brodajan Lata lecą, Polacy siwieją 16.05.09, 22:59 Babcie ani dziadkowie nie sluza do obslugi dzieci.Oni juz swoje odsluzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
minkat Re: Lata lecą, Polacy siwieją 17.05.09, 09:46 To po pierwsze. Po drugie dorosle dzieci powinny przestac uwazac swoich starych rodzicow za osoby umyslowo i fizycznie niepelnosprawne. To musi byc straszne, gdy wlasne dzieci probuja w jakis sposob czlowieka ubezwlasnowolnic tudziez pozbawic go zycia prywatnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ptak.33 Lata lecą, Polacy siwieją 17.05.09, 11:12 Napisane wczoraj moje uwagi gdzieś uciekły, piszę wiec jeszcze raz bo temat mnie poruszył. My babcie, dziadkowie swoje dzieci już odchowalismy z mniejszym lub większym sukcesem i trudem, a Pani? Rozumiem, że czasem trzeba pomóc i z pewnoscią wtedy dziadkowie chętnie pomoga, ale zeby pisać "zwariowała na stare lata, gra w brydża..." Przez tę pania przemawia jakis straszny egoizm, powinna sie cieszyc i doceniać, ze jej mama ma jakies hobby,że mimo starości radzi sobie i cieszy się z życia. Ja mam 78 lat. Kilka lat temu syn mój kupił mi komputer i jak wiem cieszy sie, że ja b. często korzystam z tego komputera. Czytam tam gazety, korzystam z wyszukiwarki Google, no i ze wspaniałej encyklopedii Wikipedia. Ach muszę dodac, ze pasja moją są gry komputerowe. Ponadto oczywiscie zawsze i teraz kocham zwierzeta i przyrode. Odwiedzam póki mogę parki. Zyczę Pani wielu zainteresowan na te stare lata one do Pani tez przyjdą, a teraz więcej zrozumienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: Lata lecą, Polacy siwieją 17.05.09, 18:54 Szanowny Panie! Tylko pozazdrościć postawy i otwartości na moje technologie. Ja moją mamę, niewiele młodszą od Pana, z trudem przekonałam do telefonu komórkowego (w wersji dla seniorów). Mimo prostoty obsługi nadal się troche boi go używać, "bo jeszcze coś zepsuje". Z komputerem nawet nie próbuję na razie. Ale co do wypowiedzi, którą Pan zacytował. Nie wydaje mi się, żeby osoba, która przytoczyła te słowa, w rzeczywistości tak myślała. Ona, jako naukowiec wskazała na pewne zjawisko dość powszechnej w społeczeństwie postawy - roszczeń w stosunku do rodziców-emerytów. Natomiast jak najbardziej chwaliła aktywność osób w wieku emerytalnym. Niesłusznie więc Pan atakuje ową młodą doktorantkę. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda.10 Starsi ludzie maja prawo do odpoczynku i rozrywki 19.05.09, 21:37 Jesli ktos decyduje sie na dzieci, to musi zdawac sobie sprawe, ze musi je wychowac SAM. Dziadkowie nie maja zadnych zobowiazan. Oni moga pomoc od czsu do czasu, ale nie musza. Bo nareszcie sa wolni od dzieciakow i moga pozyc dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
azanna Re: Lata lecą, Polacy siwieją 27.05.09, 09:01 "Oni swoje dzieci odchowali" - czy aby na pewno? Mną i moją siostrą zajmowali się właśnie dziadkowie, gdy rodzicie byli w pracy. A teraz moja mama nie będzie się zajmowała wnuczką "bo ona swoje dzieci odchowała". Nigdy tego od niej nie żądałam i uznaję, że ma prawo do takiej postawy, bo to w końcu nie jest jej dziecko, tylko moje i to ja jestem odpowiedzialna za zapewnienie mu opieki, ale fakt jest taki, że moja mama miała ogromną pomoc ze moich dziadków, a my nie mamy żadnej ze strony dziadków naszej córki. I dlatego po prostu śmieszą mnie hasła "swoje dzieci odchowali" Odpowiedz Link Zgłoś