ksks3 03.04.09, 07:18 I znów słychać pomruki watykańskiej ciemnoty Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matelot Re: Gowin tam był ? 03.04.09, 07:25 Choć Kościół nie nazywa zarodka człowiekiem, to uznaje, że przysługuje mu godność osoby ludzkiej i związana z tym pełna ochrona prawa do życia. - Teraz zacznie się selekcja zarodków. To dramat. Będą implantować lepsze, a zabijać te gorsze - mówił wczoraj bp Elio Sgreccia. Czyli co? - powinni implantować te gorsze, rokujace gorzej? Rzeczywiscie ciemnota. Odpowiedz Link Zgłoś
saules_meita Re: Gowin tam był ? 03.04.09, 08:21 matelot napisał: > Choć Kościół nie nazywa zarodka człowiekiem, to uznaje, że przysługuje mu > godność osoby ludzkiej i związana z tym pełna ochrona prawa do życia. - Teraz > zacznie się selekcja zarodków. To dramat. Będą implantować lepsze, a zabijać te > gorsze - mówił wczoraj bp Elio Sgreccia. > > Czyli co? - powinni implantować te gorsze, rokujace gorzej? > Rzeczywiscie ciemnota. Zgadzam się z Tobą. Dodatkowo jako osoba mająca problemy zdrowotne spowodowane PCOS, nie wiem czy nie będę musiała kiedyś skorzystać z in vitro, aby mieć dzieci. Jeżeli w przyszłości miałabym możliwość wyselekcjonowania zdrowych zarodków, dodatkowo jeszcze wyeliminowania z nich genów mojej choroby, to skorzystałabym z tego bez wahania - nie chciałabym, aby moja córka miała PCOS bezpośrednio po mnie lub córka mojego syna, bo syn byłby nosicielem genu PCOS. Chyba każdemu rodzicowi zależy na zdrowych dzieciach?... Z przerażeniem i niesmakiem obserwowałam poczynania posła Gowina. Jakim prawem (już na bok poglądy polityczno-społeczne) w ogóle FACET chce decydować i być wyrocznią w sprawie KOBIET?!... Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Gowin tam był ? 03.04.09, 09:24 ksks3 napisał: > Nic nie zahamuje postępu. ----------------- I twojej przymusowej eutanazji dla zachowania "czystości gatunku". Odpowiedz Link Zgłoś
a_80 Re: Gowin tam był ? 03.04.09, 10:02 haha! a gdzie Twoja miłość, którą naucza kościół, plorg? Jakoś tak się dziwnie składa, że im bardziej religijny człowiek, tym bardziej zionie nienawiścią do bliźniego. Przypadek? A może też przypadkiem są badania naukowe wskazujące na to, że im społeczność w regionie bardziej religijna, tym więcej przestępstw i chorób wenerycznych? Proponuję przypomnieć sobie przykazania podstawy własnej religii: "Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego." Nic nie ma w biblii o in vitro, antykoncepcji czy eutanazji, więc podlegają interpretacjom własnego sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Gowin tam był ? 03.04.09, 10:27 a_80 napisała: > haha! a gdzie Twoja miłość, którą naucza kościół, ----------------- A gdzie powołuję sie na jakiś kościół? Kościół zachęcająca do eutanazji? > Jakoś tak się dziwnie składa, że im bardziej religijny człowiek, > tym bardziej zionie nienawiścią do bliźniego. ----------------- Gdzie jest to zianie nienawiścią. Uprawiasz chore projekcje swoich wyobrażeń i to jeszcze nie na mój temat. Opanuj się trochę. > A może też przypadkiem są badania naukowe wskazujące na > to, że im społeczność w regionie bardziej religijna, tym więcej > przestępstw i chorób wenerycznych? ----------------- Całkiem przypadkiem bredzisz jak poparzona. > Proponuję przypomnieć sobie przykazania podstawy własnej > religii: "Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego." ----------------- Jak go miłuję, całkowicie bez nakazów jakiejkolwiek religii. Przestrzegam go nawet, że postęp, którym się zachwyca zaprowadzi go wkrótce nie tam gdzie by chciał. Myśli, że selekcja, którą teraz tak popiera jego dotyczyć nie będzie. Hehehe... Odpowiedz Link Zgłoś
a_80 Re: Gowin tam był ? 03.04.09, 10:20 plorg napisał: > ksks3 napisał: > > > Nic nie zahamuje postępu. > ----------------- > I twojej przymusowej eutanazji dla zachowania "czystości gatunku". > oj, widzę, że pomyliłam adresata. był to oczywiście komentarz do ksks3. Odpowiedz Link Zgłoś
a_80 Re: Oj, pomyliłaś wszystko co było możliwe 03.04.09, 13:01 No, rzeczywiście, bo to faktycznie plorg jednak zionie nienawiścią. Jeśli chodzi o dane o przestępczości społeczności religijnych to powołuję się na badania w tym zakresie, nie na pobożne życzenia wyssane z palca. Nie zarzucaj bredzenia, póki tego nie udowodnisz. W każdym razie jeśli twierdzisz, że Twoje przekonania nie biorą się z nauki kościoła, to mnie tylko cieszy. Martwi jedynie, że nie widzisz różnicy między selekcją osobników z wykształconym systemem nerwowym, z więziami społecznymi w postaci rodzin i przyjaciół, którzy cierpią, gdy spotyka ich śmierć lub nieszczęście, a embrionami, które nie czują bólu, nie wspominając o ich braku świadomości własnego istnienia. Taki embrion ma taką wrażliwość jak moje comiesięczne jajo, które ginie gdzieś w czeluściach sedesu. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Oj, pomyliłaś wszystko co było możliwe 03.04.09, 14:17 a_80 napisała: > No, rzeczywiście, bo to faktycznie plorg jednak zionie nienawiścią. ------------------ W którym miejscu? Znowu ci się wszystko miesza? > Nie zarzucaj bredzenia, póki tego nie udowodnisz. ------------------ Najpierw ty udowodnij swoje "badania". > W każdym razie jeśli twierdzisz, że Twoje przekonania nie biorą > się z nauki kościoła, to mnie tylko cieszy. ------------------ A jaki tu powód do radości? Czyżbyś zionęła nienawiścią do kościoła? > Martwi jedynie, że nie widzisz różnicy między selekcją osobników z > wykształconym systemem nerwowym... ------------------ To nie martw się za bardzo, bo widzę różnicę. Selekcja najpierw zaczyna się na osobnikach z niewykształconym systemem nerwowym, a później w miarę przyzwolenia na takie praktyki, przenosi się na osobniki bardziej rozwinięte. Tak działa ten system. To wszystko już było, trzeba znać historię i wyciągać z niej naukę na teraźniejszość i na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
a_80 Re: Oj, pomyliłaś wszystko co było możliwe 03.04.09, 18:46 No to tak: Jeśli chodzi o badania to powołuję się na dane Sam'a Harris'a w "Letter to a Christian Nation", artykuł George'a S. Paul'a w Journal of Religion and Society 2005, polecam też komentarz Dan Dennet w Breaking the Spell. Jeśli chodzi o "nienawiść", którą Ci zarzucam, to wnioskuję z tonu Twoich wypowiedzi. Sądzę, że nie jestem osamotniona w tej ocenie. Natomiast co do Twoich teorii na temat selekcji, to zwyczajnie uważam, że nie ma logicznych podstaw podzielać Twoje obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Oj, pomyliłaś wszystko co było możliwe 03.04.09, 20:05 a_80 napisała: > Jeśli chodzi o badania to powołuję się na dane Sam'a Harris'a > w "Letter to a Christian Nation", ----------------- Sorry, pytałem o badania naukowe, a nie o wypociny niedorobionego sfrustrowanego filozofa tudzież innego filozofa wyznawcę darwinizm neuralnego. Wiesz co to badania naukowe? Chyba nie. > Jeśli chodzi o "nienawiść", którą Ci zarzucam, to wnioskuję z tonu > Twoich wypowiedzi. ----------------- Wnioskuj sobie dowoli dziecinko. > Natomiast co do Twoich teorii na temat selekcji, to zwyczajnie > uważam, że nie ma logicznych podstaw podzielać Twoje obawy. ----------------- Tak tak "nie ma" logicznych podstaw. Powiedz to ofiarom obozów koncentracyjnych. pl.wikipedia.org/wiki/Eugenika Odpowiedz Link Zgłoś
a_80 Re: Oj, pomyliłaś wszystko co było możliwe 03.04.09, 22:16 "Sorry", ale nie chce mi się więcej tracić czasu na odpowiadanie na Twoje chamskie odzywki, "dziecinko". Trochę szacunku do rozmówców i nauki polecam, kreacjonisto. Kiedy brak argumentów to zwykle frustraci właśnie obrażają przeciwnika. Co za żenujący poziom. Spokojnego życia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Oj, pomyliłaś wszystko co było możliwe 03.04.09, 23:11 a_80 napisała: > Kiedy brak argumentów to zwykle frustraci właśnie obrażają > przeciwnika. ------------------- Kiedy brak argumentów, to zaczynają się wywody na temat adwersarza, zamiast na temat. "Dziecinko" nie jest chamskie, tylko ciepłe, współczujące, a nawet pieszczotliwe. Najwyrazniej znowu ci się coś pomyliło, albo nie wiesz nawet co to znaczy słowo "chamskie". Życzę kolejnych "udanych" psychoanaliz i mniej lektury pronionych filozofów, bo w głowie się od tego przewraca i później są problemy z realną oceną rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak Organizacja pedofili i zlodzieji 03.04.09, 07:30 mogla by zajac sie pedofilia i zlodziejstwem. A tak narazaja sie na niebezpieczne wystawienie zapijaczonego ryja z okopu. Jakim pewnym swojej pozycji nadczlowieka zlodziejskim pedofilem trzeba byc by tak sie nastawiac na atak gniewnego ludu. A moze by tak raz na zawsze zakonczyc ich cierpienie nagla defnestracja? Odpowiedz Link Zgłoś
peterliberty To lekarze, nie kler czy głupi politycy 03.04.09, 07:41 powinni decydować, jak przebiega procedura in vitro w konkretnych przypadkach! liberalnydemokrata.blox.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: To lekarze, nie kler czy głupi politycy 03.04.09, 09:28 peterliberty napisał: > powinni decydować, jak przebiega procedura in vitro w konkretnych przypadkach! ------------------- W obozach koncentracyjnych też lekarze decydowali, komu będzie dalej wolno jeszcze pożyć, a kto odrazu do gazu. Odpowiedz Link Zgłoś
buk-humor-dziczyzna czarne zboki chrząkają w chlewach 03.04.09, 08:11 czarne zboki chrząkają w chlewach Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Włoski sąd konstytucyjny uchyla restrykcyjne pr... 03.04.09, 08:17 Całe szczęście że istnieją niezalezne sądy konstytucyjne. Ku przestrodze baraciom bliźniakom. Odpowiedz Link Zgłoś
pumpernik Selekcja zarodków. 03.04.09, 08:21 Z lepszych zarodków narodzą się lepsi biskupi. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Selekcja zarodków. 03.04.09, 09:32 pumpernik napisał: > Z lepszych zarodków narodzą się lepsi biskupi. ------------------ A jakie są kryteria lepszości zarodków? Czy geny skłonności homoseksualnych będą uznawane za lepsze czy gorsze? Odpowiedz Link Zgłoś
polsz biskupie Elio Sgreccia 03.04.09, 09:37 czyżby biskup sugerował że są lepsze i gorsze istoty ludzkie? Bo skoro są lepsze i gorze zarodki to potem wyrastają z tego lepsi i gorsi ludzie....a przecież wg Chrystusa wszyscy ludzie są równi.... Odpowiedz Link Zgłoś
rradiant Re: biskupie Elio Sgreccia 03.04.09, 11:46 Wg Chrystusa - tak. Wg bandytyzmu procedur in vitro i selekcji zarodków nie... Odpowiedz Link Zgłoś
magma65_0 Włoski sąd konstytucyjny uchyla restrykcyjne pr.. 03.04.09, 11:20 a co złego jest w eugenice- ? jesli mam szansę urodzić zdrowe dziecko, bez genów np raka lub innych chorób dziedzicznych to przecież najlepsze co mozna zrobić . Z jakiej racji mam urodzić dziecko które będzie cierpiało całe życie lub wiadomo że długo nie pożyje bo jest obciążone chorobami genetycznymi. To jest dopiero niehumanitarne ! Zależy mi na zdrowiu i szczęściu własnego dziecka i zdrowiu ludzkości w ogóle. najlpiej się wypowiadać klerowi, który w razie czego temu choremu nie pomoże w niczym, a prawdziwych problemów z chorymi dziećmi nie ma wcale bo oficjalnie księża nie mają dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
dumptyhumpty Włoski sąd konstytucyjny uchyla restrykcyjne pr... 03.04.09, 13:07 Czy rzeczywiście partnerzy, czy małżeństwo, które leczy się na niepłodność, decydując się na in vitro, kierują się rządzą doskonalenia cech dziedzicznych swojego potomstwa. Jestem przekonana, że to nie jest ich motywator. Kościół został powołany między innymi do pielęgnowania wartości jaką jest rodzina i z założenia ma ją wspierać. Zgodzimy się, że dopełnieniem rodziny jest dziecko. Czemu zatem wrogość wobec in vitro. Czy teorie, że natura wie co robi, gdy nie obdarza niektórych par możliwością poczęcia bez wspomagania nie jest formą eksterminacji? Piętnowanie a pielęgnowanie to odległe sobie pojęcia. Ja natomiast będę pielęgnować rodzącego się we mnie człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Włoski sąd konstytucyjny uchyla restrykcyjne 03.04.09, 15:16 i masz racje: nasze motywacje sa proste, chcemy miec dziecko i podtrzymujemy nawet ciaze ktore "naturalnie" nie mialyby zadnych szans. Odpowiedz Link Zgłoś