Dodaj do ulubionych

Wirtualne pieniądze na drogi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 15:59
Czemu nie można przyjąć prostej zasady, jak np w telekomunikacji, użytkownicy finansują rozwój infrastruktury komunikacyjnej?
Będzie to taniej, prościej i sprawiedliwiej (oszczędności na tabunach urzędników, gwarantowane).
Jeśli przyjmie sie rozwiązanie iz w miejsce akcyzy ca 2 zl w litrze paliwa wprowadzimy opłatę drogową niepodlegającą odliczeniom i zapisom w kosztach działalności to KFD i tylko on może na cele drogowe dysponować ca 40 miliardów zł w skali rocznej.
W ramach sprawiedliwości społecznej jak Wy posłowie, politycy możecie pozwolić by często tylko biedny podatnik finansował rozwój i eksploatacje drogownictwa.
Podmioty gospodarcze bardziej intensywnie użytkują niszcząc polskie drogi niż to robi przeciętny użytkownik indywidualny a często nie posiadacz samochodu.
Opłata ta osobno wyliczona i ujętą na fakturze nie podlegałaby pomniejszaniu czy zwrotowi poza szczelnym system US dla wykazujących produkcje rolniczą czy kolejnictwem, lotnictwem, górnictwem (szczególnie tam gdzie istnieje pewność użycia paliwa w pojazdach nie drogowych i właściwego zabezpieczenia dystrybucji).
Zakładając iz te pieniądze bieda wydawane tylko na cele budowy nowych dróg (nie na korupcyjne dopłaty dla kulczyków czy pozostałych kolesi z koneksjami politycznymi) to możemy mieć pewność wielkiego wzrostu infrastruktury drogowej rozmieszczonego w zależności od intensywności użytkowania.
Tak samo proponuje by zamiast akcyzy z nowych samochodów przeznaczyć to, jako dopłatę wraz z zyskami z opłat rejestracyjnych, przeglądów techn. i udziałem ubezpieczycieli na fundusz modernizacji dróg i podniesienia bezpieczeństwa drogowego.
Częścią podatku VAT ze sprzedaży paliw samorządy mogłyby zasilić rejonową kasę na eksploatacje i utrzymanie dróg, ulic.
Wszystko można zrobić, jeśli sie szczerze chce panie premierze i to samo może doprowadzić do zmniejszenia niepotrzebnej a rozdymanej administracji.
Ale trzeba mieć to cos, czego wielu facetom brakuje, chociaż z pozoru wygląda całkiem inaczej.
Dobry kogut to nie ten, co często, głośno pieje, ale ten, co sie nie leni i rzetelnie wypełnia swoje obowiązki.
Obserwuj wątek
    • Gość: ab17 Wirtualne pieniądze -wirtualny świat Tuska i Gra.. IP: 213.158.217.* 22.02.11, 16:58
      Mapy dróg projektowanych, opisy przkrętów przy budowie dróg, dno w finansowaniu inwestycjii -kliknij tu
      • wielki_znafca Re: głupiś synku jak lewy but Kaczyńskiego 22.02.11, 18:33
        jeżeli mam wydać 1000 zł na coś co mogę kupić za 800 zł to za ile kupuje? kupuję za 800 zł wiec 200 mam zaoszczędzone, proste jak budowa cepa cepie
    • kr_kr Ech ... dawno się tak nie ubawiłem :D 22.02.11, 17:23
      "organy administracji publicznej powinny precyzyjnie wskazać, gdzie i w jaki sposób zostały zaksięgowane oszczędności"
      Innymi słowy: mam 100zł na koncie.
      Planuję, że 500zł przeznaczę na kupno lampy
      Udaje mi się ją kupić za 150zł.
      Powinienem więc wiedzieć i umieć precyzyjnie wskazać, gdzie podziało się 350zł :D
      • wielki_znafca Re: niekoniecznie 22.02.11, 18:38
        warunek że masz te 500 zł, jeżeli ich nie masz a możesz mieć, powiedzmy możesz pożyczyć od kogoś (Bank) skoro jednak nabyłeś taniej więc pożyczasz mniej i to też nazywa się oszczędność w końcu nie wydałeś 500 zł tylko 150.
      • Gość: gość Re: Ech ... dawno się tak nie ubawiłem :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 18:57
        Jeżeli masz 100 zł a lampę kupiłeś za 150 to zadłużyłeś się na 50 zł.Jakie myśli kłębiły się w twojej głowie przy okazji kupna lampy to już problem dla psychiatry a nie ekonomisty.Dawno się tak nie ubawiłem...
    • Gość: pasażer Re: Wirtualne pieniądze na drogi IP: *.ip.netia.com.pl 22.02.11, 17:44
      Ciągle tylko trąbicie o drogach, w które pompuje się miliardy złotych. A co z liniami kolejowymi, które są w katastrofalnym stanie? Lobby motoryzacyjne jest silniejsze...
    • Gość: Bogdan Za kasę napisze wszystko IP: *.witnet.pl 22.02.11, 17:50
      Dobrze wiedzieć, jak taki sprzedajny dziennikarz wygląda
    • Gość: fan Kublików Wirtualne pieniądze na drogi IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.11, 17:51
      No proszę,tym razem Kublik nie dokopuje Gazpromowi i Ruskim, ktorzy sa zawsze wszystkiemu winni jako Imperium Zła, ale przerzucił sie na Grabarczyka i przekrety autostradowe..
      A za chwile napisze że wszystkiemu jest Winny Tusk z Putinem.
      Ciekawe kiedy zabierze sie za Komorowskiego.
    • Gość: tt Wirtualne pieniądze na drogi IP: *.uddi.cable.virginmedia.com 22.02.11, 17:56
      to on jeszcze chodzi na wolnosci? przeciez juz od dawna mial siedziec . aha, no tak, jest niewinny bo kolesie mu pomogli
    • mlodzi.popieraja Re: Wirtualne pieniądze na drogi 22.02.11, 18:20
      Opłata drogowa jest już w cenie paliwa. Więc nie kombinuj jak koń pod górkę. Inne kwestia to sprawa na co faktycznie te pieniądze idą.
    • Gość: Edek Wirtualne pieniądze na drogi IP: 80.54.33.* 22.02.11, 18:38
      "Kierowcy w ubiegłym roku zostawili w państwowej kasie 50 mld złotych – wynika z obliczeń „DGP”. Gdyby wpływy z samej akcyzy paliwowej przeznaczano na budowę nowych dróg, w ciągu ostatniej dekady dorobilibyśmy się sieci 7 tys. km autostrad i dróg ekspresowych" cyt. za jak i rozwinięcie: biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/487985,z_wplywow_z_akcyzy_paliwowej_powinno_powstac_7_tys_km_autostrad_i_drog_ekspresowych.html
    • prawdziwy-moher Bzdury..... 22.02.11, 19:18
      Opozycja moze tylko zapytac, a rzad robi swoje.
      Gdyby media byly za Polska, bylby szantaz dla rzadu.Macie zrobic to co obiecaliscie.Nie zrobili?Nie.A media maja pretensje do opozycji, ktora nie ma jakiegokolwiek przebicia.Bo nie ma mediow.PO ma Wyborcza, TVN,Polsat.Czy starczy?.Chyba tak.Odnosnie TVP ma ja opozycja.Tak Ma ja PO i SLD.Bo to opozycja wobec PiS.
    • miroo W kościele ich szukajcie... 22.02.11, 20:02

• ulanzalasem Wirtualne pieniądze na drogi 22.02.11, 21:06
      To wszystko pokazuje, że nie ma w Polsce pewnych i trwałych mechanizmów gromadzenia pieniędzy na budowę dróg.

To wszystko pokazuje, że nie ma w Polsce pewnych i trwałych mechanizmów dotyczących czegokolwiek ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka