o90 28.05.09, 17:28 eeee my tam w Polsce tradycyjnie zabijamy świnie i nikt takiego halo z tego nie robi może dla turystyki tak z 1000 świń popędzić przez Marszałkowską i ubić byłaby reklam na cały świat i w Warszawie wreszcie cos by się działo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coo-baa Tradycyjne zabijanie waleni 28.05.09, 17:36 Dla takiego kawału mięsa też bym się mógł umoczyć ;0) Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Jesetm coraz bliżej wegetarianizmu 28.05.09, 18:02 Co prawda jeszcze zjem jakieś mięso ale coraz bliżej mi do wegetarian. M.in. dzięki takim zdjęciom. Rozumiem, coś trzeba jeść ale co innego ryba czy świnia a co innego wieloryb (przynajmniej dla mnie). Odpowiedz Link Zgłoś
ktopyta wyglada jak ryba śmierdzi jak ryba jest rybą...... 28.05.09, 18:21 wyglada jak ryba śmierdzi jak ryba jest rybą............ może duża ryba, ale ryba. dlatego nie jem wieloryba jak ide póżniej całować dziewczyny co innego wołowinka :) Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: wyglada jak ryba śmierdzi jak ryba jest rybą. 28.05.09, 23:20 ktopyta napisał: > wyglada jak ryba > śmierdzi jak ryba > jest rybą............ > > może duża ryba, ale ryba. > dlatego nie jem wieloryba jak ide póżniej całować dziewczyny > co innego wołowinka :) Jakos widac od razu, ze blefujesz. Nie wiem jak z calowaniem dziewczyn (caluj sobie zreszta co chcesz) ale miesa wieloryba to napewno nie jadles. Ani nie smierdzi jak ryba, ani nie smakuje jak ryba. Smakuje i pachnie jak dobra, chuda wolowina, no moze ciut slodkawa w smaku. Bardzo dobre i zdrowe. W Norwegii, ktora wieloryby ubija mieso wielorybie jest 2 razy drozsze od wolowego najlepszej jakosci, na Grenlandii jest 2 razy tansze od najtanszego wieprzowego. A tak gwoli prawdy: czlowiek wtracil sie do przyrody i chroniac jeden gatunek, spowodowal rozgardiasz w innym. Mianowicie zmniejsza sie dramatycznie populacja ryb, no bo wyzeraja je wieloryby. Odpowiedz Link Zgłoś
adkalin Re: wyglada jak ryba śmierdzi jak ryba jest rybą. 29.05.09, 08:59 Dawno takich bredni nie czytałem. Sprawdź w encyklopedii czym żywi się większość gatunków wielorybów. Odpowiedz Link Zgłoś
karmarys Re: wyglada jak ryba śmierdzi jak ryba jest rybą. 29.05.09, 11:03 no ja własnie też zawsze myślałem, że drobnymi skorupiakami i planktonem ale może mi się myliło.... to, że wieloryby a nie ludzie sa odpowiedzialne za dramatyczny spadek ilości ryb w oceanach to też ciekawostka. jest szansa na jakieś teksty naukowe potwierdzjące te oczyszczającą ludzkośc tezę? Odpowiedz Link Zgłoś
fc_pl znacie się jak świnia na niebie 29.05.09, 13:55 za encyklopedią PWN: grindwal, Globicephala melaena, ssak mor. z rodziny delfinowatych; dł. 5–8,5 m, ubarwienie czarne; żywi się rybami; dziękuję za uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar A ty czytaj uważniej... 29.05.09, 14:08 Powyżej mowa była o "większości wielorybów". Odpowiedz Link Zgłoś
pejski Re: A ty czytaj uważniej... 29.05.09, 14:12 A nie jest tak, że wieloryby żywią się planktonem i ryby też? Plankton dodatkowo chyba cierpi z powodu dziury ozonowej... więc jednak ryby tracą przez wzrost liczby waleni. To tylko takie moje rozmyślania, mogę się mylić, ale pewnie gdzieś ktoś to przepadał. Może ktoś zna jakieś publikacje? Chętnie przeczytam coś dowiedzionego. Odpowiedz Link Zgłoś
cosczegoniebylo Tradycyjne zabijanie waleni 28.05.09, 18:14 A ja właśnie dlatego jestem weganinem. Patrząc na czyjeś okrucieństwo i traktowanie życia jak przedmiot wzbudza we mnie litość tych, którzy to jedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
ktopyta wegetarianizm z wyboru to strasznie śmieszna rzecz 28.05.09, 18:19 a ja jem mięso bo mi smakuje A nie boli Cie świadomość że na poziomie molekularnym kiełki boli jak je zjadasz ? Ten przerażający ból gryzionych komórek cebuli... wegetarianizm z wyboru to strasznie śmieszna rzecz Odpowiedz Link Zgłoś
wergcwqhi Re: wegetarianizm z wyboru to strasznie śmieszna 28.05.09, 20:29 a debilizm od urodzenia to strasznie smutna rzecz... Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Nie jesteś dobrym człowiekiem? 29.05.09, 10:25 Twoje wybory kulinarne to Twoja prywatna sprawa. Oczywiście do momentu gdy nie łamiesz prawa. Ale uczucie litości jakie czujesz dla jedzących inaczej nie jest powodem do dumy. Litość wiąże się z pogardą. Litując się nad kimś stawiasz się ponad nim. Czy fakt, że jesz to czy tamto czyni Cie lepszym od kogoś innego? Co innego współczucie. Współczucie to postawienie się w czyjejś sytuacji. Dobrowolne zrównanie się. Ale Ty nie czujesz współczucia, ale litość. ps. Hitler też był wegetarianinem. Odpowiedz Link Zgłoś
znam-sie Re: Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 13:24 MIESO JEST PO TO ŻEBY JE JEŚĆ. LUDZIE OD ZAWSZE ZABIJALI. W DZISIEJSZYCH CZASACH CONAJWYZEJ MOZNA SIE KLOCIC O BARDZIEJ HUMANITARNE ZABIJANIE ZWIERZAT, I TO TYLE. JA NIGDY SIE NIE PRZERZUCE TYLKO NA WARZYWA, NIE MA TO JAK DOBRY KOTLECIK ALBO UDKO Z KURY WEGETERIANIN TO JAKIS ODMIENIEC PODOBNIE JAK HOMO, SPRZECZNY Z NATURĄ I TAKICH OSOB SIE PO PROSTU NIE SLUCHA (ZRESZTA KTO ICH SLUCHA) Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 14:22 Po pierwsze nie krzycz. Pisanie dużymi literami jest postrzeganie jako darcie ryja. Po drugie. Kura i prosiak to zwierze hodowlane, a nie rzadki gatunek ssaka morskiego. Po trzecie, to właśnie obżeranie się mięsem jest sprzeczne z natura ludzką. W przeszłości mięso jedzono rzadko. Kura czy wieprzowina na stole była tylko od święta. Teraz mięso jest ogólnie dostępne, niestety słabej jakości i mamy tego efekty w postaci wzrostu zachorowań na raka i choroby układu krążenia. Człowiek to zwierze wszystkożerne, a nie mięsożerne. Odpowiedz Link Zgłoś
123_comm Tradycyjne zabijanie waleni 28.05.09, 18:46 szkoda tych cudownych zwierząt.... Odpowiedz Link Zgłoś
superpolak Re: Tradycyjne zabijanie waleni 28.05.09, 23:57 szkoda tych 300 ludzi ktorzy gina co miesiac w wypadkach w polsce, zabronic sprzedazy aut! Odpowiedz Link Zgłoś
szarikdowozu Re: Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 14:24 Twoje porównanie jest idiotyczne. Są pewne rodzaje działalności człowieka, z których nie da się zrezygnować mimo kosztów i ofiar np. rozwój motoryzacji. Tak samo akceptujemy hodowanie i zabijanie zwierząt pewnych gatunków. Ale zwabianie i zabijanie stada zwierząt, którym grozi wyginięcie to głupota. W dodatku dla tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
szarikdowozu Re: Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 09:58 Mam wrażenie, że gdyby taka tradycja miał miejsce np. w Polsce to cała Europa byłaby oburzona zabijaniem zagrożonych gatunków. Bylibyśmy wytykani palcami jako barbarzyńcy i ciemnota. No ale skoro ma to miejsce w "światłej" części kontynentu........cisza. Oni mogą. Odpowiedz Link Zgłoś
superpolak Re: pieprzone bydło!! 28.05.09, 22:56 ojej biedna dziewczynka, tak mozesz juz wrocic do ogladania m jak milosc. Odpowiedz Link Zgłoś
delayla Re: pieprzone bydło!! 29.05.09, 10:16 > Oraz chrupania kurczaczków. Ale co konkretnie kurczaki maja wspólnego z tymi waleniami? Odpowiedz Link Zgłoś
langston rozumiem ze kurczakow wg Ciebie sie nie zabija:) 29.05.09, 12:42 rozumiem ze kurczakow wg Ciebie sie nie zabija:) Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: rozumiem ze kurczakow wg Ciebie sie nie zabij 29.05.09, 13:22 No jeszcze powiedz, że te kurczaki zabija zbieranina ludzi, bo jara ich zmasakrowanie całego stada? W imię "tradycji" oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
szarikdowozu Re: pieprzone bydło!! 29.05.09, 14:14 Sugerują, że przejmujesz się zabijanymi waleniami, a obżerasz się kurczakami - też zabijanymi. Odpowiedz Link Zgłoś
delayla Re: pieprzone bydło!! 29.05.09, 10:16 > ojej biedna dziewczynka, tak mozesz juz wrocic do ogladania m jak milosc. Nigdy w życiu nie oglądałam żadnego serialu, w ogóle nie oglądam telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
fc_pl Re: pieprzone bydło!! 29.05.09, 13:56 ... a włosy myjesz piaskiem, bo tak jest ekologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: pieprzone bydło!! 29.05.09, 10:29 Jak tam dzisiejszy kotlet? Smaczny? A buciki ze skórki? Wygodne? Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: pieprzone bydło!! 29.05.09, 10:37 Nie rozumiesz w czym rzecz, czy tak sobie pajacujesz? Co innego zabijanie dla pozyskania mięsa, a co innego zabijanie dla przyjemności, w imię "tradycji" (mięsa w tym wypadku jest jakby tylko przy okazji). Odpowiedz Link Zgłoś
delayla Re: pieprzone bydło!! 29.05.09, 11:16 > Nie rozumiesz w czym rzecz, czy tak sobie pajacujesz? > Co innego zabijanie dla pozyskania mięsa, a co innego zabijanie dla przyjemnośc > i, w imię "tradycji" (mięsa w tym wypadku jest jakby tylko przy okazji). DO-KŁA-DNIE Nie chciałam tego pisać licząc na to, że ciemny tłum sam się domyśli o co mi chodzi, ale widocznie nie wyszło. Poza tym widzisz tam te kilkuletnie dzieci? Jakie to cudowne, że z radością patrzą na taką rzeź i rzekę krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: pieprzone bydło!! 29.05.09, 14:11 Podobnie jak wnusio idący z dziadkiem na ryby. A, zapomniałem. Ryba tak bardzo nie krwawi. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: pieprzone bydło!! 29.05.09, 14:15 > Nie rozumiesz w czym rzecz, czy tak sobie pajacujesz? > Co innego zabijanie dla pozyskania mięsa, a co innego zabijanie dla przyjemnośc > i, w imię "tradycji" (mięsa w tym wypadku jest jakby tylko przy okazji). Czyli zabijanie zwierząt, z przyjemnością lub bez jest złe. Ale "pozyskiwanie mięsa" już złe nie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: pieprzone bydło!! 29.05.09, 14:19 Czyli moje pytanie nadal aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: pieprzone bydło!! 29.05.09, 14:32 Podobnie jak moje pytania. A ja zadałem je pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
delayla Re: pieprzone bydło!! 29.05.09, 11:17 > Jak tam dzisiejszy kotlet? Smaczny? > A buciki ze skórki? Wygodne? Dzisiaj jeszcze nic nie jadłam, a i żadnych butów nie nosiłam. Ale dziękuję - mój obiad na pewno będzie smaczny:). Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: pieprzone bydło!! 29.05.09, 14:38 Smacznego :) A u mnie dziś rybka. Podobnie jak te walenie wydarta morzu. Odpowiedz Link Zgłoś
janci0 Re: pieprzone bydło!! 29.05.09, 15:01 robią to dla mięsa, nie dla sławy. Ile świń i różnego bydła udomowionego ginie dziennie na świecie, nie chcesz wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mark211 Tradycyjne zabijanie waleni 28.05.09, 20:51 Ocean krwi. Co za bestialstwo. Całkowicie niepotrzebne. Macie przecież zwierzęta hodowlane. Po jaką cholerę mordujecie dziką przyrodę, a zwłaszcza walenie, które są bardzo inteligentnymi zwierzętami. Odpowiedz Link Zgłoś
superpolak Re: Tradycyjne zabijanie waleni 28.05.09, 23:00 morduja od czasow wikingow i jakos nie wyginely, so co sie wtracasz jeopie ze swoimi madrosciami? Odpowiedz Link Zgłoś
aagatuss Re: Tradycyjne zabijanie waleni 28.05.09, 23:51 tylko że wikingów było troszkę mniej niż obecnej ludności wikingowie i ludy późniejsze nie były tak zaawansowane, wiec te zwierzęta miały jakieś szanse ucieczki/walki Mam nadzieję, że kiedyś z ludźmi w ten sam sposób postąpią inne gatunki Odpowiedz Link Zgłoś
superpolak Re: Tradycyjne zabijanie waleni 28.05.09, 23:53 nie przejmuj sie, z takim podejsciem ewolucja twoim genom nie da za duzo do popisu ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
superpolak Re: Tradycyjne zabijanie waleni 28.05.09, 23:54 btw. mieso idzie do LOKALNEJ spolecznosci Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Ladnie przeginasz pale! 28.05.09, 23:59 aagatuss napisała: Mam nadzieję, że kiedyś z ludźmi w ten sam sposób postąpią inne gatunki Ladny ten twoj komentarz. Mowisz o sobie i swoich dzieciach tez? Odpowiedz Link Zgłoś
fc_pl Re: Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 13:58 > Mam nadzieję, że kiedyś z ludźmi w ten sam sposób postąpią inne gatunki a ja, że jeśli tak się stanie, to od ciebie zaczną. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 08:58 Zmień nicka. Znaczy drugi jego człon - początek może zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Tradycyjne zabijanie waleni 28.05.09, 23:25 Swinie tez sa inteligentne, podobnie jak krowy. Cos jest trzeba. Czy rownie namietnie uzalasz sie nad mordowaniem gatunku ludzkiego? Mysle, ze taki fellah iracki czy pusztun afganski ma wiecej inteligencji niz owca albo krowa. A mordowanie ich jest dozwolone. Nawet reki do tego przykladasz, posrednio poprzez podatki na wojsko, ktore ich ubija "za wolnosc wasza i nasza" zreszta? Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Tradycyjne zabijanie waleni 28.05.09, 23:28 kroliklesny napisał: "Cos JESC trzeba" ma byc. Sorki, literowka. Zajmuje sie waleniem i brak koncentracji mi sie zdarzyl... Odpowiedz Link Zgłoś
ibarrekolander Re: Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 10:24 Nie przejmuj się, wal dalej.. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 07:57 Chcieliśmy mieć zawodową armię zamiast poborowej, to zawodowcy muszą trenować. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Ludzie to krwiożercze bestie 28.05.09, 21:18 lubią zabijac zwierzęta i człowieków tez! Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry holocaust 28.05.09, 21:25 norwegia co roku zabija ponad 1000 wielorybow i sa oburzeni ze ktos moze byc na nich oburzony. polacy zabijaja tysiace swin i sa oburzeni ze ktos moze byc na nich oburzony. Dlatego wieloryby ninawidza sakndynawow a swinie polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
cyrylski Tradycyjne zabijanie waleni 28.05.09, 22:50 Skandal i głupota. Równie głupie jak Hiszpańskie ubijanie byków. Odpowiedz Link Zgłoś
superpolak Re: Tradycyjne zabijanie waleni 28.05.09, 22:58 rada: najpierw pomysl, potem znowu pomysl, potem nic nie pisz bo szkoda innych czasu na twoje denne wynurzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny "Hvalvik" - "Zatoka Wielorybow" 28.05.09, 23:13 Wyspy Owcze nie sa dunskim "terytorium zaleznym" tylko autonomicznym regionem, ze swoim jezykiem, wladza, szkolnictwem, szpitalnictwem i policja. Dunskie sa pieniadze, te w obiegu i z kasy w Kopenhadze oraz obrona i polityka zagraniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Hvalvik" - "Zatoka Wielorybow" 29.05.09, 07:58 I nawet z reprezentacją piłki nożnej. Odpowiedz Link Zgłoś
burek_polny Dajcie wiecej zdjec !!! 28.05.09, 23:42 Niech ludzie zobacza. Wtedy czesc zrozumie, przeciwko czemu swiat protestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Dajcie wiecej zdjec !!! I babcie tez! 29.05.09, 00:04 Swiat nie protestuje. Swiat to ma gdzies. Ja sie zreszta zgadzam, pod warunkiem, ze dadza tez zdjecia zarzynanych krowek, swinek i owieczek. Mala kozka dobrze przypieczona tez jest fajna! Ze o malpach, wezach i innych gadach nie wspomne! Jak wszyscy, to wszyscy, babcia tez! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dajcie wiecej zdjec !!! I babcie tez! 29.05.09, 08:00 You forgot poultry. e.g. ducks Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Dajcie wiecej zdjec !!! I babcie tez! 29.05.09, 09:02 Porównanie nie do końca trafione. W przypadku rzezi walenii nie chodzi tylko o pozyskanie mięsa, ale o ową "tradycję". A mówiąc wprost - o radość jaką niektórym sprawia zabijanie. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Dajcie wiecej zdjec !!! I babcie tez! 29.05.09, 10:04 > Porównanie nie do końca trafione. > W przypadku rzezi walenii nie chodzi tylko o pozyskanie mięsa, ale o ową "trady > cję". A mówiąc wprost - o radość jaką niektórym sprawia zabijanie. Ta. Tak samo w tradycji wigilijnej ;) Chodzi tak naprawdę o to ze niektórzy lubią zabijać (karpia). Amerykanie nie jedzą karpi wiec swoje mordercze instynkty zaspakajają na indykach w święto dziękczynienia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Dajcie wiecej zdjec !!! I babcie tez! 29.05.09, 10:18 Głupoty wypisujesz. Amerykanie nie biorą żywych indyków, żeby je potem zatłuc w domu. A co do karpia - nie sądzę żeby Polacy kupowali je po to, żeby potem poczuć adrenalinę i mieć szał w oczach podczas ich zabijania. Oczywiście nie znaczy to, że tę "tradycję" popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Dajcie wiecej zdjec !!! I babcie tez! 29.05.09, 10:52 Ponad 2 miliony żywych indyków sprzedawanych jest corocznie przed świętem dziękczynienia. Czyli jednak sporo amerykanów morduje indyki samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Dajcie wiecej zdjec !!! I babcie tez! 29.05.09, 11:03 A pewien jesteś, że sprzedają je jak u nas karpie - żywe, w sklepach, do własnoręcznego uboju??? Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Dajcie wiecej zdjec !!! I babcie tez! 29.05.09, 12:32 No jesli sa sprzedawane ZYWE to jest spora szansa, ze czesc ludzi zabija je wlasnorecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Dajcie wiecej zdjec !!! I babcie tez! 29.05.09, 13:19 Czytaj uważniej: zapytałem również czy sprzedają je żywe w sklepach o tak każdemu kto chce, jak u nas karpie. Do rzeźni zwierzęta również sprzedawne są żywe. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Dajcie wiecej zdjec !!! I babcie tez! 30.05.09, 23:04 Tak. chodzi o żywe sprzedawane w handlu detalicznym. Faktem jest ze te 2 miliony sztuk to niewiele. Ogółem sprzedaje się 46 milionów sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
drein_19 to znaczy zabijają za walenie k...? 29.05.09, 00:01 bo jak tak to ja już tam nie jadę. ludzie mają dziwną tradycje. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: to znaczy zabijają za walenie k...? 29.05.09, 00:05 Widzisz, strach cie ogarnal. I reka ci tez uschnie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 00:06 Tradycyjne polowanie na okreslony gatunek mniejszych waleni, podplywajacych do nadbrzezy. Ich mieso bylo dawniej warunkiem przezycia jako i zywnosc i jedyne zrodlo vit.C zima, wiec sie tym miesem solidarnie dzielili, co pozostalo do dzisiaj. Innej zwierzyny dzikiej nie maja, poza szczurami i zajacami w malych ilosciach. Ptakow tez malo, pozostaje ryba i hodowana owca. Polowanie wyglada krwawo ale zwierze ginie blyskawicznie. Sa jedyna nacja polujaca na te walenie i przez tysiac lat ich histori te polowania waleniom nie zaszkodzily. Ciekawy narod, przepiekny archipelag, fajni ludzie, warto sie wybrac i popatrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
wojna71 Re: Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 07:08 Tradycje na przestrzeni wieków sie zmieniały i to można zmienić. Za czasów Wikingów gwałt byl normalna sprawa, a teraz to problem. Organizowano dla zabawy polowania na ludzi i zabroniono. Jak ktos wcześniej napisał jak tak dalej pójdzie to wszystko zabija, wytną zniszczą. W USA jak palą się lasy to straż pożarna rzadko ingeruje bo to nieopłacalne. Cyba że niedaleko są osiedla. Jednak każda d..a chce mieć super mebelki, ale szanowac zadbać o lasy to nikt nie chce. Podobnie z wielorybami, dlaczego tran i mięso jest drogie? Bo jest tego mało, a i latwo przy tym spekulowac cenami. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 07:59 Przyrost masy drzewnej w samych tylko Appalachach przekracza zapotrzebowanie drzewnego przemysłu USA. Dlatego m.in. propaguje się modę na grillowanie na węglu drzewnym. Odpowiedz Link Zgłoś
topix Re: Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 11:16 25 mln ofiar II wojny też ludziom nie zaszkodziły , bo jest ich coraz więcej, też polowała głównie jedna nacja, a inne za namową, majątki ofiar też były żródłęm przeżycia i wzbogacenia się, i też w NIemczech nie było innej zwierzyny, nawet szczurów. Ciekawy naród, fajni ludzie, warto się wybrać do Berlina i popatrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
o7690 Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 06:54 Czy w Warszawie są restauracje, gdzie można by spróbować takiego grindwala? Odpowiedz Link Zgłoś
psdteam Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 07:17 Szkoda, że nikt tradycyjnie nie zabija takich ludzi... Wszędzie tam gdzie istnieje taka tradycja przydałby się jakiś snajper, który by zrobił porządek z tą bandą bezmyślnych małpoludów. Co innego zabijać aby przetrwać a co innego zabijać dla przyjemności, którą niewątpliwie było widać na twarzach fotografowanych osób... Brak słów... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 07:55 Zaś Arabowie (np. w Iraku) zarzynają owieczki i kózki. Pojedź do Iraku i posnajperuj. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar "Tradycja" czyli głód zabijania... 29.05.09, 08:55 Po tych fotach od razu widać, że tym ludziom nie chodzi o mięso jako takie. Oni mają frajdę z zabijania. Chorzy ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
adkalin Re: "Tradycja" czyli głód zabijania... 29.05.09, 09:03 Naszym myśliwym chodzącym po polach z dubeltówką też nie chodzi o mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
marq14 Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 10:01 PRZECIEŻ TO MORD W BIAŁY DZIEŃ I TO Z POKAZÓWKĄ NA CAŁY ŚWIAT.OKROPNE,NIEDOPUSZCZALNE!!!!!!!!!!!MORDERCY!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Tradycyjne zabijanie waleni 29.05.09, 10:27 Myślę, że trafniejszym porównaniem byłaby dziczyzna. Te walenie nie są hodowlane. Ale kierunek Twojego myślenie jest właściwy. Odpowiedz Link Zgłoś
halicz5 Freuda by sobie lepiej poczytali... 29.05.09, 11:29 Dowiedzieliby się, że lubią zabijać i dlaczego tak lubią zabijać... Odpowiedz Link Zgłoś
por1 Pieprzone bandziory 29.05.09, 11:50 To nie tradycja i chęć zaspokojenia głodu, to żądza krwi i zabijania (porabane wikingi). Ludzi nie moga to pastwia sie nad bezbronnymi zwierzętami. Zreszta nasi myśliwi tez koszą bez litosci nawet te ostatki żyjących zajęcy. Widziałem artykul Łobodzińskiego w Neesweku i zdjecie pokazujące ile pieknych ptaków (bażanty) i innych zwierząt sa w stanie zabic ci porabańcy. Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrok Re: Pieprzone bandziory 29.05.09, 14:20 Takich hipokrytów jak ty to szczerze powiedziawszy mam dość. Wielki obrońca i miłośnik natury się znalazł, a pewnie codziennie opychasz się mięsem i nosisz skórzane buty, pasek itp. Naucz się człowieku czytać ze zrozumieniem, po pierwsze mięso tych walenie zostaje rozdane miejscowej ludności, czyli nie są one zabijane tylko po to by je zabić. Po drugie jest to ich tradycja, przez co takie polowanie jest w ten sposób obchodzone, że są tłumy. co do naszych myśliwych to wbrew temu co myślą takie popaprane osobniki jak ty, to bardziej chronią oni przyrodę i zwierzęta niż większość "ekologów", co to potrafią tylko pokrzykiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
w_u_j_e_k Za tę tradycje chętnie dałbym im po mordzie 29.05.09, 12:24 Bardzo mnie ten tekst zdenerwował, co za obrzydliwa dzikość w tych ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu_bhp Wielkie żarcie 29.05.09, 12:28 Hmmm i co w tym dziwnego? Rytualnie zabijaja wieloryby i pozniej je zjedza - czyli spoko. A ze ladnie wygladaja na zdjeciach i sa "milusie" nie zmienia postaci rzeczy. W polsce tlucze sie codziennie tysiace swin i bydla i nikt z tego lamentu nie robi i na wegetarianizm nie przechodzi tysiacami mimo, ze zwierzaki zabijane sa bardziej brutalnie w fabrykach zwanych rzezniami. A swinki i krowki to takie milutkie zwierzatka :) Taki los zwierzat ze sie je zjada. Jedni jedza warzywka inni miesko i jest git. Odpowiedz Link Zgłoś