16.06.09, 17:56
Głupotą jest twierdzenie, że internet nie utrzyma się bez opłat, skoro
telewizje komercyjne mogą to robić! A czemu portale społecznościowe są darmowe
- bo żyją z reklam, a często generują więcej ruchu niż taka strona z newsem.
Zresztą internauci są leniwi i nie będzie im się chciało płacić nawet drobnych
sum.
Obserwuj wątek
    • janx Re: Wojn@! 16.06.09, 18:24
      Liczba nadawców telewizycjnych jest nieporównywalnie mniejsza od "nadawców"
      internetowych. Wpływy reklamowe nie rozbijają się tak jak w przypadku netu.
      Wspomniano o tym w artykule.

A porównanie z portalami społecznościowymi - materiał porusza zagadnienie
      informacji w necie. Portale społecznościowe to inna działka. Tam nie ma
      informacji, którą trzeba najpierw zakupić.
      Profesjonalna, rzetelna i kompletna informacja wymaga środków. Złudą jest
      myślenie, że blogowiska z hobbystami darmowo wpisującymi informacje mogą to
      załatwić.
      • kapitan.kirk Re: Wojn@! 16.06.09, 19:37
        janx napisał:

> Liczba nadawców telewizycjnych jest nieporównywalnie mniejsza
        od "nadawców"
        > internetowych.

Ale zarazem koszty "nadawania" przez internet są nieporównywalnie
        mniejsze od nadawania TV.
        Pzdr
        • swist8 W internecie wygrywa Prawda!!! 16.06.09, 23:28
          I to czyni z niego tak cenną wartość. Niestety - złoty środek - jeżeli chodzi o
          informację nie istnieje. Płatny dostęp do internetu stoi jawnie w sprzeczności z
          jego głównym założeniem - swobodnej wymiany informacji.

Jeżeli wprowadzimy do internetu cenzurę - w postaci niemożności mówienia o
          prawdzie to niestety ale to już nie będzie internet - znamy to z TV w której
          liżą d... tym od której telewizja dostała koncesję. Dlatego w większości
          zakłamanej TV nie oglądam już od chyba 4-5 lat.

Podsumowując tę część wpisu - cenzurowany internet w którym za opublikowanie
          jakiejś informacji można pójść do sądu odbierze internetowi jego największy i
          jedyny atut - WOLNOŚĆ. Za taki internet dziękuję bo nie chcę żyć w
          społeczeństwie z odgórnie sterowaną informacją. Taki internet upadnie - zresztą
          są już dowody - poszczególne gałęzie (sprzedaż muzyki, płatne e-wydania)
          usychają zanim na dobre jeszcze się narodziły.

Prawo autorskie jako rzecz umowną odstawił bym tutaj do lamusa (z czym sam ze
          sobą nie do końca się zgadzam :)). Niestety ale nie ma jasnej granicy gdzie
          zaczyna ono przynosić korzyści a gdzie szkodzić. Oczywiście istnieją różne
          szkoły - ale nie jest to rzecz obiektywna - dlatego jestem za porzuceniem
          całkowicie jego litery - szkoda na nie czasu.

O reklamie w internecie napisano w artykule bardzo wiele. Oczywiście - jeden
          serwis się za nią utrzyma a drugi nie - ciekawą alternatywą (i myślę że jedną z
          gałęzi przyszłego rozwoju internetu) są "artykuły sponsorowane" - nazwa w
          cudzysłowie bo nie wprost o takie artykuły chodzi. Podsumowując ten akapit.
          Reklama to za mało na zysk dla statystycznego portalu więc trzeba szukać nowych
          źródeł finansowania.

Chciałbym tutaj zwrócić uwagę na dwa ciekawe trendy które obserwuję od dłuższego
          czasu z nadzieją i zainteresowaniem. Otóż:
          1. Gdy jakaś firma wprowadzi ciekawą (załóżmy dla czytelności) promocję to
          będzie ona zainteresowana żeby o niej napisały portale - z kolei portale będą
          chciały zdobyć taki artykuł ponieważ da on ludziom konkretną informację -
          dochodzi tutaj do zbieżności celów (oczywiście tylko jeżeli chodzi o naprawdę
          wartościową informację). Wówczas owa firma może dzielić koszty powstania takiej
          informacji.
          2 Donacja - w sieci mnóstwo jest pasjonatów - ludzi którzy całym sercem kochają
          jakąś małą dziedzinę życia - są w niej ekspertami - i w swojej szlachetności
          chcą się tą wiedzą dzielić z innymi oraz im pomagać. Mnóstwo ludzi potrafi mnie
          wzruszyć na youtube, potrafi na forum rozwiązać problem z którym borykam się od
          paru godzin. Naprawdę - po takim zastrzyku konkretnej wartościowej wiedzy
          chętnie odpłacę się im albo poprzez poradę w której ja jestem dobry albo nawet
          niewielką opłatą na ich cel. Tacy ludzie stają się później gwiazdami, ekspertami
          - są cenieni przez firmy, festiwale piosenki, reklamodawców - więc i dla nich
          jest to szansa na zaistnienie w portalu.

Oczywiście - środki z takich jak już wspomniałem "biznesów" są nieprzewidywalne
          - nie można na nich opierać budżetu - lecz mam nadzieję że właśnie takie rzeczy
          będą zwyciężać nad pozwami sądowymi o sprawy w których nigdy nie osiągniemy
          konsensusu.

Pozdrawiam Marcin.
    • grogreg Re: Wojn@! 16.06.09, 19:55
      Zacznijmy od tego, że każda płatna usługa przegra z darmową podobną alternatywą.
    • frugo75 Wojn@! 16.06.09, 23:22
      Agora walczy z piractwem internetowym? A co robi na plotek.pl jak nie
      przepisuje (skanuje!!!) Fakt, Super Express? Podwójna moralność! Żeby zakazać
      kradzieży, muszą sami przestać kraść.
    • frugo75 Wojn@! 16.06.09, 23:43
      Wielka porażka zarządów spółek medialnych

Śmieszne jest to, że ludzie z zarządów wymienionych firm medialnych
      (Presspublika, Agora itp) dopiero po tylu latach zwróciły uwagę, że e-ktoś, coś
      od nich kradnie. E-ktosie pobudowały na ich treściach koncerny medialne, duże
      e-firmy obracające setkami milionów złotych, a Panowie i Panie zarządzający
      firmami wydającymi gazety, przez 10 lat nic nie widzieli. Wielka porażka
      menagementu.

Dziennikarze nic nie mogą zrobić
      Najgorsze jest jednak to, że dziennikarz robiąc wywiad z panem X, który ukazuje
      się w gazecie Y, dostaje tylko miesięczną wypłatę, choć jego świetny wywiad
      został skradziony do portalu o2.pl, wp.pl i innych. Wymienione portale nie płacą
      dziennikarzowi, choć jego tekst został powielony. To oczywiście wina umów
      zawieranych przez dziennikarzy z gazetami, gdzie prawa autorskie są cedowane na
      wydawce, ale wydawcy przez wiele lat nie dbali o interes dziennikarzy i
      oczywiście swój.

Co dalej?
      Dla wielu wydawców prasy jest już za późno na e-karierę. Rzepa w sieci kuleje,
      dziennik kompromituje, jedynie GW i Super Express walczą o e-czytelników. Co
      można zrobić w tej sytuacji? Wytaczać procesy i je wygrywać, bo nawet to ułomne
      prawo autorskie, daje możliwość dochodzenia swoich praw. Jeśli portale przestaną
      kraść, to na ich stronach z informacjami będzie suchy PAP i nic więcej. A kto
      wtedy tam zaglądnie? Tylko przybłęda z google.pl...
      • swist8 Re: Z managmentem trafna uwaga! 17.06.09, 00:22
        Tak a'propos to pracując w firmach o dosyć dużym zatrudnieniu stwierdzam że
        managment to takie roboty które mają dążyć po trupach do wyznaczonego celu - nie
        myślą stategicznie a idą po najmniejszej linii oporu. Od razu zastrzegam bo wiem
        że jest też managment do tego opisanego przeciwny - przed takim chylę czoła i
        żałuję że jeszcze z żadnym nie miałem okazji pracować.
    • wasz.tk Wojn@! 16.06.09, 23:59
      Artykuł ciekawy, wypowiedzi przedmówców wyważone, ale GW próbuje wysondować jedno:

nt.interia.pl/internet/wiadomosci/news/rzad-przejmie-kontrole-nad-internetem,1290927
      A jak się nie zgodzicie z jedynie słusznym kierunkiem cenzurowania internetu, to
      zwiększy się ilość jak oni śpiewają, jak tańczą, w tym na lodzie, a w radiu w
      esemsowych grach hazardowych zwiększą pulę nagród - w międzyczasie przemycając i
      zachęcając do
      pomysłu
      totalnej kontroli - dla waszego dobra ;) .
      • swist8 Re: Cenzura internetu... 17.06.09, 00:25
        Korwin-Mikke twierdził od wielu już lat że internet zacznie być cenzurowany gdy
        tylko osiągnie jakiś tam stopień popularności. Mam nadzieję że jego wizje nie
        zaczynają się urzeczywistniać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka