Dodaj do ulubionych

Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną odp

31.07.07, 16:28
Wlaśnie wróciliśmy od ortopedy. Synek ma 10 mies. lekarz stwierdzil
przywiedzenie przodostopia i konieczność zalożenia gipsu i to za kolano. Ja
sobie tego nie wyobrażam bo synek jest bardzo ruchliwy, wszędzie go pelno,
raczkuje, wstaje, chodzi przy meblach a w takim gipsie bedzie unieruchomiony
i to na 3 tyg. Przecież on się zaplacze,a ja razem z nim. Czy nie ma innych
możliwości leczenia tej wady???? Wcześniej jak synek mial badane bioderka to
lekarz powiedzial zeby tylko masować, nawet na kontrole nie kazal
przychodzic,a teraz nagle gips i to za kolano????Bardzo proszę o opinię, mam
nadzieję że istnieją jeszcze inne możliwości.
Obserwuj wątek
    • barbara.skrzynska Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 01.08.07, 09:54
      Witaj Gretko!. Mam pytanie - na jakiej podstawie ortopeda stwierdził wadę, czy
      było robione badanie radiologiczne czyli rtg? Czekam na odpowiedź pozdrawiam
      • gretka22 Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 01.08.07, 11:48
        Wlaśnie zdziwilam się że lekarz chce zalożyć gips i to najlepiej za kolano bez
        żadnego rentgena. Skąd on może wiedzieć że tak będzie najlepiej patrząc tylko
        goym okien na stópki.
        • barbara.skrzynska Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 01.08.07, 12:21
          Gretko z naszej wiedzy winika,że możnatą wadę leczyć także przy pomocy obuwia
          antyprzywiedzeniowego, które już pojawiło się na polskim rynku. Sposób
          leczenia zależy jednak od wieku dziecka i stopnia wadliwości. Przypuszczam, że
          ta wada ujawniła się w czasie kiedy Twój synek zaczął stawiać pierwsze kroki.W
          tej chwili masz dwie możliwości; pójść do Twojego lekarza i spytać go o buty
          antyprzywiedzeniowe lub skonsultować problem z drugim ortopedą /najlepiej
          dziecięcym/ Może się ejdnak okazać, że ten pierwszy lekarz jest bardzodobrym
          fachowcem i wtedy najlepiej będzie uzbroić się w cierpliwość 3 tygodnie to nie
          tak długo pozdrawiam
        • joluniap1 Mam ten sam problem 18.10.07, 13:26
          Witam ja mam 13miesieczna coreczke z tym samym problemem diagnoza pol roku temu brzmiala przywiedzenie przodostopia w obu stopach...Zaczelam chodzic z nia do poradni ortopedycznej tam dostalam od razu recepte na buty w ktorych to jeszcze musialam na polecenie pani dr(ktora chyba miala tam udzialy w tym sklepie!)rozciac wnetrze podeszwy i wydlubac pianke zeby but byl plaski bo nie byl wyjmowanej wkladki.Tez dostalam serie cwiczen do robienia w domu i zakladanie butow odwrotnie tylko ze po 3 miesiacach corka miala pogorszenie i do tego okropne odciski na pietach wlasnie przez te buty. Jestem wsciekla na ta babe z poradni a zarazem zalamana...25 października mamy wizyte u prywatnego specjalisty ze Szpiatala Uniwersyteckiego W Prokocimiu w Krakowie i modle sie zeby nie padla propozycja gipsu:(Mam nadzieje ze seria odpowiednich cwiczen i ODPOWIEDNIE obuwie wystarcza gdyz wydaje mi sie wada nie jest az tak poglebiona.Pozdrawiam serdecznie
    • gretka22 Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 01.08.07, 21:44
      Dzisiaj byliśmy u innego specjalisty i ten obejrzal trochę dokladniej synka,
      jak chodzi itp.i stwierdzil, że na razie wystarczą masaże (odginanie
      przywiedzionej części) oraz zakladanie odwrotne bucików (prawy na lewą nogę i
      odwrotnie), a jak będzie trochę starszy wóczas specjalistyczne obuwie które
      będzie proste w odpowiednim miejscu.Kazal również zrobić RTG i wizyta kontrolna
      za 3-4 mies a nawet pól roku. I co ja mam teraz myśleć. Mam dwie rozbieżne
      opinie, jestem wyglupiona i nie wiem co robić. Iść do kolejnego specjalisty????
      Ten sposób leczenia jest dla mnie bardziej akceptowalny, ale tu przecież chodzi
      o zdrowie mojego dziecka. Nie chcę dokonać zlego wyboru. Chcę mieć pewność że
      to będzie najlepsze dla mojego dziecka.Proszę o radę, co zrobić w takiej
      sytuacji.
      • barbara.skrzynska Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 02.08.07, 08:59
        Gretko - bardzo ci współczuję. Zastanawiam się, co bym zrobiła, jako matka.
        Zrobiła bym rtg i poszła już teraz do tego drugiego ortopedy - już bez dziecka
        i zapytała czy podtrzymuje swoja diagnozę. Te buciki "proste" o których mówił
        ortopeda to są właśnie antyprzywiedzeniowe. Spróbuję jeszcze raz dzis do Ciebie
        napisać a ty napisz gdzie mieszkasz
        • gretka22 Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 02.08.07, 09:35
          Mieszkam w Obornikach Wlkp, do lekarzy jeździmy do Poznania(blisko).
          Zastanawiam się tylko czy to odwrotne zakladanie bucików faktycznie pomoże,
          może lepiej od razu kupić specjalne buciki, tylko gdzie i jak się wogóle do
          tego zabrać?
          • barbara.skrzynska Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 02.08.07, 09:55
            Moja Droga bardzo przejęłam się Twoim preblemem i jestem już po konsulatacjach
            z ortopedami z Dziecięcego Szpitala Klinicznego Collegium Medicum Uniwersytetu
            Jag.Uznali,że leczenie przy zastosowaniu gipsu jest skuteczniejsze niż masaże i
            buciki. Przypomiałam sobie jak mojemu synowi /malutkiemu/ założono szynę na
            kilka miesięcy /miał problemy z biodrem/ wtedy spędzałam dni razem z nim na
            tapczanie wymyślając zabawy izajęcia, żeby go utrzymać w spokoju. Było trudno
            ale bardzo sie opłaciło. Możesz przysłać rtg to by pomogło w postawieniu
            diagnozy ale to wszystko przedłuży rozpoczęcie leczenia. W Poznaniu będziemy
            dopiero 29 i 30 września a we Wrocławiu 18 i 19 sierpnia. Jeśli chcesz możesz
            do mnie zadzwonić 012 266 65 22 wew. 244 i 248 albo na moje nazwisko jestem do
            12,30
            • gretka22 Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 03.08.07, 09:44
              Bardzo dziękuję za odpowiedź, zdecydowaliśmy, że zrobimy zdjęcia rtg i udamy
              się na jeszcze jedną konsultację. Niestety do tych najlepszych specjalistów
              nawet prywatnie są dość dlugie terminy. Do tego czasu będziemy masować nóżki i
              zakladać odwrotnie buciki.Mam tylko pytanie, jakie do tego buciki będą
              najlepsze, bo te co mamy aktualnie, wydają mi się za miękkie. Czy powinny być
              za kostkę, czy podeszwa powinna być sztywna. Z tego wszystkiego nie zapytalam
              się o to lekarza.
              • barbara.skrzynska Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 06.08.07, 09:55
                Jaki rozmiar nóżek ma Twój synek?
                • gretka22 Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 06.08.07, 09:57
                  Ostatnio kupowalam butki w rozmiarze 19, dlugość wkladki ok 12,2
                  • barbara.skrzynska Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 06.08.07, 10:15
                    Ja nie mogę zbytnio ingerować w decyzje ortopedy powinnaś go jednak spytać
                    jakie to maja być buty, bo dobór powinien być odpowiedni do wady. W Polsce
                    można już kupić specjalne buty antyprzywiedzeniowe, przypomnij o tym
                    ortopedzie, sa dostepne w numerach odpowiednich dla Twojego synka. Decyzję co
                    typu butów leżą w gestii lekarza. pozdrawiam
    • barbara.skrzynska Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 09.08.07, 11:33
      uwaga zmienił się harmonogram badań trzeba sprawdzać na stronie
      akademii
    • gretka22 Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 04.09.07, 10:49
      Nareszcie doczekaliśmy sie wizyty u specjalisty od tego rodzaju wady
      stóp i po dokladnym obejrzeniu synka stwierdzil to samo co poprzedni
      lekarz tzn, że synek jest za duży na gips bo już zaczyna chodzić i
      bylby to nie lada problem, a wada jest nieduża i korygowalna. Zlecil
      to samo ćwiczenie, odwrotnie buciki, a za 2 mies. do kontroli, jak
      nie będzie poprawy to zleci zrobienie specjalnych bucików.A ja po
      miesiącu ćwiczeń sama widzę że jest lepiej, że te paluszki nie są
      już tak bardzo skierowane do środka, nie podkurcza już paluszków,
      tylko ma je normalnie wyprostowane, dzięki temu nie mam już problemu
      z zakladaniem bucików. Piszę bo wtedy bylam "zielona" i uzyskalam
      radę i zaangażowanie w mojej sprawie,a teraz chcialam się podzielić
      tym co wiem. Jeszcze raz dziękuję Barbaro.
      • barbara.skrzynska Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 04.09.07, 12:25
        witaj gretko -cieszę się Twoją radością jestem pewna że wszystko
        ułozy się bardzo dobrze ucałuj synka w czybek noska pozdrawiam
        • hermenegilda58 Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 15.09.07, 22:35
          Sledziłam Państawa dyskusję, pragnę dodać, że w przypadku
          przywiedzionego przodostopia - szczególnie u małych dzieci, dobre
          efekty przynoszą ortezy(łuski) zakładane przezde wszystkim na noc,
          wykonanane z masy termoplastycznej. Są wygodniejsze nią gipsy,
          umożliwiają obserwację skóry dziecka(ew odparzenia). Warto tym
          zagadnieniem zainteresować się. Pozdrawiam.
          • markiza.24 Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 05.10.07, 22:17
            Moja Gabrysia ma 16 miesięcy. Gdy miala roczek zaczeła krzywo stawiać nozkę,
            pani ortopeda stwierdziła że wszystko jest ok, jednak mnie to niepokoiło. Gdy
            miała 14 miesięcy inny ortopeda stwierdził przywiedzenie przodostopia i zalecił
            szynę do korekcji podczas snu i konsultację z neurologiem. Pani Neurolog
            stwierdziła iż szyna będzie korygowała wadę a nie leczyła i zleciła szereg
            ćwiczeń którymi rehabilitujemy nóżki aby mięśnie zaczeły prawidłowo działać.
            Dodatkowo Gabrysia chodzi w wysokich bucikach i ma specjalne wkładki.Neurolog
            stanowczo odradzała zakładanie butów na odwrót, twierdząc iż moga one później
            doprowadzić do haluksów.
            • agawa43 Re: Przywiedzenie przodostopia. Proszę o pilną od 19.10.07, 19:16
              Nie bójcie się gipsu. Dziecko to znosi super - rodzice gorzej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka