Dodaj do ulubionych

Bactrim na ropny katar?

28.03.12, 13:27
Witam i proszę o radę.
Córcia (2 lata i 8 m-cy) od prawie dwóch tygodni jest przeziębiona. Najpierw pojawił się bezbarwny katar oraz mokry kaszel, na który dość dobrze pomógł syrop wykrztuśny na receptę ERDOMED. Po 4-5 dniach kaszel właściwie zniknął. W zamian za to katar stał się ropny (wszelkie odcienie zieleni i żółtego). Dziś byłam z małą po raz kolejny u lekarza. Osłuchowo czysto, gardło lekko zaczerwienione, ale porządny katar nadal męczy. Pani doktor kazała pędzlować nosek maścią atecortin i jeśli po dwóch dniach nie będzie poprawy to włączyć BACTRIM! I tu moje pytanie - po przeczytaniu ulotki nie jestem pewna czy ten lek powinien być przepisany na opisane przeze mnie dolegliwości?
Proszę o odpowiedź.
Ps. Dodam, że nawilżamy nos Marimerem, stosujemy inhalacje solą fizjologiczną oraz nawilżamy pokój córci.
Obserwuj wątek
    • free.groszek Re: Bactrim na ropny katar? 28.03.12, 14:01
      Daj na noc 5 ml Lipomalu, Pokrój ( nie rozgniataj przez praskę, bo wywietrzeje w 2 godziny) 4 ząbki czosnku, zawiń w woreczek z materiału lub szmatkę i pod poduchę dzieciakowi na noc. U mojej córki katar tak leczony mija w parę dni. ( ma 2 lata i 9 miesięcy).
      • justek1 Re: Bactrim na ropny katar? 28.03.12, 14:28
        Zielony katar oznacza nadkażenie bakteryjne. U nas dopóki jest sam katar nie podaję antybiotyku czy bactrimu, ale ostatnio do kataru doszło ropiejące oczko i po paru dniach od pojawienia się kataru było juz coś słychac w oskrzelach. Tez dostaliśmy bactrim. U nas zawsze działa. Syn 5, 5 roku miał raz w życiu antybiotyk, bo w razie konieczności bactrim daje radę. Więc ja bym poczekała te dwa dni i ewentualnie wtedy skontroloała jedszcze raz czy osłuchowo czysto, albo podała bactrim skoro masz receptę.
      • momago Re: Bactrim na ropny katar? 28.03.12, 21:09
        Ja też robię takie inhalacje z czosnku - zawijam w gazik i wieszam na łóżeczku, w ciągu dnia na ubraniu.
    • czarna_12 Re: Bactrim na ropny katar? 28.03.12, 22:13
      bactrimu nie powinno się dawać w/w objawach ale lekarze go zapisują min na zap gardła,czy właśnie na zielone gluty bo działa przeciwbakteryjnie.Osobiście nigdy nie daje dziecku doustnego antybiotyku lub tzw pół antyb jakim jest bactrim(biseptol) na zielone gluciory i wcale nie jest prawdą że zawszw jest nadkażenie bakteryjne.Stosuję sinupret bardzo ładnie schodzi z nosa, i ewentualnie atecorin wpuszczam kreseczkę do nosa lub inne np dicorineff czy biodacyne.
      • czarna_12 Re: Bactrim na ropny katar? 28.03.12, 22:14
        ach i 2 dni to nic nie da, trzeba podać z 5.
      • dorek3 Re: Bactrim na ropny katar? 29.03.12, 09:21
        Jesteś niekonsekwenta. Każdy z leków który wymieniłaś że podajesz do nosa zawiera antybiotyk w swoim skłądzie.
        Bactrim wogóle nie powinien być stosowany na infekcje gdo.
        • momago Re: Bactrim na ropny katar? 29.03.12, 09:39
          Każdy z leków który wymieniłaś że podajesz do nosa zawiera antybiotyk w swoim skłądzie.
          Dicortineff nawet dwa i steryd na dokładkę ;-)
        • czarna_12 Re: 29.03.12, 20:43
          dorek,momago!! dobrze wiem co zawiera dicorineff biodacyna itd owszem są to antybiotyki ale stosuje miejscowo i nie ingerują w cały organizm!!! a swoja droga to same pewnie wiecie jaka maja siłę:)jeżeli stosuje sie do oczu ...
      • justek1 Re: Bactrim na ropny katar? 29.03.12, 12:13
        Na same gluty też nic nie daję, ale jeśli dochodza inne objawy, jak pisałam, typu zaropiałe oczy czy szmery w oskrzelach to chyba znaczy, że infekcja się rozwija. Wolę wtedy podać bactrim niz antybiotyk "z górnej półki". Dlatego czasem dwa dni leczenia miejscowego tego nieszczęsnego kataru pookaże czy jest lepiej, czy jednak się rozwija. Nie napisałam żeby stosować dwa dni leczenie miejscowe, tylko, że po dwóch dniach można ocenić sytuację... i zdecydowac co dalej.
        • monia2506 Re: Bactrim na ropny katar? 29.03.12, 12:24
          u nas to samo katar gdzies głęboko zalegający rano po nocy zielono zółty, mamy syrop eurespal i inhalacje solą oraz psikam xylogel nie ma poprawy katar dalej zalega i nie chce popuścic chyba dzis zdecyduje sie na ten bactrim bo u nas stan podgorączkowy ciagle sie utrzymuje a ty jak zdecydowałas??
          • olaw99 Re: Bactrim na ropny katar? 29.03.12, 12:58
            Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
            Mam wrażenie, że dziś jest już lepiej. Zaczęłam podawać córci Sinupret (oczywiście w uzgodnieniu z lekarką) i muszę przyznać, że katar dobrze schodzi z zatok. A Bactrimu nie podam - troszkę poczytałam i porozmawiałam - to nie jest lek na leczenie zatok i kataru, tym bardziej, że mała nie gorączkuje. Jeśli przez po weekendzie katar nie minie, to zrobimy wymaz i wszystko będzie jasne. Pozdrawiam
    • angelina.6 Re: Bactrim na ropny katar? 30.03.12, 19:42
      Jeśli nie gorączkuje to bym nie dała. Katar zielony czy żółty to nie zawsze samo zło. Cytat lekarza z sieci "Zielony, gęsty katar jest normalnym etapem zwykłego kataru i przy dobrym stanie ogólnym dziecka, bez gorączki, może trwać kilka dni i ustąpić samoistnie bez żadnego leczenia." I u mojego synka niestety katar zielony zawsze jest z gorączką, która nie ustępuje po 3 dobach i włączamy antybiotyk (syn ma trzeci migdał wiec to jest winowajca...). Ale tym razem leczyłam go antybiotykiem miejscowym Biodacyna i lux. Zakażenia nie dostał i katar ma bezbarwny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka