volandina PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 10:03 Dlaczego akurat na 50 letnich wdowach ZUS (czytaj budżet państwa) ma oszczędzać? Niech się zabiorą za prawdziwą reformę emerytalno rentową. Może czas zlikwidować KRUS? Z jakiej racji rolnicy nie płacą składek i podatków tak jak inni, podczas gdy mój niepełnosprawny( w znacznym stopniu) syn pobierający rentę w wysokości ok 580 zł ma odtrącany podatek?? Dlaczego nie zlikwidować przywilejów dla gorników i tym podobnych? I nie gadać mi tu ,że robota strasznie ciężka bo np. na budowie lub w odlewni, gdzie pracuje mój mąż, jest też cieżko i niebezpiecznie. Owszem można by się zgodzić na wcześniejsze przejścia na emeryturę po adekwatnym podwyższeniu składek tym grupom. Dopóki ZUS łupi nas ile wlezie i rozdaje po uważaniu byłoby hańbą zaberanie rent wdowom Odpowiedz Link Zgłoś
kaczorowski Proponuję stary sposób rozwiązania ... 13.08.09, 10:04 Trzeba PO prostu kremować żonę razem ze zmarłym mężem. Zniknie problem wdów, nie będzie w ogóle takich wydatków. A dzieci, jeżeli żyją - dać do kopalni czy fabryki, niech zarobią na swoje utrzymanie. Nawet noworodki. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Proponuję stary sposób rozwiązania ... 13.08.09, 10:46 Oczywiście twoja wypowiedź jest szalenie zabawna. I błyskotliwa. ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
3-sarenka mąż ma odprowadzac na emeryturę niepracującj 13.08.09, 10:04 zony co miesiąc odpowiednia składkę - tak by nie została na lodzie w razie nieszczęścia !! Sprawa załatwiona i niech wreszcie w tym rządzie zaczyną myśleć!!! A może tak w poszukiwaniu pieniędzy zabrać się za KRUS Odpowiedz Link Zgłoś
affera123 Nie ma litości dla wdów, jest dobroć dla ubeków 13.08.09, 10:05 Jak był temat odebrania, co ja mówię, obcięcia świadczeń dawnym funkcjonariuszom bezpieki, to się rząd krygował, "no tak nie można, w końcu to starsi ludzie" itd., a dla starszych, samotnych kobiet, które dostają grosze, nie ma litości, nie ma współczucia. Tak samo, jak nikogo nie obchodzą ludzie, którzy represjonowani w czasach komuny, nie mieli szans na żadną przyzwoitą pracę, a dziś wegetują za głodowe emerytury i przymierają głodem, zapomniani przez naszych rządzących, którzy pochylają się nad zwyrodnialcami, którzy pobierają emeryturki za niszczenie innym psychiki poprzez sadzanie ich na odwróconym stołku. Gratuluję. Dewianci mają ochronę i kilkutysięczne apanaże, a oszczędza się na niepełnosprawnych i chorych dzieciach, emerytach i wdowach. To faszystowski sposób myślenia - wyeliminować słabszych i starych, bo nie stanowią dla państwa żadnej wymiernej wartości, oni się zużyli. Odpowiedz Link Zgłoś
adaml78 ZABRAC renty!! niech kazdy pracuje na swoje 13.08.09, 10:08 Z jakiej racji taka kobieta ma dostawac pieniadze z moich podatkow? Oczywiscie jej maz placil ZUS ... ale co z tego. System emerytalny (w czesci placonej na ZUS) jest systemem repartycyjnym czyli dziala na zasadzie: placisz a my dajemy emertyom a potem nastepne pokolenie placi na Ciebie. Tak samo ZUS placic maz pracujacej wdowy. Dlaczego niepracujaca wdowa dostaje pieniadze a pracujaca nie? Czy to jest sprawiedliwosc? I dlaczego dostaje je tylko wdowa a wdowiec juz nie? Jak ma sie to rownouprawnienia plci zapisanej w konstytucji? Odpowiedz Link Zgłoś
amba19 Re: ZABRAC renty!! niech kazdy pracuje na swoje 13.08.09, 20:59 adaml78 napisał: > Z jakiej racji taka kobieta ma dostawac pieniadze z moich podatkow? > Oczywiscie jej maz placil ZUS ... ale co z tego. System emerytalny > (w czesci placonej na ZUS) jest systemem repartycyjnym czyli dziala > na zasadzie: placisz a my dajemy emertyom a potem nastepne pokolenie > placi na Ciebie. Tak samo ZUS placic maz pracujacej wdowy. Dlaczego > niepracujaca wdowa dostaje pieniadze a pracujaca nie? Czy to jest > sprawiedliwosc? > I dlaczego dostaje je tylko wdowa a wdowiec juz nie? Jak ma sie to > rownouprawnienia plci zapisanej w konstytucji? No widzisz nie wiesz co piszesz. Pracująca wdowa też ma uprawnienia do takiej renty. Całkowitej bądź częściowej w zależności od osiąganych dochodów. Pierwszy próg to 70% średniego wynagrodzenia czyli 2029,90 zł brutto - wtedy otrzymuje się pełny wymiar świadczenia. Drugi próg to zarobki do 130 % czyli do 3769,80 zł. brutto. Wówczas świadczenie jest zmniejszone o około 320,00 złotych netto. Rentę rodzinną może też pobierać wdowiec, na takich samych warunkach jak wdowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kim-lan-san Re: Po wdowi grosz 13.08.09, 10:10 Gdybym nie płacił na ZUS tylko odkładał te pieniądze i umarł młodo, moja partnerka otrzymałaby całą kasę dla siebie i żaden lewiatan by jej tego nie zabrał. Gdybym nie płacił na ZUS i sam oszczędzał, moja emerytura byłaby wyższa. OFE nie przeputałoby moich składek. Po mojej śmierci kasę mogłaby dostać dowolna, wyznaczona przeze mnie osoba. Gdybym nie płacił na ZUS, sam mógłbym gospodarować swoimi pieniędzmi u wydawać je wedle uznania. To co wygaduje ten związkowiec to jest czysty bolszewizm. PO powinno się wreszcie zabrać za związki zawodowe, konfederacje pracodawców, czy izby. Odpowiedz Link Zgłoś
kim-lan-san Re: Po wdowi grosz 13.08.09, 10:17 "Jeremi Mordasewicz z PKPP Lewiatan" to takie "związki" dla pracodawców. Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Po wdowi grosz 13.08.09, 10:33 Wiem co to jest Lewiatan,ale w kontekście twojej wypowiedzi zastanowiło mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
terion umowa społeczna 13.08.09, 10:17 > Gdybym nie płacił na ZUS tylko odkładał te pieniądze i umarł młodo, moja partnerka otrzymałaby całą kasę dla siebie i żaden lewiatan by jej tego nie zabrał. Gdybym nie płacił na ZUS i sam oszczędzał, moja emerytura byłaby wyższa. Gdybyś naprawdę umarł młodo to partnerka dostałaby na waciki, a nie kasę! Na tym polega ubezpieczenie, składają się wszyscy. Dostają ci którzy potrzebują. Taka tam umowa społeczna. Tak samo jak Twoje składki na NFZ nie wystarczą, żeby leczyć Cię na raka, ale system bazuje na tym, że nie każdy tego raka dostanie, więc Ci zdrowi płacą za tych chorych. Odpowiedz Link Zgłoś
kim-lan-san Re: umowa społeczna 13.08.09, 10:25 > Gdybyś naprawdę umarł młodo to partnerka dostałaby na waciki, a nie kasę! Na ty > m polega ubezpieczenie, składają się wszyscy. Dostają ci którzy potrzebują. Tak > a tam umowa społeczna. Dostałaby całą odłożoną kasę i mogłaby z nią zrobić co by tylko chciała. Nie musiałby prosić o żadną jałmużnę i z lękiem wypatrywać kolejnych pomysłów jakiś lobbystów. Może sprecyzuję, umrzeć młodo to dla mnie w wieku 35-45 lat, nie 16-26 :) > Tak samo jak Twoje składki na NFZ nie wystarczą, żeby leczyć Cię na raka, ale s > ystem bazuje na tym, że nie każdy tego raka dostanie, więc Ci zdrowi płacą za t > ych chorych. Śmiem wątpić. Ostatni raz u lekarza/ w szpitalu byłem chyba z 15 lat temu. Nie liczę wizyt, za które płacę typu dentysta, okulista, badania kontrolne. Nazbierałoby się już na niezłą operacyjkę. W tym systemie i tak nie wystarcza kasy dla wszystkich i nie mam żadnej gwarancji, że nie będę musiał czekać 5 lat na operację. Wolę odłożyć te pieniądze i sam zatroszczyć się o swój i swoich bliskich los. Gdybym odkładał te pieniądze płacone do ZUS i na NFZ, przez 15 lat miałbym już odłożone kilkaset tysięcy złotych które mogłyby służyć mi za emeryturę lub w ostateczności spłacić jakiś poważny zabieg. Odsetek i zwrotów z inwestycji nie liczę. Odpowiedz Link Zgłoś
marweg25 Re: umowa społeczna 13.08.09, 10:38 Weź pod uwagę fakt, że najwięcej leczenie kosztuje w ostatnich latach życia człowieka czyli głównie na starość. Leczenie nowotworów czy pobyt na intensywnej terapii naprawdę kosztuje majątek te setki tysięcy mogły by jednak nie wystarczyć.Te "młode" 15 lat jest więc zupełnie niereprezentatywne. Bilans można byłoby zrobić dopiero po Twojej śmierci. Dodatkowo jest całkiem spora grupa osób całkowicie niezdolnych do pracy, których leczenie, rehabilitacja kosztuje ogromne pieniądze per osoba. Oni nigdy nie będą w stanie za to zapłacić ani na to leczenie odłożyć. Więc wyjścia są dwa humanitarne czyli wszyscy się na nich składamy lub tak jak to robiono w Sparcie.... Odpowiedz Link Zgłoś
marweg25 Re: umowa społeczna 13.08.09, 10:42 Dodatkowo niestety podejrzewam, że mała jest byłaby grupa ludzi, którzy rzeczywiście sami by oszczędzali na starość czy leczenie. Jak pokazały to doświadczenia chociażby z wypłacanymi odprawami większość ludzi wydała je konsumpcję. W efekcie i tak potem trzeba byloby ludzi utrzymywać i leczeć z środków pomocy społecznej czyli znowu wszyscy musieliby się składać np płacąc wyższe podatki i koło się zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: umowa społeczna 13.08.09, 11:11 > Gdybym odkładał te pieniądze płacone do ZUS i na NFZ, przez 15 lat miałbym już odłożone kilkaset tysięcy złotych które mogłyby służyć mi za emeryturę lub w ostateczności spłacić jakiś poważny zabieg. Odsetek i zwrotów z inwestycji nie liczę. A ile wpłacają Ci którzy mają "tylko" średnią pensję? A ile Ci którzy minimalną? A wreszcie ile Ci którzy pracują na "czarno" lub mają fikcyjne samozatrudnienie? Jak miałoby wystarczyć komuś z minimalną, czy nawet średnią pensją na leczenia raka po roku czy nawet 5 latach pracy (koszt 100tys i więcej). Policz również dzieci, których leczenie kosztuje, a które nie płacą żadnych składek. Tak działa ten system, można się spierać jak to powinno być rozłożone ilościowo, ale prawda jest taka: zdrowi płacą na chorych i jesli chodzi o leczenie i jeśli chodzi o renty. I tego raczej zmieniać nie należy, bo jak? Generalnie uważam, że składka emerytalna powinna miec formę podatku, być niska i dawać wszystkim równe emerytury na poziomie MINIMUM socjalnego. Resztę zostawić w rękach ludzi, część będzie oszczędzać, a część nie. Ale przynajmniej nie będziemy mieli miliona ludzi bez środków do życia, a tak by się stało gdyby całkowicie zlikwidować przymusowe ubezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
adaml78 Re: Po wdowi grosz 13.08.09, 10:27 Tak system bylby najlepszy gdyby byl mozliwy. Niestety w naszym kraju wiekszosc osob by przehulala wszystkie pieniadze i nie odlozyla nic na emeryture. Final bylby taki, ze znalazlby sie jakis kolejny Andrzej Tredowaty i musielibysmy i tak wyplacac emerytury z budzetu panstwa. Ubezpieczenie spoleczne musi byc niestety obowiazkowe. Skandalem i okradaniem uczciwie pracujacej czesci spoleczenstwa natomiast jest KRUS, emerytury mundurowe, gornicze i nadmiernie rozbudowane przywileje rentowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kim-lan-san Re: Po wdowi grosz 13.08.09, 10:29 Dlatego już dawno ZUS traktuję jako kolejny haracz i odkładam pieniądze indywidualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
winniepooh Re: Po wdowi grosz 13.08.09, 10:43 > Tak system bylby najlepszy gdyby byl mozliwy. > Niestety w naszym kraju wiekszosc osob by przehulala wszystkie > pieniadze i nie odlozyla nic na emeryture. nie tyle przehulała, co wydała na podstawowe potrzeby biorąc pod uwagę niskość wynagrodzeń w polandii... Odpowiedz Link Zgłoś
danka1100 PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 10:12 Pod warunkiem, że p.Mordasewicz je zatrudni lub znajdzie im zatrudnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny55 PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 10:15 "Protestuję! -mówi Irena Wóycicka, b. wiceminister pracy i ekspert Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową. -Kto przyjmie 50-letnią kobietę do pracy?" Jakoś nikt nie protestował, gdy mnie - 52 latka zwolniono w ramach likwidacji zakladu pracy i od 1-1-2002 zostałem bezśrodków do zycia, apotem po zasiłku bezrobocia, zostałem kandydatem do rządowych programów "50+" Dopiero renta, po kilku latach bezrobocia dala mi szanse na w miarę stabilną wegetację, bez dalszego żebrania o chlebek. Tysiące CV, moje oferty podjęcia każdej pracy - w gazetach, w sms-ach do firm, pisma do urzędów i firm, PUP - i żadnej oferty pracy nie miałem dla mgr inż. ekonomisty, po 28 latach stażu pracy, w tym kierowniczej w państwowych firmach. Dlatego uważam, że renty dla młodych 50-letnich wdów i wdowców są niesprawiedliwe. Jeśli maja być utrzymane -to dawać je każdemu, kto skończy 50 lat, a nie ma renty lub wcześniejszej emerytury i jest bezrobotny! Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 A gdzie pani Bochniarz obrońca praw kobiet 13.08.09, 10:22 Szkoda, że takiego postulatu nie podniosła na Kongresie Kobiet, neoliberalnego tatałajstwa. A panów Mordaseriwcza i spółkę, to trzeba tak jak w Rosji Chodorkowskiego, pałą po ryju z buta i do wyrębu lasu tam przynajmniej nauczą tę bandę złodziei i gangsterów uczciwej pracy. Komuno wracaj! Odpowiedz Link Zgłoś
zagubiona11 PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 10:27 Ja tam nie wiem, czy wdowom należy płacić, czy nie, ale zastanawiam się, dlaczego ktokolwiek bierze na poważnie sugestie Lewiatana, który jest związkiem pracodawców i do ubezpieczeń społecznych nic nie ma. Pracodawcy mogą się wypowiadać o pracownikach czyli ludziach zatrudnionych na umowę o pracę, wdowy, sieroty oraz samozatrudnieni nie powinni ich w ogóle obchodzić, bo pracownikami nie są. Pan Mordasewicz, jako płatnik składek emerytalnych, oczywiście może sobie wygłaszać opinie o systemie emerytalnym, bo żyjemy w wolnym kraju, ale jego zdanie liczy się tak samo, jak zdanie jak zdanie każdego innego płatnika. I nie ma sensu się podniecać, że jeden płatnik ma takie zdanie o wdowich rentach, bo inny płatnik ma inne. I co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 10:36 zagubiona11 napisała: I nie ma sensu się podniecać, że jeden > płatnik ma takie zdanie o wdowich rentach, bo inny płatnik ma inne. > I co z tego? MOże to? www.pkpp.pl/?ID=66518 Odpowiedz Link Zgłoś
zagubiona11 Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 11:42 Rzeczywiście, zgodnie z uchwałą rządową z 1994 r. o ubezpieczeniach społecznych decydują: a. przedstawiciele rządu b. przedstawiciele pracowników (związki zawodowe) c. przedstawiciele pracodawców Dzięki tej uchwale mój pracodawca i przewodniczący mojego związku zawodowego decydują o tym, czy mój mąż będzie po mojej śmierci dziedziczył moją emeryturę czy nie. Nic dziwnego, że ludzie pracują na czarno i nie chcą płacić składek emerytalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_sejf Zabrać miliardy klerowi katolickiemu! 13.08.09, 10:33 Tylko tego wszyscy się boją. Nie dotować kościołów, wyrzucić kapelanów, odebrać nieprawnie dane dobra (ziemię, kamienice, place itp.). Opodatkować kler i kościół tak jak każdego obywatela i firmę. Podejrzewam , że może chodzić o dziesiątki miliardów złotych w skali roku. A bezprawnie wyrwane i zawłaszczone mienie sprzedać, byle nie nie za symboliczną złotówkę. Najpierw szczekanie o RODZINIE, a teraz zabrać renty wychowującym dzieci matkom, które nigdy nie pracowały i poświeciły się rodzinie. "Mam pomysła" : podatek 50% dla członków PKPP!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino przeraża mnie debilizm 13.08.09, 10:58 Przeraża mnie debilizm części postów. Przecież nikt nie mówi o odbieraniu już wypłacanych świadczeń, ale o stworzeniu takiego systemu, w którym renty wdowie nie byłyby wypłacane w przyszłości. Przecież nie musi być to natychmiast, może być to za kilka-kilkanaście lat. Jeśli chodzi o dziedziczenie - to składek w ZUS się nie dziedziczy, w przeciwieństwie do kapitału zgromadzonego na innych filarach. W grę tu wchodzi przede wszystkim trzeci filar. Utrzymywanie przez państwo małżonka zmarłego podatnika nie ma sensu. Oczywiście nie może być radykalne cięcie ale rozłożone w czasie. Czemu by nie wykorzystać pomysł Kluzik Rostkowskiej na pierwsze 5-7 lat, potem jeszcze bardziej zredukować renty, a następnie je w ogóle wycofać, tak aby dać ludziom szczególnie w małym miejscowościach czas na przemyślenie gospodarowania finansami rodziny. Polska jest w czołówce liczby beneficjentów rent i emerytur w odniesieniu do liczby płatników ZUS. Na pewno nas na to nie stać, żeby osoby w wieku produkcyjnym pobierały latami świadczenia płacone z naszych podatków. Zmiany powinny być stanowcze ale rozłożone na lata. Dlatego trzeba wprowadzić rozsądne terminy, tak aby dzisiejsze/si 40-latki/latkowie nie pracujący zastanowili się jak się zabezpieczyć w sytuacji śmierci małżonka!!! O chrzanienie, że się należy, żeby odebrać bogatym (50% podatek) można sobie wsadzić w d...ę! Z tego kasy nie przybędzie. Ludzie muszą pracować, żeby było na emerytury! Odpowiedz Link Zgłoś
eles55 PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 10:48 Ludzie myślcie trochę! Tu nie chodzi o to, żeby odebrać małżonkowi prawo do renty rodzinnej, lecz żeby ją otrzymywał dopiero po osiągnięciu wieku emerytalnego, a do tego czasu może przecież pracować. Zgadzam się atomiast z tym żeby takiej osobie (najczęściej kobiecie) należy pomóc w znalezieniu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
odchudzacz Mordasewicz to w morde powinien dostac za takie 13.08.09, 11:11 pomysly. Od razu, na dzien dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Wreszcie ktoś zaczyna się dobierać... 13.08.09, 11:13 ... do d**y darmozjadom. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 11:14 "Kto przyjmie 50-letnią kobietę do pracy?" Myślę, że pan Mordasewicz ; ) A poza tym, to znam przypadek, że 50-letnia wdowa pracuje i całe życie pracowała, a teraz dostała rentę po zmarłym mężu. Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk09 PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 11:28 Nie rozumiem, dlaczego panowie z PKPP twierdzą, że dopłacają do tych wdów. Przecież ich mężowie pracowali i płacili podatki oraz SKŁADKĘ ZUS. Nie zdążyli jej odebrac bo zmarli/zginęli więc dlaczego tych pieniędzy nie mają dostać ich żony. Dlaczego ma to pochłonąć czarna dziura o nazwie ZUS. Gdyby odkładali te pieniądze w banku, inwestowali w nieruchomości, to nikogo by jakoś nie dziwiło, że żona to otrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny55 Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 14.08.09, 13:25 Wszelkie składki złożone w ZUS sprzed lat już dawno skonsumowały poprzednie ekipy rządowe. Obecne emerytury i renty wypłacane są na zasadzie tzw. "solidarności międzypokoleniowej" z bieżących składek wpłacanych do ZUS i z dotacji budżetowej... Odpowiedz Link Zgłoś
bada62 PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 11:28 Taaaaaa, chciałabym widzieć p. min. Fedak ( życzę Jej mężowi i Jej samej dużo zdrowia i miejsca pracy do emerytury), która zostaje wdową w wieku 47 lat, wcześniej wywalono Ją z pracy, bo odmładzano kadrę i teraz dostaje jakieś 300 zł a resztę ma sobie dorobić w pracach interwencyjnych z gminy....na przykład sadzi kwiatki na klombach. A może te wszystkie kobiety po 45 roku życia wywalone z pracy albo te, które miały pecha, ze miały tylko dwoje-troje dzieci i nigdy nie pracowały, zatrudni pan Mordasewicz albo inny z Lewiatana. Ciekawe czy Ich żony tez chętnie będą sadzić te kwiatki Odpowiedz Link Zgłoś
adaml78 Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 11:39 A kogo to interesuje? Czy ta kobieta jest dzieckiem? Czy jest niepelnosrpwana? Ma raczki niech pracuje? Jesli nie znajdzie pracy to od pomocy jej jest pomoc spoleczna - nie ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
bada62 PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 11:32 No i jeszcze mam pytanie do projektodawców: jeśli wdowa w wieku 50-55 lat jednak jakimś cudem dostanie pracę, to z czego będzie żyć gdy osiągnie wiek emerytalny? Przecież nie jest w stanie wypracować ani wymaganego okresu zatrudnienia ani odpowiedniej sumy pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 11:48 Ale ludzie chrzanicie. Nikt nie chce teraz nikomu nic zabierać. Chodzi o zmiany w przyszłości. Poza tym, niepracujący małżonek zmarłego płatnika ZUS będzie otrzymywał by po niej/nim emeryturę po osiągnięciu wieku emerytalnego. Ale na jakiej podstawie młodej nie pracującej osobie ma przysługiwać państwowa renta? W nowym systemie emerytalnym młodzi/de wdowcy/wdowy otrzymywaliby świadczenia zgromadzone w innym filarze a nie z ZUS, ich wysokość zależałaby od zgromadzonych środków. Dotychczasowe zasady trzeba zmieniać! Ale stopniowo. Trzeba informować ludzi o innych instrumentach ubezpieczeniowych - polisy na życie itp. Trzeba ludzi tego stopniowo uczyć, a nie, że należy się z budżetu i już. To nie tak! Myślcie trochę! Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 11:44 "- W Polsce cały czas jest praca, zwłaszcza w dużych miastach. Osoba 50-letnia spokojnie może otworzyć jednoosobową firmę -odpowiada szef Krajowej Izby Gospodarczej Andrzej Arendarski". Taak.... Może pan Arendarski podpowie jeszcze, JAKĄ firmę ma założyć 50-letnia kobieta w małym miasteczku o 20-procentowym bezrobociu, żeby zarobić choćby tylko na ZUS, który w tym kraju niedługo sięgnie 1000 PLN miesięcznie niezależnie od dochodów. To jest wypowiedź w stylu "to niech jedzą ciastka". Pozostaje nadzieja, że sqsyny z warszawfki takie jak ten Arendarski wkrótce skończą tak, jak ta królowa. Odpowiedz Link Zgłoś
adaml78 Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 11:49 To kto ma zaplacic za ta rente? Ja? Nie mam zamiaru. Wystarczy, ze place na gornikow, rolnikow, nauczycieli, mundurowych i cwaniakow nie splacajacyh kredytow mieszkaniowych. niech sie wszyscy w tym kraju wezma do roboty a nie tylko wyciagaja reke po cudze. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 12:01 No to może niech świnie z rządu najpierw zlikwidują KRUS, odbiorą emerytury 35-letnim wojskowym, zwolnią 3/4 urzędników i reszcie obniżą płace, a dopiero potem czepiają się wdów. No i niech nie p*ą o zakładaniu i prowadzeniu firm, bo nie zrobili nic, żeby Polska w rankingach warunków prowadzenia działalności gospodarczej wreszcie wyprzedziła państwo o nazwie Burkina Faso. Gdyby zakładanie biznesu wyglądało tu np. tak, jak w UK, to mnóstwo bezrobotnych, w tym - wdów takie firmy by założyło. Niestety, w Polsce legalne prowadzenie drobnej działalności jest praktycznie zakazane przez horrendalne haracze na ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
adaml78 Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 12:08 > No to może niech świnie z rządu najpierw zlikwidują KRUS, odbiorą > emerytury 35-letnim wojskowym, zwolnią 3/4 urzędników i reszcie > obniżą płace, a dopiero potem czepiają się wdów. Tak niech to wreszcie zrobia. Wszystko na raz i jak najszybciej. A potem niech obniza podatki. Jestem ZA! Odpowiedz Link Zgłoś
aaniia Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 13:20 adaml78 napisał: > To kto ma zaplacic za ta rente? > Ja? Nie mam zamiaru. > Wystarczy, ze place na gornikow, rolnikow, nauczycieli, mundurowych > i cwaniakow nie splacajacyh kredytow mieszkaniowych. > niech sie wszyscy w tym kraju wezma do roboty a nie tylko wyciagaja > reke po cudze. masz rację, dołączam do Twego głosu Odpowiedz Link Zgłoś
antylukas PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 11:47 Osobiście znam przypadek kobiety, która w wieku 31 lat została wdową z dwójką maleńkich dzieci. Był to rok 1983 więc nie muszę przypominać jakie były realia ekonomiczne w tamtym czasie. Dziś ta osoba jest schorowana i mimo ponad 20 lat pracy z niepokojem przyglą się próbom wyrażenie "wdzięczności" ze strony kraju i instytucji typu "Lewiatan". Chciałbym skierować pytanie do panów W*** i L*** czy sami chętnie podjęłiby się takiego wyzwania jak ta kobieta i czy teraz nadal mieliby takie "rozsądne" propozycje oszczzędności dla kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
b_e_l_f_e_r kij ma dwa końce 13.08.09, 11:47 oczywiście, należy tym kobietom pomóc w zdobyciu środków na utrzymanie. Ale: czy kobieta, która pracuje, wychowuje dzieci otrzyma także te składki uzbierane przez męża, dodane do wypracowanej przez siebie emerytury? Wiele kobiet zajmuje sie "domem", bo ich mężów na tem luksus stać lub nie chce im się pracować lub zdobywać odpowiednich do pracy kwalifikacji. Wszyscy placący podatki składają się na jej ubezpieczenie zdrowotne. Dlaczego męża składka nie jest dzielona na dwie osoby? W razie śmierci żona dziedziczyłaby "staż pracy" wraz ze składkami. 50-letnia kobieta, którą opuścił mąż, samotnie wychowująca dzieci nie otrzyma renty, musi sama zarabiać na życie do 60 roku życia. Rodzenie dzieci jest dane także kobietom pracującym. Czy to sprawiedliwe, że kobieta pracująca do 60-tki (mająca także dzieci) otrzymuje EMERYTURĘ w takiej samej wysokości, co jej NIGDY nie pracująca "koleżanka"? Dlaczego po śmierci przedwczesnej jej męża ich składek emerytalnych się nie sumuje, dziedziczy? Mężowie niepracujących żon powinni dzielić z nimi swoje składki emerytalne i rentowe! Odpowiedz Link Zgłoś
antylukas PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 12:12 serdecznie życzę Ci trafności wyborów życiowych i aby los w brutalny sposób nie "przestestował" ich trafności. Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 12:25 Jasne KRUS powinien być szybko likwidowany, tak samo jak zbyt rozbudowany system rentowy i system wcześniejszych emerytur! Wszystko to musi być jednak rozłożone w czasie. I chrzańcie już o biednych wdowach. Nikt im teraz nie zamierza zabierać rent. Chodzi o reformę. Ludzie muszą się nauczyć, że jak rezygnują z pracy na rzecz rodziny muszą się jakoś zabezpieczyć. Nie można liczyć tylko na państwo. W sytuacjach tragicznych jest opieka socjalna. W innych trzeba ludzi informować, informować i jeszcze raz informować. Wiadomo jak w Polsce jest - masa rent jest wyłudzana, a praca młodych emerytów na czarno, zabiera szansę młodym. Takie są fakty i żadne biadolenie o liberalizmie tu nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
antylukas Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 13:51 Co do potrzeby reformy to jesteśmy zgodni. Tylko w tym kraju niejedna ustawa lub reforma okazała się być bublem z tragicznymi konsekwencjami. Większość wdów nie mogła pracować w takim wymiarze jak kobieta zamężna z powodów, które nie muszę tu chyba wymieniać. Głebokie ukłony dla kobiet, które w jakiś cudowny sposób potrafiły połączyć jakąś pracę zawodową, prowadzenie domu i wychowanie dzieci. Nawet jeśli te kobiety nie pracowały to samo wychowanie dzieci w pojedynkę było wystarczającym wysiłkiem by teraz zapewnić im minimum egzystencji. Szczegolnie zaznaczam MINIMUM bo znam kilka wdow, ktorych historia jest podobna do opisanej powyzej a moga pomarzyc o 1200 brutto. Spróbuj zrozumieć niepokój osób, które muszą żyć samotnie, a w podzięce za sumienną pracę i wychowanie dzieci grozi im życie na garnuszku tych ostatnich. Podsumowując to cała wrzawa jest bardzo emocjonalna ale nie ma się co dziwić. Panowie W*** i L*** powinni wykazać się pomysłowościa w oszczędnościach dla budżetu u innych grup społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
b_e_l_f_e_r PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 12:32 najpierw zlikwidować patologie w ramach istniejącego systemu! Odpowiedz Link Zgłoś
lewi_hashomer Re: Po wdowi grosz 13.08.09, 12:35 bo pkpp lewiatan to najgorsze męty z korporacyjnych szumowin. często byli zwolennicy reżimu komunistycznego, jak krzykliwa towarzyszka bochniarz. ale zobacz stronę pkpp lewiatan, zakładka: "nasi reprezentanci". Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry mordasiewicz to idiota od urodzenia 13.08.09, 12:43 argumentacja mordasiewicza kwalifikuje go do grupy tepego bydla i idiotow, na gilotyne z tym glupcem! Odpowiedz Link Zgłoś