Dodaj do ulubionych

Nagrody Nobla

10.10.03, 12:24
Zawsze mnie denerwowało przyznawanie tzw. nagród Nobla z ekonomii. Przecież
jest to fałszywe podszywanie się pod prawdziwą Nagrodę Nobla. Ekonomię dodał
jakiś bank nie tak dawno temu tłumcząc, że powinna ona być, bo ekonomia
ważną dziedziną jest. Ale to kompletna bzdura. Wolą Alfreda Nobla było
ustanowienie takich, a nie innych kategorii (nie utanowił przecież np.
matematyki, biologii). To czemu nagle po jakimś czasie dodawać coś do jego
dzieła? Jeśli chciano nagradzać ekonomię, to należało stworzyć jakąś inną
nazwę tej nagrody, a nie podszywać się pod Nagrodę Nobla.
Obserwuj wątek
    • simba.lew Re: Nagrody Nobla 10.10.03, 13:05
      A już największe przekręty to są chyba z "pokojowymi" Noblami - rzadko kiedy
      udaje im się naprawdę utrafić w wartego nagrody kandydata. I nie chodzi mi
      tylko o dzisiejszy werdykt. W przeszłości przecież bywało podobnie: Arafat
      (może i wówczas wartał nagrody, teraz to jest głęboko dyskusyjne); Wałęsa (w
      1983 to przecież była typowa decyzja aby dokuczyć naszym władzom - prędzej by
      mu się ta nagroda należała w okresie po Okrągłym Stole, ale przed
      prezydenturą). Innych kiksów na razie nie pamiętam.
      • simba.lew Re: Nagrody Nobla 10.10.03, 13:06
        O! Ale Matce Teresie z Kalkuty - to była słuszna decyzja.
        • simba.lew Re: Nagrody Nobla 10.10.03, 13:09
          Choć i tak dobrze, że tegorocznego pokojowego Nobla nie dostał ten palant Bush
          z równym sobie matołem Blairem - a zaraz po wybchu wojny padła ich kandydatura
          ze strony jakiegoś państwa (Norwegii chyba).
          • qwerty.tarnow Re: Nagrody Nobla 10.10.03, 13:46
            Mądrze prawi - dolać mu następną kolejkę.
            • lemuriza Re: Nagrody Nobla 10.10.03, 13:54

a ja bardzo się cieszę z dzisiejszego werdyktu, pewnie narażając się tym
              niejednej osobie, ale chyba swoje zdanie wolno mieć prawda?
              - po pierwsze uważam, ze ta Nagroda nie jest potrzebna papieżowi,
              bardziej potrzebna jest osobie, o której działalności wie może niewielu ( tak
              jak np. dzisiejsza laureatka), nagroda posłużyły wypromowaniu takiej osoby i
              dzięki temu zyskają ludzie, którym pomaga,
              - po drugie: przyznanie papieżowi nagrody w tym momencie trochę dziwne
              byłoby, teraz kiedy powoli zbliża się jego życie zdaje się ku końcowi, to
              byłaby taka trochę nagroda z litości, tak jak zawsze bardzo „śmieszą” mnie
              awanse pośmiertne czy odznaczenia pośmiertne,
              - po trzecie: został utarty nos polskim mediom, które robiły taką
              zawieruchę wobec tego wydarzenia – jakieś specjalne wydania programów i tak
              dalej.
              Niestety Ci , którzy podobno tak bardzo kochają papieża wogole go nie słuchają –
              bo on nie potrzebuje tych pomników, splendorów, nie chce ich.
              • qwerty.tarnow Re: Nagrody Nobla 10.10.03, 14:01
                Podobny komentarz słyszałem dziś w PR Program 1. I w sumie jest tu racja.
                Szcególnie zgadzam się z punktem 1 Twojej wypowiedzi. Nagroda rzeczywiście
                promuje mniej znanych światu ludzi i organizacje.
                • lemuriza Re: Nagrody Nobla 10.10.03, 14:05
                  qwerty.tarnow napisał:

> Podobny komentarz słyszałem dziś w PR Program 1. I w sumie jest tu racja.
                  > Szcególnie zgadzam się z punktem 1 Twojej wypowiedzi. Nagroda rzeczywiście
                  > promuje mniej znanych światu ludzi i organizacje.

Nie słyszałam tego komentarza, ale cieszę się, ze jest ktoś kto mysli podobnie,
                  bo juz myślałam, ze jestem odosobniona.
                  • qwerty.tarnow Re: Nagrody Nobla 10.10.03, 14:13
                    Komentarz dotyczył właśnie prestiżu Nobla dla osób mało znanych - że wyciąga
                    je, ich pracę i idee na światło dzienne. No i oczywiście skromnej postawy
                    Papieża.
                  • Gość: lobuzek Re: Nagrody Nobla IP: *.zetosa.com.pl / 192.168.202.* 10.10.03, 15:35
                    Ja się w 100% zgadzam z Lemurizą.
              • teklat Re: Nagrody Nobla 10.10.03, 15:36
                Zgadzam się - i co do tegorocznego wyboru jury i co do Papieża. Mnie się
                często wydaje, że nabożność wielu Polaków zazwyczaj rośnie w miarę zbliżania
                się kolejnej Jego wizyty. I ten hurraoptymizm i religijność nijak się ma do
                prawdziwych uczuć religijnych, że już o reszcie tego, co by się oczekiwało po
                prawdziwych chrześcijanach nie wspomnę...
                • Gość: lemuriza Re: Nagrody Nobla IP: *.is.net.pl 10.10.03, 17:39
                  I ja sie teraz zgadzam w 100% z Tekla, we wszytskim co powyzej napisala.
                  No a juz wypowiedz Walesy pt. Niesmaczna pomylka, jest po prostu ponizej
                  krytyki. Zero kultury i szacunku dla kobiety, ktora z calym szacunkiem dla
                  papieza, dziala w zapewne o wiele trudniejszych warunkach.
                  Nie jest glowa tak poteznej instytucji jak Kosciol katolicki ...
                  • qwerty.tarnow Re: Nagrody Nobla 10.10.03, 20:46
                    Wieczorem na TVP3 Kraków było powtórzenie jakiejś Rozmowy dnia
                    z "niewiemkim", ale ten "niewiemkto" mówił w podobnym tonie, do powyższych
                    wypowiedzi: nagroda ta polepszy sytuację w Iranie, a Papież tylko się z tego
                    ucieszy.
    • qwerty.tarnow No dobra, ale co z "Noblem" z ekonomii? 10.10.03, 16:08
      Słuszna jest ta nagroda w takiej postaci czy nie? Jak myślicie?
      • Gość: lemuriza Re: No dobra, ale co z 'Noblem' z ekonomii? IP: *.is.net.pl 10.10.03, 18:46
        qwerty.tarnow napisał:

> Słuszna jest ta nagroda w takiej postaci czy nie? Jak myślicie?

No nie mam pojecia qwerty, ale skoro mówisz, ze Nobel nie chcial takiej
        kategorii, no to trzeba byloby byc wiernym jego woli.
        • Gość: gomez Re: No dobra, ale co z 'Noblem' z ekonomii? IP: *.solutions.net.pl 10.10.03, 18:51
          iiii to wy teoretycznie a ja juz chcialem nadac.i mam pewniakuw.panu
          balcerowiczowi i spolce za wzorcowe zafrykanizowanie kraju pokomunistycznego
          ale jednak europejskiego.
          • qwerty.tarnow Re: No dobra, ale co z 'Noblem' z ekonomii? 10.10.03, 20:30
            Za amerykańskie ceny i afrykańskie zarobki? ;-)
    • simba.lew Re: Nagrody Nobla 17.10.03, 16:16
      A przyuważyliście może taką sytuację, że o ile dawne Noble związane są z
      jakimiś słynnymi odkryciami i słynnymi nazwiskami, o tyle te obecne to jakieś
      szczególowe prace badawcze, ludzie mało znani poza swoim środowiskiem?
      • Gość: lobuzek Re: Nagrody Nobla IP: *.zetosa.com.pl / 192.168.202.* 17.10.03, 16:32
        Bo czasy wielkich, spektakularnych, czsem przypadkowych odkryć już minęły.
        Teraz odkrycia to domena naukowców nie widzących świata poza hermetycznym
        laboratorium.
        • simba.lew Re: Nagrody Nobla 17.10.03, 17:00
          Pewnie tak, ale i chyba również dlatego, że nauka się rozwinęła - jest tysiące
          badaczy, którzy specjalizują się w mikroskopijnych cząstkach danej dyscypliny.
          Stąd brak szerokiego echa ich odkryć w mediach.
          Podobnie z pisarzami - dawniej było grono ludzi zajmujących się literaturą lub
          poezją, a teraz teoretycznie każdy jest pisarzem czy poetą, w księgarniach aż
          roi się od pozycji wydawniczych. Identycznie z muzyką - do końca lat 80-tych
          było iluś tam twórców, którzy działali, a teraz zrobił się boom w tej
          dziedzinie, jest mnóstwo wykonawców, miliony nowych utworów, setki nowych
          kategorii muzycznych (hip-hop, grunge, itp.)
          • qwerty.tarnow Re: Nagrody Nobla 17.10.03, 18:17
            Rzeczywiście. Nowe nagrody w dziedzinach naukowych trafiają do ludzi mało
            znanych. Ale może ci dawni laureaci są dlatego znani i uczymy się o nich w
            szkole, bo dostali Nobla? (jak Watson i Criek z medycyny za odkrycie budowy
            DNA, Bohr z fizyki/chemii(?) i parę jeszcze innych nazwisk)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka