niepokorny666 Włoska prasa: "Katyń" należałoby oglądać na sto... 13.02.09, 13:55 Niestety film był słaby, słaby scenariusz, gra aktorska, a Wajda lepiej niech zajmie sie uprawa buraków. Odpowiedz Link Zgłoś
head-cancer Coś na temat filmu Katyń 13.02.09, 14:14 kuba.plejada.pl/9,5427,2,0,olivier_janiak_i_jacek_braciak,wideo.html#autoplay Ten link chyba wystarczy za komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Coś na temat filmu Katyń 13.02.09, 14:37 chyba mi sie gust wypaczył- uważam ze to NAJGORSZY film Wajdy! Odpowiedz Link Zgłoś
head-cancer Re: Coś na temat filmu Katyń 13.02.09, 15:06 drzejms-buond napisał: > chyba mi sie gust wypaczył- uważam ze to NAJGORSZY film Wajdy! Nie znam się na filmach Wajdy ale Katyń jest zwyczajnie filmem słabym i mdłym do obrzydzenia. Jeśli ktoś tego nie dostrzega to albo widział w życiu zbyt mało filmów o tej tematyce albo jest zakłamanym kołtunem. I nie ma nic do tego nasza narodowa martyrologia, historyczne reminiscencje, ilość zabitych rodaków, moje poglądy polityczne itd. Film Katyń jest słaby. Niech się Pan Wajda uczy od wstrętnego hamerykańskiego Żyda Spilberga - dla którego nota bene zdjecia robi Polak Janusz Kamiński - jak się robi filmy wojenne. Niech sobie Pan Wajda zobaczy całego Szeregowca Ryana - nie tylko początek - lub Listę Schindlera, a potem kupi świnię skarbonkę i zbiera przyzwoitą sumę na profesjonalnych charakteryzatorów, scenografów i jakiegoś dobrego scenarzystę coby mu znowu telenowelowa stylistyka i dialogi nie wyszły. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Ty koles przeciez Ryana nie widziałes!!! 13.02.09, 15:27 że takie głupoty opowiadasz. Ty po prostu musisz z po Wajdzie pojechac, ponieważ to jest "in" lub "trendy" lub "jazzy"! Tamten faciu o Wojewodzkiego to kompletny idiota, który jedzie po temacie, albowiem taka jest formuła u Wojewodzkiego. Ale i tak Maklakiewiczowi z Rejsu do pięt nie dorasta. Wy nie rozumiecie prostej rzeczy - ten film został nakrecony z poczucia pokazania prawdy o tych dniach. Wajda chciał być dokładny aż do bólu. I był dokładny aż do bólu. Wy jesteście wychowani na amrykanskich westernach i chcecie happy endu, ale tam nie było happy endu!!!! Tam była jatka, a w zasadzie szlachtowanie "polskovo bydła", do którego nadal sie kolesie moskale nie chcą do konca przyznac. Odpowiedz Link Zgłoś
rekrutacja Re: Ty koles przeciez Ryana nie widziałes!!! 13.02.09, 16:16 No tak. Jak wiadomo nie istnieja dobrzy pisarze o paskudnych pogladach, bo jak wiadomo paskudne poglady absolutnie nie wspolwystepuja z talentem i inteligencja. To oczywiste, ze skoro tresc jest sluszna, to film na pewno dobry. Film jest niedobry, gdy jego tresc jest niesluszna, sila rzeczy. To zupelnie jasne, ze osoby krytykujace warsztat tworcy jednoczesnie musza byc wrogami jego pogladow. Prawdopodobnie zreszta nie robia tego szczerze, tylko za pieniedze okreslonych grup/srodowisk/mocarstw, bo slusznosc pogladow jest dowodem na jakosc dziela, i tylko niskie pobudki moga sklonic bande skamlacych krytykow do negowania tego udowodnionego faktu. Z tego jasny plynie wniosek: ci, ktorym sie film Wajdy nie podobal, musza byc najeta przez obce rzady soldateska piora, wynajeta by na forum gazety lamaly ducha narodu. To jest tak oczywiste, ze nikt temu zaprzeczyc nie moze. Dobitnie z tego wynika, ze ci co beda przeczyc, sami sie demaskuja jako agenci obcych sil. Odpowiedz Link Zgłoś
head-cancer Re: Ty koles przeciez Ryana nie widziałes!!! 13.02.09, 17:38 rekrutacja napisał: > Z tego jasny plynie wniosek: ci, ktorym sie > film Wajdy nie podobal, musza byc najeta przez obce rzady soldateska piora, > wynajeta by na forum gazety lamaly ducha narodu. To jest tak oczywiste, ze nikt > temu zaprzeczyc nie moze. Dobitnie z tego wynika, ze ci co beda przeczyc, sami > sie demaskuja jako agenci obcych sil. No właśnie, więc co ja się będę ukrywał skoro powszechnie wiadomo, że jestem wstrętnym żydo-komuszo-liberalno-pedalskim pomiotem, który w swoim plugawym, pozbawionym sensu życiu ma jeden tylko cel; podcieranie sobie tyłka spuścizną wielkich Polaków. A Wajda wielkim reżyserem jest. Tak jak Słowacki wielkim poetą był. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok pododbnie skonstruowane są strony kreacjonistów... 13.02.09, 18:18 wystarczy jedynie napisac, że film jest gniotem, albo, że to proagitka i tyle. A merytorycznie???? Oczekuję jakiś konkretnych zarzutów, a nie typowych bzdetów i plakatowych bajerów (="jestem wstrętnym żydo-komuszo-liberalno- pedalskim pomiotem, który w swoim plugawym, pozbawionym sensu życiu ma jeden tylko cel; podcieranie sobie tyłka spuścizną wielkich Polaków"). Kiedyś czytałem recenzję Sobolewskiego "Władcy pierścieni" - była podobnej klasy. No więc czekam..... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok i jeszcze jedno 13.02.09, 18:24 może pogadać o amrykanskich filmach wojennych, tych klasycznych (12 o'clock high; Hell is for heros, Young Lions) i tych najnowszych, skoro nie znasz sie na Wajdzie. A jak zaczynamy na temat mdłości, a rzuciłes temat Ryana, to proponuję obejrzeć sobie wstęp do filmu z wielką flagą w tle, rodziną na cmentarzu oraz zakonczenie z pytaniem "czy byłem dobrym człowiekiem". Proponuję również zwrócic uwagę na scenę śmierci Millera, który strzela ze swojego colta do PZKW VI. Jak to nie jest mdłe......... Wtedy będziesz koles wiedział, o czym my tak naprawde dyskutujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: Coś na temat filmu Katyń 13.02.09, 18:12 head-cancer napisał: > Niech się Pan Wajda uczy od wstrętnego hamerykańskiego Żyda > Spilberga - dla którego nota bene zdjecia robi Polak Janusz Kamiński > - jak się robi filmy wojenne. Wajda nie musi uczyc sie od Spilberga. Wajda nie musi uczyc sie od nikogo. To inni moga uczyc sie (i ucza sie) od Wajdy. Tyle tylko, ze Katyn Wajdzie nie wyszedl. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
acs-13 niestety , chorzy wolacy opluli sie jak zwykle 13.02.09, 20:31 nad wielkoscia wajdy i jego szmiry wam sie w dupie poprzewracalo nad wajda i jego gniotlawym filmem wajda jest skonczony czy przyjmiesz do wiadomosci czy nie cienki bolek do ktorego nie dotrwalo ze glupota jest nieuleczalna i brniecie dalej pogarsza jego wizerunek i tak niespecjalny Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 No to Włosi dowiedzą się dlaczego Polska w 1939 r 13.02.09, 14:33 w dwa dni przestała istnieć. Nie miał jej kto bronić skoro oficerowie... eeee szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok szydło, czy ty piszesz z ambasady jakiegos kraju?? 13.02.09, 15:28 chyba raczej tak! Odpowiedz Link Zgłoś
dogeye Włoska prasa: "Katyń" należałoby oglądać na sto... 13.02.09, 15:07 A kogo Katyń w jakimkolwiek normalnym kraju obchodzi. Rozdrapywanie ran jest specyfiką tylko w różnych żałosnych kraikach jak Polska i jest potrzebne tylko cwanym politykierom i ufającym im bezkrytycznym naiwniakom, którym łatwo mogą robić wodę z mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo Re: Włoska prasa: "Katyń" należałoby oglądać na s 13.02.09, 15:56 dogeye napisał: > A kogo Katyń w jakimkolwiek normalnym kraju obchodzi. Rozdrapywanie ran jest specyfiką tylko w różnych żałosnych kraikach A wydawało mi się, że uwas na krasnoj płoszczadzi dość hucznie obchodzicie rocznice ojczyznianoj wajny, którą zaczęliście wbijając nam nóż w plecy. Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: Włoska prasa: "Katyń" należałoby oglądać na s 13.02.09, 18:20 dogeye napisał: > A kogo Katyń w jakimkolwiek normalnym kraju obchodzi. Jako wydarzenie historyczne nie obchodzi. Ale sa rozne punkty spojrzenia. Rubryka z jednej z gazet zagranicznych: Katyn to wojna widziana oczyma trzech kobiet. Cos w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
merda Re: Włoska prasa: "Katyń" należałoby oglądać na s 13.02.09, 15:11 Czy ktos bylby tak uprzejmy i podal mi link do omawianego artykulu,poniewaz nie moge go znalezc. Z gory dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś