mozart 02.09.09, 18:11 Zagrajcie w Tetris 3D. To dopiero jazda :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hektor_wektor Re: Granie w Tetris zmienia mózg? 02.09.09, 21:40 Grałem w Tetrisa na Gameboye'u już w wieku 12 lat. Po kolejnych 16 latach nie czuję pozytywnych zmian. ;] h_w Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Granie w Tetris zmienia mózg? 02.09.09, 21:47 "mózgi nastolatek, które grały w Tetris, lepiej funkcjonowały i miały grubszą korę mózgową!" ************************************ Na razie nie przeprowadzono badań z innymi grami, więc wyciąganie wniosków co do tetrisa jest zbyt pochopne. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor prowadzono badania - Dr. Kawashima i gry Brain Age 02.09.09, 23:48 Prowadzono: Dr. Ryuta Kawashima (mam jego publikacje, ale nie sa niestety dostępne publicznie w internecie). Na podstawie badań (choć nie fMRI, ale tomografia optyczna bazująca na NIRS) stworzono serie gier Brain Age na konsolę Nitenedo. Zasada działania sporej części tych gier w sumie ogólnie przypomina Tetris (proste łamigłówki rozwiązywane na szybkość). Odpowiedz Link Zgłoś
orlet Re: prowadzono badania - Dr. Kawashima i gry Brai 03.09.09, 18:59 Ale jakie wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Oryginalny artykuł 02.09.09, 23:57 Takie rzeczy jak literaturę chyba powinno się podawać... (linku nie podaje ale łatwo znaleźć). Richard J Haier, Sherif Karama, Leonard Leyba and Rex E Jung. MRI assessment of cortical thickness and functional activity changes in adolescent girls following three months of practice on a visual-spatial task. BMC Research Notes, 2009; 2: 174 Odpowiedz Link Zgłoś
kielcenoca Grałem w Tetrisa ... 03.09.09, 18:54 i mam gruby mózg jak cholera , ale okulary teraz mam grubsze niż denka butelek od szmapana :) Odpowiedz Link Zgłoś
gelbo Granie w Tetris zmienia mózg? 15.07.10, 16:48 A to ciekawe w innym serwisie piszą, że Tetris zwiększa produktywność w pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś