jazzman1979 27.07.09, 07:02 lekcja demokracji dla lemingów :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nekia0000 Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:09 Obiecanki cacanki a głupiemu ... Miał być cud a jakoś go nie widać. Z p. Tuska może był by dobry wójt ale nie premier Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Tusk idzie śladami Millera? 27.07.09, 07:54 On się ładnie przejechał na próbie grzebania w ulgach studenckich. Odpowiedz Link Zgłoś
puba Apel do Pana Sławomira Piechoty! 27.07.09, 08:10 Szanowny Panie, my niżej podpisani apelujemy do Pana: Nie karzcie studentów, dzieci bogatych rodziców za ich winy, jaką bez wątpienia jest fakt posiadania jakichkolwiek pieniędzy. Nie potępiajcie ich za to, że w naszym ukochanym socjalistycznym kraju mają za rodziców plugawych spekulantów i dorobkiewiczów. To są brudne pieniądze pokolenia, które całe ma swe teczki w IPN a więc współpracowało z różnego rodzaju służbami i organizacjami działającymi w PRL (od milicji obywatelskiej [p[oprzez przestrzeganie przepisów ruchu drogowego] po ZHP (poprzez noszenie pół-czerwonych chust]). Ich dzieci, dzisiejsi studenci nie mogą cierpieć za brak równości społecznej, jaką obiecywali nam towarzysze .... i ....! Panie Sławomirze Piechoto, rozumiem, że Pana szlachetne działania by zabrać bogatym a oddać biednym, podyktowane są głęboko tkwiącymi w Pana sercu podwalinami filozofii marksistowskiej. Ale raz jeszcze: nie wolno karać dzieci za zbordnie ich rodziców. Oni mają szansę wyrosnąć na porządnych Polaków oddanych dobrodziejstwom opieki społecznej naszego Państwa. podpisano /-/ Odpowiedz Link Zgłoś
laksmana Pisząc takie bzdury raczej studentom nie pomożesz. 27.07.09, 09:03 No ale może to jest tak, że jacy studenci, takie zniżki. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Lepiej politykę zostawcie dorosłym ludziom 27.07.09, 09:28 Zostawcie politykę dorosłym ludziom, takim po czterdziestce. Taka głupia moherowa babcia ma o wiele więcej rozumu niż wy młodzi ludzie, którym wystarczy propagandową sieczką rozwodnić mózg. Przypominam że za poprzedniej koalicji wprowadzono 1. Ulgi podatkowe na dzieci. 2. Becikowe i to podwójne. I to jedyna formacja polityczna w okresie ostatnich dwudziestu lat która faktycznie w jakiś sposób pomogła takiemu średniakowi jak ja. Ps. idę teraz się pośmiać z naiwności politycznej żony i syna studenta. Odpowiedz Link Zgłoś
ronin-teraz-zarejestrowany Głupie pomysły może mieć każdy niezależnie odwieku 27.07.09, 09:50 czy przynależności partyjnej. Mnie zastanawiawia jedno... podejście niejakiego Mordasewicza, a dokładnie co i jak ten człowiek studiował że miał czas na pracę (A MOŻE NIE PRACOWAŁ I TAK TYLKO PI...LI ?!), bo ja osobiście gdy przypomnę sobie swoje studia to ciężko mi sobie wyobrazić podjęcie jakiejś pracy, ba nawet obowiązkowe praktyki robiłem w wakacje). Wielu moich znajomych którzy również studiowali dziennie na innych kierunkach raczej miała niewielke szanse na znalezienie pracy.... Odpowiedz Link Zgłoś
ajmax A posłowie dostają potrójne pieniądze. 27.07.09, 10:24 Raz - dostają na wydatki związane z byciem posłem, dwa - dostają bilety za darmo, trzy - dostają w postaci diety. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Oszczędność? 27.07.09, 12:51 Jeżeli ograniczymy dotacje na przejazdy studentom, to wcale nie oznacza, że w budżecie zostanie więcej pieniędzy. Jak zauważył Piechota - studenci jeździć nie muszą. Skoro jednak dzięki mechanizmowi ulg chętnie jeżdżą, to opłacają krajowych przewoźników: PKP i PKS. Może się więc okazać, że likwidacja ulg spowoduje konieczność dofinansowania firm przewozowych bezpośrednio z budżetu. Per saldo budżet nic nie zyska. Odpowiedz Link Zgłoś
pawko13 Re: Oszczędność? 28.07.09, 01:11 Proponuje: - zlikwidowanie darmowych przejazdów dla posłów. - premier od dzis płaci z własnej kieszeni za zagraniczne wycieczki samolotem. - zniesienie immunitetu! Posłowie płacący mandaty wniosa wiecej do budżetu niz 100 tys studentow. - zlikwidowanie dodacji na biura poselskie. Jak kogoś nie stać na biuro to po co sie bierze za polityke? Odpowiedz Link Zgłoś
citaobscura ====== f i l m i k ============= 27.07.09, 15:10 www.dziennik.pl/polityka/article421512/Zobacz_jak_PiS_szydzi_z_ciecia_Grasia.html Odpowiedz Link Zgłoś
pawko13 Re: Lepiej politykę zostawcie dorosłym ludziom 28.07.09, 01:07 Heh ja na POpapranców nie głosowałem i zniżki raczej tez nie strace, ale teraz zobaczymy co powiedza moi koledzy ktorzy na nich głosowali i muszą dojeżdzac na uczelnie z domu 400km pociagami. Wybraliście sobie to macie PS. Na pis tez nie głosowałem ;] Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper To nie sa bzdury tylko ironia na system klasowy 27.07.09, 12:11 System przyznawania stypendiów powinien byc klarowny i motywować niezaleznie od zasobności rodziców oraz wspomagać jesli ktos ma talent a nie jest z rodziny zamoznej. Nie można natomiast stosowac reguły dajmy mu bo biedny a temu nie bo rodzice maja kasę. Na swoim przykładzie moge powiedzieć że nie miałem bogatych rodziców ale stypendium w szkole sredniej brałem krótko, bo syn rolnika miał roczny dochód na głowę tyle co mój ojciec pensji miesięcznej jako ślusarz, tylko że oni chadzali w modnych w latach 70 tych kozuchach a ja jakiejś kurtce lub paletku bo rodziców nie stac było, a głupszy nie byłem. W pracy w latach 80 tych był okres że promowano wielodzietnych, rodzinne brał większe niz ja pensji z nadgodzinami a wcale źle nie zarabiałem, na wczasy i kolonie mieli pierwszeństwo, górnik miał 6 kg mięsa ja 2,5 bo cóz to za pożytek z takiego co ma dziwny zawód, troche cfizyczny troche umysłowy(elektronik). Młodzi ludzie powinni poprzez stypendium uczyć się wartosci pracy nad soba i nieistotne jest kto jest jego rodzicem, bo póxniej w pracy to sie odbija, nieumiejętność pracy w kolektywie, donosicielstwo, nepotyzm i kolesiostwo i niech nikt nie mówi że kiedyś było inaczej, szczególnie po urzędach, szkołach i gminach, co PSL uwaza za normę. Równość społeczna nie istnieje, natomiast łatwo narobic dziadostwa poprzez takie "urawniłowki", mozna brac przykład z innych krajów, warto. Pisząc jacy studenci takie zniżki mozna zacząć porównywac którym kierunkom się bardziej "należy" a od tego są uczelnie i firmy, rynek sam wychwytuje i płaci albo więcej albo mniej. Ja nie ośmieliłbym się porównywac pracy inżyniera, chirurga, spawaczy czy nauczyciela lub filologa wszyscy potrzebni choc proporcje różne i skończmy z tym bolszewizmem i PRL-em. PO zdaje sie nie mieć pomysłów na rządzenie albo sie boi radykalnych rozwiązań, ja uważam Tuska za konkretnego faceta, natomiast niektórzy w jego otoczeniu to typowi politykierzy, prawdziwy facet mówi tak i tak i stara się to wykonać albo powiedzieć dlaczego nie. inaczej wyjdzie na niemotę. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: To nie sa bzdury tylko ironia na system klaso 27.07.09, 12:18 Widzisz Traper.Prawie na calym swiecie-dla studentow-sa znizki.Normalne.Student nie musi byc bogaty.A bogaty student?Nie jezdzi komunikacja miejska.A jezeli jezdzi?Oczyszcza ulice(zapchana) z jeszcze jednego samochodu.W mlodziez trzeba inwestowac.Ale nie sklocac.Ty chcesz udowodnic ze Tusk to taki samiec z jajami.A ja ci powiem.Chcialby je miec.Ale on nie rzadzi.To jest gra.Zobaczysz jak to sie skonczy.Sklocili tak wiele grup spolecznych, ze tego juz nie da rady odwrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper zawarłem podobna myśl do Twojej 27.07.09, 12:37 Tez jestem zdania że w młodzież trzeba inwestowac a nie w partie czy organizacje młodziezowe, dlatego napisałem że trzeba wynagradzac za pracę a w wypadku studenta sa to efekty w indeksie, dodatkowo dodatek socjalny tym co faktycznie maja w życiu trudno. Co do Tuska to byc może różnie oceniamy, ja uważam że za bardzo uległ swemu dworowi bo wiadomo że nie ma władzy bez dworu i zgadzam sie że jeżeli będzie tak zachowawczo podchodził to sie tylko obliże, ja bym mu nawet proponował by swe ambicje prezydenckie schował na co najmniej jedna kadencję a wystwaili pania Hanię G.W. - ma kobita charakter. Nie tylko PO skłóciło, to efekt skundlenia polityki i nie chce mi się wymieniać głównych sprawców z różnych partii, każdy głosuje jak czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: zawarłem podobna myśl do Twojej 27.07.09, 12:52 Problem jest troche inny.Skundlenie?Mozna uzyc gorsze slowa.Ale.Zabierac te nedzne grosze?.W skali kraju jest to jakas kasa.Jednak.Nie mozemy dzielic na kulakow czy biedakow.Dlaczego?.Bo dzieci moga dziedziczyc majatek, a nie musza.Zreszta Kancelaria Sejmu wyda 350 tys. zlotych na kwiaty.Dekoryja sie jak w Swieto Zmarlych.Tego sie nie obcina?.Inna strona medalu.Kazdy mlody, chetny nauce powinien byc profitowany.Skoro z podatkow spoleczenstwa profituja totalne lenie, dlaczego nie moga profitowac Ci co w przyszlosci beda tego spoleczenstwa sercem? Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Tak samo to odczuwam 27.07.09, 13:04 I mysle że młode pokolenie przetrzepie skóre politykom i przewietrzy salony jak i juz raz niedawno to zrobiło, głupote i populizm trzeba ciągle w pysk walic gdyz honoru toto zadnego nie ma a stołki lubi, oj lubi!Nie chce używać gorszych słów, część z tych polityków kiedys brała stypendia kombunując na maksa, dlatego teraz uważaja że inni tez to robią i krzywdy nie będzie, W ten sposób w PRL zaniżono stawki lekarzom i nauczycielom bo i tak na boku dorabiają. Zróbmy referendum i zafundujmy politykom pensje z w zależności od wielkosci budżetu, wielu by straciło zapał bycia politykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Tak samo to odczuwam 27.07.09, 13:53 a.k.traper napisał: W ten sposób w PRL zaniżono > stawki lekarzom i nauczycielom bo i tak na boku dorabiają. ****************************** I ta mentalność nadal dominuje wśród polityków. Z góry zakładają, że podatnik musi kraść, student oszukiwać, a oni sami są jedynymi godnymi, by narzucać sprawiedliwe rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
pawko13 Re: Tak samo to odczuwam 28.07.09, 01:16 A ja mam jeszcze lepszy pomysł niż PO. Niech Ci bogaci (studenci czy nie, nie ważne) Kupują bilety o 37% droższe A CO! Albo niech bogaci kupuja ten sam chleb za 3 zł żeby biedni mogli kupic za 1,5 zł a w każdym sklepie trzeba bedzie okazac zeznanie podatkowe za zeszły rok żeby zrobic zakupy! Odpowiedz Link Zgłoś
zygmund Skąd wiadomo że bogaty? Legitymacja biedaka? 28.07.09, 21:50 Przecież student jest dorosły. Może rodzice dają mu na utrzymanie, a może nie. A jak rodzice biedni, ale dziadek chojny? Jak konduktor to wykryje? A student z biednej rodziny dorobi, to mu automatycznie ulgę zabiorą, bo już się zrobił bogaty? Nie wierzę, że PO będzie coś takiego chciało wprowadzić. Jest już progresywny podatek dochodowy do urawniłowki. Jak się wszędzie naćka takich wynalazków, że człowiek będzie musiał raz po r az udowadniać swoją biedę i niedolę niczego się w ten sposób nie rozwiąże Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.olsztyn Re: Tusk idzie śladami Millera? 27.07.09, 13:00 > On się ładnie przejechał na próbie grzebania w ulgach studenckich. Tyle, że Miller musiał wówczas sprzątać syf po Buzku i innych kolegach Tuska. Także po NZSie, którego ówczesny przewodniczący był posłem AWSu. Odpowiedz Link Zgłoś
euromichnik Za wysokie progi... 27.07.09, 08:24 Wysoko go oceniasz. Moim zdaniem nie nadaje się nawet na sołtysa najbardziej zapadłej wsi. Chyba, że zadania tegoż sołtysa ograniczały by się do bezmyśnego kopania piłki. Odpowiedz Link Zgłoś
megxx Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:10 Bogaci studenci zazwyczaj jeżdżą własnymi autami a nie komunikacją publiczną. A co do łączenia pracy i nauki-gdyby zajęcia były w stałych godzinach, gdyby było więcej miejsc pracy na część etatu i do tego ze zmiennym czasem pracy. A naprawdę to i tak bardzo wielu studentów pracuje za pieniądze, choć nie wszyscy się do tego przyznają. Odpowiedz Link Zgłoś
baby1 Re: Pociąg do oszczędności 27.07.09, 08:52 Zapewne są kierunki na których można łączyć pracę z nauką (pewnie te związane z zarządzaniem). Ale to nie są rzeczywiste studia takie jak medycyna, nauki ścisłe i techniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Pociąg do oszczędności 27.07.09, 09:51 Smieszy mnie porownywanie Polski do zachodu. Na zachodzie ceny sa takie wiec i u nas tez takie musza byc tylko zapomina sie o naszych wschodnich zarobkach. Na zachodzie placi sie za autostrady to u nas tez chociaz nie wspomina sie o tym, ze autostrada na zachodzie to trzy pasy w jednym kierunku z szerokim pasem zieloni po srodku, dobrymi zjazdami i wjazdami oraz szerokim poboczem. Pomijam, ze zachodnie autostrady nie sa w remoncie przez 95% czasu czego nie mozna powiedziec o naszych. Na studiach zachodni studenci pracuja ale oczywiscie kazdy zapomina, ze zachodnioeuropejski student ma duzo mniej zajec, zazwyczaj tylko 6 przedmiotow na semestr w systemie bolonskim a znalezienie pracy dla studenta to latwa rzecz. Na kazdym rogu jest biuro pracy tymczasowej, ktore chetnie w tym pomoze co sprawia, ze w tym tygodniu student moze popracowac 10 godzin w barze bo barman na stale sie rozchorowal a za tydzien moze zmywac naczynia w restauracji. Innego dnia posiedzi jako stroz a jeszcze innego bedzie sortowal listy na poczcie. Odpowiedz Link Zgłoś
123mala Oszczędności kosztem bogatych a biedni???? 27.07.09, 09:51 Nie wystarczy, że człowiek zarabia trochę więcej dzięki pracy to jeszcze dostanie za to ukarany. "Biedny" jest bezrobotny więc trzeba go utrzymywać kosztem "bogatych", zwiększyć im podatki aby oddawali więcej do państwa tylko nie wiem dlaczego wiecej bo więcej pracują? A teraz jeszcze zabranie zniżki dla studentów - dzieci lepiej zarabiających-pracujących rodziców. A co tam im też trzeba dołożyć bo znów biednego nie stać, a wiec trzeba wyrównać i zabrać też "bogatemu". Normalnie SOCJALIZM - WSZYSTKIM PO RÓWNO!!!! CO ZA g.... Z TEJ POLSKI:( Odpowiedz Link Zgłoś
bf109 Studentów w Polsce klęska nadurodzaju. 27.07.09, 07:10 Rozumiem przez to że reszta społeczeństwa nie pracuje tak "ciężko" jak studenci więc na ulgi nie zasługuje. "Przecież po ciężkiej pracy w roku akademickim student zasługuje chyba na ulgowy przejazd na odpoczynek - twierdzi wiceszef NZS." Jak się komuś nie podoba to niech leci do pracy, studia były i powinny być przywilejem dla najlepszych a nie modą czy chwilową ucieczką przed bezrobociem. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
tastes_like_chicken Re: Studentów w Polsce klęska nadurodzaju. 27.07.09, 07:19 > Jak się komuś nie podoba to niech leci do pracy, studia były i powinny być > przywilejem dla najlepszych a nie modą czy chwilową ucieczką przed bezrobociem. zgadzam sie od a do z. poza tym takie ograniczenia nie beda dotyczyly wiesniakow ktorzy maja hektary i 0 (slownie ZERO) dochodu a wiec i wszystkie przywileje. lacznie z samochodami kupionymi przez rodzicow. zniesc ulgi i tyle. sam studiowalem i ledwo koniec z koncem wiazalem ale jak sie chce jechac do domu to sie pojedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiatko15 Re: Studentów w Polsce klęska nadurodzaju. 27.07.09, 07:24 > zgadzam sie od a do z. > poza tym takie ograniczenia nie beda dotyczyly wiesniakow ktorzy maja hektary i > 0 (slownie ZERO) dochodu a wiec i wszystkie przywileje. lacznie z samochodami > kupionymi przez rodzicow. zniesc ulgi i tyle. sam studiowalem i ledwo koniec z > koncem wiazalem ale jak sie chce jechac do domu to sie pojedzie. Odczep się od wsi czubku Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Studentów w Polsce klęska nadurodzaju. 27.07.09, 08:09 KRUS mnie takze drazni, ale akurat to co napisales to kompletna brednia i trzeba byc ostrym psycholem zeby cos takiego splodzic. Moze w to nie uwierzysz, bo masz za tepy umysl, ale 99% dzieci rolnikow tych ktorzy maja po kilkanascie ha nigdy nie zalapie sie nawet na akademik - choc zwykle sa o wiele ubozsi niz ich koledzy z "miastowych" rodzin ktorzy bez problemu "lapia" sie na akademiki. Nie wspomne juz o tym ze 20-30% mieszkajacych w akademikach to "koledzy kolegow" oraz ultra-bogate dzieci przedsiebiorcow, ktorzy potrafia wykazywac wieczne straty w biznesie. Tych sie czep, a nie dzieciakow ze wsi, bo wiekszosc z nich ma cos czego Ty nigdy nie bedziesz mial - honor i dume. I wiekszosc z nich bieduje na stancjach a nie kreci jak dzieciaki "prywaciarzy", nie widzac w tym nic zlego - przeciez to studia, czas rozrywki i zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Studentów w Polsce klęska nadurodzaju. 27.07.09, 08:34 maniek_ok napisał: (...)> Tych sie czep, a nie dzieciakow ze wsi, bo wiekszosc z nich ma cos czego Ty > nigdy nie bedziesz mial - honor i dume. I wiekszosc z nich bieduje na stancjach (...) No dobra. Tylko dlaczemu ci 'honorowi i dumni' małorolni muszą żyć za naszą forsę? W końcu mają majątki wielokrotnie większe niż ci z miasta, którzy muszą na nich pracować. Biednie? Sprzedać ziemię i won do miasta. Do roboty! Kiedyś dostali od państwa za darmo ziemię, a teraz mniej uprzywilejowani Polacy muszą na nich pracować. To się nazywa 'sprawiedliwość ludowa'? Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Studentów w Polsce klęska nadurodzaju. 27.07.09, 08:37 ŚMIESZNY JESTEŚ, KOLEŚ... Nikt nie mieszka w akademiku dla przyjemności ! Kto ma jakiekolwiek pieniądze - wynajmuje mieszkanie. Dzieci " Prywaciarzy "... ???. Masz kompleksy ? Ja tego słowa, 20 lat nie słyszałem ! Żegnam. Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
poszliwpisdu Re: Studentów w Polsce klęska nadurodzaju. 27.07.09, 13:25 Sadzac po slownictwie, to ty nawet 15 lat nie skonczyles... Odpowiedz Link Zgłoś
ronin-teraz-zarejestrowany W Azji zatrudnienie wsród młodzieży w wieku 8-14L. 27.07.09, 10:00 Wynosi ok. 30 %. A u nas? K...żwa coś z tym trzeba zrobić wreszcie a nie tak bezproduktywnych gnoi za friko utrzymywać... Dobrze MordaTYMOJAsewicz gada! A gdzie jegodzieci i wnuki pracują? jeśli pracują to jak tę pracę dostały? Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Smarkacze nauczą się co warte są tuskowe obiecanki 27.07.09, 07:16 cacanki. Dalej czekajcie na cuda i drugą Irlandię. Swoją drogą to ciekawe, z PO niby liberały, a jak doszli do władzy, to realizują komuszy program. Odpowiedz Link Zgłoś
sorc108 Re: Smarkacze nauczą się co warte są tuskowe obie 27.07.09, 08:51 bugmenot2008_2 napisał: > cacanki. Dalej czekajcie na cuda i drugą Irlandię. > Swoją drogą to ciekawe, z PO niby liberały, a jak doszli do władzy, to > realizują komuszy program. To wcale nie jest komuszy program. W liberaliźmie trzeba płacić za wszystko i nie ma żadnych zniżek... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher ...PO,Palikot i ...szantaz............... 27.07.09, 07:20 Palikot uwaza ze PO chce lub bedzie chciala go wyrzucic.Jednak i na wyrzucenie z PO Palikot jest już gotowy. "Nie zaskoczy mnie ta chwila, mam ją cały czas przed oczami. (...) Ale ze mną tak łatwo im nie pójdzie. (...) Już dawno to przemyślałem krok po kroku, cios za cios, trupy kładą się równo" - pisze Palikot. Jakie haki ma Palikot na PO ze trupy beda klasc sie rowno? Odpowiedz Link Zgłoś
jazzman1979 Re: ...PO,Palikot i ...szantaz............... 27.07.09, 07:25 w sumie jak studentów stać wpłacać kilka tys zł na kampanie Palikota, to po co im te śmieszne kilka % zniżki ? Odpowiedz Link Zgłoś
ankecenamon Dosyć! 27.07.09, 07:24 Kiedy wreszcie zaczniemy oddzielać studia od tych pozytecznych , jak biologia , fizyka, matematyka,kierunki politechniczne od studiów dla przyszłych pasożytów takich jak ekonomia , prawo, socjologia politologia,psychologia i temu podobnych wynalazków ! To skandal ze ludzie muszą opłacać za kształcenie swoich przyszłych oprawców Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Re: Dosyć! 27.07.09, 07:36 Najpozyteczniejsze są kierunki ściśle humanistyczne typu filozofia, polonistyka, teatrologia... ludzie po takich kierunkach dają światu dużo więcej niż studenci nauk ścisłych. to dzięki nim świat ma jakiś charakter. dzięki naukom ścisłym utrwalamy myślenie systemowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kolodziejo Re: Dosyć! 27.07.09, 07:44 Te kierunki to dopiero marnowanie publicznej kasy i masowa produkcja bezrobotnych... Odpowiedz Link Zgłoś
dariustch Re: Dosyć! 27.07.09, 08:39 Bez tych kierunków wysłalbyś swoją wiadomość, ale chyba gołębiem pocztowym. Odpowiedz Link Zgłoś
dariustch Re: Dosyć! 27.07.09, 09:01 ..jedyne zastrzeżenia miałbym do studiów teologicznych,ale przecież likwidacja ulg dla jednej grupy studentów nie rozwiązuje żadnych problemów- szczerze mówiąc w skali państwa to są grosze. Mógłbym jakoś przełknąć odebranie ulg na czas kryzysu pod warunkiem, że wiedziałbym, iż inne grupy również zostały pozbawione szczególnych przywilejów. Przykładowo KRUS w moim przekonaniu jest zupełnie niesprawiedliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: Dosyć! 27.07.09, 09:21 www to nie jest dzieło humanistów jeśli o e-mail Ci chodzi. "Zwykła" poczta jak sądzę też nie. Podobnie jak antybiotyki, aparat do rezonansu magnetycznego, samochód, zmywarka, elektrownie i parę jeszcze innych. Do postępu przyczyniają się inżynierowie, fizycy, lekarze itd a nie humaniści. Odpowiedz Link Zgłoś
dariustch Re: Dosyć! 27.07.09, 09:24 Zwróć uwagę pod czyim komentarzem to napisałem.. Odpowiedz Link Zgłoś
kolodziejo Re: Dosyć! 28.07.09, 07:22 No, właśnie pod moim. Pisałem o teatrologii, filozofii, wiedzy o tańcu góralskim i innych kierunkach niezbędnych inaczej, wylęgarniach matołów, żuli, "artystów" grzebiących w śmietnikach i bezrobotnych. Nie mam kompleksów wobec humanistów. Sam studiuję i kierunek ścisły, i humanistyczny. Oba rozwojowe, wymagające i niezbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
w.modelka Re: Dosyć! 27.07.09, 09:37 Jestem studentką PG, kier. informatyka i przeraża mnie, jak czytam takie posty "ścisłowców". Większość z was to pryszczaci, mali, zahukani okularnicy, którzy jakoś muszą podnosić sobie prestiż. Najlepiej wrzucając ludziom studiującym nauki społeczne, ekonomię, prawo itd. na uniwersytetcie. Znam mnóstwo głąbów na poitechnice i mnóstwo ludzi studiujących prawo i filiozofie, którym połowe politechniki do piet nie dorasta. Taka jest prawda. No... i wielu, oczywiście nie wszyscy, ale wielu facetów z uniwerków wygląda lepiej niż krasnale na politechnice. . . Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Re: Dosyć! 27.07.09, 10:17 dokladnie. nie wiem czemu, ale studenci nauk ścisłych mają jakiś wielki kompleks wobec humanistów... nie wiedzieć czemu, ale najwięksi naukowcy mają bardzo wielki szacunek wobec kultury. i mimo wszystko uważam wkład np. Borgesa w rozwój naszej cywilizacji na dużo wyższy niz Bohra. Dużo ważniejszy jest wkład Da Vinci w sztuce i kulturze niż jego działania w nauce. Dużo bardziej cenię Grotowskiego niż Gatesa. itd. Einstein dlatego jest wielki, że nie ograniczał się do czystej nauki, ale też pasjonował się kulturą i sztuką, a horyzont myślowy pozwalał mu myśleć konstruktywnie i zagłębiać się w filozofię. Ludzie ścisli wymyślają różne rzeczy, ale to humaniści nadają temu treść i znaczenie. Proponuje szanować się nawzajem... rozumiem, że w świecie zakompleksionych testosteronów czczących Boga pieniądza i przez to operujących językiem 'rynku' jest to czcze marzenie, ale cóż... Ktos napisał, że "Do postępu przyczyniają się inżynierowie, fizycy, lekarze itd a nie humaniści." Bez humanistów to nie jest postęp, tylko mechanizacja mentalna. Postęp w 80% jest stworzony przez świat kultury. (Swoją drogą ciekawe, że osoby szydzące z ekonomistów i z prawników stosują ich język i ich nowomowę :) np. "Te kierunki to dopiero marnowanie publicznej kasy i masowa produkcja bezrobotnych...") p.s. jestem po kierunku ścisłym, ale pracuje w kulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Dosyć! 27.07.09, 10:29 Bo dzisiaj slowo humanista zdewaluowalo sie do znaczenia "nie biegly w przedmiotach w scislych" albo po mlodziezowemu "ciemny z matmy". Spojrzmy w przeszlosc - humanista byl Leonardo Da Vinci - zajmowal sie wieloma rzeczami, matematyka, fizyka, medycyna, rzezba, malarswem, konstruowaniem, wymyslaniem. Ten kto sie dzisiaj nazywa humanista zazwyczaj nie umie policzyc procentu, dodac ulamka i policzyc predkosci jelis dana jest droga i czas i na tym polega humanizm. Prawdziwego humaniste predzej mozna znalezc na politechnice bo chociaz wszedzie sa leserzy, ktorzy przyszli na studia bo modnie jest miec magistra a i mozna przez 5 lat ciagnac forse od rodzicow, to jednak istnieja studencie majacy szerokie zainteresowania, czytajacy ksiazki, chodzacy do teatru i na wystawy. Dzisiajesza inzyniera wymaga polaczenia wiedzy z wielu dziedzin jak np. medycyna, mechanika i elektronika co przydaje sie przy bioinzynieri medycznej a i nie zaszkodzi znac sie na psychologii. Odpowiedz Link Zgłoś
pawko13 Re: Dosyć! 28.07.09, 01:27 >i mimo wszystko uważam wkład np. Borgesa w rozwój naszej >cywilizacji na dużo >wyższy niz Bohra. No tak a ja uważam, że wiekszy wkład wniosł ten kto wymyślił koło a nie ten co robił malunki na ścianach. Wiadomo, że nauki humanistyczne są potrzebne bo potrzebujemy ludzi którzy mają inne podejście do świata i którzy potrafią pokazać nam coś z innej strony. Podobnie artyści, muzycy ,aktorzy ich rola jest ważna, ale jeśli ich zabraknie to świat się nie skończy. Wyobraźmy sobie dwie bezludne wyspy. Na jednej lądują humaniści na drugiej inżynierowie. Co się okaże po roku? Humaniści spędzili cały rok na ciekawych rozważaniach itp. Na nudę nie narzekali ale umarli bo skończyły sie owoce na drzewach. Inżynierowie od razu wzieli sie za uprawe, budowę domów itp. Z tym, że gdy wieczorem siadali by coś zjeść odczuwali dziwną pustkę. Jaki wniosek z wymyślonej przeze mnie historii: Życie inżyniera jest smutne bez humanistów. Życie Humanisty bez inżynierów nie jest możliwe ;]. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Nie zrozumiałaś przekazu 27.07.09, 20:37 w.modelka napisała: > [...] > Znam mnóstwo głąbów na poitechnice i mnóstwo ludzi studiujących > prawo i filiozofie, którym połowe politechniki do piet nie > dorasta. Zupełnie nie zrozumiałaś o czym jest ten wątek. To nie humaniści przyczyniają się do gospodarczego rozwoju kraju, a "ściśli". To nie ma nic wspólnego z ogólnym poziomem, i każdy przyzna Ci rację, że na humanistycznych studiach jest ciekawiej. Mnie poziom kolegów magistrów inżynierów nie powalał. Dużo ciekawiej jest jednak po studiach - humaniści oglądają kolejki w urzędach pracy, a naukowcy i inżynierowie przebierają w ofertach pracy. Właśnie się zastanawiam, czy nadal pracować na uniwersytecie w Niemczech, czy też może przejść do przemysłu. Takie rozterki, oprócz "ścisłych", mają tylko lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Dosyć! 27.07.09, 21:23 Coś ty, gdzieś ty bywał? Najważniejsza jest teologia, a to nie wymaga nawet dowodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ssee Re: Dosyć! 27.07.09, 07:38 Naprawdę jesteś taki głupi czy tylko trollujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
krociech Akurat prawo 27.07.09, 07:38 to trzeba u nas przepisać od początku do końca. Mówię to po trzech latach budowy domu, w trakcie której wielokrotnie słyszałem argumenty typu "naprawdę nie wymagałabym od pana podania daty uzyskania zgody żony na budowę płotu, ale takie jest prawo". I dlatego jestem za tym, żeby zajęli się tym młodzi prawnicy z kilkuletnim stażem, bo starzy mają w przysłowiowej d.pie. Odpowiedz Link Zgłoś
skr85 Re: Dosyć! 27.07.09, 07:44 Zapewne jakby nie kierunki ,,pasożytnicze" to nie obejrzałbyś baranie wiadmości w tv a o cztaniu gazety.pl już nie wspomnę. PS. Znam biologa co pracuje w myjni samochodowej od 3lat Odpowiedz Link Zgłoś
mckwack pomysł jest fatalny 27.07.09, 07:53 Rozumiem, że to będzie bardzo nośne hasło. Niesprawiedliwość społeczna, dopłaty dla bogatych itp. są bardzo dobre jako sposób na zdobycie popularności. Niestety jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Po pierwsze, co to znaczy bogaty student. Czy ten który sobie dorabia? A jeśli tak to ile? A co z dochodem rodziców? A jeśli rodzice są potwornie bogaci, ale student z jakiegoś powodu nie utrzymuje z nimi kontaktu? Albo ambitnie powiedział, że chce na swoje? Jak to wszystko sprawdzić? PITy? A co z tymi którzy udzielają korepetycji i nie składają deklaracji? I ile będzie nas kosztowała obsługa biurokratyczna tego całego zamieszania? Ile obsługa prawna? Już widzę skargi o niekonstytucyjność. To jest pomysł nie do zrealizowania. Jeśli chcemy znieść ulgi to wszystkim albo nikomu. Inaczej będzie tylko bałagan. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: pomysł jest fatalny 27.07.09, 08:14 Nie zgodze sie - balagan? nie, nie bedzie zadnego. Po prostu znowu wbrew "katolicko-populistycznym" teoriom najmocniej dostanie sie tym ktorzy faktycznie bez takiej pomocy nie mogliby studiowac. I tyle tematu. Ci biedni dostana cos, bo nasze panstwo lubi wspomagac "biednych", cokolwiek to oznacza, a bogaci nigdy nie wykazuja swojego bogactwa na papierze - dostana po d**** przedstawiciele sredniej klasy, jak zwykle. Ja bez znizek pewnie nie moglbym studiowac na dziennych, prosta sprawa. I pewnie dzis bylbym a anglii - ale moze o to chodzi tuszczynom i jego gwardii milusinskich. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Co za hipokryzja! 27.07.09, 18:20 maniek_ok napisał: > Ja bez znizek pewnie nie moglbym studiowac na dziennych, > prosta sprawa. Albo zostałbyś pierwszą ofiarą śmierci głodowej, albo... Chłopie - nie widzisz, jak ty bredzisz??? Może przedstaw swój budżet, pokaż nam dlaczego akurat te zniżki to jest być, albo nie być dla twoich studiów! Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_plama Re: Dosyć! 27.07.09, 08:37 ankecenamon napisał: > Kiedy wreszcie zaczniemy oddzielać studia od tych pozytecznych , jak biologia > , fizyka, matematyka,kierunki politechniczne od studiów dla przyszłych > pasożytów takich jak ekonomia , prawo, socjologia politologia,psychologia i > temu podobnych wynalazków ! > To skandal ze ludzie muszą opłacać za kształcenie swoich przyszłych oprawców Rozumiem, że w konsekwencji zaczniesz oddzielać ludzi pożytecznych od "pasożytów"? I "pożytecznym" premie, a niepożytecznych... Odpowiedz Link Zgłoś
iq58 Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:25 A co maja do studiowania przez DOROSŁEGO człowieka zarobki jego rodziców ? Chyba tylko tyle, ze ja sie nie ma środków na naukę to sie zostaje w najlepszym wypadku "wykształciuchem" a nie wykształconym fachowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
ravendom Re: Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:35 iq58 napisał: > A co maja do studiowania przez DOROSŁEGO człowieka zarobki jego > rodziców ? Zgadzam się. Co z tego, że ma się bogatych rodziców skoro student to osoba dorosła. Pomysłodawcy zakładają, że każdy student jest na utrzymaniu rodziców - co w sporej części się zgadza, ale co z sytuacją kiedy przykładowy bogaty ojciec będzie chciał nauczyć syna odpowiedzialności i bardzo ograniczy mu pomoc finansową? Ktoś taki będzie miał kasy od rodziców niewiele, a będzie musiał pracować więcej niż jego biedniejsi koledzy, którzy będą mieli zniżki na dojazd. Swoją drogą - ciekawe czy pomysł dotyczy tylko i wyłącznie zniżek na pociągi czy również na komunikację miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
raf-ber Re: Pociąg do oszczędności 27.07.09, 10:04 ravendom napisał: > iq58 napisał: > > > A co maja do studiowania przez DOROSŁEGO człowieka zarobki jego > > rodziców ? > > Zgadzam się. Co z tego, że ma się bogatych rodziców skoro student to > osoba dorosła. Pomysłodawcy zakładają, że każdy student jest na > utrzymaniu rodziców - co w sporej części się zgadza, ale co z > sytuacją kiedy przykładowy bogaty ojciec będzie chciał nauczyć syna > odpowiedzialności i bardzo ograniczy mu pomoc finansową? Ktoś taki > będzie miał kasy od rodziców niewiele, a będzie musiał pracować > więcej niż jego biedniejsi koledzy, którzy będą mieli zniżki na > dojazd. Swoją drogą - ciekawe czy pomysł dotyczy tylko i wyłącznie > zniżek na pociągi czy również na komunikację miejską. Podziękuje państwu i rodzicielowi za prawdziwą naukę, której w książce nie uświadczysz. Ja od 2 roku studiów nie mieszkałem w domu a od rodzicieli dostawałem marne grosze. Tylko że przez całe studia pracowałem, mimo że to dzienne techniczne (a podobno się nie da). Miałem pieniądze na co chciałem. Patrzyłem z politowaniem na rówieśników co się szczypali z każdym groszem i dwieście złotych oglądali jak skarb. Mieli wszelkie możliwe stypendia i dofinansowania (ja oczywiście nie) mieli gdzie mieszkać i zupę pod nos na stołówce. Siedzieli w tych akademikach bez sensu, gdy potrzebowałem kogoś do pomocy np. jakiś rozładunek to chętnych bez liku, ale żeby samemu wyjść poszukać czegoś na własną rękę to niestety za dużo myślenia wymagało. Dziś gdy szukam ludzi do pracy i widzę życiorys 25-latka bez słowa o zatrudnieniu to nie czytam dalej. Szkoła powinna oprócz wiedzy zapewnić też umiejętność pracy i zmagania się z problemami. Po to są te praktyki studenckie i "wakacje" do października żeby wykazać się inicjatywą i zaangażowaniem - sam dyplom nie znaczy nic! Co do samych zniżek.. gdy mi je odebrali wraz ze skończeniem studiów kupiłem auto i nie jeżdżę PKP. Gdybym ich nie miał, jeździł bym wcześniej samochodem. Podobnie zareagują studenci uznani za zamożnych, tato kupi auto i/albo da na benzynę. Mniej zamożni będą się starali wspólnie organizować sobie transport... Pytanie które do tej pory nie padło - z czego będzie teraz żyć PKP jak państwo nie będzie płacić tych milionowych dotacji? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: Pociąg do oszczędności 27.07.09, 10:15 Przeciez chodzi o to zeby sprzedac PKP.Co do komunikacji.We Francji jest panstwowy SNCF.I jak dziala?.Jedne z lepszych kolei na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
rudder Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:25 To głupie gadanie polityków pod publiczkę, dla zdobycia poklasku wśród zgorzkniałych warunkami życia wyborców. Bogaci studenci nie jeżdżą pociągami i autobusami PKS-u tylko własnymi samochodami i tym samym nie obciąża to budżetu. Wystarczy spojrzeć jakie samochody parkują studenci przyjeżdżając na wykłady. Zniżki są faktycznie wykorzystywane przez zwykłych studentów i średniaków, a tym się z całą pewnością należą. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:29 I na tym mozna by zakonczyc dyskusje.emat pod publiczke, a sprawy faktycznie nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
kwintesencja Zeby oszczedzac - trzeba znac wydatki..!!!! 27.07.09, 07:40 Ulgi dla studentow nie stanowia w wydatkach budzetowych tak znaczacej pozycji, jak sie niektorym wydaje..!!! Gros pieniedzy budzetowych przeznaczany jest na refundacje ulg dla uczniow. Relacja miedzy tymi wydatkami w jednym tylko wojewodztwie - jak 1:36 (jeden mln na studentow, 36 mln na uczniow). I tych 800 mln jest dzielonych w podobnej proporcji..!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malepiffko najwieksze wydatki sa na pomostowki i krus 27.07.09, 07:46 a pomostowki i krus trzymaja sie dobrze wiec kryzysu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Re: Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:38 Koszt kontroli takiego systemu będzie pewnie większy od samych oszczędności. Tym niemniej w takiej Warszawie z komunikacji publicznej korzystają tez bogaci, bo po prostej latwiej się dostać np. metrem do szkoły niż samochodem. Tylko tumoki poruszają się samochodem, kiedy komunikacją miejską oszczędza się 30-40 minut czasu dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
bambussi Re: Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:56 "tumoki"? tylko wyjątkowo kiepski kierowca jeździ po Warszawie tak, że ma czas przejazdu gorszy niż komunikacja miejska... a co do propozycji to przecież chcieliście cuda to macie :) Odpowiedz Link Zgłoś
baby1 Re: Pociąg do oszczędności 27.07.09, 09:03 1maruti1 napisał: > Tym niemniej w takiej Warszawie z komunikacji publicznej >korzystają tez bogaci, Komunikacja miejska jest po to aby ograniczyć ruch samochodów prywatnych i to dobrze, że również bogaci z niej korzystają. Jak najbardziej należy do niej dopłacać nawet do najbogaszych pasażerów bo to jest w interesie wszystkich. Podobnie z innymi formami publicznymi dojazdu do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
areabis tusek kaputt ! 27.07.09, 07:40 Rozpoczęła się agonia drużyny trampkarzy . Z wartościami WC w Radiu i Telewizji . Odpowiedz Link Zgłoś
malepiffko moze studenci by pracowali 27.07.09, 07:41 gdyby praca byla. sam studiowalem, skonczylem 3 lata temu. niestety w miare normalna prace zdolalem znalezc tylko na rok. a ten caly lewiatan chcialby zeby wszyscy zapieprzali jak chomiki za 3 zl/godz 12 godzin dziennie, zeby bochniarze mogli sobie nowego lexusa kupic. taka prace to student pier%%li, bo to nie praca ale wyzysk. a tych matolow z rzadu i lewiatana powinno sie puscic na pol roku do normalnego zycia to moze przestali by pieprzyc farmazony. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: moze studenci by pracowali 27.07.09, 08:43 malepiffko napisał: > gdyby praca byla. sam studiowalem, skonczylem 3 lata temu. niestety > w miare normalna prace zdolalem znalezc tylko na rok. a ten caly > lewiatan chcialby zeby wszyscy zapieprzali jak chomiki za 3 zl/godz > 12 godzin dziennie, zeby bochniarze mogli sobie nowego lexusa kupic. > taka prace to student pier%%li, bo to nie praca ale wyzysk. a tych > matolow z rzadu i lewiatana powinno sie puscic na pol roku do > normalnego zycia to moze przestali by pieprzyc farmazony. Kolejny swoje kompleksy przyszedł wypisywać... ! Leksusa wrzucasz w koszty ! Nie musisz mieć, zysku z wyzysku pracowników ! Wszystko jasne ? Grzesiek. Odpowiedz Link Zgłoś
ziner Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:42 To może nasi parlamentarzyści także sobie odbiorą darmowe przejazdy i inne apanaże. Odpowiedz Link Zgłoś
kolodziejo Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:43 Profesor z SGH zna sytuację, ale sku...syny przy korycie niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
boryska1 Re: Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:53 hm w imię sprawiedliwości ,a to że bogate dzieci w szkołach niby prywatnych dostają połowę z dotacji państwa no i ma baseny szermierkę inne rzeczy jak prywatne to prywatne ,ile by się zaoszczędziło wtedy gdy weszła ta ustaw to też krzyczano ma być sprawiedliwie to słowo powinno być wykluczone z naszego słownika, wszyscy zapominają że jest kryzys i wołają daj lub nie odbieraj, kiedy zmienią KRUS ,lub posłowie obniżą sobie pensje itd itd itd na zasadzie "grosz do grosza a będzie kokosza" Odpowiedz Link Zgłoś
kravaa Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:46 "Za granicą studenci pracują. U nas nie." Dlaczego wszyscy wciąż porównują kraje zachodnie do naszego? Bądźmy szczerzy - nie umywamy się do nich. To tak jakby porównać polskie autostrady do niemieckich... Odpowiedz Link Zgłoś
olias Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:49 no, to teraz studenci będą naparzać każdego studenta o nazwisku Piechota. Odpowiedz Link Zgłoś
40stka Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:50 I tak zgodnie z hasłem "polak potrafi" niektórzy wynaleźli nowe prawo człowieka: studenckie prawo do zniżki komunikacyjnej. Teraz jeszcze tylko zgłosić je w ONZ w "Deklaracji praw człowieka" i wpisać do naszej Konstytucji... i już prawie jak za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
mckwack pomysł jest fatalny 27.07.09, 07:55 Rozumiem, że to będzie bardzo nośne hasło. Niesprawiedliwość społeczna, dopłaty dla bogatych itp. są bardzo dobre jako sposób na zdobycie popularności. Niestety jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Po pierwsze, co to znaczy bogaty student. Czy ten który sobie dorabia? A jeśli tak to ile? A co z dochodem rodziców? A jeśli rodzice są potwornie bogaci, ale student z jakiegoś powodu nie utrzymuje z nimi kontaktu? Albo ambitnie powiedział, że chce na swoje? Jak to wszystko sprawdzić? PITy? A co z tymi którzy udzielają korepetycji i nie składają deklaracji? I ile będzie nas kosztowała obsługa biurokratyczna tego całego zamieszania? Ile obsługa prawna? Już widzę skargi o niekonstytucyjność. To jest pomysł nie do zrealizowania. Jeśli chcemy znieść ulgi to wszystkim albo nikomu. Inaczej będzie tylko bałagan. Odpowiedz Link Zgłoś
walbrzych Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:57 Politycy PO mają rację! Należy odebrać wszystkie przywileje studentom. Jeżeli któryś student jest biedniejszy, to niech sobie dorobi, np. sprzątaniem podwórka u posła PO. Poseł Piechota może też doradzić jak "dorobić" kasę (np. w firmie OPHTA-Lab)wyciągając ją z PEFRON-u. Posłom Platformy Obywatelskiej zapewne od przybytku zlasowało już szare komórki mózgów. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaherniczek Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:57 to jest jakis skandal. jak to czytam to mi sie bebchy wywracaja!!!! chca rewolucji... to beda ja miec.... Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Tzw. sprawiedliwość społeczna 27.07.09, 07:57 PO jak każda polska partia umizguje się do biedoty, meneli itp. Tzw. Sprawiedliwość społeczna nie ma nic wspólnego ze sprawiedliwością. Argumentacja jest też do bani. Też jestem za tym, żeby każdy pracował na siebie, tylko czemu wg. PO nie dotyczy to biedoty? Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Pociąg do oszczędności 27.07.09, 07:59 To może przy okazji zreorganizowaliby PKP??? Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Pociąg do oszczędności 27.07.09, 08:02 no tak, dopłacanie do przejazdów studentów to rzeczywiście straszne koszta. A co powiecie na to Panowie Politycy, że W Holandii, dla przykładu, studenci mają 100%-tową zniżkę? Zgadza się, nie pomyliłam się. Studenci holenderscy nie płacą ani 1 Eurocenta za przejazd pociągiem. Jest jednak jedno "ale". Muszą być studentmi HOLENDERSKIMI. Zatem ja - Polka studiująca w Holandii w ramach programu Socrates/Erasmus - musiałam płacić 100% :(. Nie przysługiwała mi żadna zniżka. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Pociąg do oszczędności 27.07.09, 08:11 Ech panie Tusk, ilu jest tych "bogatych"? No ilu. Zaczynasz premierze spożywać potrawę z szaleju, razem z prezydentem. Jeśli oszczędzać, to na czymś czego jest więcej i logicznie więcej kosztuje. Na biednych oszczędzaj, a nie na bogatych.... Co to za idiotyczny pomysł Może, co często powtarzam, zacznij zamiatać ten powalony system (machnę państwa), który kosztuje nas najwięcej. I daj sobie na luz z takimi pomysłami, tylko się ośmieszasz, coraz częściej to robisz!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: Pociąg do oszczędności 27.07.09, 08:11 We Francji kazdy uczen czy student ma prawo do obnizki bez wzgledu na jego sytuacje finansowa ok. 50 procent.Dodajmy.Bogatsi nie korzystaja z tego, poniewaz maja swoje srodki lokomocji. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Pociąg do oszczędności 27.07.09, 08:06 Platformo, nie wygłupiaj się! Jeżeli odstraszysz studentów (młodzież w ogóle) i w następnych wyborach zostaną w domu, a mohery karnie polezą w komplecie, to ja czarno widzę Waszą szansę na samodzielne rządzenie. Odpowiedz Link Zgłoś