30.05.12, 09:46
Witam!

Dziś rano zauważyliśmy u naszego dwulatka wspuchniętą zewnętrzną strone dłoni... Obrzęk jest spory, czerwony, gorący.
Obrzęk na całą dłoń - od nasady paluszków do nadgarstka.
Chyba nie boli. Dziecko apetyt ma, nie gorączkuje...

Co to może być?! Jestem w szoku, nigdy czegoś takiego nie widziałam.... Gryzły go już komary, owszem, miał spore bąble, ale żeby taaaakie? Nie wchodzi w gre ani osa, ani pszczoła, dzieć nie mówi jeszcze.... Czy to możliwe, żeby to było od komara?

Co ja mam robić - żadnego okładu np z sody zrobić sobie nie da.
Godzinę już to obserwuje, gorzej nie jest, ale lepiej też nie.....
Czy ktoś miał cos podobnego?
Obserwuj wątek
    • kasikaka Re: Komar?! 30.05.12, 11:16
      My mieliśmy podobną sytuację tydzień temu. Rączka była czerwona, opuchnięta i gorąca, jako, że młoda alergiczka to pobiegłam do lekarza w obawie, że to jakiś alergiczny odczyn od ukąszenia. Dostalismy maść, bo lekarz mówił, że już odczyn zapalny się wdał i powiedział nam, że w razie jak zauważymy coś podobnego to rozpuścić wapno i przykładać.
      • o.o.ola Re: Komar?! 30.05.12, 12:46
        A co to była za maść?
    • e-kasia27 Re: Komar?! 30.05.12, 14:11
      Sprawdź, czy widać dziurkę po ugryzieniu - jeśli tak, to meszka.
      Po meszkach obrzęk jest normalny, przejdzie samo za tydzień.
    • a_lex Re: Komar?! 31.05.12, 08:09
      moją użarł komar. wiem, bo przyłapałam bestię na gorącym uczynku...
      zaraz po ukąszeniu nie było śladu. na drugi dzień pojawiła się opuchlizna (ukąszenie jest w okolicy łokcia), ręka dwa razy grubsza... pojawił się bąbel z wysiękiem... młoda trochę to drapała, popłakiwała, mówiła, że boli..
      w tej chwili (po 5 dniach) obrzęku prawie nie ma, został strup i zaczerwienienie...

jakieś zmutowane te komary chyba. mnie też ugryzł i cierpię okrutnie, a odczynów nie miewam. młoda zresztą do tej pory też nigdy nie miała...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka