Dodaj do ulubionych

Pomarańczowe Partnerstwo Wschodnie

23.03.09, 18:15
"Były szef MSZ Adam Rotfeld ubolewa, że w ostatnich 20 latach "nie
udało się ułożyć między Warszawą a Berlinem oraz Warszawą a Moskwą
lepszych stosunków - lub przynajmniej równie dobrych - jak te, które
rozwijają między sobą Rosja i Niemcy". Rotfeld nie traci jednak
nadziei. Swoją pracą w polsko-rosyjskiej grupie ds. trudnych
wyraźnie próbuje naprawić mankament, o którym pisze"

Tzn. jak on sobie wyobraza te dobre stosuki pomiedzy niemcami-Polska
i rosja???
Pocalonki,usciski,przytulanie????
Jedni i drudzy omijaja nas jak moga,nie my jestesmy problemem w
stosunkach pomiedzy tymi krajami.
Dupy tez nie damy za to ze ktos moze sie do nas usmiechnie i
poglaszcze.
Obserwuj wątek
    • czarnysadov Rotfeld wie co mówi 23.03.09, 18:44
      Otóż amryka hegemon odchodzi razem z Obamą. Tarcza była projektem Ameryki hegemona - układała świat wedłóg swoich zasad. Teraz ta ameryka odchodzi ... co wiąże się z konsekencjami dla nas.

Tu się pojawia problem naszych możliwości kreowania skutecznej polityki zagranicznej na wschodzie ... gdyż dla nasz fundament bezpieczeństwa zmienia kurs i my też powinniśmy być przygotowani na te zmiany. Powoli mamy do czynienia z nowymi wyzwaniami w nowych warunkach...

• czarnysadov Re: Rotfeld wie co mówi 23.03.09, 20:05
        Troche nie składna była moja poprzednia wypowiedz, lecz wracając do problemu w którym Berlin ma z Moskwą lepsze stosunki niż my z którą z tych stron ... jest dla nas coraz bardziej niewygodna. Zwłaszcza gdy Ameryka stara się zmienić swoją role na świecie ... i styl w jakim to robi może być tematem inne debaty ...

Co do tego jak nasza polityka zagraniczna wygląda - czy na wschodzie czy zachodzie. To też widać tu dobre spostrzeżenia. Brakuje tu troche składu i ładu, wiemy co chcemy lecz brakuje rozbicia dużych celów na małe podcele i skutecznej, konsekwentnej relaizacji jednego pod drugim.

Co do samych naszych wschodnich sąsiadów to gdy spojrzymy na nasze problemy z administracją, polityką, aparatem państwowym ogólnie ... to musimy być świadomi że tamet kraje są w dużo gorszej sytuacji, brakuje tam też determinacji do kontynuwoania pracy ... tame kraje wydają się dryfować ...

• weszpolak Re: Trochą nieskładna moja poprzednia wypowiedz 14.01.10, 13:40
          A w ogóle to która składna?

Zamulasz tylko net swoimi żałosnymi wypocinami.
    • alakyr Polska megalomania 24.03.09, 12:26
      Co nas upoważnia do "krzewienia" naszych standardów w krajach
      postsowieckich? Chcemy być mocarstwem regionalnym? Mówić durnym
      ruskom co dobre a co złe? A powiemy im jaki u nas jest próg biedy,
      ile bezrobotnych, jak wygląda pomoc społeczna, służba zdrowia, jakie
      perspektywy ma młody człowiek po szkole?
      A może oni mają swój rozum, co? Może Polska nie chce być peryferią
      zachodu, teraz będą nią oni a mądrzy Polacy w imieniu Europy będą
      ich "naprawiać", czytaj rozdzielać pieniądze?
      Wreszcie zaczniemy coś znaczyć, będziemy odpowiadać za flankę
      wschodnią. To są marzenia naszych polityków. Tylko ze o tym wszyscy
      w Europie i w Stanach wiedzą i z kłopotliwym uśmiechem nie komentują.
      Kresy wiecznie żywe.
      • bmc3i Re: Polska megalomania 24.03.09, 13:00
        alakyr napisał:

> Co nas upoważnia do "krzewienia" naszych standardów w krajach
        > postsowieckich? Chcemy być mocarstwem regionalnym? Mówić durnym
        > ruskom co dobre a co złe?

A co PW ma wspolnego z Rosja?

> A powiemy im jaki u nas jest próg biedy,

Znacznie wyzszy niz na Bialorusi i Ukrainie, a sadzac po sredniej zarobków
        brutto, wyzszy takze niz w Rosji.

• gollum.z.kremla Re: A co PW ma wspolnego z Rosja? 24.03.09, 15:24

Dobre pytanie ;)
      • mirekp70 Re: Polska megalomania 24.03.09, 15:41
        O co Ci chodzi???
        Próg biedy jest wyższy, a pomoc społeczna, służba zdrowia, i
        perspektywy dla młodych są znacznie lepsze niż w Rosji, na Ukrainie
        i Białorusi. Jest to na tyle widoczne na pierwszy rzut oka, ze nawet
        nie trzeba się statystykami podpierac.
        • alakyr Re: Polska megalomania 24.03.09, 20:25
          Skoro jesteśmy tacy piękni to czemu nas nie chcą i ciągle wybierają
          tych samych zamordystów /tylko nie mówcie że fałszują wybory, to juz
          przerabialiśmy/?
          Co do relacji PW a Rosja to aż nie chce mi się wierzyć, udajecie czy
          może.... ,nie, tyle to powinniscie wiedzieć!
          • rocco-siffredi posluchaj palancie 24.03.09, 21:51
            Co masz przeciwko temu ze Unia z pomslu Polski i Szwecji bedzie wspierala budowe
            spoleczenstwa obywatelskiego w krajach graniczacych z Polska od Wschodu?
            Ze pomoze im w reformowaniu instytucji, infrastruktury, z czasem zlagodzi rezim
            wizowy?

Masz cos przeciwko temu?

Przeczytaj sobie brednie ktore napisales o "Kresach" i uderz sie w glowke
            Kresy nie istnieja, mamy 2 panstwa ktorych niepodleglosc, stabilnosc i w miare
            mozliwosci dobrobyt sa jednym z najwiekszych gwarantow naszego bezpieczenstwa.
            Nikt nie mowi o uczeniu czegokolwiek "ruskich" jak to ladnie napisales z malej
            litery.
            Jesli tego nie rozumiesz, jestes zwyczajnym polglowkiem.
            • alakyr Re: posluchaj palancie 25.03.09, 12:03
              Pewnie że mam a to dlatego że zamiast zajmować się biedą i
              bezrobociem w Polsce, przkrętami lub zwykłą głupotą w rządzeniu,
              zamiast dać ludziom nadzieję na lepsze życie zajmujemy się
              naprawianiem innych państw. Może zróbmy porządek u siebie i jak
              będziemy mogli im powiedzieć: popatrzcie, jak chcecie żyć jak u nas
              to musicie zrobić to czy tamto. Wtedy to ma sens.
              Co im chcesz zaproponować? Wyprzedaż majątku narodowego? Sterowanie
              polityką państwa przez MFW? W Polsce jakieś tradycje solidarności
              społecznej się zachowały dlatego udało się pewne procesy przyhamować
              a u nich? Przecież oni obudzą się po naszych reformach z majtkami na
              dupie. Ale to Cie nie rusza, wiem akkumulacja kapitału, wolny rynek
              etc. Więc pomyśl baranie jak komuś coś zarzucasz.
              • mirekp70 Re: posluchaj palancie 26.03.09, 10:36
                Bieda i bezrobocie istnieje wszędzie. W Stanach i europie zachodniej
                tez. Czy to jest argument ze nie powinno się zajmować i pomagac
                krakjom jeszcze biedniejszym i mniej rozwiniętym?

tak się akurat składa, że na wschód od nas jest jeszcze gorsza bieda
                i większe bezrobocie... i pare innych sraw też o wiele gorzej
                funkcjonuje... "koń jaki jest każdy widzi"
                • alakyr Re: posluchaj palancie 26.03.09, 18:27
                  Teoretycznie masz rację ale ja bym chciał zmienić nasze hasło
                  narodowe "za wolność waszą i naszą". Chciałbym mieć tą wolność we
                  wszystkich wymiarach /równiez materialnym/ najpierw u siebie a potem
                  ją krzewić dalej.
                  Sorry, nie podoba mi się postępowanie naszych przywódców, którzy nie
                  potrafią uporządkować własnego kraju, zapewnić godnego życia swoim
                  obywatelom a już zajmują się innymi przeświadczeni o narodowej misji
                  Polaków. Ja nie chcę być misjonarzem.
                  • mirekp70 Re: posluchaj palancie 27.03.09, 11:28
                    Po pierwsze - większą do jakiego poziomu? Zapewniam Cię że w Stanach
                    tez jest kupę ludzi, którzy uważają, że mają tyle problemów u siebie
                    (co poniekąd jest prawdą), że na żadne pomaganie komukolwiek ich nie
                    stać.

Po drugie - większa zamożność, stabilizacja i demokracja u naszych
                    sąsiadów jest w naszym interesie - zwiększa nasze własne
                    bezpieczeństwo
                    alakyr napisał:

> Teoretycznie masz rację ale ja bym chciał zmienić nasze hasło
                    > narodowe "za wolność waszą i naszą". Chciałbym mieć tą wolność we
                    > wszystkich wymiarach /równiez materialnym/ najpierw u siebie a
                    potem
                    > ją krzewić dalej.
                    > Sorry, nie podoba mi się postępowanie naszych przywódców, którzy
                    nie
                    > potrafią uporządkować własnego kraju, zapewnić godnego życia swoim
                    > obywatelom a już zajmują się innymi przeświadczeni o narodowej
                    misji
                    > Polaków. Ja nie chcę być misjonarzem.
                    • wiedzio Re: posluchaj palancie 27.03.09, 15:53
                      Ciekawy film:
                      www.youtube.com/watch?v=E99fTAmiS0c
                    • alakyr Re: posluchaj palancie 27.03.09, 20:53
                      Coż mirku, nie dogadamy się, dla mnie ważny jest mój kraj i moi
                      rodacy, dla Ciebie krzewienie wiary i cywilizacji od Dzikich Pól po
                      Saragosse, Haiti.
                      Stanami się nie podpieraj bo tam kto chce być biedny to jest,
                      podobnie na zachodzie.
                      • bmc3i Re: posluchaj palancie 27.03.09, 23:30
                        alakyr napisał:

> Coż mirku, nie dogadamy się, dla mnie ważny jest mój kraj i moi
                        > rodacy, dla Ciebie krzewienie wiary i cywilizacji od Dzikich Pól po
                        > Saragosse, Haiti.
                        > Stanami się nie podpieraj bo tam kto chce być biedny to jest,
                        > podobnie na zachodzie.

Stabilizacja i wzgledny dobrobyt za naszymi wschodnimi granicami, sprzyja
                        dobrobytowi w Polsce. Bieda i chaos tam, stanowi nie tylko zagrozenie dla
                        poslkiego bezpieczenstwa, lecz takze dla naszej wlasnej pomyslnosci gospodarczej.
              • bmc3i Re: posluchaj palancie 27.03.09, 23:28
                alakyr napisał:

> Pewnie że mam a to dlatego że zamiast zajmować się biedą i
                > bezrobociem w Polsce, przkrętami lub zwykłą głupotą w rządzeniu,
                > zamiast dać ludziom nadzieję na lepsze życie zajmujemy się
                > naprawianiem innych państw. Może zróbmy porządek u siebie i jak
                > będziemy mogli im powiedzieć: popatrzcie, jak chcecie żyć jak u nas
                > to musicie zrobić to czy tamto. Wtedy to ma sens.
                > Co im chcesz zaproponować? Wyprzedaż majątku narodowego? Sterowanie
                > polityką państwa przez MFW? W Polsce jakieś tradycje solidarności
                > społecznej się zachowały dlatego udało się pewne procesy przyhamować
                > a u nich? Przecież oni obudzą się po naszych reformach z majtkami na
                > dupie. Ale to Cie nie rusza, wiem akkumulacja kapitału, wolny rynek
                > etc. Więc pomyśl baranie jak komuś coś zarzucasz.

A jaka - zamiast unijnej - masz dla nich alternatywe? Prowincjonalno-syberyjską?

• alakyr Re: posluchaj palancie 28.03.09, 13:14
                  A dla Ciebie świat to Wall Street, Soho, Bruksela, Majorka na
                  weekend? Widzisz to jest jakaś 1/3 świata. Fakt że już zorganizowane
                  choć ostatnio się pruje.
                  Zostały jednak: Chiny, Indie, Indonezja, Rosja, które stoją przed
                  wyborem swojej /niekoniecznie naszej/ drogi rozwoju. A mają się nad
                  czym zastanawiać. Nie mówię o Afryce, która jest wyrzutem sumienia
                  całego cywilizowanego świata.

• gollum.z.kremla Re: Zostały: Chiny, Indie, Indonezja, Rosja 16.01.10, 04:23
                    Aha - czyli Azja...
              • rocco-siffredi Re: posluchaj palancie- posluchales jak widze 29.03.09, 20:20
                Nie zamiast tyllo obok - Polki rzad, za moje podatki ma sie zajowac dobrobytem i
                bezpieczenstwem nas - obywateli placacych podatki. Jesli bedzie to robil inaczej
                niz oczekujemy to w nastepnych wyborach wybierzemy kogos innego. I tyle. A wazna
                czescia bezpieczenstwa zewnetrznego Rzeczpospolitej jest stabilizacja, wzgledny
                dobrobyt i postep cywilizacyjny naszych wschodnich Sasiadow - Ukrainy i
                Bialorusi. Rosyjskie "standardy Cywilizacyjne" juz byly na tych ziemiach
                cwiczone z wiadomym skutkiem dla kazdego aspektu zycia obywateli Ukrainy i
                Biaslorusi. Tyle ze kremlinska swolocz wlacznie ze swoimi psami na tym forum
                tego sie obawia najbardziej - tego ze ci Ludzie zobacza troche innego swiata, ze
                istnieje jakis inny swiat niz rosyjski syf. Rosja nie jest po prostu atrakcyjna
                cywilizacyjnie i dobrze to mafia z kremla wie. wschodi porzadek na Ukrainie i
                Bialorusi moze byc utrzymany tylko dzieki FSB.
                Tyle ze to dziadostwo padnie przedzej czy pozniej, jak kazde inne dziadostwo.
                Rosja nie ma nic do zaoferowania w sferze cywilizacji i po prostu przegra -a na
                dodatek tepe lby nie rozumieja ze nie chce nikt tutaj niczego anektowac ani
                zagarniac. Wystarczy im pokazac wzorce i dac jakas prespektywe a zmiany beda
                widoczne. Rosja nie potrafi tych rejonow traktowac jak niepodleglych panstw, na
                ktemlu dziala tylko logika podbicia, zniewolenia, zeszmacenia. To panstwo jest
                dobre tylko w jednej rzeczy - gnebienia wlasnych ludzi. Zawsze tak bylo i nic
                nie zapowiada zmiany
    • gollum.z.kremla Pomianowski: "Jasne,na czym polega interes Polski" 27.03.09, 23:06

I tyle ;)
      • alakyr Re: Pomianowski: "Jasne,na czym polega interes Po 28.03.09, 13:16
        A dla kogo jasne i co?
    • wredny.wielonickowiec Re: 20 lat polityki "skuteczną improwizacją 27.01.10, 23:06
      I właśnie teraz ta improwizacja - m.in. poprzez PW - podlega instytucjonalizacji...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka