marter7 29.05.09, 07:08 Wreszcie jakiś polityk zaczął działać, zamiast tylko gadać. Punkty dla PSL. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olias Re: Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:21 a po co Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.ozdek Re: Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 15:46 :) Cudowny post "Oliasa"! Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Re: Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:21 Po to, żeby Polska przestała się kojarzyć tylko z hydraulikiem i złodziejami samochodów. Bardzo dobry spot. Brawo PSL! Odpowiedz Link Zgłoś
2romki Re: Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:47 Z tego co mi wiadomo, to Polska kojarzy się z Wałęsą i papierzem, a ci zajmują około 60 % czasu klipu. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.ozdek Re: Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 15:49 A z tego co mi wiadomo, to mnie sie kojarzy ze slownikiem ortograficznym, papierzu ! Odpowiedz Link Zgłoś
hapita Re: Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:45 Ale mi wolność.Wszystkie ważniejsze decyzje zapadają w Brukseli.Na każdym kroku jestem śledzony przez kamery,komórkę,bankomat i podsłuchiwany.O wolności ekonomicznej nie ma co mówić.Nauczanie historii dopiero teraz jest zakłamane.Nie wolno mi mówić negatywnie o stosunkach z Niemcami,Ukraincami i Wielkim Bracie USA.Mogę do woli pluć tylko na Ruskich.Bardziej wolny to byłem właśnie wtym przebrzydłym PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
trybowski Re: Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 08:09 Ojej, a skąd ty piszesz? Bo w Polsce to jest tak Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_wesz Re: Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 08:56 on pisze z Jakucka Odpowiedz Link Zgłoś
haniku72 Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:21 Jedynym problemem będzie odczytanie i zrozumienie spotu. Jeśli ktoś nie zna historii Polski to dla niego będzie to zupełnie nieczytelne. Ale koncepcja super! Brawo za pomysł dla agencji i za inicjatywę ukłon dla Pana Pawlaka. Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:34 Niektóre elementy mogą być rzeczywiście nieczytelne, ale jeśli będzie to towarzyszyło serialowi dokumentalnemu - może być dobrą zachętą, by choć do historii zajrzeć. Mi jeszcze brakuje dat, które mogłyby się pojawiać i układać wydarzenia w czasie dla osób, które naszej historii nie znają. Odpowiedz Link Zgłoś
najzlejsze_zlo Re: Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:37 haniku72 napisała: > Jedynym problemem będzie odczytanie i zrozumienie spotu. Jeśli ktoś nie zna > historii Polski to dla niego będzie to zupełnie nieczytelne. > Ale koncepcja super! Brawo za pomysł dla agencji i za inicjatywę ukłon dla Pan > a > Pawlaka. imo filmik będzie zrozumiały na obcokrajowców, którzy w ogóle wiedzą, że takie wydarzenia miały miejsce, a nawet jeśli nie, to kto wie, może skłoni ich to pogłębienia swojej wiedzy o Polsce? przecież o to też chodzi, film ma pokazywać prawdę historyczną, ale również promować Polskę :) Odpowiedz Link Zgłoś
a.e Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:22 Czyli jednak mozna zrobic porzadny filmik oparty na faktach historycznych, a nie jakąś impresje artystyczna z KE zupełnie odbiegająca od rzeczywistosci i majaca służyć nie wiadomo czemu. Jak sami o sobie nie przypomnimy, to nikt za nas tego nie zrobi. Brawo Pawlak! Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:38 "... mająca służyć nie wiadomo czemu" - niestety wiadomo czemu i jakiemu narodowi. I pomyśleć że za bohaterów Wiosny Ludów 89 mają się ci, którzy do końca prosili Gorbaczowa by wkroczyć do Polski i zrobić porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:22 trza przyznać że po latach grzechów 9 nadmiernej łapczywości PSL staje się pierwszą naszą partią o mentalności europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
najzlejsze_zlo Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:24 genialne !! jeśli kogoś na tym nie ściska za gardło to ja już nie wiem...brawo PSL. Odpowiedz Link Zgłoś
weronidlo Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:26 gratulowac pomyslu! chociaz jedna madra inicjatywa za te publiczne pieniadze:) tak trzymac:) Odpowiedz Link Zgłoś
pisiorek2008 Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:33 Super spot. Brawo PSL! Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:49 Majstersztyk. Brakuje jednak Generała Jaruzelskiego i Michaiła Gorbaczowa. Bez nich losy świata i Polski potoczyłyby sie inaczej. I to raczej o wiele gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:54 Kolejny ignorant. Muzyka do Murów jest autorstwa Louisa Llach Grande, Kaczmarski napisał tekst, którego nie słychać w spocie. A właściwie co z tym klipem będzie? To ma się gdzieś ukazać? Bo mi to wygląda na produkcję na potrzeby wewnętrzne jedynie. Odpowiedz Link Zgłoś
2romki Re: Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 07:57 "CNN zgodziła się na 30 emisji spotu przez pierwszy tydzień czerwca za 280 tys. zł. Odpowiedz Link Zgłoś
najzlejsze_zlo Re: Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 08:04 czytaj ze zrozumieniem - spoty ukażą się w telewizji CNN - wraz z serią filmów dokumentalnych o zmianach w 89'tym. Odpowiedz Link Zgłoś
trybowski Spot i mury i berliński mur 29.05.09, 08:04 I istocie Kaczmarski dokonał luźnego tłumaczenia teksu z LLacha. Piosenka ma wymowę antyrewolucyjną, więc akurat do wydarzeń lat 1980, 1989 skrajnie się nie nadaje. Ale tego nikt nie wie, bo przecież "mury runą runą" i jest git. Tylko, że na końcu "mury rosną rosną, łańcuch kołysze się u nóg". Jeśli chodzi o klip, to znakomity pomysł. Natomiast wykonanie zbyt hermetyczne: osoba, która nie zna historii Polski (99% widzów CNN?) zupełnie go nie zrozumie. Oni nie wiedzą co to za stół, nie wiedzą, że ten dziadek to Mazowiecki i że był pierwszym niekomunistycznym premierem w PRL. Spot Komisji Europeskiej był skandaliczny, ponieważ upadek komunizmu sprowadzał do rozbiórki muru berlińskiego. Ale była w nim jasna historia oraz sięgnięcie w przyszłość. Warsztatowo klasy wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
hanover Moment gdy tłumaczą " nie bójcie się" 29.05.09, 08:06 Brzmi trochę jak "pieeerd" zza krzaka. W ogóle nie trzyma się kupy. Lepszy byłoby tłumaczenie na ekranie niż jakiś taki "Do not fear".... Odpowiedz Link Zgłoś
nejjarine Re: BRAWO 29.05.09, 09:17 Czy nikt z Was nie zauważa, że z tego spotu bije megalomania granicząca z zadufaniem i śmiesznością? Czy wolność nie rodzi się od setek lat wciąż na nowo w coraz to nowych miejscach, nie tylko w Polsce? Czy działanie PSL nie jest w dużej mierze sprytnym chwytem na zdobycie popularności i poklasku przed eurowyborami? Czy namolne wybijanie się na wybawiciela Europy jest rzeczywiście w naszym interesie? Moim skromnym zdaniem wydawanie publicznych bądź co bądź pieniędzy na taką "promocję" to skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
glup-tusc-ek CNN nadaje spot PSL o Polsce i wolności 29.05.09, 08:43 Wiadomo - PeeSeL :) pozdrawiam wszystkich stałych sympatyków PeeSeLu, i tych którzy od wyborów do PE zaczną na PSL glosować :)) Odpowiedz Link Zgłoś
albanil CNN nadaje spot PSL o Polsce i wolności 29.05.09, 08:43 Proszę pamiętać, że "Mury" Jacka Kaczmarskiego, to w rzeczywistości L'Estaca (La Estaca), czyli pięśń skomponowana w 1968 przez kompozytora catalońskiego Lluís Llach'a. Jacek Kaczmarski napisał do niej jedynie słowa. Myśle, że nie wiedział o tym nawet Jean Michel Jarre, wykonując "Mury" na koncercie w stoczni w sierpniu 2005.Wie jednak o tym prawie każdy Hiszpan, a na pewno każdy Katalończyk. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.ozdek Re: CNN nadaje spot PSL o Polsce i wolności 29.05.09, 15:59 2 września 2000 – Kraków, koncert Solidarność 20 lat później, w ramach obchodów 20. rocznicy powstania "Solidarności", na którym wystąpili Lluís Llach, Jacek Kaczmarski i Leszek Wójtowiczi - za Wikipedia. Wyglada na to, ze Autor wiedzial - a to wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
iawz CNN nadaje spot PSL o Polsce i wolności 29.05.09, 08:49 To dobry spot. Bardzo. Kwintesencja naszej drogi do wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
hobbitfrodo CNN nadaje spot PSL o Polsce i wolności 29.05.09, 08:51 Świetny spot, rozesłałam go do znajomych na całym świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
anderl Sceny z Praskiej Wiosny.... 29.05.09, 09:04 Świetny pomysł, bardzo fajnie zmontowany filmik. Jest tylko jeden problem: moim zdaniem pojawiają się w tym filmie sceny z inwazji Układu Warszawskiego na Czechosłowację...,a film ma opowiadać o Polsce i Solidarności.... . Odpowiedz Link Zgłoś
konikdrewniany07 Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 09:28 "Mury" nie są Kaczmarskiego, są tylko "zaadaptowane" przez niego, co z prawami autorskimi do muzyki (muzyka Lluis Llach), czy ktoś o tym pomyślał ??? I dlaczego jest takie ROSYJSKO - UKRAIŃSKIE opracowanie muzyczne - wszystko to brzmi jak jakaś rosyjska, czy ukraińska melodia ludowa - dla cudzoziemców skojarzenie stuprocentowe. Odpowiedz Link Zgłoś
dsaturski CNN nadaje spot PSL o Polsce i wolności 29.05.09, 09:31 ten spot PSLu jest lepszy od 1000 spotów o tym jaka to nasza partia jest zajebista... ... i dzięki niemu chyba zdobyli mój głos do europarlamentu Odpowiedz Link Zgłoś
swiat_jest_plaski 'Mury' nie są Kaczmarskiego, ale Lluísa Llacha 29.05.09, 10:33 katalońskiego pieśniarza. Dlatego każdemu człowiekowi zachodu ta melodia będzie się kojarzyć z ruchem antyfrankistowskim, ew. rewolucyjną pieśniarką Mecedes Sossa a nie Polską. Pomysł na spot dobry, zabrakło wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany brawo PSL! a inne partie to zrzuty marsz. 29.05.09, 11:24 Wstyd, ze czegos takiego nie przygotowala zadna instytucja odpowiedzialna za promocje Polski, nikt z przedstawicieli w UE. W takim roku dzialac na zasadzie odpowiedzi na czyjes manipulacje to troche brak profesjonalizmu... Ale dobrze, ze ktos sie ocknal. Pozostale partie powinny zrzucic sie na koszt tej emisji w CNN. Co wiecej film nalezaloby rozpropagowac i zamiescic na stronie KE. Odpowiedz Link Zgłoś
strappado Daty! 29.05.09, 12:16 przydalyby sie daty zeby amerykanski telewidz uswiadomil sobie ze wydarzenia w Polsce dzialy sie PRZED upadkiem muru berlinskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
zozulja Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 21:03 ukraińska muzyka, film, książka- nauka ukraińskiego ... Odpowiedz Link Zgłoś
zozulja Miejsce, gdzie narodziła się wolność: Polska 29.05.09, 21:04 ukraińska muzyka, film, książka- naukaukraińskiego ... Odpowiedz Link Zgłoś