Dodaj do ulubionych

Pani doktor, proszę o odp. :(

26.04.12, 17:05
Pani doktor, już wcześniej pisałam o długoutrzymującej się gorączce córki 22 m-ce. Mononukleoza i cytomegalia wykluczone, badania moczu w normie, krew - CRP lekko tylko podwyższone. RTg płuc było, usg brzuszka było. dzis będą wyniki wymazu z gardła, potem kał na lamblie. Bierze Klacid, dziś wieczorem piąta dawka 3ml ( waga ok. 12 kg). Gorączka utrzymuje się od tygodnia na poziomie 37.2, więc to raczej stan podgorączkowy, ale jest. jedynie dziś w nocy jakimś cudem było 36.6. Szpital zaliczony, nie pomogli. Uszy ponoć wyleczone, angina też. Ma pani może jakieś propozycje, jakie zaleciłaby pani badania? Ja porobię wszystko prywatnie,ale na razie nie wiem , w jakim mam iść kierunku. Dziecko nie sprawia wrażenia chorego. Bawi się normalnie, biega. To mnie pociesza, ale z drugiej strony, skądś ta gorączka być musi. Boję się po prostu, że tak długo podwyższona temperatura wpłynie negatywnie na jej organizm. Proszę o pomoc, jakies podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • arwena23 Re: Pani doktor, proszę o odp. :( 26.04.12, 18:17
      Podobno dzieci mają wyższą temperaturę ciała niż dorośli...

Skoro dziecie masz przebadane, wzdłuż i wszerz i nic mu nie dolega, może zacznij do zmiany termometru? Czym mierzysz i gdzie? Temperatura ciała zmienia się w zależności od pory dnia. A tak szczerze, to wyluzuj 37,2 to nie jest gorączka, ja nawet nie potraktowałabym tego jako stan podgorączkowy.Skoro dziecię się biega, bawi wizualnie i nie tylko nic mu nie dolega po co za nim biegasz z termometrem? mierzysz w nocy, na termometrze masz 36,6 zamiast się cieszyć piszesz że "jakimś cudem" może nie cudem, tylko dziecku po prostu nic nie jest...masz badania porobione, daj dziecku oddychać, sama wyjdź na spacer, później ciepła kąpiel i ciesz się zdrowym dzieckiem.
      • angela10086 Re: Pani doktor, proszę o odp. :( 26.04.12, 22:21
        przesadzasz
        • free.groszek Re: Pani doktor, proszę o odp. :( 26.04.12, 22:37
          Moja w okolicach roczku do ponad półtora roku miała normalną temp w granicach 37,2-37,4. Po prostu była "żywym" dzieckiem, wszędzie jej było pełno. Po 2 rż już miała w okolicach 36,6. Wyluzuj, i po co ten antybiotyk? Klacid ma szerokie spektrum działania.
    • hanusina_mama Re: Pani doktor, proszę o odp. :( 26.04.12, 23:02
      Wyluzuj i poczekaj na resztę badań. Moja dziunia od urodzenia ma ok. 37st. Uznano za normę.
    • czarna_12 Re: Pani doktor, proszę o odp. :( 26.04.12, 23:22
      opamietaj się i nie truj dzieciaka na co ten klacid to co podasz w prawdziwej infekcji z temp 40 stopni od razu na oiom pojedziesz??? moja miała CRP 3 NORMA DO 0,5 temperat ciała w dzien 37 noc 38 z jedniowymi przerwami przez 3tyg w 4 tyg skoczyła do 40st 3 dni, winowajcą były zęby pokazały się czwórki.
    • ewa.misko-wasowska Re: Pani doktor, proszę o odp. :( 27.04.12, 07:53
      Witam Panią,
      37,2 st. C to nie jest gorączka, jeżeli wyniki wymienionych przez Panią badań są w normie a córeczka dobrze się rozwija i normalnie zachowuje to myślę, że na razie warto odpuścić. W praktyce miałam kilkoro takich dzieci.
      Pozdrawiam
      • jedynybasek5 Re: Pani doktor, proszę o odp. :( 27.04.12, 15:36
        Pomału dochodzę do takiego wniosku, jak wszyscy poniżej. Klacid był niestety potrzebny bo mała miała bardzo czerwone gardło i lekarka ( która z tego co wiem nie jest zwolenniczką antybiotyków) przepisała. Stwierdziła jedynie, że ta temperatura nnie jest normalna i trzeba szukać przyczyny, a jeśli się jej nie znajdzie to lek powinien ją obniżyć jaka by ta przyczyna nie była. Pytałam ją czy to nie jest tak, że ta temp to norma po prostu , ale stw. , że raczej nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka