Dodaj do ulubionych

Choroba bostońska

11.07.16, 19:13
Pani doktor czy choroba bostońska trwa długo? W związku z tym, że jestem w ciąży i mogę siedzieć z dzieckiem w domu nie zapytałam pediatry ile dziecko powinno być w domu. Czy mogę się tym zarazić? Ile dni trwa ból gardła tj. dziecko cierpi - przez ciążę gorzej znoszę jej cierpienie. Czy ta wysypka na prawdę nie boli? Nie swędzi? Gorączka już mija i widzę, że ogólnie córka lepiej się czuje ale... jeść nie chce i ta wysypka. Czy po kąpieli smarować ciało czy lepiej zostawić ją bez smarowania? Mamy łojotokowe zapalenie skóry i dermatolog zalecił smarowanie emolientami.
Obserwuj wątek
    • kawagu Re: Choroba bostońska 11.07.16, 19:28
      I czy to prawda, że schodzą po tym paznokcie?
    • ewa.misko-wasowska Re: Choroba bostońska 11.07.16, 20:28
      Witam,
      choroba może trwać od kilku do 10-14 dni, zdarzają się nawroty, bywa, że wysypka swędzi. Dorośli rzadko się zarażają i nie chorują klasycznie (chociaż typowe objawy też mogą wystąpić) - raczej podwyższona temp., ból gardła. Przy zmianach w gardle u dziecka apetytu nie ma, ale po chorobie zwykle nadrabiają :-)
      Po kąpieli delikatnie można stosować zalecone preparaty.
      Pozdrawiam serdecznie
      • kawagu Re: Choroba bostońska 11.07.16, 21:38
        Dziękuję za odpowiedź. Wysypka po kąpieli i emolientach przycichla. Nic nie zjadła na noc ale przynajmniej będę mogła zauważyć powrót do zdrowia jak zacznie nadrabiać. Byle tylko tak nie cierpiała

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka