splinoskoczek Głusi i ślepi świadkowie?! 17.02.09, 10:45 Jak można było nie widzieć i nie słyszeć spadającego helikoptera, mieszkając 100 metrów od miejsca wypadku? Nawet jeśli widoczność była b. słaba, to nie ma możliwości by maszyna o takiej masie uderzyła w ziemię bezgłośnie. To skandal, żeby to ranny musiał wzywać pomocy, skoro wypadek zdarzył się zaraz koło czyjejś chałupy. A wyraźnie poinformowano, że ludzie byli wtedy w domu. Chyba łatwiej im właśnie byłoby podać miejsce zdarzenia, chyba wiedzą, gdzie mieszkają. Znieczulica i kompletne skretynienie. Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.u.k.e Re: Głusi i ślepi świadkowie?! 17.02.09, 11:11 splinoskoczek napisała: > Jak można było nie widzieć i nie słyszeć spadającego helikoptera, mieszkając 10 > 0 > metrów od miejsca wypadku? Nawet jeśli widoczność była b. słaba, to nie ma > możliwości by maszyna o takiej masie uderzyła w ziemię bezgłośnie. To skandal, > żeby to ranny musiał wzywać pomocy, skoro wypadek zdarzył się zaraz koło czyjej > ś > chałupy. A wyraźnie poinformowano, że ludzie byli wtedy w domu. > Chyba łatwiej im właśnie byłoby podać miejsce zdarzenia, chyba wiedzą, gdzie > mieszkają. > Znieczulica i kompletne skretynienie. A skąd wiesz jak było? Może silnik padł całkowicie i musieli lądować autorotacyjnie. Wtedy na pewno śmigłowiec był mało słyszalny. Skoro część załogi przeżyła upadek więc nie mogło to być nie wiadomo jak mocne uderzenie, które zresztą mogło zostać wygłuszone przez śnieg. A do tego jeszcze mgła... Odpowiedz Link Zgłoś
test1410 Re: Głusi i ślepi świadkowie?! 17.02.09, 11:16 bo po co słyszeć - zresztą kobieta która słyszała skontaktowała się z Urzędem gminy (sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
splinoskoczek Re: Głusi i ślepi świadkowie?! 17.02.09, 11:39 pewnie zadzwoniła z tekstem że ktoś wtargnął na JEJ pole, OJCOWIZNĘ jej zaorała maszyna, a kto wie, może naruszyła nawet konstrukcję płotu. Odpowiedz Link Zgłoś
aietes Oglądali "Kawa czy herbata" 17.02.09, 21:00 lub coś podobnie rozwijającego. Odpowiedz Link Zgłoś
zero85 Chwała niosącym pomoc -jak długo jeszcze pogotowie 17.02.09, 10:58 będzie musiało latać tymi złomami ? Wyobrażacie sobie karetkę rok produkcji 1984 ? A to jest śmigłowiec ! Żenada, hańba dla decydentów. Odpowiedz Link Zgłoś
cinsson Nastpny wypadek w druga strone 2 tiry i octavia 17.02.09, 10:58 droga oblodzona, UWAGA Od strony Granicy w strone wrocka Odpowiedz Link Zgłoś
magdapaw4 Katastrofa śmigłowca ratowniczego lecącego do k... 17.02.09, 11:01 droga Wrocław- Legnica w ogóle nie powinna byc okreslana mianem autostrady!!! przede wszystkim nie ma pobocza- w razie jakiegokolwiek wypadku tworzy sie karambol. jest tez waska i pełna idiotycznych barierek Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Autostrada po polsku 17.02.09, 11:14 Budowanie autostrad bez pasów awaryjnych to czysta głupota. Gdzie się ma zatrzymać pojazd, który uległ awarii? Musi na pasie ruchu! Wówczas tylko kwetią czasu jest, szczególnie w trudnych warunkach, aż jakiś inny samochód wpadnie na taką przeszkodę. Odpowiedz Link Zgłoś
jfk Gdzie byli drogowcy????? 17.02.09, 11:15 jechałem tamtędy wczoraj późnym wieczorem. sytuacja była katastrofalna. zwykle dystans wrocław-jawor pokonuje w ok godzinę. wczoraj to bylo mozliwe najszybciej w ponad dwie, a zjazd na budziszow byl niemozliwy. sniegu była olbrzymia ilosc, a ten rozjezdzony przez auta zamienial sie w szklanke. co najgorsze w ciagu ponad dwoch godzin jazdy nie minalem ani jednej piaskarki na autostradzie. auta samochodowe jechaly max predkoscia 60-70 km/h. ciezarowki mialy te warunki w nosie pedzac swa standardowa predkoscia 90 km/h. zima znow zaskoczyla drogowcow? Odpowiedz Link Zgłoś
lemur30 Karastrofa ratowniczego MI-2 pod Wrocławiem 17.02.09, 11:16 ...a wojsko na Strachowicach jeszcze niedawno miało 2 smigłowce ratownicze w-3 sokół które mogły brać udział w akcji ratowniczej przez cała dobę(były wyposażone nie gorzej niż nowoczesna karetka pogotowia i dodatkowo w ILS,wciagarkę ratowniczą) , to komuś sie to chyba nie spodobało i zlikwidował wrocławską Grupę Poszukiwawczo-Ratowniczą bo na co to komu!!???!Wrocławianie nawet nie wiedzieli co mają "pod nosem"Banda nieudaczników! Odpowiedz Link Zgłoś
yes2mike -.-. 17.02.09, 14:59 Ciekawe, który to policjant obecny na miejscu karambolu nasiał paniki, przez która pogotowie zdecydowało się wysłać śmigłowiec do ciężarnej kobity. Odpowiedz Link Zgłoś
burek_polny Brak pasa ratowniczego nie jest problemem. 17.02.09, 11:23 Wystarczy, aby auta zatrzymywaly sie blizej obu skrajow drogi, pozostawiajac miejsce dla karetek pomiedzy. Zadna filozofia, wystarczy pomyslec... Problemem sa srodki (smiglowce, karetki, etc.), jakimi dysponuja ratownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
jfk Re: Brak pasa ratowniczego nie jest problemem. 17.02.09, 11:32 w tamtym rejonie a4, nawet jakby auta stanęły na skrajach, karetka by nie przejechała. tam nie ma pasów awaryjnych i jest bardzo wąsko Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Bzdura 17.02.09, 11:56 Jechałeś w ogóle tamtędy kiedykolwiek? A może widziałeś (nie mam tu na myśli relacji w tv) co się dzieje na autostradzie, gdy nastąpi kolizja? Odpowiedz Link Zgłoś
m_234 link 17.02.09, 11:32 Jaja sobie robicie z tym linkiem do lotniczego pogotowia? Weź się jeden z drugim małolacie obudź! Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.pati nie ma winnych!!! 17.02.09, 12:08 Czy to tą autostradę budowali ludzie związani z BY ŻYŁO SIĘ LEPIEJ? Odpowiedz Link Zgłoś
alexito helikopter 17.02.09, 12:18 dzień dobry, czytałem tu różne opinie na temat tego wypadku, na pewno nie ma znaczenie czy helikopter jest nowy czy ma 25 lat...wypadki niestety po prostu były i będą...rok temu na Węgrzech podobnie zmarł pilot, a jego helikopter był nowy, 2-3 tygodniowy... Odpowiedz Link Zgłoś
bmxrider Katastrofa śmigłowca ratowniczego lecącego do k... 17.02.09, 12:35 "Wszystko wskazuje na to, że śmigłowiec spadł" BRAWO DLA PANA Z LPR ZA BŁYSKOTLIWOŚĆ!!! Tak cenne wypowiedzi zawsze poprawiają mi humor z rana :) Odpowiedz Link Zgłoś
nieue Zdjęcia mogliście sobie darować 17.02.09, 12:40 Zdjęcia ofiar mogliście sobie darować - nic nie wnoszą, a rodzina i znajomi preżyją większy szok Odpowiedz Link Zgłoś
zadumanna Katastrofa śmigłowca ratowniczego lecącego do k... 17.02.09, 13:09 Składam głębokie wyrazy współczucia rodzinie i najbliższym.. ['] Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje przykre strasznie :-( 17.02.09, 13:25 no i dlaczego giną tacy ludzie :-((. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
zalobanarodowa Rozbił się śmigłowiec ratowniczy. Leciał do kar... 17.02.09, 13:42 Ten drugi cos niewyraźny. Powinien wziąć RUTINOSCORBIN. Odpowiedz Link Zgłoś
fk_92 Rozbił się śmigłowiec ratowniczy. Leciał do kar... 17.02.09, 13:52 Oszczędności PO-do czego nas (Polaków)doprowadzają?? Odpowiedz Link Zgłoś
jeden93 Numer 112 - jeden wielki szajs 17.02.09, 14:42 Dobrze, że temu lekarzowi udało się dodzwonić pod to cholerne 112!! Ja za każdym razem, gdy próbuję, to muszę odsłuchać przez kilka minut "Komenda Policji Wrocław, proszę czekać" i nie wiem dokładnie, ile to trwa, bo nigdy jeszcze nie doczekałem!! Ostatnio wracałem w niedzielę z Kudowy do Wrocka i jeszcze przed Kobierzycami zobaczyłem jakiegoś dziwnie jadącego Tira, który jechał "slalomem", wyprzedzał osobówki na podwójnej ciągłej wymuszając hamowanie samochodów jadących z naprzeciwka więc chciałem zadzwonić pod 112, żeby go gdzieś zatrzymali i skontrolowali, ale nikt się nie zgłosił aż do samych Bielan (ok. 7-8 minut jazdy) po czym Tir zjechał na autostradę a ja wjechałem do miasta, więc nie było sensu dalej czekać. Kto wie, może to właśnie on zablokował później drogę... :/ Fakt jest niezaprzeczalny, że ten cały telefon alarmowy to jedna wielka kpina, jak zresztą wiele w tym chorym kraju :(( Odpowiedz Link Zgłoś
vi-com Rozbił się śmigłowiec ratowniczy. Leciał do kar... 17.02.09, 14:55 Co do problemów określenia ostatniej pozycji śmigłowca to istnieje i pracuje w Polsce jak i na całym świecie tz. Automatic Packet Reporting System / APRS / . System poprzez GPS i mała przenośną stację zamontowana w pojeździe wysyła do stacji przekaźnikowych a te na aprs.fi trasę poruszania się pojazdu czy też statku powietrznego z dokładnością do około 5 mtr. Na podanej stronie operator śledzi lot śmigłowca . Ułatwia to znacznie ewentualne poszukiwanie. Jeśli mają te urządzenia tz mobile prywatne , powinny mieć je także Służby Ratunkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hens Rozbił się śmigłowiec ratowniczy. Leciał do kar... 17.02.09, 14:59 Szkoda chłopaków, Wyrazy szczerego współczucia dla rodzin. Mam nadzieję że rząd, nie zapomni o tym za tydzień. Będziemy patrzyć na ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
elinea31 Rozbił się śmigłowiec ratowniczy. Leciał do kar... 17.02.09, 15:08 Straszna tragedia!!! Wyrazy współczucia dla Rodzin Ofiar i Bliskich. Kolejne osoby odeszły-najgorsza chyba zawsze jest ta śmierć nagła w wypadku, najgorszy ból dla najbliżeszj rodziny, przecież oni tak samo jak my wstali rano i pojechali do pracy, nieść pomoc spieszyli i sami biedni zgineli. A komentarze co by było gdyby było i szukanie winnych bez sensu już teraz..i tak tym ludzium już życia to nie wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka _<*>____ <*>___ 17.02.09, 15:13 Ogromny żal, że ci Panowie zginęli (*) (*) Odpowiedz Link Zgłoś
wisnia PO obiecało budżetówce zarobki i dobry sprzęt 17.02.09, 15:14 widać jak dotrzymali słowa Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: PO obiecało budżetówce zarobki i dobry sprzęt 17.02.09, 16:57 Zarobki mają dużo wyższe niż w minionych latach a sprzet jest zamówiony więc nie widzę problemu , MI 2 moga latać do końca 2010 tylko tych ludzi szkoda . Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 bezpieczenstwo 17.02.09, 15:53 "Ten śmigłowiec nie jest przygotowany do wykonywania lotów w tych warunkach. Co roku w zasadzie mieliśmy wypadek MI-2 spowodowany pogorszeniem warunków atmosferycznych - powiedział w rozmowie z TVN24 Edmund Klich, przewodniczący KBWL" No to mamy syntetycznie podana przyczyne wypadku moze nawet ze wskazaniem winnego. Niedawno tez Eurocopter zostal rozbity w Turcji gdy pilot zdecydowal sie leciec w nielotnych warunkach. W ratownictwie decyduje zimna glowa i rzetelna ocena warunkow i dopasowanie srodkow ratowniczych do aktualnej sytuacji. Wszystko inne to chaos skutkujacy powiekszaniem nieszczescia. Ale takie postepowanie nie miesci sie w zakresie polskiej fantazji i entuzjazmu, skutki sa widoczne od czasu do czasu, niestety. Wnioskow nie wyciaga nikt i "jakos to bedzie" do nastepnego razu. Odpowiedz Link Zgłoś