Dodaj do ulubionych

lipemia osocza krwi

28.11.14, 15:36
Córka 5 lat miała robione badanie na krztusiec (wątek 5tygodniowy kaszel krtaniowy) przy okazji pobierania krwi zrobiłam badanie na tsh,gdyż ja jestem chora na niedoczynność tarczycy.Tsh wyszło 3,56 ale w uwagach było napisane ze lekka lipemia krwi.dziewczynka jest bardzo szczupła ma 5lat i waży 16kilo.proszę o odpowiedź czy to coś niepokojącego
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: lipemia osocza krwi 29.11.14, 10:54
      Oznacza to tyle, że surowica po odwirowaniu była mleczna, a nie przejrzysta. A to zarazem oznacza, że było w niej dużo lipidów. Mała była na czczo? Jeśli tak to konieczne jest wykonanie lipidogramu z trójglicerydami. W zasadzie, jeśli nie była na czczo to i tak proponuję to sprawdzić, ponieważ małe dziecko nie jest w stanie pochłonąć takiej ilości tłuszczów np. w śniadaniu, aby surowica tak wyglądała. I bez paniki, nie wiadomo kto wygląd tej surowicy w laboratorium oceniał.
      • barbaretta07 Re: lipemia osocza krwi 30.11.14, 20:51
        Ale oznacza to jakąś chorobę
        • aaaniula Re: lipemia osocza krwi 01.12.14, 11:53
          No jeśli w surowicy jest tyle lipidów, że nadają jej mleczną "barwę",a raczej brak przejrzystości, to niestety prawdopodobnie któraś z frakcji cholesterolu lub trójglicerydy są znacznie podwyższone. No i przyczyn takiego stanu niestety trzeba poszukać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka