Dodaj do ulubionych

szpotawość kolan a rower

23.08.11, 13:36
Witam, moja córeczka ma 22 miesiące i szpotawość kolan.
Bylismy w czerwcu u ortopedy i stwierdził ww. szpotawość (4 cm) oraz zalecił wkładki i buty i kontrola w pazdzierniku
w lipcu udało mi sie dostać do innego specjalisty i powiedział że tragedii nie ma, ze to fiziologia i nie musi nosic butów 8 godzin dziennie i robic co miesiąc zdjęcie zwykłym aparatem i jak bedzie do stycznia poprawa to olać a jak nie to sie pojawić i pomyslimy co dalej...
córeczka chodzi w bucikach około 5-10 godzin dziennie (zależy od dnia i sposobu spędzania czasu) i ja poprawy nie widze (jednak dalsza rodzina co widzi mała raz na jakis czas mowi że jest lepiej)
jednak ja mam pytanie o rower, bo czytałam ze dzieci ze szpotawymi kolanami nie powinny jezdzic na rowerze i Oliwka nie jedzi, ale chciałabym jej kupic rowerek biegowy, czy w tym roku moge jej zakupic? czy tez nie powinna go używać? a trójkolowce (są ponoć na biderka niedobre)?
czy jednak sie wstrzymać do wiosny i ewentualnie ortopeda zadecyduje?
my jezdzimy do lublina
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • barbara.skrzynska Re: szpotawość kolan a rower 24.08.11, 08:09
      Witam! Fizjologiczna szpotawość kolan często utrzymuje się do 2-go roku życia, a u normalnie rozwijajacych się dzieci samoistnie przechodzi w ustawienie koślawe, które może się utrzymywać do 5-go roku. Pomysł robienia zdjęć jest bardzo dobry - należy robić je gdy dziecko stoi obciążając obie nózki równomiernie - najlepiej żeby to były foto całych nóżek. Można też co miesiąc mierzyć odstęp między kolanami. Jakie wkładki zalecił ortopeda? Dobrze byłoby sprawdzić, czy malutka nie ma niedoboru witaminy D. Pozdrawiam
      • barbara.skrzynska Re: szpotawość kolan a rower 24.08.11, 08:11
        Przepraszam nie napisałm o rowerze - lepiej nie obciążać kolan do czasu ustabilizowania się ustawienia, a jazda na rowerze jest obciążaniem kolan.
        • isiaisia Re: szpotawość kolan a rower 24.08.11, 08:16
          nasze wkładki to pronujące stępy
          jesli chodzi o wit D to byłam u kilku pediatrów i ortopedy i nikt albo mi nie powiedział że powinnam zrobic te badania albo jak juz sama o to pytałam to nie chciał dać skierowania bądz powiedziec jakie badania zrobic. wiec jakie badania (nazwy) należy zrobić? to zrobie prywatnie
          • barbara.skrzynska Re: szpotawość kolan a rower 26.08.11, 07:54
            Witam! Za chwilę będzie Pani z maluszkiem na bilansie dwulatka. Pediatra stwierdzi, czy można podejrzewać niedobór wit. D. Do tego czasu proszę obserwować nóżki. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka