Dodaj do ulubionych

drętwienie palców stopy

20.04.11, 16:35
nie wiem czy to wlaściwe forum, ale może ktoś tu coś pomoże, doradzi...
od długiego czasu drętwieją mi dwa palce w prawej stopie (najmniejszy i ten obok). Nie dzieje się tak cały czas, ale np jak mam założone węższe buty, takie bardziej "przy stopie" albo jak noga jest długo w jednej pozycji, np podczas dłuższej jazdy samochodem. Czasem to drętwienie przechodzi wręcz w ból, niekiedy promieniujący do łydki. Przez długi czas pojawiały się te dolegliwości tylko w prawej nodze, ale ostatnio zdarza się także w lewej, choć w prawej częściej i bardziej boleśnie. Najbardziej boli palec ten drugi od końca, najmniejszy ciut mniej.
Bywa że jest to dość dokuczliwe - po pierwsze - ból, po drugie - problem z butami...
co może być przyczyną takich dolegliwości? gdybym chciała skonsultować to ze specjalistą, to z jakim? chirurgiem? neurologiem? ortopedą?
z góry bardzo dziękuję za odpowiedź,
Marta
Obserwuj wątek
    • bozena.rajchel.chyla Re: drętwienie palców stopy 29.04.11, 11:39
      Witam
      Jeżeli ma Pani jakieś deformacje w obrębie stóp, to proponuję wizytę u ortopedy. Jeżeli nie występują żadne deformacje stóp, to może Pani spróbować skonsultować tę sprawę z neurologiem. Czasami takie drętwienie i ból jest związany z zaburzeniami w pracy układu krwionośnego.
      Może podejcie Pani najpierw do swojego lekarza pierwszego kontaktu, tym bardziej, że to ten lekarz może Pani wystawić skierowanie do specjalisty.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka