Dodaj do ulubionych

Kaplica Dąbrówki odnaleziona!

07.08.09, 13:59
Kočka-Krenz. KOČKA! wykształciuchy z Wyborczej...
Władysław
Obserwuj wątek
    • tacx Re: Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 14:19
      a cóż to jest ta "absyda" bo dalibóg o czymś takim żech nigdy nie słyszoł? na
      zajęciach ze średniowiecznej tłumaczyli mi że to jest apsyda ale może ja źle
      literki zakaligrafował
      • ampolion Re: Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 14:35
        A o guglu slyszales? Wpisz w ilustracje "abyda" i wszystko zobaczysz.
      • sclavus Re: Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 14:37
        Biedactwo! A nie pouczyli cię, że lub?
        A wiesz ty (przy okazji), że jak pies nie ma czym sr..., to sra
        głąbami???
        (lub: głąbiami)
        :)
      • listekklonu Re: Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 17:35
        Co to za czasy, że student wie tylko to, o czym usłyszał na zajęciach? Warto
        czasem zerknąć do słownika i dowiedzieć się, że obie formy pisowni są poprawne.
      • joga2 Do tacx (cytat z Wikiedii) 07.08.09, 19:04
        Apsyda (lub absyda) – w architekturze pomieszczenie na rzucie
        półkola, półelipsy lub wieloboku, dostawione addytywnie do bryły
        świątyni i otwarte do jej wnętrza. Zazwyczaj zamyka prezbiterium,
        czasem nawy boczne i ramiona transeptu lub westwerk. Występowała już
        w architekturze rzymskiej, stąd przejęta przez chrześcijaństwo.

Apsydy półkoliste występowały od wczesnego chrześcijaństwa do
        romanizmu. Gotyk stosował przeważnie wieloboczne zamknięcia naw,
        czasem są też określane mianem apsyd.

Mała absyda zwana jest apsydiolą.

• deerzet A zakładzinowa ofiara? 08.08.09, 10:31
          Czekamy z utęsknieniem na odnalezienie wreszcie tej ofiary
          zakładzinowej kole fundamentów tego chramu.

Stawiam na szczękę końską w niej.
          Albo i na ludzką

Sakralnymi budowlami przedpolańskimi sypnie kiedyś nasz Wiślan Kraj
          prepolski.
          Oby te odkryte pracerkiewki rytu wschodniego, IX-wieczne, były
          murowane – bo znów nasi sukienkowi nie uwierzą, że świętować nam 12-
          13 wieków Kristosa w Polszcze wypada.
    • mhm6 Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 14:24
      super. Zaraz przylecą czarni i zażądają zwrotu ziemi przez zasiedzenie :/
    • prawie.doktorka Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 14:35
      bardzo interesujące... ale skąd pewność, że jest to kaplica, w której modliła się Dąbrówka? O ile zrozumiałam - teza jest oparta na przekonaniu, że palatium na Ostrowie wzniósł Mieszko I. A ta teza bazuje na badaniach dendrochronologicznych - jednak, jak łatwo zauważyć, datowanie nie jest jednoznaczne ze stwierdzeniem z całą pewnością osoby fundatora.

Z całym szacunkiem dla wagi badań na Ostrowie Tumskim - poznańscy naukowcy słyną z sensacyjnego odkrywania wszystkiego, co najstarsze, najbardziej legendarne i z całą pewnością związane z początkami państwa polskiego - jak chociażby misy chrzcielnej, w której bez wątpienia został ochrzczony Mieszko, lecz która niczym nie różni się od setek mis do mieszania zaprawy murarskiej, znajdowanych w całej Europie.

szkoda, że żadne poważne odkrycie z dziedziny szeroko rozumianych nauk historycznych nie przebije się na stronę główną "GW" czy "Rz", jeśli nie otrzyma jakiejś sensacyjnej łatki ("Most Mieszka I", bzdurna "Nieznana rzeźba Stwosza?" i inne).
      • wujaszek_joe Re: Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 14:44
        ja się również na tym nie znam ale może lepiej tak niż wcale?
      • lelu Re: Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 14:46
        Odkryto też, o czym nie napisano, odciski 2-ch par obutych stóp.
        Jeden był jakby głębszy, a więc- jak nauczał Karol May, należały do
        Mieszka, bo był cięższy.
        • artur_borubar Re: Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 15:22
          oraz wydrapane graffiti o treści:
          Tu byliśmy, Mieszko & Dąbrówka
        • warwar Dobrawa, a nie Dąbrówka. Czytajcie Thietmara 07.08.09, 23:27
          !
      • wlodekzpoznania doktorka nie bedziesz... :-) 07.08.09, 16:21
        Zamiast pisać o sensacjonalizmie poznańskich archeologów lepiej byłoby się
        zastanowić nad powodem, dla którego tak cicho w Polsce o odkryciu siedziby
        Mieszka, jego najważniejszej rezydencji, która rzuca nowe światło na różne
        teorie rozwoju zdarzeń w czasie jego rządów. Pewną sugestią niech będzie, że
        bardzo często w Polsce ten okres nazywany jest początkiem państwowości, gdy jest
        to raptem początek chrześcijaństwa w Polsce.
        A argumentowanie, że nie ma dowodu na to, że palatium należało do Mieszka...
        Wybacz...a do kogo? Było we władaniu Marsjan, czy utajonej siedziby
        pozostających do wówczas na ziemiach polskich Celtów? Było ono największym i
        najlepiej zorganizowanym ze wszystkich wczesnopiastowskich siedzib. Tak na
        marginesie niewiele osób wie, że do końca średniowiecza poznański zamek był
        największą siedzibą królewską, do czasu gdy Jagiellonowie rozbudowali Wawel.
      • stalinowiec1 Re: Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 16:48
        prawie.doktorka napisała:

> bardzo interesujące... ale skąd pewność, że jest to kaplica, w której modliła s
        > ię Dąbrówka? O ile zrozumiałam - teza jest oparta na przekonaniu, że palatium n
        > a Ostrowie wzniósł Mieszko I. A ta teza bazuje na badaniach dendrochronologiczn
        > ych -
        Pani doktor proszę zapoznać się z pracą G. Labudy na temat żródeł historycznych
        Studia Źródłoznawcze, t. 1 oraz z pracami J. Topolskiego - tu kilka prac. To
        odnośnie źródeł i zasad ich interpretacji. Krótko mówiąc logiczne wnioskowanie -
        czyli coś czego brak niektórym humanistom.

> jednak, jak łatwo zauważyć, datowanie nie jest jednoznaczne ze stwierdzen
        > iem z całą pewnością osoby fundatora.
        Ten Mieszko - mógł się podpisać wraz z żoną na fudamentach świątyni, albo
        najlepiej w żelaznej puszce list do potomnych zostawić (wzorem późniejszym)

> Z całym szacunkiem dla wagi badań na Ostrowie Tumskim - poznańscy naukowcy słyn
        > ą z sensacyjnego odkrywania wszystkiego, co najstarsze, najbardziej legendarne
        > i z całą pewnością związane z początkami państwa polskiego

No bo tu powstawało państwo polskie. Więc gdzie mają szukać - w Warszawie? A że
        temat wart badań i wydawania pieniędzy, które łatwiej zdobyć mając takie odkrycie ;)

>jak chociażby misy
        > chrzcielnej, w której bez wątpienia został ochrzczony Mieszko,

fakt ;)

> szkoda, że żadne poważne odkrycie z dziedziny szeroko rozumianych nauk historyc
        > znych nie przebije się na stronę główną "GW" czy "Rz",

Bo te gazety nie z tego żyją. Od tego są poważne czasopisma naukowe. Jeśli
        prywatny wydawca gazety zechce pisać o glebach wschodniej Wielkopolski to może
        to robić. Tylko czy gazeta się sprzeda. Takich informacji lepiej domagać się od
        mediów na które do niedawna płaciliśmy abonament.
        • prawie.doktorka Re: Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 23:00
          Znam prace Labudy, Topolskiego i Rodzińskiej na temat analizy i interpretacji znalezisk archeologicznych. Możliwe, że wrażenie samopotwierdzania się teorii wynika z konieczności skrótowego przedstawienia wyników badań.

A odchodząc od tego konkretnego odkrycia - w pełni rozumiem mechanizm działania mediów, nie łudzę się, że odkrycie imienia autora resztki bocznego ołtarza w wiosce pod Poznaniem trafi na czołówki gazet, ale to w najmniejszym stopniu nie usprawiedliwia publikowania NIEPRAWDY. Zwłaszcza, że nauki historyczne to nie subiektywne i oparte na intuicji wróżenie z fusów, skontaktowanie się ze specjalistami np. z innych ośrodków akademickich w celu weryfikacji wątpliwych newsów jest stosunkowo łatwe. Choć konsekwencje publikacji nierzetelnej informacji z dziedziny historii czy archeologii są bez porównania mniejsze niz w przypadku kłamstwa politycznego, "Rz" czy "GW" każdorazowo swoim autorytetem wspierają różne "newsy", dzięki czemu mamy dziś misy chrzcielne, czakram i Dana Browna.
      • drakaina Re: Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 23:29
        prawie.doktorka napisała:

> bardzo interesujące... ale skąd pewność, że jest to kaplica, w której modliła s
        > ię Dąbrówka? O ile zrozumiałam - teza jest oparta na przekonaniu, że palatium n
        > a Ostrowie wzniósł Mieszko I. A ta teza bazuje na badaniach dendrochronologiczn
        > ych - jednak, jak łatwo zauważyć, datowanie nie jest jednoznaczne ze stwierdzen
        > iem z całą pewnością osoby fundatora.

Dendro daje ci dokładne datowanie drewna. Wczesne średniowiecze i początki
        państwa Piastów określiłabym raczej jako swoją piętę Achillesową, a nie
        specjalność, ale akurat w tym przypadku mogę sobie wyobrazić sytuację, w której
        ta metoda pozwala coś bardzo konkretnie stwierdzić - jeśli w kaplicy znaleziono
        by drewno datowane najpóźniej na lata panowania Mieszka po 966, to fundator na
        99,9% jest pewny (starsze drewno oznaczałoby wtórne wykorzystanie), jako że
        raczej przed Mieszkiem nikt by kaplicy nie budował... Nieco trudniej się robi,
        jeśli drewno będzie młodsze - oczywiście nie wyklucza to fundacji za Mieszka, bo
        mogło być użyte przy naprawie. Pytanie zasadniczo więc jest takie: kto, jeśli
        nie Mieszko, i tu wkracza brzytwa Ockhama, bo chyba nie bardzo mamy powody, żeby
        sądzić, że był ktoś równie potężny, żeby takie palatium wznosić w takim miejscu,
        oprócz księcia. Ale powtarzam, że to nie moja działka, więc tylko wymyślam sobie
        możliwe scenariusze rozumowania.

--
        hellenika.wordpress.com
        antiquitates.blox.pl
        ferengis.blox.pl
    • guru133 Wygląda na to że odnaleziono miejsce gdzie 07.08.09, 15:40
      rozpoczęła się kolonizacja Polski przez watykańczyków. Nie rozumiem tylko
      dlaczego z tego nieszczęścia Polski cieszy się tylu Polaków mieniących się
      patriotami.
      • ambl Re: Wygląda na to że odnaleziono miejsce gdzie 07.08.09, 15:57
        guru133 napisał:

> rozpoczęła się kolonizacja Polski przez watykańczyków. Nie rozumiem tylko
        > dlaczego z tego nieszczęścia Polski cieszy się tylu Polaków mieniących się
        > patriotami.<Ty nawet głupi nie jesteś,tylko jeszcze gorzej
        • guru133 Myślisz że ocena takiego matoła jak ty ma jakieś 07.08.09, 17:13
          znaczenie?:)
      • wlodekzpoznania nie przesadzaj 07.08.09, 16:24
        Nie da się nie zauważyć, że religia monoteistyczna z ogromnym zapleczem wiedzy
        była podówczas dobrym narzędziem zarządzania. Niestety polscy władcy,
        szczególnie w późniejszym okresie, przez swą słabość nie potrafili
        dostrzec/przeciwstawić się zagrożeniu. A losy Rzeczpospolitej mogłyby się
        potoczyć bardzo odmiennie, gdyby silny władca stworzył modę na protestantyzm.
        • ouimet Re: nie przesadzaj 07.08.09, 17:05
          wlodekzpoznania napisał:

... losy Rzeczpospolitej mogłyby się potoczyć bardzo odmiennie, gdyby silny
          władca stworzył modę na protestantyzm.

he,he,he,...np. swiatly Rod Sztolcmanow-zamiast obrzezania wybral
          chrzcielnice,a Prezio-ksywa "golen" z ateusza walczacego stal sie
          "praktykujacym katolikiem"...:))))

Nawiazujac do tematu watku.Zapewne jest to wspaniale odkrycie i nagroda za trudy
          i cierpliwosc P>T> Archeologow.
          • guru133 Kiedy czytam takie pieprzenie w bambus jak w twoim 07.08.09, 17:16
            poście, upewnia mnie to tylko w twierdzeniu że katolicyzm jest wielkim
            nieszczęściem Polski. Ale na szczęście coraz więcej Polaków wyzwala się z tego
            narkotycznego uzależnienia.
            • szala-wila Re: Kiedy czytam takie pieprzenie w bambus jak w 07.08.09, 18:50
              Hehe, a co tu ma do rzeczy katolicyzm? Masz jakąś fiksację? Ja z żadnym
              kościołem nie mam nic wspólnego, a jakoś nie widzę w poście, na który
              odpowiadasz, żadnego bambusa :D
              • guru133 Po pierwsze nie tobie odpowiadałem a po drugie 07.08.09, 22:45
                zobaczysz tego bambusa jak ci klapki niezrozumienia rzeczywistości spadną z oczu;)
      • buj_w_chucie Re: Wygląda na to że odnaleziono miejsce gdzie 07.08.09, 17:21
        Zdrowys Marian?

Ciekawe jak dlugo utrzymaloby sie poganskie ksiestewko. Tak od XV
        wieku mowilibysmy sobie na dzien dobry "Guten Tag".

W tamtych czasach przyjecie chrzescijanstwa to bylo jak wstapienie
        do NATO.
        • ginztonickiem Re: Wygląda na to że odnaleziono miejsce gdzie 07.08.09, 18:22
          buj_w_chucie napisała:

> Zdrowys Marian?
          >
          > Ciekawe jak dlugo utrzymaloby sie poganskie ksiestewko. Tak od XV
          > wieku mowilibysmy sobie na dzien dobry "Guten Tag".
          >
          > W tamtych czasach przyjecie chrzescijanstwa to bylo jak wstapienie
          > do NATO.

No akurat wolałbym mówić guten tag niż niech będzie pochwalony...
        • bantus Re: Wygląda na to że odnaleziono miejsce gdzie 07.08.09, 19:52
          > Ciekawe jak dlugo utrzymaloby sie poganskie ksiestewko. Tak od XV
          > wieku mowilibysmy sobie na dzien dobry "Guten Tag".
          Mnie tam dziwi tylko dlaczego katoendecja tak szczeka na Niemców. W końcu to
          niemieccy misjonarze nawrócili słowiańskich barbarzyńców na właściwą wiarę.
          • jodar_1 Re: Wygląda na to że odnaleziono miejsce gdzie 07.08.09, 22:40
            W końcu to
            > niemieccy misjonarze nawrócili słowiańskich barbarzyńców na właściwą wiarę.
            Jeśli mówiąc Słowianie masz na myśli Polaków ( a właściwie Polan) to Mieszko po
            to żenił się z Czeską księżniczką Dobrawą ( Dąbrówką) aby nie musieć od początku
            Państwa Polskiego uzależniać sie od Niemców...
            tak BTW dziwię się, że ta bardzo ważna i cenna informacja znalazła sie na
            stronach ogólnopolskich... czyżby wreszcie zauważono w Warszafce , że jednak to
            TU ZACZĘŁO SIĘ PAŃSTWO POLSKIE
        • mr_kagan Re: Wygląda na to że odnaleziono miejsce gdzie 07.08.09, 23:17
          Mowilibysmy guten Tag, mieli kilka razy wyzszy PKB per
          capita
          i znacznie lepsze drogi i koleje...
          buj_w_chucie napisała: Ciekawe jak dlugo utrzymaloby sie poganskie
          ksiestewko. Tak od XV wieku mowilibysmy sobie na dzien dobry "Guten
          Tag".
      • enaco Re: Wygląda na to że odnaleziono miejsce gdzie 07.08.09, 22:29
        Guru - co Ty robiłeś na lekcjach historii? Gdybyś grzecznie siedział w szkółce i słuchał co Pani mówi - nie miałbyś teraz problemu.
    • dzakarta Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 16:35
      Picu- picu na księżycu!
      Wszelkiej maści oszuści dwa razy w roku odkrywają "rewelacyjne" zabytki
      archeologiczne na Ostrowie Tumskim i przy okazji państwo i samorząd
      Poznania finansuje w całości kościelne budowle i drogi na tym terenie!
      STOP dalszemu wyłudzaniu pieniędzy podatników na urojone zabytki!
      STOP finansowaniu katolickich katabasów z budżetu państwa!
    • mathylda o k...a! Nie zasnę dzisiaj! 07.08.09, 17:43
      Wreszcie! Kaplica Dąbrówki odnaleziona! Pędzę włączyć w tv CNN albo BBC,
      pewnie powiedzą więcej! Ja pitolę!
      • nicram112 daj znac - ja tez sie podniecam! 08.08.09, 00:23
    • karul Jest wiec namacalny 07.08.09, 20:26
      dowod zdrady Mieszka, ktory dla baby i okowity przechrzcil sie i
      zarzucil prawdziwych bogow slowianskich na rzecz okrutnego, krwawego
      jehowy, bozka Izraelitow.

Jak Indianie sprzedali Manhattan za swiecidelka, tak i ten glupi
      Polaczek za nic oddal nas w tluste lapy dziadow watykanskich.
      Dzieki niemu macie to co dzisiaj - jak raz wezma cos w pacht to juz
      nie dddadza.
      • drojb Re: prrehitlerowscy folkiści w natarciu? 08.08.09, 01:31
        takimi oni argumentami się posługiwali. I co z tego wyszło??
        Lepszy jest rozum, niż religia (także pogańska)
    • bronimir Czy pierwsza kaplica? Wątpię. 07.08.09, 20:34
      Chrześcijanie przenikali na ziemię Polan już wcześniej. Pierwsza książęca, to tak.
    • benio-net Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 22:25
      Coś podobnego? Za niedługi czas, przeczytamy w necie,że ten polak Koćkakrenc,znalazł podwaliny domu Piasta.Jak taki robal w małpiej skórze jest profesorem, to ja mogę być tylko profesorem niezwyczajnym.Na inne tytuły mnie nie stać.Za posiadanie wiedzy przeze mnie, nie biorę tzw kasy.Porady udzielam darmowo i wymagam tylko stosowania się do nich.To nic nie kosztuje.Archeologia w wydaniu takich prof(anów) jak ten Koćka, czy jak mu tam, jest bzdurą.
      • slonbe Re: Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 22:38
        benio-net napisała:

> Coś podobnego? Za niedługi czas, przeczytamy w necie,że ten polak Koćkakrenc,zn
        > alazł podwaliny domu Piasta.Jak taki robal w małpiej skórze jest profesorem, to
        > ja mogę być tylko profesorem niezwyczajnym.Na inne tytuły mnie nie stać.Za pos
        > iadanie wiedzy przeze mnie, nie biorę tzw kasy.Porady udzielam darmowo i wymaga
        > m tylko stosowania się do nich.To nic nie kosztuje.Archeologia w wydaniu takich
        > prof(anów) jak ten Koćka, czy jak mu tam, jest bzdurą.

No to ja dziękuje za rady takiego oszołoma co wypowiada się na temat artykułu,
        którego nawet nie przeczytał, a jeśli to zrobił to bez zrozumienia tekstu! Gdyż
        nie dotarło do niego ze prof. o którym w nim mowa to KOBIETA!!!

Absolwent UAM wydziału Historycznego. Pozdrawiam kolegów z 4 piętra i gratuluję
        odkrycia! :) Ciekawe co tam w "Etno-pubie" ? :)
    • mr_kagan Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 07.08.09, 23:13
      Teraz wreszcie wiemy, gdzie zaczal sie proces upadku Polski
      spowodowany porzuceniem europejskiej, slowianskiej wiary na rzecz
      wiary w zydowskiego bozka Jehowe, jego syna i zony oraz ich
      przybocznego ducha... :(
    • urvvis Krekta 08.08.09, 03:20
      Pani profe kocka Krenz postawila niesluszna teze i odkryto zupelnie cos innego.

1. zla teza
      2. Odkryto cos zupelnie innego. Nie modlila sie tam ani dabrowka (po czesku
      Dobrawa) ani Mieszko.
      3. Pani profesor swiecie wierzy w swoja teze ale jest ona 100% nieprawdziwa.
      4. Tak to jest, magisterka, doktorat, docentura i profesura a tak naprawde jak
      sie nie ma prawdziwego talentu to sie go nie nabedzie po publikacji artykulu w
      sezonie ogorczanym gazety. Warto tez przypomniec kim tak naprawde byl mieszko,
      jak sie dochrapal stopnia krolewskiego, kto mu go nadal i za jakie zaslugi i ile
      sie dla Polski z tgo tytulu porobilo zla.
      • berdyczowpiszdomnie Re: Krekta 08.08.09, 09:21
        No dobra.To sobie popisałeś,a teraz może rozwiniesz swoje obiekcje.Bo tak jak
        Ty, czyli dużo wody, mało treści to też potrafię?!!
    • tentutaj Kaplica Dąbrówki odnaleziona! 08.08.09, 10:46
      To forum jest dobitnym dowodem na to, że po licznych reformach systemu
      edukacyjnego, udało się w Polsce nauczyć czytania i pisania ludzi
      upośledzonych umysłowo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka