metenburg 16.04.09, 21:41 Achtung !!! Niektorym politycznym emerytom znienacka ogien moze zajzec do dupy po upublicznieniu tych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snellville Re: Administracja Obamy: Dziś ujawnimy tajne nota 16.04.09, 22:01 metenburg napisała: > Achtung !!! Niektorym politycznym emerytom znienacka ogien moze > zajzec do dupy po upublicznieniu tych informacji. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nooo umieraja ze strachu!!!...co tam moze byc koles???...ksiazeczke koranu im zabrali,a moze dupy nie pozwolili im wystawiac gdy sie modlili???...wiem co,swinskim ich karmili...tortury jak sk...yn. Bush ma juz w gaciach,co???...glupi jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
bratprezydenta poprawność 17.04.09, 00:07 Niech ktoś mi wytłumaczy jak złamać kolesia nie szanującego życia swojego jak i innym ( klasyczny zamachowiec samobójca), strasząc że nie będzie miał telewizji przez tydzień, czy że nie dostanie podwieczorku..., cywilizowane metody są dla cywilizowanych ludzi. Jeśli dzięki torturom moma ocalić choć jednego człowieka to dla mnie można ich łamać kołem, czy nabijać na pal. Inaczej demokracja i nasz świat zawsze przegra z fanatykami Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: poprawność 17.04.09, 00:37 bratprezydenta napisał: > Jeśli dzięki torturom moma ocalić choć jednego człowieka to dla > mnie można ich łamać kołem, czy nabijać na pal ------------------ Drogi bracie, co w przypadku, kiedy torturowany jest niewinny i nie ma zielonego pojecia o co go pytają? Co w przypadku, kiedy dobiorą się do twojego d*pska? Czy nadal będzie warto nabijać na pal, aby ocalić choć jednego człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
gloggie Re: poprawność 17.04.09, 04:56 > Co w przypadku, kiedy dobiorą się do twojego d*pska? Czy nadal > będzie warto nabijać na pal, aby ocalić choć jednego człowieka? Oczywiście twój przedmówca chciał powiedzieć 'choć dwoje ludzi wyznających "naszość" ('wartych (w "naszym") światopoglądzie ochrony). > co w przypadku, kiedy torturowany jest niewinny i nie > ma zielonego pojecia o co go pytają? Dzisiaj gadanie o spółkowaniu z szatanem raczej nie doprowadzi do skazania na stos. Więc nie bój się - podejrzany nie jest w stanie zaszkodzić niewinnej osobie ( o ile oczywiście się do tego nie przygotował wcześniej, prawdopodobieństwo = 0.002%). Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Gestapo miało podobne zdanie.Należy uwolnić ich od 17.04.09, 06:22 winy ? Może zażądasz odszkodowania dla gestapowców za siedzenie w więzieniach po wojnie ? Ciekawe co byś powiedział dostając się w taką maszynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
metenburg Re: Administracja Obamy: Dziś ujawnimy tajne nota 17.04.09, 13:44 No to zobaczymy kto wyjdzie na glupka. Planuje pochodzic po tym swiecie jeszcze przez ok. 50 lat, to chyba wystarczy na odtajnienie kwitow ? Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Administracja Obamy: Dziś ujawnimy tajne notatk.. 16.04.09, 22:32 Czyżby chłopaki od Obamy chciały powtórzyć radziecki XX zjazd ;) ---------------------------------------------------------------- "XX Zjazd KPZR, przełomowy zjazd partii komunistycznej w ZSRR w lutym 1956. Pierwszy zjazd po śmierci J. Stalina, który zapoczątkował proces destalinizacji ZSRR. Doprowadził do potępienia kultu jednostki oraz wyrzeczenia się terroru jako formy polityki wewnętrznej w ZSRR. I sekretarz KC KPZR N. Chruszczow w tajnym referacie wygłoszonym w nocy z 24/25 lutego 1956 przeprowadził ostrą krytykę stalinizmu i osoby Stalina. Zjazd miał również znaczny wpływ na politykę wewnątrzpartyjną i wewnątrzpaństwową pozostałych krajów bloku wschodniego (w Polsce zmiany października 1956)." Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Administracja Obamy: Dziś ujawnimy tajne nota 16.04.09, 22:50 Nie wiem co moj Bambo kombinuje ale zaczynam sie o gostka bac,chyba nie chce przejsc do historii ze skrocona kadencja. Zaczyna tu byc nie wesolo,nie ekonomicznie lecz "komunistycznie". Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Administracja Obamy: Dziś ujawnimy tajne nota 16.04.09, 22:53 chyba > nie chce przejsc do historii ze skrocona kadencja. coś zaleciało KKK i "prawicowym ekstremizmem" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Administracja Obamy: Dziś ujawnimy tajne nota 16.04.09, 23:07 Ograniczenie Texanczykom posiadania broni jest rownoznaczne z wojna domowa. Nie bede juz wspominal innych poludniowych stanach. Mieszkam w Giordzi i oczywiscie jak co drugi obywatel tego stanu posiadam bron i wcale nie mam zamiaru jej oddawc. To tylko jeden powod,nastepnym jest rarzace poraszki w polityce zagranicznej. Brak pomuslu na dzwigniecie gospodarki jest chyba najwiekszym jego problemem,Amerykanie zaczynaja to craz bardziej widziec. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Administracja Obamy: Dziś ujawnimy tajne nota 17.04.09, 02:29 snellville napisał: > Brak pomuslu na dzwigniecie gospodarki jest chyba najwiekszym jego > problemem,Amerykanie zaczynaja to craz bardziej widziec. ******************** Powiedz jak może on w przeciągu paru miesięcy dźwignąć to co przez dziesiątki lat popadało w ruinę? Amerykanka gospodarka prosperowała jako tako do czasów John F. Kennedy a potem robiono z niej sukcesywna ruinę. Teraz mamy efekty życia na kredyt całego świata i musimy teraz wszyscy ponosić konsekwencje. Co powiesz na ten link? Uran w posiadaniu banku Lehman Brothers i to jakiej ilości? 220 ton w nieodpowiedzialnych rekach!!! Zarzucacie Rosji ze tam nie ma kontroli a co jest w USA? Lepiej tego nie komentować!!! Link do artykułu w języku angielskim, wiec nie trudno będzie czytać i zrozumieć przyjaciołom za oceanem. www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601103&sid=aVgwamEW_98I&refer=news ---------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
kpix No to teraz poczekajmy na taką samą otwartość 16.04.09, 23:01 w ujawnianiu tortur stosowanych we własnych więzieniach przez kraje islamskie, które tak pielęgnowały nienawiść do USA za Guantanamo. Uwaga, pytanie! Jak długo poczekamy? Do wyboru odpowiedzi: A) 50 lat B) 100 lat C) 200 lat D) USA wielkim szatanem jest. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: No to teraz poczekajmy na taką samą otwartość 16.04.09, 23:18 kpix napisał: > w ujawnianiu tortur stosowanych we własnych więzieniach przez kraje > islamskie, które tak pielęgnowały nienawiść do USA za Guantanamo. > > Uwaga, pytanie! Jak długo poczekamy? Do wyboru odpowiedzi: > A) 50 lat > B) 100 lat > C) 200 lat > D) USA wielkim szatanem jest. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~```````` Odpowiedz: Tylko wszechmogacy Allah wie. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Administracja Obamy: Dziś ujawnimy tajne nota 16.04.09, 23:24 metenburg napisała: > Achtung !!! Niektorym politycznym emerytom znienacka ogien moze > zajzec do dupy po upublicznieniu tych informacji. Oby!!! - Zarowno polskim jak i obcym. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Administracja Obamy: Dziś ujawnimy tajne nota 16.04.09, 23:30 A co Polacy maja z tym wspolnego???... Achtung wiem co znaczy,moj ojciec to przezyl i niech pinda zatrzyma sobie niemiecki jezyk na zakupy w sklepie bo jej germancy szpeku nie sprzedadza. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix ty Snellville, przestań z tym antyniemieckim 16.04.09, 23:36 uprzedzeniem, ok? To nie 1944 ani 1410, tylko 2009. Wśród dzisiejszych Niemców jest dziś mniej ksenofobii, niż wśród dzisiejszych Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: ty Snellville, przestań z tym antyniemieckim 16.04.09, 23:58 kpix napisał: > uprzedzeniem, ok? To nie 1944 ani 1410, tylko 2009. > > Wśród dzisiejszych Niemców jest dziś mniej ksenofobii, niż wśród > dzisiejszych Polaków. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Trzeba jeszcze miec czyste sumienie kpix zeby nie byc ksenofobem,niemiaszki jeszcze troche musza poczekac. Jest rok 2009 tylko jakos kuzwa czytajac prase mam wrazenie de'javue. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: kpix 17.04.09, 14:13 kpix napisał: > uprzedzeniem, ok? To nie 1944 ani 1410, tylko 2009. > Wśród dzisiejszych Niemców jest dziś mniej ksenofobii, niż wśród > dzisiejszych Polaków. Glupstwa skonczone pleciesz! Szwab zawsze bedzie szwabem. Tym bardziej, ze szwabscy bandyci, podobnie jak nasi czerwoni bamdyci, zlodzieje i donosiciele, nie zostali rozliczeni! Odpowiedz Link Zgłoś
metenburg Re: Administracja Obamy: Dziś ujawnimy tajne nota 17.04.09, 03:47 Snellville,a jak wtrace slowko w URDU to nazwiesz mnie Talibanem? Albo masz tam za duzo country music albo za duzo redneck society around you. "I left my home in Georgia, headed for the Frisco Bay"... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: snellville 17.04.09, 14:16 snellville napisał: > A co Polacy maja z tym wspolnego???... > Achtung wiem co znaczy,moj ojciec to przezyl i niech pinda zatrzyma > sobie niemiecki jezyk na zakupy w sklepie bo jej germancy szpeku nie sprzedadza. Czyli, skonczony naiwniaku, twardo wierzysz towarzyszowi Olinowi, ze tortur na rerenia Polski nie bylo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Administracja Obamy odtajniła notatki ws. tortur 16.04.09, 23:57 po raz kolejny okazuje sie, iz owe slawetne "tortury" nie odbiegaja od np. postepowania francuskiej policji... i gdzie razenie pradem? trwale uszkodzenia ciala itd? Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek Administracja Obamy traci grunt? 17.04.09, 00:16 Musi byc zdrowy poploch w szeregach obamowcow po Tea Party i protestach ludzi przeciw socjalizacji USA. Wyciagniecie z rekawa bzdetnego paszkwilu przeciw wlasnym funkcjonariuszom moze dac Mesjaszowi Zmiany pare punktow u zlewaczonego motlochu, ale normalnych ludzi tylko bardziej wkurzy. Najbardziej nieudolna administracja od czasow narkola JFK juz pobila rekordy bezmyslnosci Cartera i mataczenia Clintona. Jeszcze troche, a ustanowi wlasny standard, na wzor, obraz i podobienstwo putina, chaveza czy innych lewackich ciemniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
bezebubol Re: Administracja Obamy traci grunt? 17.04.09, 01:01 bezportek-lubie czytać twe nabożne wypociny.jesteś przypadkiem psychiatrycznym-jakiś zlepek syjonisty,neo nazisty,konserwatysty,religijnego fanatyka.total!nie zmniejszaj dawek,plizzzzzz Odpowiedz Link Zgłoś
swiatlo Definicja polaczka na emigracji 17.04.09, 06:51 To jak tego bezportka nazywasz, to dla niego byłby komplement :) Bezportek to typowy polaczek spod polskiego kościoła gdzieś w Greenpoincie albo na Jackowie. Raz na tydzień przychodzi z innymi polaczkami pod kościół aby załapać jakąś robotę przy mieszaniu wapna na budowie. Postawa zgarbiona, smród w gębie, ortalionowa kurtka. Typowy polaczek. Własną frustrację nagradza sobie ubliżaniem żydom i pedałom. I to też cicho wobec innych polaczków, bo głośniej by się bał. Zresztą żadnego żyda jeszcze na oczy nie widział.... Typowy relikt PRL-u. Tacy się ostali tylko na emigracji. Jego cała wiedza o świecie pochodzi z polonijnych gazetek kościelnych, bo żadnego innego języka on przecież nie zna. Gazetki te są wydawane na parafii przez takich samych przegranych polaczków jak i on, dla których pisanie tych parafialnych pisemek jest jedynym źródłem utrzymania. No i internet oczywiście. Tutaj wreszcie może sobie naubliżać. Nikt nie widzi ortalionu, nikt nie czuje smrodu z jego gęby, i można uchodzić za tzw konserwatystę. A on nawet nie wie co to oznacza! Pełno takich tutaj. To na takich zbudował sobie karierę Moskal, Kobylański, to do nich zwraca się im podobny Kaczyński. Najgorszy miot wśród Polaków. To oni są bohaterami polskich żartów. Odpowiedz Link Zgłoś
kapelan_rady_nadzorczej Re: Administracja Obamy traci grunt? 17.04.09, 04:12 nie podniecaj sie bezportek...te pare tysiecy oszolomow podpuszczonych przez republikanskich politykierow do protestow nic nie znaczy w kraju o ponad 300 milionach mieszkancow...to taki sam typ ludzi, jak polskie mohery...ja wlasnie dostalem bardzo ladny zwrot podatku dzieki obnizkom i ulgom wprowadzonym przez Obame...cala ta gadanina o "socjalizacji" Ameryki to stek bzdur lansowany przez takich debili jak Limbaugh, Beck, O'Reilly i innych cwaniakow, ktorzy na podpuszczaniu wiesniakow z Poludnia zbijaja niezla forse...jak Rydzyk na moherach w Poslce...jedyny socjalim, jaki byl w Stanach to republikanski socjalizm dla milionerow i miliarderow...te republikanskie swinie nie maja nic przeciwko wyrzucaniu tryliona dolarow (pozyczonych przez Busha od komunistycznych Chin) na Irak, ale dra swoje wypasione mordy za kazdym razem, kiedy ktos chce cokolwiek zrobic dobrego dla Amerykanow w Ameryce...hipokryci zafajdani...mnie sie juz rzygac chce od sluchania o tym ile szkol zbudowalismy w Afganistanie, podczas kiedy szkoly w Stanach popadaja w ruine...ale tak to juz jest z republikanami - oni nienawidza Ameryke...oni kochaja tylko jedno na swiecie: swoje portfele i tajne konta w Szwajcarii Odpowiedz Link Zgłoś
metenburg Re: Administracja Obamy traci grunt? 17.04.09, 13:30 Kapelanie, nie pomyl mnie tylko z wazeliniarstwem ale musze Ci przyznac 100% racji na temat imperium wolnosci i demokracji. Polecam nowojorska stacje na 99.5 FM gdzie o 9 rano masz dawke unedited news czytana przez Amy Goodman i Juan Gonzales. To samo na Dish Network ch.9410 i 9415 lub Direct TV (LINK CH.) oraz www.democracynow.org. Wszystko to diametralnie rozne od mainstream media. A to jest dopiero smietanka - www.takingaimradio.com Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Administracja Obamy traci grunt? 17.04.09, 12:32 bezportek napisał: > Musi byc zdrowy poploch w szeregach obamowcow po Tea Party i > protestach ludzi przeciw socjalizacji USA. ****************** Ano, Obama i inni maja pozwolić tym pięć "najważniejszym bankom" dalej niszczyć Stany a przy nich cały świat. Święty czas rozbić te niszczarkę pieniędzy na małe instytucje i położyć rękę na wszelakie ich oszustwa, to znaczy przejąc jak najszybciej kontrole nad nimi i skończyć z największymi oszustwami świata. ------------------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
bezebubol kiedy prawda o 11 września? 17.04.09, 00:57 czekamy na odtajnienie 11 września!wiem że to potrwa[20-50 lat..?]ale prawda wyjdzie na jaw.tylko idioci uwierzyli w oficjalną wersje.jeszcze WTC da się przełknąć[widelec ponoć też],ale przypadek samolotu pod pentagonem to już jawna kpina! Odpowiedz Link Zgłoś
legrange Administracja Obamy odtajniła notatki ws. tortur 17.04.09, 01:10 Za to LUDZKIE będzie następne pierdyknięcie arabskich pojebów na NY lub inne miasto! Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: Administracja Obamy: Dziś ujawnimy tajne nota 17.04.09, 01:11 Brawo Ameryka! Mam nadzieję że ucywilizujecie tych gringos do końca. Musicie złamać kręgi szyjne republikańskiej hybrydzie i dokończyć wojnę secesyjną. Pamiętajcie - zachodnie wybrzeże i California jest z wami. Na razie bez paniki wyciągać te wszystkie buszmeńskie papiery i zbierać dowody. Potem przyjdzie czas na Cheneya, Rumsfelda i Busha. Trybunał w Hadze czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Administracja Obamy: Dziś ujawnimy tajne nota 17.04.09, 02:11 cygan37 napisał: > Brawo Ameryka! > Mam nadzieję że ucywilizujecie tych gringos do końca. > Musicie złamać kręgi szyjne republikańskiej hybrydzie i dokończyć wojnę> secesyjną. Pamiętajcie - zachodnie wybrzeże i California jest z wami. Na razie> bez paniki wyciągać te wszystkie buszmeńskie papiery i zbierać dowody. Potem> przyjdzie czas na Cheneya, Rumsfelda i Busha. > Trybunał w Hadze czeka. ************ Hehe cygan37 przecież amerykańskich obywateli nie wolno sadzić poza granicami Stanów. Świat zaczyna wrzeć po stwierdzeniach duńskiego (Dr. Niels Harrit z Uniwersytetu Kopenhadze) i australijskiego profesora (Dr. Steven E. Jones) jakie substancje znaleźli w popiele pewnej katastrofy, powoli zaczynają coraz śmielej donosić o tym media. www.freenet.de/freenet/wissenschaft/geschichte/gegenwart/200904_911_sprengstoff/ Skoro to prawda jak twierdza ci specjaliści z Danii i Australii, to nie rozumie natury tych ludzi że skłonni byli do takich haniebnych czynów. ----------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Brawo Obama 17.04.09, 02:54 Neokonserwatyści już trzęsą portkami. Nie trzeba nic robić, wystarczy ujawnić dokumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Haga - Norymberga - Teksas? 17.04.09, 06:34 Słuchałem w TOK FM, gdy neoliberalna swołocz w poranku u Wielowieyskiej musiała skomentować informację, o więzieniach w Polsce. Z Leppera zrobili debila, a on miał tylko nieścisłe dane, nie Klewki, a Szymany, a obóz nie szkoleniowy tylko koncentracyjny, reszta się zgadza. Ja tam po pierwszej wzmiance o więzieniach CIA byłem pewien, że były, a nasze gnidy na najwyższych stanowiskach konsekwentnie kłamały i dalej idą w zaparte. Każdy minister, czy wyższy urzędnik, który wiedział o więzieniach i nie zawiadamiał prokuratury dopóścił się przestępstwa. Fajnie też wyglądamy przed Unią, nasze łachudry okłamywały komisję śledczą z parlamentu europejskiego, utrudniały pracę, gdy komisja chciała przesłuchać faceta, który był informatorem Leppera, ABW go wytropiła i na czas przyjazdu komisji wsadzili do aresztu wydobywczego "za kradzież laptopa", nie zdziwię się, jeśli powiesi się w areszcie. Komisja PE podkreślała w raporcie, postawę władz polskich utrudniających jej pracę wszelkimi możliwymi sposobami, nasi byli zadowoleni bo mówili, że komisja dowodów żadnych nie ma. No to teraz są. Książka lotów, która podobno zaginęła odnalazła się, za chwilę zacznie się śledztwo w USA. Zaczynam wierzyć w Obamę, a w trakcie śledztwa nie tylko wyjdzie na jaw cała masa zbrodni, o których największe media zgodnie milczały, a jeszcze ile nowych rzeczy się dowiemy? Ciekaw jestem też jak tam proces, który wytoczył jednemu z eurodeputowanych Marek Siwiec w odpowiedzi na oskarżenie o to, że wiedział o więzieniach. Kaczyński już zmienił linię obrony, "to nie za moich rządów było", czyli to była decyzja Kwaśniewskiego i Millera, a ja tylko kłamałem, że nic nie ma bo racja stanu, ale to nie ja wydałem rozkaz. Tusk też nic nie znalazł. Niestety zła wiadomość dla Kaczyńskiego, Szczygły i Sikorskiego. Byli konstytucyjnymi ministrami, poza tym panom się już we łbach pojebało. Bo rozumując ich tokiem, każdy rządowy dygnitarz może łamać prawo za każdym razem, gdy jego zdaniem będzie tego wymagała racja stanu. Jako ministrowie mieli obowiązek zawiadomić odpowiednie organy zaraz gdy wiedzę posiedli. Za niedopełnienie tego obowiązku i za wprowadzanie w tej sprawie w błąd innych organów państwa i organów UE powinni odpowiedzieć karnie obaj Kaczyńscy, Sikorski, Szczygło i kto jeszcze wiedział o tych zdarzeniach z racji pełnionej funkcji. Jeśli Kwaśniewski i Miller wydali rozkaz, to panowie z POPiS-u macie współudział polegający na wprowadzaniu w błąd organów państwa, organów UE, czynne pomocnictwo w zacieraniu śladów przestępstwa, utrudnianie śledztwa, przekroczenie uprawnień i to wielokrotne. Pytanie czy Kwaśniewski i Miller zdecydowali sami, wiedząc, że ich elektorat dostanie białej gorączki. Moim zdaniem decyzja została podjęta z udziałem uwczesnej opozycji, oczywiście nie całej tylko tej koalicji prowojennej czyli SLD-PSL-PO-PiS. Jeśli tak to panowie są winni w jednakowym stopniu. Ale na miejscu Kwaśniewskiego i Millera nie martwiłbym się o sprawę więzień. Wraz z postępami śledztwa w USA coraz więcej pracowników CIA i innych służb zacznie odzyskiwać pamięć. Jeśli się okaże, a jestem pewien że tak właśnie było, że w broń masowego rażenia w Iraku to wierzyli tylko wyborcy Busha, bo ani amerykańska ani tym bardziej polska administracja nie miała cienia wątpliwości, że jest to wyłącznie ordynarne kłamstwo, prowokacja i polityczna intryga, w celu pozyskania pretekstu do agresji na Irak. Coś takiego jak prowokacja Gliwicka. W takim razie panowie Kwaśniewski, Miller, Szmajdziński i Cimoszewicz macie te same paragraf co Rudolf Hess, jesteście winni m.in. - spiskowania przeciwko pokojowi - rozpoczęcie i prowadzenie wojny bez jej wypowiedzenia, - wojna napastnicza dozwolona tylko przy uchwale RB ONZ, nie było też mowy o napaści na którekolwiek z państw koalicji antyirackiej do tego jeszcze pan Belka jako gauleiter w Iraku za prywatyzację i zmienianie aktów własności w okupowanym kraju, co w świetle konwencji haskiej jest zbrodnią wojeną. No i wszyscy jeszcze współudział w paragrafach Busha, które oprócz powyższych powinny objąć jeszcze takie sprawy jak ludobójstwo, zbrodnie na jeńcach wojennych, używanie broni zakazanej konwencjami (m.in. bomby fosforowe), zbrodnie na ludności cywilnej, i ewentualnie inne przestępstwa z amerykańskiego kodeksu. Tak jak Hitler i Himmler uniknęli Norymbergi, tak pewnie Rumsfeld i Bush się jakoś wywikłają, chciaż Rumsfeld niekoniecznie, a ma on listę zarzutów jak Goering w Norymberdze. Paul Wolfowitz gubernator Iraku paragrafy te same co kat ludności polskiej Hans Frank. Collin Powel i Cimoszewicz te same zarzuty co Joachim von Ribbentrop, Miller zarzuty takie jak miał Rudolf Hess. Panowie Adam Michnik, Ted Turner, oraz właściciele innych prowojennych mediów paragraf ten sam co dla Goebellsa, Węglarczyk z GW 5 lat, jako młody sympatyk. Niech chociaż z 10% z tego się spełni to świat będzie dużo lepszy. Co do miejsca procesu, to w grę wchodziłyby trzy możliwości. Po drugiej wojnie generalnie sądzono nazistów tam gdzie ich złapano, gdzie popełniali zbrodnie. Poza tym teraz państwo w któego imieniu zbrodnie popełniano samo przystąpiło do rozliczeń własnych zbrodniarzy. Choć proces w Norymberdze miałby niewątpliwie piękną symbolikę, to jednak z racji, że to Obama zainicjował najlepszym wyjściem byłby proces w USA prowadzone z udziałem zagranicznych oskarżycieli, i mieszanych składach sędziowskich, wyroki takie jak obowiązują w macierzystych stanach. Właśnie dlatego chciałby, żeby Busha osądzili wg prawa które sam stworzył. Jeszcze jedno wyjście to przeprowadzenie spraw w tym samym sądzie w którym sądzony był Saddam Husein i potem publiczne egzekucje, a ci co do więzienia niech odsiadują w Iraku w AbuGharib. Tego wymaga sprawiedliwość, natomiast prawdziwym marzeniem byłby pokazowy proces całej banduy międzynarodowych zbrodniarzy w Moskwie. Surowe twarze radzieckich śledczych i wojskowych sędziów, trzęsące się ręce oskarżonych, z których jedni łamiącym głosem tłumaczą, że wykonywali rozkazy, inni że nic nie wiedzieli, jeszcze inni że wprowadzono ich w błąd. Szczerze mówiąc wątpię by którakolwiek z tych kanalii zachowała na takim procesie resztki pewności siebie i klasy chociaż w oczach własnych kompanów. Myślę, że żaden nie zachowałby się jak Goering, który na koniec powiedział, że za to przez 12 lat pożyliśmy sobie tak wspaniale, że było warto. Patrzę na Obamę i przypominają mi się wydarzenia z lat 80-tych w ZSRR, głasnosc, pieriestroyka, Michaił Gorbaczow. W XX wieku były trzy imperia zła i zbrodni. Jedno padło w 1945, drugie w 1990, zostało jeszcze ostatnie, paradoksalnie im bardziej upadające tym bardziej niebezpieczne i nieobliczalne. Tak jak razem z ZSRR upadał komunizm, tak z imperium amerykańskim upadnie neoliberalny kapitalizm. KRaje uwolnione od komunizmu wybierały różne drogi i modele. Jedynym krajem skansenem, gdzie zignorowano upływ czasu jest Korea Północna. Znając życie gdy neoliberalizm z hukiem rozsypie się w skali świata, znajdzie się kilka państw, które będą mu wiernie hołdować aż do swojego końca. Polska ma predyspozycje, by stać się takim skansenem. Odpowiedz Link Zgłoś
3krotek Amerykański żołnierz dostał dożywocie za egzekucję 17.04.09, 06:50 Jak to jest, ze nie mogę dodać komentarza do innego artykułu (tego w temacie)? Jest to tym bardziej irytujące, że Gazeta pozwala sobie zmieniać "morderstwo z premedytacją" na "egzekucję". Czy gdyby iracki żołnierz zrobił to samo amerykańskiemu to by się nazywało tak samo czy jednak inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Administracja Obamy odtajniła notatki ws. tortur 17.04.09, 08:33 "W notatkach zawarto jednak konkluzję, że metody przesłuchań stosowane przez CIA nie były "nieludzkie, ani okrutne" - podkreśla BBC." Jak mialy byc 'nieludzkie'? W koncu 'ludzie ludziom zgotowali ten los'. ________________________________________ Doszukiwanie sie moralanosci w polityce usa jest jak poszukiwanie cnoty w burdelu. Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Administracja Obamy odtajniła notatki ws. tortur 17.04.09, 10:21 "Przy okazji ujawniania notatek Barack Obama zadeklarował, że rząd USA nie wniesie oskarżeń przeciwko pracownikom CIA, którzy mieli udział w powstaniu lub wcielaniu w życie wytycznych zawartych w notatkach." Co sie niby zmianilo wraz ze zmiana lokatora bialego domu? Chyba tylko to, ze teraz juz wiezienia i tortury nie beda sie nazywac tajnymi. I na zmianie nazwy sie zakonczy... __________________________________________ Doszukiwanie sie moralnosci w polityce usa jest jak poszukiwanie cnoty w burdelu. Odpowiedz Link Zgłoś