bemowiak2008 KGHM to firma panstwowa, jej zysk idzie tylko 05.07.09, 10:41 dla jej procownikow (mowie oczywiscie w wiekszosci). Jezeli zas jest strata to juz My podatnicy placimy. A jak nie to cholota przyjezdza do Wa-wy i demonstruje ze panstwo nie chce pomoc... Odpowiedz Link Zgłoś
hajda_na_kon W tym roku KGHM wpłacił do budżetu 1 miliard 05.07.09, 13:22 w formie dywidendy, jezeli wiesz co to dywidenda. Do KGHM nikt nigdy nie dopłacał, nie dopłaca i dopłacać nie będzie. Pracownicy dostają premie, które są uzaleznione od zysku. Zysk wysoki, premia wysoka. Nie ma zysku nie premii. Odpowiedz Link Zgłoś
koljax Re: W tym roku KGHM wpłacił do budżetu 1 miliard 05.07.09, 19:58 Jasne, a cala infrastrukture zbudowali za wlasne pieniadze? Wczesniejsze emerytury tez sobie sami finansują? Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: W tym roku KGHM wpłacił do budżetu 1 miliard 05.07.09, 23:42 koljax napisał: > Jasne, a cala infrastrukture zbudowali za wlasne pieniadze? > Wczesniejsze emerytury tez sobie sami finansują? I dodam jeszcze, że kopaliny, które ex lege są własnością Skarbu Państwa, pozyskują z niczego? Bo rozumiem przedsiębiorstwa, które wytwarzają coś z czegoś, ale przecież kopalnia nie ma "swojego" majątku- wydobywa "państwową" miedź. Odpowiedz Link Zgłoś
sasey30 KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 11:02 GW gra na emocjach czytelników. Nie dawajcie wiary w tak wysokie zarobki górników.Ja pracuje juz jakiś czas,grupe zaszeregowania tez mam nie najnizszą i zarabiam (pracując we wszystkie soboty w miesiącu) około 4 tyś na ręke. Pracując tylko od poniedziałku do piatku miałbyn 2900 na ręke. Zgadzam się że to nie jest mało, ale więcej zarabiają choćby kierowcy Tirów. ja zjezdzam co dziennie ponad 1000 metrów po ziemie,jeżdze maszyną na przodkach,gdzie temperatura jest bardzo wysoka. Pamiętajcie też że maszyny pracujace na dole mają silniki spalinowe diesla, a większość maszyn to stare graty i kopcą jak lokomotywy.Dla ludzi którzy choć troche orientuja się jak wyglada wentylcja na dole w kopalni, te informacje obrazuja jakie warunki panuja na przodkach. Jestem rozczarowany tym artykułem, bo miałem GW za solidna gazete i przedewszystkim bezstronną, a widze,że specialnie nastawiaja ludzi przeciwko górnikom. W komentarzach pojawia się wątek wcześniejszych emerytur dla górników,pamiętajcie jednak że jest to 25lat solidej,ciężkiej pracy. Nie boli was to,że tacy mundurowi ida na emeryture po 15 latach ściemniania i żarcia paczków? Górnik przez całą swoją zawodowa karierę zarobi na niejedna swoją emeryture, a taki polcjant jest przecież bezproduktywnym nierobem,żerującym na podatnikach i on idzie sobie po 15 latach ściemy na emeryture, to jest dopiero skandal Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow Re: nie krec sasey, nie krec 06.07.09, 10:29 sasey30 napisał: > GW gra na emocjach czytelników. Nie dawajcie wiary w tak wysokie > zarobki górników.Ja pracuje juz jakiś czas,grupe zaszeregowania tez > mam nie najnizszą i zarabiam (pracując we wszystkie soboty w > miesiącu) około 4 tyś na ręke. Bardzo prymitywnie manipulujesz saseyu danymi. A doliczyles 13 i 14 pensje? A wszelkie ekstra premie, dodatki, dofinansowania, deputaty etc? Wiedz wez swoj PiT za 2008 rok podziel sume przychodow przez 12 i otrzymasz swoja przecietna place brutto na miesiac i wtedy porozmawiamy. Pracując tylko od poniedziałku do > piatku miałbyn 2900 na ręke. Zgadzam się że to nie jest mało, ale > więcej zarabiają choćby kierowcy Tirów. ja zjezdzam co dziennie > ponad 1000 metrów po ziemie,jeżdze maszyną na przodkach,gdzie > temperatura jest bardzo wysoka. Pamiętajcie też że maszyny pracujace > na dole mają silniki spalinowe diesla, a większość maszyn to stare > graty i kopcą jak lokomotywy.Dla ludzi którzy choć troche orientuja > się jak wyglada wentylcja na dole w kopalni, te informacje obrazuja > jakie warunki panuja na przodkach. Jestem rozczarowany tym > artykułem, bo miałem GW za solidna gazete i przedewszystkim > bezstronną, a widze,że specialnie nastawiaja ludzi przeciwko > górnikom. W komentarzach pojawia się wątek wcześniejszych emerytur > dla górników,pamiętajcie jednak że jest to 25lat solidej,ciężkiej > pracy. Nie boli was to,że tacy mundurowi ida na emeryture po 15 > latach ściemniania i żarcia paczków? Górnik przez całą swoją > zawodowa karierę zarobi na niejedna swoją emeryture, To ze policjant moze przejsc na emeryture juz po 15 latach pracy to granda. Co do gorniczej emerytury po 25 latach pracy to jest ona w duzej czesci finansowana przez podatnikow. Nie ma mozliwosci aby skladki ZUS wplacane przez jedynie 25 lat pokryly wysokosc swiadczen emerytalnych takiej osoby. To taki elementarz ekonomiczny. a taki polcjant > jest przecież bezproduktywnym nierobem,żerującym na podatnikach i on > idzie sobie po 15 latach ściemy na emeryture, to jest dopiero > skandal Odpowiedz Link Zgłoś
ekpill KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 11:21 a ja jak raz sie ciesze ze obok tych wszystkich gryzipiorkow robotnicy zyja dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
allspice KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 11:27 Sprywatyzować zanim związki 'obskubią' :) Odpowiedz Link Zgłoś
mel4 KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 11:42 Przestańcie pieprzyć, że zarabiamy 7900 zł , na rękę...sami sobie zaprzeczacie. W tekście, jak wół, stoi 7900 BRUTTO...czy nie znacie różnicy..??? Pracuję w KGHM od ponad 25 lat...na 3 zmiany..proszę spróbować...jak to jest...i wtedy wyrażać swoje opinie. A to, że związki są takie, a nie inne...a kto do tego dopuścił..? Załoga..czy panowie w krawatach..? Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 23:44 mel4 napisał: > Przestańcie pieprzyć, że zarabiamy 7900 zł , na rękę...sami sobie > zaprzeczacie. W tekście, jak wół, stoi 7900 BRUTTO...czy nie znacie > różnicy..??? Pracuję w KGHM od ponad 25 lat...na 3 zmiany.. To ile trwa ta zmiana- 8 godzin? Bo trzy zmiany po 8 godzin to jak raz 24 godziny, czyli pełna doba. Nie śpisz przez te 25 lat? Ani chwili? Cyborg, normalnie cyborg. Odpowiedz Link Zgłoś
waldk66 KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 11:59 Szlag mnie trafia jak czytam te bzdury ciekawe kto napędza srednią Prezesi dyrektorzy itp. Ludzie w spółkach Kghm pracują za psie Pieniądze nie powiem górnicy na przodkach niech któryś zjedzie tam tylko raz.O tąśrednią proszę zapytać Prezesów Kopaln spółek w których ludzie pracują za głodowe pensje(spółki) Odpowiedz Link Zgłoś
paulus27 KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 12:19 a moja tesciowa, ktra pracuje biurze KGM twierdzi ze zarabia glodowa pensje i boi sie przejscia na emeryture bo bedzie ona zbyt niska ... Odpowiedz Link Zgłoś
grali1 KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 12:21 Ci pracownicy i związkowcy to są ordynarni złodzieje. Złodzieje którzy nie mają żadnego prawa do polskich surowców i tylko dlatego że fuksem znaleźli się w tych okolicach kradną nasze wspólne bogactwa naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 19:16 Nie nazwałbym ich złodziejami, po prostu uwłaszczyli się na majątku narodowym. Kopalnie i cały Kombinat nie powstały przecież z środków obecnych beneficjentów, lecz całego kraju, z kieszeni podatnika. To w Polsce, Rosji i postsowieckich republikach wschodnich zjawisko powszechne; wszyscy oni uzasadniają, że to Pan Bóg stworzył ludzi tak, że ręce zagarniają nie od siebie, tylko ku sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
impzloty KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 12:27 Moim zdaniem problemem nie jest to, że te osoby dobrze lub (jak na polskie warunki ) niesamowicie dobrze zarabiają. Bo i dlaczego mieliby nie zarabiać skoro są wykształceni, przez wiele lat przygotowywali się do zawodu, ukończyli elitarne studia i niewiele osób jest w stanie wykonywać tę pracę ze względu na skomplikowany i trudny do opanowania proces produkcji. Problemem jest to, że jest dokładnie odwrotnie. Osoby te nie są wykształcone(no chyba że zawodówka to lata ciężkiej pracy naukowej), praca , którą wykonują nie jest skomplikowana, nie ponieśli praktycznie żadnych kosztów aby przygotować się do zawodu (ani czasowych, ani finansowych). Słowem - każdy byle robol mógłby ich świetnie zastąpić i firma nadal przynosiłaby zyski. Nie są zachowane zasady MERYTOKRACJI, a to powoduje frustrację, poczucie bycia oszukanym i wyzyskiwanym u reszty społeczeństwa. Zwykłe poczucie niesprawiedliwości. Polecam lekturę Daniel'a Bell'a. Moje opinie nie odnoszą się do nielicznych inżynierów, merytorycznie przygotowanych do pracy, którzy sprawiają, że produkcja w KGHM ma ręce i nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
0mena Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 13:13 prawie tak, jak piszesz, można sprywatyzować, oddać w ręce przyjaciól z zagranicy (bo przeciez w Polsce Polak nie kupuje, ot taka przypadłość narodowa), zatrudnić, jak to piszesz "byle robola" za grosze, jak się zmeczy, to nastepnego, po prywatyzacji kolejka chętnych będzie długa u bram spółki impzloty, tak na próbę, zatrudnij się na miesiąc jak taki "niedouczony robol", odkujesz się na całe zycie za te 2500 premii NA RĘKĘ Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 14:04 nie trzeba skończyć studiów, zeby dobrze zarabiać. Dzisiaj budowlańcy zarabiają więcej niż nauczyciele. Tyle, ze jak rozumiem tutaj cię boli, ze to firma państwowa i chciałbyś, zeby państwo interweniowało czyli jak za PRL wprowadziło jakieś odgórne stawki - po studiach tyle i tyle, w górnictwie tyle i tyle. No, ale nie stety - te czasy już nie powrócą. Nawet jeśleli w jakiś sposób odbiorą trochę pieniędzy tym górnikom to wcale nie jest powiedziane, ze tobie dodadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 14:09 sory, częściowo państwowa, przecież państwo nie ma większosci udziałów w KGHM... Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 23:46 antyliberal22 napisał: > sory, częściowo państwowa, przecież państwo nie ma większosci > udziałów w KGHM... Nie trzeba mieć ponad 50% udziałów, by mieć większość. Bardzo wiele zależy od stopnia rozdrobnienia akcjonariatu (drobni udziałowcy z reguły nie biorą udziału w WZA, co podwyższa ciężar udziałów większych graczy). Odpowiedz Link Zgłoś
impzloty Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 20:14 Mi nikt nie musi nic dodawać,bo ja akurat zarabiam więcej niż średnia w KGHM:) No ale wcześniej ciężko na to pracowałem przy książkach... Nauka do 25 r.ż, a nie jak "specjaliśći" z KGHM podstawówka + zawodówka(technikum to max) Do dzisiaj zresztą poszerzam swoją wiedzę, żeby nie wypaść z obiegu, do czego zachęcam innych. Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 23:23 to nie ma nic do rzeczy, ja tylko uświadamiam ludziów, że nie trzeba skończyć studiów, żeby dużo zarabiać, mało tego - czasami lepiej nie brać się za studia tylko za praktyczną naukę zawodu, bo teraz n.p. taki dekarz - fachowiec kasuje po 2500 na rękę - nieestety często bez ubezpieczenia, bo pracuje u polskich byznesmenów, ale zanim stał się fachowcem to dużo zaparcie musiał wykazać, bo praca jest ciężka. Kapie na łeb, albo słońce grzeje itp. A co do Twojego dokształcania się - walcz, walcz ostro, ale ileż czasu ci na to energie życiaowa pozwoli? Przyjdzie zjazd - 40-tkla n.p., zmęcznie, zniechęcenie i ... wylatujesz z obiegu. To moze jednak lepiej być nauczycielem (bo byciew dekarzem to nie polecam - tutaj dokaształcać się nie trzeba, ale wystarczy, że pier.olnie coś w krzyżach i jesteś na dnie - to trzeba mieć końskie zdrowie do takiej pracy - również w KGHM w charakterze gó...ka). PS Znam wielu bardzo inteligentnych ludzi - mgr socjologi, filologii, politologii, którzy zapierniczają na dole w kopalni węgla kamiennego. Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 23:26 sory za byki, ale właśnie rzucam palenie i nie mogę się skupić:) A rzucać trzeba, bo nas, palaczy, tusk postanowił ogolić, żeby ratować swoją nieporadną dupę. Odpowiedz Link Zgłoś
impzloty Re: KGHM, państwo w państwie 06.07.09, 00:24 O kurcze, to gratuluje decyzji trzymam za Ciebie kciuki. Ja przez to przechodziłem 4 lata temu i wiem, jak to boli. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
zena38 no nie trzeba 06.07.09, 07:15 ale trzeba tez zroumiec ze to panstwowe a nie tylko wasze?albo jest nasze albo nie Odpowiedz Link Zgłoś
0mena KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 12:55 ograniczeni manipulanci... w tytule jest - 7900 na rękę, z tresci atrtukułu wynika, że to średnia brutto (średnia z prezesami itp) chyba każdy w tym kraju włączając dzieci wie, że "na rękę" i "brutto" to z deka nie to samo co więc proponujecie? zprywatyzować? wtedy nie Polak będzie miał w garazu dwa samochody i wydawał te żekome miliony na kawior, tylko jakiś Niemiec albo inny Francuz, ciesząc się że po raz kolejny nas wykiwali w mało skopmlikowany sposób ale tego już zawistni Polaczkowie nie zauważą, popijając z kolezkami piwko i ciesząc się, że tym z KGHM się upiekło, zamiast cieszyć się, że ktoś ma już lepiej, to się będa cieszyć wspólnie klepiąc biedę tępe, zazdrosne łby, Odpowiedz Link Zgłoś
gornik_2 Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 13:49 Wynalazki ciekawe czy wiadomo czy i ile kasy juz dostali aktualni dyrektorzy za swoje wynalazki? Czy praktyka sam stwórz wynalazek, sam do oceń i sam sobie wypłać jest prawdziwa? weźmy wynalazek 189980 Sposób czystego wybierania minerałów systemem komorowo- filarowym, czy jest bezpieczny? czy panowie dyrektorzy-twórcy sami sobie sobie wypłacają? np. p. Marek Cypko, p. Krzysztof Tkaczuk albo Sposób podziemnej eksploatacji złóż rud? p. Marek Cypko, p.Paweł Markowski i inni... ale i tak się nic nie zmieni bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Zabrać, ukarać. Rozdać biednym, co to przy korycie 05.07.09, 14:47 Rozdać najbiedniejszym / najbiedniejsi są zawsze ci, co przy korycie/. SOCJALIZM. Odpowiedz Link Zgłoś
jbed KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 14:51 Zazdrośnicy! Żal wam, że tyracie za psie grosze w marnych prywaciarskich manufakturkach, w których możecie powiedzieć tylko "Tak jest Szefie!". Kole was w oczy, że są jeszcze w Polsce firmy, w których nie tylko prezesi zarabiają godziwie. Postarajcie się trochę to może też tyle będziecie zarabiać, ale nie liczcie na to, że to zapewnią wam zagraniczni inwestorzy, którzy są zainteresowani jedynie wytransferowaniem kasy z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
nyped KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 15:21 zdelegalizować związki zawodowe.sprywatyzować.iniech zapierdzielają za 1630zł. brutto.a kto ich tam na chama wysyła do roboty że tylko cały czas narzekają Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda111 Co za bzdury 05.07.09, 17:40 proponuję przejść się ulicą i popytać ludzi ile zarabiają.Tych,co zarabiają w/w kasę,jest może parunastu,może trochę więcej.Po co szczujecie ludzi bredniami? Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnogrod Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 20:10 Nie kocham instytucjonalnych związków zawodowych. Niestety jest to jedyna siła, dzięki której są w tym kraju jeszcze robotnicy, którzy zarabiają więcej niż pensja minimalna i maja świadczenia, których im zazdrościcie. Dobre zarobki w przemyśle tworzą presję na podnoszenie płac w innych sektorach. Bez związków zawodowych w tym kraju panowałaby nędza i ubóstwo. Czy zarobki szefów związków nie są zbyt wysokie to sprawa do dyskusji, ale bez związków wszyscy byliby poniewierani. Przypomnij sobie jak ta przygoda z kapitalizmem się zaczęła. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandersson KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 18:55 Panowie z Wybiórczej, żal Wam? I tak ponad 60% tych zarobków ląduje w kasie Państwa.... W przeciwieństwie do zarobków Panów redaktorów.... Pogratulować KGHM. No za jakiś czas kolejny rząd , kub ten, sprzeda KGHM pod pozorem ratowania budżetu....Wówczs ta kasa będzie wędrowała gdzieś w świat.... Odpowiedz Link Zgłoś
ateus77 Ludzie pracy godziwie zarabiają 05.07.09, 19:42 Ludzie pracy gdzieś godziwie zarabiają w tym kraju. Zrozumiały jest więc gniew redaktorków z GW. Robotnik powinien zarabiać tyle tylko, by z głodu nie padł. Dalejże najeżdżać na związki zawodowe. A za dwa miesiace w Wyborczej będą świętować rocznicę Solidarności. Rzygać się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
koljax Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 19:44 Mozna sie oburzac ze tlumoki ledwo po podstawowce zarabiaja takie pieniadze, ale nie to jest oburzajace, tylko to ze w razie problemow tradycyjnie wyciagna pazerne lapy do Panstwa o wsparcie, bo im sie nalezy. Rownie oburzajace jest tez to ze za ich wczesniejsze emerytury placimy my wszyscy. Ale coz, zyjemy w chorym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
impzloty Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 20:26 No tak, to też prawda. Ostatnimi czasy, to krew mnie zalewała gdy oglądałem cyrki, które organizowały związki zawodowe stoczniowców. Ich tupet jest niesamowity. Najgorsze, że nic nie mogę zrobić z tym, że spora część mojego przychodu ląduje min. w ich kieszeniach. Pozostaje głosować na wystarczająco mądrych i odważnych polityków. Jak myślicie, kogo stać dzisiaj na rozprawienie się z tymi folwarkami? Odpowiedz Link Zgłoś
progics Uwaga, dwoch obledziarzy 11.08.09, 21:03 koljax i westmar zabrali sie tu aby podyskutowac. Typowa dyskusja dwoch polaczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
westmar Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 20:57 Słuchaj ty inteligenciku ze wsi. Primo to 50% załogi posiada wykształcenie techniczne a reszta wyższe nie ważne jakie uczelnie pokończyli (pewnie takie beznadziejne jak ty) ale mają wyższe. Dziękuj panu Bogu że ktoś stworzył w przeglądarkach internetowych poprawianie byków bo pewnie takie inteligenciki jak ty robiły by same błędy ortograficzne. Po drugie jak ty to piszesz "tlumoki" a nie tłumoki pracowały zawsze tam gidze były najcięższe warunki i gdzie taki pucuś jak ty by nigdy nie zajrzał aby poszukać w takich zakładach pracy !!! To właśnie tacy jak oni harowali w okropnych warunkach na twoją zadbana dupę i pracowali na to aby ludziom takim jak oni było coraz lepiej a nie gorzej. Fakt że zawsze się znajdą takie mendy jak ty, kolesie które zawsze by chciały to zniszczyć. Won do roboty synu i do szkoły bo po tym co piszesz brak ci i jednego i drugiego. Pisząc tu o pracy mam na myśli taka prace którą wykonują te tłumoki w KGHM. Odpowiedz Link Zgłoś
koljax Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 21:38 Po pierwsze to sie tak nie podniecaj, bo sie spocisz. Nie zauwazyles zapewne, ze nie uzywam polskich czcionek (nie bede ci tlumaczyl dlaczego, bo i tak nie zrozumiesz) i stad "tlumok". Ale osoba o tak waskich horyzontach jak ty niewiele potrafi zauwazyc. Po drugie nie mieszkam na wsi i nigdy nie mieszkalem, a mimo to nie uwazam ze okreslenie "ze wsi" ma charakter pejoratywny (w odroznieniu od slowa "gornik" ktore kojarzy mi sie jednoznacznie negatywnie - glownie ze wzgledu na rozpierduwy jakie robicie gdy jakikolwiek rzad osmiela sie wam przeciwstawic). A skoro sie czepiasz slowek prymitywie, to przyjmij do wiadomosci ze "kolesie" to raczej "ktorzy" a nie "ktore" i raczej "chcieli" a nie "chcialy" (skoro tak sie wymadrzasz to powinienes slyszec o czyms takim jak gramatyka) albo wyjasnij moze co oznacza slowo "gidze"... albo lepiej nie, nic nie wyjasniaj bo sie znowu skompromitujesz. Twoje załosne wynurzenia nie zmiania faktu ze gornicy w Polsce okradaja reszte spoleczenstwa. Kazdy jest panem swego losu. Nikt nikomu nie kaze pracowac w kopalni. I byloby sprawiedliwe zeby nikt nikomu nie kazal utrzymywac 40 letnich emerytow. Mozecie sobie zarabiac ile chcecie, ale nie kosztem innych. Odpowiedz Link Zgłoś
westmar Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 21:57 Po pierwsze mało spostrzegawczy jesteś. jakbyś był taki inteligentny to byś zrozumiał że słów których tu używałem były skierowane do ciebie i tylko do ciebie i w formie takiej jak ty piszesz więc mi tu nie ironizuj bo się kompromitujesz ze swoją niewiedzą. Fak faktem słowo "gidzie" -> czytaj "gdzie" było nie zamierzone :) Tłumaczyć ci się nie będę i pisać na swoim poziomie też nie. Bo jesteś tłumok i za płytkie są twoje zainteresowania abyś to zrozumiał. A słowa wsiok używam tylko i wyłącznie dlatego aby to do ciebie dotarło (jak widać zrozumiałeś ) A i wytłumaczę ci że "wsiok" dla ludzi mieszkających na wsi brzmi obraźliwie. Czego nie pojmuje twoja mieszczańska głowa żyjąca w swoim wyidealizowanym świecie. Na temat kto kogo utrzymuje nie polemizuj ze mną bo masz pojęcie nikłe. Mam dla ciebie radę jak masz taką możliwość to cofnij się do 50 lat i porozmawiaj z Bierutem co cię gnębi. Bo dziwnym zbiegiem okoliczności ja muszę utrzymywać ze swojej pensji takich nierobów jak ty na emeryturce a nie jestem górnikiem nie idę na wcześniejszą emeryturę i mam przyjemność pracować w Hucie (KGHM) Czasami w gorszych warunkach niż ci pod ziemią i nie płaczę. I jad i zazdrość nie wylewa mi się jak tobie. A jak ci to bardzo tak przeszkadza i posiadasz wyższe wykształcenie to zapraszam do nas. Z tym wykształceniem co posiadasz bez koneksji (niestety gdzie ich nie ma) to przez jakieś 5 lat przy łopacie popracujesz a później kto wie hoho może ktoś nazwie cię "tlumokiem" może ktoś napisze ile ty to nie zarabiasz i jak ty nic nie robisz i jakie to ty masz eldorado. Zapraszam. Tylko aby się nie okazało że i do tej łopaty się nie nadajesz. A ta łopata to nie żart tu wszyscy tak zaczynają nie ważne jakie uczelnie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
koljax Re: KGHM, państwo w państwie 06.07.09, 08:15 Masz racje, nawet nie probuj pisac na moim poziomie... Ja natomiast popelnilem blad podejmujac polemike z toba. Jak to ktos kiedys powiedzial, "dalem sie sprowadzic debilowi do jego poziomu i tam mnie pokonal swoim doswiadczeniem". Idealnie pasuje do tej sytuacji. A powaznie, wsrod tych bzdur ktore wypisujesz, dwie rzeczy sa warte odnotowania: 1. twoja tesknota za Bierutem (nic dodac nic ujac) A co do moich mozliwosci cofania sie w czasie, to mnie jednak odrobine przeceniasz... 2. stwierdzenie o ukladach w twojej pseudo-firmie (korzystacie z tzw. bogactw naturalnych, za ktore nie placicie nawet zlotowki, cala infrastruktura z ktorej korzystacie powstala wiele lat temu, niebawem trzeba bedzie uruchamiac nowe poklady, ale nagle sie okaze ze was na to nie stac i pojedziecie pod sejm zeby robic kolejna awanture, bo wam sie nalezy dofinansowanie). Tak sie sklada ze mam w rodzinie gornika z kghm (daleka rodzina i mam z nim nieczesty kontakt) ale mimo to troche wiem jak ta ciezka praca wyglada (na 8 godzin pracy - wg starego systemu bo z tego co slyszalem to mieliscie wprowadzac inny system wymiaru pracy, okolo polowe czasu sie opier..lacie, na te 8 godzin, pol godziny trwa przebieranie, kolejne pol godziny zjazd pod ziemie, potem chwila pracy i przerwa a potem pol godziny na wyjazd na powierzchnie, mycie, przebierabnie itp., itd.), wiec juz nie przesadzaj z ta ciezka praca. Ze jest tam goraco pod ziemią i coz z tego, praca w szklarni ma podobny charakter - tez jest goraco - ale nikt nie domaga sie wczesniejszej emerytury). Zdazaja sie wypadki pod ziemia - ale ilu kierocow ginie na drodze kazdego dnia - w duzej mierze dlatego ze zamiast budowac autostrady od dziesiatkow lat topi sie pieniadze w gornictwie czy hutnictwie). Co do utrzymywania mojej skromnej osoby, to ja w przeciwienstwie do ciebie pracuje w prywatnej firmie i w odroznieniniu od ciebie uczciwie place podatki (i przez twoich kolegow gornikow, ktorych tak bronisz, sa one wyzsze niz moglyby byc, bo musze utrzymywac ich emerytury po 15 czy 20 latach pracy). Na koniec dziekuje ci za zaproszenie, ale nie kazdy ma tak niskie aspiracje zeby byc gornikiem czy hutnikiem (nie kazdy tez chce byc np. prostytutka, mimo ze te osoby tez pewnie niezle zarabiaja, ale im akurat nikt nie funduje wczesniejszych emerytur). Obawiam sie ze to wszystko co napisalem i tak do ciebie nie trafi, wiec zycze ci juz tylko dalszej (jak sam stwierdziles) "przyjemnosci" z pracy w twoim kghmie. Pewnych patologii nie da sie zmienic i musimy sie z tym pogodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
westmar Re: KGHM, państwo w państwie 06.07.09, 23:46 No i dyskusja z taki debilem jak ty nie ma znaczenia. Opowiadasz bajki które gdzieś usłyszałeś i przeczytałeś. Jesteś jedną z wielu ofiar którymi manipulują media. I tak pewnie się czujesz ? Jak ofiara losu ! Która wszędzie węszy spisek dziejów bo ktoś ma lepiej lub sądzi że ma lepiej niż on. Tak jak piszesz pewnych patologi nie da się zmienić. Media i politycy kochają takich jak ty !! Marionetki. Jak ci zagrają tak będziesz tańczył. Powodzenia ci życzę w dalszym sterowanym przez innych twoim życiem tylko szkoda że nie przez ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
westmar Re: KGHM, państwo w państwie 07.07.09, 00:01 A i jeszcze jedno !! Mam nadzieję że twoje ambicje są zaspakajane w twojej wspaniałej prywatnej idealnej firmie. Mam nadzieje że starcza ci na wazelinę co by szefostwo rozpieszczać (50 zloty premii jak nic). I na pewno ta twoja kochana firma tyle ci płaci że jeszcze masz czas czytać bzdurne gazety i wkurzać się na to że ktoś ma tak świetnie jak ty i że ktoś jest tak świetnie doceniany przez pracodawce jak ty. No i mam nadzieje że pracodawca wykorzystuje cię 10 godzinnymi dniami pracy ?? Przecież to robisz dla dobra firmy i swojego ? Tak ... ??? Naprawdę więcej takich ludzi jak ty a Polska będzie stała Milionerami i takimi bałwanami z dziurami na tyłku jak ty . Pozazdrościć !!! Odpowiedz Link Zgłoś
koljax Re: KGHM, państwo w państwie 07.07.09, 08:04 Nawet chlopie nie masz tyle rozumu w glowie zeby po prostu zamilczec... zal mi ciebie. Zero argumentow. Nawet nie potrafisz sie odgrysc. Perzeczytaj sobie raz jeszcze to co napisalem, jak nie rozumiesz, to popros kogos, to ci wytlumaczy o co chodzi. Moze jakis "wiesniak" jak to mowisz, na pewno zrozumie wiecej niz ty chlystku. Odpowiedz Link Zgłoś
westmar KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 20:28 Bzdurny i śmieszny redaktor wypisuje bzdurne teksty hyhy . I taka banda bałwanów ja to całe forum mu przyklaskuje. Dlatego zawsze w Polsce będzie jak będzie. Wszystkie wsioki z warszawy nawet nie powinny się udzielać w tej dyskusji. Zbiera mi się na wymioty jak kmioty z miast jak Poznań Wrocław Warszawa czy Kraków mają czelność wypisywać zdania na temat zarobków . W waszych miastach byle jaka sprzedawczyni ma zarobki na poziomie pracowników Huty "Legnica" . Ja pracując 11 lat w tej oto hucie mam zarobki na poziomie 2500 tysiąca złotych, dużo ??? Dla połowy takich obiboków jak wy którzy za byle jaką prace by chcieli nie wiadomo ile pewnie dużo, reszta tu robi wielkie halo bo maja więcej i udają świętych. Wystarczy tu wymienić wszystkich pracowników biurowych (darmozjadów), pracowników banków i tym podobnych firemek. Przydała by wam się praca w takiej hucie gdzie wszędzie wiszą ostrzeżenia na temat trucizn tu występujących i zagrożenia rakiem wszelakiego rodzaju. Bando nierobów. To właśnie przez tą całą Warszawską wieś i ich ludzi są zawyżane te wszystkie średnie !!! Przychodzi tu taka hołota podpisuje kontrakty i ssa ten zakład ile wlezie. Później wynajmuje się takiego ćwoka jednego z drugim który opisuje takie wyssane z palca bzdury i mówi się na całą Polskę co to się nie chciało zrobić (panie Krutin te numery to se pan wsadź) a cała reszta ćwoków mu przyklaskuje. Do roboty nieroby a nie te gó...ane teksty wypisujecie na forach. A w waszym toku myślenia to napiszę tak . Że stocznie i inne zakłady co upadły to widać dobrze bo to przecież nie Prezesi i politycy wydoili i zmusili te zakłady do upadku. Lecz takie ćwoki jak wy które doiły biednych pracodawców. Odpowiedz Link Zgłoś
impzloty Re: KGHM, państwo w państwie 05.07.09, 21:16 ooooo... ktoś się silnie podniecił. Rozluźnij się. Wypij ciepłe mleko albo melisę. Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 5 mln miesięcznie dla pana Bieleckiego 06.07.09, 06:37 tak sobie prezesuje w banku, warto wiedzieć zwłaszcza w kontekście gdy PKO podnosi w bandycki sposób wszelkie opłaty dla klientów. GW to zakłamane ścierwo. Odpowiedz Link Zgłoś
paweldxxx KGHM, państwo w państwie 06.07.09, 09:36 To całe KGHM pojdzie jak Titanik na dno zobaczycie i to szybciej niż sie komus wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
anga1 KGHM, państwo w państwie 06.07.09, 09:53 to może porównamy zarobki ze zbrojeniówką! tu też ludzie dzień w dzień narażają życie! Nie pracują przy zbożu. Średnia pensja pracownika montującego amunicję 1300-1500 PLN brutto!!!! wypłata na 2-3 razy z 1-2 miesięcznym opóźnieniem. Zlikwidować pasożytnicze związki zawodowe kolesiów i pijaków i wtedy starczyło by na wyprawki dla wszystkich dzieci, nie tylko tych "lepszych" z kghm-u Odpowiedz Link Zgłoś
westmar Re: KGHM, państwo w państwie 06.07.09, 23:52 To może porównamy zarobki z panią pracującą w lodziarni. Jest narażana codziennie na debilnych kolesi, na to że ktoś może rzucić jej granat do kiosku wyprodukowany w waszej zbrojeniówce lub wywalić jej z karabinu strzelającego waszej produkcji pociskami. A zarabia bidan przez 3 miesiące w roku i co ona ma powiedzieć ??? Takie porównani może pisać każdy a nigdy nikt nie będzie miał tyle samo bo to był by socjalizm choć i im to się przecież nie udawało. Odpowiedz Link Zgłoś
black.scholes KGHM, państwo w państwie 06.07.09, 11:01 A wystarczyloby ten burdel sprywatyzowac do konca (Skarb ma 42% w chwili obecnej) i zejsc ponizej 25%. Akcjonariusze prywatni zaczeliby sie martwic o koszty i zwiazki zawodowe lepiej niz ktokolwiek inny... Tylko wlasnosc prywatna. Panstwowe firmy zaorac albo sprzedac. Odpowiedz Link Zgłoś
westmar Re: KGHM, państwo w państwie 06.07.09, 23:53 Razem z takimi debilami jak ty i faktycznie by żyło nam się lepiej. Popieram !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gojek75 KGHM, państwo w państwie 06.07.09, 11:13 Nie mam nic przeciwko coby gornicy zarabiali tyle ile zarabiaja, nie mam tez nic rpzeciwko temu zeby szli na wczesniejsze emerytury - ale pod kilkoma warunkami: 1. Niech zarabiaja tyle Ci, ktorzy zeczywiscie pracuja w trudnych warunkach 2. niech ida na wczesniejsze emeryturu Ci ktorzy pracuja pod ziemia, lub przy piecach, tak samo gliniarze i wojskowi (niech im sie praca liczy podwojnie albo i potrojnie nawet ale pod warunkiem ze pracuja z narazaniem zycia), problemem jest to ze w tym momencie wszyscy dostaja takie same prawa...nawet Pani ktora jest asystentka prezesa czy tez szatniarka..jak i pani sprzataczka..(i pomimo ze uwazam ze prace takowe moze byc stresujaca, ale pewnie nie bardziej niz jakies inne).. co do zwiazkow zawodowych - uwazam ze bez nich byloby gorzej i pracodawcy wyzyskiwaliby bardziej pracownikow - ale tworzenie malej armi zwiazkowych "oligarchow" to juz przesada... Panstwo rtez daje ciala i boi sie ich tknac i zrobic porzadek, tak samo zabieranie kasy na dywidendy coby latac dziury budzetowe (zamiast reformowania przedsiebiorstw i droge w kierunku modernizacji pracy - co rownalobny sie zmniejszeniu liczby zatrudnionych) ale to akurat nikomu na reke nie jest - bo znow zjechaliby sie na warszawke... :) Odpowiedz Link Zgłoś