kiniales 23.05.05, 16:48 Jak to jest z tymi zabezpieczeniami w bankach? Po ostatniej wpadce banku BPH (hakerzy zwinęli ponad milion złotych)chyba raczej kiepskawo :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franzmaurer Re: haker 23.05.05, 22:42 > Jak to jest z tymi zabezpieczeniami w bankach? - Bankom się nie chce wprowadzić drobnych ale skutecznych modyfikacji - Userom się nie chce stosować podstawowych zasad posługiwania się kontem on- line Dla kontrastu - na paru kontach e-gold jest po kilkaset tysięcy dolarów, wiadomo że one tam są a jakoś nikomu nie udaje się do nich dobrać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kiniales Re: haker 24.05.05, 09:53 zauważcie, że banki głośno o tym nie mówią ale sami tylko po nocach trzymają kciuki za to żeby nikt się nie włamał. Swojego czasu poznałam bardzo miłego chłopaka. Ten to miał łeb :-) jakby chciał to naprawdę udałoby by mu się włamać do banku. Podejrzenia by zrzucił na kogoś innego. Bo tak można :-) Odpowiedz Link Zgłoś
michal.macierzynski Re: haker 28.05.05, 10:08 kiniales napisała: > Jak to jest z tymi zabezpieczeniami w bankach? Po ostatniej wpadce banku BPH > (hakerzy zwinęli ponad milion złotych)chyba raczej kiepskawo :-) Witam! Generalnie z zabezpieczeniami jest dobrze. Proszę zauważyć, że nie mieliśmy do czynienia z włamaniem się „do banku”, tylko na konkretne rachunki nieuważnych klientów. Z jednej strony – bank powinien postarać się lepiej zabezpieczyć dostęp, a z drugiej nie ma wpływu na działania klientów. Gdyby stosowali się oni do wytycznych – nie byłoby problemów – bo crackerowi (no bo to raczej nie byli hackerzy ;) nie udałoby się zainstalować na komputerze trojana przejmującego hasła klientów. Jeśli ktoś przynajmniej nie aktualizuje Windowsów, nie używa firewalla i antywirusa z najnowszymi bazami, to proszę wybaczyć – ale nie postępuje rozsądnie i trudno tu całą winę zrzucać na bank... M. Macierzyński prnews.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kiniales pytanie do eksperta 30.05.05, 11:52 Spotkałam się z opinią w banku taką: Hakerzy atakują bank pieniądze "wyparowały z mojego konta pomimo iż nie podawałam nikomu hasła dostępu. Bank nie poczuwa się do odpowiedzialności twierdząc, że to moja wina....... Jak mam to rozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
ruiza Re: pytanie do eksperta 30.05.05, 19:29 ja się zgadzam z ekspertem - nie macie pojęcia ile osób nadaj sobie PIN do karty 1234, jako hasło do serwisu bankowego podaje datę urodzenia, a w portfelu nosi karteczkę z loginami i hasłami z dokładnym opisem co i do czego... Kiedyś weszłam sobie na internetowe forum mBanku, a tam maile do pracowników, oczywiście powszechnie dostępne dla wszystkich, którzy korzystają z forum: "nazywam się tak i tak, mój login..., moja data urodzenia, itp. Proszę mi odpowiedzieć na jakieś tam pytanie dotyczące konta"... No przecież to woła o pomstę do nieba! Ludzie! więcej wyobraźni!!!, a nie narzekacie, że banki słabo zabezpieczone.... Odpowiedz Link Zgłoś
kiniales Re: pytanie do eksperta 31.05.05, 10:29 ja zgadzam się z tobą, ale co w sytuacji takiej kiedy po prostu hakerzy atakują bank i nie ma w tym winy klienta.... Bank powinien się poczuć do odpowiedzialności... Odpowiedz Link Zgłoś
ruiza Re: pytanie do eksperta 31.05.05, 12:35 hmmm, no pewnie by było miło, gdyby się poczuł... No ale znowu pod warunkiem, że klient sam nie podał w mailu takiemu hakerowi numeru swojej karty razem z PINem albo haseł dostępu... Odpowiedz Link Zgłoś
michal.macierzynski Re: pytanie do eksperta 31.05.05, 14:02 kiniales napisała: > Spotkałam się z opinią w banku taką: > Hakerzy atakują bank > pieniądze "wyparowały z mojego konta pomimo iż nie podawałam nikomu hasła > dostępu. > Bank nie poczuwa się do odpowiedzialności twierdząc, że to moja wina....... > Jak mam to rozumieć To jest wersja klienta. Pytanie podstawowe – czy komputer, gdzie podawane było hasło był odpowiednio zabezpieczony? Jeśli nie – to mamy odpowiedź... Hasło mogło zostać podejrzane za pomocą odpowiedniego oprogramowania i przesłane jego autorowi. Taka sama sytuacja jak w przypadku podejrzenia PINu przez kamerkę zainstalowaną w bankomacie. W tym ostatnim jednak przypadku banki zostały zmuszone do wzięcia większej odpowiedzialności za takie przypadki. Pozdrawiam M. Macierzyński prnews.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kiniales Re: pytanie do eksperta 01.06.05, 10:56 Komputer z którego było podawane hasło jest odpowiednio zabezpieczony na straży stoi Stegeanos Security :-) Nikt bez mojej wiedzy nie "włamie się" ani żaden program nie prześle informacji bez wiedzy mojej A jednak wciąż się bank upiera przy swoim.... Odpowiedz Link Zgłoś
zoraz Re: pytanie do eksperta 01.06.05, 11:03 Zaraz, bo jako permanentna blondynka jakoś tak nie rozumiem. Jest jakiś pin do konta, w porządku - może go znać całe miasto, może oglądać stan mojego konta i co dalej? Dalej operacje zabezpieczone są listą niepowtarzalnych haseł schowanych na dnie szuflady, urządzeniem szyfrującym /chyba token to się nazywa/ leżącym w szufladce, hasłami przysyłanymi każdorazowo na sms czy też poprostu lista odbiorców definiowana jest podczas wizyty w banku. I w tym miejscu zaczyna się odpowiedzialność banku, a przynajmniej tak mnie sie zdaje. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.macierzynski Re: pytanie do eksperta 01.06.05, 17:25 > I w tym miejscu zaczyna się odpowiedzialność banku, a przynajmniej tak mnie sie > zdaje. Teoretycznie. W praktyce jeśli zlecenie zostanie podpisane przy użyciu wymienionych sposobów (kody jednorazowe, wskazanie tokena, SMSKod) – pełna odpowiedzialność spada na użytkownika. Tak mówi każdy regulamin rachunku z dostępem przez internet. Z tego też względu – jeśli ktoś użyje jednak tych haseł – bank umywa ręce. Pozdrawiam M. Macierzyński prnews.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zoraz Re: pytanie do eksperta 03.06.05, 09:47 > Z tego też względu – jeśli ktoś użyje jednak tyc > h > haseł – bank umywa ręce. Ale jak użyje - jakim sposobem? Z drugiej strony trudno się dziwić, są i tacy co by forsy nabrali i -tonie ja :( Wygląda, że najbezpiecniejszy jest token, ciekawe na ile możliwe jest generowanie identycznych haseł? Tzn ile wymaga zachodu i czy sie opłaca, bo do zrobienia to pewnie jest. No i czy możliwym jest wyprowadzenie z banku jakiegoś tam algorytmu czy jakiej tam cholery, na której toto się opiera? Tak sobie myślę i chyba wychodzi że skarpeta jednak najlepsza :P Odpowiedz Link Zgłoś