Dodaj do ulubionych

jak upiec schab?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 00:44
Witam! Mam kg schabu ladnego chcialabym go upiec w piekarniku, tylko czym natrzec by byl smaczny? Szukalam w wyszukiwarce, ale nie bardzo moglam znalezc:( Zaznaczam, ze jemy bardzo tradycyjnie u nas w domku i nadzienie ze sliwek odpada raczej.
Pozdrawiam smacznie
Obserwuj wątek
    • sylwia.g21 Re: jak upiec schab? 20.12.05, 08:15
      no to sól,pieprz,majeranek,piecyk i smacznego..
      • ha14 Re: jak upiec schab? 20.12.05, 09:32
        Polecam pieczenie schabu zalanego mlekiem. Jest wtedy soczysty, nie wysycha
        • jota.40 Re: jak upiec schab? 20.12.05, 09:37
          Rozetrzyj sól z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj dużo majeranku,
          natrzyj, odstaw na parę godzin. Ja najczęściej piekę schab w folii aluminiowej.
          Pod koniec pieczenia rozwijam, żeby skórka się zarumieniła, nie wysycha wtedy
          tak bardzo. Można piec w rękawie, plus trochę bulionu czy wody. Na kilogram
          wystarczy ok. godzina pieczenia.
          • Gość: reni Re: jak upiec schab? IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 10:35
            A jak konkretnie ma wyglądać to pieczenie z mlekiem?
            • jacek1f kopalnia pomysłów: 20.12.05, 11:24
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23154970&a=23636321
    • Gość: ulka Re: jak upiec schab? IP: *.tvsat364.lodz.pl 23.12.05, 15:29
      Polecam schab pieczony w soli.Tak, tak w soli! Schab nacieram przyprawami(byle
      nie były słone),może być majeranek, oregano,prowansalskie lub jakie kto lubi.
      Biorę blachę do pieczenia piernika( taką wąską), na dno sypię solidną warstwę
      soli.Kładę na tym schab i obsypuję go dookoła solą tak, aby nie dotykał ścianek.
      Na wierzchu musi być warstwa co najmniej jednocentymetrowa. Piekę to w
      piekarniku na średnim ogniu najmarniej godzinę lub dłużej. Po upieczeniu
      warstwa soli robi się jak kamień.Trzeba ją rozkruszyć.Sól która przykleiła się
      do schabu zekrobuję nożem i gotowe. W życiu nie jedliście tak soczystego schabu.
      Moje pierwsze pieczenie wiązało się z wielką niepewnością i strachem, że cały
      schab diabli wezmą. Ale efekt wynagrodził mi moje stany przedzawałowe. Polecam
      gorąco!!
    • Gość: Mad cook Re: jak upiec schab? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 15:40
      to sliwki nie sa juz od dawna tradycyjne? Lo matko to pewnie u Was na stole
      pieczone prosie jak w XVI wieku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka