01.03.06, 18:22
TVP1 transmisja mszy z okazji środy Popielcowej, w roli prezntera w tv
ksiądz....
W sumie to chyba nie powinno to zdumiewać, co?
Po wyborach mozna się było tego spodziewać.
Obserwuj wątek
    • qwerty.tarnow Zdumienie? Eeee.... Nie całkiem! 01.03.06, 18:28
      Ale zdumienie że co? Msza? Czy ksiądz? Bo tam to już dawno programy katolickie
      prowadzi ksiądz Andrzej Majewski - warto przy okazji posłuchać jego głosu -
      spokojny, wyważony... Warto posłuchać też jego tłumaczeń na żywo np. z
      Watykanu - wszystko na spokojnie, bez zająknień, zrozumiale, z sensem...
      A że msza? No cóż... Bywały czasami i dwniej, ale rzeczywiście od większego
      święta. Tak to na TVP3 Regionalnej były co tydzień - dla chorych...
      Czy zaś wybory to spowodowały? W jakimś minimalnym procencie pewnie tak - ale
      chyba raczej potrzeba konkurowania z mediami pseudo-katolickimi (koncern "co ma
      twarz" ;-) ). Jak ludzie dostaną to co chcą gdzie indziej, to może nie będą
      szukać tego w innych stacjach i przy okazji słuchać otumaniających wypowiedzi i
      poglądów...
    • teklat Re: Zdumienie 01.03.06, 18:32
      Taaaa.... Włączam ci ja telewizornię z zamiarem obejrzenia "Klanu" (to jeden z
      dwóch seriali, które oglądam), a tu modły... Well.... :|
      Czekam, kiedy mi z telewizora posypią popiołem...
      Ja nie mam nic przeciwko Kościołowi, choć z moimi praktykami róznie bywa. Tylko
      od dłuższego już czasu miewam nieodparte wrażenie, że wraz ze wzrostem
      oficjalnej pobożności, nieoficjalnie ludziska coraz bardziej sobie folgują pod
      przeczytanymi w kolorowych pisemkach hasełkami samorealizacji itp.
      Ale zawsze po tym można się posypać popiołem. Wojna postu z karnawałem. Ot co.
      • qwerty.tarnow Re: Zdumienie 01.03.06, 18:35
        teklat napisała:

> od dłuższego już czasu miewam nieodparte wrażenie, że wraz ze wzrostem
        > oficjalnej pobożności, nieoficjalnie ludziska coraz bardziej sobie folgują
        pod
        > przeczytanymi w kolorowych pisemkach hasełkami samorealizacji itp.
        > Ale zawsze po tym można się posypać popiołem. Wojna postu z karnawałem. Ot
        co.

Racja wielka... :-(((
      • teklat Re: Zdumienie 01.03.06, 18:37
        I ja tam jednak jestem za tym, żeby oficjalna telewizja była laicka. Nie
        dlatego, ze nie dane mi było obejrzeć mojego ulubionego serialu, zdarzało mi
        sie i wcześniej, że go nie oglądałam i jakoś to przeżyłam. Ale nie lubię
        popadania w przesadę. Przesadą jest dla mnie msza w telewizji z okazji Środy
        Popielcowej. W Środę Popielcową ludzie wierzący i praktykujący chodzą po prostu
        do kościoła. A nie zamiast serialu jedząc chipsy oglądają sobie Mszę....
      • lemuriza Re: Zdumienie 01.03.06, 18:55
        Na szczęście "Plebanię" puścili:).
        Chodzi mi z grubsza o to qwerty, że nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek
        transmitowano mszę z okazji Srody Popielcowej. W końcu to telewizja publiczna
        nie katolicka.
        Dlaczego nie transmitować mszy z jakiś innych kościołów nie tylko katolickiego.
        A ksiądz zdumiał mnie nie dlatego, ze go zobaczyłam w tv, tylko dlatego że
        wystąpił w roli zapowiadającego programy.
        Po Wiadomosciach będzie film o św. Piotrze,
        Na szczęście na dwójce jest mecz, a na razie to idę na basen, więc w głębokim
        poważaniu mam program tv.

I myślę, że to ma ścisły związek z wyborami i tym co po nich nastało.
        • qwerty.tarnow Re: Zdumienie 01.03.06, 19:04
          Hehe - to tu macie rację. :-) W Środę Popielcową mszy jak dotąd faktycznie nie
          bywało na antenie. ;-)
          Co zaś do innych okazji - to ja jednak np. pamiętam coś takiego: rok 1999 lub
          2002 - pielgrzymka Papieża Jana Pawła II do Polski. Codziennie transmisje tylko
          w TVP1 liturgicznych spotkań z wiernymi. I nagle pewnego pięknego dnia jedna z
          mszy św. została przerzucona do TVP2. A w TVP1 wiecie co było? Nabożeństwo
          prawosławne z Grabarki z okazji ważnego święta wyznawców tejże wiary. A więc
          można jednak pogodzić i pełnić misję publiczną. :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka