skandal 10.01.09, 23:39 Kompletny brak szacunku dla doswiadczenia smierci. By pouczac wystarczy wydac atlas anatomiczny. Zbok z tego "doktora". W Kopenhadze lub Roterdamie w witrynach skepowych lub oknach siedza rozebrane k..wy. Katja daj namiary. Odpowiedz Link Zgłoś
qasher Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z... 10.01.09, 23:41 A eksponaty zapytano o zgodę? Jeśli nie, to wedle prawa unijnego powinni, wskrzesić, przesłuchać i dopiero eksponować, a nie na skróty. Trup też ma swoje prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
n_harding Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 23:59 Jest to zwykly, nie majacy nic wspolnego ze sztuka, jarmarczny "freak show" pomyslany tak jak jego 19-wieczne pierwowzory jako doskonaly sposob na zrobienie duzych pieniedzy na najgorszych cechach ludzkiego charakteru. Nie rozni sie to niczym od pokazywania za pieniadze zrosnietych glowami blizniat syjamskich czy tez popularnego w ostatnich czasach w Indozeji "czlowieka drzewo", ktory, zmuszony sytuacja finansowa, pokazywal publicznie swoje straszliwie zdeformowane przez chorobe cialo aby przezyc. Technologia plastynacji jest genialna, ale powinna byc wykorzystana tylko i wylacznie przez profesjonalistow medycznych do celow naukowych a nie dla zaspokojenia najnizszych instynktow ciemnej gawiedzi. Prawdziwym powodem bowiem, dla ktorego wystawy te ciesza sie tak nieslabnacym powodzeniem wsrod mas jest nie to, ze ucza anatomii, gdyz to na poziomie nieprofesjonalnym zapewnia w stopniu wystarczajacym kazdy atlas anatomii czlowieka, lecz to ze daja zwiedzajacym swiadmosc obcowania z prawdziwa smiercia. Prawdopodobnie Boga nie ma więc o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
devil1488 fajnie, pewnie się wybiore w tym tygodniu 11.01.09, 00:06 jest może ktoś z HD? gdzie można kupić bilety? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalene76 A ja bylam i widzialam Body World 2 w Denver 11.01.09, 00:43 Super wystawa, wlasnie takie pokazanie ludzkiego ciala dopiero obrazuje jak niesamowite jest nasze "wewnatrz" i mozliwosci jakie nasze cialo ma. I nie bylo zadnej szpoki i bog wie czego, cala wystawa byla zrobiona z duzym wyczuciem, a czesc poswiecona np. rozwojowi czlowieka w lonie byla odosobniona i zrobiona bardzo elegancko, ten kto nie chcial nie musial tego ogladac. Zanim ktokolwiek sie na ten temat wypowie negatywnie polecam wpierw zobaczyc a nie sie emocjonowac i cyrk z tego robic. Odpowiedz Link Zgłoś
hello_shitty Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z... 11.01.09, 00:43 Byłam na wystawie von Hagensa w Manchesterze i muszę powiedzieć, że.. no cóż, zapiera dech w piersi. Jestem dość wrażliwą osobą, ale będąc na wystawie ani przez chwilę nie czułam obrzydzenia, sama nie wiem dlaczego. Uważam, że jest to ekscytujące doświadczenie i.. co to, do cholery, ma wspólnego z Auschwitz?! Ciała znajdujące się na wystawie należały kiedyś do osób, które dobrowolnie podpisały zgodę na plastynację ich późniejszych zwłok. W każdym razie każdemu, kto ma okazję zwiedzić wystawę, bardzo gorąco ją polecam. Zwłaszcza tym, którzy są tak bardzo przeciw - może pójdą nie tylko na wystawę, ale i po rozum do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
legrange Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z... 11.01.09, 02:29 A co na to polski Episkopat? Odpowiedz Link Zgłoś
slumdog Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 13.01.09, 11:20 A co do tego ma episkopat? Chyba jeszcze każde wydarzenie w tym kraju nie musi mieć jego akceptacji? Czy może nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kkk60 Testament - chiński testament 11.01.09, 03:15 Ciała są przekazywane na podstawie testamentów ?? Rozumiem, że również te z otworem w tyle czaszki sprowadzane z Chin Było o tym głośno parę lat temu. Ale po co o tym wspominać w sumie. Odpowiedz Link Zgłoś
lunaglass I co to ma symbolizować? 11.01.09, 18:30 Obleśny gniot, koleś który to wymyślił jest psycholem. Odpowiedz Link Zgłoś
nebulae ZWLOKI 13.01.09, 05:38 Slowo ZWLOKI kojarzy mi sie zle. Zalozmy, ze autor chcial zwrocic uwage na swoj artykul, moze przy okazji chcial wzbudzic uczucia regilijne, oburzenie "beszczeszczenia cial" i zle kojarzenie sie Ekspozycji. Zdecydowanie, poszanowanie w stosunku do martwego ciala posiadam. Wielki szacunek za umiejetnosci, wiedze i podziw za fantastyczny sposob konserwacji martwych cial mam do pana G.Hagensa. Bylam na wystawie "CIALA" eksponatow w Nowym Jorku, dwa razy. Bardzo duzo sie z niej nauczylam i zamierzam wybrac sie ponownie. Nikt mi nie zabroni w decyzji przeznaczenia mojego przyszlego martwego ciala np.dla dobra nauki. Kto jest dobrym medykiem, a kto szarlatanem? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.gniezno Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z... 13.01.09, 11:02 i to niestety nie pierwszą. juz wczesniej byly wystawy z tymi eksponatami. obroncy tego przedsiewziecia twierdzili, ze w ten sposob najlepiej poznac czlowieka "od srodka" czyli mięsnie, sciegna, uklad kostny itd.... jednak ja jestem na nie. jakos mnie to odstrasza... Odpowiedz Link Zgłoś
jasna77 Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z... 13.01.09, 14:15 Myslalam ze bede oburzona,zdegustowana i obrzydzona ale po obejrzeniu zdjec tak nie jest.Uwazam to za ciekawa forme polaczenia sztuki i nauki,w dodatku jest to zgodne z prawem,wiec nie widze problemu i chetnie bym to obejrzala na zywo. Odpowiedz Link Zgłoś
swiergotka-1 Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z... 13.01.09, 15:16 Czemu ma służyć tego rodzaju "sztuka"......? Nie jest to nawet sztuka dla sztuki, którą głosił modernizm. Przestały kompletnie obowiązywać formy i wzorce..... Sztuka przeniosła się poza siebie samą, stąd ta ironia i postawy "artystów" nacechowane nią właśnie. Czy wśród "eksponatów" jest mamusia autora? Odpowiedz Link Zgłoś
azazel.wielki To najdziwniejszy nekrofil o jakim słyszałem 13.01.09, 15:52 Nawet nie pytajcie jakie 'rzeźby' ma na chacie i do czego służą gdy już nikt nie patrzy... Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Dla teoretykow pare zdjec.. 13.01.09, 23:28 mitglied.lycos.de/oktavian26/Welten/ Odpowiedz Link Zgłoś