Dodaj do ulubionych

krzywe nozki

13.02.11, 01:37
witam
jestem mama 2 letnie dziewczynki. Corka odkad nauczyla sie siadac(9miesiecy) ukladala nozki w literke W. Zarowno ja i maz bardzo bylismy na to uczuleni i za kazdym razem staralismy sie reagowac i prostowac nozki.Mimo,ze caly czas tak robimy corka nagminnie tak siada. Nawet jesli ja poprawie, wyjde z pokoju to jak wracam ona znowu ma literke W. Zaywazylam,ze jak chodzi ustawia nozki do srodka. Mozna jej chod porownac do malej kaczuszki. Boje sie, ze bedzie miala koslawe nozki.Nasza pediatra nigdy nie zainteresowala sie problemem, ale nam sie wydaje,ze to sie poglebia.Kiedy smiala sliczne proste nozki i wydaje mi sie, ze stopek tez nie ustawiala do srodka tylko rownolegle do siebie. Staramy sie wszelkie aktywnosci przenies do stoliczka, zeby mala siedziala przy krzeselku.Jak jest z nami zawsze jej zwracamy uwage,ale co sie dzieje jak jestesmy w pracy a mala jest pod okiem opiekunki nie wiem.Niby mowi, ze zwraca jej uwage,ale jak jest to nie wiem.

Pytanie: co robic? gdzie sie udac? czy mozna w tym wieku rozpoczac rehabilitacje? czy nie jest za wczesnie? Mieszkam za granica wiec nie bardzo sie orientuje jak to tutaj wyglada.Za wszelkie rady i wskazowki dziekuje i chetnie skorzystam ze wszystkich.
Obserwuj wątek
    • czarna_12 Re: krzywe nozki 13.02.11, 01:45
      Jeżeli Cie to niepokoi udaj sie do ortopedy,on zlci odpowiednie ćwiczenia ewentualnie zaleci wkładki ortopedycznejeżeli uzna że sa konieczne, podstawa jestt pilnowanie dziecka żeby zakładało nóżki na kokardkę:)tzw po turecku,do tego śmiganie na boso latem po trawie, piasku do chodzenia dobre sandałki trzymajace kostkę nie kapcie...
    • kasiaalbrecht Re: krzywe nozki 14.02.11, 06:12
      radziłabym pokazać się ortopedzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka