Dodaj do ulubionych

Niedobór witamin/ B12

18.06.13, 15:36
Niedobór witaminy B12 manifestuje się jako złożony zespół chorobowy, którego głównymi objawami są objawy neurologiczne, hematologiczne i psychiatryczne. U podstaw biochemicznych zespołu leży zaburzenie metabolizmu metioniny, wywołane brakiem kofaktora (jakim jest kobalamina) enzymu syntetazy metioniny. Nieleczony jest stanem zagrażającym życiu.

"Witamina B12 zwana również ze względu na zawartość kobaltu kobalaminą została wyizolowana w formie krystalicznej w 1948 roku. Jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie,
występujących tylko w świecie zwierzęcym i dostarczanym do organizmu wyłącznie z produktami zwierzęcymi, głównie z mięsem lub jego przetworami. Związana z białkami jest z nich uwalniana pod wpływem pepsyny i kwasu solnego. Pod względem chemicznym stanowi zbiór aktywnych substancji, składających się z pierścieni tetrapyrolowych, otaczających atomy kobaltu i łańcuchy kwasów nukleinowych. 40-50% związków podobnych do wit B12 obecnych w surowicy to jej nieaktywne odpowiedniki, które mogą jednak interferować w jej oznaczeniach.
(...) Typowe zaburzenia, związane z niedoborem witaminy B12 to niedokrwistość makrocytarna i megaloblastyczna oraz objawy neurologiczne, które zdaniem autorów amerykańskich ujawniają
się wcześniej niż niedokrwistość u 3 na 4 osób z niedoborem kobalaminy, ze względu jednak na różną manifestacje kliniczną aż do chwili wystąpienia objawów hematologicznych nie są kojarzone z niedoborem B12. Kolejną konsekwencja niedoboru jest podwyższony poziom homocysteiny, który jest uznawany za jeden z czynników ryzyka miażdżycy i obniżany poprzez podawanie kwasu foliowego jak również witamin B6 i B12.
Do najważniejszych przyczyn niedoboru i związanych z tym konsekwencji klinicznych jest zmniejszona podaż witaminy B12 do tkanek efektorowych na skutek szeregu czynników tak egzo
jak i endogennych.
Niedobór witaminy B12 w diecie, który najczęściej spotyka się u wegetarian i anorektyków, z towarzyszącymi niedoborami innych substratów w tym również żelaza. Dotyczy to również osób starszych nie odżywiających się prawidłowo."
Dagna Bobilewicz - Nowe Spojrzenie na witaminę B12
Zakład Diagnostyki Laboratoryjnej Akademii Medycznej w Warszawie

Skutki niedoboru wit. B12

Objawy niedokrwistości
osłabienie, męczliwość
upośledzenie koncentracji
bóle i zawroty głowy
tachykardia
bladość skóry i błon śluzowych

Objawy ze strony przewodu pokarmowego
utrata czucia smaku
pieczenie języka
utrata łaknienia, chudnięcie

Objawy neurologiczne
Objawy neurologiczne często wyprzedzają pozostałe manifestacje choroby. W kolejności pojawiają się:
parestezje palców dłoni i stóp
osłabienie
niepewność chodu
objawy uszkodzenia tylnosznurowego:
zaburzenia czucia wibracji
zaburzenia czucia dotyku
zaburzenia czucia głębokiego
upośledzenie czucia temperatury i bólu
objawy uszkodzenia sznurów bocznych rdzenia:
osłabienie siły mięśniowej kończyn
wzrost napięcia mięśniowego o typie spastycznym
objawy zespołu piramidowego
zanik nerwu wzrokowego: początkowo mroczek paracentralny w polu widzenia, potem osłabienie ostrości wzroku, nieleczona choroba prowadzi nieodwracalnie do ślepoty.

Objawy psychiatryczne
Zaburzenia poznawcze - od łagodnych (MCI) do otępienia. W patofizjologii odgrywa tutaj rolę sam niedobór witaminy B12, jak również hiperhomocysteinemia (będąca skutkiem jej niedoboru i ewentualnego współistniejącego niedoboru witaminy B6 / kwasu foliowego) zwiększająca ryzyko wystąpienia incydentów naczyniowych, szczególnie o typie lakunarnym.
zaburzenia zachowania, apatia, drażliwość,
opisywano zespoły urojeniowe przypominające schizofrenię ("szaleństwo megaloblastyczne")
zaburzenia świadomości (splątanie),
stany depresyjne (włącznie z tendencjami samobójczymi)."
Wikipedia
Obserwuj wątek
    • kkkkosmita Re: Niedobór witamin/ B12 18.06.13, 19:03
      zaburzenia zachowania, apatia, drażliwość

to już wiem, dlaczego jestem...albo zrezygnowany i nieszczęśliwy...
      albo ZŁY!
      kiedy ciągle mnie zielonym karmią!
      Zaraz to pokażę żonie!
      niech w końcu zrozumie, że ...
      jeeeszcze nie jaaadłem obiadu!
      (jakąś zieleninę pitrasi, ale będą w niej kawałki kurczaka! )

http://wstaw.org/m/2012/03/26/k%C3%B3%C5%84_AWATAR.jpg
      • k.karen Re: Niedobór witamin/ B12 18.06.13, 19:54
        Bardzo dobrze, Kosmito! Zielenina (sałata - bogata w kwas foliowy), kawałki kurczaka albo ryby i skropione sokiem z cytryny smile
        W dalszych odcinkach, jak skończę z B12, to napiszę o innych witaminach smile
        • kkkkosmita Re: Niedobór witamin/ B12 18.06.13, 20:01
          Dlaczego w sprawach zieleniny... do jedzenia
          NIE MOŻNA LICZYĆ NAWET NA LITOŚĆ KOBIET??????

Może kobietom... też potrzeba jakiś witamin, żeby zrozumiały..., że zielone...złeee jest!

• k.karen Re: Niedobór witamin/ B12 18.06.13, 20:06
            Mylisz się mój, Drogi Kosmito smile
            Do właściwej "pracy", wit. B12 potrzebuje m.in właśnie kwasu foliowego, który jest w sałacie czy innej zieleninie. Tak więc, jedz grzecznie co Żona przygotuje bo wie co robi i bardzo Cię kocha bo dba o Twoje prawidłowe odżywianie smile
          • 1agfa Re: Niedobór witamin/ B12 18.06.13, 20:28
            Cześć, Kosmito w biedzie wspólniku wink Mnie też zielooonego dużo dają (lubię, ale bez przesady, lubie jako dodatek!
            Jak Ty mówisz? "Cholerosterol" zmniejsza zielone big_grin
            Natkę lubie pietruszkową i to duzo, do posypania. Sałaty rozmaite lubię do kotleta, podlanego winkiem wink
            A w bigosie, zjawisku najsmakowitszym na świecie, czyz nie ma kapusty?! Jest. I dlatego taki dobry jest bigos, ze zawiera wszystko.
            Mój bigos...mmmmm
            Ostatnio zasmakowałem w karczochach, niestety okazjonalne to były smaki.
            Nie jest całkiem złe ładne zielone na talerzu, w przyzwoitych ilościach, obok czegoś konkretnego. smile
            dn.
            suspicious
            • k.karen Re: Niedobór witamin/ B12 18.06.13, 20:46
              A w tych wszystkich mądrych książkach to piszą, że powinniśmy
              jeść górę zieleniny i mięso jako dodatek. I ja tak lubię jeść smile

Cześć Agfo, ślinka mi pociekła na tego kotleta podlanego winkiem..mniaaam smile
            • kkkkosmita Re: Niedobór witamin/ B12 18.06.13, 21:23
              do kotleta, podlanego winkiem winkiem
              AGFO!!!
              Nawet winka mi nie trzeba..., nawet sałaty mi nie trzeba!
              • hardy1 Re: Niedobór witamin/ B12 18.06.13, 23:00
                Ha! Ufff...teraz wiem, czemu intuicyjnie wszystko jem big_grin Zielone i czerwone...to moja genetycznie zaprogramowana pamięć przypomina, że jestem jako "ludź" wszystkożercą big_grin Nie mam chyba żadnych z wymienionych wyżej choróbsk...dzięki czerownemu i zielonemu big_grin
                Idę spałaszować kawał szynki, zagryzając ogórkiem...smile

Chcesz być zdrowy,
                jedz udziec bykowy.
                Zagryź cielęciną,
                popraw zieleniną...
                a lata w zdrowiu miną
                big_grin
    • k.karen Re: Niedobór witamin/ B12 18.06.13, 20:03
      Witamina B12 jest zawarta w produktach zwierzęcych, a więc na przykład w mięsie, mleku i serach. Nie powstaje natomiast w toku przemiany materii.
      Weganie (wegetarianie, którzy nie uznają mleka i jaj jako pożywienia) muszą zadbać o dostarczanie organizmowi wit. B12. Ich argument, odwołujący się do faktu, że miliony mieszkańców Indii odżywiają się bez mięsa, a mimo to zachowują zdrowie, nie jest miarodajny. W przeciwieństwie do naszego zboża, spryskiwanego pestycydami, w ziarnach zboża indyjskiego żyją drobniutkie owady, które zawierają wit.B12 i w ten sposób pokrywają niewielkie przecież, ale niezbędne, zapotrzebowanie na ten drogocenny produkt natury.
      ( Wg Raportu WHO Indie są na odległym 114 miejscu w świecie pod względem długości życia, USA - 29, Niemcy -23, Polska - 54 )

W przypadku permanentnego niedoboru wit. B12 może upłynąć okres trzech do sześciu lat, zanim ujawnią pierwsze symptomy tego braku. Kiedy taki pacjent zjawi się u lekarza z wynikiem badania morfologicznego, może usłyszeć słowa uznania: Gratuluję! Świetne wyniki! Ale rzeczywistość przedstawia się o wiele mniej radośnie, gdyż z obrazu krwi nie można odczytać katastrofalnego poziomu wit. B12 w komórkach.

Ta niezbędna witamina musi wchodzić w skład struktur białkowych albo też tłuszczowych ochronnej warstwy mielinowej. W przypadku braku wit.B12 , mielina ulega redukcji - osłonka komórki nerwowej łuszczy się lub odpada. Nerwy zostają "obnażone". Człowiek jest wtedy nadmiernie drażliwy, poirytowany, a niebawem ręce i nogi doświadczają pierwszych niepokojących symptomów, takich jak drętwienie, mrowienie lu początki bezwładu.

Klaus Oberbeil - Witaminy, przekład. M. Dutkiewicz
      • kkkkosmita Re: Niedobór witamin/ B12 18.06.13, 21:15
        Indie...
        ale najpierw o Polsce.
        Kiedyś dawno temu w finale mistrzostw (nic ważnego, jakieś wojewódzkie) w piłkę ręczną
        spotkała się drużyna chłopaków z mojej uczelni z Ludowym Zespołem Sportowym...
        Dotychczasowym zwycięzcą eliminacji...
        Powiem tyle...
        Zdziwiłem się i szeroko otworzyłem oczy...
        ci chłopcy z LZS-u, w końcu...doskonali ręczni, świetna drużyna bardzo ładnie grająca...

byli zupełnie inaczej zbudowani niż chłopaki z mojej drużyny (kibicowałem)
        Studenci (miastowi głównie)...proste nogi, prawidłowe proporcje... nooo... normalni...
        LZS...ojeeej....to nie wyglądało dobrze.

Wydaje mi się, że sprawy żywienia i dostarczenia właściwego pożywienia, a zwłaszcza w wieku dziecięcym, to bardzo ważna sprawa.
        Poświadczają to moje doświadczenia przy hodowli rybek akwariowych....
        żeby wychować zdrową, dobrze zbudowaną i silną rybkę, to warto dobrze karmić malutkie rybki...
        A ryby jedzą wszystko!
        nie tylko jakieś robaki czy płatki...
        Na płatkach, to dobrej ryby się nie wychowa...

Jeśli zaś chodzi o ubogich Hindusów... albo też Wietnamczyków, to widziałem wiele przypadków, które w sposób oczywisty poświadczały...problemy zdrowotne...
        spore odstępstwa od normy...
        złe proporcje ciała, wykoślawione kości...
        dziwne ...straszące sylwetki...
        Kiedyś też czytałem o problemie głodu białkowego w Indiach, który upośledza rozwój mózgu...i doprowadza ... jak pamiętam wręcz do zmian ...już genetycznych...u ubogiej populacji... (Niedożywienie białkowe w okresie życia płodowego i u niemowląt powoduje zahamowanie zarówno rozwoju fizycznego, jak i umysłowego oraz zwiększa podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe.)...
        Taaa... w Indiach, nadal ludzie umierają z głodu...
        Wydaje mi się, że w człowieku jest jakiś instynkt, który mu podpowiada, co powinien zjeść, aby uzupełnić jakieś braki w organizmie...
        Małe dzieci, potrafią zjadać ścianę...
        albo...
        nagle budzi się w człowieku zapotrzebowanie na słodycz...
        A żona będąc w ciąży... zjadła cały słoik ogórków kwaszonych!
        Nie dało rady jej do tego zniechęcić!

• k.karen Re: Niedobór witamin/ B12 18.06.13, 21:55
          To masz tu parę danych:

W Indiach 42 procent dzieci poniżej piątego roku życia jest niedożywiona,a prawie 60 procent w tej grupie wiekowej jest opóźniona w rozwoju - wynika z najnowszych badań. - To hańba narodowa - ocenił premier Manmohan Singh.

www.wprost.pl/ar/287425/Indie-co-drugie-dziecko-gloduje-To-hanba-narodowa/
          A wg raportu ONZ, aż 40% ludności Indii żyje poniżej progu ubóstwa, to jest ok 600.000.000.
          • hardy1 Re: Niedobór witamin/ B12 19.06.13, 08:15
            To jest naprawdę zatrata człowieczeństwa - przez nakazy czy zakazy religijne lub inne sobie fanatycznie narzucone, doprowadzać do utraty zdrowia fizycznego i psychicznego. Tak w sferze społecznej czy osobistej.

A człowiek ma tylko jedno życie. I je powoli i świadomie niszczyć, swoje zdrowie? Drugiego Natura nie da...
    • wscieklyuklad Re: Niedobór witamin/ B12 19.06.13, 08:28
      Odnośnie zaburzeń poznawczych, to w skrajnych przypadkach dochodzi do zaburzeń pamięci trwałej.
      Przykład: ktoś np. cytuje fragment jakiegoś utworu literackiego i "mytla" mu się treść na jaką się powołuje, będąc przekonanym, że przytaczany fragment tak właśnie był przedstawiony przez autora.
      Naturalnie liczę się z głosami sceptyków, iż to nie zaburzenia pamięci na tle niedoboru Wit.B12, ale po prostu dowód, iż cytujący arcydzieła tego po prostu nigdy nie przeczytał i wie, że gdzieś dzwoni, tyle, że nie wie gdzie.
      Zresztą nie wiadomo co tak naprawdę jest gorsze: zaburzenia pamięci trwałej, czy brak pamięci szczegółu, którego po prostu nigdy się nie przeczytało.
      • kkkkosmita Re: Niedobór witamin/ B12 19.06.13, 11:24
        No... ale przecież...??
        Wściekły, czy nie można uzupełniać braku witamin pigułami?

I wiadomo, że białko zwierzęce jest najlepiej przyswajane...
        ale też białko jest w soi... fasoli...
        Czy białko roślinne, może zastąpić białko zwierzęce?
        Czy nie do końca?
        Bo wszędzie piszą..., że białko roślinne jest drugiej jakości w porównaniu do zwierzęcego?

Tzn... zdaje sobie sprawę, że to nie jest proste pytanie, bo zauważyłem w necie sporą różnicę zdań...

• k.karen Re: Niedobór witamin/ B12 19.06.13, 11:42
          Można uzupełniać i dlatego zaleca się suplementację B12 w wielu przypadkach ale głownie w dietach bezmięsnych.
          • 1agfa Re: Niedobór witamin/ B12 19.06.13, 14:47
            Wiem, że przyswajanie witamin i in. z tabletek jest trudniejsze, zubożone. Ze takie przyswajanie jest tylko częściowe. Jest czymś w rodzaju protezy.
            Spotkałem sie kiedys z przypadkiem anemii, wynikającej z niemal całkowitego zaprzestania jedzenia mięsa, co ujawniło sie zupełnie przypadkowo. Jarzyno- i owocolubna Pani zastosowała (nieświadomie) taka dietę domową sobie i mężowi.
            Dawno temu zresztą to było, o wiele mniej wiedziano o prawidłowym zywieniu niz teraz.
            Pozornie zdrowy, wielki chłop słabł, mizerniał...okazało się, że własnie anemia.
            Nie było żadnej choroby, tłumaczacej anemię.
            Tylko ta dieta, wówczas nazywana jarską, okazała sie przyczyną.
            Może jest tak, że niektórzy ludzie z natury wolą, a przedewszystkim mogą bez szkody dla zdrowia odżywiać się wyłacznie roślinami i roslinopochodnymi produktami?
            Że są tak - przez naturę (Naturęwink przystosowani?
            Bo przecież nie jesteśmy - my, ludzie - jednacy.
            Nawet na lekarstwa kazdy człowiek inaczej reaguje.

(Nie wiedziałem, jak niezwykle ważną rolę odgrywa dla organizmu ot taka jedna, zwykła sobie, witamina B12. Ten wykaz schorzeń spowodowany jej brakiem... sad )
            Dzięki Karen smile.
            • k.karen Re: Niedobór witamin/ B12 20.06.13, 14:03
              Agfa napisał:
              > Może jest tak, że niektórzy ludzie z natury wolą, a przedewszystkim mogą
              > bez szkody dla zdrowia odżywiać się wyłacznie roślinami i roslinopochodnymi pr
              > oduktami?
              > Że są tak - przez naturę (Naturęwink przystosowani?
              > Bo przecież nie jesteśmy - my, ludzie - jednacy.

Bardzo w to wątpię, Agfo, że mogą ale z pewnością wolą; jednak natura ma swoje wymagania i nie wybacza nigdy. Organizm człowieka nie może prawidłowo funkcjonować kiedy otrzymywałby tylko pokarm zwierzęcy albo tylko pokarm roślinny. Do prawidłowego funkcjonowania potrzebujemy diety zbilansowanej, roślinno- zwierzęcej i to dokładnie w takiej kolejności, o czym niżej:

"Brak wit. B12 prowadzi do zaburzeń na tle nerwicowym nie tylko w psychice. ale również w funkcjonowaniu nerwów mięśni. W sposób bardzo dynamiczny witamina uczestniczy w przemianie białka, tłuszczu i węglowodanów oraz współpracuje ściśle z wit.C, kwasem foliowym i pantotenowym. Pomaga też intensywnie miliardom molekuł kwasu foliowego przy produkcji własnej choliny - po to, abyśmy mieli zdrowe nerwy i mogli pokonywać stresy dnia codziennego.

Witamina B12 stymuluje także występujące w naszym organizmie - często zbyt skąpo - substancje żelaza, a wciągu milionów lat naszego rozwoju nawiązała przyjazne kontakty z witaminą A i ułatwia jej przenikanie do tkanki. Wspiera bowiem karoteny, aby mogły uczestniczyć w przemianie materii i przekształcić się potem w aktywną wit.A. I w końcu B12 wraz z innymi substancjami aktywizuje naszą właściwą bazę życiową - budowę kwasów dezoksyrybonukleinowych oraz rybonukleinowych, w więc białek, z których stworzone są jądra naszych komórek i które zawierają wszystkie cechy dziedziczne. (...)

Witamina B12 jest kompleksową, bardzo rozbudowaną cząsteczką. W jej centrum znajduje się, nie wiadomo po co, samotny atom kobaltu. Nigdy nie dowiemy się, co skłoniło naturę miliony lat temu do umieszczenia pierwiastka śladowego kobaltu w tej witaminie, a tym samym w zwierzęcej i później w ludzkiej komórce. U ludzi i zwierząt kobalt spełnia tylko jedno zadnie: utrzymuje kolosalną strukturę molekuły wit.B12. W samej przemianie materii kobalt nie odgrywa żadnej roli."
              Klaus Oberbeil - Witaminy - przekł. M.Dutkiewicz
              • hardy1 Re: Niedobór witamin/ B12 20.06.13, 16:17
                Takie i są skutki, kiedy człek chce występować wbrew naturze i ukształtowaniu funkcjonowania swojego organizmu. Miliony lat ewolucji, a niektórzy chcieliby stworzyć raj na ziemi - drapieżców karmić roślinkami i korzonkami (dajcie to kotu - zobaczymy jak długo wytrzyma nasz milusiński na takiej diecie), sarenki leżące spokojnie na trawie obok wilków...
                Człowiek jedzący wyłącznie rośliny, występujący wbrew potrzebie "wszystkożerstwa"...to i brak m.in. witaminy B12 po kilku latach musi się odbić na jego zdrowotności.
                W kolejności niektórzy mogą spróbować całkowicie zrezygnować z jedzenia (są tacy w Indiach, którzy wmawiają naiwnym, że odżywiają się wyłącznie powietrzem), następnie zrezygnować nawet z oddychania...życzę długiego i zdrowego życia wink Ja zaś jem wszystko, byle z umiarem, stosuję swoje, sprawdzone, naturalne metody utrzymania sprawności umysłu i ciała...z dobrymi rezultatami.
                • 1agfa Re: Niedobór witamin/ B12 20.06.13, 17:36
                  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/Jan_Bruegel_d._%C3%84._003.jpg/410px-Jan_Bruegel_d._%C3%84._003.jpg

Gdzie indziej, na innym forum wkleiłem ten obraz. Lubię go, lubię nań patrzeć.
                  Jan Brueghel starszy smile Ogrody Edenu.

Obraz jest niczym bajka na dobranoc.

Hardy napisał:
                  (...)
                  >Miliony lat ewolucji, a niektórzy chcieliby st
                  > worzyć raj na ziemi - drapieżców karmić roślinkami i korzonkami (dajcie to kotu
                  > - zobaczymy jak długo wytrzyma nasz milusiński na takiej diecie), sarenki leżą
                  > ce spokojnie na trawie obok wilków...
                  (...)
                  • k.karen Re: Niedobór witamin/ B12 20.06.13, 21:21
                    Jesteś tym co jesz, czyli jak niektórzy dosłownie traktują pewne powiedzenia big_grin

www.wykop.pl/ramka/589127/jestes-tym-co-jesz-wziete-doslownie/
                    • hardy1 Re: Niedobór witamin/ B12 21.06.13, 14:25
                      Nie jestem specjalistą od żywienia ani lekarzem. Posługuję się zwykłym zdrowym rozsądkiem - nie występuję przeciwko naturze, w tym ukształtowaniu naszego organizmu przez ewolucję. Potrzebujemy tak diety roślinnej jak i mięsnej, dla prawidłowego rozwoju i normalnego życia.

Kiedyś-kiedyś "przy stole" wywiązała się dyskusja (mam w rodzinie wegetariankę, z różnymi problemami zdrowotnymi. cherlawą, "byle co" a już łapie choróbska. Jest młoda a zdrowie słabe...). Padały argumenty za i przeciw, podpierano się "przeczytanymi artykułami w specjalistycznych pismach". Był też lekarz profesor, (dość znany w swojej specjalności, mimo młodego wieku wykładowca na uczelni medycznej).

Nie brał udziału w dyskusji. Wreszcie zapytany, odparł krótko (cytuję z pamięci): trwa walka o pieniądze - firmy produkujące "tylko roślinne" przeciwko pozostałym. To ogromne pieniądze. Artykuły są pisane przez specjalistów, ale ich uczelnie są sponsorowane przez firmy. Na końcu im wychodzi "co było do udowodnienia". Natomiast naszego organizmu się nie oszuka. Żyć tylko na diecie roślinnej można, ale kosztem jakości życia. Coś za coś.
      • k.karen Re: Niedobór witamin/ B12 19.06.13, 11:45
        c.d.

Człowiek pozbawiony swojej psychiki i umysłu nie różniłby się w istotny sposób od roślin i zwierząt, stałby się częścią żarłocznej maszynerii przemiany materii, która odnawia się stale w nieustannym ciągu: pokarm - wydalanie - pokarm itd. utrzymując tym samym przy życiu. Nasz organizm to jedno olbrzymie nagromadzenie substancji odżywczych. Pewne nowe substancje dochodzą, inne są wydalane. A określone substancje jeszcze stymulują ten odwieczny proces. (...)
        Jedna z takich substancji nosi nazwę S-adenozylometionina. Naukowcy nazywają ją bioaktywną metioniną ( jest to aminokwas, cegiełka białka), a więc taką, która odgrywa rolę wiodącą. Główne zadanie enzymatyczne wit. B12 to właśnie wytwarzanie metioniny, która w naszej psychice zachowuje się niczym roztropny reżyser, troszczący się o odpowiednią atmosferę w swoim filmie, a więc o ciepło, miłość, szczęście i radość.

Ludzie skłonni do depresji mają niemal zawsze zbyt niski poziom S-metioniny w mózgu. Dla współczesnych neurofizjologów stanowi to jeden z najważniejszych parametrów dla stwierdzenia niedobór odżywiania. Metionina występuje głównie w produktach zwierzęcych, takich jak mięso, ryby, dziczyzna, drób i ser. Witamina B12, kwas foliowy i metionina ( jak również wit.C ) tworzą grupę roboczą wyspecjalizowaną w sprawach mózgu i nerwów. Ci trzej muszkieterowie przemiany materii wspierają tworzenie tak zwanych monoamin, a więc neurostymulatorów wywodzących się z jednego tylko aminokwasu: na przykład serotoniny pochodzącej z tryptofanu lub dopaminy, ewentualnie noradrenaliny ( z tyrozyny). To one decydują o tym, czy czujemy się szczęśliwi, czy też nie. Każda bowiem postać schorzenia mózgu - aż po schizofrenię - to w ostatecznym rozrachunku po prostu zakłócony metabolizm mózgu i nerwów. Neurobiochemicy wiedzą o tym od dawna.

Klaus Oberbeil - Witaminy, przekł. M. Dutkiewicz
        • k.karen Re: Niedobór witamin/ B12/ jak sprawdzić 19.06.13, 14:41
          O tym, jak witamina B-12 wpływa na ludzki organizm oraz czym grożą jej niedobory, z doktorem Romanem Pawlakiem z East Carolina University rozmawia Agnieszka Flakus.

(...)
          "Poziom witaminy B-12 może być zbadany na kilka sposobów. Najbardziej dokładnym testem jest sprawdzenie poziomu kwasu metylmalonowego w moczu. Normalny poziom tego kwasu wynosi 0.08 do 0.56 mmol/L. Podwyższony poziom oznacza niedobór tej witaminy (niewydolność nerek i zmniejszenie objętości wewnątrznaczyniowej mają również wpływ na poziom tego kwasu). Innym testem jest pomiar B-12 w surowicy krwi. Są przynajmniej dwa testy, które mogą być używane do pomiaru poziomu B-12 w surowicy krwi: analiza radioimmunologiczna i analiza mikrobiotyczna. Analiza radioimmunologiczna często może pokazać fałszywy pozytywny wynik, tylko dlatego, że mierzy ona nie tylko aktywne ale również nieaktywne rodzaje witaminy B-12. Poziom podaje się albo w mmol/L albo w pg/mL. Poziom witaminy B-12 w serum krwi nie powinien być niższy niż 150pmol/L albo 200pg/mL. Poziom B-12 może być również pośrednio oceniony po pomiarze homocystyny we krwi. Podniesiony poziom homocystyny (> 15µmol/L) może oznaczać niedobór witaminy B-12, kwasu foliowego albo witaminy B-6. W takim przypadku należy przeprowadzić dodatkowe testy." (...)

Wiecej: www.eioba.pl/a/2jdw/b-12-prawdy-i-mity#ixzz2WfJB7Nuk
    • k.karen Re: Niedobór witamin/ B12/ podsumowanie 21.06.13, 10:01
      Gdyby w/w informacje były dla kogoś niewystarczające, to odsyłam do Czytelni Borgis czyli:
      największego zbioru artykułów medycznych i okołomedycznych w polskim Internecie, w którym są publikowane pełne teksty kilku tysięcy artykułów z uznanych w środowisku lekarskim pism medycznych.
      Szczególnie polecam "Medycynę Rodzinną" nr 1/2013 i artykuł- "Niedobór witaminy B12 jako czynnik rozwoju procesu otępiennego" - opublikowany przez zespół specjalistów:
      - Ośrodek Badawczo-Naukowo-Dydaktyczny Chorób Otępiennych Akademii Medycznej we Wrocławiu
      - Kierownik Ośrodka: lekarz, specjalista chorób układu nerwowego Marzena Zboch
      - Akademia Medyczna we Wrocławiu, Katedra i Klinika Psychiatrii
      - Kierownik Katedry i Kliniki: prof. dr hab. Andrzej Kiejna

Cały artykuł pod linkiem: www.medrodzinna.pl/smrn.php?ktory=3291

Gdyby jednak i to było niewystarczające to na końcu tego artykułu podane są jeszcze inne naukowe źródła:

Piśmiennictwo
      1. Balk MD et al.: Vitamin B6, B12, and Folic Acid Supplementation and Cognitive Function. A Systematic Review of Randomized Trials. Arch Intern Med 2007; 167: 21-30. 2. Ravaglia G et al.: Homocysteine and folate as risk factors for dementia and Alzheimer disease. Am J Clin Nutr 2005; 82: 636-643. 3. Selhub J et al.: B vitamins, homocysteine, and neurocognitive function in the elderly. Am J Clin Nutr 2000; 71: 614S-620. 4. Moojiaart SP et al.: Homocysteine, vitamin B12, and folic acid and the risk of cognitive decline in old age: the Leiden 85-Plus Study. Am J Clin Nutr 2005; 82: 866-871. 5. Knopman DS, DeKosky ST, Cummings JL: Practice parameter: diagnosis of dementia (an evidence-based review). Report of the Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology 2001; 56: 1143-1153. 6. Feldman HH et al.: Diagnosis and treatment of dementia. CMAJ 2008; 178: 7: 825-836. 7. Kraczkowska S, Suchocka Z, Pachecka J: Podwyższone stężenie homocysteiny we krwi jako wskaźnik zagrożenia zdrowia. Biul Wydz Farm AMW, Warszawa, 2005. 8. Hames D, Hooper NM: Krótkie wykłady BIOCHEMIA. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2007. 9. Clarke R et al.: Vitamin B12 and folate deficiency in later life. Age and Ageing 2004; 3334-3341. 10. Niranjan N, Florian P: Vitamin B12 – associated neurological diseases. www.E-medicine.com, 2008. 11. Dmoszyńska A, Robak T (red.): Podstawy hematologii. Wydawnictwo Czelej, Lublin, 2008. 12. Szczudlik A, Liberski P, Barcikowska M: Otępienie. Wydawnictwo UJ, Kraków, 2004: 422-424. 13. Kwieciński H, Kamińska AM: Neurologia Merritta. Urban and Partner Wrocław, 2004: 902-904. 14. Luchsinger J. et al.: Relation of higher folate intake to lower risk of Alzheimer disease in the elderly. Arch Neurol 2007; 64: 86: 86-92. 15. Masal R et al.: Cobalamine-Responsive Psychosis as the Sole Manifestation of Vitamin B12 Deficiency. JMAJ, 2001; 3: 701-703. 16. Reynolds EH: Folic acid, ageing, depression, and dementia. BMJ, 2002; 324: 1512-1515. 17. Brenda WJ et al.: Vitamin B12 Deficiency and depression in Physically Disabled Older Women: Epidemiologic Evidence From the Women's Health and Aging Study. Am J Psychiatry, 2000; 157: 715-721. 18. Tiemeyer H et al.: Vitamin B12, Folate, and Homocysteinein in Depression: The Rotterdam study. Am J Psychiatry, 2002; 159: 2099-2101. 19. Durand C et al.: Psychiatric Manifestations of Vit. B12 Deficiency: a Case Report. Encephale, 2003; 29 (6): 560-565. 20. Lerner V, Kanevsky M: Dementia with delirium caused by vitamin B12 deficiency. The International Journal of Psychiatry in Medicine, 2002; 2: 215-220. 21. Goggans FC: A case of Mania secondary to vitamin B12 deficiency. Am J Psychiatry, 1984; 141: 300-301. 22. Gomez-Bernal GJ, Bernal-Perez M: Vitamin B12 deficiency Manifested as Mania: A Case Report. J Clin Psychiatry, 2007; 9 (3): 238. 23. Ositek B, Szczupień E, Pniewski J: Trudności diagnostyczne w przebiegu podostrej paraplegii u kobiet z chorobą Adissona – Biermera. Neurologia i Neurochirurgia Polska 2004; 38 (5): 431-436. 24. Köseoglu E, Karaman Y: Relations between homocysteine, folate and vitamin B12 in vascular dementia and in Alzheimer disease. Clin Biochem 2007; 40 (12): 859-863. 25. Clarke R et al.: Low vitamin B12 status and risk of cognitive decline in older adults. Am J Clin Nutr 2007; 86 (5): 1384-1391. 26. Domýngueza RO et al.: Homocysteine, vitamin B12 and folate in Alzheimer's and vascular dementias: The paradoxical effect of the superimposed type II diabetes mellitus condition. Clinica Chimica Acta 2005; 359: 163-170. 27. Tsolaki M et al.: Relation between serum vitamin B12 levels and the progression of Alzheimer's disease, European Journal of Neurology 2005; 87: 37-300. 28. Wang HX et al.: Vitamine B12 and folate in relation to the developmentof Alzhaimner's disease. Neurology 2001; 56: 1188-1194. 29. Elias MF et al.: Homocysteine, Folate, and Vitamins B6 and B12 Blood Levels in Relation to Cognitive Performance: The Maine-Syracuse Study. Psychosomatic Medicine 2006; 68: 647-554. 30. Sułek K, Budziszewska K: Leczenie niedokrwistości. Wydawnictwo α- Medica Press, Bielsko-Biała 2002. 31. Malouf R: Vitamine B12 for cognition. Areosa Sastre 2003. 32. Eussen SJ et al.: Effect of oral vitamin B12 with or without folic acid on cognitive function in older people with mild vitamin B12 deficiency; a randomized, placebo-controlled trail,. Am J Clin Nutr 2006; 84 (2): 361-370.
      • janekku Re: Niedobór witamin/ B12/ podsumowanie 21.10.14, 18:30
        Okazało się że mam niedobór B12 i dostałem tabl + 1x zastrzyk w miesiącu. Męczą mnie głównie zaburzenia równowagi jak długo mogę tym walczyć?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka