Dodaj do ulubionych

Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinności?

11.03.09, 13:22
Ale o co w końcu chodzi? Jak mu to przeszkadza, to niech sam zablokuje co
chce. Hasło może przecież komuś podać, to mu to zrobią. Coś mi się wydaje że
Agora będzie wchodzić z nowym produktem i potrzebuje dokopać n-k, bo ostatnio
dużo takich "przypadkowych" artykułów.
Obserwuj wątek
    • maaac Re: Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinn 11.03.09, 13:56
      1. Uważasz, że wszystko jest ok? Że sprawiedliwość powinno się
      realizować w postaci ataku dzikiej hordy, ludzi chętnych na lincz?
      2. Coś jesteś nie na bieżąco. Już istnieje "Agorowa konkurencja dla
      NK" - Bebo. Ilekroć GW śmie napisać cokolwiek o NK, natychmiast
      antyfani GW oskarżają Agorę o zemstę za kiepska sytuację Bebo.
      • maruda.r N-K szuka rozgłosu po ostatniej kompromitacji 11.03.09, 16:42
        maaac napisał:

> 1. Uważasz, że wszystko jest ok? Że sprawiedliwość powinno się
        > realizować w postaci ataku dzikiej hordy, ludzi chętnych na lincz?

Po ostatniej kompromitacji z wyliczeniem utraconych zysków w wysokości 60 mln
        pln zarząd n-k szuka czegoś, co przyciągnie klientów. I oto jest. Reality show z
        widłami i pochodniami.

PS. Ciekawe, czy jak zwykle forum obrodzi nowymi nickami obrońców n-k
        zatrudnionych na podstawie umowy o pracę w n-k?

• maaac Re: N-K szuka rozgłosu po ostatniej kompromitacji 11.03.09, 18:21
          > Po ostatniej kompromitacji z wyliczeniem utraconych zysków w
          > wysokości 60 mln pln zarząd n-k szuka czegoś, co przyciągnie
          > klientów. I oto jest. Reality show z widłami i pochodniami.
          >
          > PS. Ciekawe, czy jak zwykle forum obrodzi nowymi nickami obrońców
          > n-k zatrudnionych na podstawie umowy o pracę w n-k?
          >
          A jest tu co do bronienia? Mają taki, a nie inny regulamin i
          postępują zgodnie z nim. Tyle że okazuje się, że życie przekracza
          wyobraźnie wszelkich twórców regulaminów. No i powinni się z tym
          problemem zmierzyć.
          • mukroko link do jego konta na n-k 12.03.09, 19:00
            nasza-klasa.pl/profile/20026509?page=162
        • hbk Re: N-K szuka rozgłosu po ostatniej kompromitacji 12.03.09, 14:37
          Wyznawcy Michnika w formie. Kogo obchodzi, ze pojawilo sie 400 wpisow na n-k,
          czy cos w tym nagannego? N-K sluzy tez do wymiany poglodow, ktos ma takie, ktos
          ma inne, ale poki nie lamia regulaminu n-k to chyba wam nic do tego. Atak
          tluszy, z widlami? widziales by ktos zaatakowal fizycznie kogos? od slow do
          czynow daleko [co czesto widac w slowachludzi, ktorzy twierdza, iz w Polsce
          wyroki sa za wysokie i zbyt czesto stosuje sie areszt, potem jednak, gdy sie
          aresztu nie zastosuje, a podejrzany zrobi cos przykrego, to wielkie zdziwienie i
          nawet udawanie, ze nci sie nie stalo]/ GW moze kolejny list auutorytetow
          zrobicie, tym razem przeciwko n-k? Ludzie honoru niech sie podpisza i pani
          Szymborksa, bo ona o 50 lat wszystko podpisuje [co oczywiscie nie zmienia faktu,
          ze poetka niezla jest:P]
          • dariustch Re: N-K szuka rozgłosu po ostatniej kompromitacji 12.03.09, 15:40
            Gdyby wystawić gwałcicieli w kajdanach to i pewnie przemoc fizyczna mogłaby mieć
            miejsce;). Trochę to przykre, że ludzie pod pretekstem wielkiego ubolewania dają
            upust swej agresji.
      • fomica Re: Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinn 12.03.09, 10:45
        > 1. Uważasz, że wszystko jest ok?
        Ale co konkretnie masz na myśli że "jest czy nie jest OK"? Postawa portalu czy
        internautów? To pierwsze - jest jak najbardziej OK. Jest regulamin, portal sie
        go trzyma. To drugie - jest dośc okrutne, zwłaszcza w stosunku do np. matki.

Że sprawiedliwość powinno się
        > realizować w postaci ataku dzikiej hordy, ludzi chętnych na lincz?
        Patrz: punkt 1.

Każdy użytkownik NK na prawo zablokować dodawanie komentarzy, oglądanie zdjęć
        itd. nie mówiąc o takich możliwościach jak po prostu zlikwidowanie konta (i
        chyba tak bym zrobiła na miejscu tych osób). Nie wiem po co ta cała afera. Czy
        posiadanie konta na NK to jakis obowiązek, który trzeba wypełniać wbrew
        przeciwnościom?
        • freeadamae2 Re: Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinn 12.03.09, 17:12

> Ale co konkretnie masz na myśli że "jest czy nie jest OK"? Postawa portalu czy
          > internautów? To pierwsze - jest jak najbardziej OK.
          > Jest regulamin, portal sie
          > go trzyma.
          Nie masz pojecia o czym piszesz.
          > To drugie - jest dośc okrutne, zwłaszcza w stosunku do np. matki.
          Okrutne?? Zdaj sobie sprawe że mamy tu do czynienia z tekstami ktore jak to sie ladnie okresla wypełniaja znamiona czynów regulowanych kodeksem karnym.

> Patrz: punkt 1.

Nie reagowanie w tym wypadku moze grozic nawet oskarzeniem o wspóludzial w czynach regulowanych kodeksem karnym.

> Czy
          > posiadanie konta na NK to jakis obowiązek, który trzeba wypełniać wbrew
          > przeciwnościom?

Dalej bredzisz o rzeczach o ktorych nie masz pojecia. Prowadzenie serwisu typu Nasza Klasa naklada na jego włascicieli okreslone obowiazki ktore sa regulowane nie jakims wymyslonym przez nich samych regulaminem, tylko miedzy innymi kodeksem karnym, kodeksem cywilnym i innymi uregulowaniami prawnymi obowiazujacymi w naszym kraju.
          • real_mr_pope Re: Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinn 14.03.09, 14:37
            > Okrutne?? Zdaj sobie sprawe że mamy tu do czynienia z tekstami
            > ktore jak to sie ladnie okresla wypełniaja znamiona czynów
            > regulowanych kodeksem karnym.

Których czynów? Jakiś artykuł? Paragraf?

• troll_bagienny Re: Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinn 12.03.09, 10:55
        A czy ci panowie, gwałcąc przez kilka godzin młodą kobietę, nie byli
        bardziej dzicy, niż parę wpisów na temat ich czynu? Nie żal ci
        ofiary, tylko tych bydlaków?
        • dariustch Re: Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinn 12.03.09, 15:36
          Szczerze mówiąc i jedni i drudzy są mi obojętni. Czyn, jeśli miał miejsce, był
          karygodny, ale to co robią Ci ludzie na portalu nk też nie zasługuje na pochwałę.
      • 3cik <--------------=--- 12.03.09, 12:52
        Zrób sobie uczciwe zestawienie - ile artykułów NEGATYWNYCH o NK przeczytałeś w
        ciągu ostatnich miesięcy na GW, potem podziel to przez ilość pozytywnych, jeśli
        ta wartość będzie zbliżona do jedynki to masz rację, jeśli będzie większa od 100
        to przeproś przedmówcę, a jeśli jakimś cudem zawrze się w przedziale (0,1) to
        znaczy że pomyliłeś licznik z mianownikiem.
        • gieniak Re: <--------------=--- 12.03.09, 13:13
          Pamiętaj cholero nie dziel przez zero ;-)
      • rikol Re: Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinn 12.03.09, 12:55
        Wybacz, ale mnie bardziej szkoda ofiary niz dwoch zwyrodnialcow. Kobieta bedzie
        miala szczescie, jesli nie spedzi wielu lat w szpitalu psychiatrycznym albo na
        silnych lekach. Prawdopodobnie nigdy nie bedzie normalna osoba po tym, co ja
        spotkalo.
    • voxipop Re: Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinn 11.03.09, 14:02
      Też mi się wydaje że to Michnikowe Dzici ćwiczą się w czarnym PR.

Ku chwale Agory towarzyszu maaac

A'propos a te plujki z czerskiej to wiedzą co to domniemanie niewinności? Jeżeli tak czemu nie stosują u siebie?
      • maaac Re: Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinn 11.03.09, 15:37
        No cóż. Widać taka tradycja - Michnik musi być winny. Dziadek pluł
        na Michnika że zdrajca, ojciec pluje na Michnika, pewnie i syn
        będzie. Zmieniają się ustroje, zmieniają się zajęcia Michnika, ale
        nie ma to jak rodzinna tradycja u pewnych osób.
    • fckin Kolejne szukanie dziury w całym 11.03.09, 14:37
      Nie wiem kto wymyślił tą "aferę" ale ta osoba nie zdaje sobie sprawy że ŻADEN
      portal nie skasuje czyjegoś profilu bo jakiś redaktorzyna tak chce, lub inna
      osoba trzecia.
      Jak sam zainteresowany lub rodzina bedzie chciala skasowac jego profil to sama
      to zrobi, ale mysle ze narazie maja wieksze problemy niz zajmowanie sie glupim
      profilem na naszej-klasie.
      • gotrek Dokładnie 12.03.09, 10:15
        Profil może być zablokowany lub usunięty na życzeni użytkownika,
        czyli jednego z aresztowanych. Mogą podac hasła rodzinie i zamknąć
        profil, zmienić, cokolwiek.

Ale na pewno nie dlatego, że tak powiedział jakiś redaktor.

Czy GW pofatygowała się choćby do tych chłopaków i zapytała ich, czy
        ich w ogóle obchodzą te komentarze na NK?

Pewnie że nie, liczy się czarny PR wobec konkurencyjnego portalu.
        Żenada.
        • real_mr_pope Re: Dokładnie 14.03.09, 14:39
          Bo na pewno siedząc w areszcie z zarzutami dokonania brutalnego
          gwałtu przejmują się komentarzami na nk:)
    • trzymilionowy.post A ilu użytkowników ma to wasze Bebo? :-) 11.03.09, 15:40
      Tak z ciekawości:)))
      • maaac Re: A ilu użytkowników ma to wasze Bebo? :-) 11.03.09, 15:54
        Bebo, Inc. is based in San Francisco, California.
        Bebo, Inc.
        795 Folsom Street
        6th Floor
        San Francisco CA 94107
        USA

Ich? W sumie dowiedziałem się o tym przypadkiem czytając artykuł o
        jakimś sieciowym sitcomie. Tam padło hasło że filmy były wpierw
        wrzucane na Bebo. Zacząłem więc grzebać po sieci. Ot Bebo jest
        równie ich jak obecna poczta.
        • trzymilionowy.post Re: A ilu użytkowników ma to wasze Bebo? :-) 11.03.09, 16:31
          Szczerze powiem, że podśmiechujki sobie robiłem z teorii ewidentnego
          i celowego czarnego PRu robionego naszej klasie przez Agorę do czasu
          przeczytania wywiadu z jednym właścicieli tego portalu w Angorze.
          • maaac Re: A ilu użytkowników ma to wasze Bebo? :-) 11.03.09, 18:18
            Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
            1. Fakt trochę się zdziwiłem że akurat TY. :)
            2. "Rozstrzelać" naszą całą klasę polityczną (uwaga przenośnia)!!!
            Przez tych typów prawie całkowicie zatraciłem zdolność rozróżniania
            żartów od poważnego wyrażania opinii. Wychodzi taki jeden z drugim
            na ekranik TV, pod spodem lecą takie tytuły prof, poseł itd. i
            pociska takie głupoty że człowiek myśli że on żartuje. A tu się
            okazuje że to na poważnie. No i potem już nie wiadomo, skoro tyle
            teoretycznie "powaznych" ludzi, bredzi na poziomie gimnazjalistów
            czy to na serio czy jednak jaja.
            3. Zalogować się do Bebo IMHO, chyba nie warto, ale tak naprawdę
            wygląda, że warto wiedzieć co to jest. Tak w ramach
            ogólnej "wykształciuchowej" wiedzy o świecie.
            • trzymilionowy.post Re: A ilu użytkowników ma to wasze Bebo? :-) 11.03.09, 20:48
              Może mój obecny pogląd wynika z mojego niedoinformowania bądź braku
              odpowiedniej wiedzy. Może być oczywiście i tak, całkowicie zaprzeczyć
              przecież nie mogę lecz ja akurat nie widziałem jakiegokolwiek
              pozytywnego newsa na temat nk, którego tak na marginesie jestem użytkownikiem.
              Rozumiem oczywiście, że medialnie najbardziej nośne
              są skandale lecz od jakiegoś czasu nie wierzę już w przypadek.
              • maaac Re: A ilu użytkowników ma to wasze Bebo? :-) 12.03.09, 12:09
                Czy jak ktoś poda, że z miejsca przestępstwa zbrodniarz uciekł
                samochodem marki Mercedes jest to negatywna ocena producentów
                Mercedesów? Mam wrażenie że się w związku z GW i NK-ką popada w
                lekką paranoję.

Artykuły jakiegokolwiek medium w których pada nazwa NKi można
                podzielić na 5 kategori:
                1 te w których tylko opisuje się zasady działania NKi, bez
                wartościowania.
                2 te w których ocenia się działanie zarządu NKi, adminów,
                zastosowanych rozwiązań i pisze się o nich w kontekście negatywnym -
                tak jak w omawianym artykule.
                3 te w których ocenia się działanie zarządu NKi, adminów,
                zastosowanych rozwiązań i pisze się o nich w kontekście pozytywnym.
                4 te w których NKa, jest jedynie tłem, środowiskiem, narzędziem w
                których dzieją się negatywne zjawiska.
                5 te w których NKa, jest jedynie tłem, środowiskiem, narzędziem w
                których dzieją się pozytywne zjawiska.

Ile z tych rodzajów artykułów jest naprawdę "atakiem" na NKę? Jak
                dla mnie tylko 2. Nie wiem dlaczego wiele osób tak ocenia artykuły
                typu 4? Nie było by NKi, byłby inny portal społecznościowy o tak
                dużej ilości użytkowników co NKa to jego nazwa by sie pojawiała. To
                właśnie te notki najczęściej pojawiają się na łamach GW.
                Jedyną "winą" NKi w nich jest że odniosła sukces i dlatego ona staje
                się sceną patologii. Jest równie "winna" jak firma BMW, ze głównie
                jej samochodami lubią jeździć "karki". To co? Należy pomijać nazwę
                NKi? Pomijać te patologie by jej w ten sposób nie "krzywdzić"?
                Pomijać w artykułach markę samochodu? Nie pisać artykułów o
                wypadkach spowodowanych przez jakiegoś idiotę w BMW?

Następna sprawa to "psychologia". Jakoś tak się składa, że tylko
                notatki o patologiach dziejących się w "realiach" NKi przykuwają
                uwagę czytelników. Napisze coś GW o czymś dobrym co wydarzyło się i
                miało związek z NKą, kto się tym zainteresuje? Znika gdzieś w
                pomrokach archiwum i choćby nawet takich artykułów było jak 1:1 z
                tymi, w których coś się dzieje negatywnego Ty i tak
                zapamiętasz/zauwazysz tylko te "złe". No i potem pojawia się niczym
                nieuzasadnione przekonanie o "atakach".

A co do naprawdę chwalących czy ganiących NKę artykułach (typu 2 i
                3). Raz że działa identyczny mechanizm jak z tymi typu 4 i 5. Dwa
                po gwałtownym wzroście NKi, co własciwie teraz mozna napisac nowego
                i pozytywnego o NK'a? Jak spojrzysz do historii artykułów to
                zobaczysz w jak wielkim stopniu swój sukces zawdzięcza ten portal
                również artykułom GW. Wręcz wiele osób w tym okresie oskarżało GW o
                skryte popieranie rozwoju NKi. A obecnie? Trudno mi powiedzieć
                których jest naprawdę więcej. Czy tych typu 2 czy tych typu 3. Nie
                sprawdzałem.
                Zanim jednak będziesz chciał naprawdę coś obiektywnie na ten temat
                powiedzieć sprawdź wpierw w archiwum i poświęć czas na przeczytanie
                każdego artykułu by go zakwalifikowac do któregoś z tych 5 typów
                (albo nawet łącznie, bo może być np opis patologii za którą NKa, nie
                odpowiada czyli typ 4, i opisany wysiłek zarządu i adminów by im
                zapobiec czyli typ 3).

PS. Też używam NKi. Bardzo fajny portal. Ponieważ mam
                rodzinę/znajomych we Wrocku więc dosyć szybko się zapisałem.
                • 444a Re: A ilu użytkowników ma to wasze Bebo? :-) 12.03.09, 14:30
                  > Ile z tych rodzajów artykułów jest naprawdę "atakiem" na NKę? Jak
                  > dla mnie tylko 2.

Słuchaj, pomyliłeś portale.

ps.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6362712,Urzednik_znajdzie_Cie_na_Naszej_klasie.html?skad=rss
                  miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,4781461.html
                  technologie.gazeta.pl/technologie/1,81010,6334105,Nasza_Klasa_mobi__mobilna_wersja_N_K_czy_sprytne_oszustwo_.html
                  miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,4820892.html
                  • maaac Re: A ilu użytkowników ma to wasze Bebo? :-) 12.03.09, 15:25
                    1.
                    wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6362712,Urzednik_znajdzie_Cie_n
                    a_Naszej_klasie.html?skad=rss

Typowy pkt. 4 lub 5 (zależnie od tego czy cieszy cię taka inicjatywa
                    czy budzi strach). To czy urzędniczka znalazła daną osobę na Naszej
                    Klasie czy np na Golden Line to sprawa drugorzędna. Ty sam świadomie
                    podajesz swoje dane w każdym serwisie społecznościowym i musisz się
                    zgodzić z konsekwencjami tego faktu. Gdzie można się tu
                    doszukać "ataku" nie wiem? Trzeba być naprawdę skrzywionym pod
                    względem oceny GW.

2. miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,4781461.html

Znów przykład typu 4. Czy Nasza Klasa odpowiada za to co robią jej
                    użytkownicy? Czy na innych portalach społecznościowych nie
                    zamieszczają swoich zdjęć? Nie opisują, kto na nich jest? Artykuł
                    pisze no Naszej Klasie bo jest największa, jednak problem dotyczy
                    WSZYTKICH tego typu portali.

3.
                    technologie.gazeta.pl/technologie/1,81010,6334105,Nasza_Klasa_mobi__mobilna_wersja_N_K_czy_sprytne_oszustwo_.html

I znów przykład 4. Rozumiem że opisanie jakiś cwaniaczków chcących
                    wykorzystać NKę to atak na nią? Czy tak samo artykuł opisujący
                    działania phisherów jest atakiem na banki których klientów próbują
                    okradać?

4.
                    miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,4820892.html
                    I co znów atak? Pisanie że komuś tak się dobrze powiodło, że ma
                    przejściowe problemy z obsługą klientów? czytałeś w ogóle ten artykuł?
                    Gdzie tam dostrzegasz jakikolwiek ślad krytyki? Rozumiem jakby był, że
                    pobierają kasę i wypinają się na klientów, albo że sprzedali komuś bez
                    zgody użytkowników ich dane osobowe itd. Ten artykuł to wręcz laurka
                    na cześć twórców NKi.

No i "polski język trudny język". Przeczytaj uważnie co napisałem. Bo
                    mam wrażenie że ci się wydaje że napisałem, że tylko dwa artykuły były
                    atakiem na NKę. Nie. Nie napisałem tego. Nie liczyłem artykułów, nie
                    wiem ile ich było, i jaką one miały wymowę. Napisałem jedynie że
                    wszelkie artykuły na temat NKi (i pewnie innych spraw jak np miast)
                    można podzielić na 5 typów, z których atakiem na NKę może być typ
                    artykułu podany jako drugi z kolei (stąd 2).

Rany.... naprawdę analfabetyzm w Polsce postępuje. A nie chciałem
                    uwierzyć nauczycielom, że tak duzo osób nawet jak potrafi przeczytać
                    jakiś tekst to nie potrafi zrozumieć o co w nim chodzi. Ech....
      • sebakier Re: A ilu użytkowników ma to wasze Bebo? :-) 12.03.09, 12:01
        bebo jest international tak jak facebook i my space
    • polsz Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinności 12.03.09, 09:59
      szukałem tego profilu i nie znalazłem
    • gh83 Re: Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinn 12.03.09, 10:11
      Zła, niedobra Nasza Klasa. Tylko co według red.. redakt... nie, nie przejdzie mi
      to przez klawiaturę. Co według pismaka powinna zrobić? Usunąć konto nie łamiące
      regulaminu?
    • morgoth88 Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinności 12.03.09, 10:32
      stulejarze z F23 są wszędzie [cool] [czesc]
    • tea_fighter Ten artykul jest dobry 12.03.09, 10:36
      bo pokazuje intetresujace zjawisko:
      "tluszcza" pragnie sie wypowiedziec, zwyzywac, upokorzyc. Przeciez
      ten gosc i tak tego nie czyta, siedzi w areszcie i ma teraz na
      glowie inne problemy niz jakichs glupkow, ktorzy sie produkuja na
      jego profilu.
      Ale ci komentujacy pod swoim nazwiskiem (nie tak jak anonimy na
      onetowym forum) pisza obelgi pod jego adresem, jego matki itp. To
      interesujace z czyto socjologicznego i psychologicznego punktu
      widzenia. 400 lat temu przychodzili by popatrzec na egzekucje i
      glosno bili brawo. Gdyby urodzili sie w emiratach, rzucali by
      kamieniami w "cudzoloznice". A w naszej rzeczywistosci wyzywaja sie
      w internecie.

Kwestia winny/niewinny/ atak agory na nasza klase, czy obiektywnie
      podana wiadomosc jest w tym kontekscie mniej wazna. Mnie
      zaintrygowala ludzka glupota, ktora idzie przez wieki.
      • troll_bagienny Re: Ten artykul jest dobry 12.03.09, 11:02
        Poczekaj, aż ktoś zgwałci twoją kobietę albo córkę...inaczej
        będziesz śpiewał. A GW czyni zamęt bo napisała, że oni zgwałcili
        (czas dokonany). Nie żal ci ofiary?
        • tea_fighter Re: Ten artykul jest dobry 12.03.09, 11:21
          > Poczekaj, aż ktoś zgwałci twoją kobietę albo córkę...inaczej
          > będziesz śpiewał. A GW czyni zamęt bo napisała, że oni zgwałcili
          > (czas dokonany). Nie żal ci ofiary?
          Oczywiscie ze zal. I jestem za bardzo surowymi karami dla
          gwlacicieli.
          Umiesz czytac ze zrozumieniem? W moim poprzednim poscie bylo jasno
          napisane: co mnie zaintrygowalo w tym artykule - zostawiam na boku
          kwestie gwaltu, bo czytanie o takich tragediach mnie nie bawi,
          zainteresowalem sie reakcja tlumu, ktoremu chce sie wrzucac obelgi
          pod adresem domniemanych sprawcow, ich matek itp. na profil w naszej
          klasie. Jest taka klasa ludzi, ktorzy odczuwaja przyjemnosc z takich
          zachowan i to sie nie zmienia przez wieki. Zmieniaja sie tyklo
          mozliwosci uzewnetrnienia sie.
          • troll_bagienny Re: Ten artykul jest dobry 12.03.09, 12:16
            Słuchaj, może gdyby rodziny tych "Lolków" dostały wcześniej takie
            opinie o swoich "kochanych synkach", a z pewnością nie byli to
            grzeczni chłopcy, może ktoś by się wziął za ich wychowanie (wbrew
            pozorom, nigdy nie jest za późno). Niestety, zaistniał pewien fakt i
            na miejscu ich matek, zapomniałbym, że miałem takie dzieci. Jestem w
            stanie zrozumieć mordercę, ale nie gwałciciela, bo z założenia
            działa ze sporą przewagą siły, a gwałt zbiorowy to już szczyt
            okrucieństwa.
            • prababka44 Re: Ten artykul jest dobry 12.03.09, 13:03
              Wiesz trollu_b...patrząc na zdjęcia jego rodziców (chyba niezbyt wykształconych
              ) widać, że synek raczej dominował i pewnie imponował mamusi i tatusiowi
              ...gdzie im tam do komputera.
          • adeinwan Re: Ten artykul jest dobry 12.03.09, 20:57
            Nie bardzo rozumiem, dlaczego takie zachowanie nazywasz głupim? Przecież nic na
            tym nie tracą. Poza Tobą nikt nie oburza się ich zachowaniem, zatem nie jest to
            strzał w stopę...
      • dariustch Re: Ten artykul jest dobry 12.03.09, 15:27
        Bardzo wartościowy komentarz
      • zat4ra Tea_fighter, masz racje 12.03.09, 22:22
        piekny opis bydla, ktore dzis ma inna platforme.
        Kiedys zabijaloby kamieniami, dzis rzyga na NK.
        I niezaleznie od intencji tych ludzi, dzika msciwa
        tluszcza jest obrzydliwa, bo jej intencje to lepsze
        samopoczucie kosztem zagubionych grzesznikow.
    • fr000nc Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinności? 12.03.09, 10:37
      Kurde mam już tego dośc serdecznie. Nasza Klasa jakaby nie była, to
      jednak jest i spełnia określoną funkcję. A to że Agora szanowna się
      spóźniła ze swoim Bebo - niewypałem to nie uprawnia jej w żadnym
      stopniu do szkalowania - bo do tego się najczęściej sprawdzają
      artykuły na g.pl - konkurencji. Czy wyście się z członkami na głowy
      pozamieniali? Nie dośc, że większośc tych wydumanych artykułów o NK
      to jakieś brednie ludzi z łapanki, którym najwidoczniej kazano
      napisac jakiś tekst w 5 minut, to jeszcze nie trzyma się to zupełnie
      kupy i woła o pomstę do nieba pod względem merytorycznym i dodatkowo
      w 9 na 10 przypadków krzyczy ze strony głównej wielkim kataklizmem i
      ogólnym rozwolnieniem na tle Naszej Klasy właśnie.

Ta cała NK powinna wam proces wytoczyc o świadome i celowe
      wprowadzanie w błąd jej potencjalnych oraz obecnych klientów oraz za
      działanie na szkodę jej wizerunku.

Swoją drogą pamiętam jeszcze czasy, gdy komputer był dobrem
      elitarnym i nie konsumpcyjnym, a przeznaczonym do pracy, internet
      zaś służył informacji, nie zaś dezinformacji. Źródłem wymiany danych
      były zaś BBSy. Może i dostęp do informacji był mniej powszechny, ale
      przynajmniej informacje były wiarygodne. Szczerze polecam Agorze
      zwolnienie 3/4 działu technologie i zatrudnienie ludzi mających
      przynajmniej jakiekolwiek pojęcie o tym, o czym piszą.
    • razorjack a co ma kasowanie profilu do domniemania niewinnoś 12.03.09, 10:50
      niewinności ?
      można przecież podać do sądu tych którzy piszą obraźliwe komentarze.
      • troll_bagienny Re: a co ma kasowanie profilu do domniemania niew 12.03.09, 11:00
        Poczekaj, niech ciebie zgwałcą, albo kogoś z twojej rodziny...wtedy
        na pewno im pogratulujesz,co? I takie mendy robią nam tyły na całym
        świecie, mnie żal jest ofiary, że musiała oglądać ich obleśne gęby.
        • dariustch Re: a co ma kasowanie profilu do domniemania niew 12.03.09, 15:53
          Tak jest wam żal, że dzisiaj pokrzyczycie, popiszecie co to moglibyście im
          zrobić jakbyście mieli okazje spotkać ich na ulicy, a jutro W OGÓLE nie
          będziecie pamiętać, że taka sytuacja miała miejsce:P
          Sorka... będziecie pamiętać- macie naszą klasę, na której można powyrzucać z
          siebie to i owo;), bo szef był niezadowolony, bo żona mnie nie docenia, bo w
          klasie się ze mnie śmieją, że jestem gruby/chudy/przygłupi itd. niepotrzebne
          skreślić..
    • troll_bagienny Ochrona dóbr osobistych wynaturzeńców? 12.03.09, 10:53
      Najpierw GW pisze, że panowie uprowadzili i zgwałcili, a potem się
      oburza, że ludzie internetowo zlinczowali dwóch patałachów, którzy
      nie potrafili w normalny sposób zaspokoić popędu,
      tylko "zmasakrowali" przypadkową kobietę. Ja się pytam, czemu po raz
      kolejny GW broni 2 zboczeńców, bo są Polakami, a nie interesuje się
      losem ofiary? W przypadku Brytyjki zgwałconej przez naszego "Misia"
      z Poznania też przeprowadzono w prasie kampanię promującą jego
      niewinność. Czy GW może odczepić się od NK i zająć innymi problemami
      niż 2 sku...synów, którym powinno się uciąć jaja i wcisnąć do
      gardeł, żeby poczuli, jakim są ludzkim gównem?
    • olek2001 Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinności? 12.03.09, 11:25
      dobrze mu tak, dlaczego ktoś ma bronić oprawcę
    • awuuu Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinności? 12.03.09, 11:32
      Sprawa nie jest tak jednoznaczna jakby mogło się wydawać.

Web 2.0 w postaci takich portali jak Nasza-Klasa właśnie - które komasują ogromne ilości użytkowników i tworzą i wizualizują ich sieci społeczne przejmują funkcje kontroli społecznej.
      I to kontroli szerokiego zakresu.

Dawnymi czasy przestępstwo było piętnowane przez środowisko lokalne. Presja była na tyle silna, że niektóre przestępstwa (zwłaszcza te poważne, ale też te najbardziej uciążliwe, z którymi prawo opanowane przez pomieszana ideę niskiej szkodliwości społecznej sobie nie radzi) w małych i zintegrowanych środowiskach po prostu nie występują.

Proces migracji do miast i wywołana nią atomizacja pogrzebała wydawało się na zawsze taka kontrole społeczna.

A tu mamy wyraźny obraz zadający fałsz temu twierdzeniu.
      W WEB 2.0 powraca i uaktywnia się właśnie kontrola społeczne.
      W tym przypadku jako piętno. Stygmę przestępcy.

Oczywiście, ze dzika w formie wydaje się raczej straszna, łatwo o pomówienie, większość wpisów jest anonimowa, a uderzenie w rodzinę i znajomych, bo delikwent przecież nie loguje się na NK z więzienia, jednak daje pewne nadzieje na nowa kontrolę społeczną, która może się z takich zjawisk rozwinąć w przyszłości.
      A ponowny powrót takiej kontroli do społeczności lokalnej (której zdanie ma dla nas największe znaczenie) może mieć bardzo dużo cech pozytywnych.
    • herr_wolf "a jaja i kuske w imadlo i dokrecic do oporu...." 12.03.09, 11:40
      To cytat z NK z tego profilu - to jest państwo w państwie w głowie się mieści,mam nadzieję że podejrzany poda ich do sądu,smiejcie się śmiejcie, ale następnym razem będą szkalować i pomawiać niewinne osoby na NK.A co jeśli ktoś kiedyś będzie niewinnie oskarżony ? To powód żeby opluć jego i jego rodzinę ?
    • 1-mikolaj83 Gratulacje dla autora artykułu 12.03.09, 11:56
      Nie ma jak pod takim tytułem napisać "Dwaj Polacy: Tomasz K. (26 lat) i Michał
      M.(20 lat) 16 lutego, zaatakowali i uprowadzili 24-letnią Australijkę .
      Oprawcy gwałcili kobietę prawie 7 godzin. Zdarzenie miało miejsce w centrum
      Edynburga. Dziewczyna wracała z pracy. Szła przejściem podziemnym w samym
      centrum miasta. Mężczyźni przetrzymywali ją w kryjówce nieopodal supermarketu
      Lidl."

Gazeta.pl nie wie co to domniemanie niewinności? ;]
      • yas.ondaree Dokładnie : ) 12.03.09, 13:46
        1-mikolaj83 napisał:

> Nie ma jak pod takim tytułem napisać "Dwaj Polacy: Tomasz K. (26
        lat) i Michał
        > M.(20 lat) 16 lutego, zaatakowali i uprowadzili 24-letnią
        Australijkę .
        > Oprawcy gwałcili kobietę prawie 7 godzin. Zdarzenie miało miejsce
        w centrum
        > Edynburga. Dziewczyna wracała z pracy. Szła przejściem podziemnym
        w samym
        > centrum miasta. Mężczyźni przetrzymywali ją w kryjówce nieopodal
        supermarketu
        > Lidl."
        >
        > Gazeta.pl nie wie co to domniemanie niewinności? ;]

Portal naszaklas poprawnie funkcjonuje, rodzina domniemanego
        przestępcy bodaj czy nie świetnie się bawi (czytałem w tych
        komentach, że najbardziej burackie, wieśniackie zdjęcia ktoś w
        okresie wybuchu afery pousuwał, a więc ktoś ma kontrolę nad
        profilem - w końcu to z dużym prawdopodobieństwem mogą to być
        ludzie, którzy nie potrafią błysnąć niczym innym, jak tym, że mają w
        swoim gronie głośnego przestępcę*).

Tylko gazeta.pl swoim niedorzecznym, niesmacznym artykulikiem
        próbuje pukać w dno od spodu.

Przy czym naiwny i zupełnie bezradny gniew zwykłych ludzi jest w
        europce w pełni uzasadniony.

* Cytaty:
        - "28.02.2009 10:31
        Ciekawa jestem kto operuje jego profilem?? I po co??"
        - "28.02.2009 11:08
        zdjecia pousuwal i to te najbardziej wsiurskie z rowerem"
        • dariustch Re: Dokładnie : ) 12.03.09, 15:31
          Czy to z Europy, czy z Ameryki bądź Azji nie ma znaczenia. Ludzie, patrząc pod
          względem pewnych"widełek", są tacy sami.
          • yas.ondaree Re: Dokładnie : ) 12.03.09, 18:54
            > Czy to z Europy, czy z Ameryki bądź Azji nie ma znaczenia. Ludzie,
            patrząc pod
            > względem pewnych"widełek", są tacy sami.

Może ty jesteś taki sam. Ja jestem inny.

W cywilizowanych krajach, takich jak Republika Chińska, zbrodniarzy
            karze się śmiercią.
            • pinokkio cywilizowany 13.03.09, 06:58
              yas.ondaree napisał:

> W cywilizowanych krajach, takich jak Republika Chińska, zbrodniarzy
              > karze się śmiercią.

Sugeruję, byś przeprowadził się do tego "cywilizowanego kraju".
              • yas.ondaree Wyższa cywilizacja 13.03.09, 16:31
                > Sugeruję, byś przeprowadził się do tego "cywilizowanego kraju".

Nie. To byłoby zbyt łatwe. Chcę działać na rzecz podwyższenia
                standardów w mojej ojczyźnie.

Masz jakieś argumenty w obronie swojego żałosnego cudzysłowu czy
                chcesz się tylko popisać głupotą?

yas ondaree
    • lawyer_pl Gazeta.pl tez nie wie co to domniemanie niewinnosc 12.03.09, 11:57
      "Dwaj Polacy: Tomasz K. (26 lat) i Michał M.(20 lat) 16 lutego, zaatakowali i
      uprowadzili 24-letnią Australijkę . Oprawcy gwałcili kobietę prawie 7 godzin.
      Zdarzenie miało miejsce w centrum Edynburga. Dziewczyna wracała z pracy. Szła
      przejściem podziemnym w samym centrum miasta. Mężczyźni przetrzymywali ją w
      kryjówce nieopodal supermarketu Lidl. Na szczęście udało się jej uciec."

Ten akapit dobitnie wskazuje, ze gazeta.pl tez nie wie co domniemanie
      niewinnosci. Autor piszac w czasie przeszlym dokonanym autorytatywnie stwierdza,
      ze oni sa winni. Czyli przyganial kociol garnkowi.
      • pinokkio Szczyty hipokryzji 13.03.09, 07:32
        "- Dziś dzień kobiet. M. (nazwisko utajone przez redakcję) ściągaj rajstopy, chłopaki z aresztu złożą ci życzenia - pisze jeden z użytkowników serwisu. Większość zamieszczonych postów to nie nadające się do publikacji inwektywy. Użytkownicy N-K nawołują do zabicia chłopaka. Szydzą z jego znajomych i rodziny."

Przecież dokładnie tak samo wyglądają wpisy czytelników GW pod każdym prawie artykułem o jakimś przestępstwie przeciw zdrowiu lub zyciu.

A i autor artykułu - jak trafnie zauważa "lawyer_pl" - też wykracza przeciw bronionej jakoby przez siebie zasadzie domniemania niewinności, pisząc o podejrzanych, jakby ich wina była już udowodniona.

GW w hipokryzji przerosła samą siebie.
    • kakrika Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinności 12.03.09, 12:27
      Facet ma ponad 500 znajomych w tym dwa razy JPII. Na pewno jest
      niewinny! ;)
    • krzych_zdzich To F23 jest siedliskiem degeneratów 12.03.09, 12:30
      Popatrzcie co dodali do profilu Kamili Skolimowskiej [`]

nasza-klasa.pl/gifts/view/4105913/8
      Prokurator to chyba za mało dla tych sku...synów :/
    • tea_fighter A to was nie martwi? 12.03.09, 13:28
      Wyobraz sobie, ze nazywasz sie np. Jarek Iksinski. Jakis Jaroslaw I.
      (nie zwiazany z toba) dokonal jakiegos brutalnego gwaltu. Ktos kto
      Cie nie lubi, wrzuca w dyskusjach pod artykulem o Jaroslawie I. i
      jego ochydnym czynie, link do Twojego profilu na naszej klasie.
      Potem nastepni powielaja go na roznych forach. Dostajesz 200 wpisow
      pod profilem, Twoi znajomi z naszej klasy to obserwuja, rozmawiaja o
      tym miedzy soba, ze swoimi znajomymi, ktorzy gadaja ze swoimi
      rodzicami "syn tej twojej kolezanki, okazal sie gwalcicielem" itd.

To juz jest nie do zatrzymania. Czuje, ze to tylko kwestia czasu,
      jak ktos uruchomi taka ochydna lawine. Niektorzy ludzie sa do tego
      zdolni i to jest straszne, ze gdy beda chceli wykonac taka akcje,
      beda miec za soba "zadny krwi tlum" internautow.
    • naprawdetrzezwy A Agora wie? ;>>> 12.03.09, 14:17
      "Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinności?
      (...)
      Dwaj Polacy: Tomasz K. (26 lat) i Michał M.(20 lat) 16 lutego,
      zaatakowali i uprowadzili 24-letnią Australijkę . Oprawcy gwałcili
      kobietę prawie 7 godzin."

Wy nazwaliście ich sprawcami - czyli osądziliście icj przed
      procesem.
      To dlaczego normalni ludzie nie mogą robić tego samego?
      Bo robią to na _naszej klasie_, która cały czas jest dla was
      konkurentem?
      • yas.ondaree Wyjaśnię Ci tę zagadkę 12.03.09, 14:30
        Politpoprawne ciemniaki są dumne z siebie, bo uważają, że jeśli o
        sprawcy pisze się tylko z jedną literką nazwiska, to
        jest "domniemanie niewinności".

Nie zauważają drobnej rzeczy w swojej politpoprawnej głupocie. Że
        portal naszakl ustami swoich upoważnionych redaktorów w ogóle nie
        rozpisuje się na temat tych dwóch debili, chyba że przymuszany do
        reakcji. Natomiast wiekszość drastycznie niechętnych użytkowników
        n-k pisze o nich raczej "śmieciu", "zboku" niż po nazwisku.

A zresztą. Komuniści zawsze bronili Marchlewskiego : )
        pl.wikipedia.org/wiki/Julian_Marchlewski
        • real_mr_pope Re: Wyjaśnię Ci tę zagadkę 14.03.09, 14:54
          > Politpoprawne ciemniaki są dumne z siebie, bo uważają, że jeśli o
          > sprawcy pisze się tylko z jedną literką nazwiska, to
          > jest "domniemanie niewinności".

To nie politpoprawne ciemniaki, tylko polscy dziennikarze. Czyli
          żałośnie niski standard.

Polscy dziennikarze, nie tylko GW i gazety.pl, zazwyczaj nie
          rozumieją czym jest domniemanie niewinności. Inicjały podają bo im
          tak nakazują przepisy, ale z lubością dorzucają okoliczności, które
          przeciętnemu czytelnikowi bez trudu umożliwią ustalenie osoby
          podejrzanej/oskarżonej.

To nie jest polityczna poprawność. To prostota rozumowania, a w
          zasadzie jego brak.

Nawiasem mówiąc publikowanie inicjałów osoby podejrzanej nie wynika
          z domniemania niewinności tylko z ochrony dóbr osobistych.
          Dziennikarz sprowadzając niewinność do imienia i pierwszej litery
          nazwiska wykazuje się poważną indolencją intelektualną.
          • yas.ondaree Re: Wyjaśnię Ci tę zagadkę 19.03.09, 17:25
            Rzecz postrzegam dwutorowo. Z jednej strony razem z Tobą karcę
            autorów związanych z Agorą za sposób formułowania zarzutu wobec
            n-k. I tu miałbyś rację. Umysły po prostu niezbyt wielkiego kalibru.

Ale z drugiej strony karcę ich za sam entuzjazm wobec pomysłu
            stawiania zarzutu w takiej to a takiej sytuacji. Innymi słowy
            solidaryzuję się z tymi głosami w komentarzach pod artykułem, które
            w konserwatywnym duchu mówią, że kontrola społeczna (powrót
            archaicznej wsi w nowym, zresztą lepszym, wydaniu) jest w danym
            przypadku uzasadniona, rozczulanie się nad sprawcami pewnych czynów
            nosi znamiona lewej postępowości, politpoprawnego ciemniactwa.
            Spokojnie można przypuścić, że współpracownicy Agory pływają w
            takiej atmosferze intelektualnej.

Nie popadam w skrajność. Nie uważam, że skazani czy też podejrzani z
            ogromnym prawdopodobieństwem winy nie mają swoich praw. Ależ mają. I
            to mają przeróżne, które trzeba respektować. Mają prawo do tego, by
            nie niszczyć im kont i profili w internecie. A my mamy prawo wysyłać
            na te konta swoje uwagi. Nie dziwię się ludziom, którzy formułuja
            uwagi w stylu "urwać jaja śmieciowi". Dziwię się durniom, którzy
            SERIO promowaliby brak bezpieczeństwa dla więźniów. Brak innych
            luksusów - tak. Ale bezpieczeństwo im się należy. A w najbardziej
            skrajnych przypadkach: bezpieczny transport do miejsca, w którym
            zainstalowane jest krzesło.

Dla jasności dodam, że nie uważam się za konserwatystę, w wielu
            innych sprawach nie mam konserwatywnych poglądów.
    • katoprzyglup Udostepniles swoje dane osobowe debilu jeden z 12.03.09, 14:19
      drugim? To teraz placz.
    • 444a Szmaciarstwo jeszcze raz 12.03.09, 14:20
      Kolejny artykuł, którego celem jest wyłącznie przy...nie Naszej-Klasie.

To już nie tylko nieuczciwa walka z konkurencją, ale i pewnie kompleksy
      redaktorów GW, którzy nie tworzą swoich profili na N-K, bo nie mieli kolegów w
      szkole a zazdroszczą innym...

pomijam już fakt, że na forach GW są tysiące fałszywych oskarżeń. Dlaczego GW
      nie reaguje? Nie wie co to domniemanie niewinności...
    • eeela Re: Nasza-Klasa nie wie co to domniemanie niewinn 12.03.09, 15:41
      Ciekawa jestem, jaki ma jeszcze sens przepis o domniemaniu niewinności w dobie
      internetu, kiedy w wielu innych krajach taki przepis (tzn. w takiej formie jak w
      Polsce) nie istnieje:

news.bbc.co.uk/1/hi/scotland/edinburgh_and_east/7896195.stm
    • tolkobanan Publiczne napiętnowanie jest wskazane przy tego 12.03.09, 15:49
      typu przestępstwach. Mają za swoje.
      A przy okazji, nie miał bym nic przeciwko by jedna z tych życzeń n-klasowskich
      się ziściła w stosunku do tych typów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka