Dodaj do ulubionych

"X", 2.5 roku.

27.06.13, 15:04
Witam, moje dziecko ma nóżki w "X". Ma 2.5 roku.
Buty nosi Bartki sandałki, zaś półbuty Kornecki, po domu na bosaka w skarpetkach.
Siada tylko po turecku, nie siada w ogóle w literkę "W".
Te "X" nie są duże, ale są widoczne i mnie zaczęły niepokoić od jakiegoś czasu.

Czy powinnam iść juz teraz do ortopedy? czy może ma jeszcze czas na wyprostowanie? moze jakieś polecą Państwo obuwie, które pomoże wyprostować nózki?
Za każdą poradę będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • bozena.rajchel.chyla Re: "X", 2.5 roku. 04.07.13, 10:15
      Witam
      Jeżeli u dziecka nie stwierdzono żadnych chorób, które mogłyby przyczynić się do powstania koślawości kolan to koślawe ustawienie kolan u Pani dziecka powinno zaniknąć do około 6 roku życia.
      Należy to jednak obserwować. Można co pół roku robić zdjęcia nóg dziecka od przodu i od tyłu - jak dziecko stoi a jego nóżki są wyprostowane i łączą się delikatnie ze sobą na wysokości kolanek. W takiej pozycji można również mierzyć odległość pomiędzy kostkami przyśrodkowymi. Odległość ta powinna się zmniejszać. Jeżeli koślawość kolan się pogłębia należy pójść do lekarza ortopedy dziecięcego.
      Jeżeli uzna Pani, że koślawość kolan u dziecka jest zbyt duża np, w stosunku do innych dzieci w tym wieku, może się pani skonsultować z lekarzem pediatrą, który ma możliwość obejrzenia dziecka.
      Proszę wejść na stronę Akademii Zdrowej Stopy BARTEK, tam znajdzie Pani informacje o rozwoju kończyn dolnych dziecka.
      Pozdrawiam
    • mia_siochi Re: "X", 2.5 roku. 12.09.13, 13:05
      Byłam właśnie u ortopedy (naprawdę dobrego ortopedy) w innej sprawie, przy okazji zapytałam dlaczego (wg mnie) dziecko koślawi trochę stopy. Lekarz stwierdził, że ma koslawe kolanka (to fakt), co unormuje się do mniej więcej 6 roku życia.
      Zapytałam o buty (mając w głowie różne pseudoortopedyczne koszmarki) i dostałam zalecenia- cytuję: buty mają być miękkie, wygodne i tanie.
      Co do siadania w "W"- roześmiał się tylko i powiedział, że dziecko ma siadać jak mu wygodnie.
      Mamy się pojawić za rok najwcześniej.
      Do przedszkola kupiłam kapcie Bartka, tak jak buty Bartka uważam za drogą tandetę, tak te kapcie są super miękkie i idealne na wyskokie podbicie:
      www.sklep.bartek.com.pl/pl/product/23291/t-13-140-jasny-braz.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka