chemist2 21.08.09, 07:14 O której ambasada Federacji Rosyjskiej zaczyna diś pracę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarny-misio Pakt zniewolenia Polski 21.08.09, 07:28 został podpisany w 1945 przez wielką trójkę USA, Anglię i ZSRR Odpowiedz Link Zgłoś
tomalamas Re: Pakt zniewolenia Polski 21.08.09, 08:17 A ja uważam, że to się stało w 1933 r., i warto by było w czasach obecnych wyciągnąć wnioski z minionych doświadczeń głosując w wyborach. Nie jest oczywiście wykluczone, że nawet gdyby w Niemczech władza była inna to Stalin nie nabrałby chęci na krzewienie komunizmu... Ale to co by się stało gdyby to już tylko fantastyka. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Pakt zniewolenia Polski 21.08.09, 13:22 Dla komunistów (i obecnie dla ruskich) Niemcy są kluczowym krajem w Europie . Próbowali tam zrobić rewolucję przez całe lata 20 , dopiero udało im się to z ich wiernym uczniem Adolfem ... "The German parliamentary election of 31 July 1932, held after the premature dissolution of the Reichstag, saw great gains by the Nazi Party, which for the first time became the largest party in parliament, though without winning a majority. Together with the Communists, antidemocratic parties commanded a firm majority, making parliamentary governments impossible." http://en.wikipedia.org/wiki/German_election,_July_1932 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Pakt zniewolenia Polski 21.08.09, 09:26 czarny-misio napisał: > został podpisany w 1945 przez wielką trójkę USA, Anglię i ZSRR Wielka Trójka tylko podklepała to co stało się faktem. Czy łudzisz się, że USA i Wielka Brytania walczyłyby o wyzwolenie Polski?? Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-misio Nie łudzę się tym bardziej nie rozumiem 21.08.09, 09:36 dlaczego tak większość włazie w tyłek USA, trzeba być człowiekiem małego rozmiaru i cholernym gnojkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Nie łudzę się tym bardziej nie rozumiem 21.08.09, 09:39 czarny-misio napisał: > dlaczego tak większość włazie w tyłek USA, trzeba być człowiekiem małego > rozmiaru i cholernym gnojkiem. Najpierw to trzeba umieć liczyć na siebie. A teraz, mimo błędów jakie USA popełnia, to jednak są jedynym w miarę wiarygodnym sojusznikiem. Czy jesteś w stanie podać kogoś innego?? Niemcy na przykład w sondażach które czytałem w tamtym roku byliby w stanie zaakceptować aneksję krajów bałtyckich przez Rosję tylko po to, by nie zaogniać stosunków. Myślę, że dalej nie trzeba komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
herrkarol Re: Nie łudzę się tym bardziej nie rozumiem 22.08.09, 09:47 Zgadzam się z andrzejo.. dodałbym jeszcze do tego właśnie W.Brytanie.. Dlaczego? Bo w interesie i GBR i USA jest silna Polska, a dokładniej silny kraj w tej części europy. Odpowiedz Link Zgłoś
ducks_arse Re: Nie łudzę się tym bardziej nie rozumiem 21.08.09, 16:26 czarny-misio napisał: > dlaczego tak większość włazie w tyłek USA, trzeba być człowiekiem małego > rozmiaru i cholernym gnojkiem. Wcześniej tacy jak ty włazili w tyłek ruskim i to oczywiście akceptujesz jako dobre dla kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 07:31 chemist2 napisał: > O której ambasada Federacji Rosyjskiej zaczyna diś pracę? To nie spojrzałeś na zegarek? Jak widzę, o 7.14. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 10:30 www.okolewe.pl/wp-content/themes/mimbo2.2/images/nozyczki-300x190.jpg A. Odpowiedz Link Zgłoś
tacx Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 07:35 > O której ambasada Federacji Rosyjskiej zaczyna diś pracę? dowiesz się po kontrataku ambasadzianych politruków na forum. Niechybnie o 8 nastąpi zalew postów w typie "a u was biją murzynów". No może o 8.20 bo pierwej szef musi wydać klawiaturoszczekaczom dyrektywy Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Nieszczęsny pakt 21.08.09, 07:56 "Niemiecki i sowiecki napad na Polskę był preludium do niszczycielskiej wojny i komunistycznego zniewolenia wschodniej Europy - pisze 140 niemieckich intelektualistów" To preludium było tylko małą częścią wielkiej uwertury do tego "zmierzchu bogów", a odezwa niemieckich "intelektualistów" pod szyldem tamtejszego IPN zapewne dobrze zrobi na obolałe polskie psyche, jak wszystko czym można prz..lić Ruskim. Ale to niebezpieczna gra, bo jak się uda Niemcom już nas "przekonać", że to inni są współwinni, to potem już będzie bardzo łatwo przypisać to także nam. I to już zupełnie oficjalnie, a nie przez jakichś marginałów. PS. Wczoraj na kanale RTR-Planeta w totalitarnej i zniewolonej rosyjskiej tivi oglądałem program historyczny pt, Тайны секретных протоколов, właśnie o okolicznościach podpisania PR-M. Zabierali tam głos dwaj historycy rosyjscy, Niemiec i Polak (Sławomir Dębski z PISM). Dla mnie to nic tam nowego nie było, ale gdyby to tak nadała jakaś polska tiwi, to by był raban pod same niebiosa. O szarganie polskich świętości. Bo przecież wszyscy na świecie wiedzą, że my to wcielenie skrzywdzonej niewinności, a tam pokazywali np. kwity polskiego wywiadu, gdzie jasno na białym napisano, że jeszcze do końca roku 1939 marzyło nam się dokonanie rozbioru Rosji z udziałem Rzeszy i Japonii. Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 08:02 lubat napisał: własciwie nie napisał tylko wypierdział. W rosyjskiej tivi, czarno na białym, kwity polskiego wywiadu...czy ty czytasz to co piszesz zanim wysyłasz w świat? Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 08:35 moler1 napisał: > lubat napisał: > . W rosyjskiej tivi, czarno > na białym, kwity polskiego wywiadu...czy ty czytasz to co piszesz > zanim wysyłasz w świat? W moim poście było jasno na białym. Biję się w swoją cherlawą pierś, dopadła mnie chwilowo przypadłość kaczyńska (Nikt mi nie wmówi...). Ale..., czy to było meritum mojego postu? Bardzo mi się marzy sytuacja, by na forum dyskutować o problemie, a nie o tym czy ktoś z innymi niż nasz poglądami to nie jest przypadkiem agentem Kremla, Żydem, lewakiem czy kogo tam jeszcze nie lubimy. > własciwie nie napisał tylko wypierdział Ja ciebie też szanuję i poważam;)) Jak prawdziwy katolik. Odpowiedz Link Zgłoś
vondemelon Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 09:17 Dla niektorych problemem jest to, ze ktos wskazal na udzial ZSRR w rozpoczeciu wojny. A dyskusja moglaby byc na poziomie merytorycznym. Nie bede tutaj opowiadal o tym co pokazali w Japonskiej tv o kwitach udawadniajacych udzial Polski w ataku na Pearl Harbour i planowanym rozbiorze USA (wschodnie wybrzeze z m.in Illinois i New York dla Polski!). Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 11:37 Zwłaszcza, że Illinois NIE LEŻY na Wschodnim Wybrzeżu. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 11:36 Jak w 1939 niemiecka Rzesza mogła wziąć udział w rozbiorze Sojuza, skoro z nim nie graniczyła??? Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 08:02 :) no i wiemy już o której do pracy przychodzą pracownicy ambasady rosyjskiej :D ... litości akurat rosyjscy "historycy" są dla mnie średnio poważnym źródłem wiedzy o wydarzeniach okresu 39-89 :). Ale czego można się spodziewać po narodzie który we krwi ma padanie plackiem przed byle kim zasiadającym na kremlu. Przecież od tego co on powie w tv zależy jego praca i dalsza kariera. Odpowiedz Link Zgłoś
tacx Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 08:05 > To preludium było tylko małą częścią wielkiej uwertury do tego "zmierzchu > bogów", a odezwa niemieckich "intelektualistów" pod szyldem tamtejszego IPN > zapewne dobrze zrobi na obolałe polskie psyche, jak wszystko czym można > prz..lić Ruskim. Ale to niebezpieczna gra, bo jak się uda Niemcom już nas > "przekonać", że to inni są współwinni, to potem już będzie bardzo łatwo > przypisać to także nam. I to już zupełnie oficjalnie, a nie przez jakichś > marginałów. > oho... 7.56. zdaje się ktoś w ambasadzie ogłosił mobilizację i zrobił wcześniejszą pobudkę ambasadoszczekaczy. Chłopcze - Rosji w 39 roku już dawno nie było. Macie dziwną maniere wg której ktos kto chciał najechac ZSRR dokonuje zamachu na Rosję a gdy ktos chce odszkodowań od Rosji za Syberię i katyń mówicie że to wina ZSRR i Stalina. Doprawdy. Seneka z katonem za wami moga buty.. tfu... skryptoria nosić. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.ozdek Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 08:22 Tacx - ladna riposta! Poczekajmy jeszcze na politruka "Eve15" i nieuka "Jankowskiego1960". Dzien zapowiada sie ciekawie! Odpowiedz Link Zgłoś
tacx Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 08:40 > Tacx - ladna riposta! Poczekajmy jeszcze na politruka "Eve15" i nieuka > "Jankowskiego1960". Dzien zapowiada sie ciekawie! nO a nie jest to prawda? to samo u niemców. W łambinowicach mordowali polacy ale w auschwitz to byli już naziści. Doprawdy... a wilno to najechali Piłsudczycy chyba. Powiem to Litwinom. Powiem ze wilna nie zajeli polacy tylko piłsudczycy. Tajemnicza nacja piłsudczyków nie mająca nic wspólnego z miłującymi porządek polakami rzecz jasna. Ciekawym ich wrażeń. Kijowa nie zdobywał żaden Polak - to wszystko bolesławowcy - chrobrowcy. I tak dalej.. U Rosjan ta schizofrenia jest jednak chorobliwa. Oni "rusyfikują" wszelkie wielki postacie kultury ZSRR choćby one z Rosją miały tyle wspólnego co Horovitz - odesski Żyd któremu wybito rodzinę za to że ten nie chciał jechać na konkurs chopinowski. neuhaus - rosjanin choć to typowy kresowiak - żyd, niemiec, polak - kuzyn szymanowskiego. typowy kresowy "kundel". Tyle że pracował w moskwie bo niby gdzie miał pracować najwiekszy pedagog muzyczny XXw? W bereżanach? No to zrobili go Rosjaninem w wikipediach i innych tego typu wydawnictwach. Ale wszystkie swiństwa, wzystkie kreatury ZSRR nie były Rosjanami. Beria? Toż to Żyd. Stalin? Toż to gruzin z dziada pradziada. Ale juz Antona Rubinsteina zrobili Rosjaninem choć to Żyd z krwii i kości. Tak to jest że narody nie chca pamietac o swoich zbrodniarzach a bardziej o swoich zasługach podkrdajac czasem wielkie postaci ościennym narodom. Siemiradzkiego też chcieli zrobić rosjaninem, krzyżanowskiego i paru innych polskich artystów również. Dzierżyńskiego za to nie chcą - paljak o nim mówią. Pewnie że Polak. Tylko kto go durny na to stanowisko wyniósł jak nie rosyjscy rewolucjoniści? Podobało mi się zdanie mojego ukraińskiego znajomego o tym jak to rosjanie wynieśli się z ukrainy . Wot - złote sracze zabrali a gó... zostało. To o ludziach kultury których w oczach opinii publicznej zrobili rosjanami i paru innych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 11:48 Zapytany w 1918 r. o teorię względności Einstein powiedział: Jeżeli teoria względności okaże się prawdziwa, to Niemcy nazwą mnie wielkim Niemcem (urodził się w Niemczech i miał obywatelstwo niemieckie - kilka razy nawet:), Szwajcarzy - Szwajcarem (od 1901 r. miał obywatelstwo Szwajcarii - miasta Zurych, z którego nigdy nie zrezygnował), a Francuzi - wielkim uczonym. Jeżeli natomiast teoria względności okaże się błędna, wtedy Francuzi nazwą mnie Szwajcarem, Szwajcarzy - Niemcem, a Niemcy - Żydem (rodzice byli Żydami). :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.ozdek Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 16:37 Cudoooowne. Dzis nawet wesolo - choc temat tragiczny. Gratuluje postu! Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 17:19 W Polsce robi sie dokladnie to samo. Kiedy jakis Amerykanin osiagnie sukces, zaraz w Polsce pisza, ze to Polak, bo jego prababcia byla Polka. Tymczasem zbrodni w PRL-u dokonywali nie Polacy, ale komunisci. Polacy wtedy nic innego nie robili, tylko z komunistami walczyli. Zyd jest Polakiem, kiedy moze zasilic statystyki trupow polskich poleglych w czasie ostatniej wojny, ale Polakiem juz nie jest, jesli kolaborowal z Niemcami czy Sowietami. Ot, takie prymitywne manipulacje jezykowe. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.ozdek Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 18:39 Co za brednie! Przeczytaj Toranskiej "ONI". Wtedy zrozumiesz swiat. Czytac, czytac, czytac - nie bredzic - bo ciocia cus baknela, a wujo cus pierdnal... Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 08:09 po pierwsze lubat z faktami się nie dyskutuje. Co się różnej maści fantastom marzy to jest troszkę inna rzecz niż co się faktycznie stało. Nikt tu Polski nie wybiela. II Rzeczpospolita miała swoje cele polityczne i tyle. Czwarty rozbór Polski jest faktem i nikt mu nie może zaprzeczyć. Nikt też w Polsce nie przeczy np. aneksji Zaolzia. Jednym słowem lubat uważasz, że dobrze się stało,że Stalin zajął 51% terytorum państwa alianckiego i wytłukłmu kilka milionów obywateli? Odpowiedz Link Zgłoś
tacx Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 08:15 > Jednym słowem lubat uważasz, że dobrze się stało,że Stalin zajął 51% > terytorum państwa alianckiego i wytłukłmu kilka milionów obywateli? Odpowiem za lubata - zajecie połowy terytorium Polski to zajecie terytorium Białorusi i Ukrainy którym to terytorium w drodze dziejowej sprawiedliwosci Armsia Czerwona przyniosła ład, sprawiedliwosć społeczną, niepodległosć i dobrobyt jakiego te ziemie nie zaznały od czasów ludó pierwotnych Wyrżniecie kilku milionów obywateli burżuazyjnej republiki nad Wisła to dziejowa koniecznosć poniesienia strat w imie nowego porządku - sprawiedliwego porządku w którym słaby i biedny dostaje po mordzie mniej niż ten bogaty Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 09:56 "Wyrżniecie kilku milionów obywateli burżuazyjnej republiki nad Wisła" " Już policzono te miliony i wyszło 150 tys. Liczba zawiera m. in. ofiar z "Katynia", umarłych w czasie wysyłki, poległych w walce z RKKA lub organami bezpieczenstwa. We wrzesniu wyjdzie książka. Rozczarowany? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 10:01 ewswr napisał: > "Wyrżniecie kilku milionów obywateli burżuazyjnej republiki nad Wisła" " > > Już policzono te miliony i wyszło 150 tys. Liczba zawiera m. in. ofiar z "Katyn > ia", umarłych w czasie wysyłki, poległych w walce z RKKA lub organami bezpiecze > nstwa. We wrzesniu wyjdzie książka. Rozczarowany? Dolicz tych, którzy "wyjechali" na wczasy na daleką północ i jakoś do dziś dnia z nich nie wrócili. Pewnie im się tam tak podoba?? Poza tym jaka to różnica?? Czy doliczeni sa tam ci którz z organami bezpieczeństwa nie walczyli, ale organa walczyły z nimi? Kto napisał tę książkę?? Poza tym czy ilość ma znaczenie?? Znaczenie ma to, że obcy najeźdźca wymordował ludzi tylko za to, że byli innej narodowości. Ich ilość nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 10:08 Dolicz tych, którzy "wyjechali" na wczasy na daleką północ i jakoś do dziś dnia > z nich nie wrócili. Pewnie im się tam tak podoba?? > Poza tym jaka to różnica?? tych którzy "wyjechali" też policzyli, okolo 320 tys. Częsc z nich wróciła. ci którzy nie wrócili sa ujeci w tych 150tys. >Czy doliczeni sa tam ci którz z organami > bezpieczeństwa nie walczyli, ale organa walczyły z nimi? tak > Kto napisał tę książkę?? Widziałem to w TVN24. Jakis polski instytut. Może IPN? > Poza tym czy ilość ma znaczenie?? Znaczenie ma to, że obcy najeźdźca wymordował ludzi tylko za to, że byli innej narodowości. mordowano ich z innych powodów. >Ich ilość nie ma znaczenia. widocznie ma skoro bez przerwy wypisujecie tu "miliony" Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 11:07 ewswr napisał: > > Kto napisał tę książkę?? > > Widziałem to w TVN24. Jakis polski instytut. Może IPN? Kolego, do tego co piszesz przydałoby się podać źródło, to co Ty "cytujesz" źródłem nie jest. Inaczej mówiąc konfabulujesz. A. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 11:40 nie rozśmieszaj mnie, dzieciak jesteś czy co? A. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 11:52 miałem na mysli: źródeł poszukaj se sam. Odpowiedz Link Zgłoś
adziamag Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 11:13 tacx pisał nie tylko o Polsce, również o Białorusi i Ukrainie, gdzie jeszcze przed wojną zniknęło pare milionów ludzi z tego świata rozumiem, że dla Ciebie się oni nie liczą Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 11:33 ja sam jestem ciekaw jak ich policzono i ilu ich jest. Ciekawi mnie jak policzono taki przypadek: Ukrainiec, obywatel RP, z Waffen SS poległy w walce z RKKA. Ofiara komunistycznej represji? Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 11:39 ewswr mam pytanie: jaka to "sprawiedliwość dziejowa" stanowiła uzasadnienie innych konsekwencji paktu R-M? Jakie to narody wyzwalała kacapia w 39 i 40 w takich państwach jak Rumunia (obszar dzisiejszej Mołdawii), Finlandia (Wyborg) no i oczywiście Litwie, Łotwie i Estonii? Też chciały brać udział w rozbiorze biednej matuszki rossiji? Pewnie fińska soldateska chciała oderwać od rodiny Archangielsk? Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 11:51 te "materie" - sprawiedliwość dziejowa,wyzwalanie itd - nie mają tu nic do rzeczy. Chodziło o bezpieczniejsze, wygodniejsze granice dla ZSRR. Wsio. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 17:59 Znam kilku Polakow w Rosji, ktorych przodkowie zostali wywiezieni za pierwszego sowieta, jak to sie mowilo, i ani ich przodkowie ani oni sami nie chcieli wracac do Polski. Przyczyn bylo kilka: w przedwojennej Polsce edukacja konczyla sie zwykle na 4 klasach, i po wielu latach ludzie zapominali , jak wygladaja litery. W ZSRR ukonczyli szkoly wyzsze. Zarowno ci wywiezieni, jak i ich dzieci. Dodalbym opieke lekarska i ogolny poziom zycia w latach 60-70. W czasie wojny i latach stalinizmu byla straszna bieda. Wywieziono ich do Kazachstanu. Dzis mieszkaja na poludniu Rosji, w Krasnodarze. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Białorusi 21.08.09, 08:32 i Ukrainy pozostających do tamtej pory pod administracją II RP (a obecnie będących integralną częścią tych krajów, do czego Polska nie rości żadnych pretensji) to w 1941 Hitler wkroczyłby do Moskwy, powalił ZSRR a Polska na zawsze zostałaby wytarta z mapy. Polacy zostaliby wymordowani wraz z Żydami. Tak, tak, wziękujmy więc mądremu Josifowi Wissarionowiczowi bo inaczej teraz nas by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 08:35 Proszę, nie pij tyle bądź noś czapeczkę w upały ! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Zastanów się lepiej nad swoim rozdwojeniem jaźni 21.08.09, 08:43 czyli schizofrenią. Z jednej strony Polska do dziś nie wnosi roszczeń terytorialnych wobec Białorusi i Ukrainy a więc uznaje włączenie swoich byłych terenów wschodnich do tych krajów za zasadne. Z drugiej strony oszczekujesz na tym forum tę decyzję Stalina? Czy ty jesteś zupełnie normalny? Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_plama Re: Zastanów się lepiej nad swoim rozdwojeniem ja 21.08.09, 09:11 wlodzimierz.ilicz napisał: > czyli schizofrenią. > Z jednej strony Polska do dziś nie wnosi roszczeń terytorialnych > wobec Białorusi i Ukrainy a więc uznaje włączenie swoich byłych > terenów wschodnich do tych krajów za zasadne. > Z drugiej strony oszczekujesz na tym forum tę decyzję Stalina? > Czy ty jesteś zupełnie normalny? To Stalin powołał do istnienia Ukrainę i Białoruś? Jako państwa? Takie suwerenne? Kurcze, chłopie, chciałbym poczytać książki historyczne, z których korzystasz. Jestem, widzisz, fanem fantastyki. Odpowiedz Link Zgłoś
tacx Re: Zastanów się lepiej nad swoim rozdwojeniem ja 21.08.09, 09:22 > To Stalin powołał do istnienia Ukrainę i Białoruś? Jako państwa? A to ty nie wiesz ze bolszewizm niósł wyzwolenie dla wszystkich? I od wszystkiego - od wolności również :-) byłes wolny jak ptak. nie miałes państwa, własnosci, godności... mogłeś żyć jak król bez korony. pierdzieć na wszystko we wszystkie strony. Chłopie - bolszewizm wyzwalal wszystko i wszystkich bez pytania o zgodę - wiec białoruś z ukrainą również - chciały czy nie chciały zostały uszczęśliwione wolnością. nie uczyli cię tego w szkole? A jakie cywilizowane państwo w Europie wysuwa dziś pretensje terytorialne do ziem sprzed 2wśw? Zdaje sie Rosja w stosunku do Gruzji i Mołdawii. I po kiego grzyba Polsce dziś kwał Ukrainy cy bialorusi? żeby garba sobie przyprawić? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Jesli dziś uważamy połączenie Ukrainy i Białorusi 21.08.09, 09:26 ze swoimi zachodnimi częściami za słuszne historycznie i nie zgłaszamy pretensji jako Polska, to to za matołki tu oszczekują decyzję Stalina na ten temat? A może Polska tylko udaje, że Lwów jest ukraiński i czeka okazji by go anektować? Paranoja? Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Jesli dziś uważamy połączenie Ukrainy i Biało 21.08.09, 10:07 Biedaku, nikt nie uważa tego połączenia za słusze, ale też nikt nie kwestionuje granic. idzie tylkoo stwierdzenie, by bandytyzm i mord nazwac po imieniu i wytknąć. Boisz się tego ? Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Jesli dziś uważamy połączenie Ukrainy i Biało 21.08.09, 11:15 Włodzimierz jak może stara się skręcić dyskują na animozje czy zaszłości polsko-ukraińskie/białoruskie. Standardowe działanie "włodków" - gdy pojawi się np. temat "Katyń" Włodek wyskoczy z "Wołyń". A. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Jeżeli połączenie ziem białoruskich i ukraińskich 21.08.09, 11:47 nazywasz bandytyzmem to dlaczego nie żądasz dziś naprawienia tej "krzywdy? Puknij się w potylicę. Albo, albo. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Jeżeli połączenie ziem białoruskich i ukraińs 21.08.09, 12:18 Hitler był gotów do inwazji na Polskę dopiero wtedy, gdy sobie sprawy ze Stalinem ułożył. Do tego momentu był zablokowany przez sojusz aliancki i niejasne stanowisko ZSRR. Traktat R-M był logicznym następstwem wcześniejszego układu o gospodarczej i militarnej współpracy zawartej w 1922 roku między Rosją a Niemcami zwanym układem w Rapallo. Pakt miał olbrzymie znaczenie dla obu przywódców połączonych bliźniaczą mentalnością. Hitlerowi zabezpieczał front wschodni w planowanej przez niego wojnie i atak na Polskę. Stalin zaś powiększał w ten sposób strefę wpływów komunizmu. Choćby w wikipedii można sobie poczytać, nie trzeba Ameryki odkrywać, prochu wymyślać. Był to pakt Morgotha z Sauronem. Przez następne dwa lata Stalin wiernie wspomagał swojego wspólnika, Hitler nie miał chyba bardziej lojalnego i wartościowego sojusznika. Był jednak szaleńcem opętanym swoją chorą wizją, stąd napaść na ZSRR. Stalin cierpiał tylko na manię prześladowczą - masowo mordował i budził paraliżujący strach wśród swojego otoczenia, ale był niezwykle skuteczny w realizacji celów, które wyznaczał sobie w sposób racjonalny - umiejętnie utrzymując swój wizerunek Batiuszki (surowego po ojcowsku, etc.) wśród zniewolonych narodów, którym profilaktycznie poobcinał głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Jeżeli połączenie ziem białoruskich i ukraińs 21.08.09, 12:24 Ludziom pokroju Putina Stalin musi bardzo imponować. Odpowiedz Link Zgłoś
krawat23 Re: Jeżeli połączenie ziem białoruskich i ukraińs 22.08.09, 01:40 jacggg napisał: > Hitler był gotów do inwazji na Polskę dopiero wtedy, gdy sobie sprawy ze > Stalinem ułożył. Do tego momentu był zablokowany przez sojusz aliancki i > niejasne stanowisko ZSRR. > > Traktat R-M był logicznym następstwem wcześniejszego układu o gospodarczej i > militarnej współpracy zawartej w 1922 roku między Rosją a Niemcami zwanym > układem w Rapallo. > > Pakt miał olbrzymie znaczenie dla obu przywódców połączonych bliźniaczą > mentalnością. Hitlerowi zabezpieczał front wschodni w planowanej przez niego > wojnie i atak na Polskę. Stalin zaś powiększał w ten sposób strefę wpływów > komunizmu. > > Choćby w wikipedii można sobie poczytać, nie trzeba Ameryki odkrywać, prochu > wymyślać. Był to pakt Morgotha z Sauronem. > > Przez następne dwa lata Stalin wiernie wspomagał swojego wspólnika, Hitler nie > miał chyba bardziej lojalnego i wartościowego sojusznika. Był jednak szaleńcem > opętanym swoją chorą wizją, stąd napaść na ZSRR. > > Stalin cierpiał tylko na manię prześladowczą - masowo mordował i budził > paraliżujący strach wśród swojego otoczenia, ale był niezwykle skuteczny w > realizacji celów, które wyznaczał sobie w sposób racjonalny - umiejętnie > utrzymując swój wizerunek Batiuszki (surowego po ojcowsku, etc.) wśród > zniewolonych narodów, którym profilaktycznie poobcinał głowy. W jaki soposób Stalin powiększał wtedy strefę wpływów komunizmu?. Brak logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Jeżeli połączenie ziem białoruskich i ukraińs 22.08.09, 02:32 Gdybyś znał podstawowe ustalenia paktu - to byś nie zadawał takich pytań. Estonia, Łotwa i Finlandia miały stać się strefą wpływów i przyszłym terytorium ZSRR, a północna granica Litwy (z Łotwą) stanowić granicę pomiędzy strefami interesów Niemiec i ZSRR. Na obszarach należących do państwa polskiego strefy interesów Niemiec i ZSRR były rozgraniczone wzdłuż linii rzek Narwi, Wisły i Sanu. Ponadto ZSRR stwierdził, że ma ochotę oderwać od Rumunii pół Mołdawii (tzw. Besarabię) - co Niemcy skwitowali wzruszeniem ramion. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Jeżeli połączenie ziem białoruskich i ukraińs 22.08.09, 02:34 PS. Staraj się może nie cytować takich długich postów, gdy chcesz nawiązać - bo się robi śmieciowisko na forum. Można przecież kliknąć samą "odpowiedź", bez cytowania. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz To nie wiedzełaś, że te kraje istniały od lat 21.08.09, 09:22 dwudziestych jako republiki związkowe ZSRR? Ukraina była nawet osobnym członkiem ONZ. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Re: To nie wiedzełaś, że te kraje istniały od lat 21.08.09, 09:57 Polska też była czlonkiem ONZ i inne tzw kraje domoludowe też. Co w tym dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: To nie wiedzełaś, że te kraje istniały od lat 21.08.09, 11:42 To ONZ istniała w latach dwudziestych??? Ciekawie uczą historii w tej Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Przygłupie, Ukraina została członkiem ONZ po woj- 21.08.09, 11:49 nie. Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me To pisz precyzyjnie, wtedy nikt nie będzie łapał 21.08.09, 12:37 cię za słówka, radziecki... ;P Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Zastanów się lepiej nad swoim rozdwojeniem ja 21.08.09, 09:54 wlodzimierz.ilicz napisał: > czyli schizofrenią. > Z jednej strony Polska do dziś nie wnosi roszczeń terytorialnych > wobec Białorusi i Ukrainy a więc uznaje włączenie swoich byłych > terenów wschodnich do tych krajów za zasadne. > Z drugiej strony oszczekujesz na tym forum tę decyzję Stalina? > Czy ty jesteś zupełnie normalny? Polska nie wnosi roszczeń terytorialnych, bo jest absolutnie świadoma tego, ze nie ma jakichkolwiek szans na ich realizację. Więc przestań pierdzielić te kretynizmy!!! Co do czyjejś normalności to ty chyba nie możesz wnosić zarzutów... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz No jakby Ukraińcy sie dowiedzieli, że my 21.08.09, 11:52 tak naprawde żądamy Lwowa a tylko układ europejski trzyma nas w strachu przed wysunięciem tego żądania... Nacjonalistyczni debile na tym forum ciężko kompromitują nasz kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: No jakby Ukraińcy sie dowiedzieli, że my 21.08.09, 12:01 wlodzimierz.ilicz napisał: > tak naprawde żądamy Lwowa a tylko układ europejski trzyma nas w > strachu przed wysunięciem tego żądania... Czy jesteś w stanie podać kiedy to Polskie władze taki postulat wysunęły?? Data i miejsce?? Nawet jak nie byliśmy w UE, tak od 1989 roku?? > Nacjonalistyczni debile na tym forum ciężko kompromitują nasz kraj. Jak widzę nie rozróżniasz działań nacjonalityscznych debili od działań państw. Ale to normalne, brak argumentacji ad rem zastępujesz ad personam, albo w ogóle stwierdzasz, ze u nas to biją murzynów... Jakie to proste... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Tu na tym forum znajdziesz osobników 21.08.09, 12:13 podważających zasadność połączenie zachodnich ziem białoruskich i ukraińskich. Czy to Polacy czy kosmici? Bo to na pewno nacjonalistyczni, prawicowi debile z ciężką schizofrenią. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Tu na tym forum znajdziesz osobników 21.08.09, 12:16 wlodzimierz.ilicz napisał: > podważających zasadność połączenie zachodnich ziem białoruskich i > ukraińskich. > Czy to Polacy czy kosmici? > Bo to na pewno nacjonalistyczni, prawicowi debile z ciężką > schizofrenią. Jak rozumiem jesteś lekarzem?? Więc lecz się sam. Takich można znaleźć wszędzie. Są w każdym kraju. ALe dalej ci mówię, że nie podałeś przykładów działania oficjalnych władz naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Zastanów się lepiej nad swoim rozdwojeniem ja 21.08.09, 10:03 Biedaku, sęk w tym, o czym doskonale wiesz, że ruszenie jakiejkolwiek europejskiej granicy spowoduje lawinę... jak my zakwestionujemy swoją wschodnią, to np Niemcy mogą zrobić dokładnie to samo. My uznajemy granice, bo tak zwyczajnie bezpiecznie. Nie ma zas zgody na uznanie bandyckiej agresji i morderczego teroru. Więc raczej ty przemyśl swoje postepowanie, jest ono zwyczajnie głupie. wlodzimierz.ilicz napisał: > czyli schizofrenią. > Z jednej strony Polska do dziś nie wnosi roszczeń terytorialnych > wobec Białorusi i Ukrainy a więc uznaje włączenie swoich byłych > terenów wschodnich do tych krajów za zasadne. > Z drugiej strony oszczekujesz na tym forum tę decyzję Stalina? > Czy ty jesteś zupełnie normalny? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.ozdek Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 09:07 Gdybanie, ktore nic nie wnosi. Faktem jest, co na przyklad melduje Schuldenburg do Berlina po rozmowach 25 wrzesnia 1939 r. na Kremlu „(Stalin) uważa za błędne (abwegig) pozostawienie niepodległego, kadłubowego państwa polskiego (...)” Zarówno Bregman (1958) jak i Shierer (1960) są zgodni, że do tego momentu Hitler i jego doradcy nie mieli recepty na Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz [...] 21.08.09, 09:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jastrzab27 Re: Gdyby Stalin nie zajął Lwowa to zająłby go 21.08.09, 09:32 Co ty za fantazje snujesz co by było gdyby. Poza tym czemu tak usilnie wy Rosjanie chcecie nas skłucić z Ukraińcami. A tak na marginesie: Hitler i tak zajął Lwów w 1941 Odpowiedz Link Zgłoś
jastrzab27 Re: Gdyby Stalin nie zajął Lwowa to zająłby go 21.08.09, 09:34 Oj musiała być niezła impreza w ambasadzie bo dzisiaj gadacie jak byście nie wytrzeźwieli do końca. A czy w ogóle tam trzeźwiejecie? Bo wasz prezio mówi, że chlacie na umór. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.ozdek Re: Gdyby Stalin nie zajął Lwowa to zająłby go 21.08.09, 15:55 Coool! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.ozdek Re: Gdyby Stalin nie zajął Lwowa to zająłby go 21.08.09, 15:54 A skad wiesz? Wyczytales z fusow kawy? Wysnilo ci sie? Sasiadka powiedziala? Dane, zrodla, dokumenty prosze a nie przybredzanie. Zgroza, ten Niby-czlowieko-upior wali w klawiature bez zastanowienia sie.Juz raz pisalem: nie gdybaj jeno idz do biblioteki. Przeczytaj Heibera, Republike Weimarska lub dokumenty Norymberskie i zawarta w nich wypowiedz von Weizsaeckera. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 09:51 Gdyby Stalin nie miał wąsów to pewnie byłby babcią. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 09:52 wlodzimierz.ilicz napisał: > i Ukrainy pozostających do tamtej pory pod administracją II RP (a > obecnie będących integralną częścią tych krajów, do czego Polska nie > rości żadnych pretensji) to w 1941 Hitler wkroczyłby do Moskwy, > powalił ZSRR a Polska na zawsze zostałaby wytarta z mapy. Polacy > zostaliby wymordowani wraz z Żydami. > Tak, tak, wziękujmy więc mądremu Josifowi Wissarionowiczowi bo > inaczej teraz nas by nie było. Bez Josifa Wiassarianowicza nie byłoby Hitlera, blitzkriegu itp. Sugeruję poczytanie na przykład Suworowa. Który dosyć jasno rozprawia się z mitem pokojowego ZSRR. Popełnia jednak błąd w ocenie Armii Czerwonej. Udowadnia, że RKKA została przez Niemców rozgromiona na pozycjach wyjściowych. Mark Sołonin jednoznacznie się z tym mitem rozprawia. Niemcy nie mieli możliwości dokonać takich zniszczeń jaki im przypisuje Suworow. Po prostu krasnoarmiejcy spier-li przed Niemcami aby gwizd. Polecam lekturę: 22 czerwca 1941 autor: Mark Sołonin A czy Hilter pokonałby polskę bez pomocy stalina to wcale nie jest takie pewne. Niemcom kończyły się zapasy paliw i amunicji niezbędnych do prowadzenia działań na taką skalę. A Stalin zabrał nam to, czego sam miał w nadmiarze. Mianowicie przestrzeń operacyjną na przgrupowanie sił. Już pod koniec wojny niemieckie jednostki zaczynały dostawać w tyłek. Na przykłąd to co robiły wojska pod dowództwem Sosnowskiego wycosfujące się do Lwowa itp. Przykładów trochę było. Poza tym utrzymanie przedmościa rumuńskiego miało ogromne znaczenie dla dostaw przez Rumunię. W Konstancy stały statki z 100 samolotów MS-406, oraz kilkunastoma Hurricane które mogły zmienić obraz walk w powietrzu. Nie wspominam o zapasach wojennych które nam ruzscy zagarnęli. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 10:19 > > Polecam lekturę: 22 czerwca 1941 autor: Mark Sołonin > > A czy Hilter pokonałby polskę bez pomocy stalina to wcale nie jest takie pewne. Mark solonin to duren. Gdzie były oddziały niemieckie 16.09.39? W jakim stanie było wojsko RP? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 10:32 ewswr napisał: > > > > Polecam lekturę: 22 czerwca 1941 autor: Mark Sołonin > > > > A czy Hilter pokonałby polskę bez pomocy stalina to wcale nie jest takie > pewne. > > Mark solonin to duren. Gdzie były oddziały niemieckie 16.09.39? W jakim stanie > było wojsko RP? A przeczytałeś jego książkę, czy ją odrzucasz a priori, bo nie pasuje do twoich poglądów?? A w jakim stanie?? Część była rozbita, część się wycofywała, ale na wschodzie zaczynali się zbierać rezerwiści. Jednak nie dane im było zrobić cokolwiek, z przyczyn znanych... Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 10:43 Rezerwisci ratunkiem w momencie gdy regularna armia nie dała rady? Czytałem Solonina. On nie jest historykiem, prędzej publicysta. Ot wział wersje Rezuna i twórczo rozwinał. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 10:49 ewswr napisał: > Rezerwisci ratunkiem w momencie gdy regularna armia nie dała rady? > W przypadku wojy totalnej dużo. Armia niemiecka też nie była armią zawodową. Składała się z poborowych. Poziom wyszkolenia pojedynczego żołnierza bardzo się nie różnił. Na pewno mniej niż pomiędzy żołnierzem sowieckim i niemieckim. Jak byli szkoleni sowieci to wiemy, doskonale to pokazał film "Wróg u bram". Polscy rezerwiści byli wyszkoleni lepiej. Poza tym na dużej przestrzeni nastąpiłby rozproszenie niemieckich sił. Zaczynała działać partyzantka. > Czytałem Solonina. On nie jest historykiem, prędzej publicysta. Ot wział wersje > Rezuna i twórczo rozwinał. W wielu kwestiach raczej ma wnioski przeciwstane niż Rezun/Suworow. Jednak jego metodologii i jakości źródeł z których korzystał trudno coś zarzucić. Ale jak się chce uderzyć psa... Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 10:59 "Wróg u bram" źródłem wiedzy? >Poza tym na dużej przestrzeni nastąpiłby > rozproszenie niemieckich sił. Zaczynała działać partyzantka. A byłoby tak: kilka dni i Niemcy zajmuja cała RP. Rezerwisci wybici do nogi. Całe to wyszkolenie nic nie warte gdy sie nie ma cieżkiego uzbrojenia, lotnictwa itd. Granica ZSRR/Niemcy o długosci 1412 km daleko na wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 11:22 ewswr napisał: > "Wróg u bram" źródłem wiedzy? a twierdzisz, ze akurat ta część filmu o której mówię pokazuje nieprawdę?? > > >Poza tym na dużej przestrzeni nastąpiłby > > rozproszenie niemieckich sił. Zaczynała działać partyzantka. > > A byłoby tak: kilka dni i Niemcy zajmuja cała RP. Rezerwisci wybici do nogi. Ca > łe to wyszkolenie nic nie warte gdy sie nie ma cieżkiego uzbrojenia, lotnictwa > itd. Granica ZSRR/Niemcy o długosci 1412 km daleko na wschodzie. Wróżenie z fusów. Przypominam o zużyciu sprzętu i amunicji. Nie wspomninam o tym, że resursy sprzętu Niemcy mieli wypracowane w 70-80%. Po prostu zaczęło by im się to sypać. Przypominam kolejny raz, że rok czasu potrzebowali Niemcy do odbudowania zdolnosći bojowej armii. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 11:29 > Wróżenie z fusów. Przypominam o zużyciu sprzętu i amunicji. Nie wspomninam o > tym, że resursy sprzętu Niemcy mieli wypracowane w 70-80%. Po prostu zaczęło by > im się to sypać. Przypominam kolejny raz, że rok czasu potrzebowali Niemcy do > odbudowania zdolnosći bojowej armii. > sorry, ale to jakas bzdura. To nie mogło byc wielkim problemem dla Wermachtu w pokonaniu RP. Może dzien-dwa dłużej by potrwała kampania. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 12:14 ewswr napisał: > > Wróżenie z fusów. Przypominam o zużyciu sprzętu i amunicji. Nie wspomnina > m o > > tym, że resursy sprzętu Niemcy mieli wypracowane w 70-80%. Po prostu zacz > ęło by > > im się to sypać. Przypominam kolejny raz, że rok czasu potrzebowali Niemc > y do > > odbudowania zdolnosći bojowej armii. > > > > sorry, ale to jakas bzdura. To nie mogło byc wielkim problemem dla Wermachtu w > pokonaniu RP. Może dzien-dwa dłużej by potrwała kampania. Woow... łatwo tak pisać. Ja uważam, że ty piszesz bzdury. I kto ma rację?? Nie przedstawiłeś żadnych argumentów na poparcie tej tezy... Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 12:24 jako argument podałem przykład Niemców w 44 roku. Niemcy mieli liczebna i jakosciowa przewagę w 39. Słabo uzbrojeni rezerwisci w tym przypadku to nic nie znaczace mięso armatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 13:13 ewswr napisał: > jako argument podałem przykład Niemców w 44 roku. > Niemcy mieli liczebna i jakosciowa przewagę w 39. I fuksa polegającego na pogodzie. Bo jedne większy deszcz sporo by zamieszał. Słabo uzbrojeni rezerwisci w > tym przypadku to nic nie znaczace mięso armatnie. No cóż, jak widzę pewnie to samo mięso armatnie zamieszało nad Bzurą, i w paru innych miejscach. Czym różniło się uzbrojenie i wyszkolenie polskiego rezerwisty od żołnierza?? Ale to dla Ciebie pewnie nie ma znaczenia. Zresztą dalej nie przedstawiłeś dowodów na swoje tezy,więc dyskusja z toba przestaje mieć sens. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 11:18 Latem 44 RKKA przeprowadziła operacje "Bagration" przeciwko niemieckiej armii Centrum. Niemcy mieli mnóstwo zaprawionej w bojach piechoty, ale kompletnie nie mieli lotnictwa i niewiele czółgów. RKKA rozjechała ich w kilka dni. Radzieckie lotnictwo szturmowe wybijało całe dywizje niemieckie w kilka godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 11:37 ewswr napisał: > Latem 44 RKKA przeprowadziła operacje "Bagration" przeciwko niemieckiej armii C > entrum. Niemcy mieli mnóstwo zaprawionej w bojach piechoty, ale kompletnie nie > mieli lotnictwa i niewiele czółgów. 600 tys ludzi Niemcy a 1.7000.000 ludzi Sowieci. Przewaga w samolotach 1-7, a w czołgach 1-8. Czy to takie dziwne, że Niemcy przegrali?? Nie zapominaj też, że najlepsze jednostki Niemcy wycofali wtedy do Francji. Taki drobny "handicap" ze strony alianckiej inwazji na Francję. RKKA rozjechała ich w kilka dni. Radzieckie > lotnictwo szturmowe wybijało całe dywizje niemieckie w kilka godzin. Jakiś przykład?? bo cię tu naprawdę poniosło. Alianci na zachodzie mieli do dyspozycji po 260 samolotów wsparcia na dywizję wojska i jakoś nie mieli takich efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 11:48 drobna poprawka Niemcy 900 000, RKKA - 1 200 000. No i Niemcy mieli dobrze rozbudowane swtanowiska obronne. W uzbrojeniu RKKA miała przewage miażdżącą - fakt. Armia RP była w lepszej sytuacji w 39 niz Niemcy w 44? > Jakiś przykład?? bo cię tu naprawdę poniosło. Alianci na zachodzie mieli do > dyspozycji po 260 samolotów wsparcia na dywizję wojska i jakoś nie mieli takich > efektów. podpowiadam - droga na Minsk, przeprawa przez Berezyne. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 12:22 ewswr napisał: > drobna poprawka Niemcy 900 000, RKKA - 1 200 000. No i Niemcy mieli dobrze rozb > udowane swtanowiska obronne. W uzbrojeniu RKKA miała przewage miażdżącą - fakt. Co do ilośći oudzi mamy odmienne dane jak się okazuje. Nie zmienia to postaci rzeczy, że rosjanie mieli przewagę. > Armia RP była w lepszej sytuacji w 39 niz Niemcy w 44? A jakie ma to znaczenie?? Armia RP nie podjęła walki z siłami ZSRR więc czego ma to dowodzić?? > > > Jakiś przykład?? bo cię tu naprawdę poniosło. Alianci na zachodzie mieli > do > > dyspozycji po 260 samolotów wsparcia na dywizję wojska i jakoś nie mieli > takich > > efektów. > > podpowiadam - droga na Minsk, przeprawa przez Berezyne. No wybacz nie jest szczególnym problemem wysłanie dużej ilości samolotów na stłoczone wojsko. Porozmawiajmy o sukcesach sowieckiego lotnictwa w normalnych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 11:48 Nie "armii Centrum" tylko "Heeresgruppe Mitte". Rezerwy ludzkie Niemcom się kończyły. To właśnie Klaus von Stauffenberg co tydzień składał Adolfowi Alojzowiczowi raporty z pracy służb uzupełnień (to się nazywało "Ersatzheer") i był świadomy, że nowi poborowi nie wyrównują strat. Lotnictwo niemieckie zostało związane i w znacznym stopniu zniszczone przez zachodnich Aliantów. Ale mimo to zestrzeliwało sowieckie samoloty w ilościach ogromnych. Sowiecki Ił-2 nazywał się "czarna śmierć". Dla pilota. Warto poczytać sobie o kimś takim jak Erich Hartmann. Czołgi niemieckie zostały rozdzielone na dwa fronty. Najlepsze siły (Bittrich, von Mannteufel, Schweppenburg) walczyły w lecie 1944 na froncie zachodnim. Ofensywa "Bagration" trwała znacznie dłużej niż kilka dni. Do Wisły doszła dopiero w połowie września 1944. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 11:57 Ale mimo to zestrzeliwało sowieckie samoloty w ilościach ogro > mnych. Walczące strony nie oszczedzały przeciwnika w raportach:) > Ofensywa "Bagration" trwała znacznie dłużej niż kilka dni. Do Wisły doszła dopi > ero w połowie września 1944. dotarcie we wrzesniu do Wisły to był fuks. Cem operacji było co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 12:27 ewswr napisał: > Ale mimo to zestrzeliwało sowieckie samoloty w ilościach ogro > > mnych. > > Walczące strony nie oszczedzały przeciwnika w raportach:) > No to są akurat fakty. Ogrom strat sowicekigo lotnictwa jest potwierdzonych choćby ilością uzupełnień... > > > Ofensywa "Bagration" trwała znacznie dłużej niż kilka dni. Do Wisły doszł > a dopi > > ero w połowie września 1944. > > dotarcie we wrzesniu do Wisły to był fuks. Cem operacji było co innego. A co?? Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 11:23 ewswr napisał: > Rezerwisci ratunkiem w momencie gdy regularna armia nie dała rady? Zdyskwalifikowałeś się kompletnie. Szkoda z Tobą gadać. A. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 mądrzejsi od ciebie mają inne zdanie trollu :) 21.08.09, 13:40 pro-kacapski troll ewswr napisał: > Mark solonin to duren. "“I must admit that the book is striking. Not only the facts are sensational and the text is written perfectly, but overall it impresses a haunting feeling that hereby, in your presence and with your help, the author extracts from the rubble of minute detail and trifles something which really matters…” S. Gedroyts, Zvezda magazine literary critic (St. Petersburg 12/2006) “Solonin speaks the language of facts, and often these facts are well-known to the general public. But when they are collected all together, it makes my hair stand…Remember the usual way of depicting the 22nd of June in films? Our warrior with a rifle and a Molotov cocktail throws himself under a German tank and the steel monster dies in flames. The Germans control the mechanical force of war enginery and we possess the power of the will and the spirit. Mr. Solonin’s most frightening conclusion is that war didn’t go that way in reality. In fact, it was just the opposite”. Leonid Radzichosky, journalist “Airfields in peaceful slumber” is the most detailed analysis of what happened to our aviation on the 22nd of June. Nothing has been published so far even to match it. This is a priceless contribution to the history of our aviation…” Dmitry Zakharov, historian and TV-journalist, “Price of Victory” program linkman on Moscow Echo radio “The most powerful literature impression of 2006”. Michail Weller, writer, philosopher and publicist “A revolutionary new step in evaluating the events of 1941. With its persuasive arguments and logics Mark Solonin’s book became the first work to consolidate the efforts made in the wake of Suvorov’s books… This is the model with which the real study of this war’s history begins". N. Volsky, historian and publicist (“Lebed” almanac #525) "First f all I’d like to express my appreciation to Mark Solonin, to remove my hat and to bow before him. When I read his book, I felt like Salieri would feel for Mozart... Mr. Solonin accomplished a heroic scientific achievement. It will become a golden brick for the foundation of the history of the war which will be written in the future”. Victor Suvorov, historian, publicist (interview for Izrael’s radio 15 March 2005)" ----------------------------------- Tyle w temacie kto jest durniem ... Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: mądrzejsi od ciebie mają inne zdanie trollu : 21.08.09, 15:55 już ci kiedys pisałem. Powtórze - zdanie w/w publicystów(!) jest dla mnie g..no warte. Odpowiedz Link Zgłoś
starydziamdzia Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 11:19 andrzejto1-widac od razu że jesteś z produkcji po 1945 roku.Oceniając sytuacje anno domini 1939 musisz kolego pamiętac,że wszystko dla "pierwiastka urodzonego wiele lat pózniej"kształtuje się co i przez kogo napisaną historie tych lat- czyta. Panowie niemieccy intelektualisci, okres 1939 roku traktują tak jakby tylko jedna osoba odpowiedzialna była za II połowe 39 roku.Zapomnieli tylko dodac,że ADOLF DER BRUDER-Iosifa Wissarionowicza Dżugaszwili mimo,że posiadali innych die Eltern,niczym się nie róznili w swym okrucienstwie.Tylko przyzwolenie dla działań HITLERA w III Rzeszy było o wiele bardziej swiadome,niż dla Stalina w Sojuzie z uwagi na bardzo duża róznicę intelektualną. No i Stalin mimo mordów lat 1939 195o jeszcze nie potrafił stworzyć Konsentration lager.Gułagi tak ! Piece koncentacyjne nie!I jescze tak na marginesie nie potrafił robic z Zydów die Seife.Przypisywanie tak ogromnego znaczenia Paktowi Ribbentrop-Mołotow,trąci niebywałym zakłamaniem.Ten pakt nie miał nic wspólnego z Korytarzem,czy atakiem na radiostację gliwicką.Każdy z tych dwóch zbrodniarzy i ich przydupasów czy to w porozumieniu z sobą czy bez,postąpiliby w taki sam sposób jak to zrobili.Dlaczego panowie niemieccy intelektualisci nie pisneli ani słówka o tym,że Niemcy bardzo szybko zapomnieli o ustaleniach z 10 stycznia 1920 roku / Pokojowy Traktat Wersalski /ktory jednoznacznie wskazał na to,że to Niemcy rozpętali I Wojnę Swiatową.Że Niemcy mimo ustaleń wersalskich już po kilku latach przystąpili-mimo zakazu-do zbrojeń na wielką skalę i produkcji wyposażenia,które im produkowac nie było wolno.Wtedy jeszcze ani Ribbentropa ani Mołotow nie było /dopiero w 1934 von Ribbentrop począł kierować biurem do spraw zagranicznych Niemiec.W roku 1935 /o czym się wcale nie mówi obecnie/Joachim Ribbentrop podpisuje z Wielką Brytanią tzw.Układ Morski.Pakt Niemcy AW.Brytania.O Pakcie Stalowym z Włochami też cisza!.A wszystkie te pakty podpisane i firmowane przez Ribbentropa nieuchronnie prowadziły do wzrostu potęgi militarnej Niemiec i przyszłej wojny.Dopełnieniem zgody na inwazję Niemiec na Polskę był pakt,o ktorym tak rozpisali się intelektualisci niemieccy.Mają ku temu odpowiednie pokusy.Rusofobia Polaków przekroczyła już granicę zdrowego rozsądku.Ostatnio mówi się,że wąż,ktory w Raju skusił Ewę był sowieckim agentem z KGB. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 11:52 starydziamdzia napisał: > andrzejto1-widac od razu że jesteś z produkcji po 1945 > roku.Oceniając sytuacje anno domini 1939 musisz kolego pamiętac,że > wszystko dla "pierwiastka urodzonego wiele lat pózniej"kształtuje > się co i przez kogo napisaną historie tych lat- czyta. Panowie > niemieccy intelektualisci, okres 1939 roku traktują tak jakby tylko > jedna osoba odpowiedzialna była za II połowe 39 roku.Zapomnieli > tylko dodac,że ADOLF DER BRUDER-Iosifa Wissarionowicza Dżugaszwili > mimo,że posiadali innych die Eltern,niczym się nie róznili w swym > okrucienstwie.Tylko przyzwolenie dla działań HITLERA w III Rzeszy > było o wiele bardziej swiadome,niż dla Stalina w Sojuzie z uwagi na > bardzo duża róznicę intelektualną. A gdzie w moich wypowiedziach wyczytałeś, że się z tym nie zgadzam?? No i Stalin mimo mordów lat 1939 > 195o jeszcze nie potrafił stworzyć Konsentration lager.Gułagi tak ! > Piece koncentacyjne nie! Stalin był po prostu bardziej praktyczny. Po co miał mordować ludzi skoro mogli oni pracować za miskę zupy przed śmiercią?? Hitler wykończył siłę roboczą która mogła sporo dóbór wyprodukować. Ale tak jest zawsze jak ideologia wyprzedza ekonomię. Przypisywanie tak ogromnego znaczenia > Paktowi Ribbentrop-Mołotow,trąci niebywałym zakłamaniem.Ten pakt nie > miał nic wspólnego z Korytarzem,czy atakiem na radiostację > gliwicką. Nie miał nic wspólnego. Za to ułatwił Hitlerowi robotę. Dał mu pewność, że Stalin się nie włączy do wojny. Zapomniasz też, że współpracowali ze sobą od Traktau z Rapallo. Wtedy to już za republiki Weimarskiej Niemcy mogli szkolić swoje wojska w Rosji sowieckiej omijając w ten sposób ograniczenia traktatu Wersalskiego. Pakt Ribentropp-Mołotow był tylko i wyłącznie podziałem stref wpływów w europie wschodniej. Każdy z tych dwóch zbrodniarzy i ich przydupasów czy to w > porozumieniu z sobą czy bez,postąpiliby w taki sam sposób jak to > zrobili.Dlaczego panowie niemieccy intelektualisci nie pisneli ani > słówka o tym,że Niemcy bardzo szybko zapomnieli o ustaleniach z 10 > stycznia 1920 roku / Pokojowy Traktat Wersalski /ktory jednoznacznie > wskazał na to,że to Niemcy rozpętali I Wojnę Swiatową.Że Niemcy mimo > ustaleń wersalskich już po kilku latach przystąpili-mimo zakazu-do > zbrojeń na wielką skalę i produkcji wyposażenia,które im produkowac > nie było wolno. Świadczy to o ciągłości niemieckiej polityki. Zresztą gwoli ścisłości traktatu w Locarno gwarantowały granic zachodnie Niemiec. O wschodnich nie wspominały. A właśnie traktat z Rapallo dawał niemcom możliwośc produkowania sprżętu i ćwiczenia wojsk na terenie ZSRR. Dopełnieniem zgody na inwazję Niemiec na Polskę był pakt,o > ktorym tak rozpisali się intelektualisci niemieccy.Mają ku temu > odpowiednie pokusy.Rusofobia Polaków przekroczyła już granicę > zdrowego rozsądku. Czyli miał na to wpływ czy nie?/ zdecyduj się. Rusofobia?? A moze po prostu chcemy aby przestano kłamać,. Tylko i tyle. Jak się okazuje dla rosjan to jest aż tyle. Ostatnio mówi się,że wąż,ktory w Raju skusił Ewę > był sowieckim agentem z KGB. mogę dyskutować merytorycznie a nie o głupotach. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz No to dopowiem ci więcej na ten temat: 21.08.09, 11:56 Bez Stalina nie byłoby Hitlera a sekretarz fuehrera Martin Bormann był do 1945 r. agentem NKWD... Masz jeszcze jakiś ciekawostki tego typu? To napisz książkę sensacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 radziecki , co ty pieprzysz ... 21.08.09, 13:19 "The German parliamentary election of 31 July 1932, held after the premature dissolution of the Reichstag, saw great gains by the Nazi Party, which for the first time became the largest party in parliament, though without winning a majority. Together with the Communists, antidemocratic parties commanded a firm majority, making parliamentary governments impossible." http://en.wikipedia.org/wiki/German_election,_July_1932 Stalin już się o to zatroszczył by komuniści nie założyli sojuszu powyborczego z socjaldemokratami ... Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 11:41 Bitwa pod Moskwą z jesieni 1941 nie ma nic wspólnego ze wrześniem 1939. Gdyby Stalin nie wysunął sowieckich wojsk pod zasięg niemieckiej artylerii i Stukasów (bombówców KRÓTKIEGO) zasięgu, nie musiałby desperacko bronić Moskwy. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Gdyby Hitler startował w 1941 r. z dawnych granic 21.08.09, 12:06 wschodnich II RP to w listopadzie 1941 nie byłby PRZED ale daleko ZA Moskwą. Może w okolicach miasta Gorki, obecnie Niżnij Nowgorod. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Gdyby Hitler startował w 1941 r. z dawnych gr 21.08.09, 13:01 Hitler nigdzie by nie startował bez podpisana Paktu Moskiewskiego z 19339r. o podziale Polski i rozpoczęciu WW2 ... Odpowiedz Link Zgłoś
krawat23 Re: Gdyby Hitler startował w 1941 r. z dawnych gr 22.08.09, 01:42 To co by było w Europie? Miotajacy sie w Niemczech Hitler i spokojni sasiedzi, którym nic by nie robił złego? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Gdyby Hitler startował w 1941 r. z dawnych gr 21.08.09, 13:15 wlodzimierz.ilicz napisał: > wschodnich II RP to w listopadzie 1941 nie byłby PRZED ale daleko ZA > Moskwą. > Może w okolicach miasta Gorki, obecnie Niżnij Nowgorod. Gdyby nie ogołocił swoich fortyfikacji z wojska, broni i amunicji to niemcy doszliby co najwyżej do dawnej granicy ZSRR. I tyle by było ich... Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Re: Gdyby Hitler startował w 1941 r. z dawnych gr 24.08.09, 10:24 Chyba młodemu pokoleniu brakuje trochę wyobraźni. To chyba wynik oglądania telewizji zamiast czytania książek. Gdyby Hitler mógł startować z dawnych granic RP to znaczyłoby albo że nie podpisał układu ze Stalinem albo że podpisał ale Rosjanie nie uderzyli na Polskę we wrześniu. W obu tych przypadkach do IIWŚ mogłoby w ogóle nie dojść lub że przebiegłaby zupełnie inaczej. Decyzję o ataku na Polskę Hitler podjął zakładając że Francuzi nie będą interweniować a to wymagało drugiego założenia - że Polska padnie w ciągu 2-ch do 3-ch tygodni. Gdyby wojna przeciągała się to francuska opinia publiczna, oburzona bezczynnością swojej armii wymusiłaby na rządzie i generalicji jakieś konkretne działania zbrojne. A na zachodzie Niemcy zostawili ok.16 dywizji (i to drugiego rzutu) na lipnej linii Zygfryda. I nie mogli, nawet gdyby zdążyli, niczego tam przerzucić bo w Polsce nadal wszystkie jednostki byłyby uwikłane w walki a paliwo i amunicja kończyły się. Musieli także mieć pewność że Stalin nie skorzysta z okazji i nie zaatakuje ich w takim momencie. No ale, skoro już taki temat został wywołany zastanówmy się co byłoby gdyby Niemcy uderzali z przedwojennej linii Piłsudskiego na linię Stalina. (Linia ta to nie Maginot i nie powstrzymałaby Niemców jednak istniała i miała znaczenie militarne zanim zaczęto sprzęt przenosić na linię Mołotowa.) Rosjanie nie straciliby bezpowrotnie znacznych sił pozostawionych na terenach Polski, gdzie nie było dróg na wschód, z wyjątkiem dwóch głównych szlaków, którymi od razu poszły niemieckie kliny pancerne. Odpowiedz Link Zgłoś
krawat23 Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 22.08.09, 01:48 Podciaganie pod granice sił lub nie to straszliwy dylemat WSZYSTKICH polityków! Oddawać tak po prostu terytorium i obywateli swojego państwa?Toż to zdrada! Stalin w najstraszniejszym snie nie widział Niemców pod Moskwą. Liczył w istocie na konflikt przy granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarus25 Re: Gdyby Stalin nie zajął w 1939 r terenów Biało 21.08.09, 17:45 to byc moze pare milionow Polakow i Zydow nie zostaloby wymordowanych na Syberii. Swolocz pozostanie swolocza tak jak i ilicz. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 08:45 mreck napisał: > po pierwsze lubat z faktami się nie dyskutuje. Święta prawda, ale nie udawaj naiwnego prostaczka, który nie wie, że faktami się w polityce historycznej żongluje, jedne się ujawnia i nagłaśnia, inne starannie ukrywa, a poza tym, nawet fakty powszechnie znane są oceniane z punktu widzenia różnych stron. > Jednym słowem lubat uważasz, że dobrze się stało,że Stalin zajął 51% > terytorum państwa alianckiego i wytłukłmu kilka milionów obywateli? To nie jest uczciwe ustawianie sobie dyskutanta. Świat nie jest czarno-biały, i nie pytaj nikogo (jeśli nie chcesz go znieważać), czy warto przestrzegać dekalogu. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 08:34 lubat, ciekawe pierdoły wypisujesz... szokujące, że nikt w Polsce, z historyków, tych kwitów na oczy nie widział... A zresztą, to takie stalinowskie, wskazywac na jakieś wywiady, najlepiej te najbardziej egzotyczne, to tak fajnie brzmi... Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 09:01 q_vw napisał: > lubat, > ciekawe pierdoły wypisujesz... szokujące, że nikt w Polsce, z > historyków, tych kwitów na oczy nie widział... Na jakiej podstawie twierdzisz, że nikt? Fakt, że czegoś nie wiesz nie świadczy o nieistnieniu tegoż. > > A zresztą, to takie stalinowskie, wskazywac na jakieś wywiady, > najlepiej te najbardziej egzotyczne, to tak fajnie brzmi... Jestem zdumiony, że jeden z lepszych wywiadów w Europie, wywiad polski okresu przedwojennego jest dla ciebie egzotyczny. I pewnie cię zdziwi, że większość kwitów tego wywiadu znajduje się w Moskwie, bo bardzo polskie poczucie obowiązku (czytaj: bałagan i niefrasobliwość) spowodowało, że całe i nienaruszone archiwa dostały się w 1939 w ręce niemckie, a w 1945 przejęli je Rosjanie. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 10:00 Aluzjiu nie paniał... tak bywa... Mój drogi, odnosiłem się do tego, że iluś tam radzieckich komunistów Stalin kazał zabic pod zarzutem współpracy z polskim wywiadem... oczywiście szczegół, że polski wywiad o tym nic nie wiedział, że posiadał TAKIE źródła w Sowietach :P Mój drogi, to, że polskie archiwa są u was znaczy tyle, że nalezy do nich podchodzić szalenie sotrożnie, macie wybitne tradycje w udanych falsyfikatach, zaleznie od potrzeb. Polska i jej służby nie zajmowały się potencjalnymi planami rozbioru sowieckiej Rosji, szczególnie z Niemcami i Japonią, to taka sowiecka propaganda. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 10:16 hehe. > oczywiście szczegół, że polski wywiad o tym nic nie wiedział, skąd wiesz? Udowodnij. > macie wybitne tradycje w udanych > falsyfikatach, zaleznie od potrzeb. No to po co te ciągłe żądania "Otwórzcie archiwa!" ??? Wszystkie kwity są/będą sfałszowane, nie? > Polska i jej służby nie zajmowały się potencjalnymi planami rozbioru > sowieckiej Rosji, szczególnie z Niemcami i Japonią, Jestes rzecznikiem wywiadu RP II? Odpowiedz Link Zgłoś
bratni_strzal_w_potylice Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 11:45 ewswr napisał: > hehe. > > > oczywiście szczegół, że polski wywiad o tym nic nie wiedział, > > skąd wiesz? Udowodnij. buhahaha najpierw pierd_olisz jakies glupoty, a jak ktos ci mowi matole, ze to kompletne bzdety to mu mowisz "udowodnij" :-DDD > > macie wybitne tradycje w udanych > > falsyfikatach, zaleznie od potrzeb. > > No to po co te ciągłe żądania "Otwórzcie archiwa!" ??? Wszystkie kwity są/będą > sfałszowane, nie? przeciez wy kacapy juz wszystko spaliliscie co bylo nie po waszej bolszewickiej mysli > > Polska i jej służby nie zajmowały się potencjalnymi planami rozbioru > > sowieckiej Rosji, szczególnie z Niemcami i Japonią, > > Jestes rzecznikiem wywiadu RP II? hitler chcial wciagnac Polske do paktu anty-kominternowskiego, ale mu sie to nie udalo - Polska konsekwentnie odrzucala te propozycje gdy Hitler zaatakowal Polske Japonia wycofala sie z walk z kacapami! dlatego kacapy mogly wkroczyc do Polski 17 IX (dzien wczesniej podpisali uklad z japoncami) a moze trzeba bylo isc z adolfem i japoncami na kacapow - reszta swiata pewno nie mialaby nic przeciwko, gdyby rozpierd_olic ten kacapski syf na wieki wiekow Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 11:53 To nie tak było. Hitler w marcu 1939 nie żądał od Polski przystąpienia do "paktu antykominternowskiego". Żądał natomiast zerwania sojuszy z Francją i Wielką Brytanią oraz zobowiązania się do niezawierania sojuszy bez zgody Niemiec i z państwami mogącymi zagrozić Niemcom. Czyli faktycznie chciał zwasalizować Polskę. Żaden normalny kraj nie mógł przyjąć takich żądań. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 12:16 Udowodnij, że wiedział, tylko nie cytuj protokołów przesłuchań NKWD, bo znając ich metody, sam bys się przyznał, że byłeś agendem mandżurskiego wywiadu i scyzorykiem chciałeś zabić Stalina podczas parady 1 maja... Sęk w tym, że w żadnym naukowym opracowaniu nie ma o tym nawet wzmianki. Komuniści polscy, uciekający przed polską dwójka i defensywą mieli jednocześnie być ich agentami ?! Lekka paranoja... a może komuniści polskiego pochodzenia, któzy Polski na oczy nie widzieli ? Są granice głupoty, staraj sie ich nie przekraczać... rzecznikiem wywiadu II RP być nie mogę, ale historykiem i owszem. Swoją drogą, dziadek był w wywiadzie AK w czasie wojny... jakąś wiedzę posiadłem... szczęśliwie po wojnie nie wyniuchali dziadkowej przeszłości lat okupacji, ale odsiedział za faszyzację Polski, czyli bycie zawodowym oficerem przed 1939. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 12:26 kilka pytan: 1. Czy RPII miała wywiad? 2. Jesli miała, to kogo szpiegowała, jesli nie ZSRR? Sojuszników? Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 12:30 Ad. 1. Miała Ad. 2 Wszystkich wokół, normalka. Jednakże w ZSRR było to szalenie skomplikowane z uwagi na opresyjność i paranoje systemu. Uważasz, że wymysleni przez NKWD szpiedzy byli prawdziwi ? Daruj sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me Tiaaa... 21.08.09, 12:35 Daruj, ale pytanie drugie nieco naiwne, czekisto ;P Oczywiście, że wywiad pracuje na tzw. wielu kierunkach, koncentrując się na tych "wrogich", rzecz jasna ;) N.b. pamiętam "zdumienie", jak na przełomie lat '89 /90 "odkryto" dwójkę polskich agentów pracujących na radzieckim Dalekim Wschodzie :DDD. A wtedy przecież byliśmy jeszcze "sojusznikami", prawda radziecki? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 12:28 ty nie możesz byc historykiem, w ogóle naukowcem. Brak ci zdolnosci logicznego myslenia. Sorki. Bez urazy. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 15:38 Dzięki za oświecenie... niestety, kierownik katedry nadal nie zgadza się z twoją opinią :))) Tak z ciekawości, o krynico mądrości, oświeć, co żeś skończył i jakie masz dokonania, że tak ochoczo recenzujesz innych ? Mnie się podoba to wpłatanie logiki :))) Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 11:54 q_vw napisał: > Mój drogi, to, że polskie archiwa są u was znaczy tyle, że nalezy ... zrobić z rozmówcy Ruskiego, Żyda lub innego pedała i sprawa załatwiona, nie trzeba nic wyjaśniać, bo wszystko wiadomo. > nich podchodzić szalenie sotrożnie, macie wybitne tradycje w udanych > falsyfikatach, zaleznie od potrzeb. Znowu głos pokrzywdzonej siroty, którą wszyscy wokół wykorzystują, falsyfikują i pomawiają, a ta bidula czysta kiejby lelija nie tylko tego nie robi, ale się tym brzydzi na odległość. Pełna pomroczność jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 12:08 Do Ruskich, pedałów i Żydów nic nie mam, zasugerowałem się nickiem. Tylko tyle, jesli to cię uraziło, sorry. Wybacz, ale z rosyjskim doświadczeniem w falsyfikowaniu niemalże wszystkiego, łącznie z Leninem i Aurorą, to chyba uzasadnione obawy. Swoją drogą, może by Moskwa, w jakim naukowym opracowniu, pokazała te archiwa polskiego wywiadu ?! Takie rzucanie czegoś w mediach i niepoważne i zastanawiające... Bronisz czegoś potwornego, czy z takim samym entuzjazmem broniłbyś III Rzeszy ?! Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Jedyne wiarygodne kwity jakie opublikwano 21.08.09, 08:49 Jedyne wiarygodne "kwity" jakie opublikowano, to te dotczące podjęcia decyzji o wymordowaniu ok. 22 000 polskich "elementów konterrewolucyjnych" z dn. 05.03.1940 r. podpisany przez Stalina et consortes, no i mapa podziału Polski, Krajów Nadbałtyckich i Mołdawii podpisane przez Stalina i Ribbentropa. "Kwity" polskiego wywiadu o zamiarze napaści Polski wespół z Niemcami i Japonią (!) na ZSRR - włóż do zbioru bajek sowieckich "historyków"; po pierwsze żaden wywiad nie jest od wyznaczania sojuszników i np. "celów agresji Polski", po drugie było akurat odwrotnie, i jeszcze Piłsudski, a potem Beck pominęli milczeniem niemieckie umizgi idące w tym kierunku, co właśnie stało się powodem reorientacji Hitlera i jego wściekłej nienawiści do Polski oraz decyzji wespół ze Stalinem zlikwidowania tego "djetiszcza wersalskowo traktata"! Fakty - Kochany, dokumenty - nie zaś tworzone ad hoc mity! Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_plama Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 08:56 lubat napisał: Dla mnie to nic tam nowego nie było, > ale gdyby to tak nadała jakaś polska tiwi, to by był raban pod same niebiosa.O szarganie polskich świętości. Bo przecież wszyscy na świecie wiedzą, że my to wcielenie skrzywdzonej niewinności, a tam pokazywali np. kwity polskiego wywiadu, gdzie jasno na białym napisano, że jeszcze do końca roku 1939 marzyło nam się dokonanie rozbioru Rosji z udziałem Rzeszy i Japonii." Na was, towarzysze klawiaturowi, zawsze można liczyć:). Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 09:10 gdzie jasno na białym napisano, że jeszcze do końca roku 1939 marzyło nam się dokonanie rozbioru Rosji z udziałem Rzeszy i Japonii. No, no... to się nazywa REWELACJA... Rząd polski na uchodźstwie we Francji kombinuje jak to z polskiego terytorium okupowanego przez III Rzeszę rozpocząć z pomocą III Rzeszy i Japonii ofensywę wojsk polskich mającą na celu rozbiór ZSRR... Tak z ciekawości się spytam, nie było tam jakieś wzmianki o polskich szpiegach na usługach Madagaskaru planujących zrzut dywizji powietrznodesantowej na Moskwę za pomocą lotnictwa Argentyny? Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 20:45 Ta doktryna Pilsudskiego o kasacji ZSRR jest dzis reaktywowana przez doktryne kaczyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
podkanclerzy 140 intelektualistów..hmmm..a co myśli reszta ? 21.08.09, 08:00 nieintelektualistów ? Niemcy..hmmm z niektórymi można napić się Bitburgera...niektórymi.. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 ot taka mała manipulacyjka, towarzyszu 21.08.09, 08:05 wystarczy napisać "intelektualistów" w cudzysłowiu, nie wiedząc nawet kto to jest, ale jak to diametralnie zmienia wagę tego okreslenia... czyli są intelektualiści, kiedy siedzą cicho albo piszą po kremlowkiej linii i są "intelektualiści", gdy wyrażają poglady niewygodne dla reżimu... Odpowiedz Link Zgłoś
podkanclerzy pri ciom zdies ,,towarzyszu,, ? 21.08.09, 08:20 co do meritum to się zgadzam.. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku "Niemcy..hmmm" 21.08.09, 08:06 podkanclerzy napisał: > nieintelektualistów ? Niemcy..hmmm z niektórymi można napić się > Bitburgera...niektórymi.. to jak z Polakami;) Niektórzy dobrzy do pogawędki przy Żywcu, niektórzy wyprzedzają mnie na podwójnej ciągłej migając jeszcze długimi światłami Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: "Niemcy..hmmm" 21.08.09, 08:15 to intelektualści niemieccy, a co na to rząd Niemiec? Jakaśsłaba ta przeciwwaga dla witryny Miedwiediewa. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: "Niemcy..hmmm" 21.08.09, 12:36 Co ma zrobić rząd niemiecki? Wezwać NATO do utworzenia stref okupacyjnych z Rosji i przeprowadzenia dekomunizacji? Ile surowców energetycznych mają Niemcy? Francja ma uran ze swojej kolonii - Nigru (jak jej tam Chińczycy wjeżdżają - pokazuje kły i wpada w małpią, starannie wyreżyserowaną wściekłość). UK ma m.in. platformy na Morzu Północnym (więc jest dużo ostrzejsze wobec agresywnego Kremla - co widać, słychać i czuć). USA ma wielkie zasoby własne i nieustannie dzieli oraz pacyfikuje Bliski Wschód dla zachowania tam anglosaskich wpływów (wykorzystując do tego m.in. Izrael). Niemcy i Włochy muszą robić umizgi wobec Rosji (jakakolwiek by nie była), względnie korzystać z okazji do siedzenia cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: "Niemcy..hmmm" 21.08.09, 12:42 Oczywiście Polska nie może robić umizgów, czy choćby siedzieć cicho - bo zostanie zjedzona. Musi szukać czystych technologii węglowych (zgazowanie pokładów węgla, na których ciągle siedzi) i strategicznej współpracy z Ukrainą (nie przeciwko Rosji tylko dla zachowania względnej niezależności obu tych krajów) - tak samo mającą mnóstwo węgla (wyraźna wspólnota interesów!!!) i całkiem sporo uranu (choć ten ostatni nie wystarcza nawet do zaspokojenia potrzeb ukraińskich). Odpowiedz Link Zgłoś
polska_potega_swiatowa powinien byc nowy proces Norymberski dla Rosjan! 21.08.09, 08:14 Tutaj dwojga zbrodniarzy Ribbentrop i Stalin www.diewohlgesinnten.de/uploads/tx_rgsmoothgallery/Ribbentrop_Stalin_310839.jpg Tutaj ladne zdjecie Ribbentropa images.absoluteastronomy.com/images/encyclopediaimages/d/de/deadjoachimribbentrop.jpg Co bym dal zeby widziec takie sama zdjecie Stalina... Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: powinien byc nowy proces Norymberski dla Rosj 21.08.09, 08:20 proces taki jak w Norymberdze ale dlaczego dla Rsjan? Stalin był gruzinem. W tymaparacie władzy wystepowała nadreprezentacja Żydów. Byli Ukraincy, Łotysze i także na pomniejszych szczeblach Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_potega_swiatowa Re: powinien byc nowy proces Norymberski dla Rosj 21.08.09, 08:41 mreck napisał: > proces taki jak w Norymberdze ale dlaczego dla Rsjan? Stalin był > gruzinem. W tymaparacie władzy wystepowała nadreprezentacja Żydów. > Byli Ukraincy, Łotysze i także na pomniejszych szczeblach Polacy. No pewnie, a za zabory odpowiedzialni sa kosmici, a nie Rosjanie, Niemcy i Austryjacy.... Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: powinien byc nowy proces Norymberski dla Rosj 21.08.09, 11:31 mreck napisał: > proces taki jak w Norymberdze ale dlaczego dla Rsjan? Stalin był > gruzinem. W tymaparacie władzy wystepowała nadreprezentacja Żydów. > Byli Ukraincy, Łotysze i także na pomniejszych szczeblach Polacy. Rosjanie, tak jak Niemcy z NRD, byli w kwatermistrzostwie i orkiestrze. A. Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Nieszczęsny pakt 21.08.09, 08:17 "Nieszczęsny"! Dobre! Za niedługo niemieccy "intelektualiści" z tamtejszego IPN-u napiszą: "niefortunny", potem "marginalny", następnie "incydentalny". Potem będą mogli napisać (jak chcą niektórzy na tym forum) że to Ruscy tą wojnę rozpętali, a Niemcy wystąpili tylko w roli sił pokojowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 08:22 a nie rozpętali? Nie wywołali wojny z Finlandią? Nie zajęli Krajów Bałtyckich? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Niemieckim "ntelektualistom" nie wypada 21.08.09, 08:24 wspomnieć przy okazji o traktacie monachijskim z 1938, gdy obecni sojusznicy RFN dali wolną rękę Hitlerowi do zagarnięcia Czechosłowacji (co wzmocniło armię III Rzeszy o czeski przemysł zbrojeniowy) i do ataku na wschód na ZSRR. Nie wypada wspomnieć o zachodnich pertraktacjach z ZSRR symulowanych przez cały 1939 r. w sprawie wspólnej akcji przeciw Niemcom. Nie wypada wspomnieć z zachodniej "dziwnej wojnie" od września 1939 r. Nie wypada wspomnieć, że nie wypełnienie w 1939 r. przez zachód zobowiązań sojuszniczych wobec Polski uratowało wyczerpaną wrześniem 1939 III Rzeszę. Ale jak tu obciążać winą za II Wojnę Światową Wielką Brytanię i Francję a nawet Włochy? Winien jest ten brzydki, sprytny Stalin, który zawarł pakt z III Rzeszą i nie dał się zaatakowac Hitlerowi jeszcze przez 2 lata gdy Francja padła a Wielka Brytania była na skraju przepaści. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.ozdek Re: Niemieckim "ntelektualistom" nie wypada 21.08.09, 09:11 Bzdury! Gdzie sa zrodla? Wiesz kim sa wszyscy sygnotariusze? Czytales "Die Zeit"? Po co obrazasz ludzi piszac w cudzyslowie? Ano, bo brak ci argumentow! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz A jakiez tu bzdury? 21.08.09, 09:31 Kto poychał Hitlera na wschód? A kto do wiosny 1940 r. organizował Polskie Wojsko na Zachodzie do walki ... na frońcie fińskim przeciw ZSRR? A nie do walki z Niemcami o wyzwolenie kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: A jakiez tu bzdury? 21.08.09, 10:33 wlodzimierz.ilicz napisał: > Kto poychał Hitlera na wschód? > A kto do wiosny 1940 r. organizował Polskie Wojsko na Zachodzie do > walki ... na frońcie fińskim przeciw ZSRR? > A nie do walki z Niemcami o wyzwolenie kraju? Tak gwoli ścisłości to Stalin był takim samym agresorem jak Hitler i nie pieprz głupot. A mogli te wojska organizować, bo zachodnie mocarstwa chciały Finlandii pomóc. Był to po prostu pretekst. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Stalin w odróżnieniu od Hitlera nie zaatakował 21.08.09, 12:27 Polski 1.09.1939. Co najwyżej zaanektował 17.09.1939 resztki masy upadłościowej po ewakuacji się z kraju polskiego rządu. To dlatego Rydz wydał rozkaz: "Z Rosjanami nie walczyć". A w rezultacie Stalin opóźnił w 1941 natarcie III Rzeszy czym potem uratował ZSRR i Europę pod Moskwą w 1941r. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Stalin w odróżnieniu od Hitlera nie zaatakowa 21.08.09, 12:46 Stalin bodaj do końca nie mógł, nie chciał uwierzyć w szaleństwo Hitlera, atakującego swojego najbardziej wartościowego sojusznika. Miał potężne problemy z akceptacją tego faktu. Nieźle też zmiękła mu rura, gdy Wehrmacht wtoczył się na przedpola Moskwy. Niemal się nawrócił. :) Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me No popatrz, popatrz... To może mu jakiś pomnik 21.08.09, 12:46 walnąć, temu Stalinowi? Przestań piep.rzyć bez sensu, przyłożyliście rękę do wybuchu wojny i tyle. A że wam jest to nie w smak i dorabiacie do tego jakąś idiotyczną ideologię- to już inna sprawa i wasz problem, kacapczik. Zaraz jeszcze napiszesz, że to była "bratnia pomoc", bo inaczej Niemcy zajęliby Kresy Wschodnie itd. Podobną bratnią pomoc widzielśmy także w Czechosłowacji czy Afganistanie, a ostatnio Osetii. Znamy was jak zły szeląg, więc nie napinaj się tak czekisto, bo ci jakaś żyłka pęknie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Stalin w odróżnieniu od Hitlera nie zaatakowa 21.08.09, 13:22 wlodzimierz.ilicz napisał: > Polski 1.09.1939. > Co najwyżej zaanektował 17.09.1939 resztki masy upadłościowej po > ewakuacji się z kraju polskiego rządu. > To dlatego Rydz wydał rozkaz: "Z Rosjanami nie walczyć". > A w rezultacie Stalin opóźnił w 1941 natarcie III Rzeszy czym potem > uratował ZSRR i Europę pod Moskwą w 1941r. Poczytaj o siłach zbrojnych za Zachodzie i przestaniesz pleść te androny. A jak sąsiada napadli bandyci i się przed nimi broni, to ty mu w międzyczasie wyciągniesz cichcem lodówkę?? To jest taki esamo anketowanie masy upadłościowej. Polska armia w tym czasie walczyła z niemcami. Powiedz że się mylę?? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Stalin w odróżnieniu od Hitlera nie zaatakowa 22.08.09, 09:28 wlodzimierz.ilicz napisał: > Polski 1.09.1939. > Co najwyżej zaanektował 17.09.1939 resztki masy upadłościowej po > ewakuacji się z kraju polskiego rządu. Przecież rząd ewakuował się z kraju po wkroczeniu Sowietów i właśnie pod wpływem tego faktu. A walki Armii Czerwonej z Polakami trwały przez prawie dwa tygodnie; stracili oni wg własnych oficjalnych danych kilka tysięcy zabitych i rannych - doprawdy, też mi "masa upadłościowa"... > To dlatego Rydz wydał rozkaz: "Z Rosjanami nie walczyć". Skoro tak świetnie znacz początek rozkazu Rydza, to z całą pewnością znasz też jego dalszą część: ... jak tylko w razie natarcia z ich strony lub próby rozbrojenia naszych oddziałów. A ponieważ Sowieci oczywiście nie zamierzali robić nic innego, walki rozgorzały zatem od razu i z dużą intensywnością. > A w rezultacie Stalin opóźnił w 1941 natarcie III Rzeszy czym potem > uratował ZSRR i Europę pod Moskwą w 1941r. A w rezultacie Stalin umożliwił natarcie III Rzeszy, która przecież wcześniej nie miała z nim nawet wspólnej granicy... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me Radziecki, do 1940 związek sowiecki był dla nas 21.08.09, 11:12 takim samym agresorem jak niemiecka Rzesza. Więc czemu się dziwisz, że organizowaliśmy oddziały do walki zbrojnej z agresorem? Czyżby propaganda przyćmiła zdolność logicznego myślenia? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Cha, cha walka ze Stalinem ale nie z Hitlerem 21.08.09, 12:30 Trudno o większą bzdurę. Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me Nie Ga Ga, radziecki, tylko ha ha - jeśli już 21.08.09, 12:41 Idź no na jakiś porządniejszy kurs j. polskiego, bo ci premię obetną. A co do Stalina - no wiadomo, że w waszych kacapskich łbach nie mieści się, żeby rąsię podnieść na waszą narodową świętość, kacapczik :DDDDDD Ale my to akurat mamy v prdli - jak mówią Czesi ;P Odpowiedz Link Zgłoś
dr.ozdek Re: A jakiez tu bzdury? 21.08.09, 15:59 E? Upiles sie Leninku? Popros Polaka by to raz jeszcze napisal. Bo trudno cie zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: A jakiez tu bzdury? 22.08.09, 09:21 wlodzimierz.ilicz napisał: > Kto poychał Hitlera na wschód? Sam się popychał - czytałeś Mein Kampf? > A kto do wiosny 1940 r. organizował Polskie Wojsko na Zachodzie do > walki ... na frońcie fińskim przeciw ZSRR? > A nie do walki z Niemcami o wyzwolenie kraju? A dlaczego gorszym pomysłem wg Ciebie byłaby walka przeciw ZSRR o wyzwolenie kraju? Przecież większość terytorium Polski znalazła się w ZSRR właśnie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Re: Niemieckim "ntelektualistom" nie wypada 21.08.09, 10:09 Wypada czy nie wypada. Jakie to ma znaczenie. Jakoś intelektualiści rosyjscy ( o ile tacy istnieją jako wolni do swobodnego myślenia ) nie są w stanie powiedzieć słów przepraszających za wrzesień 1939 r., za agresje. Nie potrafią powiedzieć, że Stalin to to samo co Hitler, że za przyzwolenie na władzę Stalinowi naród, który to tolerował odpowiada za zbrodnie w takim samym stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Niemieckim "ntelektualistom" nie wypada 21.08.09, 10:29 wlodzimierz.ilicz napisał: > wspomnieć przy okazji o traktacie monachijskim z 1938, gdy obecni > sojusznicy RFN dali wolną rękę Hitlerowi do zagarnięcia > Czechosłowacji (co wzmocniło armię III Rzeszy o czeski przemysł > zbrojeniowy) i do ataku na wschód na ZSRR. > Nie wypada wspomnieć o zachodnich pertraktacjach z ZSRR symulowanych > przez cały 1939 r. w sprawie wspólnej akcji przeciw Niemcom. Zapomniałeś dodać, że strona radziecka złożyła takie propozycje, jakich polacy nie byliby w stanie przyjąć. Mianowicie korytarze dla wosjk sowieckich do granicy z Niemcami. Co ciekawe nawet nie rozmawiano o tym z polakami. Średnio inteligentny szympas by się zorientował, że po pierwsze Alianci zachodni nia mają prerogatyw do podejmowania takich zobowiązań, a po drugie była to propozycja dla Polski nie do przyjęcia!!! > Nie wypada wspomnieć z zachodniej "dziwnej wojnie" od września 1939 > r. > Nie wypada wspomnieć, że nie wypełnienie w 1939 r. przez zachód > zobowiązań sojuszniczych wobec Polski uratowało wyczerpaną wrześniem > 1939 III Rzeszę. > Ale jak tu obciążać winą za II Wojnę Światową Wielką Brytanię i > Francję a nawet Włochy? > Winien jest ten brzydki, sprytny Stalin, który zawarł pakt z III > Rzeszą i nie dał się zaatakowac Hitlerowi jeszcze przez 2 lata gdy > Francja padła a Wielka Brytania była na skraju przepaści. Gdyby Stalin nie zaatakował Polski 17 września, to wynik tej wojny był jeszcze nierozstrzygnięty. Doświadczenia historyczne wskazują, że Niemcom i Rosjanom samodzielnie nie udało się nigdy pokonać Polski. Zawsze musieli to robić razem. Nie wspominam, że dziwna wojna nie zdążyła się przekształcić w jakąkolwiek inną z prostego powodu, że nie było już czego bronić. O sile polskiego oporu mówi fakt, że Niemcy potrzebowali ROKU by odbudować zdolnośc bojową swoich wojsk. A Sołonin podał nawet konkretną datę, gdzie Stalin miał zaatakować Niemcy. Mianowicie 7 lipca 1941. Tyle, że Hitler był szybszy... Zpaomniałeś rusku podać jeszcze całą serię informacji, o tym, że Stalin wszystkie linie obronne na terenie ZSRR ROZBROIŁ. Zabrał cały sprzęt i wojsko na granicę... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Propozycje ZSRR były nie do przyjęcia. 21.08.09, 12:34 Przyjęto za to totalną klęskę II RP w wojnie z Wehrmachtem i okupację hitlerowską przez 6 lat. A potem opanowanie kraju przez wojska radzieckie w 1945r. Pogratulować celnego wyboru! To byli chyba jacyś pacjenci z Tworek a nie rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Propozycje ZSRR były nie do przyjęcia. 21.08.09, 13:29 wlodzimierz.ilicz napisał: > Przyjęto za to totalną klęskę II RP w wojnie z Wehrmachtem i > okupację hitlerowską przez 6 lat. > A potem opanowanie kraju przez wojska radzieckie w 1945r. > Pogratulować celnego wyboru! > To byli chyba jacyś pacjenci z Tworek a nie rząd. Wiesz, to byli ludzie, którzy uznali, że ZSRR dotrzyma paktu o nieagresji który został zawarty w 1932 roku. Jak się okazało, łudzili się. Ale to kolejny przykład ruskiego tchórzostwa. Sami nas nie pokonali nigdy. Wtedy też nie mieli na tyle jaj... Musieli to zrobić na spółę z Hitlerem. Wynik wojny z Niemcami też nie był taki całkiem ostateczny. Ale niestety nie dowiemy się tego jaki mógłby być, bo tchórze zaatakowali od tyłu... Zresztą co się dziwić, taki to system. Jak to mawia mój stary prostytutka to zawód, k-wa to charakter... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz O twojej wiedzy na dany temat świadczą 21.08.09, 12:38 absurdalne dywagacje o oporze wojsk polskich przeciw Niemcom gdyby Rosjanie nie wkroczyli 17.09.1939. Rząd II RP nie miał takich nadziei i emigrował z Polski PRZED wkroczeniem Rosjan. Wiedział bowiem, że nie ma żadnych szans. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: O twojej wiedzy na dany temat świadczą 21.08.09, 15:48 wlodzimierz.ilicz napisał: > absurdalne dywagacje o oporze wojsk polskich przeciw Niemcom gdyby > Rosjanie nie wkroczyli 17.09.1939. O twojej co świadczy?? Jakoś tak się dziwnie składa, że tego się nie dowiemy. Ciekawe co byście mówili, jakby Japońce wam wjechały na Syberię, jak Niemcy stali pod Moskwą. Pewnie wtedy by się to nazywało "zdradziecki atak japońskich imperialistów" ?? > Rząd II RP nie miał takich nadziei i emigrował z Polski PRZED > wkroczeniem Rosjan. A jakie ma to znaczenie?? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: O twojej wiedzy na dany temat świadczą 22.08.09, 09:31 To oczywiście brednie - decyzja o ewakuacji zapadła przed południem 17 września, właśnie na wieść o wkroczeniu Armii Czerwonej, a granicę w Rumunia władze przekroczyły wieczorem. Co do tego zgodne są absolutnie wszystkie źródła historyczne. Pzdr wlodzimierz.ilicz napisał: > absurdalne dywagacje o oporze wojsk polskich przeciw Niemcom gdyby > Rosjanie nie wkroczyli 17.09.1939. > Rząd II RP nie miał takich nadziei i emigrował z Polski PRZED > wkroczeniem Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_al Nieszczęsny pakt 21.08.09, 08:25 Tyle lat minęło (od II Ws), jest wolność, internet nieskrępowany dostęp do informacji, a te debile myślą że jak będą dostatecznie długo się wypierać to ludzie odpuszczą. Nie wystarczy wynająć sprzedajnych polskojęzycznych, lewackich kundli na internetowych forach którzy przekonają że rosja to biedna ofiara spisku. Znamy prawdę - więc ruski rządzie, zamiast opłacać te miernoty, kup sobie za te kasę cokolwiek innego, bo marnujesz pieniądze swojego podatnika. Cieszy to, że Niemcy dojrzali do do rozumu i zdecydowali się nie brać wszystkiego na klatę, przecież ROSJA BYŁA RÓWNOZNACZNE WINNA WYBUCHOWI II WS. Niemcy- dokładnie rozliczyli się historią posypali faszystowskie łby popiołem, nazwali rzeczy po imieniu i zauważam że będzie im odpuszczone- a tu chichot dziejów- największą winą (wg mnie) obarczamy sowieckich kłamców, bo nic polaka bardziej nie drażni niż łgarstwo w żywca, ciągle, z rozmysłem i premedytacją. Pozdrawiam Rosjan środkowym paluszkiem Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Ciekawe co do powiedzenia na temat tego... 21.08.09, 08:37 ...oswiadczenia maja Niedzwiedz i Putin, z dotychczasowych ich slów wynika,ze tych 140 niemieckich intelektualistów falszuje niedaleka historie.Jak mozna ere powojennej wiecznej szczesliwosci tak dyskredytowac publicznie a nawet oskarzac sowietów o rozpetanie II wojny swiatowej,gdyby mówili o tym na jakichs sympozjach naukowych to pal licho,ale publicznego oswiadczenia na Kremlu nie przetrawia.Oj chyba ropa i gaz beda drozsze,bo taka zniewaga zwykle krwi wymaga.Widac jednak jak na dloni róznice w poziomie umyslowym i cywilizacyjnym zachodniej Europy i wschodnich jej rubiezy. Odpowiedz Link Zgłoś
uridezu Nieszczęsny pakt 21.08.09, 08:44 Wiadomo że Stalin chciał zająć całą Europę. We Francji, Anglii, Hiszpanii, a nawet w Niemczech był silny ruch socjalistyczny. Przeciwwaga były Niemcy którzy pierwsi wywołali wojnę. Po ich przegranej tylko atomówka Amerykanów powstrzymała dalszą ekspansje Rosjan. Niestety wśród tych mocarstw znaleźliśmy się my (i to dokładnie pośrodku)i choćbyśmy się zesrali nic nie byliśmy w stanie wskórać bo licząc np na Anglię zapomnieliśmy że oni zawsze lubili załatwiać brudne sprawy cudzymi rekami, a co do Francji to już od napoleona była to miłość jednostronna. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 wszyscy cacy, ale to Angole i USA sprzedali 21.08.09, 08:45 nas ruskiej dziczy na prawie 50 lat... czemu o tym nie ma tu ani słowa? co wiecej, ludzie w USA czy GB kompletnie nie wiedzą, jak ich wspaniali przywódcy potraktowali kraje, ktorych żołnierze walczyli na wszystkich frontach Europy tak samo jak nie wiedzą, że polska armia była 4 co do liczebnosci i siły wśród armii sojuszniczych, a nie została nawet dupuszczona do defilady zwycięstwa, bo ruski sie nie zgodził tak tak... to nie pakt R-M był najgorszym g... w tej wojnie, niczego innego po stalinie i hitlerze spodziewać sie nie można było - oni w koncu musieli sobie do ryjów skoczyć, depcząc maluczkich po drodze to sprzedanie nas ruskim przez churchilla bylo najwiekszą podłością... nigdy nie zrozumiem tej "milosci" do USA i GB niektorych naszych polityków, szczególnie tych podobno genetycznych "pariotów" czy angole lub amerykanie nas za tę zdradę przeprosili? może ktoś kojarzy? Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
umbertol Re: wszyscy cacy, ale to Angole i USA sprzedali 21.08.09, 08:58 prawda jest najważniejsza, jednak zawsze trzeba oceniać swoje szanse racjonalnie. Polska to nie potęga, i nigdy do "rozmiarów" państwa Chrobrego nie powróci. Pozostaje zagryźć zęby i co najwyżej organizować konferencje naukowe o tym jak to było. Nikt się za nami politycznie nie wstawi, bo nie ma takiego interesu. Prawda sobie, a np. za Gruzję i tak nikt by nie poszedł na front, nawet my... Prawo moralne to utopia. Jednak szczerze się wzruszyłem tym apelem, pomimo tego że podpisanym tylko przez 140. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: wszyscy cacy, ale to Angole i USA sprzedali 21.08.09, 11:54 Obecne terytorium RP jest nawet większe niż za Bolesława Chrobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz A to akurat dzieki ZSRR a nie zachodnim 21.08.09, 12:43 "sojusznikom"... Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: A to akurat dzieki ZSRR a nie zachodnim 21.08.09, 13:07 "Dzięki" Paktowi Moskiewskiemu mamy mniejszy kraj niż w 1939r. także nie pierz radziecki ćwoku .... Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed W 1939 celem CCCP było, aby 21.08.09, 17:53 terytorium Polski wynosiło 0 (ziobro) km2. Odpowiedz Link Zgłoś
umbertol Re: wszyscy cacy, ale to Angole i USA sprzedali 21.08.09, 15:39 dlatego słowo "rozmiarem" napisałem w cydzysłowie, a bardziej miałem na myśli potęgę polityczną niż terytorialną Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: wszyscy cacy, ale to Angole i USA sprzedali 21.08.09, 10:38 monster1972 napisał: > nas ruskiej dziczy na prawie 50 lat... > > czemu o tym nie ma tu ani słowa? > > co wiecej, ludzie w USA czy GB kompletnie nie wiedzą, jak ich > wspaniali przywódcy potraktowali kraje, ktorych żołnierze walczyli > na wszystkich frontach Europy > > tak samo jak nie wiedzą, że polska armia była 4 co do liczebnosci i > czy angole lub amerykanie nas za tę zdradę przeprosili? może ktoś > kojarzy? > > > > Polak-ateista > Przeczytaj "Sprawę Honoru" a szczególnie wstęp. Ta prawda zaczyna powoli do nich docierać. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: wszyscy cacy, ale to Angole i USA sprzedali 21.08.09, 11:39 monster1972 napisał: > to sprzedanie nas ruskim przez churchilla bylo najwiekszą > podłością... > USA nam niczego nie gwarantowało a GB wojnę przegrała - wystarczy sprawdzić jaki był dalszy los Imperium. Czerczil mógł się tylko na konferencjach produkować, GB była praktycznie bankrutem. A. Odpowiedz Link Zgłoś
rieker Dwa zbrodnicze reżimy 21.08.09, 08:58 W latach 30 w Europie były dwa zbrodnicze reżimy: hitlerowskie Niemcy i stalinowski Związek Radziecki. Oba rządzone były przez zbrodnarzy na swój sposób genialnych, ogarniętych manią rządzenia i podbijania świata. Oba reżimy zachowywały sie podobnie: zbroiły się na potęgę jak nikt na świecie, oba tworzyły obozy w których morderczą pracą mordowały podpadniętych obywateli, oba stosowały politykę agresji i podbijania innych krajów i tworzyły filozofię usprawiedliwającą tę agresję. W tej sytuacji wybuch wojny był tylko kwestią czasu, bo na wojnie filozofię swego istnienia oparly oba reżimy.Jak to często bywa łajdacy potrafią zawierać krókookresowe kompromisy aby ułatwić sobie wzajemnie grabieże. I jak zawsze do czasu, prędzej czy później łajdacy zawsze się pokłócą o łupy. Gdyby Hitler nie napadł na Niemcy w 41r. kilka miesięcy później, może rok Stalin napadłby na Niemcy.POnieważ Hitler wcześniej napadł na Zachód, Zachód wsparł w tej wojnie Stalina, logiczne. Dzięki temu Stalin mógł chodzić w glorii obrońcy świata. A W.Brytania i Francja tak jak wcześniej nie były w stanie powstrzymać Hitlera tak w 1945 r.nie były w stanie powstrzymać Stalina. w 1945 roku Stalin dysponował w Europie siłami, z którymi nie byłyby w stanie, nawet gdyby chciała, walczyć koalicja Zachodu. Z perspektywy doświadczeń wojennych Zachód w 1939 wykazał się krótkowzrocznością, ale to wiemy po fakcie. W 1939 roku było kilkanaśie lat po I wojnie, w każdej rodzinie francuskiej poległ ktoś, 10% społeczeństwa francuskiego to byli inwalidzi I wojny. Ci ludzie za wszelką cenę chcieli uniknąć wojny, a jedyne na co ich było stać to okopać się. Rozumowali błednie, ale dopiero po fakcie wszyscy przekonali się kim jest Hitler. Możemy zarzucać Francji, W.Brytanii, USA brak stanowczości, zdolności przewidywania. ALe za dziesiątki milionów poległych odpowiadają dwa rezimy: stalinowski i hitlerowski. Przypadek sprawił, że pierwszy do ataku ruszył Hitler. I jako ten pierwszy zawsze będzie stać na pierwszym miejscu jako sprawca nieszczęść Europy połowy XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
rieker Re: Dwa zbrodnicze reżimy 21.08.09, 09:04 oczywiście miało być "gdyby Hitler nie napadł w 41 na Związek Radziecki" :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Dwa zbrodnicze reżimy 21.08.09, 10:45 rieker napisał: > Hitler nie napadł na Niemcy w 41r. kilka miesięcy później, może rok > Stalin napadłby na Niemcy. Na Rosję, ale sądzę, że to zwykła pomyłka. A Sołonin podaje konkretną datę 7 lipca 1941 roku, Nawet już Okręgi Wojskowe w ZSRR były przekształcone we Fronty, dokładnie tak się działo przed każdym atakiem ZSRR czy to na Polskę, czy na Rumunię. POnieważ Hitler wcześniej napadł na > Zachód, Zachód wsparł w tej wojnie Stalina, logiczne. Dzięki temu > Stalin mógł chodzić w glorii obrońcy świata. O to dokładnie Stalinowi chodziło. Przeciez nie wspiarałby Hitlera bezinteresownie. A W.Brytania i Francja >w każdej > rodzinie francuskiej poległ ktoś, 10% społeczeństwa francuskiego to > byli inwalidzi I wojny. Ci ludzie za wszelką cenę chcieli uniknąć > wojny, a jedyne na co ich było stać to okopać się. Zapominasz też o jednej sprawie. We wspomnieniach Witolda Urbanowicza wyczytałem, ze Hitler bardzo nagłaśniał, że będzie wyzwalał francuskich robotników od ucisku żydowskiej burżuazji. Takie hasełka były w owym czasie bardzo nośne. ALe za dziesiątki milionów poległych > odpowiadają dwa rezimy: stalinowski i hitlerowski. Przypadek > sprawił, że pierwszy do ataku ruszył Hitler. I jako ten pierwszy > zawsze będzie stać na pierwszym miejscu jako sprawca nieszczęść > Europy połowy XX wieku. I to jest rzecz nie podlegająca dyskusji. Tyle, że aby wziąć na klatę odpowiedzialność, trzeba mieć to i owo w spodniach... Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Dwa zbrodnicze reżimy 21.08.09, 17:46 A Hiszpania Franco, Wlochy Mussoliniego? Owszem dla Polakow najwazniejsza byla sytuacja u sasiadow, ale nie zapominajmy, ze w Europie wtedy nie dzialo sie najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Idiotyczne sugestie 21.08.09, 10:04 Jeżeli ktoś myśli że podpisanie paktu miało moc sprawczą najazdu Hitlera na Polskę to jest ignorantem lub manipulantem. Niemcy już w 1938 roku miały skrystalizowane kierunki ekspansji militarnej. Najpierw Polska potem Rosja, historycy o tym dobrze wiedzą. Pakt dla Niemców był wyłącznie taktyczną zagrywką wobec Rosji a dla Rosji sprawą życia i śmierci. Sugerowanie /nie bezpośrednie/ że gdyby Rosja nie podpisała paktu nie byłoby wojny jest propagandą rodem z Trybuny Ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me Ale bardzo przyspieszyło agresję na Polskę 21.08.09, 10:14 Wystarczy sobie skojarzyć daty - 23 sierpnia i 1 września '39. Podpisując pakt z sovietami Hitler miał pewność, że w tej fazie wojny na froncie wschodnim będzie miał za przeciwnika jedynie Polskę, a Rosja nie włączy się do konfliktu. Nie mówiąc o tym, że zapewnił sobie dostawy surowców stamtąd. Skalkulował też sobie, że Wielka Brytania i Francja nie ruszą tyłka, żeby stworzyć drugi front na zachodzie. No i się, niestety, nie pomylił. Gdyby było inaczej, przegrałby szybciutko z kretesem. Tak więc pakt w jakimś sensie miał "moc sprawczą", przynajmniej jeśli chodzi o przyspieszenie terminu wybuchu wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Ale bardzo przyspieszyło agresję na Polskę 21.08.09, 10:39 Chryste, nie kompromituj sie, poczytaj trochę pamiętników z tamtych czasów a nie felietony historyczne propagujace jedynie słuszne podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me A może coś konkretnie, zamiast rzucania g..? 21.08.09, 11:04 Wystarczy pomyśleć logicznie i pokojarzyć fakty. Napisałem coś nielogicznego? Jeśli chodzi o pamiętniki, to także mogę napisać własne - i co z tego? Akurat temat wybuchu IIWW był wielokrotnie wałkowany na tym forum i ludziska przytaczali fakty i konkretne dane / opracowania, nie mam powodu aby ufać im mniej niż "pamiętnikom". Poza tym - Hitler i Stalin nie żyją, więc można spekulować do woli, prawda? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Idiotyczne sugestie 21.08.09, 10:54 alakyr napisał: > Jeżeli ktoś myśli że podpisanie paktu miało moc sprawczą najazdu > Hitlera na Polskę to jest ignorantem lub manipulantem. > Niemcy już w 1938 roku miały skrystalizowane kierunki ekspansji > militarnej. Najpierw Polska potem Rosja, historycy o tym dobrze > wiedzą. Najpierw Polska, potem zachodnia europa. Hitler jak ognia bał się wojny na dwa fronty. Historycy o tym doskonale wiedzą. Pakt dla Niemców był wyłącznie taktyczną zagrywką wobec > Rosji a dla Rosji sprawą życia i śmierci. Wręcz przeciwnie. TO była taktyczna rozgrywka Stalina. Zyskał granicę z Niemcami o czym zawse marzył na swoich warunkach. Wmanewrował Niemcy w wojnę, a sam mógł spokojnie poczekać i zaatakować Hitlera jak byłby wyczerpany wojną i wprowadzić komunzm w glorii wyzwoliciela. > Sugerowanie /nie bezpośrednie/ że gdyby Rosja nie podpisała paktu > nie byłoby wojny jest propagandą rodem z Trybuny Ludu. Nie wiemy co by się stało, gdyby nie podpisała. Nie dowiemy się tego. Jednak było to zachętą dla Hitlera, który wiedział, że zachód niekoniecznie od razu pomoże Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Idiotyczne sugestie 21.08.09, 12:59 Sorry, dla mnie IPN nie jest wyrocznią w ocenie historii. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Idiotyczne sugestie 21.08.09, 11:56 Nieprawda. Do chwili podpisania sojuszu z Rosją, Hitler planował uderzyć na Francję NAJPIERW. Dopiero Rosjanie przekonali Adolfa Alojzowicza, żeby wojnę rozpoczął od Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Idiotyczne sugestie 21.08.09, 13:01 Dopiero Rosjanie przekonali Adolfa Alojzowicza, żeby wojnę rozpoczął od Pol > ski. Teraz przegiąłeś, nawet w IPNie nikt nie ośmieli się postawić takiej tezy. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Idiotyczne sugestie 21.08.09, 13:12 Adolf wiedział ,że jeśli zaatakuje Francję to Polska uderzy na niego 40 dyw. Na 2 fronty Niemcy jeszcze żadnej wojny nie wygrali :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.ozdek Re: Idiotyczne sugestie 21.08.09, 16:51 "Najpierw Polska potem Rosja, historycy o tym dobrze wiedzą" - To bzdura! Prosze przeczytac dokumenty dotyczace ´wizyty´ Molotowa u Hitlera jesienia 1940 roku! Przyjechal zaproszony przez Hitlera by Sowieci przystapili do krajow Osi, a przy okazji by usunac nieporozumienia dotyczace podzialu Europy (np.: Turcja). Stalin blefowal liczac, ze Hitlerowi usuwa sie ziemia spod nog. Warunki Sowietow nie zostaly de facto odrzucone ale sklonily Hitlera do przygotowania ´Barbarossy´. Odpowiedz Link Zgłoś
cajmero Nieszczęsny pakt 21.08.09, 10:14 Patrząc obiektywnie, Polska do 1939 roku była dla Sowietów państwem wrogim i konsekwencje jakie wynikły, były efektem ówczesnej"mądrej"polityki/jakże podobnej do dzisiejszej/ natomiast mam pytanie- czemu tak cicho o zajęciu Zaolzia? Czyżby to był temat tabu. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_artur Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 10:32 zemu tak cicho o zajęciu > Zaolzia? Czyżby to był temat tabu. Bo to nie był artykuł o zajęciu Zaolzia. Jest zasada że komentujemy dany artykuł. Pod artykułem o samochodem nie komentuje sie ostatniego przepisu cioci Basi. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 10:58 cajmero napisał: > Patrząc obiektywnie, Polska do 1939 roku była dla Sowietów państwem wrogim i > konsekwencje jakie wynikły, były efektem ówczesnej"mądrej"polityki/jakże > podobnej do dzisiejszej/ A jaka ma byc polityka wobec kogoś kto atakował twój kraj?? Poza tym o ile się nie mylę, to stosunki pomiędzy krajami zależą od 2 stron. w 1936 na przykład sowieci wielokrotnie naruszali przestrzeń powietrzną Polski fotografując budowane polskie fortyfikacje. Nad Sarnami wtedy Urbanowicz otworzył swoje konto zestrzeleń. Spruł jednego i uszkodził drugiego R-5. natomiast mam pytanie- czemu tak cicho o zajęciu > Zaolzia? Czyżby to był temat tabu. A dlaczego ma to być temat tabu?? Poza tym jaki ma związek z paktem Ribentropp-Mołotow. Odpowiedz Link Zgłoś
sectral Opcje Rosji w 39 roku 21.08.09, 11:09 Fakty są bezdyskusyjne.Stalin był pozbawionym wszelkich skrupułów brutalnym satrapą,a podpisanie umowy z Niemcami uczyniło go wspólnikiem Hitlera w rozbiorze Polski. W ocenie jego postępowania w tym okresie należy jednak uwzględnić szerszy kontekst historyczny, czego brakuje w liście niemieckim, który wobec tego trudno nie interpretować jako próby podzielenia się odpowiedzialnością za tragedie Polski w 1939. Jakie opcje miała Rosja do dyspozycji? Walczyć w obronie Polski z Niemcami? Nie zobowiązywał ją do tego żaden traktat.Nie była do tego przygotowana (Anglia,Francja też nie),a gwarancji, że nie była by w tej walce pozostawiona samej sobie przez Zachód, także nie posiadała żadnej. Mogła rzecz jasna po zawarciu paktu o nieagresji nie uczestniczyć w zaborze części polskich ziem. Byłoby to moralne lecz politycznie i wojskowo głupie.Mało tego, w tym czasie, w tamtej części świata, obowiązywały ewidentnie inne zasady. Jeżeli sąsiad, z którym miano zatarg lub którego się obawiano, uległ nagle osłabieniu z powodu działania trzeciej siły lub innych okoliczności, rzucano się na niego bez skrupułów, aby coś dla siebie wyrwać. Tak postępowała również Polska: wobec Rosji (1920-Ukraina),Litwy (Wilno),Czechosłowacji (Zaolzie). Odpowiedz Link Zgłoś
anama24 Re: Opcje Rosji w 39 roku 21.08.09, 11:31 Nic sie nie dzieje bez przyczyny ot tak sobie to co powstalo to z Woli Bozej proste jak slonce gdyby Stalin tego nie zrobil to Adolf nie ruszl by na Rosje od Buga tylko od Kijowa lub jeszcze dalej , a w tedy ruskie kaput do zimy wszystko niemieckie by bylo. tak pisze przepowidnia krolowej Saby,ze czarna wrona na wschod swe oczy obroci i wroci ze zlamanym skrzydlem, a czerwona gwiazda wzejdzie od wschodu i pojdzie na caly swiat a po 44 latach rzadzenia Polska zgasnie ZSRR 44 litery w nazwie panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Opcje Rosji w 39 roku 21.08.09, 12:03 W roku 1939 Rosja miała dwie opcje: Opcja 1 - poprzeć Hitlera Opcja 2 - nie popierać Hitlera czyli albo zachować neutralność albo postraszyć Hitlera udzieleniem Polsce pomocy A dlaczego polskie działania z 1920 nazywasz antyrosyjskimi? Co Rosja ma do Kijowa? Jest przecież zasada samostanowienia narodów. Odpowiedz Link Zgłoś
sectral Re: Opcje Rosji w 39 roku 21.08.09, 14:03 Na udzielanie pomocy była za słaba. Poza tym nie była sojusznikiem Polski, nie miała w obronie Polski interesu ani zobowiązań. Co do pozostania neutralnym-owszem byłoby to moralne,ale dla Rosji niekorzystne.Miała prawo czuć się zagrożona i osamotniona, bez zabezpieczeń, jakie miała Polska w postaci sojuszy z Anglia i Francją (niewiele wartych, jak się okazało, przynajmniej na krótką metę) Co do 1920 roku, to można by sytuację odwrócić:co Polska ma do Lwowa, Wołynia etc. Przecież ZSRR odrywając te tereny od Polski dokonał jedynie zcalenia etnicznych ziem białoruskich i ukraińskich. Problem polega nie na tym, co Sowieci zrobili ale kiedy, w jakich okolicznościach. Podobnie,interwencja Polska w 1920, będąca próba rozczłonkowania siłą suwerennego państwa, w momencie jego osłabienia przez wojnę domowa i obca interwencje, była jawna agresja ze strony Polski. Zgadzam się natomiast, że były to nie tyle działania antyrosyjskie, co antysowieckie, za co nam Sowieci z nawiązką odpłacili. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Opcje Rosji w 39 roku 21.08.09, 13:42 sectral napisał: > Fakty są bezdyskusyjne.Stalin był pozbawionym wszelkich skrupułów brutalnym sat > rapą,a podpisanie umowy z Niemcami uczyniło go wspólnikiem Hitlera w rozbiorze > Polski. > W ocenie jego postępowania w tym okresie należy jednak uwzględnić szerszy konte > kst historyczny, czego brakuje w liście niemieckim, który wobec tego trudno nie > interpretować jako próby podzielenia się odpowiedzialnością za tragedie Polski > w 1939. Jakie opcje miała Rosja do dyspozycji? Walczyć w obronie Polski z Niem > cami? Po prostu się nie wpieprzać. N Byłoby to moralne lecz politycznie i wojskowo głupie.Mało te > go, w tym czasie, w tamtej części świata, obowiązywały ewidentnie inne zasady. To interesujace jest bardzo. Tylko tyle, że jak Niemcy stali pod Moskwą to Japończycy zawarli z ZSRR pakt o nieagresji. Dzięki temu sowieci mogli przerzucić wojsko z Syberii. Nie wspominam w ogóle o tym, że do końca wojny japońskie okręty NIE ATAKOWAŁY statków z pomocą która docierała do ZSRR przez Władywostok. > Jeżeli sąsiad, z którym miano zatarg lub którego się obawiano, uległ nagle osła > bieniu z powodu działania trzeciej siły lub innych okoliczności, rzucano się na > niego bez skrupułów, aby coś dla siebie wyrwać. Tak postępowała również Polska > : wobec Rosji (1920-Ukraina) Kto zaczął wojnę 1920?? ,Litwy (Wilno) w jaki sposób litwa była osłabiona, jak nasi zobyli WIlno?? Czechosłowacji (Zaolzie). Przypominam, żę Czechosłowacja nie walczyła z Niemcami. Poza tym tereny Zaolzia zostały przyznane Polsce przez Radę Ambasadorów Ententy. Które kierowało się nota bene kryterium ludnościowy. W czasie gdy walczyliśmy z ruskimi o życie, wtedy armia Czechosłowacka Zaolzie ZDOBYŁA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Opcje Rosji w 39 roku 21.08.09, 17:30 Kto zaczął wojnę 1920?? Ten, który nie wiadomo po jakiego grzyba wybrał się z armią polską pod Kijów kiedy na Górnym Śląsku trwało powstanie. Zamiast zadbać o polskie interesy na Śląsku Dziadek Piłsudski bawił się w Bolesława Chrobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
444a Nieszczęsny pakt 21.08.09, 11:28 Jeśli to prawda co piszą w GW to ładnie z ich (niemieckiej) strony. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Kapelusz zdejmuję przed tymi Niemcami 21.08.09, 13:01 Dzisiejsi Niemcy nie są tymi z epoki nazizmu. Wszelkie pretensje mają zatem dzisiaj tylko wymiar historyczny - mają dociekać prawdy. Nadal nie istnieją narody odporne na łyknięcie nazizmu, komuny lub rasizmu pod wszelką postacią. Nawet Polacy mogą to jeszcze przerabiać. Sprzyjają temu nacjonalizm oraz nawiedzenie religijne. Oceniam, że Niemcy są w tej chwili daleko z przodu w stosunku do Polaków. Mają kaca związanego z nazizmem, ale się z tego podnoszą. Natomiast Polacy popadają w skrajności równe nazizmowi. Dlatego obawiam się o Polskę i Polaków. Myśmy zapadli w śpiączkę-rzeżączkę. Uznaliśmy się za znakomitych, za najlepszych, za jotpedrugich. No prawie jak Niemcy w dobie Hitlera! Jeszcze ździebko, a będziemy mordowali w imię narodu, firerka-faterka (choćby z jakiejś góry - ciemnej lub jasnej) lub w imię wiary 3=1. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Kapelusz zdejmuję przed tymi Niemcami 21.08.09, 13:45 Dobra diagnoza, dopowiedz jeszcze dlaczego Polacy zamiast iść droga niemiecką przez ostatnie 20 lat stali się najbardziej nacjonalistycznym narodem, mało tego, postanowili w naszej części Europy zrobić sobie swoją strefe wpływów /oczywiscie inicjatywa padła/ na bazie wrogości do Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: A to też jest sprawa historyczna 21.08.09, 14:04 Ja się dziwię niepomiernie, żeśmy nie poddali analizie naszych klęsk oraz zwycięstw. Z pewnością tych pierwszych było więcej. Zawsze obowiązuje polityczna zasada skuteczności działania. Nie sama idea zatem jest czymś dobrym - a jej skuteczna realizacja. Oczywiście sama tylko ohydność idei skutecznie odwraca bożoojczyźniane zamiary i powoduje klęskę wyznawców idei. Ja mogę tylko jedno powiedzieć. Nie wiem jak najlepiej robić w polityce. Wiem tylko, że lepiej mieć za sobą naród wykształcony i pozbawiony nawiedzeń. Nasz naród nie jest taki. Zatem jesteśmy już teraz przegrani. Z beretkami na łbach i antenką. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Baza wrogości do Rosji... 21.08.09, 14:47 Ona politycznie istnieje. Jest wytworem pomrocznym. Tak naprawdę, to po 56 w Polsce nawet PZPR nie była antynarodowa. Gdy Gomułka dochodził do władzy, to Chruszczow przyleciał na Okęcie. Już jak wysiadał z samolotu to pięścią wygrażał Gomułce. A ruskie czołgi wtedy jechały koncentrycznie na Warszawę z ruskich garnizonów w Polsce. W wawie wydawano wtedy broń robotnikom w fabrykach. Tu posiłkuję się zeznaniami Kisielewskiego, który przy tym był. A i z Ochabem pogadywał przy kielonie i bez. Te czołgi zostały zawrócone wskutek twardzielstwa Gomułki. Bo się pięści Chruszczowa nie przestraszył. Kochani Polacy! Wy wiecie o rzeczywistości mniej, niż się zesr.cie! Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Wystarczy tylko łypnąć na to forum 21.08.09, 13:45 I już widzimy nawiedzonych. Przypomnę zatem zwrotkę dawnej piosenki: Raz pewnego kutra szypra Jedna myśl ciągle trapiła. Szyper myślał, że ma trypra, A to była zwykła kiła! -------- Uczta się, a dopiero potem ucztujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 14:05 są w stanie szoku, zresztą instrukcje nie dotarły. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Ten pakt był dla nas politycznie szczęsny 21.08.09, 14:19 Bo wojnę 39 byśmy i tak przegrali z samymi Niemcami. I nawet niwe powinniśmy z tego powodu łbów posypywać popiołem. Bo pod armią niemiecką padła Francja, a angole spieprzali z Dunkierki na niemieckich kopach. Ja zresztą mam do dziś wobec Niemców pretensje, że nie dali lepszej nauczki angolom pod Dunkierką. Bo to by angoli sprowadziło lepiej na ziemię. Lepiej powiedzieć - na glebę. Nie ma do tej pory lepiej zorganizowanej armii, jak hitlerowska. To nie chodzi o chwalbę dla Hitlera. To chodzi o fakty! Armia niemiecka z okresu II wś była jedyną, która w ciągu paru tygodni wygrałaby batalię o afgan! Żadna inna armia, inaczej zorganizowana nie będzie w stanie tego wykonać! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Nieszczęsny pakt 21.08.09, 14:17 > poseł CSU Hartmut Koschyk Dziecko gornoslaskiej familii. Krytykowany calymi latami przez "polska strone" za rewanzyzm itp. No i co - potem sie okazalo, ze nawet i sam Hupka byl calkiem OK. To moze jednak i temat Steinbach tez jest tlko taka masowa psychoza ? Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 14:27 Steinbach jest dla Niemców tylko zupką na brukwi. Oni doskonale wiedzą za co odpowiadają. Oni wiedzą co wtedy wiedzieli. Nie jestem przeciw Niemcom. Bo przeciwko którym i jakim? To są dzisiaj normalni ludzie. Ja tylko czasami, jak widzę posiwiałego Niemca w moim Wrocławiu - to widzę go jako zwiedzającego Festung Breslau. I ja się wtedy zastanawiam - dlaczego taki helmut ma nie zwiedzać Wrocławia jako Festung Breslau? Dlaczego my tego nie robimy i na tym nie zarabiamy? Przy okazji. Nie istnieje w moim Wrocku żaden program gminny ściągający kasę za zwiedzanie Festung Breslau. A ja jestem Breslauer! I nic mi żaden wojenny helmut nie wisi! Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Nieszczęsny pakt 21.08.09, 14:58 Niemcy mają rację - przez układ Anglia, USA, ZSRR - długo musieli samotnie nieść brzemię tych, ktorzy rozpętali hekatombę II wojny, ale przyszedł czas, kiedy o winie i sprawcach można mówić otwarcie, a im mocniej Ruscy próbują się wybielić, tym mocniej i stanowczo nalezy przypominać fakty i ich rolę... Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Nieszczęsny pakt 21.08.09, 15:14 Nie pieprz Pietrze wieprza pieprzem - bo przepieprzysz Pietrze wieprza pieprzem. I nie pieprz Pietrze wieprzem Polakowi! Bo dostamniesz kopa ze schodów! Takiego z kujawiaka! Po prostu z długiego rozbiegu. Czuj się fuj, czuj się wuj, czuj się ch.! Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Nieszczęsny pakt 21.08.09, 17:02 Niemcy rozpoczęli więc zabiegi mające na celu "podzielenie się odpowiedzialnością" na rzeź II Wojny Światowej. A durnowaci Polacy cieszą się tym obrzydliwym tekstem "niemieckich intelektualistów", bo można dokopać Rosji. I za 20 lat "polscy intelektualiści" przyznają, że wojnę wywołał Stalin, a pokojowo nastawiony Hitler do końca walczył o pokój. A gdyby nie było paktu R-M to Hitler na Polskę by nie napadł?? Jasne, że napadłby, bo rozkazy dawno były wydane a wojska skoncentrowane. A idąc logiką tego "apelu intelektualistów" to II WŚ zaczęła się w Monachium, kiedy Francja i Wielka Brytania rozpoczęły proces ekspansji Niemiec na wschód. Odpowiedz Link Zgłoś