maruda.r 13.08.09, 07:29 "pewne ilości sencio vulgaris, czyli pospolitego starca" ********************************* Senecio vulgaris, czyli starca zwyczajnego. pl.wikipedia.org/wiki/Senecio_vulgaris www.atlas-roslin.pl/gatunki/Senecio.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lubat Sklep sprzedawał sałatkę z trującymi roślinami 13.08.09, 07:36 "...znalazły się pewne ilości sencio vulgaris, czyli pospolitego starca, który - ze względu na zawarte w nim alkaloidy - po spożyciu może wywołać poważne zaburzenia wątroby." Bo to zapewne była sałatka lecznicza, a jak wiadomo, wszystkie leki to trucizna, przed którą przestrzega każda niemiecka (teraz i polska) reklama. Odpowiednio zażywany starzec (nie tylko pospolity) może wyjść tylko na zdrowie. A ten klient to taki niemiecki kapuś i donosiciel, pewnie były STASI-ek. Odpowiedz Link Zgłoś
kim-lan-san Re: Sklep sprzedawał sałatkę z trującymi roślinam 13.08.09, 08:38 Czy to mlecz? Podobny do mlecza i tak popularnej ostatnio rukoli. Więcej tych sałatek nie kupię, nie jestem w stanie odróżnić jednego od drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright sprawdz na mamusi........zony 13.08.09, 15:19 kim-lan-san napisała: > Czy to mlecz? > Podobny do mlecza i tak popularnej ostatnio rukoli. Więcej tych sałatek nie > kupię, nie jestem w stanie odróżnić jednego od drugiego. > Odpowiedz Link Zgłoś
prinsik Brak scislosci przy podowaniu info 13.08.09, 14:44 To nie byla salatka wielowarzywna, ale mono warzywna w postaci salaty Rucoli. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Brak scislosci przy podowaniu info 13.08.09, 20:48 Zwróćcie uwagę na dobór słów w artykule, to nadaje ton artykułowi. Ciekawa jestem czy w Polsce odróżnili rukole od pospolitego starca, w prawdzie nie ma miedzy tymi roślinami żadnej widocznej różnicy poza szkodliwością jednej a pożytkiem drugiej, tylko eksperci potrafią rozróżnić te dwie rośliny. ----------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś