10.05.25, 10:09
Syn ma 3 lata. Od pewnego czasu zauważyłam, że mruży wręcz zaciska tylko prawe oko, gdy razi go słońce, ogląda dłużej bajki bądź chwilę po przebudzeniu. Gdy rano się budzi też prawe oko ma dłużej zamknięte. Lekarz rodzinny wykluczył zapalenie spojówki, skierował do okulisty. Zbadanie zakroplonych oczu u okulisty nic nie wykazało. Dziecko ma nadwzroczność ale to podobno typowe w tym wieku. Kazał nam wrócić za rok na kontrole lub gdy pojawi się zez. Wskazał, że przyczyną może być to że syn ma niebieskie oczy przez co bardziej wrażliwe. Nie wiem co w tej sytuacji robić. Dziecko jest normalne, pogodne, na nic się nie skarży. Czy to może dlatego że jest leworęczny i lewe oko też ma silniejsze od prawego? Już sama nie wiem co o tym myśleć. Czy mam tak to zostawić?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Prawe oko 08.06.25, 20:34
      Ja bym nie odpuściła u rodzinnego, i poprosiła o tomografię lub/ i rezonans. Lateralizacja następuje później, nie w wieku trzech lat, z tego, co wiem, więc to by wskazywało, że jest jakiś problem z układem nerwowym, skoro dziecko mruży prawe oko i używa nie prawej, a lewej ręki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka