Dodaj do ulubionych

Aborcja dziewięciolatki w Brazylii

06.03.09, 07:02
Kto to jest przyrodni ojciec?
Obserwuj wątek
    • ania5411 Re: Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 07:13
      listekklonu napisała:

> Kto to jest przyrodni ojciec?

To jest pomyłka dziennikarza, gdyż powinno być napisane przybrany ojciec albo
      ojczym, czyli mąż matki, ale nie ojciec dziecka.
      • maruda.r Zgnilizna moralna kościoła sięgnęla dna 06.03.09, 07:39

Zgnilizna moralna kościoła znów sięgnęła dna. Arcykanalia Jose Cardoso Sobrinho
        ekskomunikuje ofiary pedofilskiego gwałtu, zamiast sprawcę. Jeżeli Bóg istnieje,
        to najniższe kręgi piekieł czekają na kanalie w sutannach.

• viornisko Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 08:02
          Skąd w was tyle agresji, tyle złej woli. Spójrzcie lepiej na własne życie i
          odpowiedzcie sobie na pytanie: dlaczego musze byc taki beznadziejny?
          • maura4 Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 08:25
            Moze ja i podobnie jak ja myslący jesteśmy beznadziejni ,ale nie
            głupi i okrutni . My juz od dawna wiemy, że gwałtowi winien jest
            gwałciciel ,a nie jego ofiara. KK nadal stoi na stanowisku ,że za
            gwałt odpowiada kobieta nawet ,jak ma 9 lat .
            • viornisko Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 08:29
              Ale nikt nie mowi, że winna jest dziewczynka, wykluczenie z Kosciola ma sie do
              lekarzy i matki dziecka, a nie dziewczynki.
              • mam_racje_zawsze i nie mówicie że winien jest bandyta gwałciciel 06.03.09, 08:35
                tu nie widziałem twojego wpisu "obrończego" dziecka, bronisz zboczeńców
                wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6346210,Ksiadz_oskarzony_o_molestowanie_uczennicy.html
                • viornisko Re: i nie mówicie że winien jest bandyta gwałcici 06.03.09, 08:39
                  MOże dlatego nie było tam mojego wpisu, bo rzadko przeglądam ten portal, poza
                  naprawdę niezłą ekonomią i w miarę dobrym sportem.
                  • mam_racje_zawsze rzadko ? ale tu sie udzielasz ponad miarę 06.03.09, 08:43
                    nie rzadko, tam sprawa dotyczy twojego kumpla plebana a on oczywiscie została
                    pewnie sprowokowany przez to "wredne" dziecko
                    • viornisko Re: rzadko ? ale tu sie udzielasz ponad miarę 06.03.09, 08:47
                      Bo mnie temat zainteresowal, a zwłąszcza niedorzecnzosci, ktore prawione sa pod
                      adresem Kosciola.
                      • mam_racje_zawsze to też są niedorzeczności 06.03.09, 08:53
                        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6346210,Ksiadz_oskarzony_o_molestowanie_uczennicy.html
                        • c.rayback Re: to też są niedorzeczności 06.03.09, 12:26
                          Daj spokoj.Wyciagniecie wnioskow wymaga samodzielnego a nie zindoktrynowanego myslenia.
                      • janma46 Re: rzadko ? ale tu sie udzielasz ponad miarę 06.03.09, 15:48
                        viornisko napisał:
                        > Bo mnie temat zainteresowal, a zwłąszcza niedorzecnzosci, ktore
                        prawione sa pod adresem Koscioła.
                        .....................................................................
                        Drogi Viornisko ty zupełnie mylisz pojęcia.Tu nikt nie krytykuje
                        kościół,tylko biskupa czyli urzędnika.Kto mu dał prawo
                        ekskomuniki,bo napewno nie Bóg ani Jezus.Czarni nadali sobie sami
                        prawo do pognębiania ludzi nie z ich stanu.Pan Bóg dal nam prawo
                        wyboru i wolną wolę i z naszych czynów rozliczy nas po
                        śmierci.Najpierw niech czarnosukienkowi uderzą się we własne piersi
                        a potem oceniają i rozliczają innych innych.Gdyby na mnie nałożył
                        któryś z katabasów ekskomunikę to bym mu się wyśmiał w nos,bo wiary
                        w Boga nikt nie jest w stanie zabronić ani zakazać,to jest mój wybór
                        i nic nikomu do tego.A tak nawiasem mówiąc to Kościół tworzą wszyscy
                        wierzący w Boga a nie tylko kler.
              • maura4 Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 08:51
                Czyli tych ludzi ,ktorzy uratowali dziecku zycie . Nie tego ,który
                w ten koszmar dziecko i jej rodzinę wpędził. Ciąza dla
                dziewięciolatki jest powaznym zagrozeniem ,a bliźniacza tym
                bardziej. Nikt nie mówi wprost ,ze sama jest sobie winna ,ale
                skazując ją na ponoszenie kosztów gwałtu ,nawet gdyby miała
                umrzeć ,mówi to własnie.
                • n0e2008 Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 09:09
                  > Nikt nie mówi wprost ,ze sama jest sobie winna ,ale
                  > skazując ją na ponoszenie kosztów gwałtu ,nawet gdyby miała
                  > umrzeć ,mówi to własnie.

ale przeciez przeprowadzono aborcje, o co ci chodzi? i ekskomunika zostal
                  nalozona na lekarzy i matke, nie na nia sama. poza tym gwalciciel czeka na proces.

powstaje pytanie - o co ci chodzi?
                  • maura4 Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 09:28
                    Własnie o to mi chodzi ,co juz napisałam ,ale nieuwaznie czytasz.
                    Piętnuje sie ludzi ,którzy ratują dziecku zycie ,robiąc to co muszą.
                    Nie piętnuje się dawcy nowego życia ,choć to gwałciciel-
                    pedofil ,za sprawą którego doszło do tej tragedii. Dlaczego ? Moze
                    dlatego ,że działa zgodnie z prawem boskim.
                    • n0e2008 Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 09:34
                      to ty nie rozumiesz. kosciol ma jakies tam zasady. w tych zasadach jest
                      automatyczna ekskomunika dla przeprowadzajacych czy naklaniajacych do aborcji.
                      jezeli ta zasada ci przeszkadza, to nie nalezysz do kosciola (jak chociazby ja).
                      chyba proste?
                      • hepowy Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 09:49
                        n0e2008 napisał:

> to ty nie rozumiesz. kosciol ma jakies tam zasady. w tych zasadach jest
                        > automatyczna ekskomunika dla przeprowadzajacych czy naklaniajacych do aborcji.
                        > jezeli ta zasada ci przeszkadza, to nie nalezysz do kosciola (jak chociazby ja)
                        > .
                        > chyba proste?

Nie wiem czy aż takie proste. Jak ci się podoba następująca zasada:

"Kościół potępił zabieg. - Prawo boskie jest ponad ludzkim. Jeśli prawo ludzkie
                        stoi w sprzeczności z boskim, nie ma żadnej wartości - powiedział arcybiskup
                        Jose Cardoso Sobrinho występując w telewizji Globo."
                        • n0e2008 Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 09:57
                          nie podoba, dlatego nie naleze do kosciola! w ogole jestem ateista. NIE MA
                          PRZYMUSU WYZNAWANIA JAKIEJKOLWIEK RELIGII!
                          • maura4 Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 10:19
                            Prawda. Ja jednak nie zgadzam się ,aby panowie w sukienusiach
                            wskazywali paluchem ,kto jest zły i godny potępienia szczególnie ,że
                            wskazuja nie tych co trzeba. Tak długo ,jak długo będę widziala
                            dookoła siebie ciemnotę ,która bezmyślnie przed opiniami czarnych
                            pada na kolana ,gotowa jest oddac Polske we władanie Watykanu ,tak
                            długo bedę sie do tego odnosić. Mam nadzieję ,że juz niebawem bedą
                            pierdzieć w powietrze ,bez żadnego odzewu.
                            • n0e2008 Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 10:29
                              > Ja jednak nie zgadzam się ,aby panowie w sukienusiach
                              > wskazywali paluchem ,kto jest zły i godny potępienia [...]

tzn ze powinni glosic co innego niz mowia slowa ich swietch ksiag? na jakiej
                              podstawie? i jak zamierzasz to realizowac? wprowadzajac cenzure, indeks ksiag
                              zakazanych? aresztowac tych ktorzy nie beda chcieli sie na to zgodzic?
                              nie widzisz ze to jest chore? nie prosciej zeby mowili co im sie podoba, a
                              jezeli tobie sie nie podoba to tego nie sluchaj? jezeli ich wyznawcom to sie nie
                              bedzie podobalo - to tez nie beda sluchac!

>szczególnie ,że
                              > wskazuja nie tych co trzeba.

tzn jestes jakims teologiem, zglebiasz tajniki wiary czy cos? w mniemaniu ich
                              religii wskazuja tych co trzeba!

> Tak długo ,jak długo będę widziala
                              > dookoła siebie ciemnotę ,która bezmyślnie przed opiniami czarnych
                              > pada na kolana ,gotowa jest oddac Polske we władanie Watykanu ,tak
                              > długo bedę sie do tego odnosić.

oczywiscie, jest pelna wolnosc slowa, pisz i mow smialo ile ci sie podoba. oni
                              oczywiscie ta wolnosc tez beda realizowac i tez beda pisac i mowic co im sie
                              podoba. to kogo beda sluchac inni ludzie - to juz inna sprawa.

>Mam nadzieję ,że juz niebawem bedą
                              > pierdzieć w powietrze ,bez żadnego odzewu.

masz pelne prawo miec taka nadzieje.
                              • rs_gazeta_forum Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 11:14
                                n0e2008 napisał:
                                > oczywiscie, jest pelna wolnosc slowa, pisz i mow smialo ile ci sie
                                > podoba. oni oczywiscie ta wolnosc tez beda realizowac i tez beda
                                > pisac i mowic co im sie podoba. to kogo beda sluchac inni ludzie
                                > - to juz inna sprawa.

No właśnie napisała co jej się podoba, po co się wpieprzasz i pouczasz?
                                • n0e2008 Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 11:36
                                  ...moze z tego powodu, ze poza wyrazeniem swojej opinii wyrazila chec
                                  ograniczenia czyjejs wolnosci wypowiedzi?
                                  • rs_gazeta_forum Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 15:12
                                    Czyli jesteś zwyczajnie za głupi by odróżnić brak zgody na szczucie ludzi na
                                    siebie od "ograniczenia czyjejś wolności wypowiedzi".
                                    • n0e2008 Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 15:24
                                      inwektywy z twojej strony brzmia troche jak ostatnia deska ratunku. jezeli na
                                      prawde nie masz nic do powiedzenia - moze po prostu nie mow? taka sugestia...

poza tym pozwole sobie zacytowac:
                                      "Ja jednak nie zgadzam się ,aby panowie w sukienusiach
                                      wskazywali paluchem ,kto jest zły i godny potępienia szczególnie ,że
                                      wskazuja nie tych co trzeba."

wskaz mi gdzie tu jest mowa o szczuciu ludzi na siebie? wyraznie pisze, ze nie
                                      zyczy sobie zeby ksieza oceniali innych - choc maja do tego pelne prawo. ja np
                                      mam z mojej strony prawo ich nie sluchac - i nie slucham. tyle.
                              • maura4 Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 11:28
                                To bóg zapisal im w tych swietych ksiegach ,że zły jest ten co
                                ratuje życie dziecka ? Nie ten ,który wyrządza dzieciakowi krzywdę ?
                                To o kant d... potłuc takie swiętości. Daj spokój z cenzurą
                                napisałam ,że będę się odnosic do tego co wyplatają. Oczywiście nie
                                jestem teologiem ,a w życiu kieruję sie rozumem ,rozsądkiem i
                                empatią ,które w tym konkretnym przypadku podpowiadają mi ,że
                                pietowac trzeba gwałciciela -pedofila ,a nie ludzi ,którzy musieli
                                dokonac aborcji ,aby ratowac dziecko.
                                • n0e2008 Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 11:39
                                  > To bóg zapisal im w tych swietych ksiegach ,że zły jest ten co
                                  > ratuje życie dziecka ? Nie ten ,który wyrządza dzieciakowi krzywdę ?
                                  > To o kant d... potłuc takie swiętości.

jak najbardziej sie zgadzam, dlatego nie jestem czlonkiem tej wspolnoty.

> Oczywiście nie
                                  > jestem teologiem ,a w życiu kieruję sie rozumem ,rozsądkiem i
                                  > empatią ,które w tym konkretnym przypadku podpowiadają mi ,że
                                  > pietowac trzeba gwałciciela -pedofila ,a nie ludzi ,którzy musieli
                                  > dokonac aborcji ,aby ratowac dziecko.

zgadzam sie w 100%. i PANSTWO to robi - gwalciciel stanie przed sadem. natomiast
                                  KK moze sobie ekskomunikowac kogo chce - po prostu jezeli ludziom sie to nie
                                  spodoba beda z tej instytucji odchodzic.
                              • rikol Re: Zgnilizna moralna tutaj obecnych sięgnęła dna 06.03.09, 16:57
                                w swietych ksiegach nie ma nic na temat aborcji; Jezus o tym w ogole nie
                                wspominal, mimo ze w jego czasach powszechne bylo uzycie ziol spedzajacych plod,
                                a takze antykoncepcyjnych
          • sekwana2005 Re: Zgnilizna moralna sięgnęła dna 06.03.09, 09:49
            viornisko napisał:

> Skąd w was tyle agresji, tyle złej woli. Spójrzcie lepiej na
            własne życie i
            > odpowiedzcie sobie na pytanie: dlaczego musze byc taki
            beznadziejny?
            Spoglądam na swoje życie - nie gwałciłem dzieci, kobiet, facetów.
            Kotów ani trupów też. Mam żonę, dwoje kochanych dzieci.
            Współczuję gwałconemu dziecku - i popieram decyzję, by dziecko
            zgwałcone - DZIEWIĘĆ LAT !!! - nie musiało zostać matką.
            Kościół nie ma zastrzeżeń do gwałciciela, ale ekskomunikę robi na
            matce tego dziecka i lekarzach?
            Dlaczego Kościół jest tak beznadziejny?
            W czasie wojny na Bałkanach, w Europie, były obozy dla kobiet
            katolickich, muzułmańskich, prawosławnych. Zbiorowo i w najbardziej
            sadystyczny sposób gwałconych. Dziesiątki z nich po tych gwałtach
            zaszło w ciążę. Jan Paweł II, Karol Wojtyła, powiedział iż dzięki
            temu dostały "dar macierzyństwa" - i aborcja po tych zbrodniarzach
            byłaby jeszcze większą zbrodnią...
            Ciekaw jestem, ile miałby "daru miłości" nasz papież, do ludzi
            miesiącami go gwałcących i tortujących...
        • rosfita Re: Zgnilizna moralna kościoła sięgnęla dna 06.03.09, 09:06
          Nie może ekskomunikowac sprawców bo wtedy musiał by ekskomunikowac
          znaczna część swoich kolegów.
        • andrzej369 Re: Zgnilizna moralna kościoła sięgnęla dna 06.03.09, 10:35

Maruda, wszystko w swoim czasie - kler już niebawem upadnie, na
          własne życzenie.
        • michalw111 Re: Zgnilizna moralna kościoła sięgnęla dna 06.03.09, 11:21
          Zgodzę się, że prawo boskie powinno stać ponad prawem ludzkim, a już na pewno -
          przed prawem diabelskim. Pan arcybiskup niezbicie dowiódł, że Kościół Kat. jest
          przedstawicielem szatana i jemu tylko oddaje cześć. Być wyklętym przez taką
          organizację - to zaszczyt, to droga do zbawienia.
          Polacy, opamiętajcie się!! Komu oddajecie cześć? Komu przekazujecie majątki,
          kogo utrzymujecie? Komu powierzacie swe dzieci do pedofilskich rozrywek? Diabłu
          i jego sługom. Kiedyś poniesiecie za to karę !!!!
        • kiviwa Re: Zgnilizna moralna kościoła sięgnęla dna 06.03.09, 11:32
          Ten arcybiskup to jakis psychopata, któremu przyjemność sprawia
          patrzenie na cierpienie dziecka. Facet zgwalcil malą dziewczynkę - 9
          letnią!!! Zaplodnil ją, doszlo do ciąży bliźniaczej, a ten klecha
          jeszcze ją za to kara!??!! Jakim prawem!!! Czy Bóg pozwolił gwałcic
          dzieci????? To jakis idiota, brak słów!!!!
        • nonna2 Re: Zgnilizna moralna kościoła sięgnęla dna 06.03.09, 12:34
          Twoje oburzenie "marudo" jest słuszne. Potępia się ofiary, a owoc tego gwałtu,
          geny właściciela powinny być replikowane. To jakaś paranoja...Patrząc nawet z
          punktu widzenia prawa naturalnego(które nota bebe, żadnym prawem nie jest)nie
          powinno się dopuścić do rozmnażania tak patologicznego osobnika!
    • irma223 "Że dziewczynka nie przeżyje porodu" 06.03.09, 07:16
      Tak właśnie wygląda ich "obrona życia".

I ojczyma-gwałciciela jakoś nikt nie ekskomunikował...
      • boogie79 Re: "Że dziewczynka nie przeżyje porodu" 06.03.09, 07:33
        Dokladnie! Nie ma mowy o gwalcicielu. Jakiez to normalne w kosciele.

A potem jeden z drugim mowia, ze in vitro jest nieludzkie bo odziera
        moment zaplodnienia z tej swietej bliskosci dwoch osob. Prosze jaka
        swietosc - dorosly facet gwalci dziecko. I to ona, jej matka i
        lekarze sa winni. O ojcu ni du du.

Prosimy o wiecej ekskomunik! Ja tez chce za to, ze stosuje in vitro!
        Jesli jakis ksiadz jest chetny do zrobienia czarow- marow nad moja
        osoba to podam adres na prv. Zapraszam po 19 w dni powszednie i caly
        dzien w weekendy.
        • maura4 Re: "Że dziewczynka nie przeżyje porodu" 06.03.09, 08:08
          Nie mozna przeciez ekskomunikować gwałciciela ,bo on jest narzędziem
          w rękach boga. To bóg daje zycie i gdyby nie chcial, to zgwałcona
          dziewięciolatka nie zaszłaby w ciążę.
          • abrahadabra a haniebne słowa JP2 o zgwałconych Bośniaczkach? 06.03.09, 09:06
            Nie ekskomunikowano ani Hitlera ani chorwackich ustaszy.

Ot taka polityka watykańczyków.
      • arturditu Re: "Że dziewczynka nie przeżyje porodu" 06.03.09, 07:55
        W sumie to mnie też mogą ekshomikuminizować, i tak mi to wisi co tam
        powie jakiś podofilski klecha. Jeśli istnieje Bóg to nie potrzebuje
        takich fałszywuch wypluwaczy słów aby głosili swoją wersję prawdy.
        • megasceptyk Popieram, dlaczego każą ludziom wierzyć w wersje? 06.03.09, 08:41
          I jeszcze grożą spaleniem na stosie
          jesli ktoś się nie podporządkuje
          do ich wersji.

"Moja jest tylko racja
          i jedna racja
          bo jest najmojsza."
          • util Nikt nic nie każe. 06.03.09, 13:26
            A stosy to praktyki wieków ciemnych. Dziś co najwyżej zdewodciałe
            sąsiadki mogą cię wytykać palcem. I niech im idzie na zdrowie...
            • megasceptyk Mówisz jakby nie było nachalnego ostracyzmu 06.03.09, 14:25
              i wtrącania się w spawy świeckie.

Zadufanie i dwulicowość
              to kwintesencja sekty Watykan.
      • util Pfff, ciemnogrodzkie staruchy w kieckach... 06.03.09, 08:57
        Niech sobie eksomunikują kogo tam sobie życzą! W zasadzie to niech
        jak najszybciej zaczną to robić hurtowo, ludzkość wreszcie odetchnie
        pełną piersią.
    • miedzianakonefka Niech se tam obkładają czym chcą. 06.03.09, 07:17
      Właściwie to ja mogę za nich przyjąć wszelkie hokus pokus biskupów i samego
      Papieżaka. Nie da się tak zrobić ?
      • viornisko Re: Niech se tam obkładają czym chcą. 06.03.09, 08:04
        NIestety nie da się, takie rzeczy są dla ludzi, którzy wyznają Ewangelię. Zasady
        zobowiązują. Nawet na taką karę trzeba zasłużyć.
        • mam_racje_zawsze A człowiek z mózgiem 06.03.09, 08:18
          olewa takie działania kleru.
          • viornisko Re: A człowiek z mózgiem 06.03.09, 08:25
            Inaczej: olewa ten, który niczego i nikogo się nie boi.
            • mam_racje_zawsze nawet mi nie jest ciebie żal 06.03.09, 08:29
              głupców nie sieją sami się rodzą albo "produkuje" ich kler
              • viornisko Spodziewałem się takiej wypowiedzi z twojej strony 06.03.09, 08:32
                PAX
                • mam_racje_zawsze bronisz pedofilów, dno morlane twoje 06.03.09, 08:41
                  jest na poziomie tego zboka:
                  • viornisko Re: bronisz pedofilów, dno morlane twoje 06.03.09, 08:44
                    Widac uczepiles sie sie tego tematu jak pies psiego ogona... Ale po raz kolejny
                    mowie ci, ze nie kazdy czlowiek jest zly, a ksieza reprezentuja srodowisko w
                    ktorym zyja. Mozna wiec zalozyc, ze jakis procen (promil) jest skazony i nie
                    powinien pelnic tak waznej funkcji w spoleczenstwie.
                    MOja postawa moralna - no tutaj dotknales mnie najbardziej :DDD
                    PAX
                    • mam_racje_zawsze Jakże mi przykro, hehehehehehehe 06.03.09, 08:47
                    • janma46 Re: bronisz pedofilów, dno morlane - do voronisko 06.03.09, 18:24
                      viornisko napisał:> Widac uczepiles sie sie tego tematu jak pies
                      psiego ogona... Ale po raz kolejny
                      > mowie ci, ze nie kazdy czlowiek jest zly, a ksieza reprezentuja
                      srodowisko w
                      > ktorym zyja. Mozna wiec zalozyc, ze jakis procen (promil) jest
                      skazony i nie
                      > powinien pelnic tak waznej funkcji w spoleczenstwie.
                      > MOja postawa moralna - no tutaj dotknales mnie najbardziej :DDD
                      > PAX
                      O ile księża reprezentują środowisko w którym żyją to powinny czarne
                      owce ze swego środowiska eliminować.A czy tak się dzieje.A co
                      powinny robić owieczki im podległe,bo z tego co się zorientowałem to
                      się boją buzię otworzyć,albo zaciekle ich bronią oburzając się że to
                      atak na kościół albo powołują się na obrażanie ich wartości
                      religijnych - to jakie wartości religijne im przyświecają.I nie mogą
                      zrozumieć że jest to odrzucenie faryzeuszostwa,obłudy kleru i
                      oburzenie na ich postępowanie.Najlepszym przykładem takiego
                      postępowania jesteś Ty.
        • manini Re: Niech se tam obkładają czym chcą. 06.03.09, 08:24
          E tam wystarczy że Cię ochszczą i już jesteś ich
          • viornisko Re: Niech se tam obkładają czym chcą. 06.03.09, 08:26
            OchRZczenie to dopiero początek drogi, jak łatwo z niej zejść - wystarczy
            popatrzeć na wpisy niektórych z internautów GW.
            • mam_racje_zawsze Chrzest małego niemowlecia jest szczytem chamstwa 06.03.09, 08:31
              a twierdzicie katole "wolna wola" wiec jaka wolną wolę ma niemowlę?
              • viornisko Re: Chrzest małego niemowlecia jest szczytem cham 06.03.09, 08:33
                To rodzice idą do chrztu z dzieckiem, to ich wolna wola. Widać widzą w tym jakiś
                sens. Dziwne, ze ty tego nie widzisz...
                • mam_racje_zawsze i z wolnej woli odają plebanowi pod "opiekę" 06.03.09, 08:39
                  • viornisko Re: i z wolnej woli odają plebanowi pod "opiekę" 06.03.09, 08:41
                    A idąc do psychologa, pewnie kazdy będzie jak Henryk S. Ochłoń.
                • janma46 Re: Chrzest małego niemowlecia jest szczytem cham 06.03.09, 18:46
                  viornisko napisał:

> To rodzice idą do chrztu z dzieckiem, to ich wolna wola. Widać
                  widzą w tym jaki
                  > ś
                  > sens. Dziwne, ze ty tego nie widzisz...
                  A może mi odpowiesz w jakim wieku ochrzcony był Jezus i tak święta
                  rodzina jak Maria i Józef nie widzieli sensu aby decydować za Jezusa
                  czy chce być ohrzcony czy nie.Nie podejmowała za niego tak ważnej
                  decyzji.Piszesz że to rodzice idą do chrztu z dzieckiem i widzą w
                  tym jakiś sens - rodzice może tak, a dziecko jako dorosły człowiek
                  decyzję podejmie samo.Mi się wydaje że dany człowiek jako istota
                  rozumna i rozporządzająca wolną wolą decyzje powinien podejmować
                  sam.A rolą rodziców i kapłanów powinno być tylko wychowanie dziecka
                  w wierze którą wyznają i nic pozatym.
              • metall Re: Chrzest małego niemowlecia jest szczytem cham 06.03.09, 08:35
                mam_racje_zawsze napisała:

> a twierdzicie katole "wolna wola" wiec jaka wolną wolę ma niemowlę?

Sie wie, że szczytem poszanowania wolnej woli niemowlaka jest zarżnięcie go parę
                miesięcy wcześniej.
                • mam_racje_zawsze A jeszcze wcześniej wziecie bełcikowego 06.03.09, 08:37
                  o które tak walczyli Katole
                  • metall Kościół płaci becikowe? 06.03.09, 08:42
                    mam_racje_zawsze napisała:

> o które tak walczyli Katole

Ci co o to walczyli to tacy katole jak ty zawsze masz rację.
                    • metall Pozdrawiam. 06.03.09, 08:43
                      .
                    • mam_racje_zawsze czytaj i myśl 06.03.09, 08:44
                      to nie boli
                      • metall Pozdrawiam ponownie. 06.03.09, 08:47
                        .
                        • mam_racje_zawsze jestem hetero 06.03.09, 08:53
                          • metall I słusznie. 06.03.09, 11:37
            • morski_lazur Re: Niech se tam obkładają czym chcą. 06.03.09, 09:02
              viornisko napisał:

> OchRZczenie to dopiero początek drogi, jak łatwo z niej zejść - wystarczy
              > popatrzeć na wpisy niektórych z internautów GW.

wiesz, czytam sobie od jakiegoś czasu potyczkę słowną, którą prowadzisz na łamach tego "plugawego" pisma
              z tego, co wspominałeś wcześniej masz żonę i dzieci...
              dziwię się, że jako mąż i ojciec nie jesteś w stanie zrozumieć tragedii tej dziewczynki...
              nie wątpię, że Twoje dzieci są inteligentne i niezależnie od sytuacji na scenie politycznej dadzą sobie radę...
              ta mała ma już traumę na całe życie, tego się nie da zapomnieć czy zignorować...
              i nie chcąć być źle zrozumiana pytam, czy gdyby Twoja córka padła ofiarą gwałtu (Boże broń!!) to tak samo zaciekle bronił bys życia poczętego w niej mając świadomość, że nie przeżyje tej "łaski" jaką jest poród...
              zaryzykował byś jej życie?
              potrafił byś patrzeć na jej tragedię?
              dziecko z brzuchem do komunii??
              właśnie- cała sprawa rozbija się o fakt, że to jest jeszcze DZIECKO

a popęd seksualny to nie jest coś, co można zagłuszyć
              czy potrafisz zagłuszyć potrzebę snu?
              czy potrafisz wstrzymać pójście do toalety?
              oddychanie??
              czy potrafisz wstrzymać motorykę jelit??
              potrafisz zatrzymać krew, płynącą w Twoich zyłach?
              ok- dwie poerwsze możesz...
              ale nie na zawsze...

i proszę, nie odbieraj tego jako atak na Twoją Osobę...
              tylko wytłumacz, bo ja bardzo chcę zrozumieć...
              pax vobiscum
        • apetyt_na_zycie Re: Niech se tam obkładają czym chcą. 06.03.09, 08:54
          Raczej dla tych, którzy wyznają KK. Ekskomunika z Ewangelią nie ma nic wspólnego.
        • pinokkio Re: Niech se tam obkładają czym chcą. 06.03.09, 13:57
          viornisko napisał:

> ... takie rzeczy są dla ludzi, którzy wyznają Ewangelię.

Nie dla wszystkich. Ekskomunika to jest kara kościelna (a nie boska), to jest wykluczenie ze wspólnoty kościoła. Są ludzie, którzy wyznają Ewangelię, pozostając poza kościołem - tych wykluczyć nijak się nie da.
    • darekvtb Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 07:23
      Skoro Bog zdecydowal ze ma ona umzec w czasie porodu - to tak ma byc!
      Czy lepiej byc martwa katoliczka, czy zywa, ale pod ekskomuniką?
      • megasceptyk Bóg nigdy nie istniał, wierzysz w bajki. 06.03.09, 08:47
        Równie dobrze możesz wierzyć w kamienie
        lub święte krowy.

Ale żeby za to płacić
        i jeszcze czołgać się przed jakimiś facetami
        tylko dlatego,
        że on sami uznali się za reprezentantów
        wielkiej, magicznej postaci na ziemii?

Trudno o większe brednie i mentalne niewolnictwo.
    • emeryt21 Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 07:27
      Ciaza takiego dziecka to tragedia sama w sobie.Zwyrodnialec,ktory to
      zrobil powinien byc zgodnie z ludzkim prawem powieszony.
      Biskup,ktory wtraca sie w nieswoje sprawy i wymysla jakies boskie
      prawo powinien byc ukarany za podjudzanie do nienawisci na tle
      religijnym.
      Kiedy kosciol nauczy sie,ze powinien milczec kiedy to jest konieczne.
      • bah Re: Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 09:35
        Biskup zastosował boskie prawo.
        Jak ktoś nie chce stosować się
        do zasad "swojej" religii,
        to o co ma pretensje?

• samktos Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 07:30
      NIc nowego ogolnie ...Kosciol kat. zawsze mial takie zagrania .Ciekawe czym by
      sie takie akcje konczyly w Europie gdyby mial pelnie wladzy . Przebilibysmy
      republiki islamskie...? To pokazuje kogo popiera wszelkiego rodzaju prawica ...
      • chubi78 Re: Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 07:39
        Ojciec dzieci powinien być kanonizowany w trybie natychmiastowym,
        natomast wyrodna, niedoszła matka powinna być spalona na stosie!!!
      • maura4 Re: Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 08:27
        Poczytaj troche historię KK ,a bedziesz wiedział ,czym to by sie
        konczyło ,gdyby miał realną władzę.
    • oneflesh Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 07:37
      no i jest jak zawsze. A wczoraj tak "junkirer" bronil kościola a tu
      prosze matka i dziecko sa eskomunikowane a nie ten dran, który
      gwałcił dziewczynke od 6 roku życia. No i jak katole fajnie
      • megasceptyk Nazikatoszmaciaki aż podskakują z radości 06.03.09, 08:50
        u Rydzyka na kolankach.
      • balrog008 Re: Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 10:09
        Gwałciciel ekskomunikował się przez samo swe postępowanie.
        • swoboda_t Re: Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 11:54
          balrog008 napisał:

> Gwałciciel ekskomunikował się przez samo swe postępowanie

Haha, KO, no świetne wytłumaczenie. Gwałciciel (rzekomo) sam się
          ekskomunikował, więc po co się ma biskup o nim w ogóle wypowiadać i
          go piętnować. Co innego lekarze i matka. Teraz pytanie: czy wg. KK
          gwałt (w dodatku pedofilski) jest większym grzechem niż aborcja (bo
          z automatu ekskomunikuje), czy też mniejszym (niewartym publicznego
          pietnowania, w przeciwieństwie do aborcji). Jeśli gwałt istotnie z
          automatu ekskomunikuje, to wychodzi na to, że można w Kościele
          pracować ("pełnić służbę") nawet bedąc ekskomunikowanym (księża-
          gwałciciele nie są z Kościoła usuwani).

Prawda jest taka, że gwałt dla Kościoła Katolickiego nie jest czynem
          szczególnie karygodnym, a szacunek dla kobiet nie jest wpisany w
          doktrynę KK. Zresztą co tu szanować, wszak jak mawiał św. Odo z
          CLuny kobieta to "wór łajna".
          • balrog008 Re: Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 14:09
            Oba przestępstwa- gwałt jak i aborcja- są potwornymi zbrodniami. Jednak aborcja
            to zabójstwo (co do tego nie mam żadnych wątpliwości) a sam gwałt nim nie jest,
            dlatego nawet w kodeksie karnym jest on karany lżej.
            A samego zdarzenia nie znam poza relacją na tym portalu, a że jest on zwykle
            antyklerykalny to może być stronniczy. Tym niemniej, jeśli naprawdę ten biskup
            nie potępił również zbrodniarza, to jest to naganne.
            • velvet_demon Re: Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 14:30
              balrog008 przeoczyłeś zdanie, że dziewczynka ma 9 lat czy jak? A nie, ty z UPR,
              wam się nic nie wytłumaczy.
              • n0e2008 Re: Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 15:56
                ... ale co ma jej wiek do rzeczy?
            • rikol Re: Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 17:04
              Aborcja nie jest zabojstwem i nigdy w historii nie byla tak traktowana, w zadnym
              kodeksie ani systemie prawnym. Nawet jesli aborcja byla przestepstwem, to byla
              wymieniana oddzielnie w kodeksie i wcale nie obok zabojstwa i uszkodzenia ciala.
              W Starym Testamencie np. jest opis, ze za spowodowanie poronienia grozi grzywna,
              a za zabojstwo - kara smierci. Oznacza to, ze aborcja nie byla ciezkim
              przestepstwem, bo wtedy za byle co byla kara smierci albo obcinanie rak, nog itp.
    • patman Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości co do KK? 06.03.09, 07:45
      Przecież ci osobnicy, których ciężko nazwać ludźmi, nie mają namniejszej litości nawet wobec małych dzieci - od pedofilii do znęcania się nad ofiarą gwałtu. Czy ktoś ich w końcu powstrzyma tych sadystów?
      • viornisko Ty ich powstrzymaj 06.03.09, 08:12
        Prowadź nas i bądź Prometeuszem nowej ery.
        • megasceptyk Ja ich powstrzymam. 06.03.09, 08:51
          terefere

i będzie drugi Vlad
          a czarnuchy będą wisieć na każdym drzewie
          abdarte ze skóry.
          • patman Mimo wszystko nie zalecam wieszania ich 06.03.09, 11:30
            Jedynym wyjściem jest praca u podstaw. Tak jak nie zlikwiduje się narkomanii poprzez walkę z handlarzami narkotyków (jestem całkowicie przeciw ich legalizacji), tak samo nie zlikwiduje się wpływów KK bez wyleczenia ludzi z wiary w boga.
            • swoboda_t Re: Mimo wszystko nie zalecam wieszania ich 06.03.09, 11:58
              Problemem nie jest wiara w Boga czy inne Mzimu, tylko wiara w
              Kościół i religię.

patman napisał:

> Jedynym wyjściem jest praca u podstaw. Tak jak nie zlikwiduje się
              narkomanii po
              > przez walkę z handlarzami narkotyków (jestem całkowicie przeciw
              ich legalizacji
              > ), tak samo nie zlikwiduje się wpływów KK bez wyleczenia ludzi z
              wiary w boga.
              >
            • megasceptyk Zgadzam się ale tak przyjemnie jest sobie pomarzyć 06.03.09, 14:27
              o bohaterskiej walce na noże
              i odbieraniu majątku tej mafii.
        • niepopis Re: Ty ich powstrzymaj 06.03.09, 10:12
          Prometeuszem nowej ery jest rydzyk:
          bi.gazeta.pl/im/7/6339/m6339857.mp3
        • iq58 Re: Ty ich powstrzymaj 06.03.09, 10:13

viornisko napisał:

> Prowadź nas i bądź Prometeuszem nowej ery.

Niestety vacat nieaktualny :D.
          "A ojciec Tadeusz, jak Prometeusz, wybiera ziemi ciepło dla ludzi.
          Dla każdej gminy, każdej rodziny, wielką nadzieję, dla Polski budzi"
        • hepowy Re: Ty ich powstrzymaj 06.03.09, 10:53
          viornisko napisał:

> Prowadź nas i bądź Prometeuszem nowej ery.

A potrzebny jest jakiś "Prometeusz"? To już ludzie, według ciebie, nie potrafią
          żyć bez kija i marchewki?
    • marek.lipski Aborcja dziewięciolatki w Brazylii?Fakty czy dezin 06.03.09, 07:46
      Aborcja dziewięciolatki w Brazylii?Fakty czy dezinformacja.?
      Czy tak oficjalnie sie wypowiedzial przedstawiciel kosciola?
      Czy fakty potwierdzone przez policje brazylijska i ich rzecznika?
      • indianski Re: Aborcja dziewięciolatki w Brazylii?Fakty czy 06.03.09, 07:51
        na pewno dziennikarzyna sam sobie to wymyslil.
        jak powszechnie wiadomo KK nie wtraca sie w takie sprawy , a zycie i zdrowie
        matki to sprawa pierwszorzedna dla kosciola
        • pinokkio Re: Aborcja dziewięciolatki w Brazylii?Fakty czy 06.03.09, 11:21
          indianski napisał:

> na pewno dziennikarzyna sam sobie to wymyslil.

To jest wcale niewykluczone. Przypomnij sobie sprawę "zgwałconej 14-latki z Lublina". W czerwcu ub. roku GW poinformowała, że 14-letnia Agata z Lublina ma kłopoty z przeprowadzeniem aborcji, chociaż ciąża jest wynikiem gwałtu. Fakt gwałtu miał być "potwierdzony przez lubelską prokuraturę". Dwa dni później wyszło na jaw, że prokuratura stwierdziła jedynie iż "zachodzi wysokie prawdopodobieństwo, że ciąża jest wynikiem czynu zabronionego - obcowania płciowego z osobą poniżej 15 lat". Nie było więc mowy o gwałcie, a najwyżej o uwiedzeniu nieletniej (jeszcze później okazało się, że sprawca ciąży, ukochany Agaty, też jest nieletni, wobec czego przypuszczalnie nie można mówić nawet o czynie prawnie zabronionym). Prokuratorskie "potwierdzenie gwałtu" było więc jawnym KŁAMSTWEM, cynicznie zaserwowanym opinii publicznej przez Gazete Wyborczą. Cel tego kłamstwa jest dla mnie jasny. Jako, że w sprawę zaangażował się lubelski kler, w rezultacie tej publikacji na forum internetowym GW rozpętało się istne antyklerykalne piekło. Na kościół posypały się tym razem nie tylko tysiączne przekleństwa ale i groźby samosądów na osobach księży oraz palenia kosciołów. I o to chodziło w tej całej publikacji. Nawet, jeśli po dwu dniach Gazeta zaczeła się chyłkiem wycofywac z insynuacji gwałtu, antykościelny kwadrans nienawiści (trwający de facto dwie doby) odbył się zgodnie z zamierzeniem. Wrogośc wobec "czarnych" wsród czytelników GW została utrwalona.

P.S. Prosze mi nie mówić, że autorka artykułu informację o prokuratorskim "potwierdzeniu gwałtu" opublikowała w dobrej wierze. Nawet, jeśli nie ona sama to kłamstwo wymyśliła, to przecież mogła i powinna była treść prokuratorskiego pisma sprawdzić przed oddaniem artykułu do druku.
          • pinokkio BBC o tej sprawie 06.03.09, 13:39
            Informację o tej historii można znaleźć w portalu BBC. Faktycznie była ciąża bliźniacza u 9-latki i faktycznie arcybiskup zapowiedział ekskomunikę lekarzy i matki dziewczynki. Sprawstwo ojczyma poprzez gwałt jednak jest określane jako "domniemane" (alleged).

Jak więc widać GW ma trwałe upodobanie do samodzielnego przesądzania o zaistnieniu gwałtu w tego typu sprawach. Trzeba wszakże uznać, że tym razem kwestia "był gwałt czy nie?" ma mniejsze znaczenie niż w sprawie "Agaty". Bliźniacza ciąża z pewnościa mogła stanowić zagrożenie dla 9-letniej matki i reakcja arcybiskupa jest w tej sytuacji niewątpliwym aktem fanatyzmu.

news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7926694.stm
            • rikol Re: BBC o tej sprawie 06.03.09, 17:37
              Anglicy pisza 'alleged', bo nie zapadl jeszcze wyrok sadu, a jak wiemy, do
              momentu skazania wedlug prawa czlowiek jest niewinny. Nie chca sie narazac na
              odszkodowanie po prostu, nawet jesli wiadomo, ze koles zgwalcil. Zeby kogos
              skazac, nie wystarczy, ze ta osoba popelnila przestepstwo, trzeba to jeszcze
              udowodnic - dlatego np. polscy mafiosi dostali jedynie po kilka lat wiezienia,
              mimo ze wiadomo, ze zasluguja na wiecej. No ale jesli nie ma dowodow (bo np.
              rozpuscili trupa w kwasie), to nie mozna ich wsadzic.

Co do sprawy 14-letniej Agaty, potwierdzila ona oficjalnie, kilkakrotnie,
              osobiscie, w wywiadach (np. dla newsweeka) ze zostala zgwalcona przez swojego
              kolege. Nawet jesli go kochala, to nie wyklucza gwaltu. Gwalt zdarza sie rowniez
              w malzenstwie. Gwalciciel zaprzeczyl, co jest przeciez oczywiste.
    • peterliberty Obłożyć ekskomuniką tych biskupów 06.03.09, 07:49
      Żądali de facto śmierci 9-letniego dziecka. Bandziory w sutannach.
      liberalnydemokrata.blox.pl/
      • metall Re: Obłożyć ekskomuniką tych biskupów 06.03.09, 08:24
        peterliberty napisał:

> Żądali de facto śmierci 9-letniego dziecka.

Jak rozumiesz "de facto"?

> "liberalnydemokrata"

A cóż to takiego? Coś jak prawicowysocjalista, wierzącyagnostyk,
        niezboczonyzoofil, ... ?
        • megasceptyk Re: Obłożyć ekskomuniką tych biskupów 06.03.09, 08:55
          Nie nadążasz za rozwojem pojęć
          ale nie powinno to być powodem twojej bezmyślnej radości.

Zalecałbym raczej refleksję i douczenie się
          bo zostaniesz w tyle.
          Już stanowisz niezły obiekt do wywoływania wesołości.
          Jeśli się nie weźmiesz w garść będzie tylko weselej.
          • metall Re: Obłożyć ekskomuniką tych biskupów 06.03.09, 09:06
            megasceptyk napisał:

> Nie nadążasz za rozwojem pojęć

Jakiś filozof powiedział kiedyś, że naprawę świata trzeba zacząć od naprawy pojęć.

> ale nie powinno to być powodem twojej bezmyślnej radości.
            >
            > Zalecałbym raczej refleksję i douczenie się
            > bo zostaniesz w tyle.
            > Już stanowisz niezły obiekt do wywoływania wesołości.
            > Jeśli się nie weźmiesz w garść będzie tylko weselej.

Takie teksty mają jedną zaletę - kończą dyskusję.
            Pozdrawiam.
            • megasceptyk Re: Obłożyć ekskomuniką tych biskupów 06.03.09, 09:39
              Co za brednie, nie wmówisz mi ,
              że nie rozumiesz użycia 'de facto'
              u przedmówcy.

W to , że nie rozumiesz pojęcia liberalny demokrata jeszcze mogę uwierzyć,
              to wynik niedouczenia i nieznajomości tej dziedziny życia.
              • n0e2008 Re: Obłożyć ekskomuniką tych biskupów 06.03.09, 10:06
                nie masz pojecia co to liberalizm czlowieku. w twoim rozumieniu liberalizm to
                wolnosc od pasa w dol. nic bardziej mylnego.
                pl.wikipedia.org/wiki/Liberalizm
                demokracja natomiast to dyktatura wiekszosci. jak powiedzial Benjamin Franklin:
                "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad.
                Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania!"
                • megasceptyk Re: Obłożyć ekskomuniką tych biskupów 06.03.09, 10:28
                  Uspokój się.
                  Nie kpij ze mnie podsuwając mi
                  wlepkę z wikipedii
                  (choć poglądowo jest ona wystarczająca
                  a właściwie to pokazuje, że przedpiśca mój nie rozumie znaczenia słowa liberalizm demokratyczny i uważa, że coś takiego nie istnieje
                  i nie może istnieć).

Podzielam pogląd, że demokracja jest dyktaturą większości
                  ale tylko z pewnego punktu widzenia. Zawsze będą równiejsi.
                  No a większość ma genetycznie zakodowane poddaństwo,
                  więc tak naprawdę rządzi mniejszość za pomocą motłochu.

• n0e2008 Re: Obłożyć ekskomuniką tych biskupów 06.03.09, 10:38
                    liberalizm demokratyczny jest o tyle pojeciem sprzecznym, ze demokracja nie realizuje ideii liberalnych. duzo blizsza tej koncepcji jest idea rzadu minimalnego...

nie jestem pewien, czy w ogole wiesz o istnieniu takiego nurtu ale najpelniej liberalizm realizuje libertarianizm:
                    pl.wikipedia.org/wiki/Libertarianizm
                    (do ktorego to nurtu sie jak najbardziej zaliczam)
                    • megasceptyk Re: Obłożyć ekskomuniką tych biskupów 06.03.09, 10:52
                      Nie ma sensu negowanie czegoś
                      co istnieje.

Zabawa w znaczenie słów nie ma sensu
                      ponieważ słowa zmieniają znaczenie.
                      To są frazy, nie mozna ich analizować rozłącznie.

Udawanie, że się tego nie rozumie,
                      powiem to wprost,
                      jest głupie.

• n0e2008 Re: Obłożyć ekskomuniką tych biskupów 06.03.09, 11:00
                        nie zgodze sie.
                        w reklamie uslyszysz ze proszek do prania X jest "inteligentny". czy stworzenie frazy "inteligentny proszek" oznacza, ze utworzono proszek posiadajacy inteligencje? tak samo jest z fraza "liberalny demokrata"... co do demokracji jako takiej - watpliwosci do niej mieli juz arystoteles i platon, dlatego optowali za republika...
                        • megasceptyk Re: Obłożyć ekskomuniką tych biskupów 06.03.09, 11:03
                          Czyli uważasz, że jest sens zaprzeczać temu co istnieje?
                          Możesz zaprzeczać,
                          możesz wyśmiewać ludzi, którzy mówią "inteligentny dom"
                          ale ośmieszysz tym tylko samego siebie.
                          • n0e2008 Re: Obłożyć ekskomuniką tych biskupów 06.03.09, 11:12
                            "inteligentny dom" to tez belkot. dom nie staje sie inteligentny przez nazwanie
                            go inteligentnym. co nie znaczy, ze w jezyku potocznym (mimo braku sensu) nie
                            jest uzywany. dobrze brzmi marketingowo. tak samo jak 'liberalny demokrata'.
                            • megasceptyk Re: Obłożyć ekskomuniką tych biskupów 06.03.09, 14:29
                              Frazy niosą informację,
                              nie należy temu zaprzeczać
                              bo można się straszliwie ośmieszyć.
                        • metall Gratuluję cierpliwości, ale ... 06.03.09, 11:12
                          ... takiej straty czasu nie pochwalam. :-)
                          • n0e2008 Re: Gratuluję cierpliwości, ale ... 06.03.09, 11:21
                            ... cos trzeba robic w pracy ;)
                            • rieker Re: Gratuluję cierpliwości, ale ... 06.03.09, 11:37
                              POkrętna argumentacja i cytownie Hayeka, niezłego ekonomisty,
                              zdradza uwielbienie względem JKM. To samo przekonanie, że "poniewaz
                              ja tak myslę, to znaczy, ze mam rację". A rzeczywistość ma w nosie
                              Twe erystyczne wygibasy. Dowód? Np. jest w Japonii Partia Liberalno-
                              Demokratyczna. Oczywiście Ty możesz dalej twierdzić, ża antypodów
                              nie ma bo tak ktoś napisał :)
                              • metall Oj n0e2008 ... 06.03.09, 11:40
                                ... nie popracujesz Ty dzisiaj. ;-)
                                Następny ... się trafił.
                                • n0e2008 Re: Oj n0e2008 ... 06.03.09, 11:47
                                  ...a terminy gonia ;)
                              • n0e2008 Re: Gratuluję cierpliwości, ale ... 06.03.09, 11:46
                                > POkrętna argumentacja i cytownie Hayeka, niezłego ekonomisty,
                                > zdradza uwielbienie względem JKM.

niestety mylisz sie. jego poglady spoleczne uwazam za komiczne, choc faktycznie ze spora czescia pogladow gospodarczych sie zgadzam.

to jest ta roznica pomiedzy konserwatywnym liberalizmem w wykonaniu JKM, a libertarianizmem.

>To samo przekonanie, że "poniewaz
                                > ja tak myslę, to znaczy, ze mam rację".

gdzie tak napisalem? to raczej moj interlokutor odnosil sie ciagle z wyzszoscia.

>A rzeczywistość ma w nosie
                                > Twe erystyczne wygibasy. Dowód? Np. jest w Japonii Partia Liberalno-
                                > Demokratyczna.

ale co z tego? czy jezeli partia ma w nazwie 'liberalno-demokratyczna' to znaczy, ze liberalna demokracja faktycznie istnieje? czy jezeli partia nazwie sie Prawo i Sprawiedliwosc to znaczy, ze reprezentuje "prawo" i "sprawiedliwosc"?

>Oczywiście Ty możesz dalej twierdzić, ża antypodów
                                > nie ma bo tak ktoś napisał :)

a co to ma do rzeczy? to jest akurat argument nie na temat. pojecie stosowane potocznie zaczerpniete z geografii to nie to samo co marketingowy idiom.
                                • metall Re: Gratuluję cierpliwości, ale ... 06.03.09, 12:01
                                  n0e2008 napisał:

> niestety mylisz sie. jego poglady spoleczne uwazam za komiczne,

Aaaasszzzz, mnie paluchy świerzbią ...

Ale nie, spoko. Twoje terminy ważniejsze. :-)

> choc faktycznie
                                  > ze spora czescia pogladow gospodarczych sie zgadzam.

To mi wystarczy.
                                  • n0e2008 Re: Gratuluję cierpliwości, ale ... 06.03.09, 12:17
                                    dodam, ze mimo tego ze nie uwazam sie za konserwatyste, na drodze logiki moge
                                    zgodzic sie z czescia ich postulatow.

choc tak na prawde kluczowa jest sama podstawa libertarianizmu jako ustroju
                                    spoleczno-gospodarczego - na niej mieszcza sie i katolicy i ateisci, i
                                    konserwatysci i liberalowie...

...a pomyslec ze kiedys bylem na manifach alterglobalistow haha. stare dzieje.
                                    • n0e2008 Re: Gratuluję cierpliwości, ale ... 06.03.09, 12:17
                                      ps. vote Ron Paul :) a nie, to juz po fakcie :P
                                      • metall Re: Gratuluję cierpliwości, ale ... 06.03.09, 12:30
                                        n0e2008 napisał:

> ps. vote Ron Paul :) a nie, to juz po fakcie :P
                                        >

Zakład, że większość nie wie o co chodzi?
                                        • n0e2008 Re: Gratuluję cierpliwości, ale ... 06.03.09, 12:41
                                          hehe :) tia, wiekszosc to straszliwi ignoranci.
                                    • metall Re: Gratuluję cierpliwości, ale ... 06.03.09, 12:30
                                      n0e2008 napisał:

> dodam, ze mimo tego ze nie uwazam sie za konserwatyste, na drodze logiki moge
                                      > zgodzic sie z czescia ich postulatow.
                                      >
                                      > choc tak na prawde kluczowa jest sama podstawa libertarianizmu jako ustroju
                                      > spoleczno-gospodarczego - na niej mieszcza sie i katolicy i ateisci, i
                                      > konserwatysci i liberalowie...

Ot i mądrego dobrze poczytać.

> ...a pomyslec ze kiedys bylem na manifach alterglobalistow haha. stare dzieje.

Powaga? Trudno uwierzyć.
                                      Ale może właśnie dzięki temu zmądrzałeś?
                                      • n0e2008 Re: Gratuluję cierpliwości, ale ... 06.03.09, 12:38
                                        taa, natomiast zaczalem w to wszystko watpic gdy zaczalem zaglebiac sie w detale, zainteresowalem sie na powaznie makroekonomia. wszystko brzmialo tak pieknie i kolorowo: rownosc, wszyscy szczesliwi... jako absolwent politechniki chcialem miec konkretne dowody, ze to ma sens, ze da sie to zrealizowac. im bardziej sie zaglebialem w detale tym bardziej bylem przekonany o chwiejnosci tej konstrukcji. potem zaglebialem sie w darwinizm i biologiczne podstawy natury ludzkiej. kolejnym krokiem bylo zaakceptowanie darwinizmu spolecznego (choc moze to za duzo powiedziane) i wolnego rynku. na pewno wplynal tez na mnie Nietzsche (na ktorym, nawiasem mowiac, bazuje Ayn Rand).
      • maura4 Re: Obłożyć ekskomuniką tych biskupów 06.03.09, 08:33
        Przecież kierują sie prawem boskim ,a ono stanowi ,że jak bóg
        tchnął owe zycie w dziwęciolatkę ,po to aby za kilka miesięcy zabrac
        do siebie trzy zycia (bo te dzieci tez najpewniej umarłyby) ,to tak
        ma byc. Dziwne ,że nie chciał dobry bóg zabac do siebie tego
        zwyrodnialca ,jej ojczyma. Moze jeszcze przewidział dla niego inne
        szczytne zadania. Niezapłodnionych dziewczynek jest duzo.
        • megasceptyk Boga nie ma a biskup postępuje nieetycznie. 06.03.09, 08:57
          terefere
      • peter_1000 Re: Obłożyć ekskomuniką tych biskupów 06.03.09, 09:48
        Tu muszę się z Panem zgodzić, ciekawe tylko czy jutro na RK również będziemy
        zgodni. :)
    • tuhanka Re: Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 07:57
      Aborcja jest złem zawsze. Ale radykalizm, bezduszność i bezmyślność arcybiskupa
      jeszcze bardziej przeraża. Mamy bowiem do czynienia nie tylko z ofiarą gwałtu
      (którego ofiara, jako małoletnia wprawdzie nie została obłożona ekskomuniką),
      ale przede wszystkim z zagrożeniem życia matki (co to może oznaczać, że i te
      nienarodzone dzieci miałyby szanse na przeżycie bliskie zeru). Nawet od dorosłej
      kobiety, świadomie i dobrowolnie współżyjącej, nie można wymagać takiego
      heroizmu. Co dopiero od nieszczęśliwego, przedwcześnie dojrzałego fizycznie,
      zgwałconego dziecka! Czy to dziecko ma poświęcić swoje życie i może umrzeć w
      męczarniach dlatego, że ktoś je straszliwie skrzywdził? Czy można ekskomunikować
      jego matkę dlatego, że chciała jej tego oszczędzić? Ktoś mógłby powiedzieć, że
      matka mogła córkę chronić wcześniej. Ale nie znamy wszystkich szczegółów. Może
      też była sterroryzowana przez partnera? W latynoskiej kulturze macho jest to
      mocno prawdopodobne.
      Podsumowując, arcybiskup ma prawo podkreślać, że aborcja jest złem, że żałuje,
      że do niej doszło, że nauka Kościoła się jej sprzeciwia. Ale nie ma prawa
      potępiać ludzi, których i tak dotknęła tragedia i którzy (także lekarze) musieli
      wybierać między jednym złem (aborcja nieurodzonych jeszcze dzieci z małymi
      szansami na przeżycie) a drugim (śmiercią małoletniej matki). I nikt nie ma
      prawa potępić ich za dokonanie takiego, a nie innego dramatycznego wyboru. Zaś
      brak przy tym wszystkim nawet zająknięcia się o prawdziwym sprawcy
      tragedii...ręce opadają :(
    • m_q Kolejne kłamstwo i manipulacja Gazety Aborczej 06.03.09, 08:00
      Na stronie głównej kłamliwa zajawka: "Ekskomunika na 9-latkę w ciąży"

- nastawiamy czytelnika że czarni zwariowali.

Potem klikamy i mamy artykuł pod tytułem "Aborcja dziewięciolatki w
      Brazyli"

- czyli ekskomunika jednak za aborcję a nie za ciążę.

A z trści wynika, że pod ekskomunikę podpada matka i lekarze-
      zgodnie zresztą z KPK ekskomunika w tym wypaku jest automatyczna...

Jeden artykuł a trzy wersje...

Oj, idą zwolnienia w "Aborczej" i pistolety Łuczywo wykazują się
      przed szefostwem jeden przez drugiego...
      • viornisko W GW brakuje Ketmana 06.03.09, 08:09
        Odkąd odszedł główny tajny korektor, GW stacza się na dno. MOże więc wrócić do
        wariantu z Maleszką i przyznać się publicznie, że GW preferuje takie osoby, niż
        kłamać i manipulować... Z drugiej strony - zatrudnienie Maleszki to też byłaby
        kpina z niezależności prasy...
        • akkj Re: W GW brakuje Ketmana 06.03.09, 08:49
          Przestań już łachmyto pluć na GW. tak ci sie nie podoba, a zrobiłeś
          już ze dwadzieścia wpisó tutaj. Won sta, nie będziesz musiał
          swojej "katolickiej" duzszy na gwałt ateistó wystawiać.

viornisko napisał:

> Odkąd odszedł główny tajny korektor, GW stacza się na dno. MOże
          więc wrócić do
          > wariantu z Maleszką i przyznać się publicznie, że GW preferuje
          takie osoby, niż
          > kłamać i manipulować... Z drugiej strony - zatrudnienie Maleszki
          to też byłaby
          > kpina z niezależności prasy...
      • annajustyna Re: Kolejne kłamstwo i manipulacja Gazety Aborcze 06.03.09, 08:16
        A ekskomunika powinna byc dla sprawcy tejze ciazy!!!
      • 277w08 Re: Kolejne kłamstwo i manipulacja Gazety Aborcze 06.03.09, 08:17
        > Na stronie głównej kłamliwa zajawka: "Ekskomunika na 9-latkę w
        ciąży" <
        ...zwróć uwagę że "zajawka" na stronie głównej brzmi: Zrobili
        aborcję 9-latce, arcybiskup nakłada ekskomunikę" - widzisz różnicę ?
        Jak nazwać Twój post - manipulacją, kłamstwem, odwracaniem kota
        ogonem ? A może to po prostu ograniczenie umysłowe ?
        Jakże to typowe dla "miłujących prawdę" obrońców kościoła.

• anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Kolejne kłamstwo i manipulacja Gazety Aborcze 06.03.09, 08:23

> > Na stronie głównej kłamliwa zajawka: "Ekskomunika na 9-latkę w
          > ciąży" <

Ależ jest, jest na stronie głównej, po prawej stronie. Czytaj okiem, a nie
          krokiem. ;-))))))
        • koloratura1 Re: Kolejne kłamstwo i manipulacja Gazety Aborcze 06.03.09, 09:46
          277w08 napisał:

> > Na stronie głównej kłamliwa zajawka: "Ekskomunika na 9-latkę w
          > ciąży" <
          > ...zwróć uwagę że "zajawka" na stronie głównej brzmi: Zrobili
          > aborcję 9-latce, arcybiskup nakłada ekskomunikę" - widzisz różnicę ?
          > Jak nazwać Twój post - manipulacją, kłamstwem, odwracaniem kota
          > ogonem ? A może to po prostu ograniczenie umysłowe ?
          > Jakże to typowe dla "miłujących prawdę" obrońców kościoła.

Już prawie sami tacy kościołowi zostali; ci inni, w zdecydowanej większości zdążyli przejrzeć na oczy.

• pinokkio Re: Kolejne kłamstwo i manipulacja Gazety Aborcze 06.03.09, 14:04
          277w08 napisał:

> ...zwróć uwagę że "zajawka" na stronie głównej brzmi: Zrobili
          > aborcję 9-latce, arcybiskup nakłada ekskomunikę" - widzisz różnicę ?
          > Jak nazwać Twój post - manipulacją, kłamstwem, odwracaniem kota
          > ogonem ? A może to po prostu ograniczenie umysłowe ?
          > Jakże to typowe dla "miłujących prawdę" obrońców kościoła.

Nie pień się tak od razu, rozejrzyj się wokół, zanim kogoś obsobaczysz... Na głównej są DWA linki do tego artykułu - ten, który ty cytujesz, a drugi cytowany przez twego przedmówcę.
      • miedzianakonefka Re: Kolejne kłamstwo i manipulacja Gazety Aborcze 06.03.09, 12:02
        Jeżeli (podkreślam jeżeli) to prawda to sam bym takiemu biskupowi z chęcią ryja
        obił i kazał spadać ze schodów razem z całym jego kościołem do rynsztoka tam
        gdzie ich miejsce. Wszystko w tym temacie.
    • qwerty1559 Czarna zaraza sama będzie smarzyć w piekle. 06.03.09, 08:04
      Tych czarnuchów w kieckach dokumentnie po...ało. Dość jęczenia
      dewotek i uczciwych inaczej urzędników Watykanu. Robi się nie
      dobrze, jak człowiek dowiaduje się o takich rzeczach. A może jeszcze
      jakiś inkwizytor z Watykanu poleci spalić tę dziewczynke na stosie -
      miała kontakty z diabłem? Nawet mam kandydata na inkwizytora - Benio
      16.
      • viornisko Zaraza pewnie tak, ale może lewacka :DDDD 06.03.09, 08:15
        Skąd takie mysli qwerty? Za dużo ekstazy? Widziałeś swojego pana w ognistych
        czeluściach?
        • megasceptyk Pan w czeluściach nie istnieje. 06.03.09, 09:05
          Za to istnieją fanatyczni nazikatolicy,
          zdeprawowani, nieetyczni i chciwi to bólu.
    • dankimarkowskiejcurka Kolejny artykuł z cyklu: "zły kościół" 06.03.09, 08:09
      To zaczyna być nudne... Obsesje jakąś ma gazetka, czy co?
      • viornisko GW - Gazeta Paranoików 06.03.09, 08:17
        A tak się smiali z Kaczyńskich, że ci ciągle mówią o układzie. Za jakiś czas
        pewnie przypomną sie im słowa maleszki, że dzisiaj nie piszemy źle o Kosciele. I
        tak to się niestety kręci. A fuj.
        • ponte_aronte bronisz tej decyzji kościoła? 06.03.09, 08:38
          Kościół z definicji zawsze postępuje dobrze?
          • mam_racje_zawsze to jest adwokat pedofilów koscielnych 06.03.09, 08:45
            • posh_emka Re: to jest adwokat pedofilów koscielnych 06.03.09, 08:49
              Kto wie...może siedzi i ze swojej plebani klepie w klawiaturę zanim pójdzie mszę
              odprawić....
            • posh_emka Re: to jest adwokat pedofilów koscielnych 06.03.09, 08:49
              Kto wie...może siedzi i ze swoje plebani klepie w klawiaturę zanim pójdzie mszę
              odprawić....
            • viornisko Re: to jest adwokat pedofilów koscielnych 06.03.09, 08:50
              Tak iwele mówisz o księżach pedofilach, może iwęc warto zastanowić się nad sobą.
              Poczytaj sobie Freuda, a może dowiesz się czegos więcej o samym sobie.

PAX
              • mam_racje_zawsze a co Freud może wiedzieć o mnie? 06.03.09, 08:55
                z psychiką to ty masz problem
              • dankimarkowskiejcurka Re: to jest adwokat pedofilów koscielnych 06.03.09, 09:03
                viornisko napisał:

> Tak iwele mówisz o księżach pedofilach, może iwęc warto zastanowić
                się nad sobą
                > .
                > Poczytaj sobie Freuda, a może dowiesz się czegos więcej o samym
                sobie.
                >
                > PAX

To są niby inteligentne osoby na poziomie (czytelnicy GW i
                zwolennicy tego portalu) a tak naprawdę argumenty padają na poziomie
                uczniów szkoły zawodowej. Jak komuś nie podoba się nagonka na księży
                oznacza to, że sam jest klechą lub jeszcze lepiej pedofilem.
                • swoboda_t Re: to jest adwokat pedofilów koscielnych 06.03.09, 12:06
                  Jeżeli przedstawianie obrzydliwych faktów z życia Kościoła
                  Katolickiego - jego historia w nie obfituje - uważasz za nagonkę, to
                  podpada pod paranoję lub co najmnije zdewocenie. O KK jak o
                  zmarłych - albo dobrze, albo wcale, tak??
          • viornisko Re: bronisz tej decyzji kościoła? 06.03.09, 08:49
            Ależ skąd!Nie podoba mi sie tylko ,że Kościół jest stałym celem ataków portalu
            GW. Przynasz chyba, ze krytyka Koscila nie ma wiele wspolnego z polemika...
            • mam_racje_zawsze Polemika z klerem? 06.03.09, 08:58
              szczególne za inkwizycji albo z Rydzykiem, hehehehehe
            • megasceptyk W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy 06.03.09, 09:10
              mogli dowodami obalić?

Taka to jest polemika biznesmenami
              posługującymi się czarami.

Adin dwa tri.... lezie katabas ze świecą
              i straszy wiejskich głupków duchami.
            • takrzy1 viornisko, 06.03.09, 09:48
              sokro Ci sie nie podoba GW, to po co tutaj w ogole zagladasz. Znajdz
              sobie Goscia Niedzielnego lub jakas inna glupote i czytaj, a stad
              sp..j. To co zrobil ten debil w czerwonym czepku jest nie do
              pomyslenia dla kazdego normalnego czlowieka.
        • koloratura1 Re: GW - Gazeta Paranoików 06.03.09, 09:40
          viornisko napisał:

> A tak się smiali z Kaczyńskich, że ci ciągle mówią o układzie. Za jakiś czas
          > pewnie przypomną sie im słowa maleszki, że dzisiaj nie piszemy źle o Kosciele.
          > I
          > tak to się niestety kręci. A fuj.

I "kręcić" się będzie tak długo, dopóki ogół nie przejrzy na oczy i nie pogoni tej bandy.
          Wiem, że to jeszcze potrwa, choć na pewno krócej niż mogłoby się wydawać: dzięki własnym "staraniom" tej podłej instytucji.
      • koloratura1 Re: Kolejny artykuł z cyklu: "zły kościół" 06.03.09, 09:36
        dankimarkowskiejcurka napisała:

> To zaczyna być nudne...

Dla kogo nudne, dla tego nudne; dla pozostałych - rzeczowa i potrzebna ilustracja podłości tej instytucji.
        • dankimarkowskiejcurka Re: Kolejny artykuł z cyklu: "zły kościół" 06.03.09, 09:44
          koloratura1 napisała:

> dankimarkowskiejcurka napisała:
          >
          > > To zaczyna być nudne...
          >
          > Dla kogo nudne, dla tego nudne; dla pozostałych - rzeczowa i
          potrzebna ilustrac
          > ja podłości tej instytucji.

Tylko ta instytucja jest zła? Niektórzy lubią uczepić się jak rzep
          psiego ogona...
          • koloratura1 Re: Kolejny artykuł z cyklu: "zły kościół" 06.03.09, 09:55
            dankimarkowskiejcurka napisała:

> koloratura1 napisała:
            >
            > > dankimarkowskiejcurka napisała:
            > >
            > > > To zaczyna być nudne...
            > >
            > > Dla kogo nudne, dla tego nudne; dla pozostałych - rzeczowa i
            > potrzebna ilustrac
            > > ja podłości tej instytucji.
            >
            > Tylko ta instytucja jest zła?

Ależ nie, są i inne, niewiele lepsze.

> Niektórzy lubią uczepić się jak rzep
            > psiego ogona...

A ci, którym to przeszkadza, powinni czytywać raczej inne gazety.
    • viornisko Re: "Ekskomunika na 9-latkę w ciąży" 06.03.09, 08:10
      W 100 % się zgadzam. GW nie nadaje sie nawet na papier toaletowy - z szacunkiem
      dla tego ostatniego.
      • mam_racje_zawsze zboczenie katoli sięgnęło dna 06.03.09, 08:17
        wy jesteście tego przykładem, kościół katolicki to największe zalegalizowane
        zbiorowisko pedofilów i gejów.
        Wy swoje dzieci też byście oddali plebanowi żeby sie nimi "pobawił"
        • viornisko Re: zboczenie katoli sięgnęło dna 06.03.09, 08:23
          Uważam, że brakuje ci przyzwoitości, a gdzie o Twoich przyjaciółkach lesbijkach?
          Oj oj oj, palcem pogrozi ci naczpederasta - Niemiec.
          Co do dalszej częsci, powiem tak: Moje dzieci bawią się ze swoimi rówieśnikami,
          natomiast boję się, że za lat naście wejdą do poprawno politycznego świata bez
          wartosci.

Księża sa reprezentantem środowiska w którym żyją. Skoro pedofilami sa
          profesorowie, prawnicy, lekarze, wiadomo, że jest prawdopodobieństwo, że wśród
          nich będą i duchowni. Niestety.
          • mam_racje_zawsze lesbijki? proszę bardzo są w klasztotrach 06.03.09, 08:28
            żaden człowiek zdrowy na umysle i seksualnie nie przysięga wstrzemięźliwości
            • viornisko Re: lesbijki? proszę bardzo są w klasztotrach 06.03.09, 08:31
              Czy żaden nie może żyć bez alkoholu? Czy bez słodyczy? Jeżeli czegoś nie
              posmakujesz, to nawet nie wiesz, co tracisz albo zyskujesz...
              • posh_emka Re: lesbijki? proszę bardzo są w klasztotrach 06.03.09, 08:34
                Nie przyrównuj korzystanie z normalnych rzeczy z naturalnym popędem płciowym.
                Nie bądź śmieszny.
                • viornisko Re: lesbijki? proszę bardzo są w klasztotrach 06.03.09, 08:37
                  Naprawdę myslisz, że popędu nie da się ujarzmić? Może to kwestia silnej woli i
                  wiary w to co się robi. A, że śmieszny - żona tez mi tak mówi - c'est la vie :D
                  • posh_emka Re: lesbijki? proszę bardzo są w klasztotrach 06.03.09, 08:45
                    Spróbuj sobie swój ujarzmić i daj znać na jak długo ci się udało-jak przelecisz
                    kaloryfer po okresie abstynencji.
                    • viornisko Re: lesbijki? proszę bardzo są w klasztotrach 06.03.09, 08:54
                      :DDD Dobre. Ja raczej nie dam rady, ale zastanawialem sie, czy gdybym kiedys
                      obral inna droge, czy mialbym w sobie na tyle silnej woli, aby cale lata
                      wytrzymac w czystosci. Ciezko. Ale mowie to z dzisiejszej perspektywy.
                      • sekwana2005 Re: lesbijki - proszę bardzo 06.03.09, 09:13
                        Wolę akceptować lesbijki i homoseksualistów bedących w dobrowolnych
                        związach, niż gwałcenie dzieci. Wszystkiego trzeba spróbować?
                        Nekrofilii też? Warto próbować wszystkiego? To sobie drut kolczasty
                        załóż albo włóż...
                        Nie jestem przykościelny, ale moja osobista moralność nie pozwala mi
                        kogokolwiek krzywdzić.
                        Mając ponad 50 lat uczciwie to mówię - to niewyznania nawiedzonego
                        nastolatka.
                        Kościół broniący sprawców a dobijający ofiary - obrzydliwe...
                        Ratowanie dziecka przed ciążą spowodowaną gwałtem, zagrożoną
                        śmiercią w czasie porodu - przestępstwem?
                        W internecie są nie tylko porno-zdjęcia dziewczynek mających 9 lat.
                        Może sam miałeś, masz, będziesz miał(a) takie dziecko. Ja swoje
                        chroniłem, nie zamykając w wersalce, jak rodzina ostatnio opisywana.
                        Wolałem stopniowo wyjaśniać sprawy związane z miłością i seksem (bez
                        demonstracji) - by ktoś córkę czy syna mi nie skrzywdził...
                        • balrog008 Re: lesbijki - proszę bardzo 06.03.09, 10:13
                          sekwana2005 napisał:

> Mając ponad 50 lat uczciwie to mówię - to niewyznania nawiedzonego
                          > nastolatka.
                          > Kościół broniący sprawców a dobijający ofiary - obrzydliwe...
                          > Ratowanie dziecka przed ciążą spowodowaną gwałtem, zagrożoną
                          > śmiercią w czasie porodu - przestępstwem?
                          > W internecie są nie tylko porno-zdjęcia dziewczynek mających 9 lat.
                          > Może sam miałeś, masz, będziesz miał(a) takie dziecko. Ja swoje
                          > chroniłem, nie zamykając w wersalce, jak rodzina ostatnio opisywana.
                          > Wolałem stopniowo wyjaśniać sprawy związane z miłością i seksem (bez
                          > demonstracji) - by ktoś córkę czy syna mi nie skrzywdził...

Gdzie masz napisane, że Kościół broni przestępców?
                          • atomm Kosciol - obrzydliwstwo... 06.03.09, 10:21
                            jak mozna ekskomunikowac ofiare, ktora przez lata cierpiala??
                            co ma to wspolnego ze wartosciami chrzescijanskimi??
                            • epupecki Re: Kosciol - obrzydliwstwo... 06.03.09, 10:24
                              atomm napisał:

> jak mozna ekskomunikowac ofiare, ktora przez lata cierpiala??
                              > co ma to wspolnego ze wartosciami chrzescijanskimi??

Ktos tam kiedyś wymyślił taką bzdurę, że cierpienie uszlachetnia!
                              • jazmig POdwójne morderstwo 06.03.09, 10:51
                                To było podwójne morderstwo. W Brazylii jest chyba znane cesarskie
                                cięcie?
                                • posh_emka P o j e b a ł o cię ? 06.03.09, 13:18
                                  Czy ty masz pojęcie o tym jak fizycznie rozwinięta jest dziewięciolatka? No
                                  widać,że nie masz.
                                  Ciąża pojedyncza-donoszenie jej jest już sporym zagrożeniem, a co dopiero
                                  bliźniacza-płód nie dostosuje się wielkością w swoim rozwoju do wymiarów
                                  fizycznych chociażby jej macicy-tylko tak jak każdy inny normalny płód-do w
                                  miarę normalnych rozmiarów-to teraz sobie pomnóż ten rozmiar przez dwa.
                                  • n0e2008 Re: P o j e b a ł o cię ? 06.03.09, 13:55
                                    co ciekawe urodzenie dziecka przez 9-latke jest mozliwe. znany jest historii przypadek urodzenia dziecka przez 5-latke, w anglii 11-latki zostaja matkami...

pl.wikipedia.org/wiki/Lina_Medina
                                    akurat to jest kiepski argument. ona MOGLA umrzec, ale tego nie wiesz. natomiast dziecko NA PEWNO nie zyje. pomijam tu kwestie moralnosci, tego ze to dziecko gwalciciela itp.
                                    • maura4 Re: P o j e b a ł o cię ? 06.03.09, 14:44
                                      Skoro jej zycie było zagrozone w/g lekarzy ,to nie ma co
                                      dyskutować .Nie wiesz jaki jest jej stan zdrowia ,na co choruje to
                                      dziecko. Jak twoja córeczka zostanie zgwałcona w podobnym wieku i
                                      zajdzie w ciążę ,to wtedy bedziesz decydować .Zagrasz w loterię -
                                      może przezyje.
                                      • n0e2008 Re: P o j e b a ł o cię ? 06.03.09, 14:54
                                        ale o co chodzi? przeciez przeprowadzono aborcje. i gdybym to ja byl ojcem tej
                                        dziewczynki tez bym nalegal na aborcje. co nie zmienia faktu, ze kosciol moze
                                        aborcje potepiac - dla samej zasady. rozumiesz?
                                        • iluminacja256 Re: P o j e b a ł o cię ? 06.03.09, 15:10
                                          co nie zmienia faktu, ze kosciol moze
                                          > aborcje potepiac - dla samej zasady. rozumiesz?

Kosciół nie moze potepiać aborcji dla zasady,jak sugerujesz, bo to
                                          wymusza działania tak horrendalne, jak działanie tego biskupa.
                                          Aborcja to konkretne przypadki, nie zjawisko , takie jak mgła czy
                                          szadź.

Brak jakiegokolwiek róznicowania aborcji i jej powodów prowadzi do
                                          takich kuriozów. Gdyby 9 latka zmarła w wyniku rozerwanai macicy
                                          przez bliznieta, moze ogłoszono by ją błogosławioną - dziadostwo po
                                          prostu.

Skoro kosciół uwaza, ze aborcja to zabójstwo i nakłada za nie
                                          ekskomunikę to obrona własna zakonczona zabiciem napastnika tez
                                          powinna skutkować ekskomuniką. To wynika z zasad logiki, skoro kazde
                                          zycie jest swiete.
                                          • n0e2008 Re: P o j e b a ł o cię ? 06.03.09, 15:17
                                            coz, biblia jest pelna sprzecznosci. co do obrony przed napastnikiem - masz
                                            racje, dlatego pierwsi chrzescijanie gineli pasywnie na arenach rzymu...
                                            dzisiejsi chrzescijanie wola oko za oko... takie wypaczenie ideologii...

osobiscie jak najbardziej popieram 'oko za oko' ale nie jestem wierzacy, wiec
                                            nie ograniczaja mnie te zasady moralne.
                                            • iluminacja256 Re: P o j e b a ł o cię ? 06.03.09, 15:34
                                              >coz, biblia jest pelna sprzecznosci

Ale o ile mi wiadomo, to nigdzie w Biblii nie pojawia sie zakaz
                                              aborcji .

Również nie jestem osoba wierząca, natomiast uwazam, ze nakładanie
                                              ekskomuniki w taki sposób na matkę,dziewczynki, czyli osobę
                                              działająca dla jej dobra wskazuje na to, z e ksieza nie mieli nigdy
                                              nic wspólnego z psychologią - dodatkowo trumatyzują juz i tak
                                              potwornie przez zycie pokiereszowane dziecko.
                                              Sądze, ze wynika to tylko i wyłacznie z faktu, ze w strukturach
                                              koscielnych NIE MA KOBIET, wiec wszelakie przepisy "moralne"
                                              Koscioła musza byc zupełnie nieadekwatne do zycia - nie nadają sie
                                              do zastosowania w codziennym zyciu setek kobiet na swiecie.
                                        • maura4 Re: P o j e b a ł o cię ? 06.03.09, 15:16
                                          Czy ty nie kojarzysz co wypisujesz ?. Napisałes ,że fakt ,ze mogła
                                          umrzeć nie jest argumentem do przeprowadzenia aborcji . To dziwne,
                                          że dla twojej córki ,to byłby argument. Kościól może aborcję
                                          potępiac i ja też ją potępiam ,ale nie w takich przypadkach . Poza
                                          tym kosciół nie ogranicza się do potępienia czynu ,ale poniża tez
                                          ludzi ,których dotyka tragedia -jej matkę ,lekarzy . Nigdy nie
                                          słyszałam z czarnych ust takiego potępienia dla morderców czy
                                          gwałcicieli.
                                          • n0e2008 Re: P o j e b a ł o cię ? 06.03.09, 15:36
                                            > Napisałes ,że fakt ,ze mogła
                                            > umrzeć nie jest argumentem do przeprowadzenia aborcji . To dziwne,
                                            > że dla twojej córki ,to byłby argument.

powinnas umiec odrozniac prawo panstwowe od zasad kosciola. prawo panstwowe
                                            pozwala jej na aborcje - i do tego doszlo. natomiast kosciol ma prawo potepiac
                                            zabieg aborcji - i to robi.

nigdzie nie napisalem, ze fakt ze mogla umrzec nie jest argumentem za aborcja.
                                            wtracilem tylko sprostowanie, w ktorym napisalem ze urodzenie dzieci w wieku 9
                                            lat nie jest jednoznaczne ze smiercia matki, co moja przedmowczyni sugerowala.
                                            natomiast przeprowadzenie zabiegu aborcji JEST NA PEWNO usmierceniem tych
                                            dzieci, niezaleznie od tego czy ciaza zagrazala zyciu matki czy nie.

> Kościól może aborcję
                                            > potępiac i ja też ją potępiam ,ale nie w takich przypadkach .

no i jest to twoje zdanie, do ktorego masz pelne prawo.

>Poza
                                            > tym kosciół nie ogranicza się do potępienia czynu ,ale poniża tez
                                            > ludzi ,których dotyka tragedia -jej matkę ,lekarzy . Nigdy nie
                                            > słyszałam z czarnych ust takiego potępienia dla morderców czy
                                            > gwałcicieli.

nie bronie kk bo nie jestem katolikiem, wlasnie z powodow ktore piszesz. ale tez
                                            nie zabraniam ksiezom dalej glosic to co glosza. jest to ich sprawa. conajwyzej
                                            straca wiernych.
                                    • ereta Re: P o j e b a ł o cię ? ### A Ciebie??? 06.03.09, 21:38
                                      n0e2008 napisał:

> co ciekawe urodzenie dziecka przez 9-latke jest mozliwe. znany
                                      jest historii pr
                                      > zypadek urodzenia dziecka przez 5-latke, w anglii 11-latki zostaja
                                      matkami...
                                      >
                                      > ######################### To wyjątki, które potwierdzają tylko
                                      regułę że dziewięciolatka matką nie jest normalnym zjawiskiem,
                                      gdyżnie jest w pełni ukształtowana fizycznie a i psychicznie do roli
                                      matki i wychowywania dziecka.
                                      • n0e2008 Re: P o j e b a ł o cię ? ### A Ciebie??? 06.03.09, 23:22
                                        najwyraźniej nie masz pojęcia jaka jest reguła. dojrzewanie fizyczne u
                                        dzieci/nastolatek zaczyna się różnie, i w ostatnich kilkudziesięciu latach
                                        uległo przyspieszeniu o kilka lat. pamiętajmy, że mówię tu o dojrzewaniu
                                        fizycznym czyli pojawieniu się oznak dojrzałości płciowej, które oznaczają ni
                                        mniej ni więcej jak możliwość zajścia w ciążę. może się zdarzyć, jak w tym
                                        przypadku, że będzie to nawet i wiek 9 lat.
                                        nie oceniam tu zupełnie tego czy mogła być matką, bo jest raczej oczywiste, że
                                        nie. oceniam tylko jej możliwość urodzenia dziecka.

pisałem zresztą powyżej, że na miejscu matki także zasugerowałbym aborcję,
                                        szczególnie że jest to efekt gwałtu. ale to jest moje zdanie, kościół może mieć
                                        inne i ma do tego pełne prawo.
                            • lahdaan Re: Kosciol - obrzydliwstwo... 06.03.09, 10:36
                              atomm napisał:

> jak mozna ekskomunikowac ofiare, ktora przez lata cierpiala??

To tylko powrót do średniowiecza. Przypomnij sobie stosunek Kościoła do osób
                              niepełnosprawnych. Teraz działa podobna zasada. Ten Kościół jest złem.
                            • rikol Re: Kosciol - obrzydliwstwo... 06.03.09, 16:15
                              Z wartosciami chrzescijanskimi ma to niewiele wspolnego, jak zauwazaja tez sami
                              chrzescijanie. Ma to natomiast wiele wspolnego z wartosciami patriarchalnymi,
                              ktore sprowadzaja sie do tego, ze zawsze winna jest kobieta.
                        • gmsaxz te barany zupełnie zapomniały o przyrodnim ojcu... 06.03.09, 10:19
                          j.w. co ten biskup ma w tym swoim łysym łbie? Pewnie mózg wielkości guzika.
                          Będzie się smażył w piekle razem z tym przyrodnim ojcem
                      • epupecki Re: lesbijki? proszę bardzo są w klasztotrach 06.03.09, 10:21
                        viornisko napisał:

> :DDD Dobre. Ja raczej nie dam rady, ale zastanawialem sie, czy
                        gdybym kiedys
                        > obral inna droge, czy mialbym w sobie na tyle silnej woli, aby
                        cale lata
                        > wytrzymac w czystosci. Ciezko. Ale mowie to z dzisiejszej
                        perspektywy.

Czy seks brudzi? Co za bzdurę wymyślili sobie katolicy!
                  • epupecki Re: lesbijki? proszę bardzo są w klasztotrach 06.03.09, 10:19
                    viornisko napisał:

> Naprawdę myslisz, że popędu nie da się ujarzmić? Może to kwestia
                    silnej woli i
                    > wiary w to co się robi. A, że śmieszny - żona tez mi tak mówi -
                    c'est la vie :D

Po jaką cholerę ujarzmiać popęd płciowy? Wystarczy tylko byc
                    odpowiedzialnym i nie kopuloać bezmyślnie. Ja tam myślę, że
                    powinniście się zastanowić czy tem wasz celibat nie jest przeciw
                    waszemu "prawu bożemu"?
                  • sojkaj2 Re: lesbijki? proszę bardzo są w klasztotrach 06.03.09, 10:59
                    viornisko napisał:

> Naprawdę myslisz, że popędu nie da się ujarzmić? Może to kwestia
                    silnej woli i
                    > wiary w to co się robi. A, że śmieszny - żona tez mi tak mówi -
                    c'est la vie :D

Viornisko!

Tak się składa, ze popęd seksualny to z punktu widzenia biologii
                    jedyna przyczyna, dla jakiej funkcjonujemy na tym świecie.
                    Najsilniejszy, naczelny popęd całego ożywionego swiata. Dla jego
                    realizacji rosliny, ludzie i zwierzęta gotowe są zabijać i same być
                    zabijane. Jest silniejszy od strachu, głodu i często także instynktu
                    samozachowawczego.
              • mam_racje_zawsze ty masz problem ze sobą 06.03.09, 08:36
                polecam mniej radyja
                • viornisko Re: ty masz problem ze sobą 06.03.09, 08:40
                  Teraz chyba będę mniej słuchał - zwłaszcza "Trójki" - po tym jak zrezygnował
                  Mann - to już nie będzie to samo.
                  • mam_racje_zawsze a co mnie to obchodzi kogo ty bedziesz słuchał 06.03.09, 08:41
                    ty sluchasz i tak tylko radyja
                    • viornisko Re: a co mnie to obchodzi kogo ty bedziesz słucha 06.03.09, 08:46
                      Skoro nie obchodzi cie czego ja bede sluchal, to po co wypisujesz takie bzudy.
                      Chcesz koniecznie przeczytac moja obrone radyja? Nie dosiwadczysz tego, bo go
                      nie slucham - z braku czasu. Masz jakis kompleks chrzescijan czy co?
                      • n0e2008 Re: a co mnie to obchodzi kogo ty bedziesz słucha 06.03.09, 08:49
                        sam jestem ateista, sprzeciwiam sie konkordatowi, ale to co twoj przedmowca
                        wyczynia to kpina.
                        • mam_racje_zawsze to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 08:52
                          • n0e2008 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 09:00
                            chlopie, jestes zaslepiony nienawiscia, daj se na luz. lekarze przeprowadzili aborcje, zostala na nich nalozona ekskomunika. no i ok, co ci do tego? zuzyli do tego jakies publiczne pieniadze czy cos?

jest sobie prywatny zwiazek wyznaniowy, ktory ma jakies tam zasady. jak chcesz to do niego nalezysz, jak nie to nie. najsmieszniejsze sa twoje proby twierdzenia, ze kosciol w tym przypadku popiera pedofilie. to jest akurat zenujace.

kiedy jakis ksiedz dobiera sie do dziecka i zostanie przeniesiony za to do innej parafii - to jest dowod na popieranie pedofilii.

kiedy kosciol naklada ekskomunike na przeprowadzajacych aborcje - to NIE JEST dowod na popieranie pedofilii, nie wazne jak bys sie nie zapieral nie ma mozliwosci udowodnienia tej tezy.
                            • mam_racje_zawsze 9 latka miała urodzić? bo tak chce kler? 06.03.09, 09:10
                              tylko zboczeniec może myśleć takimi kategoriami, dla wyjaśnienia "zboczeniec"
                              nie dotyczy ciebie.
                              KK nie jest prywatnym związkiem jest narzucany i opłacany przez państwo,
                              podpisując bez zgody narodu końkordat wiara katolicka zostaje narzucona odgórnie.
                              Przykład:
                              wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6338664,Katecheci_donosza_parafiom__kto_nie_chodzi_na_religie.html
                              Wiec nie pisz mi że to normalne.
                              • n0e2008 Re: 9 latka miała urodzić? bo tak chce kler? 06.03.09, 09:20
                                > tylko zboczeniec może myśleć takimi kategoriami, dla wyjaśnienia "zboczeniec"
                                > nie dotyczy ciebie.

to znaczy jakimi?

> KK nie jest prywatnym związkiem jest narzucany i opłacany przez państwo,
                                > podpisując bez zgody narodu końkordat wiara katolicka zostaje narzucona odgórni
                                > e.

KK JEST prywatnym zwiazkiem wyznaniowym i mozesz do niego nie nalezec. do tego
                                sluzy akt apostazji. swoich dzieci chrzcic tez nie musisz. do kosciola nikt nie
                                kaze chodzic. i gdzie tu jest narzucanie wiary?

co do tego, ze poprzez konkordat ida oplaty na nauczycieli religii i
                                finansowanie katolickich uniwersytetow - jak najbardziej sie zgadzam, nie
                                powinno to miec miejsca. szkoly publiczne powinny przekazywac tylko wiedze, nie
                                poglady i wierzenia. natomiast jezeli ktos chcialby uczeszczac na religie do
                                jakichs salek katechetycznych przy kosciolach - jest to jego sprawa.

> Przykład:
                                > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6338664,Katecheci_donosza_parafiom__kto_nie_chodzi_na_religie.html

ale co to za przyklad? ksiadz naruszyl ustawe o ochronie danych osobowych - to
                                fakt. tak jak mowilem wczesniej, po prostu religii nie powinno byc w szkolach -
                                co jest wina konkordatu. to wszystko.
                                • mam_racje_zawsze I owszem ale forsa na opłacanier kleru 06.03.09, 09:36
                                  idzie z moich podatków bez mojej zgody a to już jest narzucanie. Natomiast co do
                                  kablowania przez kler notabene znowu chodzi o dzieci to może i nie wina plebana
                                  ale instrukcję dostał od gdańskiej kurii, więc od władz wyższych, szkoda tylko
                                  ze pleban nie mysli samodzielnie.
                                • posh_emka Chyba kpisz 06.03.09, 13:22
                                  No nie pieprz farmazonów i nie zadawaj idiotycznego pytania gdzie jest
                                  narzucanie wiary....
                                  Dlaczego w Polsce aborcja jest zakazana-bo politycy ugięli się pod naciskiem
                                  kościoła-to jest narzucenie ludziom niewierzącym tego w co kościół nakazuje
                                  wierzyć-dlaczego jest cyrk z IV-bo znowu mądre elity rządzące trzęsą gaciami
                                  przed kościołem. Ślepy, głuchy czy głupi jesteś jak nie widzisz w jaki sposób
                                  wiara katolicka jest narzucana.
                                  Przykładów setki-ale po co ci o nich pisać-i tak pewnie skwitujesz,że to brednie.
                                  • n0e2008 Re: Chyba kpisz 06.03.09, 14:02
                                    > Dlaczego w Polsce aborcja jest zakazana-bo politycy ugięli się pod naciskiem
                                    > kościoła-to jest narzucenie ludziom niewierzącym tego w co kościół nakazuje
                                    > wierzyć

to nie jest prawda. to nie jest sprawa wylacznie wierzacych. jezeli wyjdziemy z zalozenia ze jest to morderstwo, to morderstwo nie jest legalne. czy jestes wierzaca czy nie, i tak trafisz za nie do wiezienia.

>dlaczego jest cyrk z IV-bo znowu mądre elity rządzące trzęsą gaciami
                                    > przed kościołem.

in vitro powinno byc legalne, ale nie refundowane. dlaczego ktos ma placic za cudze zachcianki prokreacyjne?

> Ślepy, głuchy czy głupi jesteś jak nie widzisz w jaki sposób
                                    > wiara katolicka jest narzucana.

o, zaczynamy od inwektyw, brawo.

> Przykładów setki-ale po co ci o nich pisać-i tak pewnie skwitujesz,że to bredni
                                    > e.

poza konkordatem nie widze ich. akurat jestem przeciwny konkordatowi i religii w szkolach. natomiast kwestia aborcji POWTARZAM nie jest wylacznie problemem wierzacych.
                                    • siegfriedswaelderin Re: Chyba kpisz 06.03.09, 14:27
                                      n0e2008 napisał:
                                      > in vitro powinno byc legalne, ale nie refundowane. dlaczego ktos ma placic za
                                      cudze zachcianki prokreacyjne?

Stale płacisz za "cudze zachcianki prokreacyjne" - domy dziecka, opieka
                                      społeczna...
                                      Ludzie, którzy chcą mieć dziecko dzięki IV, nie porzucą go pod płotem dzień po
                                      przepiciu berecikowego, tak jak niektórzy z tych, którzy rozmnażają się
                                      bezmyślnie w jedynie słuszny dla KK sposób.
                                      • n0e2008 Re: Chyba kpisz 06.03.09, 15:00
                                        kiepski argument, dzieci moga trafic do domow dziecka rowniez w wyniku smierci
                                        rodzicow, lub gdy sad odbierze im dzieci. to nie jest efekt czyjejs zachcianki.

to bardzo fajnie, ze ludzie ktorzy bardzo chca miec dzieci, robia to przez IV,
                                        tylko co maja do tego moje pieniadze z podatkow?
                                    • babaqba Re: Chyba kpisz 06.03.09, 14:28
                                      n0e2008 napisał: > to nie jest prawda. to nie jest sprawa wylacznie wierzacych.
                                      jezeli wyjdziemy z
                                      > zalozenia ze jest to morderstwo, to morderstwo nie jest legalne.

Ale nikt przy zdrowych zmysłach nie wiązał aborcji z morderstwem. I nadal tego
                                      nie robi. Tylko ci, którzy rozum zastąpili posłuszeństwem dla księży. I tyle.
                                      Sprawa jest prosta.
                                      • n0e2008 Re: Chyba kpisz 06.03.09, 15:01
                                        niestety, widze ze w swoim antyklerykalizmie pogubiles logike. a logika jest
                                        prosta: rozwoj plodowy jest to etap rozwoju czlowieka. zabicie czlowieka jest
                                        karalne. ergo aborcja jest karalna.

proste?
                                        • iluminacja256 Re: Chyba kpisz 06.03.09, 15:23
                                          Skoro tak to ustawiasz to proszę :

Zabicie w obronie własnej to zabójstwo człowiaka, zabójstwo jest
                                          karalne, zabójstwo w obronie własnej to 15 lat wiezienia, dla tego,
                                          kto sie broniąc, zabił, dla tego kto zabił.
                                          Bądz konsekwentny.

Poronienie to tez zabójstwo, tylko w skutek nieumyslny - za to
                                          zazwyczaj dostaje się karę w zawieszaniu na kilka lat.
                                          • n0e2008 Re: Chyba kpisz 06.03.09, 15:40
                                            ale ja nie jestem wierzacy, czemu do mnie masz pretensje? ja uwazam ze za
                                            morderstwo z premedytacja powinna byc kara smierci, oraz ze w samoobronie mozna
                                            zabic czlowieka.
                                            jezeli ktos narusza twoja wolnosc to sam pozbawia sie prawa decydowania o swojej.
                                            poronienie to w ogole przyklad nie na temat.
                            • polsz Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 09:13
                              ekskomunika dla lekarzy, ekskomunika dla matki. Masz rację, to nie jest
                              popieranie pedofilii. Ale brak ekskomuniki dla ojca-gwałciciela już jest jeśli
                              nie popieraniem pedofilii to na pewno milczącą dla niej aprobatą
                              • n0e2008 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 09:22
                                z tym sie ewentualnie moge zgodzic.
                                • amus00 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 09:56
                                  Czy uwazacie, ze brak ekskomuniki jest popieraniem czegos?
                                  czy brak ekskomuniki za seks przedmałżeński jest popieraniem jego?
                                  Jeżeli ktoś przechodzi na islam, a KK go nie ekskomunikuje to znaczy ze papież
                                  popiera przechodzenie na Islam?
                                  Brak ekskomuniki za spowodowanie wypadfku smiertelnego na drodze wskazuje na to
                                  że Kościół popiera piractwo drogowe?
                                  przykałdy można by mnożyć.Polecam trochę wiecej lektury w sprawie wiary
                                  katolickiej a dopiero potem wypada mówić co ona popiera a co nie.
                                  • n0e2008 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 10:00
                                    nie mnie to oceniac, bo mnie to nie interesuje. nie mam sklonnosci do wierzenia
                                    w bajki, a co dopiero w instytucje bazujace na nich. co nie zmienia faktu, ze
                                    jest to moje zdanie, ty mozesz miec inne. twoja sprawa. kazdy zyje swoim zyciem.
                                    • amus00 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 10:08
                                      każdy ma prawo do własnego zdania, i naprawdę byłoby głupotą wdawać sie w
                                      kłótnię dysponując fragmentarycznymi danymi z artykułu w którym tendencyjny
                                      tytuł nie ma żadnego potwierdzenia w jego treści...
                                      • n0e2008 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 10:14
                                        tytul jest na pewno tendencyjny, natomiast GW ma do tego pelne prawo. ty
                                        natomiast masz pelne prawo nie kupowac GW. mozesz nawet mowic wszystkim znajomym
                                        zeby Gazety nie kupowali... to co jest istotne to wolnosc slowa: oni moga pisac
                                        nawet najwieksze klamstwa - inne gazety maja prawo wykazywac im te klamstwa.
                                        ludzie natomiast maja prawo nie kupic danej gazety. jezeli kupuja - to moze chca
                                        sluchac tych klamstw?
                                        • amus00 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 10:37
                                          wchodzimy na grząski temat rzetelności dziennikarskiej :). ale należy pamietać
                                          że wolność ( w tym wolność słowa) nie należy traktować w ten sposób ze każdy
                                          moze robić to co mu się żywnie podoba. Wolność słowa jest prawo do publicznego
                                          wyrażania własnego zdania oraz poglądów, a nie do zafałszowywania rzeczywistości
                                          (tak jak wskazuje tytuł).
                                          • n0e2008 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 10:50
                                            czemu? wolnosc slowa powinna sie wiazac z odpowiedzialnoscia za to co sie
                                            powiedzialo - jak najbardziej. co nie znaczy, ze powinna byc ograniczona. jezeli
                                            na przyklad teraz Gazeta by zaczela pisac serie artykulow o tym, ze UFO to
                                            prawda i publikowac fotomontaze na jego dowod - ma do tego pelne prawo. ludzie
                                            natomiast maja prawo to krytycznie ocenic i uznac ze wciska sie im kit oraz
                                            przestac ja kupowac.
                                            jezeli osoba A pisze o osobie B pomowienia, osoba B ma prawo walczyc o
                                            odszkodowanie w sadzie od osoby A. nie znaczy natomiast, ze nalezaloby
                                            ograniczac mozliwosc wypowiadania sie osoby A.
                                            • amus00 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 11:15

> czemu? wolnosc slowa powinna sie wiazac z odpowiedzialnoscia za to co sie
                                              > powiedzialo - jak najbardziej. co nie znaczy, ze powinna byc ograniczona. (...)
                                              > jezeli osoba A pisze o osobie B pomowienia, osoba B ma prawo walczyc o
                                              > odszkodowanie w sadzie od osoby A. nie znaczy natomiast, ze nalezaloby
                                              ograniczac mozliwosc wypowiadania sie osoby A.

Nie da się ukryć że potencjalne odszkodowanie jest ograniczeniem swobody
                                              wypowiedzi :)

Wolność to nie jest to że wszystko każdemu wolno robić .
                                              człowiek wolny jest wtedy gdy uświadamia i akceptuje obowiązujące go ograniczenia.

Dziennikarz pracujacy w dziale informacyjnym zobligowanych jest do rzetelnego
                                              przekazywania zdobytych przez niego informacji, a nie dowolnych zmyślonych, tak
                                              jak lekarz do wystawiania jak najtrafniejszych diagnoz a nie wyciagniętych z czapki.
                                              • n0e2008 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 11:34
                                                > Nie da się ukryć że potencjalne odszkodowanie jest ograniczeniem swobody
                                                > wypowiedzi :)

NIE JEST. po prostu jest efektem ODPOWIEDZIALNOSCI za wlasne czyny. mozesz
                                                powiedziec cos ale beda tego konsekwencje.

> Wolność to nie jest to że wszystko każdemu wolno robić .
                                                > człowiek wolny jest wtedy gdy uświadamia i akceptuje obowiązujące go ograniczen
                                                > ia.

bzdura, to nie jest wolnosc. to jest akceptacja niewoli. wolnosc dziala na
                                                zasadzie "wolnosc mojej piesci jest ograniczona bliskoscia twojego nosa". mozesz
                                                robic to, co nie narusza wolnosci czy mienia innych. jezeli przekroczysz ta
                                                zasade, narazasz sie na konsekwencje prawne.

> Dziennikarz pracujacy w dziale informacyjnym zobligowanych jest do rzetelnego
                                                > przekazywania zdobytych przez niego informacji, a nie dowolnych zmyślonych, tak
                                                > jak lekarz do wystawiania jak najtrafniejszych diagnoz a nie wyciagniętych z cz
                                                > apki.

zobowiazany przez kogo? moim zdaniem powinien wywiazywac sie ze swojej umowy o
                                                prace. jezeli klamie i ktos to mu udowodni - najprawdopodobniej straci prace.
                                                dlatego on SAM powinien sie starac wykonywac ja jak najlepiej.

to samo odnosnie lekarza - jezeli popelni pomylke, powinien poniesc
                                                ODPOWIEDZIALNOSC za swoj czyn. najprawdopodobniej karna. dodatkowa forma
                                                poniesienia odpowiedzialnosci za to co zrobil bedzie spadek liczby chetnych do
                                                odwiedzenia pana doktora - co sie przeniesie na spadek jego dochodow. mozliwe ze
                                                przestana przychodzic w ogole. dlatego on sam powinien sie liczyc z tym co robi
                                                i starac sie jak najlepiej.
                                                • amus00 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 11:48
                                                  "bzdura, to nie jest wolnosc. to jest akceptacja niewoli. wolnosc dziala na
                                                  zasadzie "wolnosc mojej piesci jest ograniczona bliskoscia twojego nosa". mozesz
                                                  robic to, co nie narusza wolnosci czy mienia innych. jezeli przekroczysz ta
                                                  zasade, narazasz sie na konsekwencje prawne."

Jeżeli uważasz że to akceptacja niewoli to faktycznie jestes niewolnikiem.
                                                  Uwazasz ze wolnością jest wszystko to co nie naraza wolności innych? Czytajac
                                                  Twoje wypowiedzi nasuwa sie dlaczego wolność czy mienie innych miałaby być
                                                  ważniejsza np. od mojej? (zastrzegam, żeja tak nie uwazam)
                                                  Prawdę mówiąc obowiazują nas ograniczenia zarówno spoleczne (nienaruszalnośc
                                                  mienia innych) jak i chociazby fizyczne (możesz spróbować zmaterializować na
                                                  marsie albo latać jak supermen - wątpię czy się to Tobie uda.. pytaniem jest
                                                  tylko w jakim stopniu akceptujesz te ograniczenia.
                                                  Jest nikły odsetek ludzi którzy w ustrojach totalitarnych czują się zniewolenia
                                                  a le są tez i tacy którzy w demokratycznych czuja sie niewolnikami tak jest i
                                                  tak zawsze było.
                                                  Na koniec dodam ze że wg. mnie wolność jest pojęciem czysto subiektywnym a nie
                                                  bezwzględnym.
                                                  • n0e2008 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 12:12
                                                    > Jeżeli uważasz że to akceptacja niewoli to faktycznie jestes niewolnikiem.

hm?

> Uwazasz ze wolnością jest wszystko to co nie naraza wolności innych?

dokladnie tak.

>Czytajac
                                                    > Twoje wypowiedzi nasuwa sie dlaczego wolność czy mienie innych miałaby być
                                                    > ważniejsza np. od mojej? (zastrzegam, żeja tak nie uwazam)

a gdzie napisalem ze jest? jest TAK SAMO wazna jak innych. po prostu narazisz
                                                    sie na KONSEKWENCJE swoich czynow. przykladow mozesz komus cos ukrasc - ale
                                                    konsekwencja jest (albo przynajmnie powinno byc) wiezienie.

> Prawdę mówiąc obowiazują nas ograniczenia zarówno spoleczne (nienaruszalnośc
                                                    > mienia innych) jak i chociazby fizyczne (możesz spróbować zmaterializować na
                                                    > marsie albo latać jak supermen - wątpię czy się to Tobie uda.. pytaniem jest
                                                    > tylko w jakim stopniu akceptujesz te ograniczenia.

ale oczywiscie, ze sa rzeczy ktore nas ograniczaja, ktora sa od nas niezalezne w
                                                    zadnym stopniu. czlowiek sparalizowany chcialby chodzic ale nie moze. ale ja
                                                    mowie o ograniczeniach w sensie prawnym.

> Na koniec dodam ze że wg. mnie wolność jest pojęciem czysto subiektywnym a nie
                                                    > bezwzględnym.

wg mnie - nie. ale to kwestia roznic w definicjach.

zalozmy teoretycznie ze bog istnieje. wolnosc polega na tym, ze moge w niego nie
                                                    wierzyc. natomiast KONSEKWENCJA mojej niewiary bedzie kara po smierci. zauwaz,
                                                    ze nie jest tu ograniczona moja wolnosc w zadnym momencie!

wezmy teraz panstwo religijne, w ktorym MUSZE wierzyc w danego boga. oczywiscie
                                                    nie da sie na prawde tego ocenic, ale powiedzmy ze ocenia sie to rytualach
                                                    religijnych - modlitwach itp. jezeli nie moge tego zaprzestac, bo spotka mnie np
                                                    rozstrzelanie - to tu nie ma wolnosci!
                                                    niezaleznie od tego czy bog jest czy go nie ma.

i to odnosi sie do wielu innych rzeczy.
                                                  • amus00 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 14:49
                                                    "Uwazasz ze wolnością jest wszystko to co nie naraza wolności innych?
                                                    dokladnie tak." oraz "> Twoje wypowiedzi nasuwa sie dlaczego wolność czy mienie
                                                    innych miałaby być ważniejsza np. od mojej? (zastrzegam, żeja tak nie uwazam)
                                                    > a gdzie napisalem ze jest? jest TAK SAMO wazna jak innych. po prostu narazisz
                                                    sie na KONSEKWENCJE swoich czynow. przykladow mozesz komus cos ukrasc - ale
                                                    konsekwencja jest (albo przynajmnie powinno byc) wiezienie."
                                                    Odpowiadam: 1) nie twierdzę że tak napisałeś :), ale takie pytanie mi się
                                                    nasuwa, np.: gdy ja i inna osoba niezależnie startujemy w konkursie na dane
                                                    stanowisko i mamy porównywalne kwalfikacje i zasługi, to czyja wolnosć powinna
                                                    ważniejsza? Jeżeli wystartuję pomimo to, to wg. Ciebie to moja decyzja nie
                                                    będzie wolna gdyż przez to ograniczam szanse drugiej osoby na osiagnięcie danego
                                                    stanowiska a przez to jej wolność.
                                                    2) nieuchronność kary za dany typ postępowania dla istot myślących abstrakcyjnie
                                                    jest ograniczeniem wolności, gdyby tak nie było to np. kierowcy przestrzegaliby
                                                    predkości zawsze a nie tylko zwalniali przed fotoradarami (zakładajac że wszyscy
                                                    piraci drogowi mają zdolność do abstrakcyjnego rozumowania, gdyż często mam w
                                                    tej kwestii wątpliwości ;) )
                                                    3) Przykłady na temat istnienia religii są bardzo trafne :
                                                    i zgadzam się ze tam gdzie jest ona przymusowa i grozić Ci będą konsekwencje
                                                    (np. skazanie śmierć) to sobie to ograniczenie, uświadamiasz je sobie i nie
                                                    akceptujesz go - dla Ciebie nie ma w tym kraju wolności, ale w takim
                                                    społeczeństwie znajdą sie osoby którym z taką religia jest bardzo dobrze i one
                                                    zdaja sobie sprawe że porzucenie wiary grozi śmiercia, ale zupełnie im to nie
                                                    przeszkadza i uwazaja sie za szczęśliwych i wolnych ludzi - i wierz mi, ze wg.
                                                    nich w tym kraju panuje wolność. dlatego uwazam ze wolność w ludzkim rozumieniu
                                                    jest uczuciem czysto subiektywnym.
                                                  • n0e2008 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 15:14
                                                    > Odpowiadam: 1) nie twierdzę że tak napisałeś :), ale takie pytanie mi się
                                                    > nasuwa, np.: gdy ja i inna osoba niezależnie startujemy w konkursie na dane
                                                    > stanowisko i mamy porównywalne kwalfikacje i zasługi, to czyja wolnosć powinna
                                                    > ważniejsza?

w moim rozumieniu wolnosci to nie jest ograniczanie wolnosci. obie osoby moga
                                                    startowac na dane stanowisko - sa wiec wolne. pracodawca majac wolny wybor
                                                    wybiera jednego z dwoch kandydatow. tyle. zmniejszajac szanse na przyjecie
                                                    drugiej osoby do pracy nie naruszasz jej wolnosci - co najwyzej zmniejszasz jej
                                                    szanse przyjecia do pracy.

> 2) nieuchronność kary za dany typ postępowania dla istot myślących abstrakcyjni
                                                    > e
                                                    > jest ograniczeniem wolności,

poniekad tak, ale zauwaz ze nakladasz na siebie SAMA ograniczenie, nie jest to
                                                    ograniczenie z zewnatrz.

> 3) Przykłady na temat istnienia religii są bardzo trafne :
                                                    > i zgadzam się ze tam gdzie jest ona przymusowa i grozić Ci będą konsekwencje
                                                    > (np. skazanie śmierć) to sobie to ograniczenie, uświadamiasz je sobie i nie
                                                    > akceptujesz go - dla Ciebie nie ma w tym kraju wolności, ale w takim
                                                    > społeczeństwie znajdą sie osoby którym z taką religia jest bardzo dobrze i one
                                                    > zdaja sobie sprawe że porzucenie wiary grozi śmiercia, ale zupełnie im to nie
                                                    > przeszkadza i uwazaja sie za szczęśliwych i wolnych ludzi - i wierz mi, ze wg.
                                                    > nich w tym kraju panuje wolność. dlatego uwazam ze wolność w ludzkim rozumieniu
                                                    > jest uczuciem czysto subiektywnym.

no wlasnie, kwestia jest tego ze oni CHCA ograniczenia swojej wolnosci. wolnosc
                                                    oznacza takze mozliwosc wybrania swojego wiezienia.

wyobrazmy sobie grupe faszystow. dlaczego nie pozwolic im wybrac sposrod siebie
                                                    dyktatora, ktory bedzie nimi rzadzil? oczywiscie przy zalozeniu, ze nie moga
                                                    naruszac wolnosci i nietykalnosci innych.
                                                  • amus00 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 15:25
                                                    w pierwotnych wspólnotach na wyspach pacyfiku były społeczeństwa wogóle nie
                                                    znające pojęcia własności prywatnej, wszystko wspólne... :) wiesz na jak bardzo
                                                    zniewolonych dziwolagów musieliśmy dla nich wyglądać? :)
                                                    "wyobrazmy sobie grupe faszystow. dlaczego nie pozwolic im wybrac sposrod siebie
                                                    > dyktatora, ktory bedzie nimi rzadzil? oczywiscie przy zalozeniu, ze nie moga
                                                    > naruszac wolnosci i nietykalnosci innych"
                                                    alez tak się częto dzieje we współczesnym świecie, choć niekoniecznie w stosunku
                                                    do faszystów... :)

• n0e2008 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 15:44
                                                    wlasnosc prywatna i mozliwosc samodecydowania o sobie to fundamenty wolnosci.
                                                    choc oczywiscie rozumiem jezeli jakas grupa chcialaby zalozyc komune, w ramach
                                                    ktorej wszystko mieliby wspolne. natomiast nie zgadzam sie jezeli chcialiby
                                                    wlaczyc do niej innych sila, tj tak jak to bylo dotychczas realizowane w
                                                    systemach komunistycznych.

> alez tak się częto dzieje we współczesnym świecie, choć niekoniecznie w stosunk
                                                    > u
                                                    > do faszystów... :)

oczywiscie. ludzie maja prawo wybrac sobie niewole. natomiast nikt nie ma prawa
                                                    NARZUCAC IM niewoli.
                                                  • fugu_7 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 15:48
                                                    czasami az wstyd byc katolikiem.
                                                  • amus00 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 16:24
                                                    Do Noe2008
                                                    ale wg. mnie narzucanie siłą norm czy obowiazków to jest zniewalanie...
                                                    a tak na marginesie to jesteś jedną z niewielu osób na forach internetowych z
                                                    którą można sie spierać, nie zostajac obrzuconym obelgami czy inwektywami :)
                                                  • n0e2008 Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 23:26
                                                    > ale wg. mnie narzucanie siłą norm czy obowiazków to jest zniewalanie...

oczywiście. natomiast przyjmowanie ich dobrowolne zniewalaniem nie jest.

> a tak na marginesie to jesteś jedną z niewielu osób na forach internetowych z
                                                    > którą można sie spierać, nie zostajac obrzuconym obelgami czy inwektywami :)

dziękuję, staram się. po prostu próbuję przeciwstawiać logikę emocjom, które z
                                                    reguły panują w dyskusjach. tym bardziej pozwala mi na to pogląd z punktu
                                                    widzenia libertarianina.
                                • gabrielafrancuz Re: to znaczy co wyczyniam "ateisto"? 06.03.09, 09:59
                                  Wychodzi więc na to, że aborcja jest gorszym czynem niż kazirodczy i pedofilski
                                  gwałt. Jak dobrze, że prawo kościelne nie obowiązuje w polityce - gwałciciel
                                  zostałby uniewinniony, a "przestępcy" wsadzeni za kratki.
                      • mam_racje_zawsze Ty masz kompleks wyższości i moralnosci nad innymi 06.03.09, 08:51
                        uważasz że wszyscy powinni postępować tak jak ty, bo przynależysz do sekty
                        niestety zalegalizowanej dojącej Polskę z forsy okradającej z ziemi na rzecz
                        obcego państwa o nazwie Watykan.
              • kaczyjar Re: lesbijki? proszę bardzo są w klasztotrach 06.03.09, 12:40
                viornisko napisał:

> Czy żaden nie może żyć bez alkoholu? Czy bez słodyczy? Jeżeli czegoś nie
                > posmakujesz, to nawet nie wiesz, co tracisz albo zyskujesz...

Czyli zgadzasz sie na to zeby na twoich dzieciach w razie potrzeby tez smakowali
                zycia?
          • konchi1980 Re: zboczenie katoli sięgnęło dna 06.03.09, 09:22
            Viornisko, normalnie nie komentuje wpisów debili ale twoje
            odmóżdżenie przekracza wszelkie dopuszczalne granice. Czy ty w ogóle
            kojarzysz co komentujesz? Bulwersujące jest to że arcydebil jego
            ekscelecncja katoli ekskomunikuje lekarzy ratujących życie dziecka a
            nie gwałcącego je sukinsyna. Oraz matkę, która - jak to w takich
            wypadkach bywa - pewnie też jest ofiarą tego zwyrodnialca. Ciekawe
            czemu nie ekskomunikował tej dziewczynki - przecież sama tego
            chciała gó...ara i zabójczyni życia poczętego. Taki dar od tatusia
            się zmarnuje oj oj oj...

I mała prośba - nie pisz już więcej o przyzwoitości, bo nie powinno
            się używać słów których znaczenia się nie zna. Można wtedy wyjść na
            oj oj idiotę.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: "Ekskomunika na 9-latkę w ciąży" 06.03.09, 08:21
        > W 100 % się zgadzam. GW nie nadaje sie nawet na papier toaletowy

Uważaj, bo zaraz na ciebie naskoczą redaktorzy GW i ich koledzy internauci:
        Gazeta Wyborcza to nie to samo, co gazeta.pl :-)

W tym przypadku wina jest ewidentnie redakcji gazeta.pl.
      • akkj Re: "Ekskomunika na 9-latkę w ciąży" 06.03.09, 08:45
        Co nie przeszkadza ci szmaciarzu bez krzty honoru, godnosci i
        ambicji siedziec tutaj, na prywatnym forum GW i pluc na nią. Jesteś
        zwykła gnida. Prawdziowy 'katolik" od złodizeja rydzyka.

viornisko napisał:

> W 100 % się zgadzam. GW nie nadaje sie nawet na papier toaletowy -
        z szacunkiem
        > dla tego ostatniego.
      • drugikraand Re: "Ekskomunika na 9-latkę w ciąży" 06.03.09, 09:07
        Skad sie tacy talibokatole jak ty biora - co to za cholerna sekta
        zagrzybiona????
      • amrik Re: "Ekskomunika na 9-latkę w ciąży" 06.03.09, 10:18
        Po co zatem czytasz ten "papier toaloetwy"? Piszesz ze twoje dzieci beda zyc w
        swiecie bez wartosci? Ze niby kosciol daje wartosci? Bzdura. Kosciol daje
        jedynie powrot do sredniowiecznych praktyk i przesadow. Te zrutynizowane do bolu
        koscielne msze to sa te wartosci? Wartosci to kazdy czlowiek powinien wytworzyc
        sam dla siebie, a nie bezmyslnie podazac za jakims katabasem co uwaza sie za
        rownego bogu. Mam nadzieje ze rola czarnych bedzie stopniowo malala az w koncu
        stanie sie niegroznym malym folklorem. Ale ja tego juz nie dozyje.
      • ready4freddy Re: "Ekskomunika na 9-latkę w ciąży" 06.03.09, 11:00
        ja sie w 100% zgadzam, ze likwidacja analfabetyzmu w PRL to komunistyczna
        propaganda - jestes zywym dowodem. to jest PORTAL gazeta.pl, nie papierowa
        Gazeta Wyborcza.
      • owocoskala Re: "Ekskomunika na 9-latkę w ciąży" 06.03.09, 16:40
        Nie wierzę w ten news. Nie wierze że 9- latka może być w ciąży. Nie
        rozumiem powodu aborcji "nie przeżyje porodu". Od czego są cesarskie
        cięcia? Moim zdaniem 9-latka nie przeżyłaby pojedynczej ciąży a
        bliźniaczej to juz na pewno. Mimo że nie przepadam za klerem uwazam
        że to jakies totalne, koszmarne bzdury, żeby dużo osób weszło w
        newsa i objrzało reklamy. A tytuł to juz jawna manipulacja.
    • japolak Prawo kościelne, nieludzkie 06.03.09, 08:17
      Do jasnej cholery !
      Ekskomunika powinna dotknąć gwałcicieli dzieci
      Nie zaś lekarzy i matki
      Zapewne ci gwałciciele już się wyspowiadali, zdrowaśki odmówili i
      komunie przyjęli..
      Prawo kościelne jest nieludzkie…
      Jakie „prawo do życia” miało dziecko gwałcone od 6 roku życia – do
      skutku?

Za to Watykan delikatnie negocjuje, by ograniczyć ilość księży
      stawianych przed Międzynarodowym Trybunałem za ludobójstwa w
      Ruandzie. Właśnie kolejnemu udowodniono, iż pomógł siepaczom z
      maczetami wymordować ponad 50 osób próbujących się w kościelnych
      budynkach ukryć – i że sam brał się za gwałty kobiet-uciekinierek.

To daleko? Afrykańska dzicz?
      Dolnośląska głowa Kościoła zdumiona ujawnionym skandalem. Święcenia
      kapłańskie otrzymał facet, ścigany międzynarodowym listem gończym,
      bo pod koniec wojny jako szef grupy pół partyzanckiej, pół
      bandyckiej wymordował też ponad 50 cywilnych osób…
      Oczywiście skandalem nie morderstwa, nie święcenia kapłańskie –
      lecz „bezpardonowy atak na Kościół”, ujawnienie takiej sprawy…
      • rs_gazeta_forum Re: Prawo kościelne, nieludzkie 06.03.09, 11:29
        japolak napisała:
        > Do jasnej cholery !
        > Ekskomunika powinna dotknąć gwałcicieli dzieci
        > Nie zaś lekarzy i matki

Popełniasz dość typowy błąd logiczny, wynikający zresztą z naszego wychowania.
        Otóż ekskomunika nie powinna nikogo dotknąć, bo jest to przejaw działalności od
        podstaw sprzecznej z rozumem.
        Sam fakt, że kierujesz ją w inną stronę, jest pośrednio przyznaniem, że taki
        głupek jeden z drugim ma prawo do jakichkolwiek publicznych pomówień.
        • n0e2008 Re: Prawo kościelne, nieludzkie 06.03.09, 12:00
          > Otóż ekskomunika nie powinna nikogo dotknąć, bo jest to przejaw działalności od
          > podstaw sprzecznej z rozumem.

ludzie robia wiele rzeczy sprzecznych z rozumem. ogladaja glupie seriale w tv,
          marnotrawia pieniadze, wierza w bajki i bogow... i powinni miec do tego pelne
          prawo, to ich zycie.
          • rs_gazeta_forum Re: Prawo kościelne, nieludzkie 06.03.09, 15:19
            Albo jesteś zwykłym kretynem udającym mędrka, albo najbardziej zakłamanym
            fałszerzem własnej osobowości.
            W szczególności językiem kościelnych kazań usiłujesz ściemnić sytuację,
            przyrównując swobodę robienia co nam się podoba z naszym życiem prywatnym ze
            szczuciem ludzi przeciw sobie dokonywanym w imię własnych chorych wyobrażeń.
            Spadaj, krętaczu.
      • nonna2 Re: Prawo kościelne, nieludzkie 08.03.09, 10:16
        Ciekawe i madre podsumowanie! Brawo!
    • xnonorx i po coto całe zamieszanie?! 06.03.09, 08:19
      że dzieś w Brzylii jakiś kacyk w kolorowej sukience odprawił swoje
      gusła? No litości...
    • arahat1 jak mawial marks: religia to opium dla mas a jak 06.03.09, 08:21
      widac i czuc i slychac lud nadal lubi byc na "chaju".....nie wierzysz w boga?
      jestes wolnym czlowiekiem...
      • metall Re: jak mawial marks: religia to opium dla mas a 06.03.09, 08:32
        arahat1 napisała:

> widac i czuc i slychac lud nadal lubi byc na "chaju"

Marks powiadasz? Cytujesz tego człowieka a potem coś o wolności wspominasz? Masz
        poczucie humoru.

> .....nie wierzysz w boga?

Bóg pozwala człowiekowi nie wierzyć.

> jesteś wolnym człowiekiem...

I możesz wtedy wierzyć w dziury ozonowe, meteoryty, walkę z globalnym
        ociepleniem, sprawiedliwość społeczną i temu podobne bzdety. Możesz nawet płacić
        na to koszmarne pieniądze. Marks pozwoliłby ci nie płacić? Nie, nie pozwoliłby
        ci. A więc Ty musisz płacić. Ot i taka rola "wolnego" człowieka.
        • n0e2008 Re: jak mawial marks: religia to opium dla mas a 06.03.09, 08:51
          zgadzam sie chociaz jestem ateista.
        • megasceptyk Re: jak mawial marks: religia to opium dla mas a 06.03.09, 09:14
          Wróć do szkoły młody człowieku
          bo widzę, że nigdy nie słyszałeś
          o materialiźmie dialektycznym.

Przecież ty nie masz pojęcia o tym kim był Marks.
          • metall Sorki, że się powtarzam, ale Ty zacząłeś. 06.03.09, 09:20
            megasceptyk napisał:

> Wróć do szkoły młody człowieku
            > bo widzę, że nigdy nie słyszałeś
            > o materialiźmie dialektycznym.
            >
            > Przecież ty nie masz pojęcia o tym kim był Marks.

Takie teksty mają jedną zaletę - kończą dyskusję.
            Pozdrawiam.
          • n0e2008 Re: jak mawial marks: religia to opium dla mas a 06.03.09, 09:27
            jako eks-lewicowiec niestety mam pojecie kim byl Marks. ty natomiast czytales za
            duzo Marksa a za malo ksiazek z historii. przypomnijmy moze jak skonczyly sie
            proby wprowadzania jego utopii w zycie: ZSRR, Kuba, Wietnam, Chiny, Kambodza, no
            i Polska. oazy szczescia co?
            • megasceptyk Re: jak mawial marks: religia to opium dla mas a 06.03.09, 09:34
              Utożsamiać Marksa z dyktaturami komunistycznymi
              jest śmiesznością
              budzącą u mnie lekki uśmieszek politowania.

Będziesz duży i nadrobisz zaległości
              to jest nadzieja, że i światopogląd ci się poszerzy.

Wierz mi, rozpoznaję poglądy nastolatka na kilometr,
              cechuje je zawsze naiwność i brak wiedzy.
              I nie czuj się zaskoczony,
              choć z drugiej strony to nieuniknione :).
              • n0e2008 Re: jak mawial marks: religia to opium dla mas a 06.03.09, 09:46
                > Utożsamiać Marksa z dyktaturami komunistycznymi
                > jest śmiesznością
                > budzącą u mnie lekki uśmieszek politowania.

przeciez komunizm to byl cel, do ktorego mial dazyc socjalizm, bedacy
                pol-srodkiem w drodze do utopijnego raju szczescia i rownosci wszystkich
                obywateli. realizowany byl przez dyktature proletariatu, poniewaz nie bylo innej
                drogi obalenia porzadku kapitalistycznego (proszenie panow burzujow zeby oddali
                fabryki raczej by nie zadzialalo), no i ktos musial pilnowac zeby wszyscy 'byli
                rowni'. mogloby sie bowiem zdarzyc, ze ktos nie chcialby byc zrownany z innymi,
                wiec aparat represji musial go trzymac w ryzach.
                zreszta Marks sam w swoich pracach wspomina o dyktaturze, ktora to idee rozwinal
                Lenin.

cos pominalem?

> Będziesz duży i nadrobisz zaległości
                > to jest nadzieja, że i światopogląd ci się poszerzy.

aha to taka proba spoufalania sie czy co? poblazliwego traktowania z gory? to
                niestety nie jest argument, podpowiem ci.

> Wierz mi, rozpoznaję poglądy nastolatka na kilometr,
                > cechuje je zawsze naiwność i brak wiedzy.

ciag dalszy...

> I nie czuj się zaskoczony,
                > choć z drugiej strony to nieuniknione :).

no coz, poglady nastolatka to bunt przeciwko systemowi (czyli kapitalizmowi) i
                wierzenie w utopie (czyli rownosc wszystkich ludzi i sprawiedliwosc spoleczna).
                i kto tu jest nastolatkiem kolego?
                • megasceptyk Re: jak mawial marks: religia to opium dla mas a 06.03.09, 10:36
                  I co? Mógłbyś sprecyzować?
                  Nic nie rozumiem z twojej wypowiedzi.

Podajesz ogólnie znane fakty historyczne i co dalej?
                  Z naiwnością dziecka łączysz Marksa ze Stalinem
                  co jak już wczesniej napisałem i podtrzymuję,
                  uważam za brak wiedzy i umiejętności myślenia.

Dalszej części twojej wypowiedzi na temat
                  buntów i nastolatków kompletnie nie rozumiem.
                  Co chcesz powiedzieć? Jaki system, jaki bunt, o co chodzi?

To są właśnie niespójne brednie młokosa,
                  brak logiki, brak wiedzy, chaos, emocje, bełkot.
                  • n0e2008 Re: jak mawial marks: religia to opium dla mas a 06.03.09, 10:44
                    wywnioskowanie tego, ze dyktatura jest nieuchronna (i popierana przez Marksa i
                    Lenina) metoda wprowadzania socjalizmu, z mojej poprzedniej wypowiedzi jest dosc
                    oczywiste. jezeli tego nie rozumiesz (tak jak i dalszych czesci mojej
                    wypowiedzi) - twoj problem, a ja koncze z toba dyskusje.

ps. odnosnie uwag o wieku - nie masz zielonego pojecia w jakim jestem wieku
                    (choc wykryles to zdalnie w jakis magiczny sposob), natomiast jestem pewien ze
                    kazdy czytajacy ten watek bedzie powatpiewal w twoja wiedze - jako ze z twojej
                    strony argumentow merytorycznych (poza inwektywami) nie bylo.
                    • megasceptyk Re: jak mawial marks: religia to opium dla mas a 06.03.09, 11:01
                      Od Marksa do Lenina jest daleka droga kolego niespójny.

Naiwne upraszczanie świata w tak karykaruralny sposób
                      jest cechą dziecka lub idioty
                      stąd moje wnioski , że jesteś jeszcze młodzieniaszkiem.

Jakie inwektywy? Brak ci argumentów?
                      Jakie ja mam podać argumenty na to, że Marks to nie Stalin?
                      Dla ciebie to jedność, dla mnie wręcz przeciwnie.
                      I nie chodzi tu wyłącznie o ten przypadek.

Takie upraszczanie świata
                      połączone z populistycznymi hasłami
                      i brakiem weryfikacji własnej wiedzy
                      uważam za głupotę,
                      którą należy obnażać
                      na każdym kroku.
                      • n0e2008 Re: jak mawial marks: religia to opium dla mas a 06.03.09, 11:20
                        > Od Marksa do Lenina jest daleka droga kolego niespójny.

wrecz przeciwnia, bardzo bliska. jezeli teorie marksa to zbior A, a teorie lenina to zbior B, to zachodzi zaleznosc: A jest podzbiorem B.

> Naiwne upraszczanie świata w tak karykaruralny sposób
                        > jest cechą dziecka lub idioty
                        > stąd moje wnioski , że jesteś jeszcze młodzieniaszkiem.

naiwne wierzenie w utopie zdaje sie takze, stad moge wnioskowac w ten sam sposob o twoim wieku. natomiast uproszczenia nigdzie nie zastosowalem. przedstwilem ci naturalny rozwoj idei Marksa, a raczej jedyny sposob w jaki moga byc realizowane.

> Jakie inwektywy?

np proby poblazliwego traktowania z gory? to nie jest argument, nie wazne jak bardzo bedziesz sie staral.

> Brak ci argumentów?
                        kto to mowi? ty jeszcze ANI RAZU nie wykazales, ze marksizm moze byc realizowany wylacznie w sposob totalitarny, natomiast powtarzasz duzo ogolnikow.

> Jakie ja mam podać argumenty na to, że Marks to nie Stalin?
                        > Dla ciebie to jedność, dla mnie wręcz przeciwnie.

pokaz mi w ktorym momencie to twierdzilem. podpowiem ci - w zadnym. stalinizm, tak jak i wczesniej leninizm, to naturalna ewolucja marksizmu.

> Takie upraszczanie świata
                        > połączone z populistycznymi hasłami

hmm... mowisz o populistycznych haslach sprawiedliwosci spolecznej, "wszystkim po rowno"? faktycznie jedna strona w tej dyskusji popiera takie hasla - zgadnij kto?

> i brakiem weryfikacji własnej wiedzy
                        > uważam za głupotę,
                        > którą należy obnażać
                        > na każdym kroku.

narazie obnazyles tylko swoje zadufanie w swojej "wiedzy", ktorej jak wykazuje ten watek wiele nie ma. no chyba ze jest ale jeszcze sie nia przede mna nie pochwaliles, w takim razie czekam.
                        • megasceptyk Re: jak mawial marks: religia to opium dla mas a 06.03.09, 14:36
                          Nie interesuje mnie marksizm
                          bo są to idee stare i dawno ewoluowały
                          jak wszystkie inne
                          a dzisiejsze ewoluują nadal.

Nie interesują mnie drobiazgowe domorosłe filozofie
                          bo do niczego nie prowadzą.

Natomiast razi mnie płytkość rozumowania
                          bo jest identyczna jak Kaczyńskiego szukanie układów.

Życie to układ
                          a frajerzy się nie załapali.
                          • n0e2008 Re: jak mawial marks: religia to opium dla mas a 06.03.09, 15:51
                            > Nie interesuje mnie marksizm
                            > bo są to idee stare i dawno ewoluowały
                            > jak wszystkie inne
                            > a dzisiejsze ewoluują nadal.

oczywiscie, mowisz zapewne o idei tzw. trzeciej drogi czyli neo-keynesizmie. gwarantuje ci, ze jestem w stanie wykazac nieefektywnosc tego modelu kapitalizmu.

> Nie interesują mnie drobiazgowe domorosłe filozofie
                            > bo do niczego nie prowadzą.

analiza ekonomiczna to matematyka, nie filozofia.

> Natomiast razi mnie płytkość rozumowania
                            > bo jest identyczna jak Kaczyńskiego szukanie układów.

mowisz o tym konserwatywnym socjaliscie? roznica miedzy PiS a SLD jest taka, ze jedni sa 'narodowi' a drudzy 'miedzynarodowi', jedni i drudzy maja w podlozu socjalizm.

polecam wyjsc poza pojecia lewica/prawica:
                            scenapolityczna.friko.pl/
                    • metall Jeszcze raz gratuluję cierpliwości. 06.03.09, 11:17
                      I nadal nie pochwalam straty czasu. :-)
                      • n0e2008 Re: Jeszcze raz gratuluję cierpliwości. 06.03.09, 11:22
                        ta dyskusja to troche jak waleniem glowa w sciane, on ma juz swoja wizje swiata,
                        teraz zbiera tylko argumenty za jej poparciem. co do faktow - wiadomo, jak sie
                        nie zgadzaja tym gorzej dla nich.
              • metall Re: jak mawial marks: religia to opium dla mas a 06.03.09, 11:19
                megasceptyk napisał:

> Wierz mi, rozpoznaję poglądy nastolatka na kilometr,

Tak ci się tylko wydaje. No ale Tobie się wiele wydaje.
        • oranvag Re: jak mawial marks: religia to opium dla mas a 06.03.09, 09:51
          Czy masz jakiekolwiek, bodaj nikłe pojęcie o poglądach Marksa? Bo jeśli nie, to
          po co pisać głupoty i się ośmieszać?
          • n0e2008 Re: jak mawial marks: religia to opium dla mas a 06.03.09, 09:55
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=92292046&a=92298008
            nie wiesz o czym mowisz. jest ALBO wolnosc ALBO rownosc. nie ma jednego i
            drugiego naraz.
        • pustynny-piorun Re:do metalla 06.03.09, 20:31
          metall jesteś tak tępy że aż głowa boli ,zamilcz na wieki
    • abcdefghijk32 Przestępcy górą!!! Gwałćcie, a spotka was nagroda! 06.03.09, 08:28
      Kosciol pietnuje ofiare, a przychlebia przestepcy! Czy jest jakies przykazanie
      mowiace o tym, ze mozna gwalcic?
      • jorgepiloto Re: Przestępcy górą!!! Gwałćcie, a spotka was nag 06.03.09, 13:14
        Rozumiem twoją wypowiedź jako krzyk rozpaczy nad pojawieniem się w organizmie Kościoła sekty obrońców życia napoczętego i sekty przeciwników pomagania kobietom w utrzymaniu zapłodnionego jaja w macicy. Każdy skrajny pogląd jest wypatrzeniem ideii. Tak jest tutaj. Nawet nie omija on Hierarchów Kościoła. Biskup zapomniał , że samodzielnie nie może nałożyć ekskomuniki. Nie ma takiej władzy. A to że większym problemem dla klechów jest ratowanie życia 9 latki niż napiętnowanie zwyrodnialca, to jest dowód na sekciarstwo. Kościół zakręcił sie już wokół siebie do tego stopnia, ze nie zdziwie sie, jezeli ten Kościół postanowi obalić teorię o ruchu planet. Uważam, ze Naród polski został wmanewrowany, po 90 roku Kościół stał sie Przewodnią Partią Narodu Polskiego. Tak, bo jego postępowanie nacechowane było dążeniem do przejęcia władzy, a teraz naciska na sumienia rządzących, na lekarzy, w tym przypadku, aby kierowali się w swoim postępowaniu ich ideologią. Kościół odchodzi od Boga. Kieruje się bardziej swoimi przykazaniami niż Boskimi. Acha, uważam, ze należy zamienić 80% lekcji religii w szkołach na edukowanie dzieciaków w sferze życia na Ziemi. Udzielanie pomocy przedmedycznej, rozpoznawaniu złego dotyku (już w przedszkolu, czy w zerówce), edukowanie rodziców w tej sferze, chociażby poprzez kilkuminutowe informacje podczas zebrań szkolnych. Koniecznie uważam za obowiązek szkoły, już od 10 roku życia edukowanie dzieci w zakresie wiedzy o organizmie człowieka i zmianach jakie zachodzą w nim w okresie pokwitania, o zmianach zainteresowań wywołanych seksualnością człowieka, a przede wszystkim o sposobach (wszystkich) zapobiegania ciąży. Zauważcie , ze tylko Katolickie, wyznaniowe uczelnie, kształcą nauczycieli przedmiotu Przystosowania do życia w rodzinie. Czy Kościół nie dąży podstępnie do przeistoczenia Polski w państwo wyznaniowe? Amen.
    • przemorn Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 08:30
      No jak mogli! Skoro się obawiali, że życie dziewczynki jest zagrożone, trzeba było najpierw zawierzyć Bogu! Paść krzyżem, odmówić zdrowaśki + ojczenaszki, ewentualnie przywdziać włosienicę niczym siostra Faustyna, a jeśli nie było pod ręką, biczować się, choćby stenografem! Dużo zaryzykowali, korzystajac ze zdobyczy medycyny, by ratować życie dziecka, przecież nie można zlekceważyć groźnego abra-kadabra (avada-kedavra;) z ambony w wykonaniu podstarzałego pierdzielca.
      A niech sobie ów pierdzielec krzyczy, byle ludzie nie dawali się zwariować i nieprzyjmowali „prawa boskiego” stanowionego przez tę zjęczałą mafię religijną, ale trzymali się rozumu i swoich własnych odruchów ludzkich. Tak jak ci lekarze, którym biję brawa na stojąco za to, że w jednym z krajów katolo-pieprzniętych nie dali się omotać kościelnemu szatanowi i uratowali życie dziecka, które padło ofiarą zwyrodnialca.

• gazetowy.blogspot.com Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 08:32
      W kontekście tej sprawy żenada związana z manipulacją tytułem na stronie głównej
      ("Ekskomunika na 9-latkę w ciąży") sięga DNA.
    • posh_emka A ty jesteś... 06.03.09, 08:32
      ...obłudna do granic możliwości-skoro gazeta taka beee to po co ją czytasz?
      Założę się,że pornole też za szmaty uważasz, ale namiętnie oglądasz tylko po
      to,żeby potem powiedzieć jakie to one feeee.
      Nie podoba się to nie czytaj i tyle.
    • abrahadabra Krk: reformować czy rozpieprzyć to tałatajstwo? 06.03.09, 08:34
      Cholerni lokalni szamani i czarownicy.
      Biskup co to w ogóle k_rva jest? Podżegacz jakiś czy co?
      • p.rodak Re: Krk: reformować czy rozpieprzyć to tałatajstw 06.03.09, 08:48
        Koniec. Od dzisiaj nie kupuję Wyborczej anie nie bawię się w nic, co
        ma cokolwiek wspólnego z Agorą (żeby nie było, że nie odróżniam GW
        od portalu gazeta.pl). Tytuł na stronie głównej mówi, że ekskomunika
        dla 9 latki (jaki ten Kościół bez serca i podły), w treści już
        widać, że kara kościelna spotyka lekarzy i matkę.
        Jestem katolikiem i wrogiem aborcji, ale nie ukrywam, że też nie do
        końca zgadzam się z tym, co arcybiskup zdecydował w tej sprawie. Ale
        taki tytuł to jest manipulacja. Jakby to się zdarzało raz, dwa na
        kilka miesięcy, to bym machnął ręką. Ale kurna, jak tu nie wierzyć w
        jakieś ukryte intencje i uprzedzenia redaktorów, skoro to się zdarza
        co drugi art o Kościele?
        • akkj Re: Krk: reformować czy rozpieprzyć to tałatajstw 06.03.09, 08:51
          Trzymam ciebie za słowo. Ale o ile znam takich jak ty, zaraz
          zmienisz nick i będziesz sie ślinił i wpisywał tutaj kilkanaście
          razy dziennie.

p.rodak napisał:

> Koniec. Od dzisiaj nie kupuję Wyborczej anie nie bawię się w nic,
          co
          > ma cokolwiek wspólnego z Agorą (żeby nie było, że nie odróżniam
          GW
          > od portalu gazeta.pl).
        • koloratura1 Jezusmaria! 06.03.09, 10:12
          p.rodak napisał:

> Koniec. Od dzisiaj nie kupuję Wyborczej anie nie bawię się w nic, co
          > ma cokolwiek wspólnego z Agorą

Jak my to przeżyjemy?!
        • jorgepiloto Re: Krk: reformować czy rozpieprzyć to tałatajstw 06.03.09, 13:25
          Wiesz że tego nie zauważyłem? Chyba zaczne prenumerować Cazete. Kościół należy
          zwalczać za jego cechy sekciarskie, a "wiernym" trzeba szeroko otwierać oczy na
          tzw Nauke Kościoła, przynajmniej dopóki bedzie sie uważał za przewodnią Siłę
          Narodu Polskiego.
      • n0e2008 Re: Krk: reformować czy rozpieprzyć to tałatajstw 06.03.09, 09:05
        jestes czlonkiem KK? jestes ksiedzem/biskupem/klerykiem? jak nie - to co ci do
        tego co robia na wlasnym podworku?
        • metall Re: Krk: reformować czy rozpieprzyć to tałatajstw 06.03.09, 09:11
          n0e2008 napisał:

> jestes czlonkiem KK? jestes ksiedzem/biskupem/klerykiem? jak nie - to co ci do
          > tego co robia na wlasnym podworku?
          >

"zgadzam sie chociaz jestem" katolikiem :-)
          Pozdrawiam
        • abrahadabra też mam być obojętny jeśli sąsiad gwałci dziecko? 06.03.09, 09:11
          masz katolicką mentalność.
          • metall Re: też mam być obojętny jeśli sąsiad gwałci dzi 06.03.09, 09:15
            abrahadabra napisał:

> masz katolicką mentalność.

To na tym polega katolicka mentalność? O kurde, to może ja jakiś agnostyk
            jestem, albo inny ateista?
            • abrahadabra o moralności katolickiej słów kilka 06.03.09, 09:37
              moralność ta swoista wyłącza samodzielne myślenie parafianina na
              rzecz podporządkowania hierarchom. (vide: dogmat o nieomylności
              papieża)
              Moralność ta czyni z hierarchów obiekty kultu którym stawia się
              pomniki. (vide: niezliczona ilość kukieł JP2 na cokołach)
              Moralność ta promuje gwałcenie kobiet i dzieci (vide: słowa JP2 o
              zgwałconych Bośniaczkach, tudzież zachowanie katolskiej hierachii
              w/s pedofilii)
              I to by było na tyle.
              Krk albo przeżyje ponowną reformację albo zgnije od wewnątrz.
              • metall Re: o moralności katolickiej słów kilka 06.03.09, 11:21
                abrahadabra napisał:

> moralność ta swoista wyłącza samodzielne myślenie parafianina na
                > rzecz podporządkowania hierarchom. (vide: dogmat o nieomylności
                > papieża)
                > Moralność ta czyni z hierarchów obiekty kultu którym stawia się
                > pomniki. (vide: niezliczona ilość kukieł JP2 na cokołach)
                > Moralność ta promuje gwałcenie kobiet i dzieci (vide: słowa JP2 o
                > zgwałconych Bośniaczkach, tudzież zachowanie katolskiej hierachii
                > w/s pedofilii)
                > I to by było na tyle.
                > Krk albo przeżyje ponowną reformację albo zgnije od wewnątrz.

A miało być o moralności katolickiej.
          • n0e2008 Re: też mam być obojętny jeśli sąsiad gwałci dzi 06.03.09, 09:30
            lol.

bo uznaje prawo prywatnego zwiazku wyznaniowego do decydowania o zasadach jakie
            w nim panuja?

chlopie, ty natomiast masz mentalnosc faszystowska. w sumie nic dziwnego,
            przeciez faszyzm to odmiana socjalizmu, ktory jak podejrzewam jest ci dosc
            bliski. widac po twoich totalitarnych zapedach, ze chetnie zaprowadzilbys
            wszedzie porzadek co? wszystko przez tych czarnych, tylko zaprowadzic ich do
            komor gazowych a potem wszyscy bedziemy zyli w raju i oazie szczescia, co nie?

hm, czy przypadkiem historia juz nie przerabiala czegos takiego?
            • abrahadabra jest jeszcze coś takiego jak PRAWO 06.03.09, 09:43
              jeśli bym chciał założyć stowarzyszenie którego statut zawierałby
              zasady wg jakich działa katolska korporacja watykańczyków, to sąd by
              mnie śmiechem zabił za taki statut.

• n0e2008 Re: jest jeszcze coś takiego jak PRAWO 06.03.09, 09:53
                KK u nas ma dodatkowe przywileje z powodu konkordatu. win konkordat. natomiast
                powinienes miec jak najbardziej prawo oglosic sie prorokiem czy kim tam
                chcialbys byc i glosic swoja religie. czemu nie?
            • koloratura1 Re: też mam być obojętny jeśli sąsiad gwałci dzi 06.03.09, 10:44
              n0e2008 napisał:

> uznaje prawo prywatnego zwiazku wyznaniowego do decydowania o zasadach jakie
              > w nim panuja?

Całkowicie podzielam Twoje zdanie.

Wprawdzie ten związek wyznaniowy rekrutuje członków w dość dziwaczny sposób - na ogół w niemowlęctwie, bez pytania o zdanie. A gdy ktoś - już jako dorosły - chce się zeń wypisać, utrudnia mu to maksymalnie.

Tym niemniej - każdy może na kościół machnąć ręką, mieć gdzieś jego ekskomuniki i przepisy, nawet bez oficjalnego wypisania się z jego szeregów (apostazja).

O ile ktoś uważa się za katolika, czyli członka kościoła katolickiego, MUSI sobie zdawać sprawę z tego, że podlega wszelkim jego przepisom, prawom, nakazom i zakazom; choćby one wydawały mu się idiotyczne, krzywdzące czy nawet kompletnie średniowieczne i ciemnogrodzkie. Jest zobowiązany do ich przestrzegania, a sam nie ma nic do powiedzenia - robi za owieczkę, o której decydują pasterze.
              • abrahadabra prawdziwy katol. popiera swojego biskupa :) 06.03.09, 10:57
                Nawet jeśli ten biskup plecie bzdury.
                Wszak biskup to pasterz a wierny to trzoda.

Idąc dalej prawdziwy katol. powinien popieać ukrywanie pedofilii
                wśród kleru, gdyż taka jest praktyczna linia krk w tej sprawie.

Dlatego nie jestem już katolem. :)
        • hepowy Re: Krk: reformować czy rozpieprzyć to tałatajstw 06.03.09, 11:53
          n0e2008 napisał:

> jestes czlonkiem KK? jestes ksiedzem/biskupem/klerykiem? jak nie - to co ci do
          > tego co robia na wlasnym podworku?

Gdyby robili to tylko na swoim podwórku, nie byłoby większych problemów. Problem
          w tym, że oni to co robią na swoim podwórku, chcą przenieść też na nasze wspólne
          podwórko. Wymyślone przez siebie prawa tzw. "prawa boskie", chcą narzucić
          wszystkim (nie tylko swoim wyznawcom), jako obowiązujące prawo.
      • koloratura1 Re: Krk: reformować czy rozpieprzyć to tałatajstw 06.03.09, 10:10
        abrahadabra napisał:

> Cholerni lokalni szamani i czarownicy.
        > Biskup co to w ogóle k_rva jest? Podżegacz jakiś czy co?

Czego się denerwujesz?
        Kto normalny przejmuje się pieprzeni...m jakiegoś biskupa?
        • maura4 Re: Krk: reformować czy rozpieprzyć to tałatajstw 06.03.09, 10:28
          No niestety jest ich wcale sporo przerazonych ,ze bez katolickiego
          pochówku do nieba sie nie dostaną ,a dobry bóg zgotuje im piekielną
          łaźnię.
          • koloratura1 Re: Krk: reformować czy rozpieprzyć to tałatajstw 06.03.09, 10:50
            maura4 napisała:

> No niestety jest ich wcale sporo przerazonych ,ze bez katolickiego
            > pochówku do nieba sie nie dostaną ,a dobry bóg zgotuje im piekielną
            > łaźnię.

Trudno; jeżeli wierzą w idiotyzmy, niech się do końca uważają za katolików i nie
            grymaszą.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Aborcja dziewięciolatki w Brazylii 06.03.09, 08:35
      Eeeee, też mi sensacja.
      Już myślałem że tą 9 latkę abortowali na życzenie matki.
      To byłby temat, a nie jakaś tam ciaża :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka