Dodaj do ulubionych

Podatek od spadku

25.01.12, 22:57
Przepraszam, że tutaj umieszczam zapytanie, powinnam na forum notariuszy. Chodzi o następującą sprawę: moja klientka nabyła spadek po zmarłej matce w 2004 roku ale notarialnie przeprowadziła postępowanie spadkowe z przyjęciem spadku, (jako jedyna spadkobierczyni) w 2011 roku. Przy ustalaniu wysokości podatku od spadku US zastosował przepisy obowiązujące w 2004 roku,(nie zastosowano grupy zerowej), zaś wartośc nieruchomości (stary dom na działce, w którym ona od urodzenia mieszka)określono wg cen rynkowych z 2011 roku.
Dziękuję za ewentualną odpowiedź,pomoc, czy właściwie naliczono podatek od spadku
Obserwuj wątek
    • decort Re: Podatek od spadku 26.01.12, 22:46
      tak, właściwie naliczono. Ostatnio miałem podobną sprawę. Sprawdzałem to na wszystkie strony. US-y tak właśnie robią. I to zgodnie z prawem.
      • jeepwdyzlu Re: Podatek od spadku 27.01.12, 09:29
        plus taki, że sprzedać można już bez podatku
        ciao
        j.
        • decort Re: Podatek od spadku 28.01.12, 20:47
          A nieeeee, bez podatku nie można, za fajnie by to było: czas liczy się niestety od daty przeprowadzenia postępowania spadkowego czyli w tym wypadku od 2011 r :-(
          • bezpocztyonline Re: Podatek od spadku 29.01.12, 11:50
            decort napisał:

> A nieeeee, bez podatku nie można, za fajnie by to było: czas liczy się niestet
            > y od daty przeprowadzenia postępowania spadkowego czyli w tym wypadku od 2011 r
            > :-(

No chyba żartujesz. Jeepwzydu najwyraźniej pisał o podatku dochodowym w przypadku sprzedaży.

Spadek (nieruchomość) został nabyty ustawowo w 2004 roku - w chwili śmierci właściciela, zatem obowiązuje Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych w wersji z 2004 roku.

Nawet już nie chodzi o słynne pięć lat, tylko o fakt, że w ówczesnej wersji Ustawy od podatku ze sprzedaży zwolnione były nieruchomości nabyte drogą spadku (bo te podlegały wówczas pod podatek od spadku - który nawiasem mówiąc był znacznie niższy niż podatek dochodowy).

I o tym pisał Jeepwdyzlu. Podatek od spadku zapłacić trzeba, ale to się finansowo bardziej opłaca, jeśli spadkobiercy mają w zamiarze sprzedaż. Sama niedawno prowadziłam podobną sprawę.
            • decort Re: Podatek od spadku 30.01.12, 01:22
              racja - dochodowy nie dotyczy.
            • mmllmm Re: Podatek od spadku 01.03.12, 19:10
              podatek od spadków i darowizn
              spadek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka