zigzaur 18.03.09, 07:52 Typowa przywara superscentralizowanego państwa: bogata metropolia i bidna prowincja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thasis Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 08:11 $36 000 dochod na glowe warszawiaka. Prawie spadlem z krzesla smiejac sie. Ile milionow politycy musza nakrasc by przecietny dochod byl tak wysoki, bo wiekszosc ludzi jakie znam zarabia $600 - $700 na miesiac Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Hahaha, metropolie przyszłością Polski?! 18.03.09, 09:29 A teraz przypomnijmy sobie projekty hołubionego przez Gazetę prof. Gorzelaka: wyborcza.pl/1,76842,4934038.html On twierdził, wbrew naocznym dowodom, że metropolia wzmacnia region. Guzik prawda. Największa bieda jest wokół największych metropolii. To nie tylko efekt Warszawy, podobnie jest też wokół Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Hahaha, metropolie przyszłością Polski?! 18.03.09, 09:48 Oczywiście, że wzmacnia. O ile przez, region rozumiemy obszar odległy o 50 km (maksymalnie 100 km) od granic metropolii. Kraków zaś to żadna metropolia. To dziura śmierdząca naftaliną. Odpowiedz Link Zgłoś
kontemplator07 Re: Hahaha, metropolie przyszłością Polski?! 18.03.09, 12:13 scibor3 napisał: > Oczywiście, że wzmacnia. O ile przez, region rozumiemy obszar odległy o 50 km > (maksymalnie 100 km) od granic metropolii. Kraków zaś to żadna metropolia. To > dziura śmierdząca naftaliną. Warszawa to żadna metropolia - Los Angeles - to metropolia. I w dodatku nie smierdzi cebulą. Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 Re: Hahaha, metropolie przyszłością Polski?! 18.03.09, 09:53 Piaseczno, Konstancin, Sulejówek, Zalesie, Lesznowola, Łomianki....itd itp wyliczać można bez liku... co do Krakowa... to nie jest metropolia Odpowiedz Link Zgłoś
kontemplator07 Re: Hahaha, metropolie przyszłością Polski?! 18.03.09, 12:14 nowotkomarceli4 napisał: > Piaseczno, Konstancin, Sulejówek, Zalesie, Lesznowola, > Łomianki....itd itp wyliczać można bez liku... > > co do Krakowa... to nie jest metropolia Wołomin, Pruszków, Lasek Kabacki, Praga - to metropolia, a w Krakowie nawet nie mozna dostac porzadnie po mordzie. Odpowiedz Link Zgłoś
drupal Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 09:57 to nie znaczy ze te 36 tys dostaja ani ze te 700 to caly ich zarobek. Pamietaj, ze wiekszosc z tego czesze panstwo w podatkach, zusie, akcyzie, vatach itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kontemplator07 Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 12:15 drupal napisał: > to nie znaczy ze te 36 tys dostaja ani ze te 700 to caly ich zarobek. > Pamietaj, ze wiekszosc z tego czesze panstwo w podatkach, zusie, akcyzie, vatac > h > itp itd. No właśnie - te podatki tworzą dochód stolicy Odpowiedz Link Zgłoś
antal Warszawa jest za bogata 18.03.09, 08:56 Nażarliście się nieswojego, nie powiem... "Cały naród budował stolicę"... Czy chciał czy nie chciał. A gdzie inne miasta, choćby Wrocław, który był metropolią, a zamieniliście go w "trofiejnyj gorod" kongresowa hołoto... Kiedy zwrócicie nam nasz prestiż? Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 09:49 Już sam tytuł Twojego postu mówi, że to ty jesteś "hołotą". "wasz prestiż"??? Nie wiem nie widziałem go w warszawie - poszukaj gdzie indziej - może za Bugiem Twoi dziadkowie go zostawili. Odpowiedz Link Zgłoś
romanko71 Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 10:38 nowotkomarceli4 napisał: > Już sam tytuł Twojego postu mówi, że to ty jesteś "hołotą". Lol. Tytul jego posta to tytul artykulu, ktory komentuje. Gratuluje spostrzegawczosci i czytania ze zrozumieniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 11:49 Za Bugiem? To ty patrz kmiotku skąd jesteś... Skąd pochodzisz i gdzie pasłeś krowy. Jak traktowaliście Breslauerów - nawet Polaków, co? Dla was byliśmy Niemcami. Moi rodzice mogli coś na ten temat powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 12:09 A tak na marginesie: Moi rodzice nie pochodzili zza Buga. Nie pochodzili też ze wsi jak twoi. Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 13:08 > A tak na marginesie: Moi rodzice nie pochodzili zza Buga. Nie pochodzili też ze > wsi jak twoi. Och ale mi pojechałeś:) buhahahahahahaha Co do Tradycji Wrocławia - obecnego współczesnego nie tego sprzed 70 lat - to korzenie tej tradycji sięgajuą za Bug:) i nie ma się czego wstydzić - bo to piękna tradycja:) Ja tam jestem z tego dumny, że moja babcia pochodzi ze Lwowa Odpowiedz Link Zgłoś
toreon O czym ty mówisz chłopcze 18.03.09, 11:07 Naszą zasobność budujemy swoją pracą. To co wy robicie ze swoim miastem to wasza sprawa. A jak ci się tak w stolicy nie podoba to nie przyjeżdżaj tu za pracą Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: O czym ty mówisz chłopcze 18.03.09, 12:13 Widać tę zasobność w Wołominie, Pruszkowie i temu podobnych miejsach. Ja się do was do pracy nie garnę, nie masz się czego obawiać... Stolica, cholera... Metropolia... Odpowiedz Link Zgłoś
kontemplator07 Re: O czym ty mówisz chłopcze 18.03.09, 12:19 toreon napisał: > Naszą zasobność budujemy swoją pracą. To co wy robicie ze swoim miastem to wasz > a > sprawa. A jak ci się tak w stolicy nie podoba to nie przyjeżdżaj tu za pracą Nie zupełnie swoja pracą - miliony ludzi pracują poza stolicą w firmach z centralą w Warszawie. Z abonamentu rtv tez żyja głównie warszawiacy. Mozna by to mnożyć, ale po co? Odpowiedz Link Zgłoś
engman Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 11:18 antal napisał: > Nażarliście się nieswojego, nie powiem... "Cały naród budował stolicę"... Czy > chciał czy nie chciał. A gdzie inne miasta, choćby Wrocław, który był > metropolią, a zamieniliście go w "trofiejnyj gorod" kongresowa hołoto... Kiedy > zwrócicie nam nasz prestiż? Wolne zarty, Wroclaw metropolia z LOTNISKIEM kurnikiem, drogami pamietajacymi Hitlera, korkami jak w krajach trzeciego swiata i z jakze "prezna" gospodarka, no bo Wroclaw jest przeciez otoczony wspanialymi fabrykami jak LG, Toshiba i innym motoryzacyjnym badziewiem. Wroclaw to nadety pijarowski balon, napompowany przez jakze cudownego prezydenta Dutkiewicza, na szczescoe balon peka z kazdym dniem coraz bardziej, zadluzenie miasta rosnie, korki sa coraz wieksze, a komunikacja zbiorowa to juz calkowita porazka. Dopoki w tym miescie nie bedzie infrastruktury jak w Warszawie lub w Krakowie , to powazni inwestorzy beda omijac Wroclaw, a status metropolii nigdy nie osiagnie................... Odpowiedz Link Zgłoś
romanko71 Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 11:46 Oczywiscie nic nie zrozumiales z wypowiedzi na ktora odpowiadasz. "A gdzie inne miasta, choćby Wrocław, który był metropolią, a zamieniliście go w "trofiejnyj gorod" kongresowa hołoto..." - ten fragment dotyczyl okresu po II wojnie a nie obecnie! Wroclaw byl metropolia PRZED wojna, ale po odzyskaniu przez Polske byl traktowany po macoszemu jako "niemiecki". Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 12:00 ... I nadal jest tak traktowany. Świadczy o tym choćby stosunek warszawki do idei organoizacjoi we Wrocławiu wystawy EXPO (nie poparła, a jakże, podczas gdy inne stolice popierały miasta swoich krajów), do renowacji Hali Stulecia, swiadczy o tym wymuszenie podniesienia opłat lotniskowych, przez co przestało się opłacać lądowanie we Wrocławiu, świadczuy o tym odmowa zwrotu zabytków kultury materialnej (m.in. pawęże straży miejskiej (pawęż - tarcza)), zagarniętych po wojnie przez Muzeum Narodowe do dziś nieoddanych miastu i wiele innych choćby drobnych szykan. Odpowiedz Link Zgłoś
engman Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 12:49 romanko71 napisał: > Oczywiscie nic nie zrozumiales z wypowiedzi na ktora odpowiadasz. > > "A gdzie inne miasta, choćby Wrocław, który był metropolią, a > zamieniliście go w "trofiejnyj gorod" kongresowa hołoto..." - ten > fragment dotyczyl okresu po II wojnie a nie obecnie! Wroclaw byl > metropolia PRZED wojna, ale po odzyskaniu przez Polske byl > traktowany po macoszemu jako "niemiecki". Bzdura jest bzdura poganiana, przez dwadziescia ostatnich lat nie zrobiono nic aby we Wroclawiu zbudowac porzadne lotnisko, nie inwestuje sie w komunikacje miejska, nie sciagnieto rowniez inwestorow takich jak w Wawie..Po co takie inestycje jak LG, Toshiba, UPM? Nie tedy droga.... Dajmy juz spokoj czasom powojennym, bo jeszcze zaraz wrocimy do czasow wojny trzydziestoletniej, ze wskazaniem, ze infrastruktura Wroclawia jest kiepska, bo byla wojna trzydziestoletnia....Przestancie obwiniac centralizacje, wezcie sie do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
romanko71 Re: Warszawa jest za bogata 19.03.09, 02:53 > Bzdura jest bzdura poganiana No wiec gdzie w mojej wypowiedzi znalazles ta bzdure? Ja napisalem tylko ze nie zrozumiales oryginalnej wypowiedzi antala. A Ty znowu swoje i piszesz o inwestycjach w lotnisko i komunikacje. Swoje argumenty kieruj do tych, ktorzy pisza na ten temat - ja napisalem o czyms zupelnie innym. A w klotnie o obecny rozwoj Wroclawia nie mam zamiru sie mieszac. Czuje sie Wroclawianinem, mieszkalem w tym miescie 20 lat, od kilku jestem poza (najpierw w Warszawie, teraz za granica) ale co przyjezdzam do Wroclawia to jestem dumny z tego jak to miasto sie zmienia. Ale kazdy moze ponarzekac. Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 12:16 Dopóki nie przestaniecie nas ze wszystkiego okradać... Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 12:24 > ... no bo Wroclaw jest przeciez otoczony > wspanialymi fabrykami jak LG, Toshiba i innym motoryzacyjnym > badziewiem. Więc powiem Ci kongresiaku, że wolałbym Wrocław jako mniejsze Tokio czy Seul niż, jak wy, pomniejszoną Moskwę (Maskwu, jeśli nie rozumiesz) Odpowiedz Link Zgłoś
engman Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 12:43 antal napisał: > > > ... no bo Wroclaw jest przeciez otoczony > > wspanialymi fabrykami jak LG, Toshiba i innym motoryzacyjnym > > badziewiem. > > Więc powiem Ci kongresiaku, że wolałbym Wrocław jako mniejsze Tokio czy Seul > niż, jak wy, pomniejszoną Moskwę (Maskwu, jeśli nie rozumiesz) Tylko w odroznieniu do Wroclawia, gospodarka Tokio, Seula czy Warszawy nie opiera sie na malo dochodowej produkcji, vide LG i inne gowna tego pokroju, te miasta swoja gospodarke opieraja na uslugach. Centrale lokuje sie w Warszawie, Krakowie lub w Poznaniu, jak myslisz dlaczego omijaja zapyzialy i prowincjonalny Wroclaw? Byles kiedys w Moskwie, zakompleksiony wiesniaku zza Buga? Odpowiedz Link Zgłoś
antal [...] 18.03.09, 14:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 14:08 Dobrze wiem od nich jak się zachowywaliście, jak szabrowaliście wspólnie z ruskimi , ile ton cegły wywieziono z Wrocławia, ile nakradliście, jak traktowaliście miasto, wobec którego jesteście tylko niesłusznie wzbogaconą wiochą Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 A czy ty Erika Steinbach na randki chadzasz? 18.03.09, 16:31 bo inaczej tych bredni wytłumaczyć nie można Odpowiedz Link Zgłoś
romanko71 Re: A czy ty Erika Steinbach na randki chadzasz? 19.03.09, 02:54 Nie zgadzam sie z wieloma wypowiedziami Antala, ale tu akurat ma racje i pisze o faktach historycznych. dlaczego uwazasz ze szabrowanie i rozkradanie Wroclawia po wojnie przez Polakow to brednia? Masz jakies pojecie o historii? Czy jestes jednym z tych domoroslych omnibusow? Odpowiedz Link Zgłoś
pablopic Re: A czy ty Erika Steinbach na randki chadzasz? 19.03.09, 09:53 romanko71 napisał: > Nie zgadzam sie z wieloma wypowiedziami Antala, ale tu akurat ma > racje i pisze o faktach historycznych. dlaczego uwazasz ze > szabrowanie i rozkradanie Wroclawia po wojnie przez Polakow to > brednia? Masz jakies pojecie o historii? Czy jestes jednym z tych > domoroslych omnibusow? Oczywiście rozkradanie Warszawy w postaci absurdalnie wysokiego janosikowego już nie przeszkadza ani tobie, ani temu wrocławskiemu burakowi? Dla porównania: miasta.gazeta.pl/krakow/1,44425,3794306.html Odpowiedz Link Zgłoś
exxon71 Re: A czy ty Erika Steinbach na randki chadzasz? 19.03.09, 10:23 Akurat nie wiem dlaczego janosikowe ma byc odpowiedzia na powojenne rozkradanie Wroclawia na rzecz Warszawy - bo Wroclaw z janosikowego bynajmniej nic nie dostaje. Nie wiem tez dlaczego niektorzy nie potrafia napisac postu na forum bez obrazania innych (i np nazywania ich burakami). "Janosikowe" tym sie rozni od powojennego rozkradania ze jest elementem pewnego porzadku prawnego - ktory oczywiscie mozna kontestowac i mozna o nim dyskutowac. Ale pamietaj o tym ze firmy placace podatki w Warszawie w duzej czesci dzialaja w calej Polsce, a w Wawie maja siedziby. Wiec nie widze powodu dlaczego czesc ich podatkow nie powinna isc na cele w innych czesciach Polski. Gdyby Warszawa nie byla stolica i nie miescilyby sie tam centralne urzedy itp. to jej dochody by znacznie spadly. Jak juz ktos w tym watku gdzies napisal - gdyby Warszawe przeksztalcic w odrebne panstwo a stolice Polski przeniesc np. do Krakowa to Warszawa tylko by na tym stracila. Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 16:29 > Tylko w odroznieniu do Wroclawia, gospodarka Tokio, Seula ... .. Seulu, kmiotku, naucz się pisać. czy > Warszawy nie opiera sie na malo dochodowej produkcji, vide LG i inne > gowna tego pokroju, te miasta swoja gospodarke opieraja na uslugach. > Centrale lokuje sie w Warszawie, Krakowie lub w Poznaniu, jak > myslisz dlaczego omijaja zapyzialy i prowincjonalny Wroclaw? Zapyziały? Prowincjonalny? Komu to zawdzięczamy? Co zrobiliście z tego miasta? To była metropolia. Musieliście to miasto zniszczyć tylko dlatego, że było niemieckie, nieprawdaż??? Byles > kiedys w Moskwie, zakompleksiony wiesniaku zza Buga? Moja rodzina nie pochodzi zza Buga. To breslauerzy, ludzie od wielu pokoleń związani z Wrocławiem. Wieśniakiem ty jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 Słonko spuść z tonu bo ci żyłka pierdząca pęknie 18.03.09, 16:35 tak strasznie nadęty jesteś:) PS. być może i jesteś potomkiem breslauerów - ale pewnie tych co na Hitlera głosowali w 1933 roku - więc płać za grzechy dziadków i teraz żyj pod butem "hołoty" z Warszawy. buhahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
markir gdansk, szczecin, poznan, wroclaw, lublin, krakow. 18.03.09, 08:59 Zawsze stolica wojewodztwa jest bogatsza niz to co wokol. Radom tez bedzie bogatszy. Odpowiedz Link Zgłoś
maga_fr Re: gdansk, szczecin, poznan, wroclaw, lublin, kr 18.03.09, 11:38 tak, Radom będzie, ale noclegownią dla pracujących w Warszawie. Pracy w Radomiu od lat nie było i raczej nie będzie, skoro w 230 tys. mieście największym zakładem pracy jest szpital wojewódzki, w którym ostatnio średniemu personelowi medycznemu z powodu kryzysu wypłacono jedynie 70% wynagrodzenia (choć pieniądze na pensje szpital dostaje od marszałka województwa, a nic nie było słychać o tym, by marszałek w dobie kryzysu postanowił ograniczyć te fundusze...) Jest jeszcze kilka dużych zakładów w Radomiu - komenda wojewódzka policji, straży pożarnej, 2 szpitale miejskie i kilkadziesiąt zakładów pogrzebowych, nie licząc aptek na każdym kroku. nic tylko żyć - nie umierać! Tak, w bliskim sąsiedztwie Warszawy, Radom też będzie bogaty... Odpowiedz Link Zgłoś
colliealf Warszawa jest za bogata 18.03.09, 09:06 36000 USD to ok 27000 euro.tego się nawet nie zarabia w Irlandi gdzie ok 24000 to taka norma.Myślę że autor napisał to podczas celebracji st Patric i jeszcze nie wytrzeźwiał.;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dfgfdg Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 09:19 Niby dlaczego? Wiesz w ogole co to jest srednia? Czy jestes z pokolenia matury giertychowej? Odpowiedz Link Zgłoś
kittle Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 09:31 A czy wiesz, ze dochod narodowy na mieszkanca to nie to samo co srednie wynagrodzenie? W wawie wskaznik jest taki wysoki, bo sa tu centrale firm, przez co na papierze podbijaja one dochod stolicy, pomimo, ze wiele z tych firm operacyjnie dziala w calym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
kontemplator07 Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 12:21 kittle napisał: > A czy wiesz, ze dochod narodowy na mieszkanca to nie to samo co > srednie wynagrodzenie? W wawie wskaznik jest taki wysoki, bo sa tu > centrale firm, przez co na papierze podbijaja one dochod stolicy, > pomimo, ze wiele z tych firm operacyjnie dziala w calym kraju. Oj nie tylko na papierze Odpowiedz Link Zgłoś
agg Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 10:52 to wielkosc wedlug zapytetu cen do plac, na pewno jest prawdziwa skoro ja tak obliczaja, a ze polak uwaza ze w Polsce wszystko jest najgorsze , taka juz mentalnosc plucie i plucie. Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Skąd te dane? 18.03.09, 11:09 W Irlandii PKB w 2008 roku przekroczył 40 tys. euro. Nie wiem skąd owe 27 tys. Może z rocznika statystycznego AD 1995... Odpowiedz Link Zgłoś
sonqo Niech będzie osobnym Państwem jak Watykan, ale ... 18.03.09, 09:09 najpierw niech odda cegłówki nakradzione z rozbiórki innych miast. Odpowiedz Link Zgłoś
retolp Re: Niech będzie osobnym Państwem jak Watykan, al 18.03.09, 09:34 Nie wiedziałem,że mój dom z 2003 jest z kradzionych cegieł,a stoi w obrębie w-wy.Ps Słyszałeś o janosikowym,które moje miasto płaci co roku na "biedne" regiony-parę cegieł to możnaby było za to kupić.Gdyby nie poszła kasa w p...u. Odpowiedz Link Zgłoś
loginn99 Re: Niech będzie osobnym Państwem jak Watykan, al 18.03.09, 10:51 Po wojnie rzeczywiście rozbierano kamienice w różnych miastach (min.Nysa)i zawożono do Warszawy ! Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 Re: Niech będzie osobnym Państwem jak Watykan, al 18.03.09, 13:10 Owszem rozbierano - i to było barbażyństwem. Np Elblag rozebrała radziecka armia i wysłała do Warszawy w geście dobrej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
kontemplator07 Re: Niech będzie osobnym Państwem jak Watykan, al 18.03.09, 12:24 retolp napisał: > Nie wiedziałem,że mój dom z 2003 jest z kradzionych cegieł,a stoi w > obrębie w-wy.Ps Słyszałeś o janosikowym,które moje miasto płaci co > roku na "biedne" regiony-parę cegieł to możnaby było za to > kupić.Gdyby nie poszła kasa w p...u. Janosikowe płaci nie tylko Warszawa, ale kilkanascie miast i gmin, ale jest to tylko namiastka podatku od skutków centralizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy_nick_z_brzegu Re: Niech będzie osobnym Państwem jak Watykan, al 18.03.09, 13:16 Tylko nie wziales pod uwage ( nie wiem czy umyslnie czy z niewiedzy) ze Warszawa wplaca prawie 10 razy wiecej z tytulu janosikowego niz kolejne miasta na liscie. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Niech będzie osobnym Państwem jak Watykan, al 18.03.09, 15:14 Jakkolwiek żałosne są powyższe jęki (rzekomych??) wrocławian, to trochę przesadziłeś ze skalą janosikowego. Owszem, Warszawa płaci najwiecej, bo najwięcej zgarnia w CIT (ztcp to on jest podstawą do obliczania janosikowego), ale gros z tych dochodów jest przecież wypracowane poza Wawą. Ponadto Warszawa w przeliczeniu na mieszkańca płaci ok. 3,5 raza więcej niż Katowice i ok. 4 razy więcej niż Poznań. Dysproporcja jest, bo to nieodrodna cecha tego "podatku", ale nie tak znaczna, jak się niektórym wydaje. Fakt, od 4-ego w kolejności Wrocławia to chyba z 10 x więcej na głowę wpłaca, ale ta kasa leci do biedniejszych miejscowości i żadne z płacących miast (a jest ich w sumie kilkadziesiąt) nie jest beneficjentem. Odpowiedz Link Zgłoś
sonqo Re: Kolejny de...bill 19.03.09, 14:39 nowotkomarceli4 napisał: > O co Wam chodzi? Wiesz, my napisaliśmy o co nam chodzi. Ty niestety nie. Więc czemu ma służyć twój de....blilny tekst ?. Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 09:20 Przecież tu chodzi o stworzenie nowego okręgu wyborczego, w którym PiS mógł by wygrać. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Też mi się wydaje, że autor nie wytrzeźwiał... 18.03.09, 09:23 Nie wytrzeźwiał od piątku. Abstrahując. Dlaczego bogata Warszawa chce jeszcze wyciągać pieniądze z UE? Czas zacząć dokładać. Odpowiedz Link Zgłoś
jme2 Re: Też mi się wydaje, że autor nie wytrzeźwiał.. 18.03.09, 09:29 Poziom PKB to nie średnia zarobków!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Kolega chyba nie zrozumiał głównej tezy artykułu 18.03.09, 11:12 Ale raczej nie ma sensu tłumaczyć bo pewnie już nie zrozumie Odpowiedz Link Zgłoś
kropka9991 Prezydentowi znowu się mylą role 18.03.09, 09:33 Panie Prezydencie, to nie Pana sprawa, od tego jest rząd. Czyżby nie miał Pan innych pomysłów na pełnienie piastowanego urzędu? Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: To prawie jak Moskwa i reszta Rosji..... 18.03.09, 12:02 Bo to jest Rosja. I to się czuje na każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: To prawie jak Moskwa i reszta Rosji..... 18.03.09, 13:07 Węchem? W Warszawie są rezydentury, wróć, przedstawicielstwa dyplomatyczne, konsularne i handlowe, Rosji. Do tego stadion będący bazarem, liczne agencje towarowe z Tani(a)mi. A przede wszystkim gubernialne zwyczaje skorumpowanych urzędasów-czynowników. Stary dowcip: Rosjanin jechał pociągiem z Moskwy do Paryża. Francuz jechał pociągiem z Paryża do Moskwy. Obaj omyłkowo wysiedli w Warszawie. Obaj sądzili jednak, że dojechali na miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jana51 Warszawa jest za bogata 18.03.09, 09:50 Typowy model bantustanu - biedna jak mysz kościelna prowincja i ociekająca złotem metropolia... Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 09:51 Jakie złoto masz na "myśli"? Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Socyalizm bohatersko walczy z problemami 18.03.09, 09:52 nieistniejącymi w innych systemach. Kto normalny kreśli granice regionów tak by bardziej pasowały pod jakieś tam "unijne dotacje"??? Pisanie bzdetów o tym, że Warszawa jest za bogata to już jakaś całkowita paranoja. To znaczy Polska w ogóle nie powinna być bogata by korzystać ze sladowej "pomocy unijnej" hehehe :))) Te nasze europejsy to coraz głupsze są. Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 36800 : 24000 = 1,5 18.03.09, 09:56 To prawda, z matmy nigdy dobry nie bylem, poprawcie mnie jesli sie pomylilem ale 36800 : 24000 to daje 1,5 dolara przecietnego rocznego dochodu mieszkanca Mazowsza. Tak zle nie jest w najbiedniejszych krajach swiata.... Chyba pan redaktor tabloidu cos przedobrzyl... www.eczytelnia.pl/oblezenie Odpowiedz Link Zgłoś
partagas1987 Re: 36800 : 24000 = 1,5 19.03.09, 01:24 Najpierw naucz sie czytać ze zrozumieniem zanim zaczniesz cokolwiek liczyć... Tam było napisane, że 24tys. więcej niż reszta mazowsza, a nie 24tys. razy więcej... czyli 36800 - 24000 = 12800. Takie trudne? Poza tym wartość jest podana w przeliczeniu na niższy kurs dolara ( o tym też była mowa w tekście). Odpowiedz Link Zgłoś
posnania Warszawa jest za bogata 18.03.09, 10:01 Ależ to jest przepiękny pomysł! Ale chwila, czemu mamy się posiłkować takimi delikatnymi posunięciami. Może od razu rozwiązania, które by były kamieniem milowym w rozwoju całego kraju! Wydzielmy Warszawę z Polski - nie będzie już wtedy, że Warszawa zawyża PKB na głowę w kraju. Polska niepodległa, Warszawa wolnym miastem i będzie spokój! Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 10:17 No akurat Warszawa dobrze by na tym nie wyszła, bo zarabia głównie na stołeczności. Najlepszy dil zrobiłoby miasto, które od niej przejełoby tą funkcję. Poznań?? :P Wydzielenie regionu stołecnzego z Mazowsza jest wskazane, bo obecny układ jest dla biednego regionu bardzo niekorzystny - tkaich dysproporji nie ma nigdzie indziej w kraju. I na koniec przyłączam się do stwierdzenia, że autor chyba jeszcze po wczorajszym jest niepełnosprytny - byłoby bardzo dobrze, żeby przeciętny mieszkaniec Warszawy był bogatszy od przeciętnego europejczyka, ale tak nie jest. Przeciętne zarobki w stolicy są na poziomie zasiłków w państwach zachodnich - nawet w Grecji, Portugalii cyz Słowenii te 800 euro na rękę nie robi wrażenia, więc droga przed nami jeszcze daleka. PKB/capita sam w sobie nie jest narzędziem właściwym do oddawania miary zamożności. Odpowiedz Link Zgłoś
jana51 Warszawa jest za bogata 18.03.09, 10:15 Myślę, że można by w prosty sposób ulżyć stolycy w tym jej najwyraźniej trudnym do zniesienia bogactwie i wprowadzić prawo nakazujące płacenie podatków nie w miejscu siedziby centrali, a w miejscu prowadzonej działalności gospodarczej, czy produkcyjnej.... Odpowiedz Link Zgłoś
gregsmile to 126 tyś zł brutto rocznie to tak dużo? 18.03.09, 10:29 28 tyś eur rocznie to ok 2300 eur brutto miesięcznie. to na ceny warszawskie i po odjęciu podatków i ZUSu wcale tak dużo nie wychodzi. przyznam, że spodziewałem się dużo wyższej średniej dla Warszawy, stolice zwykle mają 2-3 krotnie wyższe średnie PKB na łebka od całości kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
romanko71 Duzo - ponad 2.5 raza sredni PKB per capita! 18.03.09, 11:09 gregsmile napisał: > przyznam, że spodziewałem się dużo wyższej średniej dla Warszawy, > stolice zwykle mają 2-3 krotnie wyższe średnie PKB na łebka od > całości kraju. Nie rozumiem Twojego postu. Srednia dla Polski to 14 tys USD, dla Warszawy 36 tys USD - czyli ponad 2.5 raza wieksza. Wiec dlaczego spodziewales sie wyzszej? Odpowiedz Link Zgłoś
gregsmile Re: Duzo - ponad 2.5 raza sredni PKB per capita! 18.03.09, 12:42 ponieważ pensje w Warszawie są 3-5 razy wyższe od całości kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy_nick_z_brzegu Re: Duzo - ponad 2.5 raza sredni PKB per capita! 18.03.09, 13:17 gregsmile napisał: > ponieważ pensje w Warszawie są 3-5 razy wyższe od całości kraju. Pensje w Warszawie sa wyzsze gora okolo 1,5 razy a nie 3 razy. Zobacz sobie dane GUS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
romanko71 Re: Duzo - ponad 2.5 raza sredni PKB per capita! 19.03.09, 02:48 3-5 raza wyzsze? Lol, jesli takie masz pojecie o realiach ekonomicznych to dalsza dyskusja nie ma sensu... Nie wiem w jakim swiecie zyjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bariwo73 Zastanawiam się 18.03.09, 10:37 36000$ x 3,4 PLN = 122 400 PLN /rocznie, czyli ok. 10 000/m-c. Czy taka jest średnia ? Nie przypuszczam, choć ja ten przychód prawie mam. Nie wszyscy jednak pracują na swój rachunek i w korporacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
loginn99 Re: Zastanawiam się 18.03.09, 10:53 Proponuje wydzielić Rzeszów od Podkarpackiego (też zawyża średnią)! Odpowiedz Link Zgłoś
agg Re: Zastanawiam się 18.03.09, 11:02 jesli oni liczyli za dolara 2 zl to jeszcze duzo duzo mniej. Tak czy inaczej nawet 6-8 tys zl brutto to wcale nie jest duzo i bardzo mozliwe ze faktycznie takie sa zarobki w w-wie Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Re: Zastanawiam się 18.03.09, 11:17 To w tych korporacjach chyba dużej wiedzy nie wymagają... PKB na głowę to nie to samo co średnia płaca. Jest to ogólny wskaźnik wytworzenia wszelkich dóbr w danej jednostce terytorialnej. Czy to tak ciężko pojąć? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadztezczlowiek Jacek Kozłowski? 18.03.09, 11:00 Moze tak prowincja Warszawy mialaby mniej, gdyby Warszawa byla oddzielona. Warszawa zbiera 1,4 mld zl a prowincja 200 mln. Tak, to prawda. Jest jednak male ALE. Ale przeciez lepiej dla Polski jest dostac KASE z UNII Europeiskiej anizeleli jej nie dostac. Lepiej jest miec 1,4 mld plus 200 mln. plus pieniadze z Uni, niz tylko polskie pieniadze z podatkow. Warszawa nie musialaby sie dzielic z prowincja a prowincja dostalaby kase z Uni. To jest lepsze dla POLSKI. I to jest najwazniejsze panie Jacek Kozlowski! Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Warszawka zyje z importu! 18.03.09, 11:14 Udupic co krajowe i raj dla handlarzy importowanym. Caly kraj ledwo zipie, bo warszawskie rozchamione dorobkiewiczostwo lobbuje za takim stanem rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Warszawa jest za bogata 18.03.09, 11:37 Po pierwsze, Radom to nie Mazowsze - tylko województwo mazowieckie. Po drugie, nie chodzi tylko o pieniądze, ale o równe szanse rozwojowe dla pozostałych ośrodków poza Warszawą. Dziś rozwija się tylko stolica i to właśnie kosztem reszty województwa. Radom, Płock czy Siedlce. Ale pieniądze też są ważne, tyle że właśnie po wydzieleniu Warszawy stolica znów będzie korzystać ze wsparcia (dla metropolii). Pozostała część dzisiejszego województwa powinna zaś korzystać ze wsparcia podobnego jak dziś otrzymują Kielce, Olsztyn czy Rzeszów w ramach tzw. Programu Polski Wschodniej. Region Radomski, gdy porówna się go bez zawyżanych przez Warszawę wskaźników, potrzebuje dużo większego wsparcia niż Kielce czy Olsztyn. O wizycie Prezydenta Kaczyńskiego w Radomiu i obiecankach piszę też na blogu: kluzinski.blox.pl/2009/03/Prezydent-Kaczynski-obiecuje- Radomiowi-Niderlandy.html Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 11:45 Czy wpływy z tytułu PIT i CIT powinny decydować o zasadności wydzielenia Warszawy z woj. mazowieckiego? W moim przekonaniu nie. Jest to co najwyżej przesłanka fakultatywna. Myślę, że oponenci wydzielenia Warszawy mają głównie na uwadze tzw. janosikowe, które po wydzieleniu będzie jeszcze większe. Obecnie mazowieckie zapłaci ponad 900 mln zł tego "podatku" i pieniądze te "pójdą" głównie dla tzw. ściany wschodniej, podczas gdy taka ściana wschodnia funkcjonuje na obszarze woj. mazowieckiego pod postacią subregionów radomskiego czy ostrołęcko-siedleckiego. To są absurdy funkcjonującego podziału terytorialnego, który trzeba zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 15:19 Co ma województwo do janosikowego?? Janosikowe ztcp jest oparte o wpływy z CIT i obliczane dla każdego miasta osobno. Warszawa więcej by nie zapłąciła, bo samo jej wydzielenie z województwa nie zwiększyłoby ilości/przychodów firm tam zarejestrowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
kontemplator07 Warszawa jest za bogata 18.03.09, 12:10 To typowe dla naszej Stolicy - wydoić swój regiona a następnie podrzucić do karmienia innym. Następny etap - wydoić resztę kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Warszawa jest za bogata 18.03.09, 12:57 Jeśli władze województwa w osobie pana Struzika mają coś wspólnego ze stolicą, to ja jestem św. Mikołaj. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
bemowiak2008 ciekawe jakie miasto bedzie stolica woj. mazowieck 18.03.09, 12:28 iego:) ktore siega od Radomia po Siedlce:) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: ciekawe jakie miasto bedzie stolica woj. mazo 18.03.09, 13:08 Dorzuć jeszcze Płock i Ostrołękę. Odpowiedz Link Zgłoś
canisparvus Warszawa - i na tym zarobi 18.03.09, 13:51 Choćby względy logistyczne przemawiają za tym, żeby stolicą pozostała Warszawa. I to ona zarobi większość z tych 200 mln wzrostu kosztów administracji. Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 Re: ciekawe jakie miasto bedzie stolica woj. mazo 18.03.09, 16:26 Pewnie w Warszawie zostaną urzędy:) bo tu jest do tego infrastruktura Odpowiedz Link Zgłoś
jakas1 Brednie Niklewicza 18.03.09, 13:18 "Wyimek: Czesi, Węgrzy i Słowacy już dawno swoim stolicom nadali status odrębnych, samodzielnych regionów. Jest jeszcze inny powód. - Jesteśmy jedynym krajem w tej części Europy, który jeszcze nie wydzielił stolicy. Czesi, Węgrzy, nawet Słowacy mają to już za sobą" Khe? Skąd Pan Niklewicz wziął te idiotyzmy? W przyznawaniu dodacji regionom decyduje PKB (a nie dochód, jak Pan bredzi) na mieszkańca na poziomie regionu NUTS2. W Polsce regiony NUTS2 to województwa i rzeczywiście Warszawa nie jest wydzielona z Mazowsza (jest wydzielona dopiero na poziomie NUTS3), ale dlaczego na Boga twierdzi Pan, że "Jesteśmy jedynym krajem w tej części Europy, który jeszcze nie wydzielił stolicy"? Na poziomie NUTS2, o którym mowa, spośród krajów naszego regionu stolicę mają wydzieloną jedynie Czesi, Słowacy i Rumuni. Przy czym tak naprawdę, to Słowacki region NUTS2 Bratysławy obejmuje znacznie większy obszar niż samo miasto stołeczne, podobnie w Rumunii, region ten obejmuje nie tylko stolicę. Ani Łotwa, ani Słowenia, ani Węgry, ani Bułgaria (ani nawet kandydujące do UE Chorwacja i Macedonia) nie mają wydzielonej stolicy na poziomie NUTS2, dopiero na poziomie NUTS3. Skrajnym przypadkiem są Estonia i Litwa, które nawet na poziomie NUTS 3 nie mają stolicy wydzielonej z otaczającego ją terytorium. Czyli łącznie na 12 krajów regionu, tylko 3 mają stolicę wydzieloną na poziomie NUTS2 (z tego tylko jeden ma rzeczywiście wydzieloną SAMĄ stolicę, bez otaczających obszarów), a Pan twierdzi, że to my jesteśmy "jedynym krajem", który tego nie zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta [...] 18.03.09, 13:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: Przerazajace bogactwo ;) 18.03.09, 14:27 Powtarzam: istotą prezydenckiego pomysłu jest utworzenie nowego okręgu wyborczego, w którym większość może mieć PiS. Czyli o 'rozcieńczenie' przewagi inteligenckiej Warszawy. Skutki ekonomiczne (+ i -) nie sa ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
jakas1 Re: Przerazajace bogactwo ;) 18.03.09, 14:42 wobo1704 napisał: > Powtarzam: istotą prezydenckiego pomysłu jest utworzenie nowego > okręgu wyborczego, w którym większość może mieć PiS. > Czyli o 'rozcieńczenie' przewagi inteligenckiej Warszawy. > > Skutki ekonomiczne (+ i -) nie sa ważne. Mądralo, wiesz od ilu już lat Warszawa jest oddzielnym od reszty województwa okręgiem wyborczym? Odpowiedz Link Zgłoś
jakas1 Re: Przerazajace bogactwo ;) 18.03.09, 14:43 wobo1704 napisał: > Powtarzam: istotą prezydenckiego pomysłu jest utworzenie nowego > okręgu wyborczego, w którym większość może mieć PiS. > Czyli o 'rozcieńczenie' przewagi inteligenckiej Warszawy. > > Skutki ekonomiczne (+ i -) nie sa ważne. Geniuszu, a wiesz od ilu już lat miasto Warszawa jest oddzielnym okręgiem wyborczym? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadztezczlowiek Liczy sie Polska, a potem Warszawa z prowincja 18.03.09, 15:43 Moze tak prowincja Warszawy mialaby mniej, gdyby Warszawa byla oddzielona. Warszawa zbiera 1,4 mld zl a prowincja 200 mln. Tak, to prawda. Jest jednak male ALE. Ale przeciez lepiej dla Polski jest dostac KASE z UNII Europeiskiej anizeleli jej nie dostac. Lepiej jest miec 1,4 mld plus 200 mln. plus pieniadze z Uni, niz tylko polskie pieniadze z podatkow. Warszawa nie musialaby sie dzielic z prowincja a prowincja dostalaby kase z Uni. To jest lepsze dla POLSKI. I to jest najwazniejsze panie Jacek Kozlowski! Odpowiedz Link Zgłoś