lewar121 [...] 22.07.09, 14:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Gaz i amunicja były przygotowane w siedzibie 22.07.09, 16:41 lewar121 napisał: > Hanka, przestań mydlić oczy. Idź się wypłacz Tuskowi albo cieciowi Grasiowi. > Napadłaś na ludzi, którzy przynosili krociowe zyski dla budżetu Warszawy. Taki > z > ciebie prezydent jak z koziej d..py trąba :) Potrafisz w liczbach podac te krociowe zyski, glupi PiSdolcu, czy, jak zwykle robisz z siebie idiote dla partyjnej zasady...? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
powiedz_to_koniowi Re: Gaz i amunicja były przygotowane w siedzibie 22.07.09, 16:58 Luty 2004 - "Przedłużyliśmy Kupieckim Domom Towarowym dzierżawę na następny rok, gdyż w tym roku nie ma jeszcze potrzeby rozpoczynania prac budowlanych na placu Defilad" - powiedział na konferencji prasowej prezydent Warszawy Lech Kaczyński. "To jest jedynie przesunięcie. Ja wyraźnie powiedziałem kupcom, że w przyszłym roku hale nie będą mogły istnieć" - wyjaśnił Kaczyński." Odpowiedz Link Zgłoś
aplus ale nie palowal i nie gazowal glupi zomowcu ! I cy 22.07.09, 18:53 tuj wszystko a nie tylko najwygodniesze dla ZOMO kawalki ! Odpowiedz Link Zgłoś
wujotte Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratury... 22.07.09, 14:15 przy Supersamie ??? ło matko przenajswitsza wieczna dziewico :ppp Dobrze ze sie nie zgodzili bo miałbym tych meneli pod nosem zamiast przyzwoitego hipermarketu (POLSKIEGO zreszta) Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratury... 22.07.09, 14:18 Energiczna ta pani prezydent. I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratury... 22.07.09, 14:19 "- Negocjacje z kupcami trwały dwa i pół roku. Proponowaliśmy im szereg bardzo dobrych lokalizacji, m.in. przy alei Wilanowskiej w supersamie, przy ulicy Marwilskiej - wyliczała Gronkiewicz-Waltz - jednak nikt z kupców nie chciał o nich słyszeć. Prezydent Warszawy przedstawiła dowód w postaci białej księgi, gdzie całość negocjacji miasto - kupcy została bardzo dokładnie spisana strona po stronie." To ja proponuje by ratusz z urzedujaca w nim hgw przeniesc... na przyklad na Paluch. Toz to swietna lokalizacja! ______________________________ Zadnych kaczorow, zadnych donaldow! Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratu 22.07.09, 16:58 > To ja proponuje by ratusz z urzedujaca w nim hgw przeniesc... A co, ratusz stoi na cudzym gruncie, właściciel wypowiedział umowę dzierżawy i będą tam prowadzone prace ziemne przy budowie kolejnej linii metra? No popatrz, czego to się człowiek nie dowiaduje, czytając komentarze... Sensacja! Możesz podać źródło tych rewelacji? Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Re: Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratu 23.07.09, 12:06 > A co, ratusz stoi na cudzym gruncie, właściciel wypowiedział umowę dzierżawy i > będą tam prowadzone prace ziemne przy budowie kolejnej linii metra? > Ty poczekaj az zbuduja te druga linie metra i sie zjawi prawowity wlasciciel. To dopiero bedzie jazda... (dla twojej informacji: skoro prawnie miasto jest wlascicielem tego terenu na mocy... dekretu bieruta, to nie wiadomo jak tu takie prawo respektowac, nie?) Odpowiedz Link Zgłoś
jerjar Kupco-kibolo-pisiory 22.07.09, 14:26 Tak trzeba, choćby to było bardzo nie w smak kupco-kibolo-pisiorom. Ten rodzaj ludzi kocha mętną wodę, ale Polska się zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
herby_hero te lokalizacje to jakiś żart? 22.07.09, 14:26 litości, nie można porównać marywilskiej czy puławskiej przy metrze wilanowska z samym centrum miasta. chyba nikt nie zgodziłby na taki deal. to jest zwykła kpina i jeżeli można mówić o wymuszeniu to chyba ze strony ratusza. nie rozumiem, dlaczego pani prezydent rości sobie pretensje do decydowania o losie przestrzeni publicznej i za wszelka cenę chce tam budować koszmarne i nikomu niepotrzebne muzeum sztuki współczesnej. architekturą z reszta nawiązujące - o zgrozo - do blaszaków KDT. ludzie sami spontanicznie zadecydowali o najlepszym i najbardziej spełniającym ich oczekiwania zagospodarowaniu tej przestrzeni. w sposób naturalny zwyciężyła funkcja handlowa. od zawsze w takich miejscach były targi, miejsca wymiany handlowej… nie rozumiem dlaczego jakieś babsko upiera się żeby wybudować tam muzeum, podczas gdy inne tego typu instytucje-miejsca w wawie są delikatnie mówiąc zaniedbane i mocno niedoinwestowanie. może kupcy z KDT nie mają takiej siły przebicia, jak wielcy zagraniczni gracze budujący centra handlowe, gdzie tylko sobie zażyczą. może o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
zbychu7979 Płyty chodnikowe to obciążniki 22.07.09, 14:30 Płyty chodnikowe znaleźli. Buhaha. A nie słyszeli, że obciąża się nimi parasole żeby wiatr nie zabrał. Buhaha. A w mięsnym znaleźli krew na ścianach. Buhaha. Odpowiedz Link Zgłoś
herby_hero Re: Płyty chodnikowe to obciążniki 22.07.09, 14:36 i jeszcze cala masa kominiarek tam była... ze stoiska z militariami. nigdy nie przepadałem za tym miejscem, ale hgw przekroczyła rubikon. niedwracalnie. tak się nie robi. a głosowałem na nią. przepraszam, nie było na kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
ronin-teraz-zarejestrowany No w hali mnóstwo parasoli zawsze 22.07.09, 14:44 buahaha debil buahha Odpowiedz Link Zgłoś
pawciu2 p 22.07.09, 15:47 ja was nie rozumiem. Ale czy to kupcy kupili sobie ten teren? Nie, no teren raczej nalezal do miasta. Miasto powiedziało - no sorry, ale juz koniec wynajmu, macie 5 lat na zabranie sie stad. No i przez tych 5 lat kupcy mieli to gleboko w d. Przeciez kogo by sie nie zapytalo 3 lub 4 lata temu - wszyscy wiedzieli, ze miasto nie chce tam tej hali i ze predzej czy pozniej zostanie ona zamknieta. Ja to sie tylko dziwie, czemu takie akcje byly? Przeciez mozna to bylo to zalatwic mniej widowiskowo i bardziej stanowczo - np. nakladajac kary finansowe na KDT i nielegalnie tam handlujacych. Codziennie mandacik za 2000 zl od stoiska, a komornik nie jeden, ale kilkuset komornikow, do tych co zalegaja z mandacikami. Zawsze mnie dziwi - że w polsce nie obciaża się kosztami winnych. Policja nie wypisuje mandatów, bo nie ma pieniędzy na szukanie sprawców (a właściciel samochodu - nie jest sprawcą? pośrednim, ale skoro tylko właściciela można ustalić ze 100% pewnościa). Za zadymę spowodowaną przez kibiców (zdemolowane pociągi itp) powinien płacić klub, który huliganów zaprosił. Szybko by się burdy skończyły. Za zadymę w centrum warszawy i pracę policji - kto zapłaci? bo na pewno nie KDT. Na zdjęciach pijana baba rzuca kamieniem w policję. Przednia frajda. Gdyby nie chodziło o zabawę, nie byłoby piwa w ręce - za nią druga, uradowana rozbiera deptak. A Policja stoi i patrzy, żeby nie drażnić tłumu - zamiast złapać baby i wpierdzielić 30 000 zł za remont chodnika do zapłacenia, lub odpracowania (np. przy zamiataniu ulic, sprzątaniu psich odchodów, koszeniu trawy - to też kosztuje - pokryłoby część szkód), po 8zł/h p Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Re: Płyty chodnikowe to obciążniki 22.07.09, 14:56 herby_hero napisał: > a głosowałem na nią. przepraszam, nie było na kogo. A Gamonie i Krasnoludki?!? :) ___________________________________ Zadnych kaczorow, zadnych donaldow! Odpowiedz Link Zgłoś
semisiu Re: Płyty chodnikowe to obciążniki 22.07.09, 15:03 To w tej hali hulał taki silny wiatr, że trzeba było parasole obciążać? Odpowiedz Link Zgłoś
vladcs Re: Płyty chodnikowe to obciążniki 22.07.09, 16:38 Parasole? W hali? Cepy też były do parasoli? A gaz pewnie do odświeżania powietrza w kiblu? Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Płyty chodnikowe to obciążniki 22.07.09, 17:07 > Płyty chodnikowe znaleźli. Buhaha. A nie słyszeli, że obciąża się > nimi parasole żeby wiatr nie zabrał. A w hali wiatr hulal, ze hej... Odpowiedz Link Zgłoś
jerjar Re: te lokalizacje to jakiś żart? 22.07.09, 14:35 Przecież w tych centrach można wykupić sobie miejsce. Tak zwanych kupców na to nie nie stać, ale też miasta nie stać, żeby w takim punkcie hodować dłużej badziewie. Gdyby HGW zgodziła się na przedłużenie, bez wątpienia przegrałaby wybory za rok. Tymczasem zebrała sporo punktów, bo postąpiła mężnie, w przeciwieństwie do zniewieściałych i tchórzliwych poprzednich prezydentów. Odpowiedz Link Zgłoś
herby_hero Re: te lokalizacje to jakiś żart? 22.07.09, 14:43 nie wiem, czy zebrała punkty. myślę, że straciła. nie pacyfikuje się ludzi i nie zabiera utrzymania tak cynicznie i bezdusznie. to można było załatwić inaczej, wtedy faktycznie mogłaby zyskać. a tak znowu pokazała swoja wrażliwość na "sprawy ludzkie". pani prezydent to po prostu księgowa i tyle. tyle, że to za mało. ja też nie lubię brzydoty KDT, ale nie zgadzam się z taką forma sprawowania władzy. śmierdzi pisem. a przeciez hgw miała być cudownym antidotum? Odpowiedz Link Zgłoś
jerjar Re: te lokalizacje to jakiś żart? 22.07.09, 14:54 Ja nigdy nie przepadałem za nią, ale tym razem całkowicie ją popieram, zwłaszcza, że rzeczywiście dołożyła starań, żeby im coś dać. O równoważnej lokalizacji nie było mowy, ale na przykład Hala Gwardii byłaby genialna. Przerzucili się chłopcy, bo myśleli, że zastraszą ją jak pozostałych. A PiS-em to rzeczywiście lekko trąciło wczoraj, bo się tam zjawili, łącznie tą bluzgającą posłanką, która w niespełna rok zarobiła w zarządzie KDT 130 tys. zł. Pewno legalnie, ale wynika z tego, że nie są tacy biedni. Odpowiedz Link Zgłoś
ronin-teraz-zarejestrowany No niezła pensyjka 13tyś/mc dla 22.07.09, 15:30 viceprezesa. To ile zarabia prezes? Nie są tacy biedni skoro dziś usłyszałem że zebrali 50 mln na zakup gruntu, a jeszcze trzeba dodać że conajmniej kilkanaście jakie musieliby wyłożyć na budynek... Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Hanka i tak miala duzo cierpliwosci 22.07.09, 15:55 herby_hero napisał: > nie wiem, czy zebrała punkty. myślę, że straciła. nie pacyfikuje się ludzi i ni > e > zabiera utrzymania tak cynicznie i bezdusznie. U wiekszosci obywateli tego miasta na pewno zyskala. Gdyby poszla na ustepstwa to wtedy by stracila. Poza tym chyba nie bardzo masz pojecie o czym mowisz. Ci handlarze dawno wiedzieli kiedy jest termin opuszczenia tej prowizorki. Jedyne o co mozna Hanke posadzic to o to, ze miala dla tych ludzi zbyt duzo cierpliwosci. Dobrze, ze to sie juz skonczylo. :) Odpowiedz Link Zgłoś
vladcs Re: te lokalizacje to jakiś żart? 22.07.09, 16:41 Sądząc po sondażach wśród Warszawiaków, zyskała i to bardzo dużo. A kiedy u władzy był PIS którym podobno Ci "śmierdzi", to w obawie przed utratą szans na PiSydenturę umowę tchórzliwie przedłużono wobec tupania i krzyków bandy awanturników. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: te lokalizacje to jakiś żart? 22.07.09, 17:08 > nie wiem, czy zebrała punkty. myślę, że straciła Stracila o najwyzej wsrod tych, ktorzy i tak nie glosuja na prezydenta WARSZAWY. Odpowiedz Link Zgłoś
foruman Żartem są tego typu roszczenia jak handlarzy 22.07.09, 14:51 Ja tam chce metro i muzeum a nie sprzedawcow majtek.. niech sobie dorn wsiadzie w metro i pojedzie na bazar kupic gacie. To centrum mojego miasta i w koncu cos wladze miasta z tym cenytrum zrobily dobrego. Tym samym uwazam, ze moj glos oddany w wyborach byl dobry. Twoary proponowane przez tych ludzi z KDT były z segmentu konkurującego ceną więc tak naprawde lokalizacja nie ma kompletnie znaczenie.. zeby kupic taniej gacie potencjalnio klienci pojada dalej od centrum. Tym bardziej ze byla proponowana lokalizacja w hali Gwardii.. to jest zle miejsce na bazar? Odpowiedz Link Zgłoś
yesiotr pokaż bazar w środku dowolnej europejskiej stolicy 22.07.09, 15:11 ... założę się, że ani Kiszyniów, ani Tirana, ani też Prisztina nie przebijają pod tym względem Warszawy... to straszne, jeśli napisałeś to na poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
yesiotr pozwolę sobie zauważyć, że jest pewna różnica 22.07.09, 19:49 między XIX-wieczną halą targową a bazarem pod dachem... Odpowiedz Link Zgłoś
wujotte Re: te lokalizacje to jakiś żart? 22.07.09, 16:17 herby_hero napisał: > litości, nie można porównać marywilskiej czy puławskiej przy metrze wilanowska > z samym centrum miasta. chyba nikt nie zgodziłby na taki deal. zara zara koles...co to znaczy nikt by sie nie zgodził?? działa tu supersam przeniesiony z pl.Unii i swietnie mu idzie. Mieszkam obok i codziennie robie tu zakupy. Wielki węzeł przesiadkowy przy dw.Południowym.Tysiace ludzi sie przewijaja..ale jasniepanstwu handlarzykom to za mało . Co łaske lumpy robia ze sie przeniosa?? z łaski im miasto dało dzierzawe handlarzynom ze szczęk i budek spod PKiN na tyle lat i jeszcze im zle??? bezczelnosc,hucpa i komusza postawa roszczeniowa..daj daj bo sie nam nalezy!!!Qrwa gó..o sie im nalezy albo pała po łbie jak beda dalej dymic .Sam bym im tak wp...ł ze by kapcie pogubili uciekajac. Odpowiedz Link Zgłoś
vladcs Re: te lokalizacje to jakiś żart? 22.07.09, 16:30 > litości, nie można porównać marywilskiej czy puławskiej przy metrze wilanowska > z samym centrum miasta. chyba nikt nie zgodziłby na taki deal. to jest zwykła > kpina i jeżeli można mówić o wymuszeniu to chyba ze strony ratusza. Słucham? Deal? Wymuszenie? Przecież ten teren NALEŻY DO MIASTA . Z jakiejże racji miałoby się tym handlarzom cokolwiek należeć??? Miasto ma im fundować nieruchomość? Zwłaszcza o tak ogromnej wartości? > nie rozumiem, dlaczego pani prezydent rości sobie pretensje do decydowania o > losie przestrzeni publicznej i za wszelka cenę chce tam budować koszmarne i > nikomu niepotrzebne muzeum sztuki współczesnej. Oczywiście, centrum nie powinno być dla życia miasta tylko dla handelku, a muzeum nie jest nikomu potrzebne. Tak samo jak książki, teatr czy kino. Bydłu może nie jest to potrzebne. Człowiekowi tak. > ludzie sami spontanicznie > zadecydowali o najlepszym i najbardziej spełniającym ich > oczekiwania zagospodarowaniu Nie "ludzie" tylko handlarze. Ludzi nikt o to nie pytał, a gdyby było inaczej to tego wrzodu by tam nigdy nie było. > od zawsze w takich miejscach były targi, miejsca wymiany handlowej Tzn od zawsze w centrach stolic są bazary??? > nie rozumiem dlaczego jakieś babsko upiera się żeby wybudować tam muzeum, > podczas gdy inne tego typu instytucje-miejsca w wawie są delikatnie mówiąc > zaniedbane i mocno niedoinwestowanie. Niedoinwestowanie wynika przecież z karygodnych zaniedbań! Takich, które prowadzą do kulturowego obumarcia społeczeństwa, czyli schamienia. Tym bardziej należy przeznaczać środki na muzea, teatry, itp. Poza tym np Muzeum Narodowe czy MuzeumPowstania Warszawskiego mają się całkiem dobrze? > może kupcy z KDT nie mają takiej siły > przebicia, jak wielcy zagraniczni gracze budujący centra handlowe, gdzie tylko > sobie zażyczą. może o to chodzi? Myślę że niejedno centrum handlowe chciałoby stac w tym miejscu. Jakoś żadne nie stoi. I stać nie będzie, bo stanie tam muzeum... Odpowiedz Link Zgłoś
gambiting Pyty chodnikowe? 22.07.09, 14:37 Jakie to są PYTY chodnikowe? xD Sorry,wiem że to literówka,ale ta mnie rozbawiła do rozpuku xD Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Re: Pyty chodnikowe? 22.07.09, 14:49 > Jakie to są PYTY chodnikowe? Moze to jakis nowy trend w "warszawce"?!? (od paru tygodni czlowiek nie byl i juz nie nadaza...) To pewnie takie male... fiutki do wykladania mozaiki na chodnikach pod ratuszem, ma ktos jakis inny pomysl? _______________________________ Zadnych kaczorow, zadnych donaldow! Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Pyty chodnikowe vs Bron palna policji? 22.07.09, 15:16 O czym ta kobita prawi. Sorry ale co powiedziec o gazie musztardowym urzytym przeciw emerytom kupcom itp... Odpowiedz Link Zgłoś
mamrotek77 Re: Pyty chodnikowe vs Bron palna policji? 22.07.09, 15:58 nie gaz musztardowy, a pieprzowy - subtelna, acz znacząca różnica ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Re: Pyty chodnikowe vs Bron palna policji? 22.07.09, 16:01 Moze nawet musztarda z pieprzem w nich rzucali i tak to przegiecie! Odpowiedz Link Zgłoś
luxc Re: Pyty chodnikowe vs Bron palna policji? 22.07.09, 16:58 Twoje "urzytym" to jest dopiero przegięcie. Z tym iperytem też wyjechałeś jak potłuczony - skończyłeś już podstawówkę? Odpowiedz Link Zgłoś
lesew Re: Pyty chodnikowe vs Bron palna policji? 22.07.09, 19:46 luxc napisał: > Twoje "urzytym" to jest dopiero przegięcie. > Z tym iperytem też wyjechałeś jak potłuczony - skończyłeś już > podstawówkę? Nie można nie skończyć: w najgorszym wypadku wraz z 18 rokiem życia. I to jest chyba ten przypadek! Odpowiedz Link Zgłoś
blok-120 Re: Pyty chodnikowe vs Bron palna policji? 22.07.09, 16:02 I żyją po tym gazie musztardowym? Dziwne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratury... 22.07.09, 14:42 "- Pyty chodnikowe i inne zgromadzone niebezpieczne przedmioty w hali KDT to dowód, że zarząd firmy wiedział o zbliżającej się egzekucji komorniczej - mówi Hanna Gronkiewicz-Waltz. Prezydent Warszawy zapowiedziała, że w tej sprawie będą wnioski do prokuratury. " Czyzby na fali tej paranoi pozamykane zostana wszystkie sklepy, gdzie mozna kupic kuchenne noze, cegly, ze o handlu zapalkami i zapalniczkami nie wspomne? Oprocz tego rozebrane zostana wszystkie chodniki, a kazdy mezczyzna zapuszkowany jako... posiadacz narzedzia mogacego potencjalnie sluzyc do gwaltu. (parafrazujac nieco Maksia z Seksmisji mam pytanie) Czy jakas baba tu aby nie "powariowala, bo dawno chlopa nie miala"?!? ________________________________ Proponuje przeniesienie ratusza razem z rezydujaca w nim hgw do jakiejs innej atrakcyjnej lokalizacji. Na przyklad na Paluch. Odpowiedz Link Zgłoś
pitland.pl Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratury... 22.07.09, 14:50 ach te nasze tradycje obronne Odpowiedz Link Zgłoś
ginztonickiem Re: Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratu 22.07.09, 14:50 Proszę mi pokazać stolicę europejską, w centrum której handluje się chińską tandetą i podróbkami w stalowej hali. No ale z drugiej strony co ma wspólnego Warszawa z Europą... I proszę nie nadużywać pojęcia kupiec, bo kupcem był Wokulski a to byli handlarze rodem ze stadionu. Wieś tańczy i śpiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Re: Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratu 22.07.09, 15:02 > Proszę mi pokazać stolicę europejską, w centrum której handluje się > chińską tandetą i podróbkami w stalowej hali. Podrukowac na tym jakies glupawe znaczki i... bedzie taka sama tandeta jak w tzw. "markowych" sklepach. Jak myslisz, gdzie sa szyte "markowe" ciuchy?!? A ta twoja "chinska tandeta" z KDT to akurat produkowana jest na przyklad pod Lodzia. To pewnie, twoim zdaniem, gdzies kolo... Pekinu, nie?!? (nawet Wietnamczycy handlowali tam polskimi ciuchami, az sie zdziwilem kiedys, bardzo mile oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
vladcs Re: Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratu 22.07.09, 16:53 Brednie. Jakość jest diametralnie różna. Chodzi nie o kraj pochodzenia ale o jakość surowców. Większość KDT-owskich podróbek to poliester albo pseudobawełna bardzo marnej jakości. Nie mówiąc o innym badziewiu typu kradzione telefony. Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Re: Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratu 23.07.09, 12:07 > Większość KDT-owskich podróbek to poliester albo pseudobawełna > bardzo marnej jakości. Nie mówiąc o innym badziewiu typu kradzione > telefony. > Byles? Widziales? Odpowiedz Link Zgłoś
2-pswiecki Zdziwisz się: w Londynie i Paryżu handel uliczny 22.07.09, 17:06 kwitnie i stanowi o kolorycie miasta.Mnóstwo małych straganików i osób piekących na sprzedaż kasztany jest wzdłuż Galerie LaFayette w centrum Paryża(to 3-4 wielkie super eleganckie domy towarowe).Pod samymi witrynami jest więc i handel uliczny i nieco kopcąca gastronomia.Swego czasu nie rozumiałem więc zaciekłości Piskorskiego w zwalczaniu handlowców ulicznych, podobnie teraz uważam działania Walz za zbyt ostre. To przykład jej bezradności w znalezieniu rozwiązania innego niż nasłanie pałkarzy za pieniądze podatkowe właśnie takich kupców. Nie umiała przekonać do II linii metra - widocznie ludzie chcą tamich sklepików, a nie transportu w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Zdziwisz się: w Londynie i Paryżu handel ulic 22.07.09, 17:11 > widocznie ludzie chcą tamich sklepików, a nie transportu w tym > miejscu. Bo jakby chcieli miec metro, to by je sobie dawno wykopali... Dobrze rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Zdziwisz się: w Londynie i Paryżu handel ulic 22.07.09, 21:15 > w zwalczaniu handlowców ulicznych, podobnie teraz uważam działania > Walz za zbyt ostre. Sekundę. 6 miesięcy cackania się z przestępcami gospodarczymi uważasz za "zbyt ostre"?! Uzyskanie prawomocnego wyroku sądu, nakazującego eksmisję, uważasz za działanie "zbyt ostre"? To co twoim zdaniem należało zrobić? NIE stosować się do wyroku sądu? Grzecznie przeprosić handlarzy, pogłaskać im po główce i powiedzieć, że metra nie będzie, pieniędzy z Unii nie będzie, za to oni będą mogli dalej zajmować cudzy teren? > To przykład jej bezradności w znalezieniu > rozwiązania innego niż nasłanie pałkarzy Nikt na nikogo pałkarzy nie nasyłał. Natomiast kilkudziesięciu, jeśli nie więcej bandytów zaatakowało komornika i policję kamieniami, butelkami, strumieniem wody. Jeśli uważasz zwalczanie chuliganów i kiboli za przykład "bezradności", to -- oby więcej takiej bezradności w Warszawie! Nie cackać się z bandytą, nie czekać, aż kogoś zabije kamieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kiciah Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratury... 22.07.09, 14:53 Trochę mnie martwi, że Pani Prezydent nie zna nazw ulic w mieście, którym rządzi - u nas nie ma Marwilskiej, jest Marywilska. Ale czy to dobra lokalizacja? Polemizowałabym... Odpowiedz Link Zgłoś
waqq Re: Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratu 22.07.09, 16:50 "Marwilska" to jest błąd redakcji tej strony. W TV w wypowiedziach p. Prezydent było wyraźnie słychać poprawną nazwę ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
b52h Czy to oznacza że HGW ma prowokatorów na etacie? 22.07.09, 15:06 >Pyty chodnikowe i inne zgromadzone niebezpieczne przedmioty > w hali KDT to dowód, a co to są pyty to nawet strach zapytać... Odpowiedz Link Zgłoś
sarthran-online PO wykorzystuje zakompleksienie Polakow dla... 22.07.09, 15:10 wlasnych celow politycznych...Pani Prezydent Droga "Europejko" mieszkalas w Londynie przez kilka lat powinnas widziec ze w centrum Londynu znajduje sie ...13 targowisk, najslawniejsze z nich to: Camden i Portobello Market. Wszystkie one stanowia atrakcje i magnes dla turystow.Gdy przenoszono handlarzy z covent garden pare lat temu byly podobne problemy, ale NIKT NIE ROZWAZAL NAWET URZYCIA SILY. Przeniesiono ich dopiero po wybudowaniu nowych pawilonow. W zeszlym roku Rada Mieska Londynu podjela uchwale o OCHRONIE MARKETOW LOKALNYCH W LONDYNIE!!! Dlatego ze stanowia element dziedzictwa kulturowego, wazny element gospodarki lokalnej, ALE PRZEDE WSZYSTKIM SA MIEJSCEM GDZIE MOZNA NABYC SWIERZE NATURALNE WARYWA I WOCE. W obrone lokalnych targowisk wlaczyli sie "celebrity chefs" np:J. Oliver: wg ktrorego lokalne targowiska sa najlepszym anditdotum na epidemie otylosci. Podobnie targowiska istneja we Wloszech, Hiszpanii, Holandii i Niemczech. W Polsce panuje epidemia hipermarketow w centrach miast, maja one byc jakoby wyznacznikiem postepu cywilizacyjnego, pokazcie mi taki drugi kraj w europie zach. W normalnym kraju europejskim cos takiego co zdarzylo sie w Warszawie nie mialoby miejsca!!!! Stanowi to jaskrawy wyraz pogardy wladzy dla drobnych przedsiebiorcow. Wszyscy narzekamy na brak spoleczenstwa obywatelskiego w Polsce w ten sposob nie zbuduje sie wspolnot lokalnych. Zapraszam do dyskusji... Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Swieta prawda, sam pisalej juz o Portobelo wczoraj 22.07.09, 15:29 Ale Europejczycy z PO maja pojecie o swiecie... Caly problem w tym ze jasnie wielmozna pani prezydent juz sprzedala ten teren dawno temu. A GW ludziom robi wode z mozgu ze prawo do dzierzawy sie skoczylo wiec mozna ich palowac. Powiem wiecej PO sprzedala juz polske razem z polakami dawno temu. PO nawet sprzedaje ludzi w niewole ktorzy jeszcze sie nieurodzili - poprzez mechanizm zwiekszania dlugu publicznego. Kto to bedzie placil jak nie nasze wnuki w ciezkich podatkach. Podatki na tej ziemi beda w okolicy 70% jeszcze przez pokolenia. Tak dlugo jak niestaniemy z faszystowskim okupantem Unia Europejska twarzem w twarz i nie przepedzimy UnioKratow jak krzyzacka zawieruche nasi pradziadowie! Odpowiedz Link Zgłoś
adam_l27 Bo PO to partia antyobywatelska. 22.07.09, 15:37 Zadziwia mnie że w Polsce nie ma wśród tzw. celebrities nikogo odważnego do prezentowania opinii "pod prąd". Gy tylko tzw. artyści odważyli się spotkać z Prezydentem w sprawie ustawy medialnej czcigodny Donald zarzucił im nieetyczną postawę bo działają rzekomo we własnym interesie. Jakoś nikt nie zauważył że ustawa medialna to głównie interes PO. Zresztą jest to klasyczny przykład antyobywatelskiej postawy PO: świadome niszczenie dobra publicznego. Równie dobry jest kolejny przykład z Anglii czyli ich telewizja. Po to klasyczna partia interesów a właściwie "do robienia interesów". Odpowiedz Link Zgłoś
sarthran-online Juz myslalem ze w Polsce wszystkim rozum odebralo 22.07.09, 15:51 Dzieki za wsparcie. Co mnie zastanawia, to ze ogolnie wszsystkim ludziom brakuje refleksji. Obie strony maja racje, ale Gmina ma sluzyc obywatelom, w tym kupcom. W polskim systemie pawnym posiadanie jest chronione w stopniu rownym jak wlasnosc (nie slyszalem tego w komentarzach). Powiem Wam tak nie wyobrazam sobie w Angli, Stanach czy innym cywilizowanym kraju czegos takiego co stalo sie wczoraj w Wa-wie. A nawet gdyby to byblaby ostra afera z dymisjami rzadowymi wlacznie. Jest grupa ludzi, chca cos robic, placic podatki, ciezko pracuja na chleb. To wladza lokalna zamiast im pomoc, atakuje ich palkami, gazem i psami. Nie wiem w czym obywatelskosc Platformy sie przejawia. I dodatkowo ta arogancja wladzy, HGW od tego jest zeby z ludzmi rozmawiac... Bylem zwolennikiem PO do wczoraj, dzisiaj jest mi wstyd. Pani Prezydent, niech sie i Pani wstydzi... Odpowiedz Link Zgłoś
azosiolek Trzeba zachować proporcje 22.07.09, 15:52 Przy całym szacunku - targowiska w Londynie mają swoje miejsca od lat i żadne z nich nie znajduje się np. na Trafalgar Square. Owszem, są blisko centrum, ale nie w reprezentacyjnym punkcie miasta, raczej na uboczu, choć dobrze skomunikowane. Każde z nich ma też swój lokalny charakter związany z charakterem danej dzielnicy (np. Portobello - tam widać mieszankę kulturową Notting Hill). Także Covent Garden to tradycyjny targ - jako taki powstał baaardzo dawno temu i trudno kwestionować taki charakter tego miejsca. Natomiast KDT to paskudztwo wciśnięte w miejscu, które nigdy takiego przeznaczenia nie miało, w reprezentacyjnym punkcie miasta, które dzięki takim "potworkom" robi wrażenie totalnego chaosu architektonicznego - ktoś ten chaos wreszcie chce ogarnąć. Trudno KDT nazwać "lokalnym marketem" - on nie ma żadnego związku z daną dzielnicą, żadnej funkcji kulturowej (a londyńskie rynki właśnie dzięki tworzeniu wartości dla lokalnych społeczności zyskały szczególną ochronę), to nie jest miejsce wiążące ze sobą mieszkańców Śródmieścia. I tam akurat warzyw i owoców nikt nie sprzedawał, za to można było nabyć ciuchy niezbyt wysokiej jakości. Moim zdaniem KDT raczej szkodziły wizerunkowi centrum stolicy, niż mu pomagały i z pewnością nie stanowiły atrakcji turystycznej, jak rynki w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
sarthran-online W przypadku Wa-wy trudno mowic o ciaglosci.... 22.07.09, 16:17 kulturalnej czy cywilizacyjnej w jakimkolwiek innym aspekcie. Nawet Starowke i Zamek Krolewski macie nowy. Skoro KDT istnialo to znaczy ze ktos tam handlowal i ktos tam robil zakupy ergo: bylo potrzebne. Nie bede sie wypowiadal na temat walorow architetoniczych hali, rzecz gustu, niewatpliwie byl to postep w stosunku do "szczek". Moznaby sie klocic czy wlsnie owa "szczekowatosc" polskiego drbnego handlu nie jest elementem naszego dziedzictwa, tak zaczynal sie polski kapitalizm... Chodzi o to ze Wladza realizuje swoje "wizje" w totalnym oderwaniu od glosow lokalnej wspolnoty, lokalnych grup interesu. Wydaje sie ze PO i PiS w swoim antagonizowaniu rzeczywistosci zapedzil sie troche za daleko. Jestem przekonany, ze jeszcze przez dlugi okres na miejscu hali nic nie powstanie. Dlaczego zatem nie pozwolic im handlowac do momonetu kiedy ten teren bedzie miastu niezbednie konieczny. Efekt: 3 mln PLN utraconych wplywow z podaktow, dodatkowo kolejnych 12 mln na zasilki, do konca tego roku likwidacja KDT bedzie kosztowala 15mln, a za to mozna wybudowac przyzwoity kompleks sportowy albo basen. Wydawaloby sie ze byla szefowa EiBOR-u potrafi liczyc, ale z drugiej strony jest profesorem prawa a nie potrafi egzekwowac kar umownych vide: Afera Ursynowska. Jest w Polsce zle, lepiej niz kiedys ale ciagle to trzeci swiat... Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 No wlasnie 3 mln z podatkow 22.07.09, 17:12 czyli po 5 tys na glowe. Czlowieku opamietaj sie ta suma przy tych obrotach jest po prostu smiesznie mala. Skoro tak walcza o ta lokalizacje to musieli zarabiac pare razy wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
qbin2001 Re: W przypadku Wa-wy trudno mowic o ciaglosci... 22.07.09, 17:31 1. "Chodzi o to ze Wladza realizuje swoje "wizje" w totalnym oderwaniu od glosow lokalnej wspolnoty, lokalnych grup interesu." Głos lokalnej wspólnoty mówi, że już dawno nie powinno tam być hali. 2. "Jestem przekonany, ze jeszcze przez dlugi okres na miejscu hali nic nie powstanie. Dlaczego zatem nie pozwolic im handlowac do momonetu kiedy ten teren bedzie miastu niezbednie konieczny." a) miastu JUŻ jest niezbędnie konieczny (3 mld euro trzeba wydać które dała UE bo inaczej odbiorą) b) Roboty zaczną się w przyszłym roku (po usunięciu hali, co potrwa koło 7 miesięcy). c) ludzie handlowali o 6 miesięcy dłużej niż powinni (umowa na dzierżawę skończyła się31.12.2008. A w ogóle hala miała tam być TYLKO 3 lata, a była kilka lat dłużej. 3. "Efekt: 3 mln PLN utraconych wplywow z podaktow, dodatkowo kolejnych 12 mln na zasilki, " Handlarze MIĘLI propozycje PREFERENCYJNYCH warunków przenosin, ale nie skorzystali, licząc że ZNÓW zaszantażują miasto i będą siedzieć w hali. CI, którzy dobrowolnie się wynieśli, wciąż mogą skorzystać z nowych lokalizacji i będą płacić podatki. Jak się chce to się robi interes dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
sarthran-online Re: W przypadku Wa-wy trudno mowic o ciaglosci... 22.07.09, 17:56 A do czego miastu jest ten teren tak konicznie potrzebny w tej chwili? Bo chyba nie na budowe metra bo tak znow utknela na etapie przetargow (protest Mostostalu...) Z tego co pamietam to juz drugi przetarg, poprzedni rowniez zostal uniewazniony. Cos mi podpowiada, ze podobnie bedzie i tym razem. I niestety chyba owe 3 mld pieniedzy z UE przeadnie... Kwestia odrebna jest pozostale c.a 2mld, ktrorch miasto potrzebuje zeby zamknac inwestycje. Tak sie zastanawiam skad Wa-wa zamierza je pozyskac biorac pod uwage obecny sentyment na rynkach finansowych. Co do terminarza i argumentow obu stron, nie chce o tym dyskutowac, w przeciwienstwie do wekszosci tutaj zadalem sobie trud i przebrnalem przez Biala Ksiege KDT, obie strony maja swoje racje. To czego nie rozumiem to dlaczego zamiast dialogu byly palki, psy i gazy bojowe...to co wczoraj widzialem w Warszawe bardziej przypomonalo mi kolejny akt "Nord-Ostu" na Dubrowce a nie stolice duzego kraju UE. HGW potrzebowala "sukcesu" przed wyborami i nie zawachala uderzyc KTD nie ogladajac sie na skutki swojej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
qbin2001 Re: W przypadku Wa-wy trudno mowic o ciaglosci... 22.07.09, 19:48 sarthran-online napisał: > A do czego miastu jest ten teren tak konicznie potrzebny w tej > chwili? > Bo chyba nie na budowe metra bo tak znow utknela na etapie > przetargow (protest Mostostalu...) Z tego co pamietam to juz drugi > przetarg, poprzedni rowniez zostal uniewazniony. Cos mi podpowiada, > ze podobnie bedzie i tym razem. Co ci podpowiada? Wtyki masz w sądzie? Poczytaj poprzedni post, zamiast pisać niemerytorycznie. > I niestety chyba owe 3 mld pieniedzy > z UE przeadnie... Kwestia odrebna jest pozostale c.a 2mld, ktrorch > miasto potrzebuje zeby zamknac inwestycje. Tak sie zastanawiam skad > Wa-wa zamierza je pozyskac biorac pod uwage obecny sentyment na > rynkach finansowych. Co do terminarza i argumentow obu stron, nie > chce o tym dyskutowac, w przeciwienstwie do wekszosci tutaj zadalem > sobie trud i przebrnalem przez Biala Ksiege KDT, obie strony maja > swoje racje. To czego nie rozumiem to dlaczego zamiast dialogu byly > palki, psy i gazy bojowe...to co wczoraj widzialem w Warszawe > bardziej przypomonalo mi kolejny akt "Nord-Ostu" na Dubrowce a nie > stolice duzego kraju UE. HGW potrzebowala "sukcesu" przed wyborami i > nie zawachala uderzyc KTD nie ogladajac sie na skutki swojej decyzji. Kupcy od pół roku zajmowali teren NIELEGALNIE. Nie chcieli dobrowolnie odejść, zostali usunięci. I tyle w tym temacie. Bo co tu komentować? Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Najlepsze z twojej wypowiedzi je to slowo urzycia 22.07.09, 16:57 a tak serio. Oczywiscie, ze sa w centrach miast slynne nawet targowiska czy hale targowe, bazary. Ja jestem na przyklad oczarowana Viktualienmart w Monachium. Tylko ze, tam sie handluje zywnoscia najwyzszej jakosci, sa bufety ze specjalami.Wszystko to bardzo gustownie eksponowane. Towary sa pierwszej klasy i drogie. Nie chinska tandeta, podrobkami, towarem nie oclonym i bez oplacenia VAT, ukrywajac w dodatku prawdziwe dochody. Powiem ci wiecej: prawie kazde miasto ma w Niemczech ma jeden albo dwa dni targowe. Sprzedawana jest glownie zywnosc, ziola, kwiaty, ale oferujacych chinszczne tez nie brakuje. I to dzieje sie najczesciej na waznym dla miasta placu. Tylko, ze do godz 13. O 14 przyjezdza ekipa oczyszczania miasta i po godzinie nie ma sladu, ze tu handlowano. Odpowiedz Link Zgłoś
sarthran-online No i... od kilkunastu lat mieszkam za granica. 22.07.09, 18:03 Wiesz mi, ze nie jest latwo mi pisac po polsku, rzadko czytam po polsku tyle co w necie. Jak jest w Niemczech nie musisz mi mowic bo tam sie wychowalem, ale dzieki. No wlasnie skoro sa dobre wzorce to dlaczego z nich nie korzystac. A co do podatkow to idac Twoim tokiem rozumowania, proponuje zlikwidowac wszelka dzialalnosc gospodarcza, wtedy nikt nie bedzie ich unikal... Odpowiedz Link Zgłoś
vladcs Re: PO wykorzystuje zakompleksienie Polakow dla.. 22.07.09, 17:00 Przede wszystkim to te wskazane targowiska znajdują się na WŁASNYM terenie lub legalnie użytkowanym a nie czyimś. Stąd przy przesiedleniu LEGALNYCH handlarzy z Covent Garden zapewniono im lokale zastępcze. Ochrona targowisk w Londynie dotyczy LEGALNYCH bazarów mieszczących się na terenach miasta do takiej działalności przeznaczonych. Chroni głównie przed zakusami deweloperów. NIE dotyczy dzikiego nielegalnego handlu na czyimś terenie. Przeciwnie, takie sprawy załatwiane są tam dużo szybciej i sprawniej niż u nas przegania się handlarzy sznurówek i pietruszki z chodników. W Hiszpanii za taką działalność grożą bardzo wysokie kary (bodaj nawet 3000 Euro) I co ma świeża żywność do podróbek ubrań? A marketów w mieście jest pełno - w Londynie (Sainsbury's, Tesco) - chociaż trudno o to wśród starej zabudowy; w Barcelonie - El Corte Ingles na każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
sarthran-online Mylisz sie tu bardzo. W centralnym Londynie nie ma 22.07.09, 18:12 prywatnej wlasnosci ziemi. Ziemia nalezy do Korony(Crown Estates) albo do wascicieli ziemskich (Portman Est, Siailsbury Est, itd) Dlatego posiadanie ziemi jest w UK bardzo chronione. W UK istnieje cos takiego jak "squatting" (land stealing) po 28 przebywania na nieruchomosci nabywa sie czesciowe prawo zasiedzenia. Proces kesmisji jest badzo zmudny. W UK przwdopodobnie nie moznaby eksmitowac KDT tak jak to mialo miejsce w Wa-wie. Prawdopodobnie sad nakazalby miastu dotrzymanie zlozonych obietnic: przprowadzenie przetargu na grunt przy Okopowej itd... Odpowiedz Link Zgłoś
qbin2001 Re: PO wykorzystuje zakompleksienie Polakow dla.. 22.07.09, 17:21 1. "Urzyj" słownika ortograficznego... 2. "Dlatego ze stanowia element dziedzictwa kulturowego," Z dziedzictwem tymczasowa hala dla handlarzy niewiele ma wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
sarthran-online Oki przepraszam, jak wspomnialem od dluzszego 22.07.09, 18:16 czasu mieszkam zagranica, nie jest latwo pisac po polsku, zresza w podstawowce tez mialem problemy z ortografia. To byla taka lekka ironia... Odpowiedz Link Zgłoś
rogal30 O czym tu dyskutować.... 22.07.09, 15:16 Sprawa handlarzy i blaszaka ciągnie sie juz dwa i pół roku...Oni po prostu chcieli za wszelka cene tam zostać bo to miejsce do handlu najlepsze... Ale sorry...włascicielem terenu jest miasto i ono decyduje co na owym terenie ma sie znajdowac Umowa dzierżawy wygasła i tyle Handlarzom juz dziekujemy Okazuje sie ze w Polsce nie do konca bo trzeba postanowienia sądu, pałek i gazu żeby wyegzekwowac swoje prawa - tu prawa miasta do danego terenu Śpiewy religijne, Rota i machanie narodową flaga to w takiej sytuacji obrzydliwe Nie wspomne juz o zasłanianiu sie kobietami i zwożeniu do hali swoich dzieci...Ciesze sie ze pani Prezydent stanowczo powiedziała hołocie NIE Brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ggpost Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratury... 22.07.09, 15:20 a już watpiłem w jej jakość rządzenia, notwania HGW skoczyły u mnie bardzo wysoko Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Prawo do obrony swoich dzieci przd glodem! 22.07.09, 15:22 Prawo do obrony swoich dzieci przd glodem jest naturalnym Boskim prawem. I kazda zywa istota bedzie walczyc o chleb dla swoich dzieci i czy to PO zakaze prawem ziemskim czy nie. To naturalny odruch. Nie UnioFaszystom! Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Prawo do obrony swoich dzieci przd glodem! 22.07.09, 16:45 rtd5rtd napisała: > Prawo do obrony swoich dzieci przd glodem jest naturalnym Boskim prawem. I kazd > a zywa istota bedzie walczyc o chleb dla swoich dzieci i czy to PO zakaze prawe > m ziemskim czy nie. To naturalny odruch. > > Nie UnioFaszystom! Nie zrozumialas PiSiaro tekstu artykulu, ktory starasz sie komentowac. ;D W tekscie tym bardzo jasno jest wytmulaczone, ze ratusz dawal wiele innych lokalizacji, inna prace i inne mozliwosci, niestety banda glupcow odrzucila te oferty, doskonale wiedzac o tym, ze ich miejsce zostalo juz przez sad im odebrane...;DDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Bardzo bys sie zdziwil, gdybys sie 22.07.09, 17:02 dowiedzial jakim majatkiem handlarze dysponuja. Dzieci moze nie dostana auta na 18 urodziny, ale glodowac nie beda. Odpowiedz Link Zgłoś
focet777 Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratury... 22.07.09, 15:34 Czemu egzekucja odbyla sie przy zastosowaniu totalitarnych metod ? Nalezało to zrobić na miekko Wyłączyć w hali prąd, odciąć bierzącą wodę, wlepiac dzien w dzien po kilka mandatów za nielegalne zajmowanie hali i stopniowo by sie wyniesli. Odpowiedz Link Zgłoś
focet777 Re: Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratu 22.07.09, 15:36 Za zamieszki odpowiedzialna jest p.prezydent miasta. Nieudolnosc zarzadzania. o reelekcji niech zapomni. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratu 22.07.09, 17:00 > Wyłączyć w hali prąd, odciąć bierzącą wodę Ja bym jednak najpierw odcięła bieżącą. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratu 22.07.09, 15:47 Brawo Hanka! Odpowiedz Link Zgłoś
mitochondrium Re: Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratu 22.07.09, 15:53 drogi sarthran-online, moze ty tam gdzies w Londynie nabywasz na 13 targowiskach ..."SWIERZE NATURALNE WARYWA I WOCE"... nie sluza ci jednak wyraznie, polecam jednak spozywanie swiezych naturalnych warzyw i owocow, to dobrze wplywa na pamiec (wiec i ortografie) nalezy je jednak nabywac na targowiskach, ktore niekoniecznie musza byc zlokalizowane na najbardziej reprezentatywnym placu Stolicy. Czy wyobrazasz sobie, no nie wiem, nie znam az tak dobrze Londynu ale np. Picadilly Cirkus albo Trafalgar Square zastawiony straganami albo St. Pauls Cathedral wygladajacy ledwo ledwo zza takiego blaszaka jak KDH? Jestem przekonany ze ANglicy juz dawno by wyrzucili takie paskudztwo z centrum, o ile w ogole dopusciliby do jego postawienia (ale za to niech Warszawiacy dziekuja Piskorskiemu i Kaczynskiemu, mierniótom dwom... Uszanowanie Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman poszukaj archiwalnych zdjęć hal paryskich 22.07.09, 16:39 tych chociażby z lat 60 i 70 ubiegłego wieku, hale to takie wielkie targowisko zwane szumnie centrum handlowym - zostało przez miasto przebudowane a i teraz będzie modernizowane /znowu miasto Paryż/, nasza Hanna woli Złote tarasy, w centrum Paryża na skrzyżowaniu dwóch głównych linii metra jest handel paryżan dla zwykłych paryżan, a nie jakieś muzea sztuki nowoczesnej - te są w miejscach które się odwiedza a nie takie przez które się przemyka przesiadając się w drodze z pracy do domu i z domu do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
adam_l27 Ciekawe jak się skończy historia P. Grasia. 22.07.09, 15:55 w końcu prawo ma być przestrzegane... Podobnie interesująco rozwija się sprawa posła Palikota i studentów i emerytów którzy wspierali jego kampanię.. W tym kraju prawo jest tylko po stronie silnych wkrótce Polacy się przeciwko temu zbuntują. Mam nadzieję że wtedy skończy się również kariera tej gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
euro-pa Warszawiacy: będą wnioski do Strasburga 22.07.09, 16:05 o bestialskie pobicie polskich kobiet i dzieci przez wladze Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyk444 Re: Warszawiacy: będą wnioski do Strasburga 22.07.09, 16:57 Ty euro-pa, ty juz lepiej pojedź ale do Tworek. Odpowiedz Link Zgłoś
fury11 Re: Warszawiacy: będą wnioski do Strasburga 22.07.09, 17:00 Wśród chińskich śmieci- kopane dzieci, Pośród tandety- bite kobiety, Kupiec Warszaaaaawski padł! Dość tej histerii. Trochę umiaru w kwestii handlarstwa, bo się jeszcze rzeź Pragi przypomni Odpowiedz Link Zgłoś
archon_1 Prezydent Warszawy: Będą wnioski do prokuratury... 22.07.09, 16:11 Natychmiast zakazać sprzedaży płyt chodnikowych !. A dla posiadaczy płyt wysokie wyroki. Odpowiedz Link Zgłoś