michalesku Re: Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 06.06.09, 19:05 Pewnie nie uda się odnaleźć wszystkich. Poza tym nie napisano, że wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
www.podroznicy.tk Re: Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 06.06.09, 19:37 news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/8087303.stm dwa ciala na bbc juz daja ale gazeta jeszcze nie przetlumaczyla informacji agencji prasowej.... Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 06.06.09, 19:12 Matko SW!!! A jednak ta straszna prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
asiouek Re: Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 06.06.09, 19:15 Na pokładzie byli pasażerowie wielu narodowości, tak że dwóch Polaków z miejscowości Orzesze. TAK ŻE ??? Rozumiem, że z ostatniej chwili, ale jednak pewne granice są... A może SOM?? Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 06.06.09, 19:24 A co dopiero wczoraj urodziłeś sie,Nnie wiesz,że 35 proc.Polaków to idioci? Najważniejsze,aby skrzynka sie odnalazła,ona nam prawdę powie. Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s Re: Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 06.06.09, 21:46 Już pisałem to kiedyś. Można w języku polskim tak: napokładziebylipasażerowiewielunarodowościtakżedwóchpolakówzmiejscowościorzesze. Podobnie jak po Łacinie. W niczym to nie przeszkadza. Stąd zresztą istnieje problem, o którym napisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 A wystarczyło trochę poklikać w google maps i 06.06.09, 19:22 proszę, mamy samolot pod wodą: zatopiony samolot Odpowiedz Link Zgłoś
ciapuska Re: A wystarczyło trochę poklikać w google maps i 06.06.09, 19:34 tak, na Bahamach... Odpowiedz Link Zgłoś
malwi_s Re: A wystarczyło trochę poklikać w google maps i 06.06.09, 19:35 To chyba trochę nie w tym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
himo666 Re: A wystarczyło trochę poklikać w google maps i 06.06.09, 19:48 Ten samolot nawet nie przypomina zaginionego Airbusa Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: A wystarczyło trochę poklikać w google maps i 06.06.09, 20:35 Ten zart jest glupi i nie na miejscu. Podaj telefon do rodzicow? Odpowiedz Link Zgłoś
klassa Re: A wystarczyło trochę poklikać w google maps i 06.06.09, 21:02 bugmenot2008_2 napisał: > proszę, mamy samolot pod wodą:geocode tyle że nie ten - bo to klło Florydy. A w tekscie czytamy..."statek marynarki wojennej".... Sie redaktorowi myla te marynarki z tą co nosi na sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: A wystarczyło trochę poklikać w google maps i 07.06.09, 11:33 jezeli statek to nie marynarki wojennej a jezeli okr€t to nie potrzeba ze wojennej Odpowiedz Link Zgłoś
ap Re: A wystarczyło trochę poklikać w google maps i 06.06.09, 22:17 To przykre, że ktoś sobie żartuje z takiej tragedii. A ty GAZETO dlaczego nie usuwasz takiego postu, a rozumiem sensacja, ktoś wejdzie, nie sprawdzi, i napisze do znajomych i inni też wejdą na waszą stronę, Żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
aniarad10 Re: A wystarczyło trochę poklikać w google maps i 06.06.09, 22:20 a nie wydaje Ci się,że to nie tą trasą leciał? Szukaj dalej powodzenia!!:DD Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Gdzie jest dno upadku tego portalu? 06.06.09, 19:25 "Odnalezione ciała należą do mężczyzn." Gdzie jest dno upadku tego portalu? Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: Gdzie jest dno upadku tego portalu? 07.06.09, 02:25 spokojny.zenek napisał: > "Odnalezione ciała należą do mężczyzn." > > Gdzie jest dno upadku tego portalu? Jakie dno? Slyszysz pukanie od spodu? Odpowiedz Link Zgłoś
kati_p Re: Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 06.06.09, 19:33 "We confirm the recovery from the water debris and bodies from the Air France plane," Col Amaral said at a news conference in the northern city of Recife. He later added that two male bodies had been found, as well as objects linked to passengers known to be on the flight, including a suitcase with a plane ticket. A seat was also found, but there has been no confirmation that it was from the flight. (BBC.CO.UK) Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski Kretyńskie jest to "prawdopodobnie" ! 06.06.09, 19:34 Wyławiają z morza trupy i mówią "prawdopodobnie" ? IDIOCI ! Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 do amina 06.06.09, 19:35 to po cholerę ja to wszystko piszę ? (mam sobie samocenzurę zastosować ?) Odpowiedz Link Zgłoś
alfzibi statek marynarki wojennej 06.06.09, 19:54 ...statek marynarki wojennej...i już nie chciało mi się więcej czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
earltwo Re: statek marynarki wojennej 06.06.09, 19:59 No nie przesadzaj. Mogli napisac "lajba"........... Odpowiedz Link Zgłoś
halibutt Re: statek marynarki wojennej 07.06.09, 01:05 A jeśli jest to statek hydrograficzny należący do marynarki wojennej? Albo przez nią wynajęty? Rozumiem, że wtedy też jest to okręt wojenny, choć okrętem wojennym nie jest..? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok okręt to pływający obiekt służący do walki! 07.06.09, 09:53 a więc uzbrojony, natomiast statek - to obiekt nieuzbrojony. Tak mówi prawo morskie. Który z Was mądrale jest w stanie określić, czy była to jednostka uzbrojona czy też nie? Czytanie tych bzdurnych postów może doprowadzic człekqa do szalenstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
alfzibi Re: okręt to pływający obiekt służący do walki! 07.06.09, 11:04 Zapamiętaj sobie raz na zawsze: nie ma statków marynarki wojennej, są okręty. Obojetnie jaki to typ zawsze jest okrętem. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: statek marynarki wojennej 06.06.09, 20:04 gazeta jest nastawiona polojowo (to tak jak kiedyś była bandera a teraz jest flaga) Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Okręt nie statek, a ja jestem geniusz! 06.06.09, 20:08 alfzibi napisał: > ...statek marynarki wojennej...i już nie chciało mi się więcej > czytać. Rozumiem, że mówisz to był okręt, a nie statek. A ty czujesz jak geniusz, który widzi różnicę. Czytaj dalej i więcej. Masz szansę bardziej porawić swój humor. Dla mnie istotne jest, że wyłowili ciała i szczątki zaginionego samolotu. Oznacza to postęp w poszukiwaniach. A czy wyłowił je kuter, okręt czy statek - co za różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Okręt nie statek, a ja jestem geniusz! 06.06.09, 20:15 słusznie ważna jest idea (a reszta naplewat) Odpowiedz Link Zgłoś
alfzibi Re: Okręt nie statek, a ja jestem geniusz! 06.06.09, 20:23 To tylko mój skromny wkład do dyskusji o atrykule. Zauwaz, że moi przedmówcy dołożyli swoje komentarze i cytują inne kwiatki. Pewnie wg. ciebie też są geniuszami. Nota bene większość skupiła się nie na komentowaniu tragedii, tylko tak jak ja, na błedach logicznych i terminologicznych autora. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Okręt nie statek, a ja jestem geniusz! 07.06.09, 12:00 kuter marwoj jest okretem a rybacki statkiem z flaga bandera nie ma az tak ostrego rozgraniczenia Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: statek marynarki wojennej 06.06.09, 20:14 Co ci się nie podoba? Taki ns przykład okręt to też statek a więc zdanie jest poprawne. Idź na solarium, bo ci chyba pogoda doskwiera MARUDO! Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Odnaleziono pierwsze ciała ofiar katastrofy Air... 06.06.09, 20:00 Napisano: "Potem odnaleziono także plecak i walizkę z biletem na lot nr 447 oraz drugie ciało mężczyzny" wydaje mi się że znowu szkolny błąd; powinno być raczej: "Potem odnaleziono także plecak i walizkę z biletem na lot nr 447 oraz ciało drugiego mężczyzny" Wiem, wiem - w redakcji Gazety i wszystkich przybudówkach Agory pracują praktykanci - ZA DARMO - taki polski przywilej na drodze kariery. Wiem bo mam znajomych którzy przeszli całkiem odpowiedzialne stanowiska w tym koncernie. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzymoneta Re: Odnaleziono pierwsze ciała ofiar katastrofy A 06.06.09, 20:12 słuszna uwaga. a tak swoją drogą po kompromitacji z paletą Brazylijczycy musieli coś znaleźć by nie wyjść na imbecyli... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok qrna ilu tu polonistów, a matury coraz gorsze 06.06.09, 21:02 drugie ciało mężczyzny czy ciało drugiego mężczyzny - to jest to samo! Nie znam do tej pory żadnego mężczyzny, który posiadałby dwa ciała. Jak wiecie, mysie pysie, konowanie jest młodą dziedziną nauki, a i ono nie daje takich możliwości, aby posiadać dwa ciała - np. codzienne i niedzielne........... Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: qrna ilu tu polonistów, a matury coraz gorsze 06.06.09, 23:36 Sam sobie odpowiedziałeś dlaczego "drugie ciało mężczyzny" jest błędem. Otóż, wynika z niego, że znaleziono drugie ciało pierwszego mężczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
refleksyjny Re: Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 06.06.09, 20:10 Czytaj ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
birca Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 06.06.09, 20:22 Koszmarne, mam nadzieje, ze ci ludzie nie cierpieli i, ze wszystko odbylo sie bezbolesnie szybko...szkoda tych ludzi, szkoda bliskich, ktorzy musza teraz przezywac dramat.... mam nadzieje, ze wyjasnia co sie stalo i jesli to byla bomba to znalezc sprawce i obedrzec zywcem ze skory :(( a jesli to byla wina samolotu tez znalezc technika, ktory za to odpowiada i zrobic to samo :( Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 06.06.09, 20:43 Nie sadze ,ze to byla bomba. Nie kryli by informacji tak szczelnie. Bomba kazdemu jest na reke: mozna z zemsty napasc na Koree Pn . albo tp. A wada konstrukcyjna albo mierne procedury linii lotniczej? Uuuuuu! Odpowiedz Link Zgłoś
crimen Re: Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 06.06.09, 20:46 birca napisała: > a jesli to byla wina > samolotu tez znalezc technika, ktory za to odpowiada i zrobic to > samo :( Człowiek w zawodach podwyższonego ryzyka ma prawo do błędu. Dotyczy to między innymi lekarzy, pilotów, kontrolerów lotów, czy personelu technicznego na lotniskach. Błędy eliminuje się poprzez odpowiednie procedury, modyfikowane najczęściej po kolejnych katastrofach. Kilka lat temu ktoś o podobnie idiotycznym myśleniu jak ty, zamordował szwajcarskiego kontrolera lotów za to, że poprzez przeciążenie pracą doprowadził do zderzenia samolotów w powietrzu. Ja na przykład karałbym śmiercią za głupotę. Co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
1qw2 Re: Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 06.06.09, 21:30 "Kilka lat temu ktoś o podobnie idiotycznym myśleniu jak ty, zamordował szwajcarskiego kontrolera" - Zgadzam sie ze taki krok to krok glupi i beznadziejny...no wlasnie, od braku nadzieji na sprawiedliwosc, wina kotrolera byla ewidentna, niemniej jednak szwajcarski sad celowo przeciagal przez kilka lat proces o o uznanie winnych w katastrofie, gdyz w rezultacie wyroku linie lotnicze bylyby zmuszone wyplacic ogromne rekompensaty. A poniewaz zginelo 200 muzulmanskich dzieci z Baszkirii w wieku od 8 do 15 lat, lecacych ruskim aeroflotem, to nie bylo komu sie nimi zajac. Baszkiria jako panstwo nie istnieje, ruscy muzulmanow olewaja. Znalazl sie ojciec 50 latek, ktory w katastrofie lotniczej stracil zone i obu 2 synow, wszystkich najblizszych, jakich posiadal. Zycie stracilo dla niego sens... Perspektywa bycia skazanym przestala byc jakakolwiek kara. A wracajac do przemeczonego kontrolera, powiadasz przedmowco. W wiezy kontrolnej w te feralne minuty znajdowala sie osoba nieupowazniona by tam byc, do jednego z kontrolerow przyszla jego dziewczyna i doszlo miedzy nimi czy to do wymiany zdan, czy to do klotni, czy jeszcze czegos.... Nasz kontroler dunczyk sie zagapil i wpakowal DHLa na Baszkirskie dzieci, a wszystkich razem w jezioro genewskie. Kalojew, mieszkaniec Kaukazu przestal wierzyc w sprawiedliwosc zachodniej demokracji i postanowil wymierzyc ja sam. Dzialan jego nie popieram w zadnym wypadku, aczkolwiek wpelnie go rozumie. Opieszalosc i pazernosc zachodniej cywilizacji, prawodawstwa doprowadzila do osierocenia kolejnych dwoje dzieci dunskiego kontrolera zadzganego na smierc. Wyplaty ubezpieczen przy zgonach, inwalidztwach w katastrofach lotniczych, samochodowych , kolejowych etc winny byc tak ogromne, ze towarzystwom ubezpieczeniowym oplacalo by sie lobbowac za zamykaniem firm nonszalanco odnoszacych sie do bezpieczenstwa swiadczonych uslug. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 06.06.09, 22:01 A ja popieram. Kaukaski Kodeks jest najsprawiedliwszy. Ktoś skasował mi rodzinę - ja kasuję rodzinę sprawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
birca Re: Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 07.06.09, 00:58 Dzieki za wspanialy wywod :) Znam historie szwajcarskiego kontrolera lotow. I jego tlumaczen bylo kilka od tego ze byl przemeczony do tego, ze zagadal go kolega i dlatego nie patrzyl na monitor i zauwazyl dwa samoloty zbyt pozno. Wez pod uwage, ze w jednym z tych samolotow znajdowala sie grupa dzieci i zginelo 71 osob. Czy gdyby twoje dziecko bylo na pokladzie nie szukalbys sprawiedliowsci?! Smutne jest, ze pracownik ten nie zostal skazany przez sad majac na sumieniu zycie tylu ludzi. Pracujac w takim zawodzie bierzesz na siebie odpowiedzialnosc. Jesli czujesz, ze nie dajesz rady szukasz mniej odpowiedzialnej pracy. W Szwajcarii nie ma wielkiego bezrobocia a i socjalne maja niezle wiec nie musial sie bac, ze nie bedzie mial za co jesc. Jesli lekarz nie daje rady tez powinien zrezygnowac z pracy zanim zamorduje kogos na stole operacyjnym itd. Czy wiesz, ze policjanci najczesciej dostaja dluzsze wyroki jesli popelnia przestepstwo? Wiesz, ze sad wojskowy jest bardziej restrykcyjny dla swoich niz cywilny bylby w tym samym wypadku? W niektorych zawodach gdzie odpowiadasz za zycie ludzie nie ma tlumaczenia, ze bylem zmeczony! Jak idiotycznie to brzmi! Bo byl zmeczony ja sie mam pogodzic ze smiercia dziecka !? Ludzie, ktorzy odpowiadaja za bezpieczenstwo powinni szukac innej pracy jesli nie wiedza co robia. Ja osobiscie karalabym za brak wyobrazni. Bo trzeba nie miec wyobrazni zeby pisac takie glupoty jak ty. Postaw sie w systuacji czlonkow rodzin tych ludzi albo samych ofiar. To jest tlumaczenie?! Ktos byl przemeczony!? Jakim cymbalem bez wyobrazni trzeba byc zeby pisac takie rzeczy! Jesli samolot, ktory nie byl na tyle sprawny zeby lecie polecial ktos za to odpowiada. W przypadku bomby sytuacja jest jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 07.06.09, 02:24 birca napisała: > Dzieki za wspanialy wywod :) Popatrz jak grozne sa pomylki filozowow (lub ich uczni co pojeli inaczej.) Odpowiedz Link Zgłoś
yosemitesam Re: Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 06.06.09, 20:52 > znalezc sprawce i obedrzec zywcem ze skory :(( Obawiam się, że żywcem się już nie uda. Gdyby to był rzeczywiście zamach, to na pewno przyznałaby się do niego jakaś organizacja terrorystyczna. > a jesli to byla wina > samolotu tez znalezc technika, ktory za to odpowiada i zrobic to > samo :( Tego "technika" wyznaje w naszym kraju ok 90% populacji, ale nawet ci, którzy z jakichś względów go nie lubią, nie byli dotąd w stanie tego zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: Odnaleziono ciała ofiar katastrofy Airbusa 06.06.09, 22:50 > Koszmarne, mam nadzieje, ze ci ludzie nie cierpieli Czytalam wypowiedz eksperta od katastrof lotniczych, ze ludzie na pokladzie w takich okolicznosciach niemal natychmast traca przytomnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon.melon A skąd się wziął w walizce bilet na ten lot? 06.06.09, 20:59 Przecież miano już skończyć z papierowymi biletami: End of an era as paper airline tickets dropped from June 1 Odpowiedz Link Zgłoś
yosemitesam Re: A skąd się wziął w walizce bilet na ten lot? 06.06.09, 21:02 O ile znam angielski, to chodzi o 1 czerwca, tymczasem samolot wyleciał z lotniska jeszcze 31 maja. Odpowiedz Link Zgłoś
mavro Re: A skąd się wziął w walizce bilet na ten lot? 07.06.09, 00:00 elektroniczny bilet przychodzi mailem. Kazdy moze sobie wydrukowac. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Odnaleziono pierwsze ciała ofiar katastrofy Air... 06.06.09, 21:31 zapalmy świeczkę (dwie) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Reklama w tekście o katastrofie samolotu 06.06.09, 21:36 "Poznaj datę śmierci. Sprawdź kiedy umrzesz. Wypadek? Śmierć w wypadku. Sprawdz kiedy .. sarsip.org/wypadky.html" Ja wiem, że to z automatu leci, ale na litość, czy nikt tego nie kontroluje?! Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Reklama w tekście o katastrofie samolotu 06.06.09, 21:45 Hej the_dzidka napisała: > "Poznaj datę śmierci. > Sprawdź kiedy umrzesz. Wypadek? Śmierć w wypadku. Sprawdz kiedy .. > sarsip.org/wypadky.html" > > Ja wiem, że to z automatu leci, ale na litość, czy nikt tego nie > kontroluje?! Faktycznie beznadzieja. W dodatku, uprzedzam, za tę prognozę daty śmierci trzeba im zapłacić dwoma sms-ami po 9 zł Odpowiedz Link Zgłoś
w.zboralski Jutro odwołają i napiszą,że to były dwie poduszki 06.06.09, 21:59 bo poprzednio też wyłowili fotel i 7 metrową blachę z kadłuba, które nastęnego dnia zamieniły się w paletę drewnianą. Są naprawdę niepoważni... Odpowiedz Link Zgłoś
gavno Co to, qrwa, za pisanie! 06.06.09, 23:13 Skad GW bierze tych zalosnych kretynow. Bieda z nedza. Odpowiedz Link Zgłoś
modlitwa Odnaleziono pierwsze ciała ofiar katastrofy Air... 06.06.09, 23:38 I co to znaczy ... Dla mnie nic słucham komentarzy ... Odpowiedz Link Zgłoś
modlitwa Odnaleziono pierwsze ciała ofiar katastrofy Air... 06.06.09, 23:44 Ready to kill - OK your decision - see you tomorow ... Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: Odnaleziono pierwsze ciała ofiar katastrofy A 07.06.09, 06:31 Dlaczego aż 20 minut zajęło im stwierdzenie, że to ciało mężczyzny a nie kobiety? Odpowiedz Link Zgłoś
brigada_di_bandito Re: Odnaleziono pierwsze ciała ofiar katastrofy A 07.06.09, 07:39 Torba z laptopem pływała na powierzchni? Z czego ten laptop? Odpowiedz Link Zgłoś
sufler2006 Re: Odnaleziono pierwsze ciała ofiar katastrofy A 07.06.09, 08:52 Jeśli kiedyś zobaczysz topielca którego ciało przebywało długo w wodzie to zrozumiesz.A tutaj pewnie jeszcze było poszarpane. Ciało poprostu pęcznieje od wody i jest trudne do zidentyfikowania. Napewno znajdziesz zdjęcia topielców na Roten.com. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon.melon Plecak z laptopem w środku unosił się przez 07.06.09, 08:29 tydzień na powierzchni wody? To chyba jakiś nowy typ laptopa, z ultralekkich materiałów. Odpowiedz Link Zgłoś
aserett Re: Plecak z laptopem w środku unosił się przez 07.06.09, 12:00 w tym plecaku mogło być jeszcze dużo odzieży i innych lekkich rzeczy a po za tym woda w oceanie ma większy ciężar właściwy.Tylko jeżeli wczoraj po południu znaleziono pierwsze ciała dlaczego do dziś nie ma żadnych nowych komunikatów Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny55 Re: Plecak z laptopem w środku unosił się przez 07.06.09, 13:41 Jeżeli to był plecak specjalnie przystosowany fabrycznie do przenoszenia laptopa - to mógł być grubo wyłożony ultralekką gąbką i innymi materiałami, chroniącymi laptopa, a zarazem utrzymującymi plecak na powierzchni wody. Być może droższe plecaki, dla turystyki wodno-lądowej mają specjalnie zaprojektowaną zdolność utrzymywania się na powierzchni wody (mini pływaki ze styropianu czy inne rozwiązania) wraz z przeciętnym ładunkiem turysty, aby uchronić zawartość przed zatonięciem. Odpowiedz Link Zgłoś
positum Dlaczego piloci nie lubią Airbusów? 07.06.09, 09:30 Dla pilota podstawową różnicą pomiędzy Airbusem a Boeingiem jest sposób sterowania. W Boeingach stery są tradycyjne, nawet w przypadku poważnej awarii wspomagania dwóch pilotów jest w stanie tak na nie naprzeć, że da się sprowadzić maszynę na ziemię. W Airbusach natomiast są joysticki. Awaria przypomina zawieszenie się gry komputerowej - pilot kompletnie nic nie może zrobić. Dlatego nie oceniajcie proszę pilotów tej maszyny. Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny55 Dlaczego pasażerowie Airbusa musieli umierać? 07.06.09, 14:27 Zawsze mnie dziwi, dlaczego od dziesięcioleci nie zrobiono praktycznie nic, aby ratować pasażerów i załogę spadającego samolotu pasażerskiego? Czytałem o różnych próbach i rozwiązaniach konstrukcyjnych w tym zakresie. Miały być jakieś podziały samolotu na kilka sektorów, samodzielnie (automatycznie) oddzielających się od samolotu, za pomocą niewielkich ładunków wybuchowych (umieszczanych w określonych miejscach konstrukcji kabin pasażerskich) i małych silniczków rakietowych. Tak jakby samolot rozpadał się na kilka "autobusów", z pasażerami w fotelach, przypiętych pasami. Każdy sektor następnie spadał na kilku spadochronach. Ale to tylko gdzieś czytałem nie ma chyba takiej konstrukcji na świecie. Tymczasowo nawet nie dają pasażerom po spadochronie, który powinien być sprzężony w jeden komplet z kamizelka ratunkową. Pasażer nakłada kamizelo-spadochron, który automatycznie otwiera się wg wskazań wysokościomierza i szybkościomierza. W ten zestaw ratunkowy powinien być zabudowany mały, hermetyczny nadajnik optyczno-radiowy, z mini akumulatorkiem żelowym (działającym nawet pod wodą) Taki mały spadochronik, tzw. zapasowy, kosztuje w detalu ok. 800-900 euro, w tym już chyba jest ten automat otwierający. Gdyby to robiono hurtem, w dużych ilościach - to koszt tego spadochronu byłby o połowę niższy, mógłby być z gorszego materiału niż te "zapasówki" wielokrotnego użycia, ozdobne i drogie, bo jego użycie byłoby zaplanowane jednorazowe. Po użyciu i po np. 5 latach leżakowania w samolocie - kasowanie, wymiana na nowy, a osprzęt otwierający, kompas, automatyczny nadajnik optyczno-radiowy - atest co 1 rok, tak jak w butlach przeciwpożarowych.. Niechby ze spadającego samolotu, odpadały samoczynnie (włączanie w kabinie pilotów - dźwignią zgraną ze sprężonym powietrzem) i ludzie zaopatrzeni w kamizelo-spadochrony mieliby chociaż cień nadziei i szansy na swobodne opadnięcie na wodę, ziemię. Chociaż część ludzi miałaby możliwość uratowania się. Z wysokości 2-3 km można spokojnie wyskoczyć z samolotu, niektórych wysysa dekompresja, gdyby mieli kamizelo-spadochron, na pewno część by przeżyła niejedną katastrofę lotniczą, w której pasażerowie mają czas na nałożenie kompletów ratunkowych i wyskakiwanie z kilku luków spadochronowych - odpowiednio zaprojektowanych, otwierających się dopiero na wysokości "spadochronowej" umożliwiającej swobodne oddychanie bez maski tlenowej, tzn. ok. 2-3 km nad ziemią (wodą). Tu po tym Airbusie nawet nie było wypływających boi automatycznych, jak z okrętów podwodnych, z nadajnikami radiowymi i sygnałami świetlnymi, to jakaś totalna kompromitacja cywilizacji technicznej XXI wieku. Takie czarne skrzynki z tego samolotu (i każdego) powinny automatycznie wypłynąć na powierzchnię z boją ratunkową. Tak powinny być zamocowane w samolocie, że powinny samoczynnie oddzielić się od kadłuba już po zanurzeniu na kilka metrów - na podstawie wskazań czujnika głębokości. A tak leżą ponoć na 2-3 km, a gdyby tak spadli do rowu atlantyckiego 11-12km? Sama kompromitacja konstruktorów samolotów XXI wieku. Jeżeli rodziny ofiar zaczną wreszcie domagać się wielomilionowych odszkodowań i sądy będą je zasądzać od producentów samolotów, linii samolotowych i firm ubezpieczeniowych, to ekonomia wymusi takie rozwiązania jak piszę i inne, bardzie wyrafinowane. Może wreszcie przepisy międzynarodowe, najpierw pewnie w krajach UE, wymuszą stosowanie takich rozwiązań w lotach np. europejskich i z Europy do USA/Kanady. Za tym pójdzie powoli reszta przewoźników lotniczych, a "tanie linie lotnicze" pozostaną w krajach gdzie ludzkie życie jest bezwartościowe dla ich władz. Już teraz niektóre linie lotnicze, w stylu "tanie latanie", oszczędzające na bezpieczeństwie samolotów i wyszkoleniu załogi, nie są dopuszczane do lotów na wielu trasach międzynarodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny55 Re: Dlaczego pasażerowie Airbusa musieli umierać? 07.06.09, 14:40 Miało być wpisane po "Niechby ze spadającego samolotu, odpadały > samoczynnie" ... drzwi główne i zapasowe oraz klapy specjalnych luków spadochronowych, jak w samolotach desantowych, z zaczepem do linek kamizelo-spadochronów. Gdyby ten zaczep nie zadziałał, albo nie było możliwości jego użycia, to zadziałałby automat w kamizelo-spadochronie, otwierający spadochron. Naturalnie piszę to wszystko jako zupełny laik, ale myśl chyba jest słuszna. Wolałbym dopłacić te 500 zł do biletu lotniczego z takim standardem bezpieczeństwa, niż lecieć taniej samolotem jakiegoś najtańszego przewoźnika, z szansą na lot pionowy bez spadochronów. Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny55 Re: Dlaczego pasażerowie Airbusa musieli umierać? 07.06.09, 14:52 To powinno być tak skalkulowane, że suma odszkodowań dla rodzin samolotu pasażerskiego wyniesie równowartość np. 10 samolotów, takich jakim lecą, wtedy linii opłacałoby się, w sytuacji krytycznej, rozczłonkować, skasować samolot, ratując pasażerów, bo spadniecie wszystkich i odszkodowania zrujnują nie tylko linię lotniczą. ale i osobiście ich kierownictwo do końca życia, a więc po prostu nie opłaci się mordować niewinnych pasażerów, licząc na uratowanie drogiego samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
gambiting Re: Dlaczego pasażerowie Airbusa musieli umierać? 07.06.09, 22:14 bezrobotny55 napisał: > To powinno być tak skalkulowane, że suma odszkodowań dla rodzin samolotu > pasażerskiego wyniesie równowartość np. 10 samolotów, takich jakim lecą, wtedy > linii opłacałoby się, w sytuacji krytycznej, rozczłonkować, skasować samolot, > ratując pasażerów, bo spadniecie wszystkich i odszkodowania zrujnują nie tylko > linię lotniczą. ale i osobiście ich kierownictwo do końca życia, a więc po > prostu nie opłaci się mordować niewinnych pasażerów, licząc na uratowanie > drogiego samolotu. Z prostego powodu - bo to się wszystko nie opłaca. Dziennie odbywa się parę tysięcy lotów,a spada może 1 lub 2 samoloty rocznie. A systemy rozczłonkowywania samolotu,spadochronów pod każdym fotelem(które i tak by się na nic nie zdały na środku rozszalałego atlantyku) nie dość że znacząco podniosły by wagę samolotu, a tym samym ilość zużywanego paliwa,to sam koszt samolotu wzrósłby 3x. Oczywiście uważam że i tak powinno się wymyślać coraz to nowe systemy,ale niektórych rzeczy się po prostu nie robi. Z tego samego powodu z którego nie montuje się klatek bezpieczeństwa w każdym samochodzie,mimo że taka klatka potrafi często wyratować kierowcę z najgorszych wypadków. Ale koszta+ wygoda użytkowania biorą górę nad bezpieczeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny55 Re: Dlaczego pasażerowie Airbusa musieli umierać? 07.06.09, 22:27 kamizelki ratunkowe to już w samolotach mają, spadochron niech kosztuje 400 euro, a waży ok. 3 kg. Liczmy 228 x 3 = 684 kg, niech będzie 800kg więcej , to co może bagażu nieco innego mniej do ładowni samolotu? To jest waga ok. 6-7 pasażerów, z ich bagażem podręcznym. Czy za bilety, za te kilka osób, warto ryzykować śmierć na 100% wszystkich na pokładzie? A potem te odszkodowania? Sama nadzieja, że spadne lagodnie, na kilka godzin lub dni uratuję zycie, może mnie wyłowią, może nadleci pomoc i zrzuci tratwy nadmuchiwane i pontony, może... za sama nadzieję warto zapłacić. Przecież nawet na statkcjh nie warto umieszczać lodzi ratunkowych, bo na rozszalałym Atlamtyku z rekinami - to nie m,a sensu, a statki rzadko toną. Tak myśleli na Titanicu i mieli dużo mniej miejsc w lodziach niż ludzi na pokładzie. A w samochodach lepszej klasy masz poduszki, konstrukcję wzmocnioną, harmonijkowe skladanie karoserii przy zderzeniu, a w Tranbancie czy polonezie - śmierć przy byle zderzeniu... Różnica klas w bezpieczeństwie, wymuszona przez rynek, w cenie sammochodu. To powinno przyjść niebawem do lotnictwa pasażerskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny55 Re: Dlaczego pasażerowie Airbusa musieli umierać? 07.06.09, 22:34 I dalej liczmy 228 x 400 euro = 91200 euro, jednorazowo droższy koszt samolotu, co kilka lat,(okresowa wymiana spadochronów). Jaki to procent milionowych odszkodowań za każdego pasażera i członka załogi. A ile kosztuje wykształcenie choćby 2 pilotów, nie mówiąc o reszcie załogi? A ile kosztuje wykształcenie wielu wybitnych ludzi, którzy zginęli w katastrofach lotniczych, z powodu braku ratunku ze spadającego grobowca? O katastrofach samolotów pasażerskich słyszy się średnio raz-dwa razy w tygodniu, im więcej lotów tym więcej będzie katastrof, zagęszczenie wzrasta, wyścig kosztów też... Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny55 Re: Dlaczego pasażerowie Airbusa musieli umierać? 07.06.09, 22:56 Ja nie słyszałem, aby nawet w formie testów, ktoś zaoferował pasażerom wyższy standard bezpieczeństwa, za wyższą cenę biletu? Są klasy pasażerskie o różnych cenach na pokładzie, ale gdyby część (z najdroższych przedziałów) miała spadochrony, a część (biedniejsza) nie - to wyobraź sobie te dantejskie sceny, z epoki kamienia łupanego, walka o życie, o spadochron na pokładzie, w ostatnich kilku minutach lotu... Albo na tę sama trasę, w odstępie 1 godz. leci samolot z wyższym standardem, ale z droższymi biletami i drugi tańszy, bez spadochronów i kamizelek, z emerytowanymi pilotami, nawigatorem ze sklerozą, rosyjskim pijaczkiem - radiooperatorem-elektronikiem, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny55 Re: Dlaczego pasażerowie Airbusa musieli umierać? 16.06.09, 01:18 No i już wszystko jasne, w prasie z 15-6-2009 ukazały sie doniesienia, o maksymalnej stawce 110 tys. euro za ofiarę katastrofy Airbusa. Sam zaś Airbus A330 w 2008 r. był sprzedawany po ok. 210.000.000 euro, czyli przy 228 osobach na pokładzie - wychodzi ok. 920.000 euro za fotel. Zatem opłaca się wydać nawet te 0,1 mln euro za ofiarę, bo koszt samolotu jest 9 razy większy niż suma odszkodowań. Warto zatem za "wszelką cenę" ratować maszynę, a nie ludzi! Jak się nie uda to trudno, zapłacimy odszkodowania, podniesiemy cenę biletów na to konto, ale może następnym razem uda się uratować maszynę, znowu ryzykując życie pasażerów i załogi... Odpowiedz Link Zgłoś