billy.the.kid Re: zdjęcie też jest takie małe, trudno. 28.08.09, 21:28 no piękna ta molekułą. doda się do niej nie umywa. Odpowiedz Link Zgłoś
komputerowy.model.ukladu Pierwsze zdjęcie: Molekuła - milion razy mniejs... 28.08.09, 22:11 ale mala ! Odpowiedz Link Zgłoś
hssxy Pierwsze zdjęcie: Molekuła - milion razy mniejs... 29.08.09, 02:06 Kilka lat temu : Znak firmowy IBM ułożony z 35. atomów ksenonu. IBM to potęga atomowa ale "widać na nim nawet wiązania chemiczne" to .. Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 widać na zdjęciu wiązania chemiczne 29.08.09, 10:12 hssxy napisał: > ale "widać na nim nawet wiązania chemiczne" to .. to przesada - chciałeś napisać? Gdy uczyłem się chemii w szkole to na ścianie wisiała plansza, na której były obrazki cząsteczek chemicznych. Wiązania chemiczne to były grube kreski łączące poszczególne atomy. Nie widzę problemu aby tym kreskom zrobić zdjęcie. Autor artykułu też nie widział w tym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
spoko-spoko Pierwsze zdjęcie: Molekuła - milion razy mniejs... 29.08.09, 05:36 I to naprawde jest nowosc? O ile pamietam to AFM byl uzywany 15 lat temu np. na UWO Western Science. Mowilo sie wtedy nawet o mozliwosci przeprowadzania reakcji ta metoda poprzez przesuwanie molekul po powierzkchni plytki siliconowej i ustawianiu ich wzgledem siebe tak aby mogly powstawac odpowiednie wiazania. Na slepo raczej nie daloby sie tego zrobic. Ale moze ta fotka jest troche wyrazniesza? Odpowiedz Link Zgłoś
spoko-spoko Re: Pierwsze zdjęcie: Molekuła - milion razy mnie 29.08.09, 05:38 mialem na mysli Surface Science Western na Universytecie Wester Ontario Odpowiedz Link Zgłoś
trzy.14 Re: Pierwsze zdjęcie: Molekuła - milion razy mnie 29.08.09, 13:04 nowościa jest nie to, że to jest małe, bo juz 30 lat temu "fotografowano" pojedyncze atomy, tylko że cząsteczka jest organiczna i ma słabe wiązania, które w normalnym AFM uległyby zerwaniu podczas pracy urządzenia. Nie jest nowością, że redaktorzy gazet ogólnopolskich nie wiedzą, co piszą, pisząc wiadomości na zasadzie głuchego telefonu: najpierw ktoś coś napisał w New Scientist, ktoś to streścił w jakimś angielskim "Fakcie", a potem to streszczenie streścił redaktor GW. I wyszło jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
maty-nieku Pierwsze zdjęcie: Molekuła - milion razy mniejs... 30.08.09, 00:00 Nie wiem, co jest grane. Podobno nie można zrobić zdjęcia atomowi, bo jak go walnie foton niezbędny do zrobienia tegoż zdjęcia to atom odskoczy i nikt go nie znajdzie. A tutaj cały rządek atomów leży jak baranki. Heinserberg był frajerem? Odpowiedz Link Zgłoś
jas_wedrowniczek2 Porównajcie z tym 30.08.09, 12:05 http://pl.wikipedia.org/wiki/Pentacen Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Porównajcie z tym 30.08.09, 15:53 To nie Heisenberg jest frajerkiem, tylko" migawka" tak szybka, ze atom prawie nieporuszony, capisci? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maty-nieku Re: Porównajcie z tym 30.08.09, 21:57 Capisci. Fotony walnęły (każdy w swój atom równocześnie) a migawka kliknęła. Odpowiedz Link Zgłoś
spoko-spoko Re: Porównajcie z tym 31.08.09, 08:34 Tu nie chodzi o klasyczna fotografie. W AFM obraz powstaje na innej zasadzie. Sam obrazek ktory tu widzimy jest utworzony w komputerze na podstawie danych z urzadzenia AFM (Atomic Force Microscopy) pl.wikipedia.org/wiki/Mikroskop_si%C5%82_atomowych po angielsku na wikipedi artykul opisujacy AFM jest znacznie dokladnieszy:en.wikipedia.org/wiki/Atomic_force_microscope Odpowiedz Link Zgłoś
maty-nieku Re: Porównajcie z tym 31.08.09, 13:04 Powoli mi się wyjaśnia: to nie jest fotografia tylko wyobrażenie struktury stworzone przez komputer na podstawie jakichś tam danych. Podobnie jest chyba przy przy analizie obrazu dyfrakcyjnego, na podstawie którego rysujemy sobie kółeczka w miejscach, gdzie powinny być atomy. A już myślałem, że jest to zdjęcie na którym widać atomy. Szkoda. Byłby to piękny dowód na to, że atomy są okrągłe. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.tu Re: Porównajcie z tym 31.08.09, 15:55 zeby obserwowac dany obiekt trzeba uzyc dlugosci fali co najmniej porownywalnej z rozmiarami obiektu lub mniejszej. najkrotsza fala swiatla widzialnego to ok. 400 nm. atomy maja oczywiscie sporo mniejsze rozmiary. z tego powodu o klasycznej optyce mozna zapomniec. Odpowiedz Link Zgłoś
spoko-spoko Re: Porównajcie z tym 31.08.09, 18:47 maty-nieku napisał: > A już myślałem, że jest to zdjęcie na którym widać atomy. Szkoda. Byłby to > piękny dowód na to, że atomy są okrągłe. Spokojnie, zeby stwierdzic czy cos jest okragle nie musisz zaraz tego widziec, na dotyk tez sie da ocenic okraglosc obiektu. I to jest bilzsza analogia do AFM. Bardzo cienka igielka odgina sie pod wplywem sil miedzyatomowych. Jest to przkladane przez komputer na obraz struktury nad ktra ta igla jest przesuwana. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.tu tak na marginesie.. 01.09.09, 09:52 pojmowanie atomu jako obiektu kulistego jest nieco zafalszowane. minds.pl/Filozofia-ORF/Ewolucja-pojecia-atomu.html#tth_sEc6 Odpowiedz Link Zgłoś
maty-nieku Re: tak na marginesie.. 01.09.09, 15:03 Dzięki za link. Wnioskuję, że nie da się zrobić zdjęcia atomu jako iż jest to tylko model matematyczny, a rzeczywistość jest lekko rozmyta i zamglona. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.tu Re: tak na marginesie.. 01.09.09, 17:44 atom to nie model matem. tylko najprawdziwsza rzeczywistosc. chcesz sie przekonac, to uszczypnij sie. ;) te ksztalty to, jak to napisano, 'gęstości prawdopodobieństwa znalezienia elektronu w danym punkcie przestrzeni'. zatem nie da sie uchwycic go na zdjeciu w klasycznym tego slowa znaczeniu. jednakze ktos, gdzies, bodajze kilka lat temu zrobil takie 'zdjecia'. trzeba by poszukac, ale byc moze sie myle. jesli znajde jakies info, to dam znac. jakkolwiek to co pokazuja zalinkowane obrazki, i inne tym podobne, to faktycznie modele matematyczne, ale zbudowane na podstawie obserwacji rzeczywistosci. zobacz na te czasteczke i pl.wikipedia.org/wiki/Pentacen . zdjecie powstalo sporo po zaprezentowaniu modelu. Odpowiedz Link Zgłoś
maty-nieku Re: tak na marginesie.. 02.09.09, 13:48 Nie mam wątpliwości, że atomy istnieją: mój problem dotyczy wyobrażenia sobie ich wyglądu. Niestety jak dotąd "zdjęcia" atomów nie mają wiele wspólnego z fotografią w potocznym rozumieniu. Tutaj obrazowo pokazano, jak działa mikroskop sił atomowych i jak zostało zrobione "zdjęcie" pentacenu. Jestem pełen podziwu dla pomysłowości badaczy i precyzji urządzenia, tym niemniej jest to tylko metoda lokalizacji atomów, coś na wzór "obmacywania" kijkiem dna beczki celem wyszukania nierówności. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Porównajcie z tym 31.08.09, 10:10 Zapewne jest Tobie wiadome , iż widzimy obiekt , bo od niego foton reflektował. A więc patrząc na atom, nie widzimy go jak on faktycznie wygląda, jest on bowiem procesem oglądania zdeformowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.tu Re: Porównajcie z tym 31.08.09, 12:23 takie fotki, to mozna przy pomocy np. pl.wikipedia.org/wiki/DESY#FLASH Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.tu dla zainteresowanych 31.08.09, 12:20 www.youtube.com/watch?v=jnLRl_74BZs Odpowiedz Link Zgłoś
trener44 Re: dla zainteresowanych 01.09.09, 11:17 Patrz pan - rzut beretem od Adliswil takie rzeczy robia... szkoda, ze mnie tam nie przyjeli :-( TReneR Odpowiedz Link Zgłoś