prawdziwy.jonek 14.08.09, 10:47 no najlepiej to niech glaby nosza pieniadze w reklamowce pod pacha, co za balwan chodzi z saszetka pelna kasy?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciulowaty Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 11:11 tacy bandyci jak napadają we dwóch, to zawsze jest "gruby i chudy". gruby bije, chudy ucieka. Odpowiedz Link Zgłoś
leon9910 Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 13:42 Tu się z tobą zgadzam !!tak samo jak czuma i niesiołowski czuma dostał od sklepowaj torebką w ryj a niesioł zamiast ratować jędrusi dał nogę!!!Oto nasz niezłomny pyskacz z POmyji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chrabia_mentne_ciasto Re: Znowu LUBLIN????????????? 14.08.09, 16:07 chybawierzacy napisał: > TePiSuary nie mają już wstydu. Żeby tak napadać w biały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
maryjan_pazdzioch Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 11:11 no niestety musze sie zgodzic z powyzszym :/ a nie mozna bylo zrobic przelewu? gdzie on to auto kupowal - w stodole? Odpowiedz Link Zgłoś
seti_bs Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 11:44 A przeczytales ten artykul ze zrozumieniem? Od kiedy kupuje sie auta (za granica, czy w Polsce) stosujac platnosc przelewem :) Myslenie nie boli... sprobuj. Odpowiedz Link Zgłoś
owrank Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 14:47 od dawna jest taka możliwość, kwestia czy kupujesz od przygodnego handlarza czy w przedsiębiorstwie (np. używane auto w salonie w Niemczech). W Polsce jak kupowałem to nieiwelka przedpłąta w gotówce a dalej tylko przelew. Trzeba nie jmieć krzny wyobraźni żeby więcej niż 10-20 tys nosić w kieszeni - jeżeli nawet nie napad to zawsze może zdarzyć się wypadek czy inna przykra historia. Odpowiedz Link Zgłoś
owrank Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 15:00 także myślenie i uruchamianie wyobraźni rzeczywiście nie boli o TY napewno powinieneś pomyśleć zanim kogoś obrażasz Odpowiedz Link Zgłoś
sydbarret Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 11:13 Proste....Tak kase nosza ci ktorzy chca ja ukryc przez urzedem podatkowym... Odpowiedz Link Zgłoś
marek426 Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 18:38 I tu się mylisz - niedawno też chciałem kupić auto w "renomowanym salonie firmowym " W trzech przypadkach na cztery przyjmują tylko gotówkę.Zgadnij gdzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
ulk22 Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samochód 14.08.09, 11:50 Prawdopodobnie złodzieje obserwowali kantor, takich sum się nie nosi przy sobie, ale widać niektórym jeszcze komunistyczna słoma z butów wychodzi! Co może nie można kupić samochodu za granicą i zapłacić przelewem, co tam netu nie mają? Odpowiedz Link Zgłoś
seti_bs Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 11:54 A Ty bys sprzedal komus auto na podstawie potwierdzenia przelewu? Postaw sie w takiej sytuacji. Sprzedajesz auto i przyjezdza do Ciebie Ukrainiec. Mowi, ze kupuje Twoja fure i placi przelewem. Sprzedajesz??? A teraz jedzie Polak do Niemiec i... Podobna sytuacja? Odpowiedz Link Zgłoś
kyyriad Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 12:05 a dlaczego nie - spisujemy umowę, podaję numer konta, gość idzie do hotelu, robi przelew, sprawdzam, kasa jest na koncie, daję kluczyki i dokumenty - co tu ma do rzeczy narodowość? jakby chciał kupić ode mnie auto eskimos czy papuas to mi rybka, byle kasa wpłynęła na konto ... Odpowiedz Link Zgłoś
int5 Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 12:22 I ten ktoś czeka tydzień, aż się zrobi przelew? Odpowiedz Link Zgłoś
kyyriad Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 12:25 a w jakim banku przelew idzie tydzień, bo ja mam konta w kilku bankach, do różnych banków robię przelewy i nigdy nie zdarzyło mi się czekać dłużej niż 24 godziny, żyjesz w jakiejś innej Polsce czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
nemomo Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 13:09 Biedny misiu (kyyriad) tu chodzi o przelew zagraniczny. Taki nie idzie 24h. Czytaj ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 14:29 Jaki przelew idzie 24 godziny i niby dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta Nawet dluzej 14.08.09, 15:44 spokojny.zenek napisał: > Jaki przelew idzie 24 godziny i niby dlaczego??? Kazdy miedzynarodowy. W przelew moze byc uwiklana cala siec bankow a nie jeden do drugiego bezposrednio. To zalezy od zwiazkow miedzy bankami oraz optymalizacji drogi (glownie koszt banku bo przelewy kosztuja takze i banki). Dodatkowo przelewy sa sprawdzane ("clearance" i takie inne czyli czy jest pokrycie, czy nie pochodzi z przestepstwa a czasem nawet pod wzgledem podatkowym). To trwa. Kazdy bank ma prawo wstrzymac przelew i opoznic. Decyzje moga byc podjete indywidualnie. Taki przelew jest sprawdzany przez oprogramowanie i jesli wpada w pewien wzorzec to trafia do specjalnego "koszyka" gdzie ktos moze nawet "recznie" sprawdzac i podejmowac decyzje. Bywa roznie. Czasem moze to byc mniej niz 24 godziny a czasem kilka dni. Zalezy od roznych czynnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta W kazdym, ignorancie w kazdym 14.08.09, 15:38 Jak widac nie masz pojecia o przelewach miedzynarodowych gdzie przelew idzie rutingiem i jest sprawdzany wielokrtotnie. To sa pieniadze - kazdy bank ma procedury sprawdzenia. Przy wiekszych sumach to takze dotyczy sprawdzenia legalnosci i bezpieczenstwa. Czesto wieksze sumy przechodza kwarantanne. Tak sie sponsoruje terrorystow i inne nielegalne cele. Widaac nie masz pojecia o tym. Ja tam cos niecos wiem z banku. kiedys pisalem z zespolem informatycznym system przelewow dla jednego z najwiekszych bankow na swiecie. Te procedury co nieco poznalismy.... razem z przelewami np. Polskiego Banku Narodowego. Chcesz dalej dyskutowac? Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta Pewny jestes? 14.08.09, 15:33 A wiesz ile czasu dokonuje sie przelew? No bo jak widac masz male pojecie o procedurach bankowych (ja tam pracuje w nich na Zachodzi jako informatyk wiec cos tam pewnie wiem). Niby szybko... ale nie przelew miedzynarodowy miedzy roznymi bankami. Owszem mozna poczekac. Nie kazdy jednak ma czas i cierpliwosc. Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 11:55 Facet poskąpił 50 złotych na przelew zagraniczny, stracił 100 tysięcy więc ma za swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzo Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 13:01 Chyba nigdy nie kupowaliście samochodu poza Polską bo bajki opowiadacie. Gotówka i tyle. Poza tym najczęsciej kupujesz od handlarza i on się nie bawi w czekanie. Jedziesz, znajdujesz, kupujesz. Bez zabaw z przelewami. Może Was to zdziwi ale tak to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta Troche szacunku - tobie wystaje sloma z butow 14.08.09, 15:29 Wiesz, starsi ludzie nie mieli tej szansy zyc mlodo w innym swiecie. W starszym wieku nie latwo zaufac innej rzeczywistosci. To nie ma nic wspolnego z "komunistyczna sloma" o ktorej bredzisz. Przydaloby sie troche szacunku i zrozumienia dla ludzi, ktorzy nie sa tak wielce przystosowani do nowoczesnego swiata jaki sobie tam tworzycie. Byc moze tez takie bandziory napadajace sa wytworem tego wspanialego swiata zbudowanego ostatnio, ktory ma sporo brakow jak sie wydaje. Z USA... (Polak od wielu lat za granica... zyjacy dosc nowoczesnie... i bezpiecznie) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Troche szacunku - tobie wystaje sloma z butow 14.08.09, 15:56 Jacy "starsi"? Kto dziś ma 52 lata, w roku 1989 miał 32 czyli był raczej na początku kariery zawodowej. Był czas przyzwyczaić się do zmian w bankowości, które zresztą są coraz nowsze. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur do ulk22 14.08.09, 15:59 Niewykluczone, że właściciel kantoru nadał robotę. A co? Odpowiedz Link Zgłoś
sirseb Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 11:51 prawdziwy.jonek napisał: > no najlepiej to niech glaby nosza pieniadze w reklamowce pod pacha, co za > balwan chodzi z saszetka pelna kasy?????? widzisz, kierownik jk nie jest osamotniony w nieposiadaniu konta bankowego. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
uknown przelewy, karty kredytowe i płatnicze wymyślono 14.08.09, 11:52 już dawno, każdy diler, salon czy komis samochodowy ma konto czy terminal, więc po co taką kasę nosić w ręku?!!! Pewnie cynk nadał gość z kantoru wymiany, wiedział że facet będzie łaził po mieście z gotówką pod pachą i nasłał kolesi, słyszałem że taki układ często się zdarza, rabusie płacą za taki cynk, bo dziś ciężko namierzyć kogokolwiek z gotówką w portfelu większą niż 100 zł, więc nawet już nie ma kogo napadać w dobie elektronicznego pieniądza ... a tu taki głupi jeleń ze 100 tysiącami pęta sie samotnie po mieście, aż żal nie skorzystać z okazji! Odpowiedz Link Zgłoś
info0 A ty jesteś głąb i nie czytasz ze zrozumieniem :) 14.08.09, 13:34 Sorki, ale na giełdzie w Niemczech NIKT na przelew się nie zgodzi. Gotówka albo wy****alaj. Takie są fakty. Widać potraficie szczekać nie znając systemu, ale to normalne w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
zayed Kupowales fure w niemcach czy tylko tak se pierdol 14.08.09, 13:36 Masz karte kredytowa z limitem 25K€? A widziales jak sie kupuje fure od Turasa? - chcesz z nim pospisac umowe cywilno prawna , przelac mu kase przez SWIFT i przyjsc po fure po 5 dniach? - powodzenie ci zycze. moja opinia: w dupie byl, gowno widzial a ekspert jak andrzej lepper od gospodarki... Odpowiedz Link Zgłoś
westdream Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samochód 14.08.09, 12:00 Faceta okradziono, a polskie piekielko jeszcze mu dowala. Jakie to polskie. Jesli juz tak bardzo sie madrzycie to moze drodzy Panowie i Panie zadacie sobie pare pytan? - co jesli przelew dochodzi nie w tym dniu co zakup auta? - zapomnieliscie o mozliwosci wycofania przelewu bankowego? - co jesli osoba kupujaca miala zarezerowawa jeden dzien na cala operacje zakupu? Facet postapil nieroztropnie, bo noszenie takiej gotowki przy sobie jest malo rozwazne. Ale pamietajcie, ze kazdy trafi kiedys na swojego zlodzieja. Jeden polasi sie na 100tysiecy zl, a drugi na 3000 zl , ktore macie w portfelu kupujac np. telewizor. Odpowiedz Link Zgłoś
kyyriad Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 12:07 telewizory kupuje się dziś w sklepach internetowych bo taniej ... zupełnie poważnie - nie znam nikogo, kto chodziłby do sklepu kupić telewizor niosąc ze sobą kilka kafli w gotówce ... no chyba że Lublin leży na jakiejś innej planecie, gdzie karty bankowe i przelewy to jeszcze abstrakcja! Odpowiedz Link Zgłoś
westdream Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samochód 14.08.09, 12:19 Zakladasz bardzo optymistycznie, ze wszyscy kupuja w sklepach internetowych, maja konta w banku itp. Z tego co pamietam to nawet byly premier tego 40 mln kraju konta w banku nie mial, o ostatnich oporach emerytow przed wplacaniem "zapomogi" (bo tak mozna nazwac emerytury) to z czego sie wziely? A dobrze prosperujace duze sieci rtv? Media markt, saturn? rtv-euro-agd? Tam tez gro ludzi placi gotowka. Odpowiedz Link Zgłoś
kyyriad Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 12:23 rzeczywiście tak zakładam, bo nawet moja 60 - letnia babcia ma konto, kartę płatnicza i płaci rachunki przez net, coż - widocznie faktycznie żyje gdzieś jeszcze jakaś Polska B ... Odpowiedz Link Zgłoś
apiat Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 12:34 Twoje zalozenia nie maja wiele wspolnego z rzeczywistoscia. W tym problem. Powiadasz Polska B... Sadzisz, ze korzystanie z internetu, posiadanie e-konta bankowego, karty platniczej automatycznie plasuje Cie w Polsce A? Zreszta, dla mnie ciekawszy jest podzial na tych, ktorzy posiadaja rzetelna wiedze o swiecie wspolczesnym i tych, ktorzy zyja wlasnymi zludzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
apiat Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 12:39 No, ale dopiero teraz uzmyslowilam sobie, ze ktos kto ma 60-letnia babcie, prawdopodobnie ma kilkanascie lat. A w tym wieku wypowiada sie wiele kategorycznych opinii, ktore nijak sie maja do rzeczywistosci;) Odpowiedz Link Zgłoś
ulk22 Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 12:24 westdream napisał: > Zakladasz bardzo optymistycznie, ze wszyscy kupuja w sklepach internetowych, > maja konta w banku itp. Z tego co pamietam to nawet byly premier tego 40 mln > kraju konta w banku nie mial, o ostatnich oporach emerytow przed wplacaniem > "zapomogi" (bo tak mozna nazwac emerytury) to z czego sie wziely? > > A dobrze prosperujace duze sieci rtv? Media markt, saturn? rtv-euro-agd? Tam > tez gro ludzi placi gotowka. W tych sklepach można płacić kartą, a jak ktoś się boi płacić kartą to musi się liczyć z tym, że może być okradziony i jeszcze dostać po głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
westdream Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 12:34 A jak wyjdziesz z tym tv z tego sklepu to po glowie dostac nie mozesz? Tyle gorzej, ze z duzym tv pod pacha slabo sie ucieka;) 60-babcia to jeszcze nie babcia;) rodzicow mam w takim wieku i tez wszystko robia przez internet, ale takich oswieconych nie ma za wielu. Wspoczuje facetowi, obojetnie od okolicznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samochód 14.08.09, 12:28 Gnoje. Odpowiedz Link Zgłoś
pooh84 Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samochód 14.08.09, 12:43 POLACZKOWIE!! Opamietajcie sie do ciezkiej cholery! Faceta okradli! OKRADLI! Co za roznica czy mial 10 zl. czy 10 mln. zl. To kradziez powinniscie tutaj pietnowac, a nie jego upodobanie do noszenia gotowki!!! Do forumowicza, ktory twierdzi, ze na przelew trzeba czekac 24 h - polecam zrobienie kiedys przelewu zagranicznego. Sa przypadki, ze i 10 dni sie czolga. To, ze ja korzystam z Internetu, bankowosci internetowej, kart platniczyc, nie znaczy, ze osobe ktora tego nierobi mozna okrasc, bo "sama sie o to prosi". Czy jak ktos dorwie mnie na ulicy, przystawi spluwe do glowy i powie przelewaj wszystkie swoje pieniadze na moje konto, to powiecie, ze sam jestem sobie winien, bo powinienem czolgiem jezdzic i skoro pozalowalem 1 mln. na czolg, to stracilem 100 bo mnie okradli?! Odpowiedz Link Zgłoś
apiat Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 12:50 Bardzo rozsadny glos (choc niekoniecznie podoba mi sie zwrot "Polaczkowie"). Odpowiedz Link Zgłoś
pooh84 Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 12:52 Polaczkowie tyczyl sie mentalnosci wlasnie Polaczkow, a nie Polakow. Dla mnie okresla ludzi malych. Malych Polakow. Polaczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiopysio Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 12:58 Dodam jeszcze ,że opinie takie w większości formułują tacy co by takiej okazji nie przepuścili - no niekoniecznie zaraz z biciem - ale jakby dało się saszetkę bezszmerowo ukraść to by nie pogardzili. No bo "głupek" sam się prosi aby go obrabować. Odpowiedz Link Zgłoś
czuly-wojtek Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 13:40 Trafne określenie. Jeszcze 20 lat temu karty płatnicze nie istniały w Polsce, konta bankowe nie były w ogóle rozpowszechione. I w Polsce zdarzały się "oszołomy", jak wy to określacie, co miały przy sobie grubą gotówkę. I co, też byli sami sobie winni? POLACZKI, dajcie sobie spokój. To jest WOLNY KRAJ (jeszcze) a tu niektórzy chcą, żeby nie istniało już coś takiego jak gotówka, już są sklepy, gdzie nawet nie wezmą gotówki do ręki. To jest CHORE. Nie popadajmy w skrajność. Odpowiedz Link Zgłoś
freemarsjanin "Przez dwie doby policjanci ustalali szczegóły" 14.08.09, 13:17 Dwie doby zajelo to tym cwiercinteligentom?? Odpowiedz Link Zgłoś
12345janka Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samochód 14.08.09, 13:24 Radziłbym zainteresowac sie pracownikiem lub pracownikami kantoru, czy przypadkiem nie dał/dali znać bandytom o wymianie większej ilości pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: Brutalny napad: stracił 100 tys. zł na samoch 14.08.09, 13:34 Tak go okradli jak i mnie. Przegrał w kasynie (liczył na cud Piskorskiego?) albo wydał na dziwki. Też się kiedyś wzruszałam "okradzionymi", dopóki nie zaczęło na jaw wychodzić, jak to było z tymi, co niby noszą kapustę w foliówkach. Tak na marginesie -mam konto, karty, rzadko przy sobie więcej gotówki niż 20 zł i 62 lata. Wiek nie ma tu nic do rzeczy, tylko zawartość mózgu w mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony-ruski-pedal burak sprzedał zboze i chciał sobie jakiegoś SUVa 14.08.09, 18:39 kupić Odpowiedz Link Zgłoś