kakanek81 12.08.09, 17:42 Witam!!! Brawo SĘDZIA;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
von.g Re: Microsoft: sąd zakazał sprzedaży Worda 12.08.09, 19:24 To pytanie do tego mądrego analityka ... to czemu przez 2 lata tego nie obeszli skoro to takie trywialne ... Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me Re: Microsoft: sąd zakazał sprzedaży Worda 12.08.09, 19:42 Bo tym samym przyznaliby się do winy ;P Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Czy jest na forum prawnik? 12.08.09, 20:04 Proszę o odpowiedź bieglejszych w prawie - czy jeśli wyrok się uprawomocni i sprzedaż Worda 2007 okaże się naruszeniem praw osób trzecich - czy MS miał prawo pobierać od firm kolosalne opłaty za użytkowanie wersji mini (Word, Excell i coś trzecie) i czy powinien te opłaty zwrócić, przynajmniej w 1/3? Nie chcę być posądzona o paserstwo ;). Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Czy jest na forum prawnik? 12.08.09, 20:09 To jeszcze nic. Podobno (nie jestem prawnikiem , slyszalem tylko taka opinie) chore amerykanskie prawo patentowe nie broni klientow M$. Wiec teoretycznie jest mozliwe zeby firma i4i skarzyla klientow M$ ktorzy tego worda kupili :) Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Microsoft: sąd zakazał sprzedaży Worda 12.08.09, 20:12 ee gdyby tylko o to chodzilo to juz dawno by sie przyznalu. Dla M$ nie kara jest problemem. Nawet jesli beda mieli zaplacic 500 mln kary to i tak dalej nie maja prawa uzywac tego kodu. Stad nakaz wstrzymania sprzedarzy. I to jest prawdziwy problem. Wiec albo sa glupi i zlekcewazyli problem albo rozwiazanie wcale takie proste nie jest ... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Troll patentowy padł ofiarą trollingu. Nieźle. 12.08.09, 20:47 Największy troll patentowy padł ofiarą trollingu. Nieźle. Prawdziwmy problemem nie jest zakaz sprzedaży Worda. Prawdziwym problemem jest cały system patentowy który trzeba gruntownie zmienić, bo teraz zarabiają na nim trolle patentowe. Patenty w chwili obecnej hamują innowacje i rozwój branży informatycznej. Trzeba wyrócić do góry nogami całe pojęcie "własności" intelektualnej. Odpowiedz Link Zgłoś
mayor.cut Sam jesteś troll 12.08.09, 21:01 Microsoft nigdy nie skarżył nikogo za naruszenie patentów. TomToma zaskarżył jedynie w obronie własnej, ponieważ TomTom chciał kasy od MS za ich "patenty". Jeśli szukasz trolla, to ja go wskazuję: Apple. A najwięcej patentów ma IBM, tak apropos. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Sam jesteś troll 12.08.09, 21:43 Pomylila Ci sie kolejnosc. To M$ najpierw oskarzyl TomToma a ten w odpowiedzi oskarzyl M$. A co do appla to zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
mayor.cut Re: Sam jesteś troll 12.08.09, 22:18 Tak, biedny TomTom... tylko się broni... www.traffictechnologytoday.com/news.php?NewsID=3651 www.theregister.co.uk/2006/10/16/tomtom_takes_garmin_to_court/ Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Sam jesteś troll 13.08.09, 06:55 >>Microsoft nigdy nie skarżył nikogo za naruszenie patentów. TomToma zaskarżył jedynie w obronie własnej A Garmin to M$? Czy moze M$ w obronie Garmina skarzyl TomToma :) Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Troll patentowy padł ofiarą trollingu. Nieźle 12.08.09, 21:07 Otoz TO! kosmiczny_swir napisał: Największy troll patentowy padł ofiarą trollingu. Nieźle. Prawdziwmy problemem nie jest zakaz sprzedaży Worda. Prawdziwym problemem jest cały system patentowy który trzeba gruntownie zmienić, bo teraz zarabiają na nim trolle patentowe. Patenty w chwili obecnej hamują innowacje i rozwój branży$> informatycznej. Trzeba wyrócić do góry nogami całe pojęcie "własności" intelektualnej. - Dodalbym, ze nie tylko w informatyce! Odpowiedz Link Zgłoś
mayor.cut Re: Troll patentowy padł ofiarą trollingu. Nieźle 12.08.09, 21:09 Tylko że akurat Microsoft nie jest trollem patentowym, a sam jest obiektem ataku trolli, takich jak ten w Teksasie. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Troll patentowy padł ofiarą trollingu. Nieźle 13.08.09, 00:20 mr_kagan napisała: Prawdziwym problemem jest cały system patentowy > który trzeba gruntownie zmienić, bo teraz zarabiają na nim trolle > patentowe. ***************************** Tak, ale... zniesienie blokad patentowych umacnia pozycję wielkich koncernów. Mogą one korzystać z czyiś rozwiązań niejako przy okazji. Przebicie się małych firm z dobrymi pomysłami jest mało prawdopodobne. Z drugiej strony sporo energii marnowane jest na obchodzenie patentów związanych z formatami zapisu i wymiany danych. Awantura o FAT jest śmieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Troll patentowy padł ofiarą trollingu. Nieźle 13.08.09, 07:03 Moim zdaniem jest wlasnie odwrotnie. Duze firmy maja tyle patentow ,ze nie boja sie lamania patentow innych. Swietnym przykladem jest Palm vs Apple i multitouch. Apple ma patent na multitouch ale Palm ma takie ilosci patentow ktore lamie Apple (i wiekszosc producentow komorek) ze jabluszko poza publicznym wylewaniem lez i grozeniem nie zdecydowalo sie na wojne patentowa. A dla odmiany sprobuj zalozyc mala firme i zlamac patent Appla ... Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Kto z was ma legalne oprogramowanie-całe??? 13.08.09, 12:51 Kto z was ma legalne oprogramowanie-całe??? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Ja tez 13.08.09, 15:26 Ja tez. Choc od MS mam tylko Windows ale i tak chodzi na VirtualBoxie. Z drogiego oprogramowania mam Matlaba (nie na Windows) ale obejmuje mnie zbiorowa licencja mojego pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Ja! 13.08.09, 16:04 I to nie tylko oryginalne, ale i funkcjonalne, w odroznieniu od tych dwoch sweterkow powyzej :) Odpowiedz Link Zgłoś
cmoknij-mnie-w-pompe Re: poczules sie lepiej??????? 14.08.09, 14:01 bo dodales glupawa uwage pod czims adresem. To teraz zajmij sie swoja ulubiona czynnoscia, ktorej oddajesz sie z wielka wprawa i entuzjazmem. Milej zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
swiety_76 Re: Microsoft: sąd zakazał sprzedaży Worda 12.08.09, 20:18 Nie mógł pójść za ciosem i zakazać sprzedaży Excela Windowsa itd ? :D Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Microsoft: sąd zakazał sprzedaży Worda 13.08.09, 00:21 swiety_76 napisał: > Nie mógł pójść za ciosem i zakazać sprzedaży Excela Windowsa itd ? :D ******************************* To ma być metoda na szersze zaistnienie innych systemów? Odpowiedz Link Zgłoś
szyderczy_szyderca Microsoft: sąd zakazał sprzedaży Worda 12.08.09, 20:21 Jest coś o MS i Office i oczywiście jak z melonika wyskakują fanatycy linuxowi ... ależ mi żal tych samotnych, wychudzonych biedaków w starych sweterkach ... nie mają do kogo gęby otworzyć to chociaż na forum coś napiszą. Odpowiedz Link Zgłoś
kornislaw kilka mądrości ludowych mi przychodzi do głowy... 12.08.09, 20:40 Kto mieczem wojuje, od miecza ginie. Nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka. Trafiła kosa na kamień. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Word - smutna konieczność 12.08.09, 20:46 Najgorsze jest to, że wszyscy zlecający pracę z tekstem, firmy oraz przesyłający teksty do wydawnictw oraz podwykonawcy prac z tekstem używają Worda, więc nawet nie mogę z niego zrezygnować. Bo Word nie czyta poprawnie edytorów OO, nie na tyle, by móc pracować z edycją tekstu. A w dodatku wersja 2007 sama zmienia napisane przez użytkownika słowa, po wpisaniu poprawek - zmienia ponownie, natomiast nie można używać rozbudowanych funkcji edycyjnych i zapisywać w wersji 97-2003 (inaczej nikt z niższą wersją Worda nie odczyta dokumentu) bez utraty poprawek :(. Nie muszę mówić, jakie to rodzi konsekwencje, gdy pracuje się w korekcie/redakcji... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Word w redakcji? Nie lepiej InDesign? 12.08.09, 20:52 Word w redakcji? Po co? Nie lepiej InDesign albo FrameMaker? Przecież Word nie nadaj się do DTP. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Stara filozofia komupterowa mówi jeden program do jednej rzeczy. Tak wymyślili to ludzie w Bell Labs/At&T w późnych latach 60tych i dlatego stworzyli Unixa jako system wielozadaniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mayor.cut Re: Word w redakcji? Nie lepiej InDesign? 12.08.09, 21:02 kosmiczny_swir napisał: > Word w redakcji? Po co? Nie lepiej InDesign albo FrameMaker? Przecież Word nie > nadaj się do DTP. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Stara > filozofia komupterowa mówi jeden program do jednej rzeczy. Tak wymyślili to > ludzie w Bell Labs/At&T w późnych latach 60tych i dlatego stworzyli Unixa jako > system wielozadaniowy. Nawet nie masz pojęcia co to jest wielozadaniowość, a i Unix nie był pierwszym system wielozadaniowym. Odpowiedz Link Zgłoś
qf Re: Word w redakcji? Nie lepiej InDesign? 12.08.09, 22:03 Redakcja to nie DTP. Chodzi o poprawki stylistyczne, korektę, uzupełnianie przypisów i tym podobne rzeczy. Na DTP czas przychodzi później. Czasami długie miesiące później. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Formaty plików powinny być jak TCP/IP 12.08.09, 20:56 Formaty plików powinny być jak TCP/IP czy inne protokoły sieciowe - otwarte i standaryzowane przez niezależne instytucje takie jak np. IEEE czy ITU. Czy jesteście sobie w stanie wyobrazić jak wyglądałby Internet gdyby były dziesiątki zamkniętych protokołów za których używanie trzeba płacić? To jest nie do pomyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mayor.cut Re: Formaty plików powinny być jak TCP/IP 12.08.09, 21:07 kosmiczny_swir napisał: > Formaty plików powinny być jak TCP/IP czy inne protokoły sieciowe - otwarte i Zapraszam tutaj: www.iso.org/iso/catalogue_detail?csnumber=51463 > standaryzowane przez niezależne instytucje takie jak np. IEEE czy ITU. Czy > jesteście sobie w stanie wyobrazić jak wyglądałby Internet gdyby były > dziesiątki zamkniętych protokołów za których używanie trzeba płacić? To jest > nie do pomyślenia. ITU powiadasz? To powinieneś używać protokółów OSI, zamiast TCP/IP. en.wikipedia.org/wiki/OSI_protocol_suite Odpowiedz Link Zgłoś
syndyk.iv.rp Re: Formaty plików powinny być jak TCP/IP 13.08.09, 03:49 kosmiczny_swir napisał: > Formaty plików powinny być jak TCP/IP czy inne protokoły sieciowe - otwarte i > standaryzowane przez niezależne instytucje takie jak np. IEEE czy ITU. Czy > jesteście sobie w stanie wyobrazić jak wyglądałby Internet gdyby były > dziesiątki zamkniętych protokołów za których używanie trzeba płacić? To jest > nie do pomyślenia. Niedługo wszyscy będą używać edytorów Google, czy innej darmowej aplikacji z tzw. cloud computing. Odpowiedz Link Zgłoś
skadjatoznam Re: Formaty plików powinny być jak TCP/IP 13.08.09, 08:50 nietrudno jest sobie wyobrazic ten moment, ale jak wszyscy zaczna tego uzywac, to na bank zaczna one byc platne. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Ale one juz sa platne... 13.08.09, 16:09 A reklamy to co? Pies? Zreszta, nie sadze zeby gugiel zdecydowal sie na pobieranie oplat za te uslugi - nie w sytuacji kiedy pojawia sie konkurencja ze strony MS (i pewnie jeszcze pieciu innych, o ktorych jeszcze nie wiemy). Jesli natomiast chodzi o aplikacje dzialajace na silniku gugla (Google App Engine), to gugiel by sobie w stope strzelil probujac pobrac za to oplaty, bo kazda taka aplikacje mozna sobie "zabrac" i przeniesc na inny serwer aplikacyjny. Tak wiec spokojnie, platne te rzeczy sie nie zrobia... Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Ale one juz sa platne... 13.08.09, 17:01 Nie wiem czy dobrze Cie zrozumialem ale appengine jest platny. Tylko ze w odroznieniu od amazonu , google dostarcza limitowana ilosc zasobow za darmo ... Odpowiedz Link Zgłoś
jbed Microsoft: sąd zakazał sprzedaży Worda 13.08.09, 09:01 To ciekawe podejście do prawa. Jeżeli zarzut jest uzsadniony to sprzedaż powinna być zakazana natychmiast. Bo w tej chwili wygląda to tak jakby powiedziano paserowi: masz 60 dni na obchnięcie fantów, a później już nie będziesz mógł. Odpowiedz Link Zgłoś
gustawpl Re: Microsoft: sąd zakazał sprzedaży Worda 13.08.09, 09:13 Jeszcze ciekawsze jest to, jak sędzia stanowy z Texasu może narzucić wykonanie wyroku na całe USA?? Odpowiedz Link Zgłoś
wicked6661 Re: Microsoft: sąd zakazał sprzedaży Worda 13.08.09, 09:33 Nie jestem specjalistą ale o ile wiem w USA panuje prawo precedensu. Tłumaczyć tego nie będę, bo nie czuję się na siłach. Odpowiedz Link Zgłoś
abccbaabccba Re: Microsoft: sąd zakazał sprzedaży Worda 13.08.09, 15:00 Jeszcze ciekawsze: jak władza sądownicza USA (w osobie sędziego z Texasu) może zakazać sprzedaży czegokolwiek w UE? Ja wiem... Chuck, Terminator, takie tam. Ale nie rozśmieszajcie mnie - prędzej MS wykupi tego trolla niż przegra apelację. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Microsoft: sąd zakazał sprzedaży Worda 13.08.09, 17:07 A kto powiedział ,że zakaz obejmuje UE? Z tego co czytałem chodzi tylko o USA. A co do kupna i4i , na ile wycenic firme ktora wlasnie dostala 300-500 mln dolarow i posiada patent ktory jest trzyma w garsci produkt wart kilka mld dolarow rocznie ... Odpowiedz Link Zgłoś
czuly-wojtek Microsoft: sąd zakazał sprzedaży Worda 13.08.09, 15:57 Ta wiadomość powinna zostać na czołówce Wyborczej i codziennie liczba dni w tytule powinna się zmniejszać. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Polac mu, dobrze gada :) 13.08.09, 16:05 Widac ze urodzony z Ciebie Naczelny :) Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Microsoft: sąd zakazał sprzedaży Worda 13.08.09, 18:46 Prawo/USA - <haha> to powinno wystarczyć za komentarz, ilość głupot jakie się pojawią w tej tematyce jest zatrważająca. Odpowiedz Link Zgłoś