k.karen 12.06.13, 08:16 Dzień dobry Wszystkim Otwieram nowy wątek, ale liczę na ciąg dalszy dyskusji o narodowcach w tle wczorajszego spotkania w Łodzi z A. Michnikiem Spokojnego, słonecznego dnia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hardy1 Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 08:22 Dzień dobry Karen i WKN Mała notka informacyjna - na świecie największy procent dzieci, które mają telefon komórkowy, jest w Polsce - prawie 80%. Druga notka informacyjna - od 2014 6-latki urodzone w I półroczu 2008 roku, idą obowiązkowo do I klasy szkoły. Od 2009 roku już wszystkie 6-latki. Odpowiedz Link
k.karen Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 08:25 Cześć Hardy Rozumiem, że skoro potrafią obsługiwać telefony, to śmiało mogą rozpoczynać edukację w wieku 6 lat A ja mam jeszcze coś na poranny uśmiech, te zdjęcia są niesamowite! deser.pl/deser/51,111858,14053911.html?i=0&bo=1 Odpowiedz Link
k.karen Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 08:36 Cześć Mirku Skasowałam zgodnie z Twoim życzeniem, ale wstaw ten obrazek tu, proszę Odpowiedz Link
mirekms Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 08:50 kol.prezes Mirosław wypatruje swój urlop nad Bałtykiem rysunek: Vicco von Bülow (Loriot) Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 09:02 Karen, na pierwszej fotce pod Twoim linkiem - "nie baw się telefonem!" Na drugiej - "tatusiu, a sprawdziłeś czy jest grunt"? Cześć Mirku.Ten na naszej geoidzie to chyba Demiurg... PS.Czas na mnie... Odpowiedz Link
mirekms Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 09:53 Hardy,jaki kol.Demiurg ? (link) nie poznajesz?,to ja Wasz kolega Mirosław,oczekujący,a zarazem wypatrujący Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 21:35 Ufff, od razu mi lżej...znaczy nie demiurg? Tak wolę, kiedy od nas zależy anie od siły wyższej Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 23:35 kol.prezes Mirosław wypatruje swój urlop nad Bałtykiem Hmm.... Ja bym raczej powiedział... żeee... wysiaduje swój urlop nad Bałtykiem! Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 07:16 ...byle mu niewymowne nie przemarzły. Siedzi centralnie na biegunie... Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 16:38 ULISSESIE Nie mogę teraz dokończyć czytania poprzedniego CWP. Ale już teraz chcę Ci powiedzieć... że CHWALĘ CIĘ ZE WSZYSTKICH SIŁ Za to, że dokonałeś... lokalnej Wizji lokalnej! Potem zobaczę co napisałeś o swoich wrażeniach... ale postąpiłeś... jak.. nooo. inżynier! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 19:37 Ulisses dobrze mówi, że nie podobają mu się zauważone granice pomiędzy ...różnymi światami... światem Michnika.. a światem... tych młodych ludzi, którzy... zwyczajnie nie czuli się na siłach , wiedzieli, że są za słabi intelektualnie... żeby podjąć dyskusję z Michnikiem... HARDY... z młodymi ludźmi, nawet przerażająco głupimi (aaaa booo taaak iiich wyyykształciiiliiiśmyyy! takie perspektywy im stworzyliśmy) Trzeba rozmawiać! Jeśli nie będzie rozmowy... to będzie nawalanka!!! więc warto już teraz wybrać... jaki sposób porozumienia się preferuje! Siłę argumentu? czy Argument siły? to jest własnie ten moment, kiedy należy podjąć decyzję!!! Wczoraj... zadziwiła mnie obecność tych narodowców w telewizji... czy ja wiem....(???) 1000 osób na zjeździe... to jednak warto się zastanowić nad tą liczbą... Ulisses zachował się... rasowo! I ma rację! Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 21:42 Kosmito, rozmowy i próby pokazania im, że mają często skrzywiony obraz świata i "wrogów", mam bardzo często. Taki mam "mikroklimat" w mojej pracy. Często okazuje się, że po prostu innego spojrzenia tylko nie znali. Co do dorosłych - tych już ciężko "wychować". Rozmowa zawsze jest lepsza niż ich wrzaski, ale...nie zawsze nawet chcą rozmawiać. Wolą pokrzyczeć, to łatwiejsze. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 23:57 Wolą pokrzyczeć, to łatwiejsze Krzyk jest łatwy... Myślenie czasem boli... ale najgorsze jest wykluczenie... Ulisses... nieźle to zauważył... Michnik... szpaler..policji...samochód...(z pewnością elegancki jakiś) iii ogłupiały, nieelegancki... motłoch... ........ludzie... głupi! głupi głupi! i niestarzy... sprowadzeni, często niełatwą sytuacją życiową, brakiem pracy, złym wykształceniem... do roli motłochu! Czy na pewno właśnie o to Michnik walczył...? Zauważyłem na działce, że sposobem skłócania wśród sąsiadów, jest stworzenie sytuacji w której nikt nie chce z nikim rozmawiać... Sam nie wiem, co tu robić... Oni już nie pozwolą się nie zauważać... to naprawdę jest chyba... ten moment... w którym można jeszcze cokolwiek zrobić... i przynajmniej niektórym, tym jeszcze lepiej sytuowanym..., nalać oleju do głowy... Ale nie wiem co robić... Nie podoba mi się to wszystko! Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 15:38 Cześć Wszystkim Kosmito, to nie było az tak wyraźnie "skrojone". Michnik wyjechał samochodem jednego z organizatorów - zwykły mocno nienowy ford, a narodowcy siedzieli w ogródku kawiarnianym sącząc jakieś napoje. Reszta sie zgadza. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 15:55 Hej wszyscy! Ulissesie... zauważyłeś jednak fason tego kroju.... tiiiiii... głupi jestem..... Temat narodowców jest tematem nośnym.... sporo reklam by można przy tym sprzedać.... Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 16:03 Cześć Kosmito. Zastanawiałem się w kontekście narodowców, co robił na ich kongresie niejaki Ziemkiewicz. Wyszło mi, że chyba załatwiał sobie odpowiedni poziom czytelnictwa swoich tekstów, bo po skandalu i ośmieszeniu sięw sprawie pracy w wiadomej gazecie ("odchodzę i protestuję!!, a nie, jednak wracam i się zgadzam") podpadł nawet najbardziej skrajnym prawicowcom. Dręczyło mnie to zatem (choć umiarkowanie ), a Wyborcza przyniosła wyjasnienie w postaci przytoczenia głównych tez wodolejstwa RF zwanego przemówieniem. Oto ten tekst: wyborcza.pl/1,75478,14063858,Ziemkiewicz_u_narodowcow__Obudziliscie_sie_z_Matrixa_.html Do czego sprowadza się sens tej płomiennej oracji, mówic nie musze, bo każdy z Was myśleć samodzielnie potrafi. Co wcale nie jest powszechne (myślenie) Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 16:37 Do czego sprowadza się sens tej płomiennej oracji dla mnie jest to bezsensowny bełkot! Usiłowałem znaleźć jakiś konkret..., informację...przesłanie... znalazłem NIC. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 16:49 No cóóóż... Muszę ukorzyć się w pokorze... w przeświadczeniu, że poziom Ziemkiewicza osiągnąl takie wyżyny..., do których ja prostaczek, nigdy nie dorosnę! ......I dlatego nie rozumiem jego przemówienia! Bo przecież z całą pewnością, z okazji tak ważnego zgromadzenia, Ziemkiewicz przygotował... wspaniałe orędzie do zgromadzonych! Płomienną mowę, która miała w zamyśle natchnąć ich do wspaniałych czynów! Otworzyć zaropiałe oczka! Aby osobiście się przekonali kto jest ich mesjaszem, bardem, ideologiem... Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! Jaaaaaaaaa biiidnyyyyyyyyyy! Zupełnie mu odbiło. Wieloletni publicysta, już mniejsza o preferencje polityczne, kiepsko wygląda recytując romansidło pisane na zasadzie ustawienia w jednym zdaniu, przy pomocy komputera... możliwie wielkiej ilości... preferowanych przez odbiorców słów! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 18:15 Z tym, że w jego mowie nie ma ani kawałeczka prawdy... tylko jakaś chora fantazja! Pomyśl sobie, że podobną mowę wygłasza np. Tym ale jaja... każdy by wiedział, że są to drwiny w żywe oczy!!!! Ja jednak nie myślę, że Ziemkiewicz ma IQ=40 Więc co on tu wyprawia? Miliony ludzi wierzą w wizję usypiającą, w którą łatwo jest wierzyć, bo daje święty spokój: w matrix. W taką wizję świata, w którym wszystko dobrze poszło. Że świat dzisiejszy, świat liberalnej demokracji to jest świat zrealizowanych snów filozofów, demokratów, ojców założycieli. Świat, w którym są prawa człowieka, jest wolność gwarantowana, w którym, jak nazwał to amerykański politolog, nastąpił koniec historii. Nie pozostaje nic innego, tylko się tym cieszyć, konsumować. Słowo miliony... użyte aby podkreślić wyjątkowość szanownego zgromadzenia... i głupotę MILIARDÓW!!! Przecież na świecie i w Polsce... teraz się kotłuje! Wszyscy się martwią! A wolność???? A Korea Północna a bliski Wschód... A islam... a ... kryzys... bezrobocie konflikty religijne... aaaa............... mnóstwo zmartwień każdego człowieka a przedszkola, szkoły, ....aaaaaaaaaaaaaaaaa....mnóstwo innych rzeczy! Cały jego tekst, to jeden wielki bełkot! i nieprawda! Jak on się nie wstydzi?! Szajba mu odbiła? Ten świat mówi też, że państwa, które są bogatsze, mogą robić, co chcą z państwami, co są mniej bogate. wiadomo, że kasa rządzi....na tym naszym niedoskonałym świecie... Tym niemniej... jak on wyjaśni te miliardy, które Polska, jednak... otrzymuje z Unii? (to jak Polska się tą kasą rządzi... to jest trochę inna sprawa! W mieście Hardego, jakoś sobie dają radę z tym napływem kasy... i jest OK. U mnie jest do d...py, ale też nie do końca) ) Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 18:48 Aaaa dooobraaa... nie będę tu udawał głupszego niż jestem! Moje podsumowanie wystąpienia Ziemkiewicza na Kongresie Narodowców jest następujące. Cwaniaczek, mając świadomość braków wykształcenia i ogłupienia słuchaczy, i czując się zupełnie bezkarny, pozwolił sobie na drwinę/kłamstwo w żywe oczy! W celach zarobkowych, z pełną świadomością, próbował wykreować się na guru i przywódcę stada!.... Dodam jeszcze, że porządny człowiek, gdyby miał do stada małp przemawiać... to próbowałby jednak, jakoś małpom pomóc, a nie cynicznie wykorzystywał swoją przewagę intelektualną, żeby je obedrzeć ze skóry! Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 19:03 Cóz, Kosmito, dla częsci ludzi RF pozostanie autorytetem. Rzecz o tyle smutna, że rozszyfrowanie rzeczywistej wagi jego słów i formatu tego człowieka, nie jest trudne. mam własną teorie na ten temat, która z grubsza sprowadza się do tezy, że popieranie poglądów i postulatów wewnętrznie sprzecznych, częstokroc absurdalnych i zawsze "prostych", jest cechą osobowości w jakiś sposób zaburzonych, albo intelektualnie niewydolnych. Bywa, że jedno idzie w parze z drugim. A Ziemkiewicz, Sakiiewicz i im podobni robią po prostu kasę na wyżej wspomnianej ludności. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 19:31 rozszyfrowanie rzeczywistej wagi jego słów i formatu tego człowieka, nie jest trudne. Po raz pierwszy przeczytałem z uwagą tekst Ziemkiewicza (jak wiesz Ulissesie...nie jestem specjalnie...hmmm... zaangażowany w śledzeniu wypowiedzi różnych publicystów ... sprawdzam zazwyczaj tylko interesujące mnie sprawy) I zgadzam się z Twoją diagnozą Ulissesie... Prawda, taka..., że każdy orze jak może... Dla ludzi o wyćwiczonych mózgach, Ziemkiewicz nie jest objawieniem, być może ze względu na swoją , nie spełniającą wystarczających kryteriów...wydolność intelektualną... To szuka sobie poletka, na którym się jakoś wyżywi... (A jak znalazł... to głupek nawet uszanować nie potrafi! Zdecydowanie powinien lepiej przygotować się do tego kongresu! Jego tekst to jak dla mnie... jest wyrazem braku szacunku a może nawet pogardy dla zgromadzonych) Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 20:36 A kto z Państwa zrzuci się na zacnego Jana Niemcy Mnie Biją Rokitę??? Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 20:44 PS : dobrymis.wrzuta.pl/audio/785KPimMRwi/bohdan_lazuka_-_ballada_o_glupcach Odpowiedz Link
k.karen Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 20:53 ulisses-achaj napisał: > > > A kto z Państwa zrzuci się na zacnego Jana Niemcy Mnie Biją Rokitę??? A co mi tam, mam miłosierne serce i rzucę mu jakiś grosz, pod warunkiem że sam stanie z kapeluszem pod kościołem A poważnie, to mi go trochę żal. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 20:58 Na biedaka Jana Marię, który cierpi straszliwe męki w Perugii, ubrany niczym Hans Castorp - brakuje mu tylko cygara mancini -, z zazdrości groszem nie sypnę, chyba że ogloszą zbiórke na człowieka, który ponoć podpalił się z biedy pod URM. Cała ta sprawa to niezła hucpa - cały JMR Odpowiedz Link
k.karen Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 21:00 Ulissesie, nie wiem dokładnie o co chodzi z JMR, gdzieś mi tylko mignęła informacja o jego zadłużeniu i chyba egzekucji komorniczej. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 21:06 Rozumiem, sprawa nie byłaby warta wzmianki, tylko, że przypadkiem stanowi doskonały tester i odzwierciedlenie sytuacji w tzw. środowiskach politycznych. Komornik jeszcze nie ma nawet zlecenia na pana JMR a ten już zdobył deklaracje poparcia finansowego od kolegów i partii. I to sie nadaje do .. senatorska głowa, proszę ja kogo, co mu tam jakiś wyrok w trzeciej instancji i na dodatek prawomocny.. Odpowiedz Link
k.karen Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 21:21 A, to tak sprawa wygląda. To może niech dołączy do oportunistów i przegrańców życiowych, sympatyków Ziemkiewicza i razem pod sztandarem narodowców, ruszą na Grunwald...to znaczy wyjdą z matrixu Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 21:31 A, co tam Karen, posłuchajmy lepiej piosenki o Arbacie. ????? ???????? - ??????? ?? ?????? Odpowiedz Link
k.karen Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 21:43 I jeszcze tej Bułat Okudżawa - POŻEGNANIE Z POLSKĄ Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 21:48 Eeeee-tam Jan Niemcy Mnie Biją Polacy Mnie Grabią Rokita Gdybym miał pewność, że został niesłusznie skazany..., to bym się zastanowił... co robić. a taaak... to pozostaje mi pewność, że gdybym to ja został skazany..., niesłusznie rzecz jasna... to Rokita by mi nie pomógł...bo stałby na straży litery prawa..., nawet gdyby dowody mojej niewinności mu na głowie leżały... Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 22:19 Jak takiego nazwać??? Może za Szwejkiem. Z góry przepraszam. Wicepierdołą, bo do prawdziwej "całej" pierdoły bardzo mu daleko - jak tłumaczył dzielny wojak. Sami zobaczcie: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14098210,Kornatowski_u_Olejnik__Rokita_nie_wykonal_wyroku_.html?lokale=lodz#BoxWiadTxt Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 22:52 To jakieś jaja... czy tylko stare znoszone berety? hmmm... być może, trzeba będzie rokitę, jeszcze dłuższą ksywką uwieczniać sam nie wiem jaką... Do lich! co się dzieje? Wszystkim już na mózg pada?!!! Jakiś wirus pożeracz mózgów... albo inna zaraza? Odpowiedz Link
k.karen Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 23:22 Nie, no... ręce opadają i nie wiadomo czy śmiać się bo JMR to wyraźnie chory człowiek jest więc nie wypada, czy płakać. Fakt, ostatnio jakiś chyba wirus obsesjopadomózg szaleje. Echh...ludzie, ludzie... Dobranoc Wszystkim, spokojnej nocy i zdrowych snów Odpowiedz Link
llmirka Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 23:53 Koniec świata... - powiedziałby Popiołek Gdzie nie zajrzę, co nie włączę, wszędzie Rokita... Coś mi się zdaje, że temat pojawił się nie bez kozery i za kilka dni będzie to widać to. A swoją drogą, ciekawa jestem, jakiej pracy "na czarno" może podjąć się Rokita? Dobry wieczór Odpowiedz Link
llmirka Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 23:55 Kwestia Czasu - Przemysław Gintrowski Dobrej nocy Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 14.06.13, 00:46 Więc.... To jednak powiem, choć jeszcze zupełnie nie wiadomo czy to się sprawdzi. I lepiej, żeby się nie sprawdziło. Są okropne możliwości pogodowe dla Polski... Tak mnie więcej za tydzień. Może być taka pogoda, że spadnie 40mm deszczu w ciągu 10 minut na metr kwadratowy (W Warszawie spadło 60mm na metr kwadratowy w ciągu jednej godziny!!!!!!!! i już samochody się utopiły!) Może być grad i trąby powietrzne. Kujawy... łódzkie...., Pomorze.... Cała nadzieja w tym, że coś się zmieni i rozgoni tę... możliwość.... po drodze do Polski!!!!!! Bardzo na to liczę!!!!! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 14.06.13, 00:56 A już 17-tego mogą być burze na południu Polski... Zaznaczam: MOGĄ nie muszą. Miejmy nadzieję, że jednak ich nie będzie... Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 14.06.13, 02:46 Okudżawa... jak ten czas płynie... Ostatni trolejbus Okudżawa, Ostatni Trolejbus; ????????, ????????? ?????????? Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 czerwca 2013, CWP 14.06.13, 07:51 Czas płynie, odchodzą wielcy bardowie...ale ich twórczość pozostaje. Chyba świat się jednak w naszej części normalizuje. Nie ma już takich bardów. Ich czas to czasy walki z wszystkim, co niewoliło człowieka... Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 czerwca 2013, CWP 14.06.13, 07:34 Jan Maria Rokita. Prawie państwowiec. Prawie premier. Prawie pobity przez Niemców. Prawie ograbiony przed Polaków. Prawie mówiący prawdę. Prawie niewinnie skazany. "Sąd sądem ale nie przeproszę, bo ja jestem tym, który wyrokuje"...oto słowo boż...ups! - JoteMeR. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 czerwca 2013, CWP 14.06.13, 07:23 Co do Ziemkiewicza - jak każdy populista, cynicznie wykorzystuje niezbyt "lotną świadomość" części ludzi. Dobiera hasełka i słowa, które dla nich pięknie brzmią, prosto tłumaczą dlaczego świat jest zły i...wskazują wroga. Bez wskazania wroga populiści nie mają szans na sukces. Musi być wróg, wcielenie całego zła. Ziemkiewicz stoczył się na pozycje zwykłego propagandysty na usługach znanego nam polityka. Wykorzystuje kryzys, jak każdy populista. I nic więcej. Odpowiedz Link
mirekms 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 20:15 co prawda czternastu stacji nie było,aż tak to nie zniknęło,i powstało na nowo,stare,a jakby nowe wesołych świąt dla bliskiego mi forum Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 20:27 Aaaleee jaaajaaa! Mirku... i to jeszcze z kwiatkami! A swoją drogą... to ci narodowcy od Michnika... Za Wildsteinem się ujęli... ha ha ha! Odpowiedz Link
mirekms Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 21:31 Kosmito i proszę Szanownego Koleżeństwa wracając do red.Adama Michnika i życia politycznego w Polsce po mojej stosunkowo długiej bytności na forum,wiem jedno mam nieprawdziwy i skrzywiony obraz Polski wiedzę posiadam tylko z dawno i słusznie minionego ustroju oraz tygodnia Polityka, Gazety Wyborczej i Press (link) inny pism nie muszę czytać,i tak wiem co tam piszą i nie trzeba dużo wystarczy spojrzeć na pierwsze strony europejskich gazet polska prasa wyróżnia się,katastrofy,religia,rocznice itp. do niektórych wpisów na forum nie mogę (nie chcę) się odnieść gdyż nastąpi reakcja,a w was biją murzynów tzn. w Niemczech po powrocie z udanego urlopu ogłoszę moje nowe miejsce zameldowania i będzie to Warszawa,jeszcze nie wybrałem ulicy są dwie możliwości,Smolny 40 lub Nowy Świat 6 Kosmito w razie biedy nakarmisz? a miesiąc długi,i do pierwszego zawsze daleko Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 21:51 Co to za święto ordynujesz, Mirku? Gdzie zamieszkasz, Twoja sprawa. W każdym razie miejsca interesujące Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 23:40 MIRKU!!! Karmienie głodnych jest wieloletnią tradycją mojej rodziny! Ojca, matki i nakarmionych (w razie potrzeby wręcz siłą!, bo matka nie rozumiała... słów... już jadłem! ) kolegów.... nigdy się nie wyprę! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 23:45 A wczoraj, to nawet śpiącego kolegi syna, strażaka (po raz pierwszy od piątku...) nie obudziłem przed wyjściem..., wiedząc..., że królewna będzie jeszcze spała, kiedy wszyscy wrócą do domu! Zabrakło księcia do całowania...więc spał... spaaaał... i spaaaaał...( i ... śmiesznie było..., gdybym nie wiedział o co chodzi... to pewno pogotowie bym wzywał! ) Więc nie tylko najeść się... ale i wyspać się u mnie można! Odpowiedz Link
mirekms Re: 12 czerwca 2013, CWP 12.06.13, 23:53 Kosmito wiedziałem,wiedziałem teraz już jestem spokojny w niebiosach zostaniesz wynagrodzony,zobaczysz po urlopie moje nowe otwarcie na forum (raczej) a teraz idę nauczać innych,bo sami nie wiedzą (link) dobranoc kol.prezes Mirosław Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 07:14 Dzień dobry czwartkowo Nic nie dopisuję, gdyż nic ciekawego się nie dzieje, świat dalej istnieje Odpowiedz Link
mirekms 13 czerwca 2013, CWP 13.06.13, 09:40 wczoraj minęła 16 rocznica śmierci Bułata Okudżawy (link) Zmarł 3 miesiące i 5 dni po Agnieszce Osieckiej. Zapytany kiedyś o to,jakie jest Jego największe marzenie,odpowiedział tak: "Chciałbym żyć w XIX wieku i być zamożnym właścicielem ziemskim. I chciałbym także,aby wszyscy ludzie żyli w XIX wieku i byli zamożnymi właścicielami ziemskimi" Mistrz i Magda Umer (link) foto:Agnieszka Osiecka Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Bułat Okudżawa śpiewa 13.06.13, 18:21 Witku! Moja ... wspaniała Pieśń Gruzińska... Ot dusza na talerzu! Wkleję też polską wersję... bo nie potrafię się powstrzymać! Pieśń gruzinska Odpowiedz Link
k.karen Re: Bułat Okudżawa śpiewa 13.06.13, 20:50 Modlitwa, to moja ulubiona pieśń Okudżawy i chyba najbardziej znana ale tym razem w wykonaniu Żanny Biczewskiej Żanna Biczewska - Modlitwa (Bułat Okudżawa) Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Bułat Okudżawa śpiewa 13.06.13, 21:10 ????? ???????? - ? ?????? ???????? Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Bułat Okudżawa śpiewa 13.06.13, 21:13 Jedna z moich ulubionych piosenek Biczewskiej : ?? ???? ???????? ??????? ??????? - zhanna bichevskaya Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Bułat Okudżawa śpiewa 13.06.13, 20:58 Antoni Palicz Czechow- link W tłumaczeniu Wojciecha Młynarskiego. Rzekł Antoni Czechow na cześć swą i chwałę, Że mądry lubi uczyć się, a poucza żłób; Ilu w życiu durniów ja już przetrzymałem, Warto by mi za to order wpiąć – o, tu! Durnie chodzą stadami, gromadą dobraną, Przodem najgłupszy, normalna rzecz, W dzieciństwie śniłem, że budzę się rano, A durniów już nie ma, polecieli precz! Ach, jakże mylił się ten sen mój prześliczny, Co w dzieciństwa czas pod obłoki niósł mnie, Twarz Natury krzywi się w uśmieszku ironicznym, Czegoś widać z jej zasad nie pojąłem, nie. Bo mądrzy cenią sobie samotność, dlatego Gdy przymykają oczy wśród kontemplacji swych, Tak łatwo ich od tyłu zajść i co do jednego Gołymi rękami powybierać ich! A gdy już wybiorą ich, rozpoczną się czasy Nie na wyobraźnię mą, sporą bądź co bądź. Z głupim – głupio, z mądrym kłopotów jest masę, Przydałby się w środku ktoś, ale skąd go wziąć? Głupim być wygodnie jest, lecz coś tak jakby nie chce się, Mądrym bardzo chce się być, lecz za to dają w kość, Mądrość tu, głupota tam, Natura plącze dróżki swe, Ach, kiedyż się do tego, co jest w środku, uda dojść…? Odpowiedz Link
witekjs Bułat Okudżawa śpiewa i słowa piosenek 13.06.13, 23:59 Bułat Okudżawa śpiewa i słowa piosenek j_uhma.republika.pl/okudzawa.html Bułat Okudżawa - życie i twórczość (1924-1997) Henryk Łatyszew www.orkisz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=129 /.../Istotnym motywem w twórczości Okudżawy, zwłaszcza z punktu widzenia polskiego odbiorcy, są także jego liczne i silne związki z naszym krajem, z polskimi artystami, pisarzami i wykonawcami, jak również z ówczesnymi dysydentami. Polska była pierwszym krajem, który Okudżawa odwiedził i który popularyzował jego dokonania artystyczne w formie wydawnictw fonograficznych i książkowych. Poeta mówił o Polsce „moja pierwsza miłość”, gdyż Polacy pierwsi dostrzegli i uhonorowali talent rosyjskiego barda (utwory Okudżawy wydano wcześniej niż w ZSRR). Ponadto zawsze ciepło i owacyjnie przyjmowała go publiczność i praktycznie większość jego dorobku literackiego i muzycznego została u nas przetłumaczona i wydana. Kontakty z Polską rozpoczęły się w 1964 r. i trwały nieprzerwanie niemal do śmierci poety, który często przyjeżdżał do Krakowa i Warszawy, gdzie koncertował, ale też do Zakopanego, Tatr i Gór Świętokrzyskich. Nawiązał liczne kontakty towarzyskie i przyjaźnie z wybitnymi przedstawicielami polskiej liryki i piosenki autorskiej, autorami tekstów, tłumaczami, poetami, m.in. Agnieszką Osiecką, Wiktorem Woroszylskim, Witoldem Dąbrowskim, Andrzejem Manadalianem, Lucjanem Szenfeldem, polskimi aktorami, zwłaszcza serdeczne związki łączyły go z Danielem Olbrychskim, a także z opozycjonistami, liderami nielegalnego Komitetu Obrony Robotników – Jackiem Kuroniem, Karolem Modzelewskim, Adamem Michnikiem. Polsce i polskim przyjaciołom poeta poświęcił też kilka utworów np. nostalgiczną pieśń Pożegnanie z Polską, w której zawarł motyw oczekiwania na przemiany polityczne i nadejście wyzwolenia, a także wiersze: Przejażdżka dorożką przez wieczorną Warszawę z zawoalowanym epizodem katyńskim, Przez Polskę las choinek pędzi… zadedykowany tłumaczowi Andrzejowi Mandalianowi, *** O, sześćdziesiątych lat Warszawy…, wyrażający poparcie dla polskich kół dysydenckich, czy wiersz z lat 90. ubiegłego wieku zatytułowany Uwierz Agnieszko, nadchodzą zmiany… poświęcony Agnieszce Osieckiej. Warto też wspomnieć, że z kontaktów z Osiecką zrodził się spektakl muzyczny Apetyt na czereśnie ze słowami jej piosenek i muzyką Okudżawy, którego głośna premiera miała miejsce w Moskwie w 1969 r. /.../ rudiak.like.pl/galeria_literacka_roberta_rudiaka-robert_rudiak_literature_amp_art_gallery-opracowania_redakcyjne-aleksandra_urbanpodolan_poezja_bulata_okudzawy-p359.html?sid=1b256731de46e9524295c30470f5eaba Odpowiedz Link
mirekms Re: Bułat Okudżawa śpiewa i słowa piosenek 14.06.13, 10:52 Witku,dziękuje tym razem link otworzyłem,i przeczytałem i sobie wstawiłem do archiwum Facebook Odpowiedz Link
mirekms Re: Bułat Okudżawa śpiewa 14.06.13, 10:55 kol.Blondynko duża buźka to jest komplement,naprawdę Mirosław Odpowiedz Link
hardy1 14czerwca 2013, CWP 14.06.13, 07:48 Dzień dobry Wszystkim w niepewny pogodowo piątek Mało mnie ostatnio, ale cóż, taki czas i taka pogoda Kiedy Wy już śpicie, ja dopiero czytam lub...też już śpię Kiedy już czytam lub piszę, Wy jeszcze (chyba) śpicie. Ale...mamy Podwórko, nic nie ginie, tylko przesuwa się w czasie Odpowiedz Link
k.karen Re: 14czerwca 2013, CWP 14.06.13, 08:59 Cześć Hardy i WKN Zaniepokoiła mnie prognoza pogody, którą przekazał Kosmita. Ale może nie będzie tak źle? Spokojnego dnia Odpowiedz Link
mirekms 14czerwca 2013, CWP 14.06.13, 10:49 dylematy Ojca Założyciel (link) i Matki Założycielki też jak wszyscy to wszyscy Odpowiedz Link
mirekms 14czerwca 2013, CWP 14.06.13, 11:02 miłego i radosnego dnia (link) do godzin wieczornych (lub) nocnych Mirosław Odpowiedz Link
k.karen Re: 14czerwca 2013, CWP 14.06.13, 11:41 Miłego dnia Mirku i do wieczora, czekamy.... Odpowiedz Link
mirekms Re: 14czerwca 2013, CWP 14.06.13, 15:08 Karen,na krótko,i zaraz lecę ciotki i wuje od moralności robią wykłady red.Wanat kto jest zainteresowany sprawą,wystarczy wejść na profil Ewa Wanat na Facebook pierwszy tekst przesłała przez telefon komórkowy o godzinie 1 w drodze na komendę policji - Wilczą 21 na razie Odpowiedz Link
hardy1 Re: 14czerwca 2013, CWP 14.06.13, 20:09 mirekms napisał: >dylematy Ojca Założyciel (link) Dobry Pan, łaskawy Pan. Nie ma serca zwolnić porządnego pracownika, całym sercem oddanego pracy... Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 14czerwca 2013, CWP 15.06.13, 00:22 Cześć Późno cokolwiek... dzień był pracowity... i minął tak szybko, że gdyby nie ból w kościach... to bym go nie zauważył... Rześki przyjemny wieczór... kwitnie jaśmin... młode wrony już nieźle latają... Gryś... rozgadał się ostatnio...nooo niemożebnie... nigdy psia kość, nie mam ostatniego słowa, kiedy z nim gadam! Odpowiedz Link
hardy1 Re: 14czerwca 2013, CWP 15.06.13, 00:41 Ha! Łaskawy Pan Gryś dla Kosmity jest... Ja zaś obudziłem się, aby - dobranoc - rzec Odpowiedz Link
hardy1 Re: 12 czerwca 2013, CWP 15.06.13, 10:15 Cześć porannie sobotnio Będę musiał uważać tego lata, kiedy , kiedy będę korzystał z wód Zatoki Gdańskiej...zwłaszcza na "galaretowatą substancję, grudki lub bryły przypominające bursztyn, które morze wyrzuciło na brzeg". Kol. Mirek może być spokojniejszy, wypoczywać będzie w innym regionie Bałtyku. Chociaż...cały Bałtyk był traktowany jako jeden wielki śmietnik... Odpowiedz Link
mirekms Re: 15 czerwca 2013, CWP 15.06.13, 13:19 co na tych forach dyskusyjnych się wyrabia (link) dokąd my zajdziemy? i tak raczej wszyscy wiemy a o co tu chodzi? a właśnie,a co co tu biega?zapomniałem już Odpowiedz Link
mirekms 15 czerwca 2013, CWP 15.06.13, 13:29 na mnie już czas,muszę z dworca odwiedziny odebrać mieszkanie przygotowane,skarpetki pochowane kurze wytarte na biurku i na stole w stanie niechlujnym,w dwóch częściach leży rozkartkowany "Zarys wszechświata personalistycznego" autora - P.T.de Ch. rok wydania 1985 powinno zrobić wrażenie może będziemy czytać do godzin wieczornych,albo porannych kol.prezes M. Odpowiedz Link
k.karen Re: 15 czerwca 2013, CWP 15.06.13, 20:40 Dobry wieczór Trochę szkoda, że tak cicho dzisiaj na naszym Podwórku, ale na pewno ta cisza jest spowodowana Waszym odpoczynkiem i spotkaniami z rodzinami, przyjaciółmi i znajomymi Zatem miłego wieczoru i do napisania Odpowiedz Link
llmirka Re: 15 czerwca 2013, CWP 15.06.13, 22:02 Dobry wieczór Karen, czy ciesz nie jest piękna A i czasem bardzo potrzebna Pięknego wieczoru Wszystkim Odpowiedz Link
k.karen Re: 15 czerwca 2013, CWP 15.06.13, 22:27 Tak, Mirko Cisza jest czasami potrzebna i może być też piękna Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 15 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 18:12 w dwóch częściach leży rozkartkowany "Zarys wszechświata personalistycznego" autora - P.T.de Ch. rok wydania 1985 powinno zrobić wrażenie uuu uuuuu Mirku... mnie to by natychmiast onieśmieliło... ciekawe... co bym wykombinował, żeby nawiać! ? Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 15 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 18:14 Cześć wszyscy. Dobrze sobie usiąść na podwórkowych śmieciach... i rozejrzeć się władczym spojrzeniem... noooo... nic nie zginęło! Wszyscy w domu! I jest piękna niedziela! O! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 15 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 19:17 przejrzałem prasę wkurzyłem się bardzo. Kurcze, czy da radę w ciągu tego czasu jaki został do wyborów...wymyślić...cokolwiek sensownego? wydaje mi się że nie... i jestem zdenerwowany. Odpowiedz Link
k.karen Re: 15 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 22:14 Taaa...prezes wiecznie żywy... ale nie jest tragicznie...jeszcze nie ma tak jak w kominizmie Odpowiedz Link
hardy1 Re: 15 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 23:37 Do wyborów dwa lata. Jarozbaw "jedzie" na kryzysie. Obecnie przewidywanie wyników wyborów to wróżenie z fusów. Za wcześnie. PS. Jarozbaw powiedział w cytowanym linku: "Konstytucja powinna zaczynać się: "W imię Boga wszechmogącego". Skromniś z niego. Pewnie uważa że jeszcze nie czas aby otwartym tekstem oznajmić, że Konstytucja powinna zaczynać się słowami : "W imię Jarosława Zbawiciela Polski"... Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 15 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 23:43 Hardy! Dwa lata to za mało przy obecnym składzie celebrytów... wszelkiej maści politycznej. Jestem coraz bardziej zdenerwowany... również dlatego, że oceniam obecną rzeczywistość...i widzę koniecznośc ... ratunku. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 15 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 23:49 Ja nie jestem zdenerwowany. Widzę to co widzę...widzę kryzys w wielu aspektach życia...ale wiele już przeżyłem i teraz przeżyję...nie zmieniając jak chorągiewka poglądów. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 15 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 23:55 Poglądów nie ma co zmieniać...jesli są OK Natomiast warto mieć kogoś, kto z tymi poglądami będzie współbrzmiał.... Odpowiedz Link
hardy1 Re: 15 czerwca 2013, CWP 17.06.13, 08:15 Po wczorajszym dniu i Kongresie Lewicy jestem w miarę optymistą. Zarys nowego programu bardziej lewicowy, mniej liberalny i zachowawczy. Zobaczę, czy przekuty zostanie w czyn. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 15 czerwca 2013, CWP 17.06.13, 19:20 Hardy... przyjrzę się temu... bo nie oglądałem... Mam dosyć nie chodzenia na wybory! Odpowiedz Link
hardy1 Re: 15 czerwca 2013, CWP 17.06.13, 23:20 Różne były akcenty... Skrótowo: "Uczestnicy debatowali w siedmiu panelach dotyczących m.in. gospodarki, przyszłości demokracji oraz pozycji kobiet w Polsce. W debatach wzięli udział znani eksperci: b. wicepremier i minister finansów, prof. Grzegorz Kołodko, prawniczka, prof. Monika Płatek, filozof prof. Jan Hartman, a także psychologowie: prof. Janusz Czapiński i prof. Janusz Reykowski, socjolog prof. Jacek Raciborski oraz politolog prof. Kazimierz Kik. Na koniec obrad uczestnicy kongresu przyjęli rezolucję, w której opowiedzieli się m.in. za zwiększeniem roli państwa w życiu społeczno-gospodarczym; tworzeniem etatowych, należycie opłacanych miejsc pracy; stworzeniem systemu w pełni bezpłatnej, publicznej służby zdrowia; zapewnieniem bezpłatnej, powszechnej edukacji dla dzieci i młodzieży. W dokumencie znalazły się ponadto postulaty: progresywnego systemu podatkowego; wzmocnienia roli związków zawodowych; państwa neutralnego światopoglądowo; realnego zrównania sytuacji kobiet i mężczyzn we wszystkich wymiarach życia i respektowania praw wszelkich mniejszości. Odpowiedz Link
llmirka Re: 16 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 10:33 Dzień dobry słoneczne Podwórko Karen, dlaczemu też piękna? Ona bezwarunkowo jest piękna W ciszy słychać myśli słowa, cisza mówi, śmieje się i płacze. W ciszy trawy szumią, liściem szeleszczą drzewa. W ciszy ptak śpiewa i strumień kamieniom sekretnie coś szepcze. Cisza przyjaciół nie zdradza, jednakże zbyt długa - rozdziela. Cisza zapomnieniem ukojeniem, czasem danym dla czasu... W nocnej ciszy gwiazdy wędrowcom drogę wskazują. Za dnia, słońce Ziemię ogrzewa, rosę z traw spija. W ciszy kwiat płatki swe rozwija i uśmiecha się do tańczącego motyla ... Cisza córką czasu, lekarzem duszy i myśli przyjacielem. Bywa, że cisza jest potrzebna niczym powietrze, bez niej niekończący się chaos... Odpowiedz Link
k.karen Re: 16 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 11:09 Dzień dobry Piękne słowa, Mirko! Dziękuję A u mnie słonecznie i chyba pójdę się opalać bo szkoda dnia Odpowiedz Link
mirekms 16 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 11:25 i już po Odwiedziny jadają tylko ekologiczną żywność mięso odpada,tylko jakieś kiełki czy inny groszek z marchewką,trzeba dusić (te warzywa) gdy przechodziłem do słowa wstępnego,a następnie do sprecyzowania zagadnienia u pana de Chardin Odwiedziny jedząc pistacje (link) i słuchając mnie z nieukrywanym podziwem wypiły 0.5 Extra Żytniej w trakcie omawiania idei noogenezy Odwiedziny odkryły uroki scotch whisky Ballantines (jeszcze dużo został z 0.7) podsumowując Odwiedziny preferują tylko ekologiczną żywność i tu mały kamyczek do mojego ogródka następnym razem dam sobie spokój z zarysem wszechświata personalistycznego (link) Odpowiedz Link
hardy1 Re: 16 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 11:50 Dzień dobry niedzielnie, Mirko, Karen i Mirku oraz WKN Wczoraj miałem popołudnie aż do późnej nocy zajęte, ale było to przyjemne spotkanie w szerszym gronie, po latach PS. Mirku, na drugie odwiedziny Odwiedzin wystarczy, że będziesz miał extra żytnią i whisky, oraz ludzkie jedzenie dla siebie. Korzonki niech sam przyniesie, lepiej się na tym zna... Odpowiedz Link
mirekms Re: 16 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 20:21 kol.Kosmita pisze (link) Mirosław opowiada Sven Helbig muzyczna interluda (link) Odpowiedz Link
k.karen Re: 16 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 22:15 Mirku, dzięki za nową stronę muzyczną Odpowiedz Link
mirekms Re: 16 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 23:03 ależ Droga Karen i Kosmito cała przyjemność po mojej stronie z wdziękiem proszę o odrobinę uwagi w pierwszym zdaniu Zeitgeist (link) i przypomnienie interludy(link) a tu jest dokładniej (link) raczej na forum nie czytałem młócki na w/w temat może moje słabe oczy już nie dowidzą Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 16 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 23:39 "duch dziejów" lub "duch epoki". Duchy zawsze są kłopotliwe, bo wielu wierzy że istnieją, ale nikt nie potrafi przedstawić dowodów , że je widział. duchy mają wiele wspólnego z kosmitami, z powodów przedstawionych powyżej. Mnie też nikt nie widział... więc muszę sprawdzić swoje uduchowienie... bo może źle się zaklasyfikowałem i jestem tylko duchem... kosmity! W związku w ewentualnym uduchowieniem mojego ko(s)micznego wizerunku muszę się jakoś jeszcze odnieść do intelektualnego i kulturalnego klimatu epoki. Klimat niestety się zmienia i to nie wiadomo jak, gdyż jedni twierdzą, że następuje ocieplenie a inni, że jesteśmy w przededniu epoki lodowcowej... Intelektualna i kulturalna epoka lodowcowa to wyzwanie dla filozofów i dla wszelkich stworzen obdarzonych duchem i intelektem!... Mam trudności ze zrozumieniem klimatu jakiejkolwiek epoki opisywanego w języku niemieckim...chociażby ze względu na nadmiar jego płaszczyzn znaczeniowych. no ale cóż... nikt nie jest doskonały! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 16 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 22:44 aaaa... dobrze, że odwiedziny sobie poszły! bo jeśli one żywią się tylko kaloriami wysokoenergetycznymi....(tj. alkoholowymi) (kiełków nie liczę, pistacji nie lubię), to byś szybko splajtował! O! Odpowiedz Link
hardy1 Re: 16 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 23:19 Cześć wieczornie Wszystkim Dzień wolny bardzo intensywnie spędzony w wodzie a potem na wolnym powietrzu, wśród lasów, ostępów i zakoli rzeczek Chwilę odpocznę i poczytam, co się działo Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 16 czerwca 2013, CWP 16.06.13, 22:50 A muzyczna interluda ...w wydaniu kieszonkowym... zresztą zresztą... fajna...i cały czas zaskakuje... tylko wykres niewyraźny. za mała podziałka na osi OX Odpowiedz Link