Dodaj do ulubionych

Koślawośc tyłostopia u 3 latka i obcas thomasa

29.03.11, 23:08
Witam! Ortopeda stwierdził u synka (3 l) koslawośc tyłostopia. Odstęp między kostkami wg jego obserwacji jest w normie (nie przekracza 4 cm). Zalicił kupic kapcie z podklejonym obcasem Thomasa o wys. 7 mm oraz cwiczenia stóp. Czy obcas thomasa 7 mm nie jest zbyt wysoki jak na wadę wcale nie tak dużą skoro odstęp między kostkami w normie? nie chcę katowac synka bo zapewne z takim wysokim obcasem nie będzie chciał chodzic ale z drugiej strony jeżeli to jest konieczne by wyprostowac nóżki to będe musiała jakos go przekonac. Proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • bozena.rajchel.chyla Re: Koślawośc tyłostopia u 3 latka i obcas thomas 30.03.11, 12:04
      Witam
      Nie jestem w stanie odpowiedzieć na Pani pytanie.
      Rozumiem, że lekarz zalecił obuwie z obcasem Thomasa z supinacją 7 mm (obcas wyższy od strony przyśrodkowej o 7 mm w stosunku do strony bocznej). Wysokośc tej supinacji może określić lekarz ortopeda po zbadaniu dziecka i po określeniu stopnia koślawości stępu.
      Pozdrawiam
      • viki0 Re: Koślawośc tyłostopia u 3 latka i obcas thomas 31.03.11, 22:10
        Rozumiem. Jeszcze jedno pytanie - żeby podkleic taką podeszwę o wys. np 7 mm to trzeba sciąc właśnie ten fabryczny obcas tomasa (chodzi o ten uskok w połowie stopy) w takim razie nie ma wtedy wcale obcasa thomasa tylko jest podwyższona podeszwa z wewn. str. stopy na całej jej długości. Pan w sklepie ortopedycznym zasugerował ze taki sam efekt da włożenie do buta wkładki o wys. 7 mm od wewn. str. stopy na całej jej długości a do tego pozostanie ten obcas thomasa - czy tak żeczywiście mozna zrobic? czy da to ten sam efekt co podklejenie obcasa/podeszwy?
        • bozena.rajchel.chyla Re: Koślawośc tyłostopia u 3 latka i obcas thomas 05.04.11, 14:35
          Witam
          W pierwszym poście napisała Pani, że lekarz zalecił kupić obuwie z podklejonym obcasem Thomasa o wys. 7 mm. Czy otrzymała Pani to zalecenie na piśmie? Czy chodziło lekarzowi o to aby obcas był wyższy od strony przyśrodkowej o 7 mm w stosunku do strony bocznej? Jeżeli tak, to propozycja Pana ze sklepu ortopedycznego aby podkleić podeszwę od strony przyśrodkowej na całej długości nie odpowiada zaleceniom lekarza.
          Pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka