qwerty.tarnow Re: Czarna lista 19.09.05, 12:08 Iiii tam. Z tego co już widać, to połowa zawartych tam zarzutów jest bez sensu. Znowu jakiś pokrzywdzony "lepper" czy inny "zagórny" się odezwał i se stronę założył. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas777 Re: Czarna lista 14.11.05, 01:00 Nigdy nic nie wiadomo do końca, a może dobrze się stało że ktoś zadbał o taką formę wyrażania własnego niezadowolenia w poczuciu krzywdy i ktoś inny bedzie w stanie zająć się taką sprawą, bo jak wiemy te nasze wypowiedzi dokładnie są czytane i w razie zainteresowania kierowane do odpowiednich instytucji, te zaś z kolei dalszym w celu sprawdzenia podanej informacji a potem najczęściej do kosza (po co zawracać sobie głowę jakimś Kowalskim czy innym i jego problemami, ale w tej nowej rzeczywistości wcale tak być nie musi i właśnie o to chodzi by nie uprawiać falandyszowskiego stylu. Nikt nie jest świętą krową i nie musi odbywać się to według jego widzimisię ale zgodnie z prawem, Ale kogo to obchodzi chyba i tu już się znamy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Czarna lista 14.11.05, 02:19 Witaj:) Dlategto tez nic nie odpowiadalem, bo i poco... a moze to zle? Pewnie zle- nalezy nie poddawac sie uogolnianiu i lekcewazeniu "spolecznych" problemow, bo inaczej nigdy, nic sie nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas777 Re: Czarna lista 14.11.05, 20:44 Wszystko jest OK. tylko jak przełamać strach w narodzie, skoro przez tyle lat obiecywano różne "odnowy" a dobrze wiemy jak było, ale czy zawsze historia musi się powtarzać? - zobaczymy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andreas777 Re: Czarna lista 18.11.05, 23:58 kuczman napisał: > Witaj:) > Dlategto tez nic nie odpowiadalem, bo i poco... a moze to zle? > Pewnie zle- nalezy nie poddawac sie uogolnianiu i lekcewazeniu "spolecznych" > problemow, bo inaczej nigdy, nic sie nie zmieni. A tak swoją drogą przykra to sprawa rzucasz super temat, podajesz na tacy, a tu ogólne milczenie owiec, strach czy brak na forum ludzi gotowych podjąć taki temat? I co to ma się samo zmienić na lepsze, bez udziału człowieka, gdy pytasz wszyscy narzekają mieli bądź jeszcze nie zdajac sobie sprawy będą mieli nie zależnie od własnej woli większe lub mniejsze kłopoty, problemu nie ma dopóki nas bezpośrednio nie dotyczy. Sam bym coś napisał ( wiele ) ale się trochę boję, chociaż nigdy nic nie wiadomo? Zajrzę tu jeszcze i myślę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Czarna lista 19.11.05, 00:21 hmmm... czego się właściwie boisz? Temat rzeczywiście jest interesujący, tylko co właściwie dalej? Przeczytałam, niespecjalnie sie zdziwiłam, bo wokół sporo nieuczciwości i nieprzyzwoitości. Problem chyba najbardziej tkwi własnie w tym, że nas już przestaja takie rzeczy dziwić i bulwersować. Bo już przywykliśmy do tego, że każdy, komu została dana choćby odrobina władzy, natychmiast się rozgląda, jak mógłby swojej władzy nadużyć dla własnych celów..No i przykro mi bardzo, ale niespecjalnie potrafię znaleźć pomysł, jak temu zaradzić. A narzekanie samo w sobie daje efekty raczej mizerne. Dobrze jest mieć świadomość tego, co się w tych sferach dzieje, ale to wszystko coraz bardziej jest dołujące. CZasem jedynym ratunkiem bywa wewnętrzna emigracja, No chyba, że masz jakiś inny pomysł, skoro podniosłeś ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Czarna lista 19.11.05, 08:43 Moze to cos z tym zwiazane? "Polonia amerykańska protestuje przeciw szykanom politycznym skierowanym przeciw radnemu Ciesielczykowi Przedstawiciele różnych organizacji polonijnych skierowali protest przeciw szykanowaniu radnego Ciesielczyka za pośrednictwem serii procesów karnych wytoczonych przeciw radnemu Ciesielczykowi. Petycja skierowana została zarówno do Ministra Sprawiedliwości RP jak i wszystkich ważniejszych, międzynarodowych organizacji obrony praw człowieka, np. Amnesty International czy Internationale Gesellschaft fuer Menschenrechte. W swym liście Polonia pisze m.in.: “Zaniepokojeni ujawnionymi niedawno przez media przypadkami korupcji wśród sędziów i prokuratorów polskich, jako Polacy mieszkający w USA, reprezentujący nie tylko siebie, ale także różne organizacje i instytucje polonijne, pozwalamy sobie wyrazić stanowczy protest przeciwko szykanowaniu (…) wybitnego polskiego intelektualisty, politologa, absolwenta Uniwersytetu Ludwika Maksymiliana w Monachium (Niemcy), Fellow w European University Institute we Florencji (Włochy), obecnie v-ce Przewodniczącego Rady Miejskiej w Tarnowie, dr. Marka Ciesielczyka. Jako przedstawiciele amerykańskiej Polonii mamy dodatkowy powód, by zwrócić się do Pana Ministra z prośbą o interwencję w tej sprawie, jako że dr Ciesielczyk od 20 lat jest szanowanym politologiem i publicystą także w naszym środowisku. Jako Visiting Professor pracował bowiem w Chicago, w University of Illinois, a od wielu lat jest europejskim korespondentem największej polskojęzycznej rozgłośni radiowej w USA – Radio WPNA. (…) Swego czasu dr Ciesielczyk po ponad 2 latach wygrał sprawę z Prezydentem Tarnowa, Wojewodą Małopolskim oraz NSA, ale dopiero wskutek rewizji nadzwycajnej i wyroku Sądu Najwyższego RP z 5 stycznia 2001, o czym szeroko pisał polski dziennik “Rzeczpospolita” na pierwszej stronie swego dodatku prawnego w dniu 8 stycznia 2001 roku. Niedawno skarga dr. Ciesielczyka w tej sprawie została zarejestrowana przez European Court of Human Rights. Można więc domyślać się, że po tej umiędzynarodowionej przez dr.Ciesielczyka kompromitacji wymiaru sprawiedliwości RP, sądy chcą się “zrewanżować”, szykanując dr. Ciesielczyka ustawicznym wszczynaniem spraw, mimo, że wiedzą, iż jest to nieuprawnione z punktu widzenia prawa polskiego. Gdy kilka lat temu dr. Ciesielczyk – jako radny – zaproponował likwidację Straży Miejskiej i przeznaczenie zaoszczędzonych w ten sposób pieniędzy na dodatkowe etaty policyjne, instytucja ta natychmiast skierowała do różnych sądów oraz prokuratury całą serię aktów oskarżenia. Sprawy trwały wiele miesięcy. Zapłacił za to podatnik polski, jako że Ciesielczyk został uniewinniony. Proszę sprawdzić akta sprawy – VII Kws 130/01, wyrok uniewinniający Sądu Rejonowego w Tarnowie z dnia 22.11.2001, czy też uniewinniający dr.Ciesielczyka wyrok Sądu Okręgowego z 2002 roku w sprawie II K 1526/01 i 3 Ds 1881/01. (…) Prosimy o sprawdzenie akt tych trwających jeszcze dwóch spraw (tj. IIK 374/03 oraz IIK 807/03) i wyciągnięcie stosownych konsekwencji wobec tych sędziów, którzy całkowicie ignorują zapisy art.17 kpk. Konieczna niezawisłość sądu nie może oznaczać jego bezkarności oraz usprawiedliwiania niekompetencji i braku bezstronności, prowadzących do szykanowania obywatela za pośrednictwem sądu powszechnego.” lista podpisów została przesłana do Ministra Sprawiedliwości RP oraz organizacji obrony praw człowieka" www.uczciwosc.org.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Czarna lista 19.11.05, 09:23 Widzę, ze Radny Ciesielczyk nabiera też i rodaków w Ameryce.... Szykany polityczne , a to dobre. Kuczman, gdybyś mieszkał w Tarnowie to byś wiedział... Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Czarna lista 19.11.05, 09:25 a najbardziej podoba mi się sforumułowanie "wybitnego polskiego intelektualisty". Dobre, dobre.... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Czarna lista 19.11.05, 10:56 Hehe Żeby kózka nie skakała toby nóżki nie złamała - jak głosi znane powiedzenie. :-P Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Czarna lista 19.11.05, 12:47 No właśnie. Doradzając Rodakom w USa powiedziałabym tak. Zanim się cokolwiek bedzie robić w obronie kogoś należałoby dokładnie przeanalizowac jego działalność. Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Czarna lista 19.11.05, 15:59 Powiem tylko tyle ze na przykladzie innego miasta w polsce, bardzo dobrze mialem sie okazje przygladnac jak rada miejska i prezydent miasta dziala. Banda zlodzieji i gburow. Czytajac powyzszy artykul i ich reszte, widze dokladnie te samo zachowanie sie tarnowskiej elity. Ze wiekszosc tarnowian nie razi to w oczy- sporo jeszcze pewnie czasu minie zanim oczekiwania wyborcow osiagna poziom taki jaki jest w panstwach gdzie komuny nie bylo. Powiem inaczej, to taki sam mikroswiatek jak forum Tarnow na gazecie.pl gdzie tylko nieliczni zauwazaja problematyczne zachowanie sie moderatora... innych to nie razi, choc jest ewidentne. Lemurizo, a co konkretnie zazucasz radnemu C.? On ma spora liste karygodnego postepowania politykow, jasnego kumoterstwa, kliki. Jak i przychylne decyzje sadowe:P Moj oryginalny post o "czarnej liscie" jak widac, z powodzeniem moglby sie zastosowac do sadownictwa i prokuratury tarnowskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Czarna lista 19.11.05, 16:18 Dyskusja o Radnym C. i to co chciałabym o nim powiedzieć niestety nie nadaje się na łamy tego forum. Wybacz Kuczman, to ja mieszkam w Tarnowie i wiem na ten temat trochę więcej niż Ty. Owszem trzeba wyciągać pewne sprawy na światło dzienne, ale nie w taki sposób jak robi to ten właśnie Radny. I taki człowiek określa siebie mianem wyboitnego intelektualisty? Słowo "wybitny" jak dla mnie bardzo duży wydźwięk i nijak nie pasuje do Radnego z Tarnowa. Poza tym gdybyś był w Tranowie to zauważyłbyś pewną prawidłowośc. Radny C. działał przedtem w opozycji do Rady Miasta. Wtedy co rusz "wykrywał" afery, pełno go było w mediach. Odkąd dostał stanowisko w Radzie Miejskiej zupełniej ucichł. Nie dziwi Cię to? P.S. Ja nie napisałam że w Tarnowie jest wszystko cacy i nie ma kuprupcji i kumoterstwa, nie wyciągaj błednych wniosków.Akurat na te tematy wiem bardzo duzo, myślę , ze sporo więcej od Ciebie. Uwierz. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Czarna lista 19.11.05, 16:25 I jeszcze jedno, żeby nie było wątpliwości. Nie głosowałam na prezydenta Bienia, nie jestem jego zwolenniczką, ale to co prezentuje Uczciwość na swojej stronie to naprawdę żenada. Czy nie przypomina Ci to Kuczmanie metod politycznych Leppera? Sposób politycznej walki na naprawdę żenujacym poziomie. Wyciąganie tylko tego co zdaniem Radnego C. jest złe. Nie mówienie o tym co zasługuje na uwagę. A w tym mieście sporo rzeczy zasługuje na uwagę. Chciałabym zobaczyć ekipę Uczciwości na czele tego miasta, bardzo... Bo szczekać to prawie każdy potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Czarna lista 19.11.05, 17:07 No taka juz jest prawidlowosc zycia, nagrode nie jest latwo zdobyc, natomiast nagane... A radny C., moim zdaniem ma ciut szerszy swiatopoglad niz wiekszosc innych radnych. Tu i owdzie byl, edukacji tez ciut lizna. Szyderczo sie o jego "dorobku intelektualnym" bym nie wyrazal. Czytalem strone "Uczciowsci". Czy bym sam tak zwracal sie do swoich przeciwnikow- ludzi wyraznie na smyczy ekipy rzadzacej? Nie wiem, ale to tylko osobista refleksja. Zas jego ton wcale mnie nie razi- to przeciez tamci ludzie za wszelka cene szukaja dziury w calym. Calkowicie popieram opinie Zbigniewa Hołdy, członka zarządu Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka, profesora Uniwersytetu Jagiellońskiego. To hanba ze sedziowie nie popieraja postawowych praw konstytucyjnych, praw czlowieka do wolnosci slowa, wolnosci krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Czarna lista 19.11.05, 18:05 Kuczman, alez ja się nie wyrażam szyderczo o dorobku intelektualnym Pana C. Po prostu uważam, że jesli o kimś sie mówi wybitny polski intelektualista to to jest KTOŚ. Wybitnych intelektualistów naprawdę mamy niewielu i na pewno nie należy do nich Pan Ciesielczyk.Dlczego tak myślę? Bo gdyby nim był to wiedziałoby o tym trochę wiecej naszych Rodaków niż Ci tu w Tarnowie i kilku za oceanem. Bo gdyby nim był to publikowałby pewnie nie tylko w lokalnych gazetach. Naprawdę nie przesadzajmy. Trudno go nazwać nawet wybitnym tarnowskim intelektualistą. Zresztą w Tarnowie... popytaj ludzi jakie mają o nim zdanie. Dał się poznać z nienajlepszej strony. I te populistyczne hasła... tu już nikt na to się nie łapie uwierz. I to wcale nie jest wyznacznikiem jak sugerujesz jakieś politycznej ciemnoty i nieumiejętności dostrzegania tego co złe we władzy, a raczej pewnej politycznej dojrzałości. Tak myślę. Ja po prostu nie lubię politycznego oszołomstwa. Powiedz mi co Ty wiesz o tym człowieku poza tym co przeczytałeś na jego stronie? Masz z nim jakiś kontakt, widziałeś się z nim? Bo mam wrażenie, ze chyba wiesz niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Czarna lista 19.11.05, 18:16 Popatrz sam: "Żyjemy w mieście zdegradowanym do poziomu “slumsów krakowskich”". Czy tak sie czujecie? Ze żyjecie na takim poziomie? I to jets wina rządzących maistem? Ja się tak nie czuję, dlatego takie hasła śmieszą mnie. Albo to: "Dlaczego w Niepołomicach Coca Cola wybudowała swój zakład? Bo w Niepołomicach nie rządził Bień, Ciepiela ani Rojek, tylko człowiek inteligentny". Szkoda komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Czarna lista 19.11.05, 19:07 A gdzie mozna poczytac o tym czlowieku? Nie w tarnowskiej prasie... Nie na tarnowskiej kablowce- czy ma moja opinie uksztaltowac to ze pokazuja sufit kiedy on przemawia? Za to przemawia do mnie proba utrzymania a nie likwidacji szkol. Szukanie przejzystosci w rzadzie. W stanach nie jest lepiej, ale istnieja organa kontrolujace osoby publiczne, nadzorujace ich postepowanie. Co raz jakis cwaniak traci prace, idzie siedziec. Prawie wszystko idzie zalatwic od reki, normalnie i bez lapowek. Przedewszystkim wolno mowic, krytykowac. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Czarna lista 19.11.05, 19:23 Każdemu wolno mówić i wolno krtykować. Sęk w tym żeby ta krytyka to była parwdziwa krytyka, a nie obrzucanie błotem. Nie mogę być w tej sytuacji obiektywna. Pan C. skrzywdził kiedyś bliską mi osobę podając w prasie nieprawdziwe informacje o niej. Nie mam szacunku do ludzi, którzy bez sprawdzenia pewnych faktów rzucają błotem albo nadinterpretują fakty dla swoich politycznych korzyści i zdobycia rozgłosu. Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Czarna lista 20.11.05, 05:32 A odnosnie Leppera: Puls Biznesu" opublikował obszerny wywiad z przewodniczącym Samoobrony, wicemarszałkiem Sejmu Andrzejem Lepperem. Porównuje niektóre jego wypowiedzi na te same tematy z 26 sierpnia i w wywiadzie publikowanym w "PB" 18 listopada. O prywatyzacji (26 sierpnia): Prawie 95 proc. prywatyzacji przeprowadzono z naruszeniem prawa! Trzeba je sprawdzić! A jeśli inwestor złamał prawo... Zakład nie jest twój!. 18 listopada: Prywatyzacja jest dobra, byle Polacy na tym zarabiali. To, co zostało - poza kilkoma firmami strategicznymi - trzeba jak najlepiej sprzedać. Zawsze tak mówiłem. O podatku PIT (26 sierpnia): Progresywny! Najwyższa stawka 50 proc.! Od dochodów powyżej 12 tys. zł miesięcznie!. 18 listopada: Odchodzimy od tego! Te 50 proc. nie ma sensu. Tak naprawdę prawie nikt by tego nie płacił, a tylko awantura i zamieszanie. O socjaliźmie i poglądach (26 sierpnia): Jestem socjalistą - tak jest!! Jesteśmy partią lewicy socjalistycznej, jesteśmy socjalistami!!. 18 listopada: Ja jestem kapitalistą! Partia socjalistyczna nie ma dziś szans! Ja wybieram kierunek socjalliberalny... O Leszku Balcerowiczu (26 sierpnia): Powinien stanąć przed Trybunał Stanu. Choćby za prywatyzacje, za reformy gospodarcze. 18 listopada: Wcale nie musi odchodzić, on dobrze wykonuje to, co mu każe ustawa. Na jego miejscu każdy ekonomista robiłby to samo... O liberalnych ekonomistach (26 sierpnia): Oni nie mają pojęcia, jak ratować Polskę, jak rządzić! Rządy słuchają doradców, którzy prowadzą politykę liberalną typowo... 18 listopada: Popiera nas Centrum im. Adama Smitha, pan Robert Gwiazdowki też mnie poparł. Spotkałem się z biznesem, z panami Kulczykiem, Niemczyckim, Malinowskim. Słucham ich rad, pewne rzeczy mi się modyfikują... Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Czarna lista 20.11.05, 11:11 A czy czegoś innego się po tym człowieku spodziewałeś ?? Bo ja nie jestem zdziwiona. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas777 Re: Czarna lista 21.11.05, 00:16 Tak ładnie z kopyta ruszył temat i co podobnych brak, nie ma osób niezadowolonych, pokrzywdzonych czujących się nie swojo wobec zaistniałych faktów? A może ta bariera niemożności oczekiwania zmian na lepsze (czytaj normalne)Pozdrawiam wszyskich . Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Czarna lista 26.11.05, 14:26 Ciag dalszy... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3034832.html Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Czarna lista 29.11.05, 15:35 A juz sie balem, ze o swoja teczke nie zdaze poprosic! Ufff... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3038516.html Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Czarna lista 29.11.05, 15:46 No i wiecej na temat nastrojow ludzi mlodych. serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3034810.html?as=1&ias=6 Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Czarna lista 01.12.05, 16:50 Specjalnie dla Kuczmana: wiadomosci.onet.pl/1205070,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
50v7 Re: Czarna lista 07.12.05, 01:05 lemuriza napisała: > Specjalnie dla Kuczmana: > > wiadomosci.onet.pl/1205070,11,item.html Ale tak swoją drogą to dociera "czarna lista" ładnie brzmi i co raz częściej w mediach zaczyna się pojawiać i nic w tym złego nie ma, a jak będą jakieś korzyści to już super i niechaj się to kręci. Do dzieła samo nic się nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
50v1 Re: Czarna lista 24.01.06, 01:43 50v7 napisał: > lemuriza napisała: > > > Specjalnie dla Kuczmana: > > > > wiadomosci.onet.pl/1205070,11,item.html > > Ale tak swoją drogą to dociera "czarna lista" ładnie brzmi i co raz częściej w > mediach zaczyna się pojawiać i nic w tym złego nie ma, a jak będą jakieś > korzyści to już super i niechaj się to kręci. Do dzieła samo nic się nie > zrobi. A co tu tak pojaśniało, pomroczność jasna jakaś, jak pięknie niby nic a jak lepiej od razu, nawet nie ma na co narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Czarna lista 24.01.06, 17:07 Mam czarną listę . Na niej kilkunastu klientów, co to kiedys pokłamali i myśleli, ze ujdzie im na sucho. Nic z tego. Lista jest w brudnopisie i rzeczywiście nosi tytuł... Czarna lista. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Czarna lista 27.02.06, 04:00 Coś wycichło w tym temacie, czyżby minister Ziobro zrobił już wszytko i jest dobrze, trochę dziwna cisza, a może to przed bu..............? Odpowiedz Link Zgłoś